astronio, The Mad Sc1ent1st, The Skeptic Theory, Science behind Music, Καθημερινή Φυσική, είναι η καλύτερη "παρεούλα" τού σύγχρονου ελληνικού διαδικτύου... (Η σειρά αναφοράς είναι τυχαία 😉 ) Θεωρώ πως είναι από τα πιο αισιόδοξα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Μπράβο παιδιά! Συνεχίστε έτσι.
Ρε φίλε δεν έχω πάει σε πανεπιστήμια κλπ αλλά ειλικρινά έχω σκεφτεί πολλά από όσα λες στα βίντεο σου και έχω ταυτιστεί. Αυτό που με βοήθησαν τα βίντεο σου είναι ότι κατάφερα να βάλω όλα αυτά που σκέφτομαι σε τάξη και να μπορώ να τα εκφράσω καλύτερα. Και εδώ είναι που καταλαβαίνω την χρησιμότητα της εκπαίδευσης ότι εκτός από το να μάθεις νέα πράγματα σε βοηθάει να εκφράσεις την σκεψη σου πολύ καλύτερα και ποιο σωστά με αποτέλεσμα να μπορείς να βγάλεις πολλά βάρη από μέσα σου και να νιώσεις ποιο ελεύθερος.
Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι θα κατανοήσουν αυτο που ανέφερες για την αξία της εκπαίδευσης εάν δεν έχουν μόρφωση. Γι αυτό ειναι γνωστό ότι όσο πιο απαίδευτος είσαι τόσα περισσοτερα νομίζεις ότι γνωριζεις.
Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις, αλλά αν είσαι ας πούμε κάτω από 70 ξεκίνησε ή συνεχιζε να διαβάζεις. Το διάβασμα θα σε βοηθήσει απίστευτα. Θ α διαπιστώνεις χρόνο με τον χρόνο ότι γίνονται μικρά θαύματα στο μυαλό σου. Μη το βαριέται κανείς. Διάβασμα βιβλίων φυσικά.
Το πιο σημαντικό βήμα το έχεις ήδη κάνει. Σκέφτεσαι τόσο παράλληλα όσο και αντίθετα από την πληροφορία που που έλαβες. Οι συμβουλές είναι συνήθως πιο χρήσιμες σε αυτόν που τις δίνει.
χτες μολις ανακαλυψα τα βιντεακια σου φιλε μου ειμαι κολλημενη με τη φυσικη και τα μαθηματικα και αυτα τα βιντεακια ειναι ο,τι καλυτερο! Συνεχισε την καταπληκτικη δουλεια σου!
Ακη, συγχαρητήρια, είμαι μεγάλος λάτρης του λόγου και της θεματικής σου, μόνο μια παρατήρηση: "Για κάποιο λόγο γίναν όλα" δεν υποστηρίζουν οι αιτιοκράτες, αλλά οι τελεολόγοι, όπως ο παππούς Αριστοτέλης (ή ο Οικονομόπουλος). Ειναι ακριβώς το αντίθετο. Οι αιτιοκράτες εντοπίζουν την αιτία στο παρελθόν, οι τελεολόγοι στο μέλλον της πράξης. π.χ. ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ: Ο κόσμος έγινε γιατί συνέβη η μεγάλη έκρηξη (Αιτία προηγείται αποτελέσματος) ΤΕΛΕΟΛΟΓΙΑ: Ο κόσμος έγινε για να σε συναντήσω, αχ για να γεννηθείς εσύ κι εγώωωωωωωωω (Αιτία έπεται αποτελέσματος)
Συμφωνώ εν μέρη. Νομίζω η διαφορά προκύπτει λόγω γλώσσας. Αν κατάλαβα καλά, η ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ (Ντετερμινισμός) μας λέει ότι κόσμος έγινε λόγω της μεγάλης έκρηξης(αίτιο - αποτέλεσμα), ταυτόχρονα το απότέλεσμα μετατρέπεται σε αίτιο και ούτω καθ 'εξής. Δηλαδή δημιουργείται μια πολυεπίπεδη αιτιοκρατική αλυσίδα, που καθορίζει τα πάντα και σε απόλυτο βαθμό κατα μήκος της , μέχρι το ΤΕΛΙΚΟ αποτέλεσμα (αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο). Άρα το τελικό αποτέλεσμα , όπως και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα είναι προκαθορισμένα. Σε ότι αφορά την φράση "Για κάποιο λόγο γίναν όλα", έχει διάφορες ερμηνείες. 1) Ο λόγος βρίσκεται στο παρελθόν. Ντετερμινισμός 2) Όλα τα άιτια "ευθυγραμμίζονται" για εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό, όπως το ρολόι. Τελεολογικός ντετερμινισμος , όπου αναφέρεται και το βίντεο, τουλάχιστον όπως κατάλαβα. Υ.Γ. Like από το 0:40 με το ΓΑΠ να λέει "Παμε" .
ΆΚΗ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ ΌΜΩΣ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΎ ΓΡΉΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΝΜΒΑΝΩ! ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΚΆΤΙ ΓΙΑΥΤΌ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!
Μου φαίνεται πως η φράση "όλα γίνονται για κάποιο λόγο"...δεν εννοείται ως ότι ισχύει η αιτιοκρατία, αλλά ότι εισέρχεται μέσα η σκοπιμότητα...(= όλα γίνονται για κάποιο σκοπό). Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά εγώ έτσι το εκλαμβάνω.
Το κανάλι σου και τα θέματα που πραγματεύεσαι είναι πολύ δυνατά. Κατά τη δική μου άποψη τόσο η αιτιοκρατία όσο και η τυχαιότητα συνυπάρχουν στη φύση και αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Το ότι τις θεωρούμε κάτι διαφορετικό και αντίθετες μεταξύ τους νομίζω ότι έχει να κάνει με το δικό μας τρόπο που βλέπουμε και κατανοούμε τη φύση. Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και άλλα συστατικά της φύσης πχ το κλασματικό σπιν των ηλεκτρονίων ή τα φρακταλς ή την λειτουργία της αυτοσυνείδησης από τον ίδιο τον εγκέφαλο μας.
Συγχαρητήρια για το κανάλι. Εξαιρετική δουλειά. Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Διαφωνώ με το δίλημμα αιτιοκρατία vs μοιρολατρία, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις. Αλλά πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο.
Δε θα λεγα ότι συμφωνώ με αυτή την οπτική. Η αναγκαιότητα με την τυχαίότητα είναι διαλεκτικά δεμένες και αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η πραγματικότητα είναι αντιφατική. Ένας κόσμος που διακατέχεται μονόπλευρα από μηχανικά αιτιοκρατημένες σχέσεις είναι ολότελα τυχαίος στον πυρήνα του. Αυτή η αντίληψη, δηλαδή, της μεταφυσικής αιτιόκρατίας, ήταν αντίληψη που διαμορφώθηκε μέσω της μηχανικής των ουράνιων σωμάτων. Όπως είπες και ο ίδιος, επιστήμες όπως η κβαντομηχανική έβαλε σε δοκιμασία την αιτιοκρατική μονομέρεια. Επίσης η φράση "Οι πιθανότητες δεν υπάρχουν στη φύση" σηκώνει συζήτηση. Είναι το ίδιο με το να πούμε: "Οι κύικλοι και οι ευθείες δεν υπάρχουν στη φύση". Προφανώς, αλλά είναι ο τρόπος που αντανακλώνται ιδιότητες της φύσης στο κεφάλι μας. Ατελώς ναι, αλλά αντανακλώνται. Αν με τη βοήθεια των πιθανοτήτων μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τόσες πρακτικές εφαρμογές, αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα κομμάτι αλήθειας, δηλαδή αντιστοιχίας με την πραγματικότητα. Κατά τα άλλα η δουλειά σου είναι τέλεια. Μόνο την ταχύτητα της ομιλίας να διορθώσεις και να πάρεις ένα καλό σετ μικροφώνου, κάρτας ήχου και κομπρέσορα για να μην σκαμπανεβάζουν οι δυναμικές. Εύχομαι καλή δύναμη και μεράκι! Μάκης
Το γεγονος οτι στην κατανοηση του συμπαντος χρειαζομαστε και την κβαντικη αλλα και την σχετικοτητα ισως σημαινει οτι καποιες φορες υπαρχει αιτιοκρατια και καποιες οχι.Ακουγεται παραδοξο αλλα κατι παρομοιο γινεται και στο πειραμα με τις δυο σχισμες
...η ταχυτητα της ομιλιας και η υποκρουση μου σπασανε τα καρυδια.Και τωρα κατι για τον ΘΩΜΑ.el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1.
Καλο θα ηταν να διαχωρισουμε τη φραση "Ολα γινονται για καποιο λογο και θα εχουν ενα προδιαγεγραμμενο αποτελεσμα" απο τη φραση " Καποιος λογος υπαρχει που γινονται ετσι και οχι αλλιως"
Είχα δει τις προάλλες μια παρουσίαση για τα "Λογικα άλματα" και την θυμήθηκα στο 8:35. Επειδή κάποιοι μεγάλοι επιστήμονες δεν βρήκαν -ακόμα- μια σταθερά που έψαχναν (Άλματα 6&7) -> Άρα λοιπόν δεν γίνονται όλα για κάποιο λόγο. (Άλμα 3)-> Λόγους και σκοπούς έχουν μόνο οι άνθρωποι
Τόσο το βιντεάκι όσο και τα σχόλια που ακολουθούν είναι πηγή σκέψης οπότε ευχαριστώ πολύ ! δεν κατάλαβα όμως αν υπάρχει κ πως εκφράζεται τελικά η ελεύθερη βούληση
Εκτος απο συγχαριτηρια, για τα εξαιρετικα βιντεο, εχω μια ενσταση για την ταχυτητα ομιλιας σου (ζοριστικα φιλε μου) ισως με +90" στο συγκεκριμενο βιντεο, να μπορω να ακολουθησω.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις διαλέξεις σου. Αν μπορούσες να μου κάνεις μια χάρη, ρε φίλε τί λες στο 7:15 δεν μπορώ να καταλάβω, λες " αδυναμίας πρόβλεψης του (;)" ;
ανισοτητα bell και παραδοξο EPR? περιμενα μεχρι το τελος του βιντεο να ακουσω την γνωμη σου αλλα δεν αναφερθηκαν καν. Οπως και να εχει πολυ καλο το βιντεακι
Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς το ντετερμινιστικό μοντέλο καταργεί την δυνατότητα επιλογής μου. Επιλέγω να διαβάζω περισσότερο αρα θα περάσω στη σχολή μου επιλέγω να μην το κάνω, η ζωή μου θα είναι πολυ διαφορετική αφου θα ακολουθήσω αλλα μονοπάτια, εγώ αποφασίζω για το μέλλον μου
Κατέληξα με την λογική στην έννοια της αιτιοκρατίας που υπονομεύει την ανθρώπινη επιλογή πριν έξι χρόνια όταν ήμουν 13, πραγματικά είχα απογοητεύτεί που το είχαν σκευτεί κι' άλλοι και δεν υπήρξε το απόλητο φιλοσοφικό breakthrough.
Ακη γεια,σε παρακολουθω καιρο τωρα...υποφερω ομως απο ελλειμματικη προσοχη.Θελ ω να σε παρακαλεσω αν γινεται εκ των υστερων να ελατωσει καποιος τον ηχο της υποκρουσης
Και πώς εξηγήται το πειραμα της διπλής οπής αιτιοκρατικά? Και π΄ως αλλάζει το αποτέλεσμα μόνο και μόνο τη μέτρηση? Πολυ ωραία βιντεο φίλε μου! Συνέχισε!
πολυ καλο βιντεο, αλλα εχω να προσθεσω το εξης. Καποιοι (οπως ο Sam Harris) υποστηριζουν οτι δεν υπαρχει ελευθερη βουληση, διοτι κατι αλλο (ισως το υποσυνιδητο) διαλεγει για εμας. Πχ. σου αρεσει το μπλε χρωμα και η μεταλ μουσικη... γιατι σου αρεσει? Δεν ξερεις. Απλα κατι το διαλεξε για εσενα. Και δε μπορεις να το ξεδιαλεξεις.
Η ολοτητα της φύσης έχει ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είναι οι θεμελιώδεις νόμοι στους οποίους υπόκεινται όλες οι υπάρξεις, Η κβαντομηχσνικη αναφέρει κακώς ότι υπάρχει αυθόρμητος συμπεριφορά των σωματιδίων, όμως το κενό δεν είναι το απολύτως τίποτε αλλά είναι ενέργεια και οι ενεργειακές πρώτο δομές μέσα σ αυτό εκτρεπουν την κίνηση κάθε τυχόν κινουμένου σωματείου μέσα στο κενό, Υπάρχουν σαφείς αιτίες που το ηλεκτρόνιο όταν κινείται κυματοποιειται η παραμένει σωματίδιο, Οι γήινες αλληλεπιδρά σεις προσαρμοζονται με ροές σωματιδίων από τα δυναμικά σημεία του σύμπαντος στις ανάγκες της διαστολής και ροής του, Η κβαντομηχσνικη είναι ελλιπεστατη θεωρία, Ο Αϊνστάιν είχε δικηο
Υπάρχει ένα αυθαίρετο σημείο σε όσους αρνούνται την ελεύθερη βούληση με τον τρόπο που περιγράφετε. Τον παράγοντα που διαλέγει τον διαχωρίσουν από το "εγώ".
Στην αρχη (περιπου 2:18) λες οτι "η πιθανοτητα ειναι απλα ενα ανθρωπινο εργαλειο" , αλλα στην συνεχεια με την αναφορα στην κβαντιλη μηχανικη , αφηνεται να εννοηθει οτι (πιθανοτατα :p) η εννοια της πιθανοτητας υπαρχει στην φυση . Το πρωτο ειπωθηκε ως fact ή ηταν απλα για να παρουσιαστει η ντετερμινιστικη θεωρια ? Οπως και να χει , εξαιρετικο βιντεο (και καναλι) , συνεχισε ετσι . Υ.γ : προσωπικα μ αρεσει η γρηγορη ομιλια , αλλα μαλλον ειμαι η εξαιρεση , οποτε καλυτερα να ευχαριστησεις το υπολοιπο κοινο που παραπονιεται :p
Όντως ανέλυαν ένα ηθικό τρόπο παγκόσμιας διακυβέρνησης και ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας. Είχε υποπέσει στην αντίληψή μου zeitgeist και το venus project (από το 2008). Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή το V.P. ζητούσε τάληρα ! διότι πρακτικά είναι αδύνατον κέρματα και χαρτονομίσματα να εκτίθενται στα μουσεία.. όχι ως αντικείμενα τέχνης, αλλά να υπενθυμίζουν στους μεταγενέστερους την καταστροφή που μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κυριαρχίας... κατά συνέπεια στο απώτερο μέλλον ίσως να συμβεί. Προς το παρόν κλιματική αλλαγή, ανισότητα, δεινά και συμφορές.. είναι προφανέστατα.
Περιστατικό: είμαι με δύο φίλες, ετοιμαζόμαστε να βγούμε, η μία από αυτές ετοιμάζεται να βάλει λιπ γκλος και της πέφτει κάτω. Και λέει η άλλη...α, έσπασε,δεν πειράζει, όλα για κάποιον λόγο γίνονται, αυτά τα λιπ γκλος έχουν χρωστική και είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ντα νταν!
ζουμε μεσα στην τυχαιοτητα σενα χαος που ομως υπο μια εννοια ειναι και καθορισμενο αφου το παρελθον ειναι δεδομενο, θα ειναι και το μελλον αφου θα γινει παρελθον. ολα ειναι γραμμενα αφου εγιναν και θα γινουν.πραγματικα και να θες να ξεφυγεις απτο πεπρωμενο σου δεν γινεται αφου κατα μια εννοια ολα ειναι προκαθορισμενα .το Iq ,ο χαρακτηρας σου ειναι στο dna σου ολα ειναι γραμμενα μεχρι και σχεδον ολες οι αρρωστειες υπαρχει προδιαθεση, και σε ολα αυτα που προκαλουν τις αρωστιες αν δεν ειναι κληρονομικες,ειναι ο χαρακτηρας σου που σε οδηγει σε πραγματα που τις προκαλουνε κανενας δεν μπορει να ξεφυγει απο τον εαυτο του αν ειναι να κανει κατι η να μην κανει.
Πάρα πολύ καλός φίλε Άκη! Μου άρεσε και η επιχειρηματολογία σου, και το edit στα videos, αλλά κυρίως η on point-μελετημένη ροή του λόγου σου. Ούτε περισσότερα, ωστε να κουράζει, ούτε λιγότερα, ωστε να χαθεί ο θεατής. Keep it up και τα σχετικά! Well done!
Ξεκίνησα να γράψω ένα σχόλιο για το πως το θεώρημα της μη πληρότητας δε μου επιτρέπει να δεχτώ τον ντετερμινισμό ως απόλυτη πραγματικότητα, αλλά όσο το σκεφτόμουν κατέληγα όλο και περισσότερο ότι κάαατι είναι διαφορετικό ανάμεσα σε αυτό που λες και αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι μαθηματικοί-φιλόσοφοι. Και κατέληξα ότι η διαφορά είναι ότι στην πρόταση σου αναφέρεις τους νόμους της φύσης ως αξιώματα, οπότε η φυσική κατά αυτόν τον τρόπο είναι τετριμένο λογικό σύστημα. Λες λοιπόν "αν γνωρίζεις τις μεταβλητές ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ μπορείς να προβλέψεις με ακρίβεια τι θα συμβεί". Έτσι οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν λόγο να αποδείξουν γιατί ισχύουν, κι έτσι πράγματι μπορείς να φτιάξεις μια αληλλουχία αιτιών και αποτελεσμάτων. Όμως οι νόμοι της φυσικής πρέπει να ισχύουν για κάποιο λόγο. Πρέπει να υπάρχει κάποιο λογικό σύστημα που οδηγεί στους νόμους της φυσικής με μαθηματική ακρίβεια, διαφορετικά όλη η ιδέα του ντιτερμινισμού είναι απλά μια ταυτολογία. Σόρρυ αν σε έκαψα αλλά εσύ με έκαψες χειρότερα που με έκανες να τα σκεφτώ όλα αυτά με τη βιντεάρα σου :P
Με την φράση σου '' οι νόμοι της φύσης πρέπει να έχουν μια λογική '', αρχικά αποδέχεσαι το προς εξέταση, και τοποθετείς την λογική σαν μέτρο της φύσης, χωρίς καν να μπορεί κάποιος να πει τι είναι λογική, ή αν αυτή είναι στοιχείο αμετάβλητο και ανεξάρτητο από τον άνθρωπο.
@@stavrospanoutsopoulos169 για την αιτιοκρατία μιλάμε. Αν δεν υπάρχει ένα λογικό σύστημα που να οδηγεί στους νόμους της φυσικής ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΑ,δεν μπορούμε να μιλάμε για ντιτερμινιστικό σύμπαν.
Αυτό που θέλω να επισημάνω, δεν είναι αν το σύμπαν είναι ντετερμινιστικό ή όχι, αλλά έννοιες όπως λογικό σύστημα και μαθηματική ακρίβεια προϋποθέτουν το ντετερμινιστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στη κβαντική φυσική υπάρχουν νόμοι που η ανθρώπινη λογική δεν τους κατανοεί με απόλυτο τρόπο. Όμως με βεβαιότητα ισχύουν. Άρα η λογική πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει. Με αυτό το συλλογισμό η λογική δεν είναι απόλυτη, και πρέπει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι η λογική είναι απλά ένα νοητικό εργαλείο που χρησιμοποιήται από τον ανθρώπινο νου για την ερμηνεία εμπειριών. Αν οι εμπειρίες είναι καινοφανείς τότε η υπάρχουσα λογική δεν τις ερμηνεύει και προοδευτικά αντικαθίσταται από μια πιο ολοκληρωμένη που το κάνει.
Καταρχάς πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Πολλές φορές έχω σκεφτεί αν όλα όσα πράττω, σκέφτομαι, ή μου συμβαίνουν είναι αλληλουχία προηγούμενων συνθηκών, και ήταν αναπόφευκτα να συμβούν ακριβώς έτσι! Επίσης ήθελα να σε ρωτήσω από που είναι η μουσική που παίζει από πίσω γιατί μου έχει κολλήσει και δεν μπορώ να τη βρω με τίποτα!
Πιστεύω οτι η αναλογία που κάνεις στο τέλος με το μπιλιάρδο και την καθημερινότητα μας, είναι κάπως άστοχη.Προφανώς, σ ένα μικρό σύστημα αναφοράς όπως του τραπεζιού, το σπάσιμο παίζει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου(παιχνίδι) ακόμη και αν μιλάμε για μισή μοίρα διαφορά.Αντιθέτως ,είναι εξαιρετικά πιο απίθανο το να επηρεάσει την τιμη κλεισίματος της μετοχής της apple, το ποιά έξοδο θα πάρω εγώ τη Δευτέρα στην Αττική οδό, ακόμη και αν υποθέσουμε οτι λόγω του butterfly effect, αυτά τα δυό κάπως συνδέεονται αιτιοκρατικά.Ο λόγος είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις , οτι δηλάδη υπάρχουν στο μεσοδιάστημα άπειρες μεταβλητές που θα μπορούσαν εξωφρενικά έυκολα να σπάσουν αυτο το causality.Είναι κάτι σαν την εξασθένηση μιας ακτινοβολίας όταν περνάει απο ένα πολύ παχύ υλικό.
Κάνεις ένα μεγάλο λογικό άλμα στον συλλογισμό σου, παραθέτεις την έξοδο που θα πάρεις με την μετοχή της apple, ενώ δεν αναφέρεις ότι η έξοδός σου θα επηρεάσει άλλα πράγματα, τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και αυτά κάποια άλλα και ο επηρεασμός ακολουθεί μια εκθετική πρόοδο στο μέλλον χωρίς σταματημό. Το ποια έξοδο θα πάρεις θα σε καθυστερήσει ή θα σε κάνει να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου, άρα οι εξελίξεις του προορισμού σου θα είναι διαφορετικές. Εκόμη και η εγκεφαλική σου λειτουργία θα είναι ίσως διαφορετική καθώς θα δεχθείς νέα ερεθίσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το μέλλον σου. Εκτός αυτού θα επηρεάσεις την κίνηση του δρόμου, αλλάζοντας τον χρόνο που θα διανύσουν εκατοντάδες άλλοι οδηγοί, που και αυτοί με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό μέλλον. Οι μεταβλητές που μπορεί να αλλάξουν στην πραγματική ζωή είναι ΠΟΛΥ περισσότερες (μακράν) από αυτές του μπιλιάρδου. Το μπιλιάρδο παίζει με μεταβλητές ενός μικρού χώρου, και μάλιστα μόνο σε 2 διαστάσεις. Φαντάσου τι γίνεται σε έναν τεράστιο χώρο με περισσότερες διαστάσεις. Και ναι, ακόμη και η μετοχή της apple μετά από άπειρες τέτοιες μεταβολές σε βάθος χρόνου μπορεί να επηρεαστεί, όσο ακραίο κι αν σου φαίνεται!
@@TheSkepticTheory Δεν έγινε κατανοητό μάλλον απ το σχόλιο μου ,αυτό που ήθελα να πω.Εγω δεν αμφισβητώ(και ποιος είμαι εγώ άλλωστε) το butterfly effect. Εγώ αυτό που θέλω να πώ , είναι οτι διαφωνώ με το - αν έχω καταλάβει καλά - συμπέρασμα , οτι η στροφή που θα πάρω έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ causality στη μετοχή της apple, απ ο,τι το σπάσιμο στο μπιλιάρδο στην εξέλιξη του παιχνιδιού..Αυτό κατάλαβα οτι υποννοεί το βίντεο.Αν κατάλαβα λάθος, it s ok
@@TheSkepticTheory *Επίσης δεν έκανα κανένα μεγάλο λογικό άλμα, διότι αν προσέξεις δέχτηκα για την οικονομία της κουβέντας οτι υπάρχει μια καποια συσχετιση στροφης-μετοχης, όπως επίσης αναφέρθηκα στα ενδιάμεσα στάδια που αναφέρεις κ εσυ..Φιλικά :)
@@redvolcano89 Yiannis_K Απλώς χαρακτήρισες την αναλογία ως άστοχη. Πάντα όταν παραθέτουμε κάποιο παράδειγμα για να εξηγήσουμε κάτι, κάποιες ποσότητες θα είναι διαφορετικές δεν μπορεί να είναι τα πάντα ίδια, απλώς κρατάμε το κεντρικό νόημα ίδιο. Εννοείται πάντα φιλικά, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις :-)
@@TheSkepticTheory Αν όντως εννοείς πως υπάρχει υψηλότερη συσχέτιση του δρόμου που θα ακολουθήσω με τη μετοχή της apple, απ ο,τι η κλίση που θα χτυπήσω μια μπίλια και η τελική της θεση, τότε κατα την ταπεινη μου άποψη, είναι άστοχη. Και φυσικά συμφωνώ 100% με την κεντρική ιδέα, όπως επίσης με την αλληλλουχία των γεγονότων που παραθέτεις, δλδ με το πόσα άπειρα effects μπορεί να έχει μακροχρόνια μια λάθος στροφή που θα πάρω. Σ αυτό που διαφωνώ, είναι οτι για να υπάρχει κάποιο μετρήσιμο causality, θα πρέπει να δεχτούμε οτι η στροφή που πήρα , θα αντέξει (με τα ενδεχόμενα ενδιάμεσα στάδια) να επηράσει στο τέλος την αξία της μετοχής. Φυσικά δεν σχολιάζω για να το παίξω έξυπνος (έχω σχολιάσει σε πολλά video σου), χαίρομαι πολύ που κανάλια σαν τα δικά σου υπάρχουν διαθέσιμα και αποτελούν έναρξη συζητήσεων/προβληματισμών.
Τρομερο βιντεο μια παρατηρηση μονο.Χαμηλωσε λιγο τα επιπεδα της backround μουσικης γιατι αποσπουν τον θεατη απο αυτα που λες και επειδη πολλες απο της εννοιες που ακουγονται ειναι καινουργιες-ιδιαιτερες για πολλους ειναι δυσκολο να συγκρατηθουν.
Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο βίντεο σου. Έχω την εντύπωση στο 6:25 που αναφέρεσαι στην έννοια του κβάντου ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπεται σε διακριτά ποσά και όχι συνεχή.
Μπέρδεψες το ποιητικό αίτιο με το τελικό, επίσης η αιτιοκρατια είναι κατασκεύασμα του ανθρώπου όχι του κόσμου. Στον κόσμο απλά συμβαίνει η δεν συμβαίνει κάτι.
Εάν το σύμπαν είναι ντιτερμινιστικό τότε πως έχουμε κβαντική φυσική? ΟΕΟ? :-P Φίλε κάνε patreon να σου δώσουμε από 1-2 ευρό ο καθένας να πάρεις μικρόφωνο σωστό γιατί είναι κρίμα.
astronio, The Mad Sc1ent1st, The Skeptic Theory, Science behind Music, Καθημερινή Φυσική,
είναι η καλύτερη "παρεούλα" τού σύγχρονου ελληνικού διαδικτύου...
(Η σειρά αναφοράς είναι τυχαία 😉 )
Θεωρώ πως είναι από τα πιο αισιόδοξα πράγματα τα τελευταία χρόνια.
Μπράβο παιδιά! Συνεχίστε έτσι.
Emil Karavanakis προσθέτω και «απλά η φυσική» ο Σταύρος κάνει απίστευτη δουλειά!
@@wrappingagepmavroidogonas934 Εννοείς την Καθημερινή Φυσική τού Σταύρου Λουβέρδη; Μα, την έχω συμπεριλάβει!
Ή εννοείς κάτι άλλο;
Emil Karavanakis η καθημερινή φυσική είναι του Στεφανου... απλά η φυσική είναι Σταύρου όμως και οι δυο κάνουν εξαιρετική δουλειά!
Συμφωνω απολυτως και προσθετω biotech guy!
Συμφωνώ και με τους τρεις και προσθέτω Human Nature!
Επίσης το Tech to me About it ξεκίνησε πρόσφατα.
Ρε φίλε δεν έχω πάει σε πανεπιστήμια κλπ αλλά ειλικρινά έχω σκεφτεί πολλά από όσα λες στα βίντεο σου και έχω ταυτιστεί. Αυτό που με βοήθησαν τα βίντεο σου είναι ότι κατάφερα να βάλω όλα αυτά που σκέφτομαι σε τάξη και να μπορώ να τα εκφράσω καλύτερα. Και εδώ είναι που καταλαβαίνω την χρησιμότητα της εκπαίδευσης ότι εκτός από το να μάθεις νέα πράγματα σε βοηθάει να εκφράσεις την σκεψη σου πολύ καλύτερα και ποιο σωστά με αποτέλεσμα να μπορείς να βγάλεις πολλά βάρη από μέσα σου και να νιώσεις ποιο ελεύθερος.
Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι θα κατανοήσουν αυτο που ανέφερες για την αξία της εκπαίδευσης εάν δεν έχουν μόρφωση. Γι αυτό ειναι γνωστό ότι όσο πιο απαίδευτος είσαι τόσα περισσοτερα νομίζεις ότι γνωριζεις.
Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις, αλλά αν είσαι ας πούμε κάτω από 70 ξεκίνησε ή συνεχιζε να διαβάζεις. Το διάβασμα θα σε βοηθήσει απίστευτα. Θ α διαπιστώνεις χρόνο με τον χρόνο ότι γίνονται μικρά θαύματα στο μυαλό σου. Μη το βαριέται κανείς. Διάβασμα βιβλίων φυσικά.
Ξεκινα μαθαινοντας οτι οτι συγκρινουμε κατι με κατι αλλο, τοτε χρησιμοποιουμε το πιο και οχι το ποιο, οπως εκανες εσυ
@@verytrue9 καλά ξεκίνα εσύ μαθαίνοντας να βάζεις κανέναν τόνο και άσε τις υποδείξεις, εξυπνάκια....
Το πιο σημαντικό βήμα το έχεις ήδη κάνει. Σκέφτεσαι τόσο παράλληλα όσο και αντίθετα από την πληροφορία που που έλαβες. Οι συμβουλές είναι συνήθως πιο χρήσιμες σε αυτόν που τις δίνει.
Σε ανακάλυψα σήμερα και νιώθω υπέροχα. Πραγματικά μου έφτιαξες την μέρα. Κανείς καταπληκτικά βίντεο... Δεν έχω λόγια.
....Eνταξει αλλα η ταχυτητα του λογου ,και προπαντως η υποκρουση μου σπαει τα ΚΑΡΥΔΙΑ.....
χτες μολις ανακαλυψα τα βιντεακια σου φιλε μου
ειμαι κολλημενη με τη φυσικη και τα μαθηματικα και αυτα τα βιντεακια ειναι ο,τι καλυτερο!
Συνεχισε την καταπληκτικη δουλεια σου!
Η αιτια που βλεπω αυτο το βιντεο ειναι το καλο σπαμ του Αστρόνιο.
EGW DEN KSERW GIATI TO VLEPW....EIMAI O HEISENBERG:)
@@wheisenberg4726 χαχαχαχαχαχαχαχα ΓΑΜΗΣΕ!!!!!!!!
Ακόμη ένα κανάλι που προσθέτω στη λίστα! Πολύ καλή δουλειά! Keep it up!!! :D
P.S. : Φοβερό και το ίντρο Pink Floyd - Money :P
Ακη, συγχαρητήρια, είμαι μεγάλος λάτρης του λόγου και της θεματικής σου, μόνο μια παρατήρηση:
"Για κάποιο λόγο γίναν όλα" δεν υποστηρίζουν οι αιτιοκράτες, αλλά οι τελεολόγοι, όπως ο παππούς Αριστοτέλης (ή ο Οικονομόπουλος). Ειναι ακριβώς το αντίθετο.
Οι αιτιοκράτες εντοπίζουν την αιτία στο παρελθόν, οι τελεολόγοι στο μέλλον της πράξης.
π.χ.
ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ: Ο κόσμος έγινε γιατί συνέβη η μεγάλη έκρηξη (Αιτία προηγείται αποτελέσματος)
ΤΕΛΕΟΛΟΓΙΑ: Ο κόσμος έγινε για να σε συναντήσω, αχ για να γεννηθείς εσύ κι εγώωωωωωωωω (Αιτία έπεται αποτελέσματος)
Συμφωνώ εν μέρη. Νομίζω η διαφορά προκύπτει λόγω γλώσσας. Αν κατάλαβα καλά, η ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ (Ντετερμινισμός) μας λέει ότι κόσμος έγινε λόγω της μεγάλης έκρηξης(αίτιο - αποτέλεσμα), ταυτόχρονα το απότέλεσμα μετατρέπεται σε αίτιο και ούτω καθ 'εξής. Δηλαδή δημιουργείται μια πολυεπίπεδη αιτιοκρατική αλυσίδα, που καθορίζει τα πάντα και σε απόλυτο βαθμό κατα μήκος της , μέχρι το ΤΕΛΙΚΟ αποτέλεσμα (αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο). Άρα το τελικό αποτέλεσμα , όπως και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα είναι προκαθορισμένα.
Σε ότι αφορά την φράση "Για κάποιο λόγο γίναν όλα", έχει διάφορες ερμηνείες.
1) Ο λόγος βρίσκεται στο παρελθόν. Ντετερμινισμός
2) Όλα τα άιτια "ευθυγραμμίζονται" για εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό, όπως το ρολόι. Τελεολογικός ντετερμινισμος , όπου αναφέρεται και το βίντεο, τουλάχιστον όπως κατάλαβα.
Υ.Γ. Like από το 0:40 με το ΓΑΠ να λέει "Παμε" .
@@JamesRobertGlass Ευγε! Εξαισιως λεχθεν εκ μερους Σας!
ΆΚΗ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ ΌΜΩΣ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΎ ΓΡΉΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΝΜΒΑΝΩ! ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΚΆΤΙ ΓΙΑΥΤΌ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!
Μου φαίνεται πως η φράση "όλα γίνονται για κάποιο λόγο"...δεν εννοείται ως ότι ισχύει η αιτιοκρατία, αλλά ότι εισέρχεται μέσα η σκοπιμότητα...(= όλα γίνονται για κάποιο σκοπό). Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά εγώ έτσι το εκλαμβάνω.
Το κανάλι σου και τα θέματα που πραγματεύεσαι είναι πολύ δυνατά. Κατά τη δική μου άποψη τόσο η αιτιοκρατία όσο και η τυχαιότητα συνυπάρχουν στη φύση και αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Το ότι τις θεωρούμε κάτι διαφορετικό και αντίθετες μεταξύ τους νομίζω ότι έχει να κάνει με το δικό μας τρόπο που βλέπουμε και κατανοούμε τη φύση. Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και άλλα συστατικά της φύσης πχ το κλασματικό σπιν των ηλεκτρονίων ή τα φρακταλς ή την λειτουργία της αυτοσυνείδησης από τον ίδιο τον εγκέφαλο μας.
Συγχαρητήρια για το κανάλι. Εξαιρετική δουλειά. Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Διαφωνώ με το δίλημμα αιτιοκρατία vs μοιρολατρία, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις. Αλλά πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο.
Συγχαρητήρια ευχαριστούμε για τα βίντεο!
Πολυ καλο βιντεο , τα εξηγησες τελεια
πολυ καλη δουλεια Ακη.
Τέλεια τα βίντεο σας!!! Θα μπορούσατε μόνο να μιλάτε πιο αργά?
Boost from Astronio!
Lets see if that deserves it!!
Δε θα λεγα ότι συμφωνώ με αυτή την οπτική. Η αναγκαιότητα με την τυχαίότητα είναι διαλεκτικά δεμένες και αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η πραγματικότητα είναι αντιφατική.
Ένας κόσμος που διακατέχεται μονόπλευρα από μηχανικά αιτιοκρατημένες σχέσεις είναι ολότελα τυχαίος στον πυρήνα του. Αυτή η αντίληψη, δηλαδή, της μεταφυσικής αιτιόκρατίας, ήταν αντίληψη που διαμορφώθηκε μέσω της μηχανικής των ουράνιων σωμάτων.
Όπως είπες και ο ίδιος, επιστήμες όπως η κβαντομηχανική έβαλε σε δοκιμασία την αιτιοκρατική μονομέρεια. Επίσης η φράση "Οι πιθανότητες δεν υπάρχουν στη φύση" σηκώνει συζήτηση. Είναι το ίδιο με το να πούμε: "Οι κύικλοι και οι ευθείες δεν υπάρχουν στη φύση". Προφανώς, αλλά είναι ο τρόπος που αντανακλώνται ιδιότητες της φύσης στο κεφάλι μας. Ατελώς ναι, αλλά αντανακλώνται. Αν με τη βοήθεια των πιθανοτήτων μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τόσες πρακτικές εφαρμογές, αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα κομμάτι αλήθειας, δηλαδή αντιστοιχίας με την πραγματικότητα.
Κατά τα άλλα η δουλειά σου είναι τέλεια.
Μόνο την ταχύτητα της ομιλίας να διορθώσεις και να πάρεις ένα καλό σετ μικροφώνου, κάρτας ήχου και κομπρέσορα για να μην σκαμπανεβάζουν οι δυναμικές.
Εύχομαι καλή δύναμη και μεράκι!
Μάκης
Το γεγονος οτι στην κατανοηση του συμπαντος χρειαζομαστε και την κβαντικη αλλα και την σχετικοτητα ισως σημαινει οτι καποιες φορες υπαρχει αιτιοκρατια και καποιες οχι.Ακουγεται παραδοξο αλλα κατι παρομοιο γινεται και στο πειραμα με τις δυο σχισμες
...η ταχυτητα της ομιλιας και η υποκρουση μου σπασανε τα καρυδια.Και τωρα κατι για τον ΘΩΜΑ.el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1.
Καλο θα ηταν να διαχωρισουμε τη φραση "Ολα γινονται για καποιο λογο και θα εχουν ενα προδιαγεγραμμενο αποτελεσμα" απο τη φραση " Καποιος λογος υπαρχει που γινονται ετσι και οχι αλλιως"
Είχα δει τις προάλλες μια παρουσίαση για τα "Λογικα άλματα" και την θυμήθηκα στο 8:35.
Επειδή κάποιοι μεγάλοι επιστήμονες δεν βρήκαν -ακόμα- μια σταθερά που έψαχναν (Άλματα 6&7) ->
Άρα λοιπόν δεν γίνονται όλα για κάποιο λόγο. (Άλμα 3)->
Λόγους και σκοπούς έχουν μόνο οι άνθρωποι
Μου δένεις τον εγκέφαλο κόμπο κάθε φορά που σε βλέπω 🤣👍
Τόσο το βιντεάκι όσο και τα σχόλια που ακολουθούν είναι πηγή σκέψης οπότε ευχαριστώ πολύ ! δεν κατάλαβα όμως αν υπάρχει κ πως εκφράζεται τελικά η ελεύθερη βούληση
Εκτος απο συγχαριτηρια, για τα εξαιρετικα βιντεο, εχω μια ενσταση για την ταχυτητα ομιλιας σου (ζοριστικα φιλε μου) ισως με +90" στο συγκεκριμενο βιντεο, να μπορω να ακολουθησω.
εισαι πολυ ωραιος!!πολυ ωραια ροη..συνεχισε!!
Απλά μπράβο σου. 😶😶
Ντετερμινισμός: Υπάρχει μία και μόνο μία Ιστορία του Κόσμου ( σε μικροσκοπικό & μακροσκοπικό επίπεδο) συμβατή με ένα δεδομένο σύνολο αρχικών συνθηκών.
7:04 Απο που είναι το clip που παιζει ?
The Elegant Universe του Brian Green
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις διαλέξεις σου. Αν μπορούσες να μου κάνεις μια χάρη, ρε φίλε τί λες στο 7:15 δεν μπορώ να καταλάβω, λες " αδυναμίας πρόβλεψης του (;)" ;
Του τυχαίου.
Είσαι γαματος. Για κάποιο λόγο ανακάλυψα το κανάλι σου :p Συνέχισε την καλή δουλειά!
Εκτιμώ αυτο που κάνεις και πιστευώ είσαι κατι που χρειάζετε η σημερινή κοινωνία .Λογική Σκέψη.
Μια ωραία σειρά πάνω στην αιτιοκρατία (αν εξαιρέσεις λίγο την μετρια ηθοποιία) ειναι το DEVS
ανισοτητα bell και παραδοξο EPR? περιμενα μεχρι το τελος του βιντεο να ακουσω την γνωμη σου αλλα δεν αναφερθηκαν καν. Οπως και να εχει πολυ καλο το βιντεακι
Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς το ντετερμινιστικό μοντέλο καταργεί την δυνατότητα επιλογής μου. Επιλέγω να διαβάζω περισσότερο αρα θα περάσω στη σχολή μου επιλέγω να μην το κάνω, η ζωή μου θα είναι πολυ διαφορετική αφου θα ακολουθήσω αλλα μονοπάτια, εγώ αποφασίζω για το μέλλον μου
Το τι θα αππφασίσεις εξαρτάται από τα αίτια του περιβάλλοντος. Αν τα αίτια ήταν διαφορετικά ισως δεν θα έπαιρνες την ίδια απόφαση.
Κατέληξα με την λογική στην έννοια της αιτιοκρατίας που υπονομεύει την ανθρώπινη επιλογή πριν έξι χρόνια όταν ήμουν 13, πραγματικά είχα απογοητεύτεί που το είχαν σκευτεί κι' άλλοι και δεν υπήρξε το απόλητο φιλοσοφικό breakthrough.
Μπραβο²
Heisenbeeeeerg ❤️😢
(breaking bad fan here)
Ακη γεια,σε παρακολουθω καιρο τωρα...υποφερω ομως απο ελλειμματικη προσοχη.Θελ ω να σε παρακαλεσω αν γινεται εκ των υστερων να ελατωσει καποιος τον ηχο της υποκρουσης
Και πώς εξηγήται το πειραμα της διπλής οπής αιτιοκρατικά? Και π΄ως αλλάζει το αποτέλεσμα μόνο και μόνο τη μέτρηση?
Πολυ ωραία βιντεο φίλε μου! Συνέχισε!
Καλησπέρα μπορείς να κάνεις βίντεο με την τελολογια
Όμως το θεώρημα Bell δεν αποδεικνύει τη μη ύπαρξη κρυφών μεταβλητών;
πολυ καλο βιντεο, αλλα εχω να προσθεσω το εξης. Καποιοι (οπως ο Sam Harris) υποστηριζουν οτι δεν υπαρχει ελευθερη βουληση, διοτι κατι αλλο (ισως το υποσυνιδητο) διαλεγει για εμας. Πχ. σου αρεσει το μπλε χρωμα και η μεταλ μουσικη... γιατι σου αρεσει? Δεν ξερεις. Απλα κατι το διαλεξε για εσενα. Και δε μπορεις να το ξεδιαλεξεις.
Η ολοτητα της φύσης έχει ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είναι οι θεμελιώδεις νόμοι στους οποίους υπόκεινται όλες οι υπάρξεις, Η κβαντομηχσνικη αναφέρει κακώς ότι υπάρχει αυθόρμητος συμπεριφορά των σωματιδίων, όμως το κενό δεν είναι το απολύτως τίποτε αλλά είναι ενέργεια και οι ενεργειακές πρώτο δομές μέσα σ αυτό εκτρεπουν την κίνηση κάθε τυχόν κινουμένου σωματείου μέσα στο κενό, Υπάρχουν σαφείς αιτίες που το ηλεκτρόνιο όταν κινείται κυματοποιειται η παραμένει σωματίδιο, Οι γήινες αλληλεπιδρά σεις προσαρμοζονται με ροές σωματιδίων από τα δυναμικά σημεία του σύμπαντος στις ανάγκες της διαστολής και ροής του, Η κβαντομηχσνικη είναι ελλιπεστατη θεωρία, Ο Αϊνστάιν είχε δικηο
Υπάρχει ένα αυθαίρετο σημείο σε όσους αρνούνται την ελεύθερη βούληση με τον τρόπο που περιγράφετε. Τον παράγοντα που διαλέγει τον διαχωρίσουν από το "εγώ".
6:09 Προς το παρόν ισχύει πως η Φαντασιοπληξία παρεμβαίνει στην παιδεία και στις επιστήμες... Εν έτη 2021 !
Κοιτα να δεις που σημερα εκανα το rand() στον προγραμματισμο, και το βλεπω τωρα στο βιντεο, τυχαιο;;
Κάνε κι άλλα βίντεο φιλοσοφικού περιεχομένου!!
δες λιαντινη
6:40 say my NAME!
Στην αρχη (περιπου 2:18) λες οτι "η πιθανοτητα ειναι απλα ενα ανθρωπινο εργαλειο" , αλλα στην συνεχεια με την αναφορα στην κβαντιλη μηχανικη , αφηνεται να εννοηθει οτι (πιθανοτατα :p) η εννοια της πιθανοτητας υπαρχει στην φυση . Το πρωτο ειπωθηκε ως fact ή ηταν απλα για να παρουσιαστει η ντετερμινιστικη θεωρια ?
Οπως και να χει , εξαιρετικο βιντεο (και καναλι) , συνεχισε ετσι .
Υ.γ : προσωπικα μ αρεσει η γρηγορη ομιλια , αλλα μαλλον ειμαι η εξαιρεση , οποτε καλυτερα να ευχαριστησεις το υπολοιπο κοινο που παραπονιεται :p
Βάση της Ντετερμινιστικής θεωρίας δεν υπάρχουν πιθανότητες στην φύση! Το επόμενο βίντεο θα είναι σαφέστατα πιο αργό :)
Άκη τι έξυπνος που είσαι βρε. Θαυμάζω το μυαλό σου.
Με άλλα λόγια από τον τεράστιο Ζακ Φρέσκο:
ruclips.net/video/OFUVtB6kKy4/видео.html
Όντως ανέλυαν ένα ηθικό τρόπο παγκόσμιας διακυβέρνησης και ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας.
Είχε υποπέσει στην αντίληψή μου zeitgeist και το venus project (από το 2008).
Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή το V.P. ζητούσε τάληρα ! διότι πρακτικά είναι αδύνατον κέρματα και χαρτονομίσματα να εκτίθενται στα μουσεία.. όχι ως αντικείμενα τέχνης, αλλά να υπενθυμίζουν στους μεταγενέστερους την καταστροφή που μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κυριαρχίας... κατά συνέπεια στο απώτερο μέλλον ίσως να συμβεί.
Προς το παρόν κλιματική αλλαγή, ανισότητα, δεινά και συμφορές.. είναι προφανέστατα.
Περιστατικό: είμαι με δύο φίλες, ετοιμαζόμαστε να βγούμε, η μία από αυτές ετοιμάζεται να βάλει λιπ γκλος και της πέφτει κάτω. Και λέει η άλλη...α, έσπασε,δεν πειράζει, όλα για κάποιον λόγο γίνονται, αυτά τα λιπ γκλος έχουν χρωστική και είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ντα νταν!
χαχα το συμπαν σας προστατευει απτην ιδια σας την βλακεια
ζουμε μεσα στην τυχαιοτητα σενα χαος που ομως υπο μια εννοια ειναι και καθορισμενο
αφου το παρελθον ειναι δεδομενο, θα ειναι και το μελλον αφου θα γινει παρελθον.
ολα ειναι γραμμενα αφου εγιναν και θα γινουν.πραγματικα και να θες να ξεφυγεις απτο πεπρωμενο
σου δεν γινεται αφου κατα μια εννοια ολα ειναι προκαθορισμενα .το Iq ,ο χαρακτηρας σου ειναι
στο dna σου ολα ειναι γραμμενα μεχρι και σχεδον ολες οι αρρωστειες υπαρχει προδιαθεση, και σε ολα αυτα που προκαλουν τις αρωστιες αν δεν ειναι κληρονομικες,ειναι ο χαρακτηρας σου που σε οδηγει σε πραγματα που τις προκαλουνε κανενας δεν μπορει να ξεφυγει απο τον εαυτο του αν ειναι να κανει κατι η να μην κανει.
Απλα συνεχισε... Μπραβο!!!
Γιατί δείχνει τον Γεώργιο Α.Παπανδρέου να λέει πάμε;
Για πλάκα
Πάρα πολύ καλός φίλε Άκη! Μου άρεσε και η επιχειρηματολογία σου, και το edit στα videos, αλλά κυρίως η on point-μελετημένη ροή του λόγου σου. Ούτε περισσότερα, ωστε να κουράζει, ούτε λιγότερα, ωστε να χαθεί ο θεατής.
Keep it up και τα σχετικά! Well done!
ωραιο σαν κονσεπτ και ωραια δομημενο σαν βιντεο, θα προτεινα μονο να δοκιμασεις να μιλησεις λιγο πιο αργα και καθαρα
Ξεκίνησα να γράψω ένα σχόλιο για το πως το θεώρημα της μη πληρότητας δε μου επιτρέπει να δεχτώ τον ντετερμινισμό ως απόλυτη πραγματικότητα, αλλά όσο το σκεφτόμουν κατέληγα όλο και περισσότερο ότι κάαατι είναι διαφορετικό ανάμεσα σε αυτό που λες και αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι μαθηματικοί-φιλόσοφοι. Και κατέληξα ότι η διαφορά είναι ότι στην πρόταση σου αναφέρεις τους νόμους της φύσης ως αξιώματα, οπότε η φυσική κατά αυτόν τον τρόπο είναι τετριμένο λογικό σύστημα.
Λες λοιπόν "αν γνωρίζεις τις μεταβλητές ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ μπορείς να προβλέψεις με ακρίβεια τι θα συμβεί". Έτσι οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν λόγο να αποδείξουν γιατί ισχύουν, κι έτσι πράγματι μπορείς να φτιάξεις μια αληλλουχία αιτιών και αποτελεσμάτων. Όμως οι νόμοι της φυσικής πρέπει να ισχύουν για κάποιο λόγο. Πρέπει να υπάρχει κάποιο λογικό σύστημα που οδηγεί στους νόμους της φυσικής με μαθηματική ακρίβεια, διαφορετικά όλη η ιδέα του ντιτερμινισμού είναι απλά μια ταυτολογία.
Σόρρυ αν σε έκαψα αλλά εσύ με έκαψες χειρότερα που με έκανες να τα σκεφτώ όλα αυτά με τη βιντεάρα σου :P
Με την φράση σου '' οι νόμοι της φύσης πρέπει να έχουν μια λογική '', αρχικά αποδέχεσαι το προς εξέταση, και τοποθετείς την λογική σαν μέτρο της φύσης, χωρίς καν να μπορεί κάποιος να πει τι είναι λογική, ή αν αυτή είναι στοιχείο αμετάβλητο και ανεξάρτητο από τον άνθρωπο.
@@stavrospanoutsopoulos169 για την αιτιοκρατία μιλάμε. Αν δεν υπάρχει ένα λογικό σύστημα που να οδηγεί στους νόμους της φυσικής ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΑ,δεν μπορούμε να μιλάμε για ντιτερμινιστικό σύμπαν.
Αυτό που θέλω να επισημάνω, δεν είναι αν το σύμπαν είναι ντετερμινιστικό ή όχι, αλλά έννοιες όπως λογικό σύστημα και μαθηματική ακρίβεια προϋποθέτουν το ντετερμινιστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στη κβαντική φυσική υπάρχουν νόμοι που η ανθρώπινη λογική δεν τους κατανοεί με απόλυτο τρόπο. Όμως με βεβαιότητα ισχύουν. Άρα η λογική πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει. Με αυτό το συλλογισμό η λογική δεν είναι απόλυτη, και πρέπει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι η λογική είναι απλά ένα νοητικό εργαλείο που χρησιμοποιήται από τον ανθρώπινο νου για την ερμηνεία εμπειριών. Αν οι εμπειρίες είναι καινοφανείς τότε η υπάρχουσα λογική δεν τις ερμηνεύει και προοδευτικά αντικαθίσταται από μια πιο ολοκληρωμένη που το κάνει.
Καταρχάς πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Πολλές φορές έχω σκεφτεί αν όλα όσα πράττω, σκέφτομαι, ή μου συμβαίνουν είναι αλληλουχία προηγούμενων συνθηκών, και ήταν αναπόφευκτα να συμβούν ακριβώς έτσι! Επίσης ήθελα να σε ρωτήσω από που είναι η μουσική που παίζει από πίσω γιατί μου έχει κολλήσει και δεν μπορώ να τη βρω με τίποτα!
6:16 ο θεός βάζει δαχτυλακι στη γη;; Δεν είναι και η πρώτη φορά βέβαια
money,get,back,pink,floynd!
Παιδιά όσοι έχετε θέμα με την γρήγορη ομιλία βαλτέ το βίντεο στο 0.75 ακούγεται σαν κανονικός άνθρωπος
Το εκανα. Αψογα. Ευχαριστω για την συμβουλη.
Πιστεύω οτι η αναλογία που κάνεις στο τέλος με το μπιλιάρδο και την καθημερινότητα μας, είναι κάπως άστοχη.Προφανώς, σ ένα μικρό σύστημα αναφοράς όπως του τραπεζιού, το σπάσιμο παίζει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου(παιχνίδι) ακόμη και αν μιλάμε για μισή μοίρα διαφορά.Αντιθέτως ,είναι εξαιρετικά πιο απίθανο το να επηρεάσει την τιμη κλεισίματος της μετοχής της apple, το ποιά έξοδο θα πάρω εγώ τη Δευτέρα στην Αττική οδό, ακόμη και αν υποθέσουμε οτι λόγω του butterfly effect, αυτά τα δυό κάπως συνδέεονται αιτιοκρατικά.Ο λόγος είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις , οτι δηλάδη υπάρχουν στο μεσοδιάστημα άπειρες μεταβλητές που θα μπορούσαν εξωφρενικά έυκολα να σπάσουν αυτο το causality.Είναι κάτι σαν την εξασθένηση μιας ακτινοβολίας όταν περνάει απο ένα πολύ παχύ υλικό.
Κάνεις ένα μεγάλο λογικό άλμα στον συλλογισμό σου, παραθέτεις την έξοδο που θα πάρεις με την μετοχή της apple, ενώ δεν αναφέρεις ότι η έξοδός σου θα επηρεάσει άλλα πράγματα, τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και αυτά κάποια άλλα και ο επηρεασμός ακολουθεί μια εκθετική πρόοδο στο μέλλον χωρίς σταματημό. Το ποια έξοδο θα πάρεις θα σε καθυστερήσει ή θα σε κάνει να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου, άρα οι εξελίξεις του προορισμού σου θα είναι διαφορετικές. Εκόμη και η εγκεφαλική σου λειτουργία θα είναι ίσως διαφορετική καθώς θα δεχθείς νέα ερεθίσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το μέλλον σου. Εκτός αυτού θα επηρεάσεις την κίνηση του δρόμου, αλλάζοντας τον χρόνο που θα διανύσουν εκατοντάδες άλλοι οδηγοί, που και αυτοί με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό μέλλον. Οι μεταβλητές που μπορεί να αλλάξουν στην πραγματική ζωή είναι ΠΟΛΥ περισσότερες (μακράν) από αυτές του μπιλιάρδου. Το μπιλιάρδο παίζει με μεταβλητές ενός μικρού χώρου, και μάλιστα μόνο σε 2 διαστάσεις. Φαντάσου τι γίνεται σε έναν τεράστιο χώρο με περισσότερες διαστάσεις. Και ναι, ακόμη και η μετοχή της apple μετά από άπειρες τέτοιες μεταβολές σε βάθος χρόνου μπορεί να επηρεαστεί, όσο ακραίο κι αν σου φαίνεται!
@@TheSkepticTheory Δεν έγινε κατανοητό μάλλον απ το σχόλιο μου ,αυτό που ήθελα να πω.Εγω δεν αμφισβητώ(και ποιος είμαι εγώ άλλωστε) το butterfly effect. Εγώ αυτό που θέλω να πώ , είναι οτι διαφωνώ με το - αν έχω καταλάβει καλά - συμπέρασμα , οτι η στροφή που θα πάρω έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ causality στη μετοχή της apple, απ ο,τι το σπάσιμο στο μπιλιάρδο στην εξέλιξη του παιχνιδιού..Αυτό κατάλαβα οτι υποννοεί το βίντεο.Αν κατάλαβα λάθος, it s ok
@@TheSkepticTheory *Επίσης δεν έκανα κανένα μεγάλο λογικό άλμα, διότι αν προσέξεις δέχτηκα για την οικονομία της κουβέντας οτι υπάρχει μια καποια συσχετιση στροφης-μετοχης, όπως επίσης αναφέρθηκα στα ενδιάμεσα στάδια που αναφέρεις κ εσυ..Φιλικά :)
@@redvolcano89 Yiannis_K Απλώς χαρακτήρισες την αναλογία ως άστοχη. Πάντα όταν παραθέτουμε κάποιο παράδειγμα για να εξηγήσουμε κάτι, κάποιες ποσότητες θα είναι διαφορετικές δεν μπορεί να είναι τα πάντα ίδια, απλώς κρατάμε το κεντρικό νόημα ίδιο. Εννοείται πάντα φιλικά, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις :-)
@@TheSkepticTheory Αν όντως εννοείς πως υπάρχει υψηλότερη συσχέτιση του δρόμου που θα ακολουθήσω με τη μετοχή της apple, απ ο,τι η κλίση που θα χτυπήσω μια μπίλια και η τελική της θεση, τότε κατα την ταπεινη μου άποψη, είναι άστοχη. Και φυσικά συμφωνώ 100% με την κεντρική ιδέα, όπως επίσης με την αλληλλουχία των γεγονότων που παραθέτεις, δλδ με το πόσα άπειρα effects μπορεί να έχει μακροχρόνια μια λάθος στροφή που θα πάρω. Σ αυτό που διαφωνώ, είναι οτι για να υπάρχει κάποιο μετρήσιμο causality, θα πρέπει να δεχτούμε οτι η στροφή που πήρα , θα αντέξει (με τα ενδεχόμενα ενδιάμεσα στάδια) να επηράσει στο τέλος την αξία της μετοχής. Φυσικά δεν σχολιάζω για να το παίξω έξυπνος (έχω σχολιάσει σε πολλά video σου), χαίρομαι πολύ που κανάλια σαν τα δικά σου υπάρχουν διαθέσιμα και αποτελούν έναρξη συζητήσεων/προβληματισμών.
Τρομερο βιντεο μια παρατηρηση μονο.Χαμηλωσε λιγο τα επιπεδα της backround μουσικης γιατι αποσπουν τον θεατη απο αυτα που λες και επειδη πολλες απο της εννοιες που ακουγονται ειναι καινουργιες-ιδιαιτερες για πολλους ειναι δυσκολο να συγκρατηθουν.
Πολυ ενδιαφεροντα,αλλά αν μιλούσατε λίγο πιο αργα ...μιλάτε πολύ γρήγορα, μα πάρα πολύ γρήγορα!
Κατέβασε ταχύτητα στ video
Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο βίντεο σου. Έχω την εντύπωση στο 6:25 που αναφέρεσαι στην έννοια του κβάντου ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπεται σε διακριτά ποσά και όχι συνεχή.
Σε ευχαριστώ! "Ασυνεχή ποσά", δηλαδή όχι συνεχή, ναι!
The Skeptic Theory Με συγχωρεις εχεις δικιο, τώρα που το ξαναακουσα είναι οκ! 😁
Τελικά η κβαντομηχανικη δεν καταρρίπτει σε έναν βαθμό μερικές αρχές του ντετερμινισμου;
Μπέρδεψες το ποιητικό αίτιο με το τελικό, επίσης η αιτιοκρατια είναι κατασκεύασμα του ανθρώπου όχι του κόσμου. Στον κόσμο απλά συμβαίνει η δεν συμβαίνει κάτι.
Οχι αυτο ειναι λαθος που λες γιατι δεν μπορεις να αποδειξεις οτι ειναι κατασκευασμα μας.
Ωπ, που'στε ρε υπαρξιακά προβλήματα!
Ωραία, δε θα κοιμηθώ μόνος μου απόψε,
θα χουζουρέψουμε παρέα!
Εάν το σύμπαν είναι ντιτερμινιστικό τότε πως έχουμε κβαντική φυσική? ΟΕΟ? :-P
Φίλε κάνε patreon να σου δώσουμε από 1-2 ευρό ο καθένας να πάρεις μικρόφωνο σωστό γιατί είναι κρίμα.
Όλα καλά ....με κούρασε όμως η μουσική υπόκρουση... είναι μάλλον εκνευριστική..και δεν προσφέρει τίποτα..
....ειναι μεγαλος παπαρας.....μου εσπασε τα καρυδια.Τα ντεσιμπελ της υποκρουσης ειναι ισα με το λογο
Χημεία Τρίτης λυκείου....
Ακόμα και το αιτιατό θα μπορούσε να μην απαιτεί αιτία στην κβαντομηχανική.
Ντετερμινισμός; 'Οχι γιατί δεν έχει έλεγχο ο θεός.
Απροσδιοριστία; Όχι γιατί δεν παίζει ζάρια ο θεός.
Άμα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται ο θεός φταίει.
Μοιάζει με μπραφ
βαλτε το χ0,75 παιδιά γελαω
Χαχαχαχαχ 0.5 ειναι ακομα καλητερο