De ingewikkelde grafieken van de eerste dienstregelingen | Tijdreizen #12

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 фев 2024
  • NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder.
    Met in deze aflevering: De ingewikkelde grafieken van de eerste dienstregelingen, de opkomst van het spoorboekje en hoe de reisapp van de toekomst eruitziet.
    Met dank aan:
    - Het Spoorwegmuseum ‪@spoorwegmuseum‬
    - Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid
    - Haags Gemeentearchief
    - Het Utrechts Archief
    ____________________
    Check ook onze community tab. Hier houden wij je op de hoogte van nieuwtjes en geven we leuke info over onze video's: bit.ly/2p1pdRo
    ____________________
    Reis je mee met onze video’s? Zo kom je meer te weten over de Nederlandse Spoorwegen, NS verhalen, vlogs, reisverhalen, treinstations, NS reclames, video’s over treinen, instructievideo’s rondom bijvoorbeeld de OV-chipkaart en de NS-Business Card, tips voor een leuk dagje weg, en de beste reizen door Nederland met de trein en van deur tot deur met tram, bus en metro.
    Volg ons op Twitter bit.ly/2qDJcpB
    Volg ons op Facebook bit.ly/2wKdac0
    Volg ons op Instagram bit.ly/2p5Hddf
    Volg ons op Snapchat via NS_online
    Volg ons op LinkedIn bit.ly/2of9jSY
    Abonneer je en schakel de bel in om meldingen te ontvangen van de nieuwste video's!

Комментарии • 13

  • @rubydupyII
    @rubydupyII 2 месяца назад +1

    Bij alle andere afleveringen van deze serie zeiden de mensen aan het einde altijd dat vroeger eigenlijk beter was, en is het de NS medewerker die alleen maar wilt dat alles vooruit gaat. Niemand zit echt te wachten op een onmogelijke hyperloop of zo'n app op je telefoon waarmee je automatisch incheckt. Mensen willen gewoon heerlijk zon kaartje kopen! Maar deze aflevering was de uitzondering: aan het eind vond ook de oudere generatie dat de dienstregeling erop vooruit gaat!

  • @LangeJWT
    @LangeJWT 5 месяцев назад +2

    Fijn om dhr. Van de Meene uitleg te horen geven. Hij heeft er echt verstand van en vertelt het op een hele prettige manier.
    Heerlijk, het spoorboekje. Ik heb er thuis ook een aantal. Ik vind het zelf altijd wel grappig dat je dan kunt zien dat je dezelfde reis als nu toen ook al kon maken en vanaf spoorslag '70 ook nog net zo snel en soms zelfs sneller dan nu (dus wat die tienminutentrein ons heeft opgeleverd, weet ik niet).

  • @diane_princess
    @diane_princess 5 месяцев назад +1

    Kan me niet herinneren dat ik ooit een spoorboekje gebruikt heb. Mijn oma had er wel een, maar tegen de tijd dat ik zelf met de trein ging reizen zocht ik alles online op.

  • @bepkoyt
    @bepkoyt 5 месяцев назад +1

    Ah, leuk ook dat er op het eind wordt gehint op meer investeringen in de Randstad (en dus meer verschraling in het buitengebied, waardoor je júíst de dienstregeling meer nodig hebt)

    • @pjotrtje0NL
      @pjotrtje0NL 5 месяцев назад

      Ja, meer capaciteit toevoegen waar het nodig is, dat is echt verschrikkelijk voor de plekken waar het niet nodig is. Zonder dollen: je kunt op plek A en plek B toevoegen: als er voldoende vraag is… Ook toen de NS nog een echt staatsbedrijf was (en mensen het rare idee hebben dat toen alles beter was) werden minder rendabele lijnen afgeschaald.

  • @pjotrtje0NL
    @pjotrtje0NL 5 месяцев назад

    Het spoorboekje was voor mij elk jaar het enige boek dat ik kocht op de eerste dag van verschijnen…

  • @JaapFilius
    @JaapFilius 5 месяцев назад

    Zelfs als de treinen op drukke lijnen elke 5 minuten rijden zal er een dienstregeling nodig zijn: al was het alleen maar om van tevoren te weten hoelang de reis duurt en waar je eventueel moet overstappen. Bovendien zal het vast niet gaan gebeuren dat er op alle spoorlijnen een 5 minutendienst gaat komen: soms er het reizigersaanbod te laag om dat te rechtvaardigen.... En hoewel er best veel negatieve publiciteit over de spoorwegen is: er is geen enkel ander land te vinden waar overal zó vaak treinen rijden (ik heb het nu niet over de treinen in/rond grote steden, want dát zit overal wel goed).

  • @FritsJMostert
    @FritsJMostert 5 месяцев назад +5

    Ach jee ja. De eerste digitale reisplanner, op een 5 1/4 inch diskette, was in de jaren tachtig een pilot, verspreid onder een vrij selecte doelgroep. Het duurde niet lang voordat deze floppy te boek stond als het meest gekopieerde computerprogramma van Nederland. En, terzijde: in de jaren '60 kregen wij op de lagere school les in het gebruik van het papieren spoorboekje. Ik verzin dit niet!

  • @lucasrem
    @lucasrem 5 месяцев назад +2

    Ik ben zelf ook foto's gaan maken, alles rond Amsterdam, die ringlijn en de schipholtunnel. Ik ben zelfs voor NS geodesie gaan werken toen het nog DE NS was.
    De app, ik gebruik hem vaak, experimenteel. Als ik ergens naar toe moet stap ik gewoon in de trein, 3 keer overstappen, 15 kilometer, aan de andere kant van de stad.
    De Trams, Metro Bus wil ik wel maken voor NS, kijken of mij dat lukt, dynamisch een route plannen werkt nog niet, ze raden altijd aan een andere tram te nemen dan iedereen doet die de routes wel kent, 3 keer overstappen.
    Het moet zelf in staan zijn een route te plannen met alle gegevens die voorhanden zijn, en alleen om een voorkeur vragen als geen overstap, via deze locatie etc.

  • @paddy654
    @paddy654 5 месяцев назад +1

    Dislike vanwege de vele ads,verdomd irritant

    • @SLT2609
      @SLT2609 5 месяцев назад +5

      Tja, dat heb je met elke youtube video dus dat is een slechte reden, moet je maar youtube premium nemen :p

    • @jonathanbout
      @jonathanbout 5 месяцев назад +2

      Dat ligt niet aan NS, maar aan RUclips...

    • @rw80
      @rw80 4 месяца назад

      Foei dat die mensen van RUclips geld willen verdienen. Doe net als Paddy654 en ga voor niets werken.