Jak odpala na mrozie T4?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 дек 2024

Комментарии • 52

• @mr_d.2664
    @mr_d.2664 3 года назад +4

Stary ale jary... To chyba jedne z lepszych konstrukcji jakie zostały wyprodukowane. No i u majstra widać akumulator pierwsza klasa 👍

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад +5

Owszem, owszem ale z takim go kupiłem jakiś mi nie znany i nie wygląda na świeży - muszę się przyjrzeć co to za ''ptaszek".

• @tomaszt4045
      @tomaszt4045 3 года назад +2

U majstra akumulatorowca musi wszystko działać!

• @hubertnorman1804
    @hubertnorman1804 3 года назад +2

Te silniki VW są kultowe. Jak jest kompresja, działa choć z jedna świeca i dobry jest aku to musi zapalić. Pozdrawiam

• @adelewornil6424
    @adelewornil6424 3 года назад +3

Stary ale jary. Działa bo nie ma eko elektroniki. Czekamy na pierwszy 1000 subskrypcji. Takie krótkie filmiki tez sa super. Następny z drogi do pracy.

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад +2

Jakiś odcinek specjalny by się przydał na 1000 subów bo to dla mnie ogromny zaszczyt:)))

• @adelewornil6424
      @adelewornil6424 3 года назад +2

​@@andrzejpogodzinach Była wędzonka i wędzarnia , to czas na promile i nocny koniak "kpn"

• @as34
    @as34 3 года назад +3

W koncu test poranka😍😍😍😍😍😍😍

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад +4

W troszkę innej formule ale wpisuje się w koncepcję :)))

• @pablox11NEW
      @pablox11NEW 3 года назад +2

@@andrzejpogodzinach test poranka czekamy na -20

• @pablox11NEW
    @pablox11NEW 3 года назад +4

Dobry akumulator.

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад +2

No właśnie jakiś taki nijaki, ładowałem go co prawda z miesiąc temu i .... odpukać jakoś ''szarpie''.

• @Tab7.6.Tab7.6
    @Tab7.6.Tab7.6 3 года назад +6

Ćwierć wieku temu aut nie projektowali księgowi, ot i cała tajemnica 😁

• @rumcajs034
      @rumcajs034 3 года назад +2

Teraz czujniki, czujniczki, zaworki i któremuś coś nie pasuje, bo za zimno, bo za mało, bo za gęsto i nici z jazdy

• @Maxkolanko999
    @Maxkolanko999 3 года назад +2

Haha to na zdrowie z tym specyfikiem . Kiedyś to była motoryzacja i jakość a teraz zabawki produkują 😁😉 Pozdrawiam z zimnego południa Polski -22 😫

• @bartekkowalczyk7231
    @bartekkowalczyk7231 3 года назад

Ładnie zagadał, faktycznie ma Pan lato u mnie rano było 23 :)

• @PiotrPiowelWeltrowski
    @PiotrPiowelWeltrowski 3 года назад +4

Jak wy na tym zachodzie macie ciepło! ;)

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад

No trochę nam się udaje z tym mrozem ale też bywało siarczyście.

• @szymonk1741
    @szymonk1741 3 года назад +1

Mi 1.9 tdi przy ponad rocznym akumulatorze centra futura 72 ah przy -12 pali na strzała przy -17 odpalil za 2 razem a silnik po chipie na ponad 170 koni

• @andrzejpogodzinach

Z tą mocą to aż nie do wiary:)))

• @szymonk1741
      @szymonk1741 3 года назад +1

@@andrzejpogodzinach normalne 1.9 tdi na pompowtrysku 130 km seria 285 nm a u mnie po mapie 171 km i 366 nm :P Stare dobre silniki :)

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  3 года назад +1

U mnie jest zwykła pompa, kurcze co by to było jakby był 100 kM więcej.

• @jannowak4977
      @jannowak4977 3 года назад

@@andrzejpogodzinach Będę u siebie intercooler zakładał i doładowanie z seryjnego 0.6 do 1 bara podniosę, tutaj jest poradnik: t4-wiki.de/wiki/Motortuning_(ABL)
      Dam znać jak wyszło ;) Jakby miał chociaż z 90 koni to od razu lepiej, wtedy piąty bieg zmieniam z 0.756 na 0.658 i będzie zupełnie lepszy samochód :)

• @0st4p_83nd3r
    @0st4p_83nd3r 3 года назад

Mój Trafic tak pięknie nie gadał rano...😁

• @pawez1849
    @pawez1849 3 года назад +1

Z tego co kojarzę, to jest to 1,9D, nie wiem, czy jest sens cofania kluczyka i jeszcze raz włączania świec żarowych, bo może jest tak ze świecami jak w 2,4D. Ja jeździłem 2,4D, mało kto o tym wie, ale świece grzeją tam jeszcze chwilę po odpaleniu auta. Kontrolka świec żarowych gasła, ale świece dalej grzały i wyłączały się dopiero chwilę po odpaleniu (sprawdzone za pomocą woltomierza), jest to też nawet opisane w instrukcji obsługi.
    images90.fotosik.pl/471/fd572372b762e6be.jpg

• @andrzejpogodzinach

No i kolejna cenna uwaga. Dzięki.

• @pawez1849
      @pawez1849 3 года назад +1

@@andrzejpogodzinach Nie ma sprawy, wycinek z instrukcji, mówi o tym, dlaczego w T4 jest potrzebny dobry akumulator, niestety świece i rozrusznik potrafią wziąć z niego sporo prądu :)

• @tomaszjar541
    @tomaszjar541 3 года назад +1

Witaj Andrzeju. Filmik fajny tylko krótki:(( Sama praktyka i rzeczywistość. U mnie tylko -17,5. Na szczęście moje auto garażowane ale myślę, że też dałoby radę. Rano widziałem sąsiadów co przy autach stali w kilku. Maski podniesione i patrzyli się gdzieś błędnym wzrokiem w okolice małej skrzynki z dwoma bolcami:)). Jak wracałem z zakupami po jakiejś godzince już ich nie było. Mniemam, że były kabelki i strach, że już tak zostaną. No właśnie Andrzeju i tutaj pole do popisu - mógłbyś nagrać filmiki dla takich Nich i Innych co dalej? Jak się ustrzec podobnej sytuacji albo jak postępować po odpaleniu z tak skrajnie rozładowanym aku albo jak prawidłowo korzystać z prądu drugiego auta. Co kierowca to ma własny inny i specyficzny sposób na podłączanie:)) Pzdr?Tomasz

• @andrzejpogodzinach

No garaż jest ale nie na "" czwórkę" i jak widać chyba tego nie wymaga. Pewnie wielu kierowców miało problem , niestety w wielu przypadkach i super akumulator nie pomoże :)))

• @tomaszjar541
      @tomaszjar541 3 года назад +2

@@andrzejpogodzinach Zgadza się te nowe są różne i nawet najlepiej konserwowane mogą na takim mrozie odmówić posłuszeństwa. Pamiętam stary oryginalny aku Toyotowy, mróz, śnieg i przerwy w jeździe 2tyg z garażowaniem na zew. nie robiły problemów. Aku wytrzymał 9 lat i przez brak świadomości o poprawnym ładowaniu i eksploatacji sam go wykończyłem. Żałuję, że go zamieniłem na nową Vartę, bo teraz widzę, że był jeszcze do lekkiego odratowania. Kicha totalna z tym nowym i bez porównania gorszy, mimo garażowania, porządnego ładowania itd. czyli wszystko zgodnie z Fifa i nic na zasadzie katar nieleczony trwa 7 dni a leczony tydzień:))

• @pablox11NEW
    @pablox11NEW 3 года назад +3

Dziś u mnie -18

• @sebastiandabkowski6233
    @sebastiandabkowski6233 Год назад +1

Witam mam pytanie a jestem młodym użytkownikiem T4 mianowicie interesuje mnie kiedy się używa ssania mianowicie przy jakich temperaturach panujących na zewnątrz

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  Год назад +1

Witam, ja akurat muszę używać zawsze - choć tylko do rozruchu. Po odpaleniu "chowam" . I tak : latem natychmiast , teraz przy 5-10 stopniach po ok 50 m a jak były mrozy to jechałem dalej. Szczerze mówiąc jest to u mnie bardzo intuicyjne, działa więc nie doszukuję się normy. Swego czasu jeździłem takim T4, który nie wymagał tego "ssania" bez względu na temp. otoczenia (silnik ten sam) ale brak 2 świec żarowych czynił już rozruch prawie niemożliwym .

@sebastiandabkowski6233 Год назад +1

@@andrzejpogodzinach od lata jestem posiadaczem T4 caravelle z 1998 1.9 silnik odpalałem od strzała teraz jak mają nadając mrozy wolę się kogoś starszego dopytać czy jeśli latem nie używałem ssania i auto odpala od strzała czy teraz kiedy przyjdą mrozy -5 lub więcej będę musiał do takiej temperatury używać tego ssania wolę wiedzieć żeby nie zepsuć auta bo szkoda by było

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  Год назад

@@sebastiandabkowski6233 jasne, kto pyta nie błądzi, Bardziej zatroszcz się o świece żarowe, czy są sprawne bo to ważne w dieslu, kup dodatek do paliwa - popytaj co kupują tirowcy. Oni wiedzą co dobre. O filtrze paliwa chyba nie muszę Ci przypominać, no i koniecznie akumulator sprawdż gdzieś w sklepie akumulatorowym i profilaktycznie naładuj ale jak będzie podpadał że sprawnością to myślę, że za 3 stówki spokojnie zapewnisz sobie spokojny i pewny rozruch. Ja rok temu za 280 zł kupiłem jakiegoś sebanga i nie narzekam

@sebastiandabkowski6233 Год назад

@@andrzejpogodzinach witam wracam do pana z wczorajsza rozmowa jaka mieszankę do paliwa stosują szpece do disla i się okazało że litr lub pięć litrów na cały bak benzyny i teraz pytanie czy to tak odpowiedziane aby odpowiedzieć czy to żart przecież benzyna może zaszkodzić wtryska filtra

• @andrzejpogodzinach
      @andrzejpogodzinach  Год назад

@@sebastiandabkowski6233 o benzynie nie słyszałem i lepiej przy nowszych dizlach nie eksperymentować, są takie różne dodatki do paliw na stacjach i to polecam. Wiążą wodę ze zbiornika paliwa, czyszczą końcówki wtrysków i ja np leję ten allegro.pl/oferta/skydd-dodatek-do-diesla-antyzel-depresator-black-arrow-1l-14622097731?ev_campaign_id=17997574267&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAgeeqBhBAEiwAoDDhn5fm-FWjwKtPocZnhQr9-Y5lurWTjCvbAalxaEq56-AXmE-gybWtChoCEBgQAvD_BwE

• @wasilijzajcew3304
    @wasilijzajcew3304 3 года назад +1

Widać że dobry akumulator szybko zakręcił .. jakiej to firmy jest i gdzie kupiony . Ponieważ sam szukam dobrego . Pozdrawiam

• @andrzejpogodzinach

Niestety ten akumulator już w tym aucie był, auto w 2017 roku przyjechało z Niemiec , posiada kod 0R41441A, nazywa się Premium Battery 12V, 570 A, 70 Ah i jest w obudowie klasycznej 74-ki. Z rzeczy charakterystycznych to nieodkręcane korki a takie wydłubywane co jednak świadczy o dość dobrej klasie jego bo ''taniocha'' rzadko kiedy tak miała.

• @binas9653
    @binas9653 3 года назад

Jaki olej Andrzeju jest w tym T4 ?

• @andrzejpogodzinach

Dokładnie nie wiem bo jeszcze od sierpnia ani nie dolewałem ani nie zmieniałem. Dużo nie jeżdżę do 1000 km mies.

• @grzesgrzyb287
    @grzesgrzyb287 3 года назад +1

1.9td?

• @andrzejpogodzinach

Tak :)

• @grzesgrzyb287
      @grzesgrzyb287 3 года назад +2

@@andrzejpogodzinach jak świece zdrowe i kąt wtrysku dobrze ustawiony to nie ma bata we wsi😀 pozdro

• @tomekbis5499
    @tomekbis5499 3 года назад +1

Panie Andrzeju , ja bym się bardzo zdziwił jak by to auto nieodpaliło . A bardziej jak by aku zdechł w Pana przypadku , skromnie dopiszę i moim hehe .
    m.facebook.com/story.php?story_fbid=4403188669696277&id=100000155636296

• @andrzejpogodzinach

Niefejsbukowy jestem :)))

• @tomekbis5499
      @tomekbis5499 3 года назад +1

@@andrzejpogodzinach dziesiecioletnia varia oemowa od strzała przy - 17 .

• @krzysztofdawid8460
    @krzysztofdawid8460 3 года назад

Literówka w tytule, powinno być cold start :)

• @TheDevilek1983
    @TheDevilek1983 3 года назад

Chyba oryginalny przebieg :) Mój tak samo lekko wystartował ruclips.net/video/KjRU6pihZUs/видео.html