Hocam valla denedim annemin sınıfındaki öğrencilerle 1 tane çıktı aynı gün doğanlar sınıf mevcudu 32 di cidden inanılmaz hocam aynı taktikleri kumar içinde bekliyoruz
Daha kolay sonuç bulmak için faktöriyel kullanabiliriz o zaman hesap makinesinde hesaplamak daha kolay oluyor ayrica 60 kişi için bu ıhtimal %99 küsurat oluyor teşekkürler Doc ve Adam Fawer 😃
+Pisagor Matematik Evi, kanalınızı seviyor ve videolarınızı ilgiyle izliyorum. Daha çok izleyiciye ulaşabilmeniz için kendimce tavsiyelerim: 1) Yaş günü paradoksu gibi konuları ele almanız çok iyi fikir. Ayrıca videodaki arkadaş her yönüyle (ses tonu, mimikler, rahatlık) çok iyi. Ancak çok ama çok daha BASİT konuları, çok ama çok daha BASİT dille anlatırsanız, izlenme sayınız onlarca kat artar. Bu videoda konuya giriş 10 numara idi; fakat açıklama kısmı anlaşılmıyor. Maalesef, olasılık konusunu zaten bildiğim için anlayabildim. Fakat asıl ulaşmanız gereken kitle, (bu video özelinde olasılık dahi) bilmeyen insanlar olmalı. Kısaca, bu konsepte ağırlık verin; bunun gibi daha çok video çekin... Ama çok daha BASİT konular seçin ve APTALA anlatır gibi anlatın. 2) RUclips kanalınızda oynatma listelerine bu videoları gör(e)miyorum. Kanalınıza biraz ayar çekip, ziyaretçilerin öncelikle izlemesini istediğiniz videoları başa yerleştirmeniz lazım. Lütfen kanalınızla biraz ilgilenin.
Reis bende çarpım tablosu ile kümelerden sonrası yok.Çok ilginçtir ki vine izlerken size kadar gelmişim ve nedensizce izleyip zevk alıyorum matematikten
hocam işleminizde hata var alt taraf doğruda üst tarafta 343 son rakam olmalı diğer türlü aşağıda 22 sayı çarpılıyo üst tarafta 23 sayı buda 1 den yüksek bir değer çıkartır
Matematiksel olarak öyle ama 100 kişin 100 ununde farkli gunde dogma ihtimali var yani ihtimalin gelme veya gelmeme olasiligida bi ihtimal ihtimali kesin ihtimal olarak mi hesaba katmak gerekir sahi ya ihtimal zaten ihtimaldir
Marmara'da araştırma görevlisi olduğum dönemde biri benden bir gün önce ve biri de bir gün sonra doğmuş 2 kişi vardı. Ayrıca doktora arkadaşlarımdan biri benimde aynı gün doğmuştu.
Zaten bu olasılığın gerçekleşmemesi için en fazla 365 kişi bulunmalı ortamda aksi takdirde 366.kişi o 365 kişiden biriyle aynı gün doğmuş olacak burdan da şu anlaşılıyor ki kişi sayısının limiti 1 yıldaki gün sayısına yaklaştıkça herhangi iki kişinin aynı gün doğmuş olma olasılığı da doğal olarak artacaktır.
O gün orada 10 ile 70 yaş arası insanlar var .buda olasılık i ciddi şekilde artırıyor .aynı doğum günü değilde .aynı yaşta iki kişiyi bulma ihtimali en az yetmiş kat daha zordur.
müziği merak edenler için: ruclips.net/video/wIIi38dHjos/видео.html ayrıca youtube de kaşılaştığım en güzel kanallardan birisi keşke bir çok kişi için de aynısı olsa.
Videonun ismi yaş günü problemi olsa daha iyi olurdu cünkü bu sorunun bir çözümü var ve sonuca ulaşılıyor paradoks ifadesi bu problem için yanlıs bir söylemdir bence.
Paradoks söylemi insanlara şaşırtıcı geldiği için kullanılıyor. Yani evet paradoks değil ama beklenenden farklı bir cevap çıktığı için dikkat çeken bir durum.
@@PisagorOkulu Evet zaten pek çok yerde problemden paradoks diye söz ediliyor, ama bu sorunun cevabının beklentilerden farklı çıkması paradoks denmesi icin yeterli bir sebep değildir. Bir matematikçi olarak terimlerin doğru yerlerde kullanılmasına dikkat ediyorum lütfen kişisel algılamayın :)
İmkansız.. Askerde 200 kişilik kıda dönem grubumuzda bile benimle aynı gün doğan yoktu..pc den baktıydım...hatta bütün hayatım boyunca benimle aynı gün doğan sadece bir kişiyle karşılaştım...(sorduklarımdan tabi)
Soruyu doğru anlamak gerekiyor. Tek bir kişinin 200 kişiden herhangi biriyle aynı gün doğma olasılığı 1 - (364/365)^200 = %42.2 olarak bulunur. %42.2 düşük bir oran değil o yüzden denk gelmiş olabilir. Ancak buradaki soru farklı. tek bir kişinin diğerlerinden en az biriyle aynı olma olasılığını sormuyor. herhangi 2 kişinin doğum gününün aynı olma olasılığını soruyor. Umarım artık imkansız gelmiyordur :)
üst kısım (pay) 343 e kadar olacak. 342 ile fazladan çarpılmış, 168,50 yi 342 ye bölün A = 0,492 çıkacak 1-A dan -> 1-0,491=0,508 olacaktır. Bu da yaklaşık %50 eder.
İşlem yanlış yapılıyor. İki kişinin aynı gün doğma olasılığı 1 - 364/365 değil, 1*1/365 şeklinde hesaplanır. İhtimaller birbirinden çıkarılmaz, çarpılır. İki kişiden sonra ise gruptaki herbir eleman için paya +1 eklersin. Mesela 50 kişi varsa bunlar içinde aynı günde doğmuş iki kişinin ihtimali 1*1/365+48/365. Bunu şöyle de sağlayabilirsiniz. 366 kişilik bir toplulukta 365 kişi farklı günde doğmuş olsa bile 366. kişinin doğum günü bir başkasıyla aynı olur. Ve 366 kişilik toplulukta sonuç 1*1/365+364/365=1
Hocam merhaba benim anlamadığım neden 364/365 ile 363/365 i çarpıyoruz üç kişi olunca bu benim mantığıma bir türlü yatmıyor olasılık çalışırkende anlamazdım mecbur ezbere yapardım 🤦🏻♀️
Aynı anda gerçekleşmesi gereken olasılıklar çarpılır. Mesela yolda 200 lira bulmak da düşük bi olasılıktır, sevdiğinin seni dışarı davet etmesi de. Ama 200 lirayı bulduğun gün davet etmesi kat kat zordur 😅 burada da 1 kişi için kimseyle aynı doğum gününe sahip olmama olasılığı 1'dir yani kesindir çünkü yalnızca kendisi var. 2. kişiye gelince, o kişinin 364 seçeneği var 365 günden yani 364/365 oranda ilk kişiyle aynı olmayacak doğum günü. 3. kişi gelince onun işi daha zor 363 günden birini seçmesi gerek. Bizim istediğimizin olması için yani kimsenin doğum gününün aynı olmaması için hem ikinci kişi 364 olasılıktan birini tutturmuş olmalı hem de üçüncü kişi 363 olasılıktan birini tutturmuş olmalı yani daha zor çünkü ilgilenmen gereken 2 ayrı bahis var o yüzden çarparsın. Böyle böyle çarparak sayıyı küçültüyorsun çünkü payda hep 365 pay giderek küçülen sayılarla çarpılıyor. Bu sayı 0'a yakınsar 1'den çıkarınca da aynı gün doğma olasılığını verir.
Sayın Hocam şimdi bu matematik bilgileri ile ormanlarımız yangından nasıl korunur..Karadeniz il ve ilçeleri sel felaketlerinden nasıl korunur..biraz da onu anlatma vakti değil mi?
50 KişidenEn Az2Sinin Aynı Gün Doğma Olasılığı %97 iken 364 Kişininki %100 Değil Araya 314 Kişi giriyor ve ihtimal yüzde 3 artmıyor Açıklayınız Hocam !
Telefondaki hesap makinasına aşağıdaki işlemi yazıp 2 dakikada hesapladım. Eğer excel kullansaydım bu iki cümleye ayırdığım vakitten daha kısa sürerdi. 😀 (342×343×344×345×346×347×348×349×350×351×352×353×354×355×356×357×358×359×360×361×362×363×364)÷(365^(23)
Üstad anlatımın çok iyi olmuş. Bende olasılıksız kitabında okumuştum çok hoşuma gitmişti bu iddia. Tekrardan emeğinize sağlık böyle güzel videoların devamını bekleriz 😊
Sadece 365 kişi üzerinden düşünüyorsunuz. 900. Kişi bile aynı gün gelmeyebilir. Herhangi birinin denk gelme olasılığı 366 kişide %100 dur. 365 kişi hepsi farklı güneşe denk gelebilir çok düşük olmakla beraber.
peki ya 29 Şubat günü? Bu yüzden hala yetersiz. Ve doğru olmama ihtimali yüksek ve hangi gün doğdu bilinmeyen bir insanla hangi gün doğdu bilinmeyen başka insanların aynı gün doğmuş olma ihtimalinin doğru olma olasılığı daha da düşüktür. Yani ,,, benim Mart ayında doğduğumu bilen biri 24. Gününde doğmuş olmam ihtimalinin daha yüksek olduğunu msla 0,99 olsun bu rakam ve bir başkasının da aynı şekilde bu günde doğma ihtimali 0,99 ise ikimizin o günde doğmuş olma ihtimali 0,98 oluyor. Yani düşüyor yani bu dediğiniz zannımca tutmazz.
Video guzel de amma bu olasilikdaki hal benim rastima hic cikmadi.okul universitede iw yerinde farkli gruplardan olan arkadawlarla ve s.qaliba onlar geriye kalan 364 gunu secmiwler)))
23 kişi için elde edeceğimiz A sayısını 1 den çıkardığımızda yaklaşık %50 elde ederiz :) internette bulabileceğiniz farklı program ve ya siteler yardımıyla hesaplayabilirsiniz
üst kısım (pay) 343 e kadar olacak. 342 ile fazladan çarpılmış, verilen çarpma işleminin sonucu olan 168,50 yi 342 ye bölün A = 0,492 çıkacak 1-A dan -> 1-0,491=0,508 olacaktır. Bu da yaklaşık %50 eder.
Hocam valla denedim annemin sınıfındaki öğrencilerle 1 tane çıktı aynı gün doğanlar sınıf mevcudu 32 di cidden inanılmaz hocam aynı taktikleri kumar içinde bekliyoruz
ahhahahhahah
AĞALSĞEKİDKWŞEMDŞSMAİMD
Yanlış hatırlamıyorsam bu hesaplama Olasılıksız kitabında da vardı.
Videonun başlığında da yazıyor zaten
Evet var
Aynen var ve ben sonradan anladım videonun başlığında yazanı
Mutlu yıllar Haluk Hocam. Yaklaşık 8 ay önce izlemiştim bu videoyu. Tam da 4 Mart'ta tekrar izlemem ne büyük tesadüf :)
Çok teşekkür ederim :)
"İşimizi kolaylaştırmak adına 29 şubatı yok farz ediyoruz."
29. şubatta doğanlar: ...
29 şubat doğumlular derneği üyeleri, hocayı mahkemeye verin
Baby i am not even here
Matematik bölümü olasilik dersi hocamiz bize bugün bunu yaptı 60kisilik sinifta 5 kisinin ayni tuttu.Şaşırtıcı
Daha kolay sonuç bulmak için faktöriyel kullanabiliriz o zaman hesap makinesinde hesaplamak daha kolay oluyor ayrica 60 kişi için bu ıhtimal %99 küsurat oluyor teşekkürler Doc ve Adam Fawer 😃
+Pisagor Matematik Evi, kanalınızı seviyor ve videolarınızı ilgiyle izliyorum. Daha çok izleyiciye ulaşabilmeniz için kendimce tavsiyelerim:
1) Yaş günü paradoksu gibi konuları ele almanız çok iyi fikir. Ayrıca videodaki arkadaş her yönüyle (ses tonu, mimikler, rahatlık) çok iyi. Ancak çok ama çok daha BASİT konuları, çok ama çok daha BASİT dille anlatırsanız, izlenme sayınız onlarca kat artar. Bu videoda konuya giriş 10 numara idi; fakat açıklama kısmı anlaşılmıyor. Maalesef, olasılık konusunu zaten bildiğim için anlayabildim. Fakat asıl ulaşmanız gereken kitle, (bu video özelinde olasılık dahi) bilmeyen insanlar olmalı.
Kısaca, bu konsepte ağırlık verin; bunun gibi daha çok video çekin... Ama çok daha BASİT konular seçin ve APTALA anlatır gibi anlatın.
2) RUclips kanalınızda oynatma listelerine bu videoları gör(e)miyorum. Kanalınıza biraz ayar çekip, ziyaretçilerin öncelikle izlemesini istediğiniz videoları başa yerleştirmeniz lazım. Lütfen kanalınızla biraz ilgilenin.
Adam 4senede büyüdü hocam
Video düzenlemeleri çok keyifli,düşündürürken güldürüyor
Adam Fawer
Olasılıksız:))
OLASILIKSIZZZ😉😉
Hocam aralardaki komik kesitlere bayıldım 😃 Ağzınıza sağlık.
Reis bende çarpım tablosu ile kümelerden sonrası yok.Çok ilginçtir ki vine izlerken size kadar gelmişim ve nedensizce izleyip zevk alıyorum matematikten
20 ile 21. Kişi 4 ocakta doğmuş 1:17
hocam işleminizde hata var alt taraf doğruda üst tarafta 343 son rakam olmalı diğer türlü aşağıda 22 sayı çarpılıyo üst tarafta 23 sayı buda 1 den yüksek bir değer çıkartır
Matematiksel olarak öyle ama 100 kişin 100 ununde farkli gunde dogma ihtimali var yani ihtimalin gelme veya gelmeme olasiligida bi ihtimal ihtimali kesin ihtimal olarak mi hesaba katmak gerekir sahi ya ihtimal zaten ihtimaldir
Marmara'da araştırma görevlisi olduğum dönemde biri benden bir gün önce ve biri de bir gün sonra doğmuş 2 kişi vardı. Ayrıca doktora arkadaşlarımdan biri benimde aynı gün doğmuştu.
Beğenmeyenler niye beğenmiyor anlamıyorum kalite akıyor 👏👏👏👏👍
Teşekkürler :)
Zaten bu olasılığın gerçekleşmemesi için en fazla 365 kişi bulunmalı ortamda aksi takdirde 366.kişi o 365 kişiden biriyle aynı gün doğmuş olacak burdan da şu anlaşılıyor ki kişi sayısının limiti 1 yıldaki gün sayısına yaklaştıkça herhangi iki kişinin aynı gün doğmuş olma olasılığı da doğal olarak artacaktır.
Iddaya girdik arkadaşla bunun için 40 tl param gitti bunun yüzünden 55 kisiye sorduk çıkmadı
arkadaşınla zoru başarmışsınız :D
oha nasıl çıkmaz %1,99.. ihtimali nasıl gerçekleştirdiniz lan
1-A'dan %50yi nasıl bulduk? Açıklayabilir misiniz?
Asıl mesele ebeveynlerin aktiflik durumunun 3 ay içinde yoğunlaşması
Aynı günde ölme ihtimali de böyle hesaplanıyordur he?
Hayır. Doğum günü ~365 günde 1'dir. Aynı günde ölmek ise bu günden sonraki bütün tarihlerde 1'dir.
@@demircan_demirbag yıl olarak değil ki burada hesap yılın 365 gününden hesaplıyoruz zaten ona bakarsan geçmişteki binlerce yılı da alabilirdi videoda
Olasılıksızda burayı okurken çok beğenmiştim
Hocam 10 gün sonra doğsaymışsınız pi gününe denk geliyormuş :)
O zaman işler karışırdı işte :)
Niye pi gününde doğunca ne oluyor ?
@@navy1837 Matematikle uğraşan biri için hoş olurdu yani onu demek istemiş
videonun başından sizinle ben aynı günde doğmuş olduk ))
4 Mart
62 dislike arkadaşıyla iddiaya girip yaklaşık %2 olasılığa kaybedenler :D
sen neredeydin bu güne kadar kel arkadaşım...
Ben buradaydım sen neredeydin saçlı arkadaşım. (Benim kelliğim isteğe bağlı)
hocam 23 kişi için yapılan hesapta son sayı 342 değil 343 olmalı sanırım
66 kişi için yaklaşık%99,8 oluyor ( üşenmedim hesapladım
:D Eline sağlık
O gün orada 10 ile 70 yaş arası insanlar var .buda olasılık i ciddi şekilde artırıyor .aynı doğum günü değilde .aynı yaşta iki kişiyi bulma ihtimali en az yetmiş kat daha zordur.
ya biz bunu sınıfta 30 kisi ile denedik hakikaten de iki kisi 20 subatta dogmus. İlginc.
Rastgele bu vidyoyu burada izlediğim günün de senin doğum günün olan 4 mart olması peki? :)
Bu da mı tesadüf? :)
Mutlu yıllar.
Bir olay olasılıksız olabilir ama imkansız olamaz.
Boyle videolar cok guzel devami gelsin
Aslinda hepsi guzel Bu kana *MUHTESEM*
müziği merak edenler için: ruclips.net/video/wIIi38dHjos/видео.html
ayrıca youtube de kaşılaştığım en güzel kanallardan birisi keşke bir çok kişi için de aynısı olsa.
Teşekkür ederim
Jenerikteki müzik ne ya asıl olay o :)
Videonun ismi yaş günü problemi olsa daha iyi olurdu cünkü bu sorunun bir çözümü var ve sonuca ulaşılıyor paradoks ifadesi bu problem için yanlıs bir söylemdir bence.
Paradoks söylemi insanlara şaşırtıcı geldiği için kullanılıyor. Yani evet paradoks değil ama beklenenden farklı bir cevap çıktığı için dikkat çeken bir durum.
@@PisagorOkulu Evet zaten pek çok yerde problemden paradoks diye söz ediliyor, ama bu sorunun cevabının beklentilerden farklı çıkması paradoks denmesi icin yeterli bir sebep değildir. Bir matematikçi olarak terimlerin doğru yerlerde kullanılmasına dikkat ediyorum lütfen kişisel algılamayın :)
güvercin yuvası ilkesi paradoksu.
Kabolan hayallerim Anlatsam ben halimi
İmkansız.. Askerde 200 kişilik kıda dönem grubumuzda bile benimle aynı gün doğan yoktu..pc den baktıydım...hatta bütün hayatım boyunca benimle aynı gün doğan sadece bir kişiyle karşılaştım...(sorduklarımdan tabi)
Soruyu doğru anlamak gerekiyor. Tek bir kişinin 200 kişiden herhangi biriyle aynı gün doğma olasılığı 1 - (364/365)^200 = %42.2 olarak bulunur. %42.2 düşük bir oran değil o yüzden denk gelmiş olabilir. Ancak buradaki soru farklı. tek bir kişinin diğerlerinden en az biriyle aynı olma olasılığını sormuyor. herhangi 2 kişinin doğum gününün aynı olma olasılığını soruyor. Umarım artık imkansız gelmiyordur :)
Etkileyici
Çok iyi 🤗
Olum şuncuk beynim vardı onuda kaybettim videoda
1-A yı nasıl %50 ye oranladınız??? Ben A değerini 168,50 buldum...
üst kısım (pay) 343 e kadar olacak. 342 ile fazladan çarpılmış, 168,50 yi 342 ye bölün A = 0,492 çıkacak 1-A dan -> 1-0,491=0,508 olacaktır. Bu da yaklaşık %50 eder.
yanlız burada şöyle bi durum var. bu kişilerin doğum tarihinin hepsinin farklı olması üzerine bi hesap yapılmış.
teşekkürler
İşlem yanlış yapılıyor. İki kişinin aynı gün doğma olasılığı 1 - 364/365 değil, 1*1/365 şeklinde hesaplanır. İhtimaller birbirinden çıkarılmaz, çarpılır. İki kişiden sonra ise gruptaki herbir eleman için paya +1 eklersin. Mesela 50 kişi varsa bunlar içinde aynı günde doğmuş iki kişinin ihtimali 1*1/365+48/365. Bunu şöyle de sağlayabilirsiniz. 366 kişilik bir toplulukta 365 kişi farklı günde doğmuş olsa bile 366. kişinin doğum günü bir başkasıyla aynı olur. Ve 366 kişilik toplulukta sonuç 1*1/365+364/365=1
Tüm durumdan, aynı gün doğduklarini cikarirsan zaten geriye ayni gun dogmama olasiligi kalir
Hocam merhaba benim anlamadığım neden 364/365 ile 363/365 i çarpıyoruz üç kişi olunca bu benim mantığıma bir türlü yatmıyor olasılık çalışırkende anlamazdım mecbur ezbere yapardım 🤦🏻♀️
Aynı anda gerçekleşmesi gereken olasılıklar çarpılır. Mesela yolda 200 lira bulmak da düşük bi olasılıktır, sevdiğinin seni dışarı davet etmesi de. Ama 200 lirayı bulduğun gün davet etmesi kat kat zordur 😅 burada da 1 kişi için kimseyle aynı doğum gününe sahip olmama olasılığı 1'dir yani kesindir çünkü yalnızca kendisi var. 2. kişiye gelince, o kişinin 364 seçeneği var 365 günden yani 364/365 oranda ilk kişiyle aynı olmayacak doğum günü. 3. kişi gelince onun işi daha zor 363 günden birini seçmesi gerek. Bizim istediğimizin olması için yani kimsenin doğum gününün aynı olmaması için hem ikinci kişi 364 olasılıktan birini tutturmuş olmalı hem de üçüncü kişi 363 olasılıktan birini tutturmuş olmalı yani daha zor çünkü ilgilenmen gereken 2 ayrı bahis var o yüzden çarparsın. Böyle böyle çarparak sayıyı küçültüyorsun çünkü payda hep 365 pay giderek küçülen sayılarla çarpılıyor. Bu sayı 0'a yakınsar 1'den çıkarınca da aynı gün doğma olasılığını verir.
1
Bu beğenen 1000 küsür kişinin yüzde kaçı gerçekten anlamıştır? Bunun da bi olasılık hesaplamasını yapar mısın?
Sayın Hocam şimdi bu matematik bilgileri ile ormanlarımız yangından nasıl korunur..Karadeniz il ve ilçeleri sel felaketlerinden nasıl korunur..biraz da onu anlatma vakti değil mi?
Tam da bunları konuşma vakti.
Hocam son sayının x342 değil de x343 olması gerekmez mi? Çünkü terim sayısı normalde 22 ama son sayı 342 olunca 23 terim oluyor.
1.18 'inci saniyedeki çocukla aynı gün doğmuşum
Hll
Hocam merhaba, 2 kişinin aynı gün doğma olasılığı / 3 kişisinin aynı gün doğma olasılığı şeklinde hesaplamak istesek nasıl bir yol izlemeliyiz?
Bu numara hile zamanı'nda da vardı
Giriş müq 🤣
çakralarım "bile" açıldı
Bu arada hocam dünya matematik günün de doğmuşuz çaktırma ama matematiği sevmen
de sebep bu sanırım :)
Ben babamla aynı günde doğdum. 29 ocak
etkileyici...
Bi an kendimi atv ana haber izliyorum sandım
4. adam şaka gününde doğmuş :D
hocam soldaki raflarda Xbox 360 oyunu dikkatimi çekti. Oyunu merak ettim :/
hala cevap yok
sen deyince ben de merak ettim
50 KişidenEn Az2Sinin Aynı Gün Doğma Olasılığı %97 iken 364 Kişininki %100 Değil Araya 314 Kişi giriyor ve ihtimal yüzde 3 artmıyor Açıklayınız Hocam !
364 kişiden 2sinin ayni günde doğma ihtimali %99.9 dur.
Bu videoyu izleyen biride 4 martta doğdu 😂😂😂
Hocam ilaç gibisiniz ya başarılar
A yı nasıl hesapladın
Telefondaki hesap makinasına aşağıdaki işlemi yazıp 2 dakikada hesapladım. Eğer excel kullansaydım bu iki cümleye ayırdığım vakitten daha kısa sürerdi. 😀 (342×343×344×345×346×347×348×349×350×351×352×353×354×355×356×357×358×359×360×361×362×363×364)÷(365^(23)
@@beratm9977 hocam benim telefon onu kaldıramadı 😂😂
Ust kisim 343e kadar olacak hocam :)
Doğrudur, yazarken hata yapmışım :)
Yanlış, iki kişinin aynı gün doğma ihtimali 1/365 değil 1/133255'tir tabii bir yıl 365,25 gün değil 365 gün olsaydı böyle olurdu
Ama birinci kişinin doğum gününü biliyorsak olaslık 1/365'e çıkar
Kitabi daha bugun okudum şansa bak (!)
👀👍
Bende sizinle aynı gün doğumluyum. 4 mart...
Neden 'pay' daki terim sayısı 23 bence ilk sayı sabit kabul Edip terim 343 te son bulmalı!!!!
Seher Cuna aynen pay’da da 22 terim olması lazımdı , yanlış yazmışlar.
Köpek gezmek istemiyor sanki😁
Genel olarak yürümeye karşı..
Doğru ama neden bana hala matıklı gelmiyor 😅
teşekkür ederimmm
Vay anasını sayın seyircilee
Marlaaa!!!
2ve 3kişiler için 364 ve 363 olmami
Üstad anlatımın çok iyi olmuş. Bende olasılıksız kitabında okumuştum çok hoşuma gitmişti bu iddia. Tekrardan emeğinize sağlık böyle güzel videoların devamını bekleriz 😊
matematiksel olarak kesin olarak cıkacak diyebilmek için 366 kişiye sorarsak mutlaka cıkar hatta 367 29 subatı da katarsak kesin 1 trilyonuna varım :)
Sadece 365 kişi üzerinden düşünüyorsunuz. 900. Kişi bile aynı gün gelmeyebilir. Herhangi birinin denk gelme olasılığı 366 kişide %100 dur. 365 kişi hepsi farklı güneşe denk gelebilir çok düşük olmakla beraber.
Az önce kendi doğum günümde doğan insanı gördüm ne çok 24 nisan varmış ben kuzenimin eşi dayım ve az önce ki şahıs ohaaaaa😛😛😛
hocam peki bir kişinin 29 şubatta doğma olasılığı kaçtır , 1/ (365*4) mü
1/(365+365+365+366)
Faktöriyel gibi
peki ya 29 Şubat günü? Bu yüzden hala yetersiz. Ve doğru olmama ihtimali yüksek ve hangi gün doğdu bilinmeyen bir insanla hangi gün doğdu bilinmeyen başka insanların aynı gün doğmuş olma ihtimalinin doğru olma olasılığı daha da düşüktür. Yani ,,, benim Mart ayında doğduğumu bilen biri 24. Gününde doğmuş olmam ihtimalinin daha yüksek olduğunu msla 0,99 olsun bu rakam ve bir başkasının da aynı şekilde bu günde doğma ihtimali 0,99 ise ikimizin o günde doğmuş olma ihtimali 0,98 oluyor. Yani düşüyor yani bu dediğiniz zannımca tutmazz.
Yorum sayısı 100 olsun diye yazdım
Payda kısmı 365^23 olacak sanırım hocam.
2 kişi için 1, 3 kişi için 2, ... 23 kişi için 22 adet kesirli sayı çarpıldığından kuvvet 22 oluyor. İlginize teşekkür ederim
Tahtadaki 342 sayısı 343 olacak demek istendi sanırım; tahtada mevcut haliyle paydada 22 terim, payda ise 23 terim var
ay neyse yazılmış bu :D
çakıl değilmi o?
Marla
@@PisagorOkulu çok güzelmiş bir tümörüm olsa adını marla koyardım :D
Aaa benimki de 4 mart
senden 1 gün sonra doğdum
çok iyi
25 Mart
beynim yandı..
moda güzel yer
çok mantıklı
sponsored by çaykur
Ona bile razı olurdum :)
:D
Video guzel de amma bu olasilikdaki hal benim rastima hic cikmadi.okul universitede iw yerinde farkli gruplardan olan arkadawlarla ve s.qaliba onlar geriye kalan 364 gunu secmiwler)))
40 hatta 50 kişilik topluluklarda çıkmaması çok düşük ihtimal
367 kisi secelim.o zaman her durumda en azi 2 kisinin dogum gunu ayni olucak.her durum derken 00:00i kast etmiyorum))hizli cevap verdiyiniz icin 👏👏
Pigeon Hole Theory(Güvercin yuvası teoremi) deniyor bu söylediğin şeye tam olarak. Güzel mantık yürütme.
iyi de bunun neresi paradoks?
Hoca paint terk teki adama benziyor
hash fonksiyonları ile ilgili video yapar mısın?
Bu bir paradoks değil
1-A nasıl %50 orası epey muallak. :))
23 kişi için elde edeceğimiz A sayısını 1 den çıkardığımızda yaklaşık %50 elde ederiz :) internette bulabileceğiniz farklı program ve ya siteler yardımıyla hesaplayabilirsiniz
üst kısım (pay) 343 e kadar olacak. 342 ile fazladan çarpılmış, verilen çarpma işleminin sonucu olan 168,50 yi 342 ye bölün A = 0,492 çıkacak 1-A dan -> 1-0,491=0,508 olacaktır. Bu da yaklaşık %50 eder.
@@PisagorOkulu A sayısı zaten 1'den çıkarılmış hali. Neden bir daha 1'den çıkarıyorsun?
4 mart