Eenmanszaak of BV: de voor- en nadelen van een BV

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024

Комментарии • 11

  • @sep69
    @sep69 2 года назад +2

    Hartelijk bedankt voor deze duidelijke uitleg :)

    • @thehappyfinancial
      @thehappyfinancial  2 года назад

      Top! Graag gedaan en heel leuk om te horen! Dank je wel

  • @ardamuratoglu
    @ardamuratoglu 2 года назад +2

    thnx voor de video , was heel handig👏👏👏

  • @martienkoole7223
    @martienkoole7223 9 месяцев назад +2

    Stel je hebt meerdere aandeelhouders, moeten die dan allemaal dat salaris uitbetaald krijgen?
    En, lijkt een VOF meer op een eenmanszaak of een BV?

    • @thehappyfinancial
      @thehappyfinancial  9 месяцев назад

      Ja, iedere DGA krijgt te maken met het gebruikelijk loon, dus minimaal uit te keren loon. Een vof lijkt het meest op een eenmanszaak. Hier gelden dezelfde rechten en plichten en belastingvoordelen. Alleen dan per vennoot (dus iedere vennoot heeft recht op eigen startersaftrek en zelfstandigenaftrek).

  • @stefflemming7863
    @stefflemming7863 3 года назад +1

    Hi Marjan, bedankt voor de informatie!
    De setting die gemaakt is in het filmpje is top. Als feedback wilde ik je graag meegeven dat voor een leek (ik in dit geval haha) moeite had met het volgen van de stof. Veel termen zeggen mij niks en ik zou het fijner vinden als het tempo van het filmpje lager ligt. Veel succes en het beste gewenst!

    • @thehappyfinancial
      @thehappyfinancial  3 года назад

      Hi Stef, dank je wel! Goed om te horen. En voor de feedback: ik ga het zeker meenemen. Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk links naar andere video’s of artikelen op te nemen waarin ik bepaalde aspecten behandel. En ik heb voor komende periode ook video’s gepland om terminologieën meer uit te leggen, zoals bv wat is een grootboekrekening, wat is een kostenplaats. Als er specifieke punten zijn die meer uitleg nodig hebben, laat het me vooral weten. Dan kan ik daar in een volgende video op ingaan!

  • @laurentius2306
    @laurentius2306 2 года назад +1

    Hee Marjan, ik wil je kort een situatie voorstellen waar je misschien een tip voor hebt. Ik wil bij een scale-up als mede-eigenaar intrekken waarbij er momenteel nog 1 oprichter over is met alle aandelen. Ik hoef zelf aan het begin vrijwel geen salaris, maar hij wil i.v.m. hypotheek e.d. wel al een vrij minimaal salaris hebben. Momenteel is het bedrijf een V.O.F. maar om echt uit te breiden moeten we mijns inziens echt een B.V. hebben om niet aansprakelijk te zijn voor eventuele grote fouten. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken, want ik ben bang dat om hem hetzelfde te laten verdienen als DGA veel meer kost dan als mede-eigenaar van een V.O.F. Is het mogelijk hem een ZPP-contract met zijn eigen bedrijf aan te bieden totdat we genoeg cashflow hebben om hem volledig als werknemer te betalen? Of kunnen we hem slechts dividend uitkeren, en dus officieel 0 euro salaris? Of zijn er manieren om de aansprakelijkheid op een andere manier te beperken, totdat we genoeg winst draaien om over dat tipping point te komen? Ik ben erg benieuwd!

    • @thehappyfinancial
      @thehappyfinancial  2 года назад

      Hi Laurentius, interessante vraagstelling en spannende tijden! Zeker goed om hier samen met je compagnon duidelijkheid in te krijgen en ook vooral om dit vooraf goed op papier te zetten. Houd iig rekening met het minimum dga salaris als je als directeur groot aandeelhouder ‘in dienst’ bent van je eigen BV (2022: 48k per jaar). Dan kun je niet echt kiezen om jezelf geen salaris uit te keren. Een belastingadviseur kan je hierin verder helpen en heeft veel tips over hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken. Zij kunnen ook goed bepalen wat in jullie specifieke situatie het meest voordelig is en het beste past. Succes!