Kerem Cankoçak - Belirlenimcilik ve Özgür İrade

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024

Комментарии • 57

  • @RdvanOZMEN
    @RdvanOZMEN Год назад +1

    Dersinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

  • @akanselim9885
    @akanselim9885 5 лет назад +7

    Kaliteli videolarınızdan dolayı çok teşekkür ederiz hocam, bu gibi içeriklere çok ihtiyaç var :) Douglas Hafshadter'ın Gödel, Escher ve Bach çevirisini de ayrıca sabırsızlıkla bekliyoruz.

    • @keremcankocak4231
      @keremcankocak4231 5 лет назад +1

      Douglas Hafshadter'ın Gödel, Escher ve Bach çevirisi daha önce başka yayınevlerinden çıkmıştı. Gözden geçirilmiş çeviri yakında tekrar basılacak Alfa'dan

  • @fatihzehir2338
    @fatihzehir2338 5 лет назад +7

    Hocam kanalda nöbet tutar oldum :) kanalda ki her videoyu 2-3 kez izledim. TV de konuk olunan programlar haricinde. Yeni videolara hasret kaldık. İlaç gibi geldi bu video. Lütfen videoların daha çok devamı gelsin hocam :) Bilimi ve sizi seviyoruz...

    • @lionturtle5071
      @lionturtle5071 5 лет назад +1

      Fatih Zehir Gerçekten ben de sürekli bekliyorum. Televizyonlara daha çok çıksa keşke

    • @keremcankocak4231
      @keremcankocak4231 5 лет назад +4

      Teşekkürler :-) Yaz döneminde daha çok video çekeceğiz....

  • @purplewaxtv
    @purplewaxtv Год назад +1

    Hem özgür irade var hemde alın yazısı 😊
    Bu kadar zor olmamalı hocams
    Yollar farklı olsada sonuçlar belli, ama biz bilemiyoruz. 😊

  • @Crabm38
    @Crabm38 3 года назад +1

    Kurtzman'ın kitabını seneler önce okumuştum, burada görünce tekrar okumaya karar verdim. Kitabın detaylarını tam hatırlamıyorum fakat sizin duyumsama modülü adını verdiğiniz "ben" o zaman da bir çeşit sensör gibi gelmişti bana. Yani bir sürü şey arka planda gerçekleşiyor, ama sensör bunlardan bazıları alıyor (son karar? modüllerin konsensusu? modüllerin baskın olanları?), bir sensörün duyarlılığı gibi. Kim bilir belki şizofreni gibi hastalıkların sebebi de bu "sensör"ün fazla duyarlı olması ve diğer tüm "ben"leri filtrelemeden duymasıdır? :-)

  • @gulerakbas7125
    @gulerakbas7125 8 месяцев назад

    Merhaba Kerem hocam peki hormonlarla ilgili ne düşünüyorsunuz hormonlar dusunce seklimizi , duygu durumlarimizi fazlasiyla etkiliyor biliyorsunuz. Sevgi, ask, vicdan, korku, ofke , mutluluk gibi bir cok kavrami etkiliyor ve biz bunun hiç farkinda olamiyoruz normalde bu durum ozgur iradeyi kisitlayici bir durum degil midir ?

    • @hakankurnaz5814
      @hakankurnaz5814 5 месяцев назад

      Hoca zaten ta siyah ya beyaz demenin hatalı olduğunu . Arada bir yerde olduğuna değiniyor sürekli.
      Kararları etkileyen hormon gibi iç kimya veya dış uyaranlar tabiki var.
      Bu uyaranlarla birlikte var olabilen bir şey özgür irade.

  • @pelorimon4065
    @pelorimon4065 2 года назад

    Bu etkinliği/semineri/ konuşmayı kim düzenledi?

  • @markmamark9362
    @markmamark9362 3 года назад

    Hocam herşey gerçekten hareket halinde sonsuzca devamlılık sürecinde akışta ise bu atomlarda beyinimizde nöronları oluşturuyor ise nöronlarda hareketlerimizi belirliyor demektir yani herseyi atomlar ve onların hareketleri belirliyor bu hareketlerde belli neden sonuc iliskisine göre fizik yasaları temelinde hareket halinde devam ediyor peki o zaman biz o atomların birlesiminden olusan bütün madde miyiz yoksa atomlari yonledirebilen ozgur iradeye sahip enerji miyiz

  • @mesutozer1
    @mesutozer1 4 года назад

    Kaos teorisininde matematiği oluşturulabilir. “ kapıdan girerken zar atmıyor sağa mı sola mı diye. İnanmak zorunda” bu atomun davranış şeklinin kaos teoremi üzerinde matematikleştirilebilir. Olasılık hesaplarıyla imkansız diyoruz ama şuanlık öyle. Kolunu kaldırışından sağa bakışına dek inanmak fiilini geçersiz kılabilir.

  • @kemalturgut9127
    @kemalturgut9127 3 месяца назад

    Bir fikrin "indirgemeci" olması o fikrin yanlış olduğunu göstermez ki ? Kaos teorisinde veya kuantum fiziğinde neden sonuç ilişkisine ters olanın tam olarak ne olduğunu anlatmanız lazım bence

  • @DedektifGhost
    @DedektifGhost 3 года назад

    Einstein da özgür iradeyi reddediyor hocam bu konu hakkında sizden bilgi almak isterim ne düşünüyorsunuz? "Içgüdü ya da çevresel etkenlerle karar veririz" diyor.

  • @OzanDK
    @OzanDK 5 лет назад +1

    Hocam merhaba, çalışmalarınızı severek takip ediyor diğer videolarınızı sabırsızlıkla bekliyorum...

    •  5 лет назад +1

      teşekkürler

    • @keremcankocak4231
      @keremcankocak4231 5 лет назад

      Yaz dönemi boyunca sık sık çekeceğim... Sevgiler :-)

  • @bilgesucanu1556
    @bilgesucanu1556 3 года назад

    Yarasa olmanin nasil bisey oldugunu asla bilmicez ama coronayi bildirdi bize.

  • @mesutozer1
    @mesutozer1 4 года назад

    Bu doku , alan üzerinde ilerlediğini düşündüğümüzde farklı bir isim bulmamı z gerekecek. Haraketin mekaniğini kuantum teorisi üzerine kurmak gerekecek

  • @thyshineagh4228
    @thyshineagh4228 4 года назад

    Ben Sam Harres e katılıyorum. Özgür irade olamaz. Kaos teoremi sonsuz hesap gücü gerektiren bir ortamı , sonlu kaynaklarımızla modelleyip doğruya en yakın hale getirmektir. Ama bu sonsuz hesap gücü gerektirse de rastgele olduğu anlamına gelmez. Yine bir nedensellik var. Hatta kuantum dünyasında da nedensellik vardır ama biz henüz anlamıyoruzdur

    • @microatx9525
      @microatx9525 4 года назад

      Özgür irade olamaz diyince bende bir şey çıkacak zannettim.Kuantum fiziği gizli değişkenler problemi çözüleli çok oluyor.Google bir bell eşitsizlik deneyleri yazın.

    • @kemalturgut9127
      @kemalturgut9127 Год назад

      Nedensellik olmasa da özgür irade yok. Rastgele irade vardır o zaman. Yine özgür değildir. Özgürlük bambaşka bir şey. Özgür olmak ruh gibi madde üstü bir şey gerektirir

  • @theia5711
    @theia5711 3 года назад

    Hocam siz özgür irade var diyenlerdenseniz galiba direkt olarak olmasa da dolaylı olarak?

  • @NAPsikoloji
    @NAPsikoloji 4 года назад

    hmm

  • @magicdost945
    @magicdost945 4 года назад +1

    Özgür irade bence de yok. olaylara verdiğimiz tepkiler Genetiğimizde ki milyonlarca tecrübeye dayalı tamamen kimyasal reaksiyonlar.

  • @cosvoice
    @cosvoice Год назад

    Paramla aldığım evime oğlumla birlikte aylarca giremedim.. sırf bu nedenle HÜDAPARA bile oy vermeyi dahi düşünüyorum. Kanunlar şu anda normal bir yaşam süren erkeklere zulüm ediyor. CHP seçim beyannamesinde boşanan kadınlar için yeniden başlangıç fonu vereceğiz diyor. Hayatımda AKP ye ya da sağ partiye oy vermedim ama şimdi hudapara ya da yeniden refah partisine oy vermemek için kendimi zor tutuyorum

  • @lionturtle5071
    @lionturtle5071 5 лет назад +2

    Hocam semavi dinlere yapılan kader eleştirisi bana çok sağlam bir eleştiri gelmiyor. Benim İslam kaderinden anladığım “Allah sonsuz bilgisi ile sizin ne yapacağınızı bilir ama sen yaptıklarını kendi iradenle karar verirsin.” Bu açıdan bakıldığında mantıksız bir taraf göremiyorum. Yani sonsuz bilgisi olduğunu kabul ediliyorsa kader kendi içinde tutarlı. Sizin bahsettiğiniz başka bir şeyse söyleyebilirsiniz.

    • @keremcankocak4231
      @keremcankocak4231 5 лет назад +1

      Yani şunu mu demek istiyorsunuz: ''Ne yapacağımız önceden belli (biz bilmesek de)''?

    • @lionturtle5071
      @lionturtle5071 5 лет назад +1

      Kerem Cankocak Yani belli diyince sanki önceden tasarlanmış gibi geliyor. Bana göre önceden tasarlanmıyor. Biz karar veriyoruz. Tanrı’da bizim ne karar vereceğimizi sonsuz bilgisi dahilinde biliyor. Bu kendi içinde tutarlı değil mi?

    • @cagdasklc7888
      @cagdasklc7888 5 лет назад +2

      @@lionturtle5071 Tanrı her yapacağımızı biliyorsa bu bizim geleceğimizin önceden belli olduğunu göstermez mi? Bilinmeyene belirsiz, bilinene belli demez miyiz? Anlık durumu ve gelecekteki davranışları bilinen bir sistemin geleceği belirsiz nasıl olabilir?

    • @lionturtle5071
      @lionturtle5071 5 лет назад +1

      Çağdaş Kılıç Yani böyle bir tarafı var evet. Benzer bir şey kendi özgür irademizde de var. Videoda denildiği gibi kararlarımızı beynimizle veriyoruz. Beynimizdeki nöronlar da belli yasalara göre çalışıyor. O zaman biz seçmiş olmuyoruz seçim yaptığımızda aslında.

    • @cagdasklc7888
      @cagdasklc7888 5 лет назад +4

      @@lionturtle5071 , seçimi yapan "ben"im, dediğinde özgür irade sahibi sen olursun; nöronlar ve onların davranışını belirleyen yasalar dersen özgür irade sahibi olmazsın, evet. Peki "ben" kim? Ya da ne? Benlik nedir? Benliği ne olarak tanımladığımıza göre değişir bu özgür irade konusu. Eğer tanımınız benliği, madde dışı birtakım kavramlarla açıklıyorsa özgürlüğünüzden söz edebiliriz ancak tanımınız benliği, nöronlar ve onları yöneten yasaların bir sonucu olarak açıklıyorsa bu durumda sanırım özgür iradenin zedelenmesinden söz edebiliriz. Ben tanrı fikrini kabul eden görüş içinde kader kavramının tamamen tutarsız olduğunu düşünüyorum. Bir fenomenin bir referans sistemine göre mutlak belirli, başka bir referans sistemine göreyse mutlak belirsiz olması anlamına geliyor çünkü anladığım kadarıyla.
      Ben burada tartışmayı sevdiğim için bu kadar yazdım ancak sözü hocaya vermek isterim, umarım sözüne engel olmamışımdır kimsenin yorumumla.