Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ DAVID HUME / H IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 янв 2025

Комментарии •

  • @ΝικολέτταΖέρβα-σ8ε
    @ΝικολέτταΖέρβα-σ8ε 18 дней назад +1

    Φανταστικό και πάλι !!!, σκέφτομαι έτσι πως αν υποθέσουμε ότι ένας άριθμος διαιρείται άπειρα ,υπάρχει το άπειρο έτσι συνδέεται και η γνώση και η εμπειρία η αντίληψη όπως λέει και ο καταπληκτικός φιλόσοφος θα μπορούσαμε να πούμε πως συνδέεται και η εμπειρία και με την απόδειξη ..
    Ενός Υπέρτατου Όντος,άρα και μιας άγραφης αλήθειας που υπάρχει σε όλους μας εκ γενετής.
    Καταπληκτικό!!!🎉✨️
    Εμείς ευχαριστούμε!!

  • @xanthitr8893
    @xanthitr8893 20 дней назад +1

    Χαρούμενες Γιορτές με την λάμψη των Κβάζαρ της Ευτυχίας ❤ της Αγάπης!❤της Υγείας!
    ΜΕΛΩΔΙΚΈΣ Γλυκύτατες Μέρες και Χρόνια με Προσωπική, Οικογενειακή , και Επαγγελματική ΕΥΤΥΧΊΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ!❤
    ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟ ΤΟ 2025 !
    Οι Ευχές μου ειλικρινείς από τα βάθη της καρδιάς μου. ( Οχι απο την τυπική γυάλινη οθόνη)
    💫✨🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟☀️❤️❤️❤️💕💕💕🎄🎇🌠🕛🎼🎵🎶🌹🌹🌹⭐

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  20 дней назад +1

      Καλές γιορτές με υγεία και χαρά για σας και όλους τους αγαπημένους σας.
      Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και τα τόσο ευγενικά σας λόγια!

  • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης

    Ακόμη ένα πολύ προσεγμένο video. Ευχαριστώ πολύ κύριε Τσαμπρόπουλε.

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  19 дней назад

      Να είστε καλά! Εγώ ευχαριστώ.

  • @TheArtsBookstoregr
    @TheArtsBookstoregr 14 дней назад +1

    Εύγε, διασαφηνιζετε και σώζετε ώρες μελέτης, σαφές και ακριβές το έργο σας. Καλές γιορτές.

  • @xanthitr8893
    @xanthitr8893 20 дней назад +1

    ΑΣΎΓΚΡΙΤΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΊΑ
    του David Hume,
    ΑΞΙΟΘΑΎΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΊΜΗΤΗ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ της Φιλοσοφίας του !
    Μαγεύουν ΟΛΑ φιλοσοφικά ΣΑΣ Θέματα!!!
    Τον Άπειρο Θαυμασμό μου και την Αγάπη μου από καρδιάς για την ενημέρωση και τον ΠΟΛΎΤΙΜΟ ΧΡΌΝΟ ΣΑΣ !
    ΕΊΣΤΕ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΤΟΣ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!!!!!!!!❤🌹☀️🌟✨💫❤️🎼🎵🎶❤❤

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  20 дней назад

      Σας ευχαριστώ από καρδιάς! Σας εύχομαι καλές γιορτές!

  • @mariosoikonomou8706
    @mariosoikonomou8706 20 дней назад +1

    Εύγε

  • @ktheodor3968
    @ktheodor3968 14 дней назад +1

    Πότε ενα βίντεο για τον Leibniz του αγγλόφωνου κόσμου, τον Charles Sanders Peirce; Ίσως επίσης, ποτε ενα βίντεο για την σημείοτικη, Ferdinand de Saussure, Peirce αντιπαράθεση; Ευχαριστώ. Καλη χρονιά. (Εξαιρετικο το κανάλι σας. Τροφη για σκέψη και ερωτηματικά. Κατα τη γνώμη μου ακριβώς αυτό που κάνει την φιλοσοφία να λάμπει πιο λαμπρά απο τα μαθηματικά και την επιστήμη.)

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  14 дней назад +1

      ruclips.net/video/ZiRHavhA7vo/видео.htmlsi=IbzlgifGTAeUBnJV

    • @ktheodor3968
      @ktheodor3968 14 дней назад +1

      @vtsabropoulos Ευχαριστώ. Το ήξερα ότι είχατε κάνει βίντεο για τον Leibniz.

  • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
    @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 20 дней назад

    Καλησπέρα σας και καλές γιορτές! Στην ενότητα "ο νόμος της αιτιότητας" του συγκεκριμένου βίντεο αναφέρετε ότι ο Hume υποστηρίζει ότι οτιδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν θα συμβεί και στο μέλλον, γιατί εμείς οι άνθρωποι το κατασκευάζουμε, επιθυμούμε να αιτιολογήσουμε το καθετί και να φτιάξουμε τους νόμους. Υπό αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, για παράδειγμα, ότι η κατανάλωση τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά, δε οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους (παχυσαρκία) και την εμφάνιση ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, κ. λ. π.);

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  20 дней назад +2

      Καλησπέρα σας,
      Είναι δύσκολο να σας εξηγήσω σε λίγες γραμμές την φιλοσοφία του Χιουμ.
      Ο Χιουμ εντοπίζει την πηγή της ιδέας της απαραίτητης σύνδεσης μέσα μας , όχι στα ίδια τα αντικείμενα ή ακόμα και στις ιδέες μας για εκείνα τα αντικείμενα, τα οποία τα θεωρούμε ως αιτίες και αποτελέσματα.
      Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, αλλάζει εντελώς την πορεία της φιλοσοφικής συζήτησης για την αιτιώδη συνάφεια, αντιστρέφοντας αυτό που όλοι οι άλλοι Φιλόσοφοι, σκέφτηκαν για την ιδέα της απαραίτητης σύνδεσης.
      Οι επόμενες συζητήσεις για την αιτιότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ο σκεπτικισμός του Hume για τους παραδοσιακούς και μεταφυσικούς τρόπους εξέτασης της ιδέας μας για την αρχή της αιτιότητας.
      Κεντρικό στοιχείο για την κατανόηση του γενικού φιλοσοφικού συστήματος του Hume είναι το λεγόμενο «πρόβλημα της επαγωγής» και το πώς ακριβώς είμαστε σε θέση να κάνουμε επαγωγικά συμπεράσματα δηλαδή συλλογισμό από την παρατηρούμενη συμπεριφορά των αντικειμένων.
      Σημείωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως τα πράγματα θα συμπεριφέρονται με "κανονικό' τρόπο και ότι τα μοτίβα στη συμπεριφορά των αντικειμένων, θα παραμείνουν αμετάβλητα στο μέλλον και σε όλο το απαρατήρητο παρόν. Μια ιδέα που ονομάζεται Αρχή της Ομοιομορφίας της Φύσης και εν πρό κείμενο ο Χίουμ την καταγγέλει.
      Ίσως, ο σκεπτικισμός του να σας έλεγε πως αν πάρετε ένα Depon για τον πονοκέφαλο σας, τίποτα δεν προϋποθέτει εμπειρικά, πως θα είναι η μόνη αιτία που θα σας πέρασει ο πόνος.
      Καλές γιορτές και σε σας.

    • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
      @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 20 дней назад

      @@vtsabropoulos Θα σας εξηγήσω με ένα παράδειγμα τι εννοώ: Έστω ότι συμβαίνει το γεγονός Α (που στην περίπτωσή μας είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφίμων και δη ανθυγιεινών) και αμέσως μετά συμβαίνει το γεγονός Β (αύξηση σωματικού βάρους και εμφάνιση ασθενειών). Σύμφωνα με το Hume, η σύνδεση μεταξύ των γεγονότων αυτών δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, αλλά είναι αποκύημα της φαντασίας μας; Δηλαδή, το γεγονός Β θα συνέβαινε ανεξάρτητα από το γεγονός Α και το γεγονός Α δε θα προκαλούσε απαραίτητα το γεγονός Β; Και άλλη μία ερώτηση: Ο Hume θεωρούσε ότι η έννοια της αιτίας δεν υφίσταται καν στην πραγματικότητα; Ότι όλα τα γεγονότα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις και τη λογική μας συμβαίνουν χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αιτία;

    • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
      @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 14 дней назад

      @@vtsabropoulos Αφού ο Hume εντοπίζει τη σύνδεση γεγονότων και αντικειμένων μέσα μας και όχι στα ίδια τα αντικείμενα και τα γεγονότα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση δεν έχουν αιτία, αλλά συμβαίνουν χωρίς λόγο; Θα σας πω τι εννοώ με την ερώτησή μου με δύο διαφορετικά παραδείγματα.
      1ο παράδειγμα: Συχνά παρατηρούμε ότι σε ένα δωμάτιο με μία λάμπα εάν πατήσουμε το διακόπτη, η λάμπα θα ανάψει. Εάν δεν πατούσαμε το διακόπτη, η λάμπα δε θα άναβε. Σύμφωνα με το Χιουμ, η λάμπα θα μπορούσε να ανάψει χωρίς λόγο;
      2ο παράδειγμα: Είναι αποδεκτό το γεγονός ότι εάν κάποιος άνθρωπος τρώει πολύ και ειδικά λιπαρά φαγητά και πολλά γλυκά, θα αυξηθεί το σωματικό του βάρος. Σύμφωνα με το Χιουμ, θα μπορούσε το σωματικό βάρος να αυξηθεί από μόνο του, χωρίς αιτία;
      Μου έρχονται πάμπολλα παραδείγματα, αλλά για ευνόητους λόγους δε θα τα αναφέρω.
      Ο νόμος της αιτιότητας λέει ουσιαστικά ότι κάθε αλλαγή στη φύση οφείλεται σε μία αιτία;
      Θα ήθελα να μου προτείνετε πηγές (άρθρα, βιβλία) που να αναφέρουν σε απλή γλώσσα, δεδομένου του ότι δεν βρίσκομαι στο χώρο της φιλοσοφίας, την οπτική του Χιουμ απέναντι στο νόμο της αιτιότητας;