SPSS ile Cronbach Alpha ve KR-20 Analizi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 авг 2024
  • Ölçeklerimizin iç tutarlık güvenilirlik değerlerini ölçmek için en sık kullanılan yöntem Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısı. Bu katsayıyı SPSS kullanarak rahatlıkla hesaplayabiliriz. Bu videoda bunun haricinde KR-20 iç tutarlılık güvenililik değerini nasıl hesaplayabileceğinizi de gösteriyorum. KR-20 değeri de iki parçalı (dichotomous) maddelerden oluşan ölçeklerin iç tutarlılık güvenilirliğini hesaplamak için kullanılıyor.
    Ayrıca bu videoda güvenilirlik değerleri düşük olunca bu sorunu nasıl çözebileceğinizi ve bazı diğer önemli noktalardan da bahsettik.
    Bölümler:
    0:00 Giriş
    0:19 İç tutarlılık güvenilirlik puanını neden hesaplıyoruz?
    0:45 Cronbach Alpha hesaplaması
    2:00 Cronbach Alpha test tablolarının yorumlanması
    5:00 Düşük Cronbach Alpha değeri için yapılacaklar
    8:25 Düşük Cronbach Alpha değerinin muhtemel nedenleri
    9:45 KR-20 değerini hesaplamak
    ----------
    👍 Bu videoyu yararlı bulduysan, daha fazla SPSS videosu için beğenmeyi, yorum yapmayı ve abone olmayı unutma!
    📌 İstatistiksel analizlerle ilgili diğer videolar için oynatma listeme göz atmanı öneririm ➡ • SPSS Dersleri
    ----------
    Beni desteklemek istersen ➡ www.buymeacoffee.com/Ofislab
    ----------
    👋 Selamlar!
    Facebook - / ofislab
    Twitter - / ofislab
    #spss #güvenilirlikanalizi #cronbachsalpha #kr20

Комментарии • 82

  • @OfisLab
    @OfisLab  6 месяцев назад

    Bu videoda anlattıklarımı beğendiysen, *SPSS Dersleri* isimli video serimi de izlemeni tavsiye ederim ruclips.net/p/PL9dwBqqedrdzg5Ord9MA7kiR0B7eyhecp
    Gelecekteki videolarımı kaçırmamak için kanalıma abone olmayı unutma 😊ruclips.net/user/ofislab
    Ayrıca, bu videoyu beğendiysen BEĞEN tuşuna da basarsan daha fazla kişinin bu videoyu görmesini sağlayıp onların da faydalanmasını sağlayabilirsin!

  • @muratkuvvetli7387
    @muratkuvvetli7387 3 года назад

    Hocam hakkinizi helal edin harika anlatmissiniz

  • @ysfzhr7146
    @ysfzhr7146 4 года назад +1

    Hocam eline sağlık Allah razı olsun senden.
    Çoğu arkadaşımız ,bende dahil yeni öğreniyoruz.okulda pek bir şey öğrenemiyoruz.korona sürecinden dolayı.
    Bu videolar ilaç gibi geliyor.
    Tek tek anlatmanız çok güzel.

    • @OfisLab
      @OfisLab  4 года назад +1

      Çok teşekkürler bu yorum için. Böyle yorumlar da benim yeni videolar çekmem için motive edici oluyor. Eğer merak ettiğiniz, videosu olsa da izleyip öğrensem dediğiniz bir konu varsa yazarsanız o konudaki da araştırma yapıp video çekebilirim.Kolaylıklar ;)

    • @ysfzhr7146
      @ysfzhr7146 4 года назад

      @@OfisLab teşekkürler

  • @sevdacan7169
    @sevdacan7169 2 года назад

    hocam merhaba öncelikle spss dersleri için çok teşekkür ediyorum . net ve öz bir şekilde anlatım yapmanız biz yeni başlıyanlar için çok iyi oluyor. benim bu konu başlığında bir sorum olacak size ..araştırmamada daha geçerlilik ve güvenirliliği yapılmış bir ölçek kullanıyorum .ama hocam kendi araştırma göre de güvenirlilik hesaplamamı istedi.. peki bu işlemi ölçekten elde edttim ön test verilerine göre mi son test verilerine göre mi yapmalıyım. şimdiden teşşekür ediyorum

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад

      Merhaba. Teşekkürler yorumunuz için.
      Hem ön test hem de son test için yapıp ayrı ayrı belirtirseniz daha iyi olur.

  • @fatmasakar730
    @fatmasakar730 4 года назад

    hocam öncelikle video için teşekkürler, örneğin 2 ölçeğim var, tüm soruları ıtems kısmına atıp yapabilir miyim yoksa alt boyutlarıda atmam gerekir mi? teşekkürler tekrardan

    • @OfisLab
      @OfisLab  4 года назад +1

      Merhaba Fatma. Tesekkurler videoyu begendigin ve yorumun icin.
      Her ne kadar olcekten olcege degisse de, alt boyutlarin guvenilirlik puanini hesaplaman lazim. Hatta bazi olceklerde sadece alt boyutlarin guvenilirlik puani hesaplaniyor, tum olcegin guvenilirlik puani hesaplanmiyor bile. Tum olcegin guvenilirlik puani eger senin kullandigin olceklerin makalelerinde hesaplaniyorsa o zaman sen de tum olcegin guvenilirlik puanini hesaplayabilirsin. Ya da eger alt boyutlarin birbiriyle iliskili ise yine tum olcegin de guvenilirlik puanini hesaplayabilirsin. Ama dedigim gibi alt boyutlarin guvenilirlik degerini kesin bul, tum olcek guvenilirlik puanini duruma gore bulunuyor.

    • @fatmasakar730
      @fatmasakar730 4 года назад

      OfisLab çok teşekkürler hocam yanıt verdiğiniz için 🙏🏽

    • @OfisLab
      @OfisLab  4 года назад

      @@fatmasakar730 rica ederim, kolayliklar ;)

  • @onceozgurluk
    @onceozgurluk 2 года назад

    Hocam merhaba, anlatım için teşekkür ederim. Ölçek maddeleriyle birlikte toplamı da eklediğimde değer yükseliyor. Bu bir yöntem midir? Toplam değeri de ekleyebilir miyim Cronbah Alpha değerine bakarken? Teşekkür ederim..

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад +1

      Merhaba hocam. Böyle yapılmıyor maalesef

  • @Yasemin.Z
    @Yasemin.Z 2 года назад

    Merhaba öncelikle anlatımınız için teşekkürler benim tezim için oldukça faydalı oldu. Bir sorum olacaktı incelediğim bir tezin yöntem kısmında ölçme aracına ait güvenirlik analizi tabloları oluşturmuş. Tablolardan birincisi Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı tablosu bunun ne olduğubu bu video sayesinde anladım 2. tabloda ise Ölçeğin Puanlarına İlişkin Madde Aralıkları diye bir tablo var ve ne olduğunun nasıl hesaplandığını anlamadım. (örneğin "Her Zaman" için "madde aralığı: 3,25-4,00"; "düzey: Çok Yüksek" gibi bir tablo. Bu nedir nasıl oluşturulur.
    Teşekkürler.

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад

      Merhabalar. Biraz geç yanıt verebiliyorum ama o tezi görmeden kesin olarak anlayamasam da verdiğiniz örneğe bakarak tahminim bu sayılar o sorulara verilen ya oylarım puan aralığını gösteriyor. Mesela X sorusunu 1-5 arası puanlamayla sorabiliriz ama katılımcılar sadece 2-4 arasındaki puanları seçebilirler.

  • @tugrahakandemir6592
    @tugrahakandemir6592 3 года назад

    Hocam merhaba,bu gösterdiklerinizi kendi hazırladığımız ankette uyguladım ve 0.245 olan Croncbach Alpha değeri 0.532 ye çıktı.Corrected Item Total Correlation kısmında hiç negatif değer kalmadı sadece bir tane 0 a yakın ve 1.5 olan iki değer var.Croncbach Alpha değerini daha da yükseltmek için ne yapmalıyım yoksa bu değer de kafi mi ? Silme durumunda bile en çok 0.562 oluyor.

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад +1

      bazı anketlere ne yaparsak yapalım daha fazla yükselmeyebilir. eğer bu anket ya da ölçek daha önce uygulanmışsa başka araştırmalarda ve onlarda yüksek çıkıyorsa o zaman bir daha dikkatle bakmak lazım ama bunu ilk defa siz uyguladıysanız böyle düşük bir skor çıkabilir. çok kullanılan gender system justification scale var mesela uluslararası bir ölçek onun da tutarlılık değeri .65 çıkıyor çok yüksek değil.

    • @tugrahakandemir6592
      @tugrahakandemir6592 3 года назад

      @@OfisLab Tamamdır çok sağ olun.Diğer ölçütlerde 70 e yaklaştık zaten,bu da öyle kalsın artık neticede kendi anketimiz olunca bu oluyor.

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      evet hocam dediğim gibi eleştirilere böyle uluslararası ölçekler de var diye örnek gösterilebilir.

  • @mihribanulbegiulker2779
    @mihribanulbegiulker2779 Год назад

    Hocam merhaba likert tipi olmayan bir bilimsel yaratılış testini tezimde kullanacağım deney ve kontrol gruplarına ayrı ayrı ön test ve son test uyguladım falan hepsinde crompha alpha değeri farklı geldi birinde yüksel birinde düşük birinde orta ne yapmam lazım . Hazır bir test ve güvenirliği .86 olarak hesaplanmış ben direk bir
    Şekilde güvenirliğe bakmadan kullanabilir miyim yoksa farklı bir güvenirlilik belirleme yolu var mı ?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. Güvenilirlik analizini siz de yapmalısınız ancak düşük orta ve yüksek derken tam olarak hangi değerlerden bahsediyorsunuz?

  • @kubranurozer196
    @kubranurozer196 3 года назад

    Merhaba hocam
    Toplam 3 değişkenim var fakat sadece bir değişkene faktör analizi uygulamam gerekiyor. Uygulayacağım değişkenin de 3 boyutu var. Sanırım 3 boyut ölçüldükten sonra değişkenim bulunabiliyor. Nasıl bir işlem uygulamam gerekiyor?

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Merhaba hocam. burada ne demek istediğinizi tam anlayamadım: "Sanırım 3 boyut ölçüldükten sonra değişkenim bulunabiliyor"

  • @sevalcakl8405
    @sevalcakl8405 3 года назад

    hocam cronbach alfa ve kr20 yi kendigeliştirdiğimiz ölçekte mi yapıyruzz. ben ödevim için hazır bir tutum ölçeği kullanıcam da ödeve bu güvenirlik testini de yollamalıyım. bir de scale, nominal ve ordinalleri karıstıyorum. ezber bilgi olarak var ama kendi yaptığım calışmada neye ne yazacagım bilmiyorum. bunları açıkladığınız video var mı acaba

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Merhaba hocam. Kendi hazırladığınız ya da başkalarının hazırladığı fark etmeksizin anketinizde kullandığınız bütün ölçeklerin güvenilirlik skorlarını hesaplamak lazım.

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Benim Spss veri girişi videom var orada biraz açıklıyorum ama direk değişken türlerini açıkladığım bir video yok

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Veri girişi videosu: ruclips.net/video/yqUSBL9P9rk/видео.html

    • @sevalcakl8405
      @sevalcakl8405 3 года назад

      @@OfisLab peki sayın hocam tutum ölçeği adı altında 5 alt problem var. bunları alt probleme mi uygulayacagım

  • @dilarayilmaz8031
    @dilarayilmaz8031 Год назад

    hocam merhaba, araştırmamda türkiyeye uyarlanmış olan 23 maddeli ''çok boyutlu kıskançlık ölçeği''ni kullanıyorum. reliability analysis yaptığımda cronbach alpha değeri 0.8 çıktı fakat inter item correlationda eksili değerlerim çok fazla var. bu durumda ne yapmalıyım? bu bir problem mi? cevaplarsanız çok sevinirim.

    • @OfisLab
      @OfisLab  7 месяцев назад

      Merhaba! Araştırmanızda kullandığınız 'Çok Boyutlu Kıskançlık Ölçeği' ile ilgili olarak Cronbach alfa değerinizin 0.8 çıkması iyi bir güvenirlik göstergesi, ancak inter-item correlation'da negatif değerlerin olması bazı sorunlara işaret edebilir. İşte bu durumu değerlendirirken izleyebileceğiniz adımlar:
      Negatif değer gösteren maddeleri detaylı bir şekilde inceleyin. Bu maddelerin ölçeğin geneline uyup uymadığını, ölçeğin diğer maddeleriyle olan ilişkilerini değerlendirin. Ayrıca ölçeğin orijinal yapısını ve uyarlamasını gözden geçirin. Uyarlama sürecinde ölçeğin orijinal yapısına sadık kalınıp kalınmadığını kontrol edin.
      En son olarak da tavsiyem danışmanınızla veya alanınızdaki bir uzmanla görüşmenizdir. Onların rehberliği, analizlerinizin doğruluğunu ve yorumlarınızın geçerliliğini artırabilir. Ayrıca eğer bu bir tez verisiyse, savunma zamanında isinizi çok kolaylastirir.
      Inter-item correlation'daki negatif değerler, ölçeğin bazı maddelerinin gözden geçirilmesini gerektirebilir. Bu, ölçeğin güvenirliğini ve geçerliğini artırmak için önemli bir adımdır. Eğer bu konuda veya başka bir konuda daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin ;)

  • @tugce2326
    @tugce2326 Год назад

    Hocam öncelikle merhaba,
    Çok kısa birşey danışmak istiyodum size. SPSS/EM algoritması ile kayıp veri analizi yapacağım tezimde. Ancak bir noktaya takıldım. EM algoritmasının herhangi bir varsayımı var mı? Örneğin EM algoritması uygulanmadan önce verilerin normalleştirilmesi/dönüştürülmesi gerekir mi?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. EM iyi bildiğim bir lonu değil p yüzden sizi yanlış yönlendirmek istemem. Yani birşey demezsem daha iyi

    • @tugce2326
      @tugce2326 Год назад

      @@OfisLab hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. Peki çoklu atama ilgilendiğiniz bir konu mu

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Rica ederim. Yok degil

  • @yigido2097
    @yigido2097 3 года назад

    Hocam merhaba, benimde alfa değerim 60 civarı çıkıyor madde silsem bile .70 i bulmuyor. Referans gösterebileceğim 60 civarı bulan makaleler var mi? Yardımcı olabilir misiniz?

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Merhab ahocam. Evet var mesela şu makale: Jost, J. T., & Kay, A. C. (2005). Exposure to benevolent sexism and complementary gender stereotypes: consequences for specific and diffuse forms of system justification. Journal of personality and social psychology, 88(3), 498.
      Bu makalede 501. sayfada Gender-specific system justification ölçeğinin alfa değeri de .65 çıkmış.

    • @yigido2097
      @yigido2097 3 года назад

      @@OfisLab çok teşekkürler hocam

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      rica ederim hocam

    • @jadenlukas2492
      @jadenlukas2492 2 года назад

      @Ben Vance instablaster =)

  • @erciyesboza5524
    @erciyesboza5524 2 года назад

    Hocam benim ölçekte 4 ifade var alfa değeri 0,35 çıkıyor, bir tanesi diğer iki ifade de - korelasyon çıkıyor diğer ifade de ise + çıkıyor, 0,7 nin üzerine çıkmak için ne yapmam gerekir

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад

      Merhaba hocam. O eksi korelasyon çıkan ifade ters çevrilebiliyorsa onu ters çevirin, yoksa ölçekten çıkarın derim. Ancak bunu ölçeği siz oluşturduysanız yapabilirsiniz. Başkasından aldıysanız da yine yapabilirsiniz ancak bunu yaptığınızı makalede anlatın.

  • @janggeumseo592
    @janggeumseo592 4 года назад

    Merhaba hocam SPSS öğrenmeye çalışıyorum. Biyokimyacıyım yani anket yapmıyoruz fakat bana hitap eden pek video bulamadım bu nedenle sizin videolarınızı izleyerek öğrendiklerimi tezime adapte edicem inşallah :D
    Ters madde nedir ? Bu kısmı anlamadım. Ters madde her ne ise bu maddelerin hepsi ters çevrilmek zorunda mı .270 olsa bile? teşekkürler

    • @OfisLab
      @OfisLab  4 года назад

      Merhabalar. Ters madde anketlerde öğrenilmek istenenin zıttında sorulan maddelere deniyor. Mesela olumlu duyguları ölçmek istersek her zaman olumlu duyguları değil bir iki tane de olumsuz duyguları sorarız. Burada olumsuz duygular ters madde oluyor. Bunu yapmamızın nedeni de katılımcıların ezbere anketleri yanıtlamasını engellemek ve düşünmeye teşvik etmek.
      Evet bütün ters maddeler düze çevrilmesi lazım çünkü onların amacı aslında düz olarak ölçüm yapmak. Sizin Cronbach's alpha değeriniz .27 mi çıktı?

  • @ahmetkucuktepe2983
    @ahmetkucuktepe2983 Год назад

    hocam merhabalar iyi akşamlar elinize sağlık. Kendi oluşturduğum likert ölçekli bir anket çalışmasında hiç kimseye uygulamadan güvenirlilik ölçebileceğim bir analiz var mı? Uzman görüşü yeterli olur mu?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. Hangi tür güvenilirliği ölçmek istiyorsunuz? Uzmanlara sorarak bu “anket olmuş mu” tarzı bilgi aşacaksanız o zaman bu geçerlilik için yapılmış bir analiz olur.

    • @ahmetkucuktepe2983
      @ahmetkucuktepe2983 Год назад

      @@OfisLab Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam. hocam uzman görüşü aldım. Likert ölçekli bir Anket uygulayacagim işletmelere. Anket sorularının güvenirliliği ölçmek için önce pilot çalışmasini yaparak oradan mi Alpha değerini ölçeyim. Yoksa direkt analiz sonrası mi bu değeri ölçeyim

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Hem pilot çalışma sonrası hem ana çalışma sonrası cronbach alpha katsayısını hesaplamak gerekiyor. Pilot çalışmayla anketinizin iç tutarlılık güvenililirliğini ölçüp iyi durumda olul olmadığına bakarsınız. Düşük değer çıkarsa çözüm bulup, daha sonra ana çalışmada düzeltilmiş anketle devam edersiniz. Umarım açıklayıcı olmuştur

    • @ahmetkucuktepe2983
      @ahmetkucuktepe2983 Год назад

      @@OfisLab çok teşekkür ederim sayın hocam. Beni büyük bir dertten kurtardiniz.Allah razı olsun

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Rica ederim hocam, kolaylıklar

  • @yusufaydemir8163
    @yusufaydemir8163 2 года назад

    Hocam merhabalar. Müsadenizle size bir soru sorabilirmiyim? Tezimle alakalı bir sorunum var ve çözümünü bulamıyorum. Tezimde başkası tarafından yapılmış bir ölçek kullanıyorum. Ölçek 20 sorudan ve ABCD şıklarından oluşan bir bilgi testi ve bunun için Kr 20 güvenirlik hesaplaması yapıyorum ama düşük çıkıyor. Öğrencilerin verdikleri cevapları doğrulara 1 ve yanlislara 0 vererek kodladim ve spss üzerinden Kr-20 hesapladım .ancak ölçeğin orjinalinde güvenirlik .64 bulunmasina rağmen bende .23 çıkıyor. İtem total statistics tablosuna baktığımda bazı maddelerin Corrected item total correlation değerlerinin eksi çıktığı görülüyor. Acaba 5 li likert tipindeki ölçeklerde ki gibi bilgi testindede ters madde oluyormu ve ters madde şeklinde kodlamam gerekiyormu ? Eksi değerli olan maddeleri ters kodlayarak denedim ve sorun çözüldü ancak bu işlemin yapılıp yapamayacağı konusunda bir bilgiye sahip değilim ve hatalı bir işlem yapmak istemiyorum hocam, yardım ederseniz çok sevinirim. Çok teşekkür ederim hocam.

    • @OfisLab
      @OfisLab  7 месяцев назад +1

      Merhabalar! Öncelikle, KR-20 analizinin, doğru/yanlış cevapların olduğu testler için kullanılan bir güvenirlik analizi yöntemi olduğunu hatırlatalım. Sorununuzun çözümüne dair bazı önerilerim şöyle:
      1-KR-20 analizi için, ters kodlama genellikle uygulanmaz. Bu, daha çok Likert tipi ölçeklerde görülen bir uygulamadır. Dolayısıyla, doğru/yanlış tipi bir testte ters kodlama yapmanız doğru olmayabilir.
      2-Eksi değerli 'Corrected Item-Total Correlation' sonuçları, bazı soruların testin geneline uyum sağlamadığını gösteriyor olabilir. Bu durumda, bu soruların testin geri kalanıyla tutarlı olup olmadığını gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
      3-Ölçeğin orijinalindeki güvenirlik değeri ile sizin bulduğunuz değer arasındaki fark, örneklem farklılıklarından kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, farklı bir öğrenci grubu, farklı bir eğitim seviyesi veya demografik özellikler bu farkı açıklayabilir.
      4-Veri girişi ve kodlama işlemlerinizi yeniden kontrol edin derim. Hatalı veri girişi veya kodlama, güvenirlik analizinde düşük sonuçlara yol açabilir.
      5-Son olarak da bu tür metodolojik kararlar alırken, danışmanınızla görüşmek her zaman faydalıdır. Onların rehberliğinde alacaginiz kararlar daha sonra tez savunmasında isinizi çok kolaylastiracaktir eğer bu bir tez verisiyse tabiki.
      Eğer bu konuda veya başka bir konuda daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin ;)

    • @yusufaydemir8163
      @yusufaydemir8163 7 месяцев назад

      @@OfisLab Cevabınız için teşekkür ederim.

    • @OfisLab
      @OfisLab  7 месяцев назад

      @@yusufaydemir8163 rica ederim hocam

  • @Yasminasi
    @Yasminasi Год назад

    Hocam bu konularda çok yeniyim acaba güvenirlilik ve geçerlilik anket uygulanmadan önce mi yoksa anket uygulandıktan sonra mı yapılıyor?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. Güvenilirlik anket uygulamadan sonra, geçerlilik de önce yapılır genelde

    • @Yasminasi
      @Yasminasi Год назад

      @@OfisLab Merhaba hocam cevap için teşekkür ederim. geçerliliği sonra yapsak bir sıkıntı olur mu

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Tabiki. Ölçeğin kendisine benzeyen ölçeklerle olan ilişkisi ile benzemeyen ölçeklerle olmaması gerek ilişkini belirleyen convergent ve discriminant validity ölçüm sonrasında yapılır

  • @semraaktaskubal5511
    @semraaktaskubal5511 5 месяцев назад

    hocam merhaba, başarı testi pilot uygulamamda yaptığım alpha analizinde matrisler sıfır ya da sıfıra yakın uyarısı veriyor, bu durumda ne yapmam gerekir

    • @OfisLab
      @OfisLab  5 месяцев назад +1

      Merhaba hocam. Bu tarz durumlarda olcak maddelerinin arasında korelasyonlara bakıp çok düşük ya da çok yüksek olanlar varsa onları cikarmayi düşünebilirsiniz çünkü çok yüksek korelasyon maddelerin birbirinden ayrismadigini, neredeyse ayni şey olduklarını gösterir bu da farklı maddeyle ayni seyi olctugunuzu gösterir, hem faktör analizi hem de güvenilirlik analizi icin bu durum sorunlara yol acar. Eğer bir madde digerleriyle düşük korelasyon göstermişse de bu durumda o maddenin bu ölçeğin icinde olmaması gerektiğini düşünürüz çünkü digerleriyle orta dereceli korelasyon göstermesi gerekir butun maddelerin. Bu tarz a korelasyon gösteren maddeleri de cikarmayi deneyip tekrar analizi yaparsani sorun düzelebilir.

    • @semraaktaskubal5511
      @semraaktaskubal5511 5 месяцев назад

      @@OfisLab yaptiginiz detayli ve aydinlatici aciklama icin cok tesekkur ederim hocam💐💐

    • @OfisLab
      @OfisLab  5 месяцев назад

      @@semraaktaskubal5511 rica ederim hocam umarım sorunuzu çözmemize yardımcı olur ☺️

    • @semraaktaskubal5511
      @semraaktaskubal5511 5 месяцев назад

      @@OfisLab gidip biraz eleme yapayim😀

    • @OfisLab
      @OfisLab  5 месяцев назад

      @@semraaktaskubal5511 😅

  • @SergenAta
    @SergenAta 3 года назад

    ne yaptıysam olmadı. Tüm yaptıklarınızı denedim ama güvenirlik yükselmedi. Ancak maddeyi atıyorum öyle yükseliyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Bir de güvenirlik testi .761 bu şekilde hiç ellemeden madde atmadan yapıp makaleye eklesem olur mu? Yoksa en iyisi maddeyi mi atayım. O kadar ters kodladım dediğinizi yaptım yine olmadı yani

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      Merhaba. Bu skor yani .76 düşük bir skor değil. Bence rahatlıkla bu haliyle rapor edebilirsiniz.

    • @SergenAta
      @SergenAta 3 года назад

      @@OfisLab haklısın ama ben yinede attım bir tane maddeyi. Çünkü hem 3 lü hemde 5 li sorusu olan bir anketim vardı. 3 lü soruların 830 çıktı bunun 760. 5li den bir madde atarak 806 yaptım. Teşekkür ederim yinede.

    • @SergenAta
      @SergenAta 3 года назад

      @@OfisLab Hocam ek olarak bunu nasıl tabloya aktaracağım? Yani makalemde nasıl yazacağım bununla ilgili videonuz var mı?

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      kelşme kelime nasıl yapıldığını göstermiyorum ama şu videoda simgeleri nasıl yazmanız gerektiğini göstermiştim: ruclips.net/video/fr0QZhl_Sqo/видео.html

  • @sekerportakal6944
    @sekerportakal6944 3 года назад

    Sınav ya da ödevlere yardımcı oluyor musunuz ücret karşılığı
    Cevaplarsanız çok sevinirim

    • @OfisLab
      @OfisLab  3 года назад

      bu aralar çok yoğunum o yüzden yardımcı olamayacağım

    • @sekerportakal6944
      @sekerportakal6944 3 года назад

      @@OfisLab beni üzdünüz
      Benim sınavdı sadece aslında😂
      50 dakikacık

  • @selinugur3079
    @selinugur3079 2 года назад

    MERHABA, DEMOGRAFİK BİLGİLER KISMINA CRONBACH NASIL UYGULAYACAĞIZ? DEMOGRAFİK KISMINDA Kİ BAZI SORULARDA BİRDEN ÇOK İŞARETLEME SEÇENEĞİ DE VAR. VİDEODAKİ ANLATILDIĞI ŞEKİLDE YAPTIĞIM ZAMAN HERHANGİ BİR SONUÇ VERMİYOR

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад

      Merhaba. Hangi demografik sorular için yapmak istiyorsunuz? Örnek verir misiniz?

  • @mihribanulbegiulker2779
    @mihribanulbegiulker2779 Год назад

    Hocam merhaba likert tipi olmayan bir bilimsel yaratılış testini tezimde kullanacağım deney ve kontrol gruplarına ayrı ayrı ön test ve son test uyguladım falan hepsinde crompha alpha değeri farklı geldi birinde yüksel birinde düşük birinde orta ne yapmam lazım . Hazır bir test ve güvenirliği .86 olarak hesaplanmış ben direk bir
    Şekilde güvenirliğe bakmadan kullanabilir miyim yoksa farklı bir güvenirlilik belirleme yolu var mı ?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. Düşük ve yüksek derken tam olarak hangi değerlerden bahsediyoruz?

  • @rabia8972
    @rabia8972 2 года назад

    hocam merhaba. benim başarı testinin cronbach alpha değeri negatif çıktı, bu durumda ne yapmam gerekiyor?

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Merhaba hocam. Maddeler arasındaki korelasyon değerleri nedir? Bir de faktör analizi yapıp maddelerin aynı fökterlerde toplanıp toplanmadıklarına bakmanız lazım.

    • @rabia8972
      @rabia8972 Год назад

      @@OfisLab teşekkür ederim hocam

    • @OfisLab
      @OfisLab  Год назад

      Rica ederim hocam

  • @prenses.aysima
    @prenses.aysima 2 года назад

    Merhaba hocam benim ölçeğim doğru-yanlış-bilmiyorum şeklinde. doğru olanlara 1 yanlış ve bilmiyorum yanıtlarına 0 girdim ancak bu maddelerin arasında ters maddeler var. onu da aynı likert tipi ölçekteki gibi ters çevirmemiz gerekir mi? KR-20 güvenirlik analizi yapabilmem için. Cevaplarsanız çok sevinirim..

    • @OfisLab
      @OfisLab  2 года назад

      Merhaba hocam. Evet onu da ters çevirip daha sonra güvenilirlik analizi yapmalısınız