53 Nieuw leven voor een speksteen (hout)kachel in de vorm van infrarood speksteenkachel!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 янв 2025

Комментарии • 49

  • @ringerheringa3052
    @ringerheringa3052 Год назад +3

    Heel interessant! Het enthousiasme druipt er van af! 😊

  • @stad050erik
    @stad050erik Год назад +1

    Heel bijzonder en mooi systeem

  • @CharlieMirakel
    @CharlieMirakel Год назад +4

    Paar dingen, sorry. Want je kunt een monumentaal pand, waar Jan in woont, onmogelijk voldoende verwarmen in de winter met 0,9 tot 2,4kW verwarmingselementen (IR of niet)
    Meneer Jan stookt met vloerverwarming de ruimte naar 18 graden, zegt hij op 5:01 (met de CV dus gas!) Daar komt verreweg dus de grootste hoeveelheid warmte/stookkosten vandaan. En deze speksteenkachel doet met 0,9kW een heel klein beetje bijverwarmen. Het effect hiervan hangt dan af van o.a. warmteverlies via bouwconstructie, isolatie, glas, aantal m3 van de ruimte etc. en natuurlijk de buitentemperatuur. In de winter is dit effect van 0,9kW bijverwarmen vaak te weinig. Dat zegt Jan zelf ook: de CV zorgt er voor dat de ruimte op 18 graden blijft.
    IR is gewoon licht dat wij niet zien. Dus als je de panelen opsluit in de speksteenkachel dan komt er geen licht naar buiten en dus ervaar je niet de straling van IR panelen. Je ervaart alleen de warmte die via de speksteen afstraalt en daar zit ook IR straling bij.
    Tot slot... een perpetuum mobile bestaat niet, er komt niet meer warmte uit dan je er in stopt. Alleen de massa van de speksteen zorgt voor vertraging en dus minder schommeling. 0,9 kW er in is 0,9kW er uit waarbij opgemerkt moet worden dat een zelfde hoeveelheid warmte opwekken met gas nog steeds goedkoper is dan elektrisch met COP1 (IR of niet)
    Dan nog wat...een zelfontwikkelde3Dgeprinteregeleenheid alsin 'een thermostaat' ? ( dat er ook nog een aardlekschakelaar in zit is leuk voor extra veiligheid maar heeft met temperatuurregelen niets te maken)

    • @janvermond8032
      @janvermond8032 Год назад

      Voor de kenners: Het kastje bevat als temperatuurregeling een PID regeling met SSR, met daarnaast een automaat voor extra veiligheid.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel Год назад

      @@janvermond8032 Duidelijk, dit zijn voor de hand liggende bestaande componenten voor een tamelijk standaard meet- & regeltechnische toepassing. Geen 3D eigen ontwikkeling maar een geavanceerde 'thermostaat' waarbij de Proportionele actie noodzakelijk is, een juiste Integrerende actie o.a. zorgt voor uitdemping en stabiliteit. (De Differentiërende actie lijkt me niet nodig gezien de traagheid van de speksteen.)
      En ja, gezien het te schakelen vermogen (van deze non-capacitieve en non- inductieve belasting) lijkt een Solid State Relay ook een prima keuze. Wel goed de datasheet lezen om na te gaan vanaf welk geschakeld vermogen de SSD gekoeld moet worden! (want gemonteerd in kunststof (?) kastje kan dit leiden tot oververhittingsproblemen/gevaar😉)

  • @deursloten
    @deursloten 2 месяца назад

    Al 15 jaar heb ik een speksteenkachel van Nordic on. Alleen de bovenste tegel links en rechts wordt heet dat lang genieten van de warmte is lulkoek na een uur zijn de tegels afgekoeld.
    Over de kachel zelf heb ik geen klachten hoewel na een paar jaar de gietijzeren wanden en
    rooster gebreken vertoonden. Barsten en kieren. Dus valse trek en niet meer goed te regelen. Ben nu op zoek weer naar een betaalbare houtkachel maar dan zonder speksteen. Speksteen is veilig wanneer de kachel een beetje ingebouwd staat tussen meubels en kasten.
    Wat infrarood betreft een grote door gebroken kamer zit je toch gauw op 12KW per uur. Wil het behaagelijk zijn en moet het buiten niet te hard waaien.

  • @streamer6646
    @streamer6646 Год назад +2

    Mooi bedacht EN uitgewerkt. Er gaat niks boven IR. ✊👍

  • @deursloten
    @deursloten 26 дней назад

    Speksteen kachel ideaal als je kleine kinderen hebt, De kachel wordt aan de buitenzijde
    niet zo loei heet. Maar na een uur behoorlijk afgekoeld. Verkooppraatjes. Nog 10 uur warmte lees ik hier en daar.

  • @eriklaken1025
    @eriklaken1025 Год назад +1

    Wij hebben de houtkachel nou juist voor als er geen stroom en geen gas is, denk aan sabotage actie of een katastrofe, of oorlogssituatie. Er zijn koolstof katalysator filters die het fijnstof tegenhouden, in de US verplicht, we gaan eerder die kant op dan weer iets verbieden, Wel heel mooi idee, ik ga even kijken.:) Wel duur Jan haha.

  • @myronkoster58x
    @myronkoster58x Год назад +5

    Je gaf aan hoeveel kuub gas de kachel bespaart. Kun je ook aangeven hoeveel Kwh stroom hij per jaar verbruikt?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Net even nagevraagd bij Jan: Wanneer hij hem 200 dagen per jaar aan heeft maal 5 kilowatt per dag. Bij prijs van €0,40 euro per kWh is dat dan €400.-

    • @streamer6646
      @streamer6646 Год назад +1

      @@instappenvanhetgasaf.4374 In de vid werd aangegeven ongeveer 1 kWh per uur. Als zo'n ding dan 16 uur aanstaat per dag kom je toch veel hoger uit?

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel Год назад

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 Das maar 5 uur per dag gemiddeld. Vergeet niet de kosten voor het verwarmen naar 18 graden met vloerverwarming, zoals Jan zegt. Dáár zit het substantiële deel van de echte stookkosten.

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel Год назад +1

      4:37 In beeld staat dat er een besparing is van 600 m2 gas.
      Even rekenen.
      We weten dat 1m3 gas grofweg net zoveel energie bevat als 10kWh. Dus, als Jan 600m3 gas bespaart dan moet hij, om dezelfde hoeveelheid warmtenergie in te brengen zo'n 6000kWh verbruiken. Zijn IR elementen verbruiken grofweg 1kWh dus dan zou Jan zijn IR speksteenkachel 6000 uur aan moeten hebben om de gelijke hoeveelheid warmte binnen te brengen.
      Probleem bij deze ontleding: dat zijn meer uren dan er in een heel stookseizoen zitten. Conclusie: met deze IR set is het onmogelijk om de hoeveelheid warmteenergie van 600m3 gas te vervangen.

    • @maartenpost9889
      @maartenpost9889 Год назад +1

      Het is weer een gigantisch broodje aap verhaal wat een podium gegeven wordt

  • @anjowiering9470
    @anjowiering9470 Год назад +1

    Waarom zou dit besparen, met infraroodpanelen doe je iets soortgelijks. Duurt het opwarmen lang dan heb je een interessante tijdsverschuiving. S'ochtends zon op je panelen die je een tijd later pas gebruikt!

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Год назад +3

    Ik heb 2 ventilator kacheltjes van Hornbach voor 35 euro. Werkt perfect. Stekker erin Klaar
    Zonnepanelen, Close in boiler, Badkamer Boiler Inductiekoken. Sinds 2012 geen Gas. Geen Energierekening. Makkelijk en Goedkoop.😊

    • @JurgenMB
      @JurgenMB Год назад

      Welke van de hornbach? Hoe zit het met het geluid?

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel Год назад +3

      @Will Eisinga : Geen energierekening? En wat als de zon in de winter niet schijnt?

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Год назад

      @@JurgenMB Elke Hornbach. Geen geluid. 35 euro. Probeer maar. Wahlbach Boilers. 129 en 189 euro.

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Год назад +1

      @@CharlieMirakel Ik heb gewoon netaansluiting. Greenchoice Zon en Wind. Zon op Dak. 6000 kWh p/j. Verbruik 5500 kWh. Geen Gas. Ik verdien geld op mijn Energierekening. Dat is al 11 jaar zo. Probeer maar. Smart Inductiekoken zonder Gas. 200 euro. Close in Boiler. Klaar is je keuken zonder Gas. Badkamer Boiler 50 liter. 189 euro. Klaar is je Badkamer zonder Gas. 2 ventilator kacheltjes 35 euro. Stekker erin Klaar. Geen Gas geen Energierekening. Al 11 jaar Klaar.

    • @JurgenMB
      @JurgenMB Год назад +1

      @@willeisinga2089 heb je een link van de kachel? Ik zie er meerdere

  • @hondaredridersteam
    @hondaredridersteam Год назад +1

    Speksteen werkt juist door het principe van het optimaal gebruiken van de overcapaciteit warmte in de vuurkamer en het rendement halen uit de uitlaatgassen.
    Bij een massieve speksteenkachel "vanaf 2000kg" heb je dan een batterij gegenereerd die 12 tot 24 uur warmte blijft afgeven zonder dat er brandstof ingestopt hoeft te worden.
    Dit wat hier getoond wordt is leuk maar heeft die overcapaciteit niet en geeft net zoveel rendement als een keramische kachel op elektriciteit

    • @dickbarendregt9193
      @dickbarendregt9193 Год назад

      Ik was ook al een beetje sceptisch. Wij hebben een zogenaamde Kachelofen. (Worden vaak in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gebruikt.) Niet met dure speksteen uit Frankrijk, maar opgebouwd met chamotte stenen. Weegt ca. 2 ton. Door een slim systeem van het rookkanaal, de hete lucht wordt gedwongen naar beneden geleid, wordt alle warmte opgenomen in de chamottesteen. Dit is zo efficiënt dat als de kachel brandt ik mijn hand op de enkelwandige schoorsteen direct achter de kachel kan leggen zonder mij te verbranden. Als de kachel dagelijks brandt, bij voorkeur 's avonds met afvalhout als kleingezaagde pallets, blijft deze met gemak 24 uur warm. De kachel kan ook makkelijk de aansluitende totale ruimtes van ca. 200 m2 warm houden. De kachel heeft wel ongeveer 8 kg hout per keer nodig. Hierbij wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van het nagloeien.
      Naast dat ik betwijfel of ik dit met infrarood kan opvangen, denk ik dat een systeem dat ook werkt als bijv. stroom uitvalt, nog niet zo gek is.
      P.S. Toen onze zoon de kachel wilde opbouwden, mocht dat van zijn moeder alleen als er verwarmde bankjes aan zaten.

  • @northernradical
    @northernradical Год назад +3

    Leuk filmpje
    Hoeveel m2 verwarmt zo'n kachel?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Jan heeft de kachel in de woonkamer staan. Deze ruimte zit vast aan andere ruimtes maar ik schat een 40-50 m2

    • @CharlieMirakel
      @CharlieMirakel Год назад

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Dit klopt niet.
      Het is onmogelijk om zo'n grote ruimte in een monumentaal pand(!) te verwarmen met 0,9 tot max. 2,4kW COP1 elektrisch vermogen. (maak maar eens een warmtetransmissieberekening)
      Wat Jan doet, zo zegt hij zelf, is de ruimte verwarmen naar 18 graden met een door CV gestookte vloerverwarming. De vloerverwarming levert zomaar 70W/m2 warmte energie dus bij een oppervlakte van 50 m2 komt dat neer op 3500W. En dat is dus aanzienlijk meer dan de 0,9kW die Jan toevoegt met zijn IR panelen in de speksteenkachel. Het substantiële deel van de stookkosten zit dus in de vloerverwarming en die kachel is maar bijzaak.

  • @janjokekuppers3528
    @janjokekuppers3528 Год назад +1

    Is het mogelijk het gewicht van de speksteenkachel te vermelden in de winkel? Dit i.v.m. vervoer als je dit zelf zou doen. Alvast bedankt

  • @mariskabrugman
    @mariskabrugman Год назад

    Ik heb een oude boerenkachel van ijzer die eerst gebruikt werd voor hout en toen omgebouwd is naar olie. Ik zou hem nu willen ombouwen naar gas of infrarood. Dan zou er een gasbrander in moeten, er is wel veel mogelijkheid voor zuurstoftoevoer en er is al een gasaansluiting op die plek en een goede schoorsteen. Wij twijfelen wat beter is, de gasbrander erin of infraroodpaneeltjes erin. Wie weet raad? Wat is het goedkoopst voor ombouwen en wat het goedkoopst in gebruik? Er is wel CV in het monument dat zo goed mogelijk geïsoleerd is, maar het is een grote hoge kamer. en ook nog eens op het Noorden.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Wij hebben wel een speciale IR verwarmingselement voor speksteenkachels. webshop.energie-transitie.info/winkel/Verwarmingselement-voor-inbouw-speksteenkachel-p544540660

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 Год назад

    Heerlijk! Het oude karakter behouden in combinatie met een verbeterd comfort.

  • @Maarten_vd
    @Maarten_vd Год назад

    Verlies je niet veel energie via de pijp? Of is deze dicht gepurd?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Het is inderdaad slim om de pijp af te dichten. Met IR straal je vooral de spekstenen aan die die warmte overnemen.

  • @bysebastiaan3106
    @bysebastiaan3106 Год назад

    2200 euro dan moet je het wel heeeeel mooi vinden zo'n kachel

    • @koosdevos4729
      @koosdevos4729 Год назад

      Ik heb er wel interesse om te kopen

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Het is inderdaad een heel bedrag. Maar wanneer je je realiseert dat een nieuwe houtgestookte speksteenkachel al snel rond de 4-6 duizend euro kost en dan ook nog niet is omgebouwd dan is dit een hele scherpe prijs. En speksteen slijt niet.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      @@koosdevos4729 Stuur bij interesse even een mail naar info@energie-transitie.info

  • @fritsp9309
    @fritsp9309 Год назад +1

    Een object aanstralen op 4 meter afstand met infrarood via een element in een afgesloten kachel gaat niet lukken.
    Wanneer je fijnstof produceert via de schoorsteen dan ligt dat vooral aan het hout, luchtaanvoer, de manier van stoken (op een te lage temperatuur, geen Zwitserse methode), het ontwerp van de kachel (laagrendement) of de schoorsteen (slecht geïsoleerd, te korte pijp, windstilte). Het stoken van antraciet in de nacht met een gesmoorde kachel is bijvoorbeeld geen goed idee, dan is de verbrandingstemperatuur te laag.
    Het idee kan ik verder niet beoordelen omdat gedetailleerde gegevens ontbreken.