Tik Tok laat in China content gezien waar mensen die veel leren, goede daden doen de helden zijn. In het westen zijn mensen die dansjes doen, grote emoties uiten geen traditionele familiewaarden aanhangen centraal.
Smarthome gaat alleen wat worden wanneer de overhand op de markt er niet meer is door de grote leveranciers van smartproducten. Want inderdaad moet je in een huis dat werkelijk smart is, het nodige aan draadwerk doen om het goed te laten werken. Laten we het alleen maar hebben over de verlichting. Zijn er echt mensen die zonder probleem de lampen alleen via een telefoon of tablet willen bedienen? Nee. Je wil de lampen gewoon makkelijk kunnen bedienen en als het wat toevoegt, zoals wanneer je niet thuis bent, wil je het via de app kunnen, plus dat ze bijvoorbeeld op bepaalde tijden automatisch aan gaan. Dit laatste is mogelijk, maar het combineren met een lichtknop is veel lastiger. Veel meer moeite dan mensen ervoor willen doen. Als je dan bijvoorbeeld ook nog wil werken met een sensor die detecteert dat niemand meer in de kamer aanwezig is en de lampen uitzet, moet je daar ook weer draadwerk voor doen, tenzi je steeds een accu wil opladen. En uitbreiden kan alleen als je wat neemt dat met hetzelfde protocol werkt. Eigenlijk is het eea goed terug te voeren op de smartphoneindustrie waar het ook normaal werd dat overal een eigen ecosysteem voor gebouwd werd, en we opeens moeten doen alsof streamen van audio naar een speaker iets nieuws was terwijl dit via DNLA al jaren kon. Het was alleen minder flexibel en de innovatie had moeten zitten in het doorontwikkelen daarvan zodat je vanaf ieder apparaat ongeacht het OS deze functie kon gebruiken. In plaats daarvan ging de innovatie zitten in het ontwikkelen van een ecosystemen waarin deze features exclusief gehouden werden en mensen zich helemaal daaraan moesten conformeren. Het grote probleem is dat de fabrikanten achter dergelijke ecosystemen niet kijken naar flexibiliteit en het doorontwikkelen van het praktische gemak, maar naar wat voor hen met minimale moeite het meeste geld oplevert. De partijen die het dichts in de buurt zitten van een echte slimme oplossingen die gericht zijn op praktisch gebruik en uitbreidbaarheid zijn dus naar mijn mening wel degelijk de diensten die inzetten op zakelijke omgevingen. De gebouwen waar je toegang toe krijgt met gezichtsscans, vingerafdrukken, waar geregistreerd wordt wie binnen is en wie niet, etc. etc. Dat doen ze al jarenlang, sinds eind jaren '90. De opkomst van de smartmerken heeft de ontwikkeling van slimmere nieuwe huizen doen stagneren omdat mensen verwachtten dat alles werkt volgens de norm van een Apple. En daarna zijn overige spelers in de industrie erin meegegaan, om onderdeel te worden van bestaande systemen of ermee te concurreren.
Tik Tok laat in China content gezien waar mensen die veel leren, goede daden doen de helden zijn. In het westen zijn mensen die dansjes doen, grote emoties uiten geen traditionele familiewaarden aanhangen centraal.
Smarthome gaat alleen wat worden wanneer de overhand op de markt er niet meer is door de grote leveranciers van smartproducten. Want inderdaad moet je in een huis dat werkelijk smart is, het nodige aan draadwerk doen om het goed te laten werken. Laten we het alleen maar hebben over de verlichting. Zijn er echt mensen die zonder probleem de lampen alleen via een telefoon of tablet willen bedienen? Nee. Je wil de lampen gewoon makkelijk kunnen bedienen en als het wat toevoegt, zoals wanneer je niet thuis bent, wil je het via de app kunnen, plus dat ze bijvoorbeeld op bepaalde tijden automatisch aan gaan. Dit laatste is mogelijk, maar het combineren met een lichtknop is veel lastiger. Veel meer moeite dan mensen ervoor willen doen.
Als je dan bijvoorbeeld ook nog wil werken met een sensor die detecteert dat niemand meer in de kamer aanwezig is en de lampen uitzet, moet je daar ook weer draadwerk voor doen, tenzi je steeds een accu wil opladen. En uitbreiden kan alleen als je wat neemt dat met hetzelfde protocol werkt.
Eigenlijk is het eea goed terug te voeren op de smartphoneindustrie waar het ook normaal werd dat overal een eigen ecosysteem voor gebouwd werd, en we opeens moeten doen alsof streamen van audio naar een speaker iets nieuws was terwijl dit via DNLA al jaren kon. Het was alleen minder flexibel en de innovatie had moeten zitten in het doorontwikkelen daarvan zodat je vanaf ieder apparaat ongeacht het OS deze functie kon gebruiken. In plaats daarvan ging de innovatie zitten in het ontwikkelen van een ecosystemen waarin deze features exclusief gehouden werden en mensen zich helemaal daaraan moesten conformeren. Het grote probleem is dat de fabrikanten achter dergelijke ecosystemen niet kijken naar flexibiliteit en het doorontwikkelen van het praktische gemak, maar naar wat voor hen met minimale moeite het meeste geld oplevert.
De partijen die het dichts in de buurt zitten van een echte slimme oplossingen die gericht zijn op praktisch gebruik en uitbreidbaarheid zijn dus naar mijn mening wel degelijk de diensten die inzetten op zakelijke omgevingen. De gebouwen waar je toegang toe krijgt met gezichtsscans, vingerafdrukken, waar geregistreerd wordt wie binnen is en wie niet, etc. etc. Dat doen ze al jarenlang, sinds eind jaren '90. De opkomst van de smartmerken heeft de ontwikkeling van slimmere nieuwe huizen doen stagneren omdat mensen verwachtten dat alles werkt volgens de norm van een Apple. En daarna zijn overige spelers in de industrie erin meegegaan, om onderdeel te worden van bestaande systemen of ermee te concurreren.