Apartman Yöneticisi Fatura Almadığında Ne Yapmalıdır?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 48

  • @erdaltellipro
    @erdaltellipro Год назад

    Video yorumlar ve yazilariniz mukemmel. Sayenizde onemli sorularim cevaplandi ve bilgilendim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @gultencnar569
    @gultencnar569 3 года назад +1

    Kiraya verilen kapıcı dairelerinde bir vaya 2 kira depozito,bundan başka ise 1 kira bedeli tek taraflı emlakci parası gibi düşünün siteye irat kaydedilmesi için para alınıyor
    Yasal mı
    2 sorum kira gelirinden kaynaklanan gelir vergisi odiycekmiyiz
    Bu kapıcı daireleri için elektrik su,dogalgaz aboneligini açtırmak durumundasınız,

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +3

      Depozito gelir sayılmaz. Emanete alınan paradır. Ödeme yapılırken depozito olduğu belirlenmelidir. Vergisel açıdan bir işlem yapmaya gerek yoktur. Emlakçıya ödenen bedel ise ödeyen kişi açısından giderdir. Yönetim ödemişse yönetim için gider olarak kaydedilir. Kapıcı dairesinden elde edilen gelir kat maliklerinin geliridir. Varsa yönetim planındaki hükümlere göre pay edilir. Özel düzenleme yoksa arsa payı oranında dağıtılır. Kapıcının elektrik su ve doğalgaz gibi harcamaları kapıcı ile yapılan sözleşme ile düzenlenmesi gereken konulardır.

    • @esteknoloji
      @esteknoloji 22 дня назад

      @@Apsiyon Apsyion bu platformda hak ettiği değeri görmemiş bir firma, hizmet satmalarının yanı sıra kompleks yapmadan,erinmeden burada sorulara da yetmeye çalışıyorlar. Çok teşekkür ederiz.

  • @ozlemklc2943
    @ozlemklc2943 3 месяца назад

    Apt. Yöneticisi yönetim hizmet bedilini gider makbuzunda nasıl gösterir

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 месяца назад

      Apartman yöneticisinin kat maliki olması, dışarıdan atanması, ücret bedeli, bedelin aidattan muaf tutulup tutulmayacağına bağlı olarak değişir.
      Sizin durumunuz nedir?

  • @OsmanDemirel-qz5oc
    @OsmanDemirel-qz5oc Год назад

    Apartman yöneticisi çatıyı yaptırdı fatura ve fiş almadı 60000₺ gibi bir meblağ ödedi sadece gider makbuzuna yazmış bu geçerli mi. Gider makbuzuna en fazla ne kadar meblağ yazılmalıdır.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden fatura almak zorunludur. Bu mükellefler için gider pusulası düzenlemek zaten kanuna aykırı olacaktır. KDV de ayrıca hesaplanması gerekir. Aksi durumda hem usulsüzlük hem de yerine göre vergi ziyaı cezası hesaplanır.”
      Giderlerle ilgili tüm işlemlerde de fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir.
      Apartman ve site yönetimleri fatura almadığında üç açıdan sorunla karşı karşıya kalabilir. Birincisi KMK açısından yaptıkları işlemleri belgelendirememe sorunudur. Bu durumda güvenilirlik azalacağı gibi kat malikleri tarafından şüpheli yaklaşımlar ve tenkitler artar. İbra işlemleri sırasında sorunlar yaşanabilir. İkincisi ise vergi hukuku açısındandır. VUK’un 353/1. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icabeden faturanın verilmemesi ve alınmaması durumunda, düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine her bir belge için, özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Diğer bir ifadeyle vergi kabahati işlenmiş sayılmakta ve vergi idaresi tarafından para cezası hesaplanmaktadır. Üçüncü bir durumda ticari uyuşmazlıklarla ilgilidir. Mal veya hizmet satın alınan kişilerle apartman ve site yönetimi arasındaki uyuşmazlıklarda da alınmayan fatura nedeniyle sorun yaşanabilir ve yapılan işlemin ispatında güçlüklerle karşılaşılabilir.
      Apartman ve Site Yönetimine Fatura, Makbuz vb. Belge Verilmeyen İşlerde Belge Düzeni Nasıl Yapılmalı? konulu blog yazımıza www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetimine-fatura-makbuz-vb-belge-verilmeyen-islerde-belge-duzeni-nasil-yapilmali- linkinden ulaşabilirsiniz.

  • @tolgaaltntas2082
    @tolgaaltntas2082 4 месяца назад

    Hocam sitenin resmi hesabından yapılan ödemeler dekontu yeterli olur mu yoksa ayriyetten fatura veya makbuz almamız gerekir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад +1

      Aldığımız Mal ve Hizmetlerin Ödemesi Bankadan Yapılıyor, Fatura Almasak, Dekontları Yeterli Olmaz mı?
      KMK açısından giderlerle ilgili tüm işlemlerde bankadan ödeme yapılsa dahi fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir. Vergi Usul Kanununun (VUK) açısından ise fatura veya fiş almak zorunluluktur.
      Kat Mülkiyeti Kanununa Göre Giderler için Fatura Almak Zorunlu mu?
      Kat Mülkiyeti Kanununun (KMK) 36. maddesine göre yöneticinin görevleri arasında “defter tutulması ve belgelerin saklanması” bulunmaktadır. “Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.”
      Kanun yöneticinin bütün giderleri, karar veya var ise işletme defterine tarih sırasiyle yazmak ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle bir dosyada saklamaya mecburiyetini belirtmiş ancak “belgelerin” ne olduğunu (satış fişi, tahsilat fişi, banka dekontu,gider belgesi, fatura vs. ) açıklamamıştır.
      Dolayısı ile giderler için fatura veya fiş alma zorunluluğu Kat Mülkiyeti Kanunundan gelmemektedir.
      Vergiye Tabi Olmayan Bina Yönetimleri Neden KDV Ödeyerek Fatura Almak Zorundadır?
      Apartman ve site yönetimleri fatura almadığında üç açıdan sorunla karşı karşıya kalabilir.
      Birincisi KMK açısından yaptıkları işlemleri belgelendirememe sorunudur. Bu durumda güvenilirlik azalacağı gibi kat malikleri tarafından şüpheli yaklaşımlar ve tenkitler artar. İbra işlemleri sırasında sorunlar yaşanabilir.
      İkincisi ise vergi hukuku açısındandır. Vergi Usul Kanununun (VUK) 353/1. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icabeden faturanın verilmemesi ve alınmaması durumunda, düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine her bir belge için, özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Diğer bir ifadeyle vergi kabahati işlenmiş sayılmakta ve vergi idaresi tarafından para cezası hesaplanmaktadır.
      Üçüncü bir durumda ticari uyuşmazlıklarla ilgilidir. Mal veya hizmet satın alınan kişilerle apartman ve site yönetimi arasındaki uyuşmazlıklarda da alınmayan fatura nedeniyle sorun yaşanabilir ve yapılan işlemin ispatında güçlüklerle karşılaşılabilir.
      Dördüncü olarak alınan bir mal, alınan bir hizmet veya yaptırılan bir işin garantisinin ispatına yöneliktir. Faturası bulunmayan bir işin garantisinden söz etgmek mümkün olmayacaktır.
      Beşinci olarak özellikle yapım, tamir, yenileme, revizyon,inşaat ve renovasyon işlerinde taşeron işçilerin çalışmasında iş güvenliğine ilişkin sorumlulukların tam yerine getirebilmesi için fatura belgesi önemli hale gelmektedir. Böylece taeron işçilerin ortak alan olan apartman ve site yönetimi işyerinde Sosyal Güvenlik çerçevesinde çalışması, iş kanunu ve iş güvenliği kanununa uyumun sağlanması mümkün olabilecektir.
      Hizmet veya Ürün Alımlarımızda Fiş ya da Fatura Almama Sınırı Var mıdır?
      30 Aralık 2023 Tarihli ve 32415 Sayılı Resmi Gazete (2. Mükerrer) yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 556)” ile 2024 yılında uygulanacak olan usulsüzlük cezaları 3400 TL olup, fatura veya fiş almama konusunda bir alt sınır yoktur.
      Aldığımız Mal ve Hizmetlerin Ödemesi Bankadan Yapılıyor, Fatura Almasak, Dekontları Yeterli Olmaz mı?
      KMK açısından giderlerle ilgili tüm işlemlerde bankadan ödeme yapılsa dahi fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir. Vergi Usul Kanununun (VUK) açısından ise fatura veya fiş almak zorunluluktur.
      Kredi Kart ile Alınan Mal ve Hizmetler için Fatura veya Fiş Almasak Olur mu?
      KMK açısından giderlerle ilgili tüm işlemlerde kredi kartı ile ödeme yapılsa dahi fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir. Vergi Usul Kanununun (VUK) açısından ise fatura veya fiş almak zorunluluktur.
      Kredi kartı slibi bir gider belgesi olmamakla beraber bulunması faydalıdır. Ancak fiş veya apartman adına düzenlenmiş fatura almanızı öneririz.
      Apartmanın Merdivenlerini Silen Kişi Apartmandan Biri ve Vergi Mükellefi Değil ise gider Makbuzu Kesebilir miyiz?
      “Yapılan hizmet ya da alınan mal karşılığında fatura, makbuz vb. belge alınamayan durumlarda “gider pusulası” ile belgelendirme yapmak mümkündür. Yönetim tarafından düzenlenecek gider pusulasında hangi mal veya hizmetin kimden alındığı, fiyatı, miktarı vb. bilgiler yazılır. Malı satan ya da hizmeti veren kişiye imzalatılır. Bir örneği alıkonur. Böylece belgelendirme işlemi tamamlanır. Gider pusulasında “VUK hükümlerine tabi değildir” şeklinde bir açıklamaya da yer verilmelidir.”
      Hizmet veya Ürün Aldığımız Gerçek ya da Tüzel Kişi Vergi Mükellefi ise Gider Pusulası Düzenlenmez
      Apartman ve site yönetiliği olarak vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden fatura almak zorunludur. Vergi mükellefi olanlar için gider pusulası düzenlemek zaten kanuna aykırı olacaktır. KDV’nin de ayrıca hesaplanması gerekir. Aksi durumda hem usulsüzlük hem de yerine göre vergi ziyaı cezası hesaplanır.
      Giderlerle ilgili tüm işlemlerde de fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir.
      Apartman ve Site Yönetimine Fatura, Makbuz vb. Belge Verilmeyen İşlerde Belge Düzeni Nasıl Yapılmalı?
      Apartman ve Site Yönetimine Fatura, Makbuz vb. Belge Verilmeyen İşlerde Belge Düzeni Nasıl Yapılmalı? konulu blog yazımıza ve videomuza www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetimine-fatura-makbuz-vb-belge-verilmeyen-islerde-belge-duzeni-nasil-yapilmali- linkinden ulaşabilirsiniz.

  • @gultencnar569
    @gultencnar569 3 года назад

    Sorduğum soruda noksan yazmışım,asıl sorum şu, kiralarken kiralanan 2 kira bedeli depozito alıyor alsin
    Ayriyeten emlakcilarin aldığı komisyon gibi bir kira bedeli para alıp irat kaydediyor,irat kaydedilen yasal olmiyan komisyon için vergi sorumluluğu varmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Kat malikleri kurulu kiralama kararı alırken depozito alınması dışında başka bir bedel alınmasına yönelik yetki vermediyse yönetimin başka isimle ayrı bedel tahsil etmesi yetkisizdir. Kanuna uygun değildir. Bununla beraber bir emlak komisyonu geliri elde edildi ise bu bedel de kira bedeli gibi kat maliklerinin geliridir. Kat malikleri aynı kira gelirlerinde olduğu gibi arsa payına göre gelirden pay alır. Beyanname verip vermeyeceklerini bireysel olarak değerlendirmeleri gerekir. Bu konuda apsiyon blog sayfamızda yer alan yazımızı okuyabilirsiniz. www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlardan-kira-geliri-elde-edenler-icin-vergi

  • @elvanemekli
    @elvanemekli 2 года назад

    Merhaba; apartman yöneticisi kömür alırken belgesiz avans yatırmış,kantar fişi ekinde kömürcü kaşeli borcu yoktur yazısı almış, kömür faturası yok .Geçerli bir belge olmadığını düşünüyorum .Görüşünüzü rica etsem ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Eğer kömür masrafını kat malikleri olarak yönetime ödüyorsanız, videoda ifade edildiği üzere alınan belge geçerli bir harcama belgesi değildir.

  • @ozkanatmaca8493
    @ozkanatmaca8493 Год назад

    vergiye tabi olmayan bina yonetimleri neden KDV odeyerek fatura almak zorunlu oluyor

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Giderlerle ilgili tüm işlemlerde de fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir.
      Apartman ve site yönetimleri fatura almadığında üç açıdan sorunla karşı karşıya kalabilir. Birincisi KMK açısından yaptıkları işlemleri belgelendirememe sorunudur. Bu durumda güvenilirlik azalacağı gibi kat malikleri tarafından şüpheli yaklaşımlar ve tenkitler artar. İbra işlemleri sırasında sorunlar yaşanabilir. İkincisi ise vergi hukuku açısındandır. VUK’un 353/1. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icabeden faturanın verilmemesi ve alınmaması durumunda, düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine her bir belge için, özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Diğer bir ifadeyle vergi kabahati işlenmiş sayılmakta ve vergi idaresi tarafından para cezası hesaplanmaktadır. Üçüncü bir durumda ticari uyuşmazlıklarla ilgilidir. Mal veya hizmet satın alınan kişilerle apartman ve site yönetimi arasındaki uyuşmazlıklarda da alınmayan fatura nedeniyle sorun yaşanabilir ve yapılan işlemin ispatında güçlüklerle karşılaşılabilir.
      Apartman ve Site Yönetimine Fatura, Makbuz vb. Belge Verilmeyen İşlerde Belge Düzeni Nasıl Yapılmalı? konulu blog yazımıza www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetimine-fatura-makbuz-vb-belge-verilmeyen-islerde-belge-duzeni-nasil-yapilmali- linkinden ulaşabilirsiniz.

  • @shokella1
    @shokella1 Год назад

    Apartman yöneticisi, elektrik malzemesi vs.'yi kredi kartıyla alırsa, apartman işletme defterinde gider gösterebilir mi? Teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Yöneticinin bütün giderleri, karar veya var ise işletme defterine tarih sırasiyle yazmak ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle bir dosyada saklamaya mecburiyeti bulunmaktadır.
      Kredi kartı slibi bir gider belgesi olmamakla beraber bulunması faydalıdır. Ancak fiş veya apartman adına düzenlenmiş fatura almanızı öneririz.

  • @tolgasavas6475
    @tolgasavas6475 7 месяцев назад

    Hocam iyi günler size bir konuda danışmak istiyorum. Toplantida anlaşılan kararla yönetici dahil herkes aidat ödeyecek ve yonetici herseyi fiş faturayla belgeleyecek. Toplanti sonrasi 1 sene gecti yonetici hic aidat ödememiş temizligi kendi yapip parayi kendi almış bozulan kat lambalarini kocasina yaptırıp hic bi belge yok yonetici belgesiz her isi kendi yapip parayi cebe atabilir mi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Tabi ki bu işleri kafasına göre yapamaz.
      Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Bunun dışında genel kurul kararı olmadan aidatın tamamını ödememesi usulsüzdür.
      Yöneticiniz genel kurul kararına ayırı davrandığından "güveni kötüye kullanma" suçu işlemiştir.
      Genel kurulda ibra etmeyebilir, varsa zararlarınızı tazmin edebilir, ödemez ise sulh hukuk mahkemesine müracaat edebilir, aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığına suç duyrusunda da bulunabilirsiniz.

  • @barbossa-t6595
    @barbossa-t6595 3 месяца назад

    Hocam merhabalar site yonetimi site giris kapilarini degistirdi. Siteye girmek icin kart almaniz gerekiyor yoksa eve giremezsiniz diyo bu nofmal mi.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 месяца назад

      Yönetiminiz anlaşılan güvenlik gerekçesi ve anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması amacı ile böyle bir karar almış görünüyor.
      Bu konuda tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına dayanan bir yetki veya genel kurul/ temsilciler kurulu kararı var ise gayet normaldir.
      Aslında sizin eve girişinizi yasaklamıyorlar. Kapıları kontrol ile uzaktan açma imkanları yok ise bu durumda kapının açılması için size teslim edilen kartları kullanmalısınız.

  • @hasanbasriyoldas2623
    @hasanbasriyoldas2623 Год назад

    Kapici calistirmak veya ısten çikarmak icin cogunluk gereklimi hocam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Yönetim planında veya genel kurulda kapıcının işe alınması veya çıkarılması yetkisi yöneticiye verilmemiş ise kat malikleri kurulu katılanların salt çoğunluğu ( toplantıya katılanların yarısından bir fazlası) ile karar almalıdır. Konunun Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 37. "İşletme projesinin yapılması" maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi doğru olacaktır.

  • @mumtazileri9477
    @mumtazileri9477 2 года назад

    Merhaba bizim apartman yöneticisi mantolama için bir firma ile anlaştı, apartman karar defterinde her kat maliki ödemeyi kendisi yapacak diye karar aldı, ancak yapılan işten fatura almıyor. Yöneticinin buradaki sorumluluğu nedir? Kat maliki olarak benim karşılaşabileceğim sorunlar nedir?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Kara defterinde maliklerce alınan kararın niteliğinin önemi var. Isı yalıtımı kararı alınmış ancak kat malikleri ödemeyi müteahhit şirkete ayrı ayrı yapacaksa dolayısı ile fatura alınıp alınmaması maliklerin sorumluluğunda olacaktır. Kararın bu şekilde alınmasının sebebi halihazırda fatura alınmaması isteği zaten. Aynı iş eğer bina yönetimi tarafından yapılsa ve fatura alınsa sadece 18 KDV farketmeyecek, aynı zamanda yapılan işçilik ödemeleri için SGK primleri , gelir vergisi vs. de gündeme gelecek. Dolayısı ile 100 birimlik bir iş için aynı firma 30- 40 birim daha fazla talep edecek. Tasvip etmediğimiz vergiden kaçınmanın , kimi üstadlara göre vergi kaçırmanın bir yolu hakkında genel kurul kararı almış durumdasınız. İşin vergisiz yaptırılması halinde yöneticinin bir sorumluluğu yok, sizler kat malikleri olarak herbiriniz ayrı ayrı müteahhitle beraber sorumlusunuz.
      Yöneticinin buradaki sorumluluğu bina dış cephesi ortak yer olduğu için bu inşaat işlemi sırasında belediyeden iskele kurma izni alması ve oluşabilecek kazalara karşı kendini iş güvenliği açısından emniyete almasıdır. İŞ güvenliği anlamında kazanın oluşmaması için gerekli kişisel koruyucu donanımlarının kullanılması, çalışacak işçilerin işi yapan müteahhite bağlı sigortalı çalışması gibi hususların kendisi tarafından denetlenmesi gerekir. Ancak yukarıda ifade ettiğimiz üzere muhtemelen işçiler maliyet azaltılması ve işin 100 birime yapılması için sigortalı çalışmayacaktır. Bu durumda yönetici maddi ve cezai olarak sorumlu olacak, malikler de maddi olarak sorumlu olacaktır.

  • @sametfidan1930
    @sametfidan1930 3 года назад

    Hocam fatura yerine tahsilat makbuzu olurmu temizlik firması faturaya KDV ekliyor bizde tahsilat makbuzu kestiriyoruz . Normal kat malikiyiz yönetici olarak profesyonel değiliz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      “Tahsilat makbuzunun fonksiyonu farklıdır. Paranın tahsil edildiğini gösteren bir belgedir. Ancak doğru belge fatura düzenlemektir. Tahsilat makbuzu fatura yerine kabul edilmez.”

  • @Adstyt01
    @Adstyt01 Год назад

    Merhaba yönetim devrini aldım,bankaya hesap devri ve hesap ekstresi almak için ne yapmalıyım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bankada yönetimin bir hesabı olduğunu ifade ettiğinizden, karar defteri ile notere gidiniz , bir imza beyannamesi çıkarınız, deftere ve imza beyannameniz ile bankaya müracaat ediniz.
      Daha fazla bilgi için ;
      Apartman Banka Hesabı Nasıl Açılır? Siteler Vergi Numarası Almak Zorunda mıdır? konulu videomuz ruclips.net/video/L-K0QUnw4Nk/видео.html linkinde bulunmaktadır.

  • @emrekeskin9413
    @emrekeskin9413 3 года назад

    Merhaba hocam apartman temizliği ve asansör bakımı için fatura veren şirketler ile anlaşma yapmak istiyoruz yönetim olarak ama fatura kesen bir şirketin yasal olduğunu nasıl anlarız korsan şirketler çok varmış çünkü bu konuda ne yapmalıyız yöneticinin usüle uygun davranması için ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +2

      “Korsan ifadenizden kayıtdışı çalışmasını veya faaliyet konusunun ne olduğunu kastediyorsanız, sözleşme yapmadan evvel vergi levhası, ticaret sicil kaydı, oda kaydı vb işlemlere yönelik belgeleri talep edebilirsiniz. Referans talep edip, daha önce çalıştığı yerlerden sorgulama yapabilirsiniz.”

  • @sinantany831
    @sinantany831 8 месяцев назад

    Hocam selamlar. Yönetici harcamalarında fatura alma zorunluluğun alt limiti varmı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 месяцев назад

      30 Aralık 2023 Tarihli ve 32415 Sayılı Resmi Gazete (2. Mükerrer) yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 556)” ile 2024 yılında uygulanacak olan usulsüzlük cezaları 3400 TL olup, fatura veya fiş almama konusunda bir alt sınır yoktur.

  • @bahadirsuna6072
    @bahadirsuna6072 3 года назад

    Hocam merhaba, apartman yöneticisi vergi mükellefi olan bir firmadan alış yaptı diyelim.Kdv ödememek için fatura almayıp gider pusulası düzenlerse bu suç sayilmazmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +4

      “Vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden fatura almak zorunludur. Bu mükellefler için gider pusulası düzenlemek zaten kanuna aykırı olacaktır. KDV de ayrıca hesaplanması gerekir. Aksi durumda hem usulsüzlük hem de yerine göre vergi ziyaı cezası hesaplanır.”

    • @bahadirsuna6072
      @bahadirsuna6072 3 года назад

      @@Apsiyon Çok teşekkür ederim kolay gelsin

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      @@bahadirsuna6072 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 2 года назад

      @@Apsiyon Mükemmel hizmet, en güvenilir bilgi!
      Teşekkür ederiz!

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +2

      @@aestheticman2662 Nazik sözleriniz ve bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @Can-fg2rf
    @Can-fg2rf Год назад

    Hocam bizim yönetici değişti ne eski ne yeni yönetici hiçbir şey yapmıyor ama kapıya yazıyor eski yeni aidat ödemeyenler mahkemeye verilecek diye binada hiçbir şey yapmıyorlar kağıda şunu bunu yaptık deyip mahkemeye sunsalar haksızlık yaparak biz bina sahipleri nasıl haklı çıkarız

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Aidat borcunuz yok ise sorun olmayacaktır. Mahkemeden önce ilamsız icra takibine itiraz edersiniz. Eğer buna rağmen alacak davası açılırsa ödeme dekontlarınız ile sorun yaşamazsınız.

  • @sultanilker1067
    @sultanilker1067 2 года назад +1

    apartmanda resmiyete geçeceğiz.fakat merdivenleri silen kişi apartmandan biri.bunu normal gider makbuzu kesebilirmiyiz.Bu resmi olurmu yarın birgün icralık işimiz olursa bu mk.sorun çıkarırmı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      “Yapılan hizmet ya da alınan mal karşılığında fatura, makbuz vb. belge alınamayan durumlarda “gider pusulası” ile belgelendirme yapmak mümkündür. Yönetim tarafından düzenlenecek gider pusulasında hangi mal veya hizmetin kimden alındığı, fiyatı, miktarı vb. bilgiler yazılır. Malı satan ya da hizmeti veren kişiye imzalatılır. Bir örneği alıkonur. Böylece belgelendirme işlemi tamamlanır. Gider pusulasında “VUK hükümlerine tabi değildir” şeklinde bir açıklamaya da yer verilmelidir.”

    • @sultanilker1067
      @sultanilker1067 2 года назад +1

      @@Apsiyon gider pusulasını notere tasdik ettirmemiz gerekirmi ve stopaj falan yazılmadan direk bedeli yazmamız yeterlimidir.Şimdiden teşekkür ederim cevapladığınız yardımcı oldunuz