Features of wood-burning sauna stove and gravity ventilation.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 дек 2024

Комментарии • 17

  • @puoliplaanari
    @puoliplaanari 2 месяца назад +1

    Ihan oikeaa pointtia verkkokiukaista. ja parantaa lämmön tasaisuutta. mutta eniten ilmankiertoon ja tasaisempaan lämpöön vaikutetaan ilmaventtiilien sijoituksella. puulämmitteisessä poistohan on automaattisesti oikein alhaalta pesän kautta. korvausilman tulo on siis oleellista (kuten mainitsitkin). kuitenkin mitä kauempana ja matalempana venttiili on kiukaan päältä, sen huonommin ilma kiertää painovoimaisesti ja lämpötilat kerrostuu. kokemuksesi putkella kaatui pitkään matkaan ja mutkiin... ja siinä ehkä se syy olikin. jos rossipohjan niin ilman voi tuoda myös lattiasta putkella kivien päälle, itse yhdessä saunassa näin tein. yksi tärkeä asia on mahdollistaa se ilman kierto, eli mikäli isot umpinaiset lauteen, ei se ilma sen läpi kierrä. laudelaudoissa jo kuivumisenkin takia on hyvä olla reilut raot, mutta ilmankierron vuoksi olisi järkevää jättää ylälauteen ja seinän väliin 10cm rako. eli tässä haetaan seuraavaa: raikas hapekas ulkoilma sekoittuu kiukaasta nousevaan kuumaan ilmaan, hapekkaat löylyt kiertävät saunan ylöosasta vasten kasvoja, kiertää lauteiden raoista ja seinän/lauteen raosta lauteiden alle ja sieltä kohti pesää. ilma kiertää koko saunassa-> ilma ei kerrostu voimakkaasti-> jaloilla lämmin vaikka olisi peltikiuas-> myös lauteiden alla oleva lattia kuivuu. suurin moka on korvausilmaventtiili matalalla, kiuasta vastapäätä-> osa ilmasta kulkee suoraan pesää kohden ja piipusta ulos-> ilma kerrostuu, ei ole raikas jne jne. tulipa pitkä teksti, sori siitä

    • @Varaparru
      @Varaparru  2 месяца назад +1

      Pitkä tarina, mutta hyviä pointteja. 👍 mutta sanoisin, että tuo 10cm rako lauteiden takana on ruma ja epäkäytännöllinen esim. tuennan kannalta, joten se sulkee pois itsensä. Varmasti ilmankierron kannalta hyvä, mutta sauna on kokonaisuus.
      Ja rossipohjasta en korvausilmaa ottaisi. Jos ei ihan uudisrakennuksesta puhuta, niin rossipohjasta löytyy kaikkea ei niin kivaa, mitä ei keuhkoihinsa halua.
      Tuosta korvausilman putkituksesta, niin oli mulla tosiaan kerran myös sellainen pikkusauna Harvia M3:lla ja siinä tuli 100mm putki lattiasta n. 50cm kiukaan yläpuolelle. Lattiassa oli yksi mutka ja valussa n. 50cm vaakavetoa ja putken toinen pää kellarissa. Ei toiminut sielläkään, korvausilma tuli jostain vuotona.

    • @puoliplaanari
      @puoliplaanari 2 месяца назад +1

      @@Varaparru harmi kun tähän ei saa kuvia liitettyä. Olisin laittanu kuvan putkituksesta ja lauteiden raosta. Se rako ei vaikuta tuentaan, eihän lauteet seinässä ole pintalaudoilla kiinni.
      Totta tuo rossipohjan ilma, riippuu tapauksesta… multapenkkipohjastakin voi tulla tunkkanen ilma😅
      Jos kiuas keskellä rakennusta, voi putkella tuoda ulkoseinältä vaikka lauteiden alla matalalla seinään kiinniettynä ilma kiukaan päälle… oleellista että on hieman nousua kiuasta kohden ja mutka kiukaan vieressä ja pystyputki kivien päälle. Putki hieman lämpenee ja ilma alkaa luontaisesti virtaamaan oikeaan suuntaan.. ulkona seinäventtiilissä huomaa kunnon imun.
      Se minkä tein itselle, oli reilu metrin 100mm rst pystyputki suoraan rossipohjasta. Uudiskohde 1,5m ryömintätilalla… ei hajuja😅😚

  • @Tangoproject752
    @Tangoproject752 Месяц назад +1

    Itsellä saunaprojekti käynnissä. Tein 125 mm korvausilmaputken kiukaan alle. Putken veto tapahtuu ryömintätilassa perusmuurista ulos noin 2 m matkalla. Ajattelin laittaa yläpohjaan myös korvausilmaventtiilin kiukaan yläpuolelle. Matkaa yläpohjassa päätyseinään n. 2m. Antaakohan tämä venttiili mitään lisäarvoa löylyn laatuun?

    • @Varaparru
      @Varaparru  Месяц назад +1

      Kyllä se voi hyvinkin toimia. Laita sellaiset harvat ulkosäleiköt, josta ei tule paljoa painehäviötä.
      Kokeilemalla voi sitten testailla, että tarviiko sitä lattian kautta tulevaa välttämättä ollenkaan. Lattiatasosta tuleva kylmä ilma voi viilentää lattiatasoa aika voimakkaasti.
      Kiukaan yläpuolelle tuleva venttiili kokonaan metallinen, ettei mitään muovista pääse sulamaan kiville ja syttymään.

    • @Tangoproject752
      @Tangoproject752 Месяц назад +1

      @Varaparru kiitos vinkeistä. Jalo ajatus on, että paloilma tulisi kiukaan alta ja katosta raitista ilmaa löylyn mukana kiertoon. Poistot lauteen alla ja yläpuolella katonrajassa luukullinen. Testaamalla ainakin selviää mitä käy ja voihan turhat venttiilit laittaa sitten kiinni.
      Verkkokiukaan hankinta edessä. Onkohan tietoa Skametin teräslaadusta verrattuna IKI-kiukaan laatuun? Skametin hinta on puolet IKIstä ja se on paljon.

    • @Varaparru
      @Varaparru  Месяц назад +2

      @@Tangoproject752 Lauteen alla oleva poisto on painovoimaisella ilmanvaihdolla turha. Se todennäköisesti toimii ainoastaan korvausilmareittinä.
      Jos olisi koneellinen ilmanvaihto, niin silloin se poisto lauteiden alla olisi parempi.
      Ei ole kyllä Skametin kiukaan teräslaadusta tietoa. Kiukaana ei varmasti ole yhtä hyvä kuin joku Harvia tai muu suomalainen, mutta on hintakin puolet siitä...
      Stovemania en enää ostaisi. Ainakin se verkkokiuasmalli mikä mulla oli aiemmin oli todella huonoa suunnittelua. Onnettoman kokoinen tuhkaluukku ja tulipesän muotoilu aivan surkea. Nuohousluukut kivitilassa vääntyi melkein uutena muodottomaksi, kun ne oli ilman mitään vahvistuskanttauksiat tms., niin lämpö väänsi suoran metallin mutkalle.

    • @Tangoproject752
      @Tangoproject752 Месяц назад +1

      @@Varaparru okei 👍
      Näin heavyuserina >300 krt/v ois mukavaa saada kiuas joka ei mee puhki vuoden päästä.
      Ehkä se on kokeiltava kuitenkin 20 m3 saunaan IKI maxia. Näistä kiuasvertailuista olisi mukavaa saada videoita.

    • @Varaparru
      @Varaparru  Месяц назад

      @@Tangoproject752 Kiuasvertailu on to do-listalla. Sen järkevä testaus on pelkästään paperilla vähän pinnallinen. Käyttötestaus taas näillä pelimerkeillä mahdoton. Mutta on tulossa jossain muodossa, koska kiinnostaa itseäkin.

  • @Taivaantallaaja
    @Taivaantallaaja 7 месяцев назад +1

    Ite olen käyttänyt aina tuota hormin yläliitäntää koska kun kiukaan elinikä on noin 10 vuotta eli 1000 lämmityskertaa niin kun ostaa uuden kiukaan niin se tuppaa olemaan aina hieman erilainen kuin vanha sillä metallisella liitosputkella on helppo liittää kiuas kuin taas kävis poraamaan uutta reikää ja tuloilma tulee minulla lattiavalun aikaan laitetulla 50mm teräsputkella suoraan kiukaan alle ja kyllä sieltä hyvin puhaltaa ei kyllä ihan riitä mutta loppu ilima tulloo sitten muista räppänöistä

    • @Varaparru
      @Varaparru  7 месяцев назад

      Ihan totta 👍

  • @MrEtatyomies
    @MrEtatyomies 7 месяцев назад +2

    monesti talvella kiuas kerkeää lämmetä mutta tosiaan alalauteet on kylmät.

    • @Varaparru
      @Varaparru  7 месяцев назад

      Sillain siinä helposti käy.

  • @AinolanJamppa
    @AinolanJamppa 7 месяцев назад +2

    Laitetaanpa mietintään tuo kiukaan yläliityntä 👍

    • @Varaparru
      @Varaparru  7 месяцев назад

      Juu, ei ole kallis kokeilu, mutta tekemisessä vähän vaivaa. Jos ei timantilla aja pyöreää reikää, niin helposti saa pyöreän reiän, kun poraa sarjan reikiä ympyrän kehälle ja piikkaa irti.

    • @AinolanJamppa
      @AinolanJamppa 7 месяцев назад +3

      @@Varaparru Palovilla peittää minkä mitta heittää 😀

    • @Varaparru
      @Varaparru  7 месяцев назад

      @@AinolanJamppa se on juuri näin! 😁