Zeilschool De Viking: Optuigen van een Valk

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2013
  • Introductiefilmpje van hoe je een valk moet optuigen.
    www.zeilschool.net
  • СпортСпорт

Комментарии • 9

  • @haeusslerharald
    @haeusslerharald 2 года назад +4

    Your country and your valks are wonderfull.
    Love

  • @lucieCEbirdy
    @lucieCEbirdy 8 лет назад +4

    Bedankt voor deze handige video! Ik heb alweer een tijdje niet gezeild en mijn CWO 1

  • @Nerdiasme
    @Nerdiasme 5 лет назад

    Mooi gedaan van de Viking ;)

  • @janmariennijsse1
    @janmariennijsse1 10 лет назад

    Helemaal mooi!

  • @tuonratube
    @tuonratube 5 лет назад +2

    Ouder filmpje, maar kan het niet laten om mijn kritiek te spuien. Het is ook alweer wat jaren geleden dat ik op een zeilboot heb gevaren, maar deze miskleun kan ik zelfs nu nog wel opmerken.
    Anyway.. De afmeeractie (wat is aanmeren? Ik ken wel aanleggen en afmeren) aan hogerwal is an sich prima. Er zijn allerlei varianten denkbaar, maar hier is weinig mis mee.
    Hoe anders geldt dat voor de getoonde procedure voor aanleggen aan lagerwal. Grootzeil strijken voor-de-wind is not done. Nooit. Dus, nog op ruime afstand van lagerwal eerst kop in de wind draaien en met vaart nog in de boot (zodat de boot stuurbaar blijft) alleen het grootzeil laten zakken. (Bij harde wind kun je evt. eerst tijdelijk de fok laten zakken om lastig geklapper te vermijden. Na zakken grootzeil de fok weer omhoog.) Iets afvallen zodat je druk in de fok krijgt en de boot weer van voortstuwing is voorzien. Als de boot echter inmiddels is stilgevallen met nog steeds kop-in-de-wind, dan eerst de fok bak trekken, en wegdraaien. Koers zetten naar de wal, en inschatting maken van de kiezen route en hoeveel je de fok daarbij moet vieren om vaart te kunnen minderen. Vooral bij hardere wind de route zo opzetten dat je de laatste paar meters een scherp draai kunt maken en je parallel aan de wal komt te liggen. Hiermee haal je de laatste snelheid uit de boot. Afmeren, fok strijken.
    Btw, het nut van een kraanlijn op zo'n kleine boot is me eigenlijk altijd ontgaan. Meer last dan lust. Hijsen vanuit de mik of schaar is weliswaar fout volgens het boekje, maar gaat wel erg vlot omdat het je een aantal stappen bespaart. Alternatief is om giek en gaffel van de mik op het dek te leggen alvorens het hijsen, maar een gemiddelde bootverhuurder ziet dat natuurlijk niet graag.

    • @caspervaneersel8531
      @caspervaneersel8531 5 лет назад +2

      Mocht u nog interesse hebben in een zeillesje, hoor ik het graag.
      - De zeilen worden gestreken op halve-aan de wind om controle te houden op het schip. Om niet stil te vallen en dus altijd te kunnen sturen.. Niet voor de wind.. ook niet in dit filmpje.. Ze varen namelijk al voor de wind naar de steiger toe, een andere koers dan wanneer ze de zeilen strijken..
      - Bij het vieren van de fok op voor-de-windse koersen maak je alleen maar meer snelheid.
      - Een giek op het achterdek is 1: slecht voor het materiaal 2: beperkt je bewegingsvrijheid 3: ook met de kraanlijn een beetje aan, kun je prima varen.
      - Als CWO examinator vind ik dit een uitstekende uitvoering van de lagerwal.

    • @mrJJvds
      @mrJJvds 5 лет назад

      Haha, eerst een betoog om het te doen volgens het boekje en daarna om ervan af te wijken. In het filmpje zie je duidelijk dat ze niet op voor-de-windse koers strijken. Ze liggen wel op de voor-de-windse lijn t.o.v. de kant. Voor mij vrij duidelijk, maar kan me voorstellen dat het verwarring oproept. Desalniettemin is het niet eens onmogelijk om bij matige wind het zeil te strijken op voor-de-windse koers, zeker bij een gaffeltuig. Tuurlijk het is gewoon onhandig, maar "not done. nooit" zou ik niet willen zeggen. Kan me situaties bedenken waarbij je niet anders kunt (nauw vaarwater met grote boot, waardoor weinig ruimte, bijvoorbeeld). Ben het eens over de kraanlijn. Goed, dat was dan weer mijn verhaal. Fijne dag nog!

    • @SmoothSmoothalicious
      @SmoothSmoothalicious 5 лет назад +2

      Of gewoon je stootrand gebruiken want die heb je toch niet voor niets bij zo'n polyvalkje?