Interesant de tot! Nici nu vă puteți închipui cât de educative sunt materialele prezentate! Nu am văzut la nici un pomicultor cu pretenții astfel de explicații! Bravo stimate Domn și să vă dea Dumnezeu multă sănătate!
Va ascult ca intotdeauna cu mare atentie, felicitari pentru modul atat de clar in care ne prezentati absolut totul si, totodata si exemplificati! Felicitari si sotiei, daca tot dansa filmeaza, foarte bine filmat ! Buna treaba faceti pentru noi, cei interesati despre cum sa le facem bine pomisorilor nostri, fara a avea niciun fel de pregatire in acest domeniu!👍
Foarte utile explicațiile date. O astfel de prezentare este foarte benefică fiind mai cuprinzătoare chiar și decât cele din cărțile de specialitate. Vă mulțumim și așteptăm noi informații.
Mă bucur să vă aud explicînd despre lucrările din grădină. Sunteți un adevărat profesionist și aveți o claritate în prezentare desăvârșită. Nu vă grăbiți, ca un ardelean 😆. Felicitări, domnule!
Foarte frumos pe intelesul tuturor..Foarteimportant este sa aratati cum evoluiaza pomii taiati.Atentie nu trimiteti sa caute vechiul filmulet ci sectionati momentele nimportante si le adaugati in ultimiâul film.Cu bine si TIN APROAPE Acum doi ani nu stiam prea multe iar acum cu ajutorul lui Dumnezeu si a unor oameni ca dumneavoastra sunt chemat sa curat pomi la vecini.Dumnezeu sa va dea sanatate dumnevostra si la toata echipa.
Excelente materiale, multumiri pentru explicatiile detaliate! Imi plac printre altele si cateii care sunt mereu prezenti in clipuri, sunt linistiti, calmi si numerosi.
Mulțumim frumos pentru informația teoretică și practică . Dacă doriți faceți un filmuleț despre focul bacterian de la gutui, păr ,mar. Cum apare , care sunt porțile de intrare in pom , cum preîntâmpinăm , cum tratăm . Care sunt semnele boli, cum se împrăstie in pom , tratament , etc . Cu mare respect 🙏
Binevenita,lectia... ai nostri gutui se rup sub roade..dar toate au viermi...toate fructele sunt ,,forate ,, de viermi... sau se coloreaza in maro pe dinafara,sau viermanoase la interior...si umplu pamantul... ,galben verzui....
Foarte frumoase lecții de pomicultura Am fost in loc dstra și la Cataloi la poligon in 1983 și începutul lui 1984 am făcut armata la grăniceri perioada la TL o zona foarte frumoasa
Ce lucruri importate am aflat,ce secrete importate ...Va mulțumesc pentru tot,ma bucur ca vam aflat .Frumos explicat ,exact ce doream sa aflu.Nui timpul de curățat dar e bine de învățat.Multumesc pentru voita de a ne ajuta .Dumnezeu sa va binecuvinteze
@@pomicolanalbantAm necaz pe un Dud care este peste 5 ani s-i nu rodește ,imi da multe crenguțe de se face ca un măturoi mare ,tot curați și mai multe nuiele cresc..anul acesta avea și flori dar..fructe nu..ce ma sfătuiți sai mai fac? Sai tai coaja roată? Sau sai leg o sarma în jur..sau sa mai cumpăr unul pt.polinizare? Este cumpărat din kaufland
@@pomicolanalbant mulțumesc pt răspuns.. nu am auzit pina acuma sa fie dud de umbra..dar ce sa fie sănătos la el..ceaiul de frunze ? Eu nu as tine un pom pt ceai .
Mulțumim pentru sfaturi și să vă doresc multă sănătate și putere de muncă!! Eu mă confrunt cu focul bacterian la gutui, i-am tratat cu Alliete și tot felul de soluții pe bază de cupru și cu zeamă bordeleză cu zeamă de urzici etc etc.Am in zona de unde sunt catva vecini care nu tratează cu nimic.Stiu că această boală se transmite prin vânt și ploaie. O zi frumoasă va doresc!!
Sunt cea mai incepatoare dintre incepatori, ati explicat atat de frumos si clar de am inteles chiar si eu 😅Astazi am descoperit pagina dvs., desi m-am abonat si voi reveni cu placere. Sa fiti binecuvantat!
Stati linistit ,eu voi veni si ci alte tutoriale pe acelasi subiect ,pentru a face mai clar lucrurile si daca le urmariti si tot nu va e clar ceva ,dumneavoastra spuneti si eu vin cu alt tutorial in care sa va pot clarifica ,intelegeti ?🤝
@@pomicolanalbant Mulțumim mult ,am prefera să găsim pe cineva priceput care sa curețe și să i formeze ,avem copăcei și de 3/ 4 ani care nu au rodit deși au fost stropiți ,anul trecut a venit un om din sat dar nu există termen de comparație între ce spuneți d/vs și ce face el ,oricum va așteptăm cu drag ,suntem abonați la canalul d/vs !¡
Frnicile nu ataca pomii ,dar ele arata ca aveti in pom insecte care sug seva din frunze sau lastari. In curand voi face un video in care voi explica fenomenul si va voi da solutia pentru aceasta problema. Fiti cu ochii pe mine ! ;))
Nu am găsit nimic despre nuci. Am în curte un pui de nuc crescut sălbatic. Nu are mai mult de o palmă înălțime, dar deja e plin de frunze. Bănuiesc că e primul lui an. Ce ar trebui să îi fac?
In primavara ii lasati doar un lastar de prelungire a axului si eliminati restul lastarilor ! Ramurile oentru coroana trebuie sa porneasca de la un metru inaltime !
Mulțumim pentru toate aceste lecții prețioase legate de pomicultură . Am o întrebare , cu îngăduința dumneavoastră . Cum procedez in cazul in care gutuiul are o mulțime de flori ? Practic , pot spune , floare lângă floare pe toată lungimea ramurilor . Le pot rării , și cum ?
Nu trebuie sa faceți nimic acum ,după ce fructele ating mărimea unei pere faceți o rărirea a lor ,prin selecție . Mai târziu când deja fructele sunt mari , mai intervenții o data dându-le jos pe cele mai deformate . Dimensiunea și calitatea fructelor ,sunt invers proporționale cu numărul lor. Ceea ce puteți face acum este un tratament cu ALIETTE !.
MULTUMESC FRUMOS PENRU TOATE INFORMATIILE DEOSEBIT DE UTILE .SA VA DEA DUMNEZEU SANATAE SI TOT CE VA DORITI .AR FII UTIL SA STIM DIN CE ZONA A TARII SUNTETI .
Buna ziua! Pentru o gradina mica mica, cum as putea forma un gutui ca sa ocupe putin loc? Vas sau lider central? Cum ar trebui scurtata varga la plantare? Multumesc!
La gutui (si mar) am niste ramuri verticale, degarnisite pe cca 50-70cm, fosti lastari lacomi. In varf au muguri de rod (maciulii). Sub ele - doar lemn (pomii de cca 10 ani cu schelet format bine, dar apoi nu au fost taiati mai multi ani, erau desi si cu frunze doar pe varfuri). Nu stiu cum sa cobor pomul. Anul trecut am scurtat lasand muguri de rod in varf si nu au dat lastari anuali din moguri dorminzi. Daca anul acesta tai lasand acele ramuri fara muguri in varf - se vor trezi mugurii sau mai probabil se va usca ramul taiat?
Va salut ,nu facem servicii pentru ca abia reusesc sa intretin cele 4 ha ale mele,spun abia ,pentru ca mai raman si lucrari nefacute chiar si tratamente.
@@pomicolanalbant va inteleg. O mica rugaminte daca se poate: am 3 fructiferi foarte batrani, peste 10 ani fiecare (2 visini si un gutui) care nu au fost fin pacate toaletati niciodata. Se poate un clip cu o prezentare pe un astfel de fructifer sau macar un sfat? Ei rodesc slab si arata ca in padure, imi este frica sa ii tund sa nu ii stric sau sa ii usuc. De asemenea sunt foarte inati (in jur de 3-4m)
Va salut!. In anul 2 la formarea sarpantelor la ce distanta se taie pentru formare lor la 40-60cm ? Anul intai dupa plantare a fost scurtat la 60 cm, dupa care in verde am controlat/redus si eliminat lastarii . Acum am cresteri foarte frumoase de 3-4 ramuri, chiar si 5. cu pozitionare buna. Multumesc!
Daca aveti 5 lastari ii kasati pe toti si ii scurtati la 50 cm . Im Mai urmariti ca din fiecare ramura sa lasti un nou lastar spre exterior si daca langa el esre un concurent il eliminati .
De ce nu se stropește cu uleios la gutui? Ar fi mai indicat acum înainte de deschiderea completa a mugurilor având în vedere ca pomi sunt timeri în formare syllit+karate+vertimec? Mulțumesc anticipat!
Bună ziua . Am un gutui de 6-7 ani .Face destul de multe gutui care rămân relativ mici ( ca o minge de tenis cămp) și care cad . Cere poate fi motivul ? Mulțumesc .
Buna dimineata. Revin cu o alta intrebare, la ce distanta de un copac se pot monta picuratorii pe un tub orb de irigare, pentru a evita fenomenul de migrare in sus dupa apa al radacinilor. va multumesc
Rădăcinile principale care absorb apa cu nutrienții aferenți din sol ,sant aproape de pom pe o raza de cca 60/70 cm .așa dar aceasta zona trebuie irigata. Dezavantajul acestui sistem de irigare este ca rădăcinile se vor forma mai la suprafața in comparație cu irigarea prin inundare când se face o aprovizionare profunda cu apa . Voi veni cu un video pe acest subiect pentru ca este f important . Referitor la migrație ,fenomenul se numește chimotropie și apare atunci când sistemul de irigare este plasat doar pe o parte a pomului iar rădăcinile principale se vor forma doar pe partea irigata.
Bună ziua ,eu trăiesc în Spania ,an cumpărat o casa aproape de valencia,și am o parcela adiacenta casei de 1300m2 .În gradina care are 360m2 mai mult sau mai puțin am 4 portocali,3 lamai, 1 măslin 1 rodiu,un zarzar spaniol(nispero)1 migdal și ceva rar am și un gutui 2 mandarini, ,am mai plantat eu un smochin,1mandarin,1cires ,fructe de pădure dar sau uscat, ...întrebare de ce îmi cad gutuile când cresc?cum bate vântul un pic cad cu ce le pot trata ca să nu mai cada ,anul trecut din 100 de gutui am ajuns la final cu doar 4 avem răspuns? Mulțumesc!
Buna ziua.Revin la irigarea pomilor prin picurare. Sistemul proiectat de mine, prevede cate un picurarator compensat cu un debit de 8l/h de fiecare parte a copacului. Pentru a rezolva intrun fel inconvenientul irigarii prin picurare pot monta picuratorii la 50 cm de copac si sa fac un sant in jurul copacului pentru colectarea apei la radacina? Prin functionarea sistemului timp de doua ore as asigura cam 30l/copac
E f bine ,dar cantitatea de apa la o udare trebuie sa fie mai mare ,sa ajungă la o adâncime de 50/69 cm . Apa de la suprafața se va evapora ,pământul se va usca ,iar in jos apa va rămâne mai mult timp, fapt pentru care rădăcinile vor merge in jos către apa . Succes
Buna ziua. Solutia cuprica antiinghet ajuta la pomii fructiferi infloriti contra brumei cand temperaturile sunt intre -1.. +1 grad? Multumesc si multa sanatate!
Buna dimineata ! Se pot planta si acum si in primavara ,dar mai bine acum,pentru ca in primavara,sa pornească când vrea butasul ,nu când avem noi timp să-l plantam ,ați interes cum vine ?
Da,merge f bine ,dar își modifica anumite caractere soiul respectiv :dacă e Williams va rămâne mai mic ,ca statura iar fructele nu se mai prăbușesc ;dacă e cure ,la fel coboară statura iar fructele se coc in Septembrie și se fac galbene .
Buna ziua. Am învățat multe lucruri din tutorialele dumneavoastră. Mulțumesc mult. Doresc sa clarific cind este bine sa tăiem gutuiul de 6 ani, în ce luna? La fel, cind este bine de tăiat prunul de 6 ani? Mulțumesc, Rodica
Va salut ! Daca sunt intratu bine pe rod ! Se taie dupa recoltare ,dar nu mai devreme de sfarsirul lunii august . Daca nu sunt intrati bine pe rod ,se taie in primavara !
Nu am cautat ,eu am teaca proprie foarfecelor pe care le detin ! Dar e bune de stiut ,ca teaca sa aiba acea parte metalica indoita cu care se agata la cureaua pantalonilor sau la ham !
La alun ,se formeaza 3/4 tulpini si la inaltime de un metru se fac bifurcatii si atat. Cand se aglomereaza interiorul se mai scoate din lemn multianual ,la inel . Se curata permanent drajonii .
Interesant de tot! Nici nu vă puteți închipui cât de educative sunt materialele prezentate! Nu am văzut la nici un pomicultor cu pretenții astfel de explicații! Bravo stimate Domn și să vă dea Dumnezeu multă sănătate!
Multumim pentru tot !
Altoire
S-ar putea sa-si inchipuie😅
Explicati foarte clar, inteleg tot. Nu va intrece nimeni on line, restul sunt amatori si niste caraghiosi.Felicitari.
Va multumesc pentru apreciere ! La multi ani ! 🥂
Va ascult ca intotdeauna cu mare atentie, felicitari pentru modul atat de clar in care ne prezentati absolut totul si, totodata si exemplificati! Felicitari si sotiei, daca tot dansa filmeaza, foarte bine filmat ! Buna treaba faceti pentru noi, cei interesati despre cum sa le facem bine pomisorilor nostri, fara a avea niciun fel de pregatire in acest domeniu!👍
Va mulțumesc ! Si ma bucur va pot fi de folos .
Slovenčina
Bravo,adevărat pedagog,profesorul pomilor
Stimate domn , sinteti un maestru si va felicit !
Va mulțumesc !
Mulțumim pt toate aceste minuni se lecții,,sînteți o minune pt noi,,DUMNEZEU să vă țină sănătos și în putere,,mulțumim,,
Și eu va multumesc pentru interesul cu care ma urmăriți !
VA MULTUMESC ! Explicatii mai clare nici nu cred ca exista !
Ma bucur ,va mulțumesc !
Explicatii pe care sa le priceapa tot omul. Excelent!
Ma bucur sa aud asta ! Si va mulțumesc !
Multumim! Aveti o adevarata serie de lectii care trebuie neaparat retinute! Foarte bine explicat!
Va mulțumesc pentru explicațiile profesioniste, clare și argumentate. Un adevărat profesor.
Va mulțumesc !
Sa ne traiti Domunule Profesor:un Pedagog din generatia Veche,care stie sa si faca datoria si treaba;foarte ok sfaturile....va multumesc!!O zi buna!
Si eu va multumesc ! 👍🤝
Mulțumesc pt . Efortul și Răbdarea în a crea o bună bază explicativă pt. Cei începători ! Mult succes !
Va salut !
Ma bucur sa va aud de fiecare data când explicați atât clar
Va mulțumesc ! 👍
NOTA 10 CU FELICITĂRI !
Va multumesc pentru apreciere !
Am urmarit multi traineri , dar dvs sunteti cel mai explicit! Sanatate si spor in ceea ce faceti!
Multumim pentru apreciere ! 👍
Foarte utile explicațiile date. O astfel de prezentare este foarte benefică fiind mai cuprinzătoare chiar și decât cele din cărțile de specialitate. Vă mulțumim și așteptăm noi informații.
Va salut si ma bucur ca am reusit sava fiu de folos.
@@pomicolanalbant Mulțumesc deasemenea pentru modul de prezentare profesionist.
Filmul meu de fiecare seară 😊.
Vă mulțumesc!
Va salut !
Cu drag, mulțumesc de salut.
Va apreciez pt toată strădania cu care ne sfătuiți. Mulțumesc mult!
Mulțumim domnule profesor !
Cu drag !
Mie drag de dumneavoastră,de felul în care explicați,vă urmăresc cu interes și multă plăcere! Multumesc pentru informații, sănătate multă 🙏👍
Ma bucur cu adevarat ca pot fi de folos.
Felicitări pt explicații
Va mulțumesc !
Cat de frumos explicat! Un pasionat si cunoscator. Se vede ca va iubiti meseria si pomisorii! santeti minunat ! va multumesc
Va multumesc pentru apreciere ! 👍🤝
Mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate
Si eu va multumesc ! 🤝
Mă bucur să vă aud explicînd despre lucrările din grădină. Sunteți un adevărat profesionist și aveți o claritate în prezentare desăvârșită. Nu vă grăbiți, ca un ardelean 😆.
Felicitări, domnule!
Va mulțumesc ! :))
F frumos explicati! Felicitări! Ne bucurăm că mai sunt oameni ca dvs!
Va mulțumesc !
Foarte frumos pe intelesul tuturor..Foarteimportant este sa aratati cum evoluiaza pomii taiati.Atentie nu trimiteti sa caute vechiul filmulet ci sectionati momentele nimportante si le adaugati in ultimiâul film.Cu bine si TIN APROAPE Acum doi ani nu stiam prea multe iar acum cu ajutorul lui Dumnezeu si a unor oameni ca dumneavoastra sunt chemat sa curat pomi la vecini.Dumnezeu sa va dea sanatate dumnevostra si la toata echipa.
Da este important si multumesc.
Explicații de nota 10 la subiect, vă mulțumesc și câinii sunt faini mereu în jurul dumneavoastra, tovarăși de nădejde.
Foarte bine explicații ! Multă sănătate !
Zile frumoase va doresc !
Mulțumim mult!
La mulți ani,sănătate și tot binele!
Va mulțumesc ! La multi ani ! 🥂
Profi ca de obicei.
Chiar ma interesa o prezentare despre gutui.
Cateii ca de obicei la cursuri 😄
Va salut
Foarte bine explicații mulțumesc
Va salut !
Domnule, sunteti extraordinar!
Respect.
Va mulțumesc !
Excelente materiale, multumiri pentru explicatiile detaliate!
Imi plac printre altele si cateii care sunt mereu prezenti in clipuri, sunt linistiti, calmi si numerosi.
Va multumesc pentru apreciere ! 👍🤝
Mulțumim frumos pentru informația teoretică și practică .
Dacă doriți faceți un filmuleț despre focul bacterian de la gutui, păr ,mar.
Cum apare , care sunt porțile de intrare in pom , cum preîntâmpinăm , cum tratăm .
Care sunt semnele boli, cum se împrăstie in pom , tratament , etc .
Cu mare respect 🙏
Da va mulțumesc pentru sugestie !
Mulțumim, interesant ,intervin măciuliile care diferențiază tăierile !
Excellent! Nm.stiut de codita fructului si toti cei pe care-i cunosc ca au pomi - nu cred ca stiu.
Sanatate!
Ma bucur ca a-ti aflat si v-a fi mai bine acum !🤝
Vă mulțumim frumos !!!
Cu drag !
multumim pentru prezentare, foarte putina lume trateaza problema gutuiului
Binevenita,lectia... ai nostri gutui se rup sub roade..dar toate au viermi...toate fructele sunt ,,forate ,, de viermi... sau se coloreaza in maro pe dinafara,sau viermanoase la interior...si umplu pamantul... ,galben verzui....
Foarte frumoase lecții de pomicultura
Am fost in loc dstra și la Cataloi la poligon in 1983 și începutul lui 1984 am făcut armata la grăniceri perioada la TL o zona foarte frumoasa
Ma bucur sa aud
Mulțumesc frumos!🎉
Si eu ! 🤝
Mulțumim! Sunteți un profesor extraordinar. Mă bucur că pot participa la cursurile dumneavoastră. Sănătate!
Adevarat!!!
Multumesc pentru indicatii.
Si eu va mulțumesc !
Mulțumesc mult sănătate
Va mulțumesc ! Cele bune !
Ce lucruri importate am aflat,ce secrete importate ...Va mulțumesc pentru tot,ma bucur ca vam aflat .Frumos explicat ,exact ce doream sa aflu.Nui timpul de curățat dar e bine de învățat.Multumesc pentru voita de a ne ajuta .Dumnezeu sa va binecuvinteze
Pai toată iarna studiem si la primavara atacam ,nu stam atunci cu telefonul in mana când lumea fierbe de treaba :))
@@pomicolanalbant da ,este important de știut unele lucrări care le făceam fără sa știu ca sunt greșite..Va multumesc.
@@pomicolanalbantAm necaz pe un Dud care este peste 5 ani s-i nu rodește ,imi da multe crenguțe de se face ca un măturoi mare ,tot curați și mai multe nuiele cresc..anul acesta avea și flori dar..fructe nu..ce ma sfătuiți sai mai fac? Sai tai coaja roată? Sau sai leg o sarma în jur..sau sa mai cumpăr unul pt.polinizare? Este cumpărat din kaufland
Puteți să-l legati si sa vedeți in anul urmator dacă rodește ,dacă nu ,poate ca este dud de umbra si este foarte bun pentru sănătate !
@@pomicolanalbant mulțumesc pt răspuns.. nu am auzit pina acuma sa fie dud de umbra..dar ce sa fie sănătos la el..ceaiul de frunze ? Eu nu as tine un pom pt ceai .
Excelent ! Felicitari ! Am cumparat de curand exact acceeasi foarfeca!
Ma bucur ! Face treaba !
Salut ,de unde ați cumpărat foarfecă?
Frumos adevărat profesionist!!!
👍🤝
Frumos explicat pe înțelesul tuturor 👏👍👍👍
Foarte bine explicat ,va multumesc si sa va dea Dumnezeu sanatatate si putere de munca. Astept cu nerabdare si un video cu taierile in verde!
Mulțumim pentru sfaturi și să vă doresc multă sănătate și putere de muncă!!
Eu mă confrunt cu focul bacterian la gutui, i-am tratat cu Alliete și tot felul de soluții pe bază de cupru și cu zeamă bordeleză cu zeamă de urzici etc etc.Am in zona de unde sunt catva vecini care nu tratează cu nimic.Stiu că această boală se transmite prin vânt și ploaie.
O zi frumoasă va doresc!!
Focul bacterian se transmite doar carat ,cu unelte si de insecte !
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Sănătate!
Sunteți un geniu!
Va mulțumesc ! 👍
@@pomicolanalbant Cu mult drag!
Meritați pe drept toată aprecierea noastră!
Fiți binecuvântat!🙏
pomi frumosi si caini bine hraniti
Da da !
Multumesc pentru informatiile oferite!
Mulțumesc!
Cu drag ! 🤝
Super explicație,va mulțumim 🥰
Ce puiet frumos!!! Dacă ati vedea ce avem în USA...
:))
Sunt cea mai incepatoare dintre incepatori, ati explicat atat de frumos si clar de am inteles chiar si eu 😅Astazi am descoperit pagina dvs., desi m-am abonat si voi reveni cu placere. Sa fiti binecuvantat!
Ma bucur sa va am ca urmaritor !🤝
Doamne, e greu ,trebuie reascultat .Dar faceti adevarata arta.
Da e mai greu pntru ca sunt si termeni care trebuiesc cunoscuti dar…
Mulțumim mult pt explicații ,incercam sa luăm lecții ,nu știu dacă o să reușim ,experienta d/vs este de neegalat !
Stati linistit ,eu voi veni si ci alte tutoriale pe acelasi subiect ,pentru a face mai clar lucrurile si daca le urmariti si tot nu va e clar ceva ,dumneavoastra spuneti si eu vin cu alt tutorial in care sa va pot clarifica ,intelegeti ?🤝
@@pomicolanalbant Mulțumim mult ,am prefera să găsim pe cineva priceput care sa curețe și să i formeze ,avem copăcei și de 3/ 4 ani care nu au rodit deși au fost stropiți ,anul trecut a venit un om din sat dar nu există termen de comparație între ce spuneți d/vs și ce face el ,oricum va așteptăm cu drag ,suntem abonați la canalul d/vs !¡
Va iubim, clipurile voastre ar trebui predate in scoli ❤
Va mulțumesc ! La multi ani ! 🥂
Informatii corecte si foarte utile. Multumim!! 👍
Multumesc mult va urmaresc si chiar ma intereseaza depre gutui. Pentru ca se vorbeste mai putin dedpre acesta.
Ma bucur ca l-ați găsit !
Mulțumim, abia așteptam următorul film !
Mi a plăcut foarte mult
Ma bucur ! Zile bune !
Va urmaresc mereu. lnvatam si la batranete..Daca ne ati explica cate ceva din secretele altoirii v as fi recunoscator.
Va mulțumesc ! Urmeaza si altoirile !
Numai bine, Doamne ajuta
Cele bune !
Multumim pentru sfaturi ! Sarbatori fericite !
Multumim la fel !
Să vă de-a Dumnezeu multă sănătate!!
Si dv-tra!
Urmaresc 💪
Ma bucur ! 👍
Urmaresc.
Ma bucur !
Bravo, esti meserias!
Va mulțumesc !
Frumos mia plăcut va respect mult
Multumesc
Infornatii foarte utile despre maciulii, cu ce si cand, ar trebui stropit, pt a preveni aparitia furnicilor in pom?
Frnicile nu ataca pomii ,dar ele arata ca aveti in pom insecte care sug seva din frunze sau lastari.
In curand voi face un video in care voi explica fenomenul si va voi da solutia pentru aceasta problema.
Fiti cu ochii pe mine ! ;))
Multumim
Cu drag !
Sănătate!
Multumesc si dv-tra
Va mulțumesc. Cu prima ocazie voi inlocuiachizitiona duze reglabile de la 0-150l.
Nu am găsit nimic despre nuci. Am în curte un pui de nuc crescut sălbatic. Nu are mai mult de o palmă înălțime, dar deja e plin de frunze. Bănuiesc că e primul lui an. Ce ar trebui să îi fac?
In primavara ii lasati doar un lastar de prelungire a axului si eliminati restul lastarilor !
Ramurile oentru coroana trebuie sa porneasca de la un metru inaltime !
Multumim e normal ca un gutui de cativa ani sa aiba inca frunze acum la sfarsit de noiembrie?
Nu e normal ,dar nu e o problema f mare !
Mulțumim pentru toate aceste lecții prețioase legate de pomicultură .
Am o întrebare , cu îngăduința dumneavoastră .
Cum procedez in cazul in care gutuiul are o mulțime de flori ? Practic , pot spune , floare lângă floare pe toată lungimea ramurilor . Le pot rării , și cum ?
Nu trebuie sa faceți nimic acum ,după ce fructele ating mărimea unei pere faceți o rărirea a lor ,prin selecție .
Mai târziu când deja fructele sunt mari , mai intervenții o data dându-le jos pe cele mai deformate .
Dimensiunea și calitatea fructelor ,sunt invers proporționale cu numărul lor.
Ceea ce puteți face acum este un tratament cu ALIETTE !.
Bună ziua! In procesul de hidratare a radacinilor se poate folosi cupru sau ingrasamant/stimulator?
Va rog sa mai dati un coment si spuneti -mi ,la ce pomi va referiti ,sau ce varsta au !
@@pomicolanalbant am întrebat în contextul în care vorbeați de hidratarea la plantare. Mă refeream la toți pomii.
MULTUMESC FRUMOS PENRU TOATE INFORMATIILE DEOSEBIT DE UTILE .SA VA DEA DUMNEZEU SANATAE SI TOT CE VA DORITI .AR FII UTIL SA STIM DIN CE ZONA A TARII SUNTETI .
Dobrogea
Buna ziua si multumim pentru informatiile transmise. La gutui se fac taieri in verde? Daca da, cand si care sunt operatiile ? Multumesc.
Da este mai mult de vorbit ,asa ca voi face de urgenta un tutorial pe tema asta !
Am mai avut astfel de intrebari !👍🤝
Buna ziua! Pentru o gradina mica mica, cum as putea forma un gutui ca sa ocupe putin loc? Vas sau lider central? Cum ar trebui scurtata varga la plantare? Multumesc!
Scurtati varga la 50 cm si in primavara lasati 5 ramuri pentru schelet .
Mergeti pe vas ca nu ocupa mult spatiu !
@@pomicolanalbant mulțumesc!!!
Super, dar la mine sa manuie si frunzele si fructele la Guțăi😢. Cu ce si cind sa stropește Gutäiul? Mulțumesc dinnainte
👉ruclips.net/video/jYGG3gfd7ao/видео.htmlsi=eizxG2AwICqgdO5f
Felicitari❤
Va mulțumesc ! La multi ani ! 🥂
Buna ziua, care este momentul optim pentru toaletarea unui gutui de aproximativ 15 ani? Vă mulțumesc!
Daca are 15 ani puteti sa toaletati din toamna !
@@pomicolanalbant perfect, mulțumesc mult 🎩🎩🎩
pt focul bacterian,ce este de facut?
multumesc
ruclips.net/video/jYGG3gfd7ao/видео.html
Aici aveti tratamentul !
Mult respect
Reciproc !
La gutui (si mar) am niste ramuri verticale, degarnisite pe cca 50-70cm, fosti lastari lacomi. In varf au muguri de rod (maciulii). Sub ele - doar lemn (pomii de cca 10 ani cu schelet format bine, dar apoi nu au fost taiati mai multi ani, erau desi si cu frunze doar pe varfuri). Nu stiu cum sa cobor pomul. Anul trecut am scurtat lasand muguri de rod in varf si nu au dat lastari anuali din moguri dorminzi. Daca anul acesta tai lasand acele ramuri fara muguri in varf - se vor trezi mugurii sau mai probabil se va usca ramul taiat?
Trebuie sa tratam problema
separat !
Dati-mi un ms cu cu informatii despre gutui ,si dupa ce razolvam asta ,alt ms cu info la mar ! Ok ?
Multumim pentru toate explicatiile furnizate! Faceti cumva si deplasari in zona Ilfov - Prahova pentru tunderea pomilor?
Va salut ,nu facem servicii pentru ca abia reusesc sa intretin cele 4 ha ale mele,spun abia ,pentru ca mai raman si lucrari nefacute chiar si tratamente.
@@pomicolanalbant va inteleg. O mica rugaminte daca se poate: am 3 fructiferi foarte batrani, peste 10 ani fiecare (2 visini si un gutui) care nu au fost fin pacate toaletati niciodata. Se poate un clip cu o prezentare pe un astfel de fructifer sau macar un sfat? Ei rodesc slab si arata ca in padure, imi este frica sa ii tund sa nu ii stric sau sa ii usuc. De asemenea sunt foarte inati (in jur de 3-4m)
Va salut!. In anul 2 la formarea sarpantelor la ce distanta se taie pentru formare lor la 40-60cm ?
Anul intai dupa plantare a fost scurtat la 60 cm, dupa care in verde am controlat/redus si eliminat lastarii . Acum am cresteri foarte frumoase de 3-4 ramuri, chiar si 5. cu pozitionare buna.
Multumesc!
Daca aveti 5 lastari ii kasati pe toti si ii scurtati la 50 cm .
Im Mai urmariti ca din fiecare ramura sa lasti un nou lastar spre exterior si daca langa el esre un concurent il eliminati .
@@pomicolanalbant, Multumesc frumos!
De ce nu se stropește cu uleios la gutui? Ar fi mai indicat acum înainte de deschiderea completa a mugurilor având în vedere ca pomi sunt timeri în formare syllit+karate+vertimec? Mulțumesc anticipat!
Bună ziua . Am un gutui de 6-7 ani .Face destul de multe gutui care rămân relativ mici ( ca o minge de tenis cămp) și care cad . Cere poate fi motivul ? Mulțumesc .
E un pom nereusit ! Nu este un soi .
Solutia este sa-l eliminati !
Buna dimineata. Revin cu o alta intrebare, la ce distanta de un copac se pot monta picuratorii pe un tub orb de irigare, pentru a evita fenomenul de migrare in sus dupa apa al radacinilor. va multumesc
Rădăcinile principale care absorb apa cu nutrienții aferenți din sol ,sant aproape de pom pe o raza de cca 60/70 cm .așa dar aceasta zona trebuie irigata.
Dezavantajul acestui sistem de irigare este ca rădăcinile se vor forma mai la suprafața in comparație cu irigarea prin inundare când se face o aprovizionare profunda cu apa .
Voi veni cu un video pe acest subiect pentru ca este f important .
Referitor la migrație ,fenomenul se numește chimotropie și apare atunci când sistemul de irigare este plasat doar pe o parte a pomului iar rădăcinile principale se vor forma doar pe partea irigata.
@@pomicolanalbant Va multumesc.
Bună ziua ,eu trăiesc în Spania ,an cumpărat o casa aproape de valencia,și am o parcela adiacenta casei de 1300m2 .În gradina care are 360m2 mai mult sau mai puțin am 4 portocali,3 lamai, 1 măslin 1 rodiu,un zarzar spaniol(nispero)1 migdal și ceva rar am și un gutui 2 mandarini, ,am mai plantat eu un smochin,1mandarin,1cires ,fructe de pădure dar sau uscat, ...întrebare de ce îmi cad gutuile când cresc?cum bate vântul un pic cad cu ce le pot trata ca să nu mai cada ,anul trecut din 100 de gutui am ajuns la final cu doar 4 avem răspuns? Mulțumesc!
Caderea poate sa tina si de soi ,dar poate fi si din carenta de calciu,dar mai degraba tune de soi !
Am dus un gutui fara foc bacterian pana la fructificare dar face monilioza pe fructe sau ce o fi patarea maronie.
Monilinia !
Pentru monilinia vizionati tutorialul TRATAMENTE LA GUTUI !
Buna ziua.Revin la irigarea pomilor prin picurare. Sistemul proiectat de mine, prevede cate un picurarator compensat cu un debit de 8l/h de fiecare parte a copacului. Pentru a rezolva intrun fel inconvenientul irigarii prin picurare pot monta picuratorii la 50 cm de copac si sa fac un sant in jurul copacului pentru colectarea apei la radacina? Prin functionarea sistemului timp de doua ore as asigura cam 30l/copac
E f bine ,dar cantitatea de apa la o udare trebuie sa fie mai mare ,sa ajungă la o adâncime de 50/69 cm .
Apa de la suprafața se va evapora ,pământul se va usca ,iar in jos apa va rămâne mai mult timp, fapt pentru care rădăcinile vor merge in jos către apa .
Succes
Buna ziua.
Solutia cuprica antiinghet ajuta la pomii fructiferi infloriti contra brumei cand temperaturile sunt intre -1.. +1 grad?
Multumesc si multa sanatate!
Nu ajuta si mai mult de atat cupricele nu se folosesc in faza de floare.
Singura solutie este formarea coroanei peste 1,5-2 m inaltime.
buna seara ,am butasi de vie ,se pot planta acum sau in primavara ? multumesc anticipat !
Buna dimineata ! Se pot planta si acum si in primavara ,dar mai bine acum,pentru ca in primavara,sa pornească când vrea butasul ,nu când avem noi timp să-l plantam ,ați interes cum vine ?
Am altoit anul asta un soi de par pe gutui salbatic.a crescut foarte bine. Merita sa l las? .Ajunge la maturitate sa rodească?
Da,merge f bine ,dar își modifica anumite caractere soiul respectiv :dacă e Williams va rămâne mai mic ,ca statura iar fructele nu se mai prăbușesc ;dacă e cure ,la fel coboară statura iar fructele se coc in Septembrie și se fac galbene .
Buna ziua. Am învățat multe lucruri din tutorialele dumneavoastră. Mulțumesc mult. Doresc sa clarific cind este bine sa tăiem gutuiul de 6 ani, în ce luna? La fel, cind este bine de tăiat prunul de 6 ani? Mulțumesc, Rodica
Va salut ! Daca sunt intratu bine pe rod ! Se taie dupa recoltare ,dar nu mai devreme de sfarsirul lunii august .
Daca nu sunt intrati bine pe rod ,se taie in primavara !
Multumesc frumos.
Un link pentru teaca de foarfece și alte accesorii, vă rog!
Nu am cautat ,eu am teaca proprie foarfecelor pe care le detin !
Dar e bune de stiut ,ca teaca sa aiba acea parte metalica indoita cu care se agata la cureaua pantalonilor sau la ham !
Îmi place vă întreb cum să tae alunul
La alun ,se formeaza 3/4 tulpini si la inaltime de un metru se fac bifurcatii si atat.
Cand se aglomereaza interiorul se mai scoate din lemn multianual ,la inel .
Se curata permanent drajonii .
Bună seara . Pomii tineri de doi ani ( toți pomii ) ii putem tăia ( curata ) acum sau mai spre primavara ?
Pomii tineri indiferent de specie ,pana ajung in stadiul de rodire in plin ,se taie in primavara !🤝
Mulțumesc !
Buna ziua. Daca am plantat 3 gutui langa un rand de meri, este o problema?
Nu-i o priblema atata timp cat tratam corect pomii impotriva Focului bacterian .
Voi veni cu un tutorial cu deralii ce tin de focul bacterian !🤝