Kısmî Dava ve Belirsiz Alacak Davası (Altyazılı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 июн 2024
  • Avukatımız Sevcan ÇOLAK videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    Bugün sizlerle, iş hukukunun temelinde yer alan belirsiz alacak davası ve kısmi davanın ayrımı ve tespiti yönünden, bilinmeyenleri ortaya koymak adına birlikteyiz.
    00:00 Giriş
    00:27 Kısmi dava nedir?
    Alacağın tamamı için tam dava açma hakkı bulunmasına rağmen alacağın yalnızca bir bölümü için açılan davalara kısmi dava adı verilmektedir. Aynı zamanda bir davanın kısmi dava tanımına girebilmesi için alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş alacak olması gerekmektedir. Yani kısmi davalar talep konusunun tamamı için dava açma imkanının bulunduğu noktalarda davaya konu alacağın yalnızca bir bölümünün talep edildiği davalardır.
    00:59 Kısmi dava hangi hallerde açılabilir ?
    Kısmi dava’nın tanımlandığı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 109. Maddesindeki ifadeden de anlaşılacağı üzere alacağın bölünebilir ve aynı hukuki ilişkiden doğduğu hallerde açılabilmektedir.
    İlgili kanun maddesinin devamında yer alan “ Dava açılırken, talep konusunun kalan kısmından açıkça feragat edilmiş olması hali dışında, kısmi dava açılması, talep konusunun geri kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez.” İfadesi ise dava açılırken fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması hususunu ele almaktadır. Yani bu fıkra kısmi davanın en önemli noktası olan talep konusunun geri kalan kısmı için ek dava açma hakkımızın her halükarda bulunduğu anlamını taşımaktadır. Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere kısmi dava açılırken fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmamasına ilişkin bir kayda yer verilmemiş olsa da alacağın dava edilmemiş kısmından feragat edildiği anlamına gelmeyecektir. Feragat kelime anlamı olarak bir haktan vazgeçme anlamına gelmektedir. Ancak dava açılırken alacağın geri kalan kısmından açıkça feragat edilmişse, bu durumda haktan açıkça vazgeçildiği için alacağın geri kalan kısmı için ek dava açma hakkı sona ermiş olacaktır.
    02:27 Belirsiz alacak davası nedir ?
    Belirsiz alacak davası ise davanın açıldığı tarih itibariyle davada talep edilecek miktarın tam ve kesin olarak belirlenemediği durumlarda kısmi dava yerine açılacak davadır.Bilhassa zararın baştan tespit edilemediği tazminat davalarında böyle bir durumla karşılaşılabilmesi söz konusudur.
    02:54 Belirsiz alacak davası hangi hallerde açılabilmektedir ?
    Davanın açılacağı tarihte, alacağın miktarını tam olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklının, hukukî ilişki ile asgarî bir miktar belirterek dava açabilmesi noktasında belirsiz alacak davası açılabilmekte ve bir inceleme sonucunda
    belirlenebilecek alacağın tespiti sağlanana dek belirtilen asgari miktar sayesinde ortaya çıkabilecek hak kaybının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Belirsiz alacak davası, sadece para alacakları için açılmaktadır ve alacaklının, alacağının belirleyebildiği kısmı üzerinden harç yatırarak açacağı davada, talep sonucunu değiştirebilmesi bakımından önem arz etmektedir.
    -Fark ve benzerlikler?
    Daha önce de bahsettiğimiz gibi belirsiz alacak davası açılabilmesi için alacağın miktarı yönünden karşı taraf ile anlaşamama hususu yeterli bir sebep değildir. Dava konusu belirlenebilir veya belirli ise belirsiz alacak davası açılmamalıdır ancak kısmi dava açıldığında bunu belirtme zorunluluğu yoktur ancak belirsiz alacak davası açılırken kısmi davanın aksine belirtilmesi zorundadır.
    Belirsiz alacak davasının açılmış olması halinde; alacaklı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi değildir ve ıslaha başvurmasına gerek olmaksızın dava açtığı sırada belirttiği talep miktarını bir dilekçe ile artırabilir. Bu artırdığı meblağa işleyecek faizin başlangıç tarihi ise varsa borçlunun temerrüt tarihidir. Dava tarihinden önce gerçekleşen bir temerrüt olgusunun bulunmadığı durumlarda ise dava tarihidir.
    Kısmi davada alacaklının başlangıçta ileri sürdüğü talebini artırabilmesi için ıslah yoluna başvurması gerekir. Islah ile artırılan meblağa işleyecek faizin başlangıç tarihi ise ıslah tarihi olacaktır.
    #KısmiDava #BelirsizAlacakDavası #Hukuk #Dava #HukukMuhakemeleriKanunu #Talep #Feragat #Zarar #Tazminat #Belirsizlik #Anlaşmazlık #Islah #Faiz #Temerrüt #Haklar

Комментарии • 3

  • @bunyaminsunkur3472
    @bunyaminsunkur3472 4 месяца назад +1

    Teşekkür ederiz.👍

  • @user-tt7td5zv5r
    @user-tt7td5zv5r 4 месяца назад

    Güzel bilgileriniz için teşekkür ederiz

  • @Tecbub
    @Tecbub Месяц назад

    Devletin deprem konutu yardımıyla yaptırılan bir evin ortak hissedarları olan 8 kardeş var.
    7 kardeş maddi yardımları 1 kardeşin eşi inşaatçı diye ona gönderiyor. İnşaat işleriyle o ilgilenebileceğini söylediği için.
    Şu an 7 kardeşe Belirsiz alacak davası açtı. Bütün işlerle ben ilgilendim diye göstermekte dekontlar zaman aşımından silinmiş durumda banka 10 yıldan sonra imha ediyor. Evin dolapları eşyaları ortak alınmış dava açan kardeş sadece bulunduğu konum itibari ile yakında bulunduğu için evi kullanmaktadır. Dilekçe ve birbirlerinin şahitliğinden başka ne yapacaklarını bilemiyorlar.
    Ve şu an yıllarca düşmanım dediği insanları şahit göstermekte
    Yardımcı olabilecek biri yorum yaparsa çok sevinirim 🙏