WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN CATALYTIC CONVERTER, OXIDATION CATALYST, EGR AND DPF?HOW DOES IT WORK

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024
  • Dizel araç sahipleri maalesef aldıkları mazotun kalitesine bakmıyor. Motor yağı kalitesini önemsemiyor. Videoda daha bir çok konuda verdiğim detaylara dikkat ederseniz DPF kolay kolay tıkanmaz.
    Bu konudaki diğer videolar:
    Bölüm:4 DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ DPF NASIL ÇALIŞIR? AKTİF VE PASİF REJENERASYON İŞLEMİ NASIL OLUR?
    • DPF REJENERASYON İŞLEM...
    Bölüm:3 DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) TIKANlRSA NE OLUR? DPF KAYNAKLI TURBO ARIZASI. ARACA VERECEĞİ ZARARLAR
    • DİZEL PARTİKÜL FİLTRES...
    Bölüm:2 DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) NEDEN TIKANIR? MAZOT VE YAĞ KALİTESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
    • DİZEL PARTİKÜL FİLTRES...
    Bölüm:1 KATALİTİK KONVERTÖR, OKSİDASYON KATALİZÖRÜ, EGR VE DPF ARASINDAKİ FARK NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
    • KATALİTİK KONVERTÖR, O...

Комментарии • 48

  • @orhankemalgunay6889
    @orhankemalgunay6889 2 года назад

    Mükemmel bilgiler için teşekkür ederiz Taner bey.
    Ancak bir hususu düzeltmek isterim.
    CAT ve DPF nin aynı oda içinde bulunduğu için kaplamalı DPF adını almıyor.
    Kaplamalı DPF tanımındaki "kaplama" aslında peteklerin üstüne kaplanmış olan (ki bu seramik petekler silisyum karbürden imal edilmiştir) kimyasal madde kaplaması ""Platin Seroksit""tir. Bu kaplama parasal olarak değerli maddedir. 650 derecelerde Partikül maddelerin yanmasına yardımcı olur.
    Diğer tür kaplamasız DPF ise, PSA motorlarında olan DPF lerdir (FAP).
    Bu tür DPF lerde bahsettiğim kimyasal yoktur. Sadece kaplamalı DPF lerdeki silisyum karbür petekler vardır. Bu tip kaplamasız DPF ler rejenerasyon işlemi sırasında 650 derecelere çıkmazlar. Bunun yerine 600-650 derece olan yanma sıcaklığını 450-500 derecelere düşürürler. Rejenerasyon ısısını düşürmek için de mazot deposuna otomatik olarak enjekte edilen seryum ve demir içeren baş belası sıvıyı kullanırlar (Eolys sıvısı).
    Size ulaşabileceğim bir mail adresi verebilirseniz. Bu konudaki birkaç resmi dokümanı sizinle paylaşabilirim.
    PSA grubundan çıkan DPF ler materyal olarak çok değerli değildir. Değerli olan kuru tip (kaplamalı) DPF lerdir. Hurdacılara duyurulur :)

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  2 года назад

      Yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler neredeyse egzoz imalat sektöründe olanlarin verebileceği ileri teknik türden. Göreviniz yada uzmanlığınız bu sektörde mi?

    • @orhankemalgunay6889
      @orhankemalgunay6889 2 года назад

      ​@@Taner-Aydın Aslında bu sektörle ilgili bir çalışmam yok. Kendi aracımın başına bazı problemler gelince sanayilerdeki kötü ustalar beni bu konuyu araştırmaya sevk etti :)
      Bir üstteki kendi mesajımla ilgili kaplamasız (yakıt katkılı) DPF lerin 600 derecelere çıkmadığını yazmıştım. Düzeltme yapayım. Aslında bu dpf lerde de ön partikül sıcaklığı (cat) 600 lere kadar çıkar ancak petekler üzerindeki kaplama kimyasalı kuru tip dpf lerdeki gibi olmadığı için oluşan sıcaklık kurumların yanmasını sağlayamaz.
      orhankemalgunay@gmail.com adresine boş mail bir gönderirseniz elimdeki birkaç dokümanı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

  • @enesandic7239
    @enesandic7239 9 месяцев назад

    abi toyota corolla 2013 dizel torgue için DPF bilgilerini nasıl eklerim hiçbiryerde bulamadım

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  9 месяцев назад +1

      Bulamamaniz normal. Car scanner PRO yu deneyin.

  • @zullkarneyn
    @zullkarneyn Год назад

    Merhabalar Taner Bey, yakın zamanda LPG ve katalitik konvertör konulu videonuz gelir mi? megane 1.33 tce aracımda BRC marka LPG sonrası egzos emisyon hatası alıyorum fakat kısa süreli yanıp sönüyor, cihazda enjeksiyon geçersiz sinyal hatası veriyor, LPG ecu da hata kodu yok, özellikle soğuk motor yüksek vites düşük devirlerde hata veriyor, aracın gidişine herhangi bir etkisi yok, LPG öncesi de aracı en düşük devir ve yüksek vitesli eco mod ile kullanarak çok düşük yakıt tüketim değerleri alıyordum fakat anladığım kadarıyla LPG yüksek devirli kullanım istiyor. LPG çok yeni takıldı. Desteğiniz olursa memnun olurum. Saygılarımla

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  Год назад

      Bu konuda video yapmayı düşünmüyorum. BRC yeni takıldıysa takan firmanın bu arıza vermeyecek şekilde oksijen sensörünü manipüle etmesi gerekirdi.

  • @emrahakgun9696
    @emrahakgun9696 Год назад

    Merhaba Taner Bey, detaylı anlatımınız ve paylaşımınız için teşekkür ederim. size egr konusunda danışmak istiyorum, 2013 1.6 Multijet Fiat 500L aracımda egr valfimin arızalanması sonucu serviste değişimi yapıldı. ancak egr kaynaklı arıza kodum devam ediyor. serviste yapılan incelemede eşanjörün kurumlu olduğu ve değişmesi gerektiği bildirildi. yüksek maliyetli bir parça olduğu için size de sormak istedim bu parça revizyon görebilir, tamiri mümkün müdür? sizce başka bir çözümü var mı?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  Год назад +1

      Merhaba, Her dizel aracın enjektöründe km ye bağlı olarak kurum olur. Kurum temizlenebilir. Değişime gerek yok. Sanayide bu işle uğraşan firmalara gösterebilirsiniz. Ayrıca madem hata enjektörden kaynaklı imiş bu yetkili servisten eski EGR yi geri takmalarını isteyin. Zaten EGR de temizlenir. EGR değişimlerinden önce hatanın kirlilikten mi yoksa egr klapesindeki yada motordaki bir arızadan mı kaynaklı olduğunun tespiti gerekirdi. Yenisine muhtemelen gerek yoktu.

    • @emrahakgun9696
      @emrahakgun9696 Год назад +1

      Çok teşekkür ederim Taner Bey, aracımdan çıkan egr valfide bagajımda durmakta. EGR Eşanjörünün de bozuk tespiti içime sinmemişti açıkçası Yönlendirmeniz ve hızlı dönüşünüz için tekrar teşekkür ederim. Emeğinize sağlık

  • @mhakantekin3894
    @mhakantekin3894 2 месяца назад

    Taner hocam daha önce mutlaka araştırmışsınızdır ama egr tıkanmasının en büyük sebeplerinden biri karter havalandırmasının doğrudan emme hattına verilmesi. Bunu önlemek için yağ yakalama tankları yurtdışında (özellikle Avustralya gibi dizel kullanıcılarının çok olduğu) çok popüler, bu konuda da bir incelemeniz olursa keyifle izleriz.

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  2 месяца назад +1

      Merhaba PCV valfleri araçlarda standart var. Ama bu valf performns araçlarında verimi düşürdüğü için yağ toplayıcı seperatör kullanılıyor. Karter havalandırmasından gelen yağ buharındaki kurumları v.s filtre edip temiz yağı kartere gönderir. Bu ekipman özel olarak araçlara ekleniyor ama epey maliyetli oluyor.

    • @mhakantekin3894
      @mhakantekin3894 2 месяца назад

      @@Taner-Aydın Hocam en yaygın kullanılan model Provent 200 bildiğim kadarıyla ve çok kaliteli kopyaları var, hortumlarıyla birlikte maliyeti 1500 TL den az tutuyor. Birkaç sitede görüyorum bu kopyaları.

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  2 месяца назад

      Doğrudur yarış arabaları dışında pek bi uygulaması yok.

  • @FatihDemir-ou9kp
    @FatihDemir-ou9kp 3 года назад +1

    Taner bey Merhabalar, Yüksek Lisans Derslerimden birinde hocam 'Oksidasyon Katalizörleri ve Sanayi Uygulamaları' konusunda ödev verdi. Bunu araştırırken sizin videonuza denk geldim ve çok beğendim, teşekkür diyorum. Sizden bir ricam olacak mümkünse. Bu konuyla ilgili Dokümanlara detaylıca ulaşamadım. Oksidasyon Katalizörleri ve Sanayi Uygulamaları başlığını içerecek şekilde Doküman ve bilgilere ihtiyacım var. bana yardımcı olabilir misiniz? Eğer var ise mail adresimi paylaşabilirim. veya bana kaynak gösterebilirsiniz. Şimdiden teşekkür ediyorum.

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад +1

      Videoyu beğendiğinize sevindim. Bunlar benim kendi bilgilerim. Elimde bir doküman yok. DPF ile ilgili bir kaç video daha hazirlayacağım. Takip edebilirseniz bilgilenmiş olursunuz. Ama sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplarım.

    • @FatihDemir-ou9kp
      @FatihDemir-ou9kp 3 года назад +1

      @@Taner-Aydın çok teşekkür ederim Taner bey. Takip edeceğim.

  • @86polatli
    @86polatli 3 года назад

    Ağzınıza sağlık güzel, anlaşılır ve faydalı bir video olmuş. Teşekkürler. Devamını bekliyoruz. Size bişey sormak istiyorum. Bu dpf ve egr iptali konusu bi çok otomobil formunda tartışılıyor. Kaldı ki sizde şahit oluyorsunuz diye düşünüyorum. Bir kısım otomobil kullanıcısı egr ve partikül filtresi iptalinin aracı rahatlattığını faydalı olduğunu söylüyor. Fakat bu tezin altını dolduracak teknik bir açıklamaya denk gelmedim. Zararlı olduğunu savunanlardanda en azından daha teknik bir şeyler okudum. Oda şu egr iptali sonrası motor sıcaklığının artacağı ve bu sıcaklık artışıyla beraber blok çatlamaları vs gibi sıkıntılar çıkabilirdenmiş. Fakat 400000 kmdir egr partikül iptal devam edenlerde var. Evet bir miktar sıcaklık artışı olacaktır fakat sürekli dip gaz kullanmayıp sakin bir kullanımda bu sıcaklık artışının ne derece etkili olacağıda ucu açık bir konu diye düşünüyorum. Çok uzatmış olabilirim kusura bakmayın böyle konular herkesle konuşulamıyor sizi bulmuşken yazayım dedim. Son olarak sizin düşünceleriniz nedir bu iptallerin motor ve aracın parçaları üzerinde olacak etkileri için?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад +2

      Güzel yorumunuz ve beğeniniz içi teşekkür ederim. Sorunuza gelirsek
      Dizel motorların verimi %50 civarındadır. Yani yakılan yakıttan alacağımız fayda bu kadar. Geriye kalan kısım ise ısıe nerjisi, sürtünme, ısı kaynaklı verim kaybı v.s yok olup gidiyor. Hatta benzinli araçlardaki verim ise %40 civarındadır.
      Bu bilgiden sonra aslında EGR nin asıl amacı motor yanma sıcaklığını düşürüp hesapta NOx üretimini azaltmak olsa da bu teknoloji sayesinde motorun ömrü ve verimi de artmış oluyor.
      1. incisi yanma sıcaklığı oksijen girişi azaldığı için düşüyor. Bunun gaza basıp basmamanızla alakası yok. Yani aracı sıkıştırmasanız normal kullanımda da yanma odası sıcaklığı düşüktür. EGR olan araçlarda radyatör fanları daha az devreye girer
      2. egzoz gazlarının içinde yanmamış hidrokarbonlar var. Gazın bir kısmının (max %30a kadar aracın devrine göre değişir) soğutulup tekrar yanma odasına verilmesi sayesinde aynı yakıt ile daha çok km gitmek mümkün oluyor. Hele bir de aracınızın turbosu değişken kompresör kapasitesine sahipse daha düşük devirlerde bile hissedilir kapasite artışı görülür.
      3. Yanma odası içindeki sıcaklığın düşmesi turbo turbin pervanesine giren sıcaklığında düşmesine ve böylece turbonun daha uzun yıllar sorun çıkarmadan çalışmasını sağlıyor. Biliyorsunuz turbo yağlanmasını motor yağından sağlıyor. Sıcaklık ne kadar az ise o kadar iyi. EGR olmayan araçlarda turboda 1000 ve üstü sıcaklıklar görülürken EGR sayesinde 700 derecelere düşüyor(Performaslı kullanımda)

  • @alioral1358
    @alioral1358 3 года назад

    Taner bey videodaki görsellerin sözlerle uyumu cok güzel olmuş. Konuyu iyi araştırıp nokta atışı kısımları anlatmışsınız. Teşekkürler.

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

  • @orhan2674
    @orhan2674 3 года назад

    DPF nedir ne işe yarıyor yada DPF ile tüm merak edilenler bu paylaşımınızda detaylı olarak anlatmışsınız.Özverili emek ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim Taner Bey.

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      Teşekkürler Orhan bey bir sonraki videoda asıl mevzuya gireceğim. Bu videoya nedense pek ilgi olmadı. İnsanlar aspirin bilgi istiyor.😊

  • @sahatbabacan2158
    @sahatbabacan2158 3 года назад

    Teşekkürler

  • @ozankantarc4275
    @ozankantarc4275 3 года назад

    Çok güzel anlatmışsın yine Taner abi, mesleğin nedir acaba?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Malzeme bilimi diyelim.

  • @canereynipa8739
    @canereynipa8739 3 года назад

    Tebrikler

  • @omerkucuk4899
    @omerkucuk4899 3 года назад

    Selam

  • @demetsinan5356
    @demetsinan5356 2 года назад

    Evet Taner bey konuşma üslubu kisiliyiniz de eklenince videolariniza çok asil olmuş Allah'ım yolunuzu hep açık etsin inşallah amin amin ecmain 🤲🤲👍👌👏❤️🧿🐞❤️🧿🐞❤️🧿🐞❤️🧿🐞❤️🧿🐞❤️🧿🐞

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  2 года назад +1

      Güzel yorumunuz için canı gönülden teşekkür ederim. Sağolun var olun.

    • @demetsinan5356
      @demetsinan5356 2 года назад +1

      @@Taner-Aydın rica ederim kalın saglicakla

    • @demetsinan5356
      @demetsinan5356 2 года назад

      @@Taner-Aydın bu arada da unuttum🙈🙈🙈Mutlu musmutlu pazarlar Taner bey ☕🍫🍬

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  2 года назад

      Teşekkür ederim.şimdi gördüm.😊

  • @zekizeki4756
    @zekizeki4756 3 года назад

    Taner bey benzinlimi kullanslim, dizel.mi? Bugunun ssrtlatinda hangisini tavsiye edersiniz

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад +1

      Zeki Bey dizel ülkemiz şartlarında aslında 2010 yılı itibarıyla bitmiş olsada ülkemizde en az 20 sene daha aktif kullanılır, ancak dizel araçların maliyet/ fayda analizine baktigimizda yilda 30, 40 bin km kullaniyirsaniz koşulsuz dizel alin. Ancak bu km söz konusu değilse benzinli alın. Elbette benim gibi dizelin yüksek tork una hayran kalıp çok km yapmasa bile dizel alanlarda var. Bu sebeple bir sonraki aracım da dizel torkunu yakalayabileceğim bir araç olarak 1.6 benzinli motorlarda iyi bir tork bulamadığım için hibrit almayı düşünürüm. Sizin araçtan beklentinizi bilemedigim için kendimi örnek verdim.

    • @zekizeki4756
      @zekizeki4756 3 года назад +1

      @@Taner-Aydın bey tsk. ederim.

  • @huseyinylmaz0202
    @huseyinylmaz0202 3 года назад

    👏👏👏🙏🙏🙏

  • @kuddusuturkmen3446
    @kuddusuturkmen3446 3 года назад

    👍👍

  • @omerkucuk4899
    @omerkucuk4899 3 года назад

    Selam

  • @ilkay8551
    @ilkay8551 3 года назад

    Lpg ve katalitör konusunu mümkün olan en yakın tarihte ele alabilir misiniz ?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      Hocam o konu zaman alabilir. Ancak bir sorununuz var ise buradan size bilgi vermeye çalışayım.

    • @ilkay8551
      @ilkay8551 3 года назад

      @@Taner-Aydın Çok teşekkür ederim. Şaşmaz esnafından pek hoşnut kalamadığım için kendim aracımın sorunlarını araştırıyorum. Aracım golf 4 1.6 16v lpgli, sarı motor ışığı yanıyor. Obd cihazından okuttuğumda Oksijen sensörü ısıtıcı devre arızası çıkıyor. Araç ısındıktan sonra kodu sildiğimde soğuyana kadar tekrar arıza ışığı yanmıyor. Görünüşe göre sensör arızalı fakat lpg den dolayı katalitik konvertöre zarar vermiş olabilir ve buna bağlı olarak sensör değişimi yapsam bile konvertörden kaynaklı olarak tekrar arıza ışığı yakma durumu olabilir mi ?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      @@ilkay8551 Merhaba Tüp kaç km önce takılmış önemli olan o. Uzun yıllar önce takıldıysa Katalitik konvertörden önce subapların durumuna da bakılmasında fayda var. Gerekirse bir karbon temizliği yapılırsa iyi olur. LPG malum yüksek sıcaklıkta çalıştığından katalitiğin seramiklerinde erimeye sebep oluyor. Erime ve hızlı soğuma sonucunda çatlaklarda olabilir. Oksijen sensörü voltaj üreterek egzoz gazındaki oksijen miktarını hesapladığı için o şekilde arıza bilgisi çıkar. Bu normaldir. Bir oksijen sensörü ortalama 150 bin km boyunca hizmet verir. Söküp temizleyebilirsiniz. ucuna ısı verdiğinizde avometre ile ölçüp voltaj üretimine bakarsanız doğru çalışıp çalışmadığı belli olur. Diğer durum ise AFR ayarı düzgün mü? Yani arıza ışığı oksijen sensöründen gibi gözükse de AFR ayarı bozukta olabilir. detaylı incelemek lazım. Araca daha önce kurşunsuz benzin alınması gerekirken kalitesiz yakıt katalitiğe hasar verir. Onun dışında kolay kolay bir şey olmaz.

    • @ilkay8551
      @ilkay8551 3 года назад

      @@Taner-Aydın sensörü söküp temizliğini yaptım bu sırada multimetre ile kontrollerini de sağlamdım gerekli değerleri alıyorum. Tüp 2008 yılında takılmış ve araç şu an 130bin km de. Afr ayarı için önerebileceğiniz bir yer var mı ?

    • @Taner-Aydın
      @Taner-Aydın  3 года назад

      @@ilkay8551 tüp markası nedir?