Hoe houd je je bedrijf staande in de nieuwe economie?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024
  • Hoe wendbaar is jouw bedrijf of het bedrijf waar je voor werkt? Hoe houd je je staande en bereid je je bedrijf voor op de toekomst. In deze fase van de nieuwe economie zijn er veel uitdagingen! Wendbaarheid en een cultuuromslag zijn de kernwoorden voor deze transitie.

Комментарии • 2

  • @corndolly2107
    @corndolly2107 4 года назад +2

    Na 50 jaar tuinman zijn heb ik het altijd prachtig gevonden om de vinger aan de pols te houden op ontwikkelingen en veranderingen in mijn vakgebied maar ook daarbuiten. Nu mocht ik dat ook doen in een tijd dat in mijn vak meerdere revoluties en omslagen plaatsvonden. Chemicaliën gebruik, mechanisering, klantwensen, modetrends, budgetten vermindering, milieu- en tijdsdruk enz. enz. Maar ook mooie innovatieve zaken op kleine schaal op diverse gebieden mocht ik van nabij meemaken of zelfs aan meewerken.
    Ik prijs mij gelukkig daar deelgenoot van te mogen zijn en er op terug te kunnen kijken.
    Nu vind ik het een ongelukkig voorbeeld om Uber e.d. als voorbeeld te nemen voor een goed en wendbaar concept van een bedrijf die inspeelt op een veranderende markt. Dit soort oprukkende giganten (ook Steve Jobs, Spotify en maaltijdbezorgers) zijn er juist mede oorzaak van dat een vakidioot als ik het onderspit delven. Het draait niet meer om arbeid en vakmanschap maar snelheid, productie en winstmarges. Kleine bedrijfjes worden weggevaagd door hen. Zij investeren met groot geld van investeerders met het inpalmen van de markt. Aanvankelijk varen die bedrijfjes of zzp-ers er wel blij met werkgelegenheid en afzetmarkt. Als er geen concurrentie meer over is laten deze mega bedrijven pas hun ware gezicht zien. Als monopolist bepalen ze wat de klant wil en onder welke voorwaarden. Was het rendement van die groot investeerders eerst nog jarenlang negatief met astronomische bedragen, als ze eenmaal groter worden komt daar mede door belastingvoordelen snel verandering in. De kapitaalgroei voor de investeerders kan dan eindeloos en explosief zijn. Het grote harken kan beginnen. Dat is geen zelfregulerende vrije markt van kapitalisme meer. Het is een kankergezwel in de vrije maatschappij en moet ten alle tijden worden voorkomen door massaal niet mee te werken aan dit soort bedrijven. Niet als consument en niet als bedrijf. Ook al lijken ze aanvankelijk voordelig uit te vallen voor de consument en deelnemende bedrijven. Dood de veelvraat voor hij jou opeet nadat hij eerst al zijn concurrentie heeft verzwolgen!
    Mijn lokaal en duurzaam hoveniersbedrijfje die goed liep is kapot gemaakt door instanties die mij niet de voorrechten gunde die de grote jongens wel krijgen. Laat ze om te beginnen eens gewoon belasting betalen b.v. Ze krijgen subsidies en deuren gaan open die voor mij gesloten blijven omdat ik economisch niet interessant ben voor overheden. Ik was maar een lastige luis in de pels die niet in een regulier vakje te passen valt. Daar houden ze niet van.
    Bij mijn klanten werd mijn werk wel hogelijk gewaardeerd en koos men in toenemende mate bewust voor mijn lokaal en duurzaam bedrijfsopzet. Ik kon tegen zwartwerkprijzen (20 Euro per uur) gewoon belasting betalend mijn diensten aanbieden. Wie wil dat nu niet? Een goedkope en toch vakbekwame tuinman die toch keurig zijn BTW afdraagt. Geen kosten voor zware auto's (bakfiets!) afval (composthoop in de tuin zelf), bedrijfsgebouwen (thuis) of duur personeel. Mijn vaste lasten waren miniem. De winst ook, dat was een bewuste keuze. Ik hield minimum loon over. Voldoende werk houden zonder te groeien was een onderdeel van mijn bedrijfsplan. Ik zocht mijn klanten zorgvuldig uit die aan mijn voorwaarden konden voldoen. (grote huizen met grote natuurlijke tuinen). Had ik teveel werk dan stuurde ik ze door naar een collega met gelijke visie. Het liefst onder dezelfde vlag was mijn wens. Een bedrijf naar de klant toe maar ieder 'personeelslid' zijn eigen onafhankelijke baas.
    Sociale uitkeringsinstanties keerde zich tegen mij. De belastingdienst. Lagere overheden. Concurrentie van conglomeraten van gemeentes die hun eigen sociale werkplaatsen in het groen tegen absurde prijzen vermarkten. Ze kwamen geheel of gedeeltelijk in handen van particulieren bedrijven (Sight, Tomin, Gresbo, Eemfors). Ik kan hun manier van boekhouding sluitend maken niet volgen. Daarvoor ben ik teveel tuinman en geen boekhouder. Maar voor 10 euro per uur naar de klant toe kan zelfs ik mijn concept niet mee overeind houden.
    Nu ben ik weer in loondienst via een uitzendbureau tegen 10 euro per uur(!). Als oudere ben je een paria in de arbeidsmarkt blijkbaar. Ik heb er inmiddels wel vrede mee. Het bedrijf waar ik nu aan uitgeleend wordt heeft zorg in tuinen hoog in het vaandel. Vakwerk leveren en werken met de betere mensen met afstand tot arbeidsmarkt. Daar voel ik mij goed bij. We hebben met zijn allen een hoop lol en de klanten zijn vinden het geweldig als we komen om hun tuin aan te leggen of op te knappen. De rest hoeft van mij niet meer. Met je Uber. Geld is niet alles.
    Trots zijn op wat je doet, maakt en voor een ander kan betekenen is voor mij veel belangrijker. Dat zeg ik elke dag tegen mijn 'jongens' na een dag werken. Kijk achterom en zie wat we hebben gepresteerd. Daar mag je trots op zijn. Zelfs met mijn pensioen blijf ik dat doen.
    Een ding is wel zeker. Vanaf dag een tot nu is tuinieren sappelen geweest. Alle visies, concepten ten spijt. Net als boeren is het armoe en kun je concurreren tegen grote jongens wel vergeten. Die kunnen beschikken over emmers vol investeringskapitaal. Aan mij als kleine vakman slechts te overleven. En dat heb ik gedaan. Met een schoon geweten.

  • @Jagdkomodo
    @Jagdkomodo 4 года назад +2

    "In moreel opzicht walgelijk"
    Prachtig!