L'Observatori meteorològic del Turó de l'Home. Dilluns 19 de juny de 2023

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 янв 2025
  • L’Observatori del Turó de l’Home al Montseny és una petita edificació al cim del Montseny, filla de l’excursionisme científic i de la meteorologia catalana. Va ser planificat per l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, qui va iniciar les obres l’any 1881, sense poder-les acabar per problemes tècnics i econòmics. La proposta va ser finalment duta a terme pel Servei Meteorològic de Catalunya l’any 1932 amb motiu de la celebració del Segon Any Polar Internacional.
    La caseta de fusta original va ser construïda al taller de Ribas y Pradell, a Barcelona, inspirada en el pavelló de Noruega de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929. L’observatori meteorològic va estar actiu fins al final de la Guerra Civil. Amb la caiguda de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya va ser clausurat i els seus béns destruïts o confiscats, entre ells, l’Observatori del Turó de l’Home.
    L’any 1941 el Servicio Meteorológico Nacional va reprendre l’observació meteorològica des del cim del Montseny. Les obres d’ampliació de l’any 1954 i 1976 van substituir l’antic xalet de fusta per l’actual casa d’obra amb sostre de fibrociment, ara abandonada i en un estat precari de conservació. Malgrat els titulars publicats en premsa i televisió, les diferents iniciatives per tal d’aconseguir el retorn a la Generalitat de Catalunya han estat infructuoses fins a dia d’avui.
    MONTSERRAT BUSTO i NAVINÉS, és llicenciada en Física i Màster en Climatologia Aplicada per la Universitat de Barcelona, així com tècnica ambiental. Després d’uns anys treballant de consultora ambiental per al sector industrial, va incorporar-se al Servei Meteorològic de Catalunya ara fa 24 anys. Actualment desenvolupa la seva feina a l’Equip de Canvi Climàtic.
    Ha participat en projectes internacionals sobre fenologia i ciència ciutadana. Ha col·laborat en el 3r Informe de Canvi Climàtic a Catalunya (2016). Té diverses publicacions científiques a revistes nacionals i internacionals i més de 200 articles de divulgació meteorològica i climàtica a la revista La Terra.
    Ha publicat els llibres ‘1939: Els Núvols confiscats’ (juntament amb Josep Batlló) i ‘La petita història del Servei Meteorològic de Catalunya’ il·lustrada per la Pilarín Bayés. És vocal de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) i membre de l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM).
  • НаукаНаука

Комментарии •