Selamlar, çok teşekkürler. 🙋♂️ 22:56'daki yer yol üstündeki bir Türk restoranıydı. Anadolu yemekleri servis ediliyor diye anlamıştım. En son Taşkent'te Türk restoranına gidip hasret giderdiğim için hiç durasım bile gelmemişti. 😅 Arka bagaj vidasını metrik 6'ya büyütmek bozuk yollarda güç ve güven veriyor. 😇
Normalde okul yanı gibi yerlere çadır kurmak hiç adetim değildir ama bir an yaz vakti ve okullar kapalı gibi düşündüm. Sabah acı gerçekle yüzleştim. 🙃🙃
Orta Asya coğrafyasında patatese kartoşka denmesi Rusya'dan geliyor. Rusça'da patatese kartoşka diyorlar. Eski Türkçe'de de patatesin kartol ya da kartop gibi isimleri de var. ses olarak Rusça ile çağrışım yapıyor.
Selamlar, Bisiklet dahil toplam ağırlığım dönem dönem 70+ civarında oluyor. Çöl coğrafyası gibi düz yerlerde rüzgara göre ortalama 18-25 km civarında ortalama hız yapabiliyorum. Ama dağ geçitlerine tırmandığım parkurlarda 10'un üstünü zor görüyordum. Gece mümkün mertebe insanlara çok da uzak olmayan, kolay fark edilmeyeceğim yerlere çadır kurmayı tercih ediyorum. Eğer öyle bir imkanım olmazsa bazen bir evin bahçesi ya da bir tesisin arkasına çadır atmaya çalışıyorum. Konaklama noktam hakkında pek kimseyle konuşmamaya özen gösteriyorum. Bisikleti ise her zaman baş ucumdaki çadır direğine kilitle bağlıyorum. Ayrıca tekerleri çadırın içinde hissedebileceğim ama içerideki alanımı da kısıtlamayacak şekilde çadırın altına sıkıştırıyorum. Çok şükür şimdiye kadar olumsuz bir şey yaşamadım. 😇
Selamlar, 🙋♂️ Yılların getirdiği turculuk tecrübesi ve ekipman bilgisiyle yolculuk boyunca oluşabilecek arızalara göre yedek parçaları yanımda taşıdım. Temin edebildiğim bazı parçaları da başkentlerden tedarik etmeye çalıştım. (Yedek fren balatası, yedek zincir, fren-vites telleri, yedek jant teli v.s) Bu malzemelerin bir kısmına “Bisiklet Turunda Kullandığım Ekipmanlar” videosunda değindim. Bunların dışında öngöremediğim bazı arızalarla da yüzleştim. En ciddisini Asya Bisiklet Turu serisinin 33. bölümünde, “Yoldaki Badireler” videosunda izleyebilirsiniz. 😇
Selamlar, Başlangıçtaki rotam Türkmenistan'dan geçiyordu. Sonrasında ise Türkmenistan'ın vize politikaları nedeniyle orayı atlamak zorunda kalmıştım. Turist vizesi alınamıyor, transit geçiş vizesi ise ticari geçişler için veriliyor gibi durumlar mevcut orada.
Yaptığınız zor ve cesaret isteyen bir seyehat. Fiziki zorluğu, yalnızlığı, güvenlik sorunları vs. Takdir edilesi. Kanalınıza yeni rastladım başarılar.
Yeni abone oldum yolda başarılar diliyorum 🇹🇷
Gecikmeli olarak izledim. Emeklerine sağlık Mehmet.
Çok teşekkürler İlker Abi 🙏
DK 22:55 bir Türk bayrağı gördüm sanki
teşekkürler sayın kanbur sayende asyanın bir köşesinide görmüş olduk...
🙏
Güzel Rota İdi Merdivenler Hariç ☺️
O merdivenler ve dar köprü. 🤦♂️ Çok karambol oldu.
Böyle kötü yollarda gitmek. Sabır işi. Tebrikler. Hayırlı yolculuklar
Çok sağolun. 😇😇
Yine güzel bir bölüm izledim, emeğine sağlık. 22:56 da ki Türk bayrağı olan yer neydi acaba? Yollar da çok bozuk iyi ki yine bagaj vs. kırılmadı :)
Selamlar, çok teşekkürler. 🙋♂️
22:56'daki yer yol üstündeki bir Türk restoranıydı. Anadolu yemekleri servis ediliyor diye anlamıştım. En son Taşkent'te Türk restoranına gidip hasret giderdiğim için hiç durasım bile gelmemişti. 😅
Arka bagaj vidasını metrik 6'ya büyütmek bozuk yollarda güç ve güven veriyor. 😇
Ellerine saglik
Teşekkür ederim. 😇🙏
🤟
🔥🔥🔥
Çadıra taş atıp kaçmak nedir ya 😂. Bir müsibet bin nasihattan iyidir diye boşuna dememişler.
Normalde okul yanı gibi yerlere çadır kurmak hiç adetim değildir ama bir an yaz vakti ve okullar kapalı gibi düşündüm. Sabah acı gerçekle yüzleştim. 🙃🙃
Kars'ta patatese Kartol denmesinden mi geliyor acaba Kartoşka?
Orta Asya coğrafyasında patatese kartoşka denmesi Rusya'dan geliyor. Rusça'da patatese kartoşka diyorlar. Eski Türkçe'de de patatesin kartol ya da kartop gibi isimleri de var. ses olarak Rusça ile çağrışım yapıyor.
yeni abone oldum.. az bilgim var.. Yükünüz kaç kilo, ortalama hızınız ne oluyor, gece kendi ve bisikletin emniyetini nasıl sağlıyorsunuz ?
Selamlar,
Bisiklet dahil toplam ağırlığım dönem dönem 70+ civarında oluyor.
Çöl coğrafyası gibi düz yerlerde rüzgara göre ortalama 18-25 km civarında ortalama hız yapabiliyorum. Ama dağ geçitlerine tırmandığım parkurlarda 10'un üstünü zor görüyordum.
Gece mümkün mertebe insanlara çok da uzak olmayan, kolay fark edilmeyeceğim yerlere çadır kurmayı tercih ediyorum. Eğer öyle bir imkanım olmazsa bazen bir evin bahçesi ya da bir tesisin arkasına çadır atmaya çalışıyorum.
Konaklama noktam hakkında pek kimseyle konuşmamaya özen gösteriyorum. Bisikleti ise her zaman baş ucumdaki çadır direğine kilitle bağlıyorum. Ayrıca tekerleri çadırın içinde hissedebileceğim ama içerideki alanımı da kısıtlamayacak şekilde çadırın altına sıkıştırıyorum.
Çok şükür şimdiye kadar olumsuz bir şey yaşamadım. 😇
Lastikler yandimi
Neyse ki hava lastik yakacak kadar sıcak değildi. 😃
Bisiklette bir ariza meydana gelirse nasil parca bulup tamir ediyorsun
Selamlar, 🙋♂️
Yılların getirdiği turculuk tecrübesi ve ekipman bilgisiyle yolculuk boyunca oluşabilecek arızalara göre yedek parçaları yanımda taşıdım. Temin edebildiğim bazı parçaları da başkentlerden tedarik etmeye çalıştım. (Yedek fren balatası, yedek zincir, fren-vites telleri, yedek jant teli v.s) Bu malzemelerin bir kısmına “Bisiklet Turunda Kullandığım Ekipmanlar” videosunda değindim.
Bunların dışında öngöremediğim bazı arızalarla da yüzleştim. En ciddisini Asya Bisiklet Turu serisinin 33. bölümünde, “Yoldaki Badireler” videosunda izleyebilirsiniz. 😇
Aslında kendine bir yolculuk yapıyorsun gördüğüm. İmrenmemek elde değil.
sen iki sat te karti geri aldin ve soyleniyorsun ,tr de karti banka alsin gorursun nezaman alacan
Türkmenistan'a neden gelmiyorsun?
Selamlar,
Başlangıçtaki rotam Türkmenistan'dan geçiyordu. Sonrasında ise Türkmenistan'ın vize politikaları nedeniyle orayı atlamak zorunda kalmıştım.
Turist vizesi alınamıyor, transit geçiş vizesi ise ticari geçişler için veriliyor gibi durumlar mevcut orada.
ozbekiston fukharalari uchun