Zeytinde Halkalı Leke Mücadelesine Başladık || Bahar Bakımının İlk Uygulaması

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • Halkalı leke, zeytin yapraklarında görülen ve verim kayıplarına neden olan mantari bir hastalıktır. Hastalığın etmeni Spilocaea oleaginea isimli fungusdur. Bu fungus, ilkbahar ve sonbaharı yağışlı geçen, nemli ve serin/ılık iklim koşullarında 12-24 dereceler arasında gelişir. Ayrıca, iyi havalanmayan, güneş almayan, su tutan ve sık dikilmiş zeytinliklerde hastalık daha fazla yayılır. Hastalık, zeytin yetiştiriciliği yapılan Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde görülür. Hastalıkla mücadele için kültürel ve kimyasal önlemler alınmalıdır. Önlemlerin alınmadığı veya geciktiği taktirde bu hastalık zeytin verimini ve kalitesini olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara neden olur.
    Halkalı leke hhstalığın belirtileri nelerdir?
    İlkbaharda yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklinde başlar. Bu noktaların olduğu yerde renk açılır, etrafında normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa halkalı leke hastalığı adı verilir. Bir yaprakta çapları 8-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabilir. Hastalık ilerledikçe bu lekeler bütün yaprağı kaplayarak, zamanla yaprağın sararmasına ve dökülmesine neden olur. Hastalık, meyvelerde de benzer lekeler oluşturur. Lekeli meyveler küçük, sert ve acı olur. Hastalık, ağır yaprak dökümleri nedeniyle ağaçların fotosentez kapasitesini azaltır, zayıflamasına ve verim kaybına yol açar. Ayrıca, hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlar, diğer hastalık ve zararlılara karşı daha duyarlı hale gelir.
    Hastalığın mücadelesi için hem kültürel hem de kimyasal önlemler alınmalıdır!
    Kültürel önlemler arasında, ağır ve su tutan topraklarda, hava sirkülasyonu iyi olmayan ve nemli olan yerlerde zeytinlik tesis edilmemesi, su tutan arazilerde drenaj kanalları açılması, gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılması, fazla azotlu gübre kullanılmaması, ağaçların havalanacak ve ışık alacak şekilde budanması, kuru dal ve dalcıkların budanarak temizlenmesi, yere dökülen lekeli yaprakların toplanıp yakılması veya toprağa gömülmesi sayılabilir. Kimyasal mücadele için ise, hastalığa karşı etkili olan fungisitlerin, hastalığın gelişimine uygun zamanlarda ve dozlarda uygulanması gerekir.
    Kimyasal mücadelede, ilaçlama zamanı ve sayısı, bölgenin iklim koşullarına, hastalığın şiddetine ve ağaçların gelişim durumuna göre belirlenmelidir. Genel olarak, ilaçlama zamanları şöyle sıralanabilir:
    -Sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce
    -Çiçek somakları belirginleştikten sonra
    -Çiçekler açmadan önce
    -Meyve irileşme döneminde
    -Meyve olgunlaşma döneminde.
    İlaçlama yaparken, ağaçların tamamının ilaçlanmasına, ilaçların yaprakların alt ve üst yüzeylerine iyice temas etmesine, ilaçlama sonrası yağış olmamasına dikkat edilmelidir. İlaçlama yapılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış fungisitlerin kullanılması, ilaçlama dozu, zamanı ve aralığına uyulması, ilaçlama sonrası hasat süresine dikkat edilmesi, ilaçlama ekipmanlarının kalibre edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
    Zeytinde halkalı leke hastalığı, zeytin üreticileri için önemli bir sorundur. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için, yukarıda belirttiğim kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulanması, hastalığın yayılmasını ve zararlarını azaltacaktır. Hastalıkla mücadelede, zeytin üreticilerinin bilinçli ve duyarlı olması, hastalık belirtilerini erken tespit etmesi, mücadele yöntemlerini doğru ve zamanında uygulaması, zeytinliklerdeki diğer hastalık ve zararlılara karşı da koruyucu olacaktır.

Комментарии • 68

  • @adnanselcuk9401
    @adnanselcuk9401 7 месяцев назад

    Vealeyküm selam Hacıabim Teşekkür ederiz değerli katkılarınız için uygulamarlarınızla sezona birlikte hazırlanıyoruz inşallah yeni paylşımınızı bekliyoruz kolay gelsin bereketli olsun

  • @HikmetDemir-sx9cx
    @HikmetDemir-sx9cx 7 месяцев назад

    Allah razı olsun verdiğiniz kıymetli bilgiler için.

  • @muhammetali5360
    @muhammetali5360 7 месяцев назад +1

    Abi heyecanla videolarini bekliyoruz allah razi olsun

  • @hamitkaracagun3107
    @hamitkaracagun3107 6 месяцев назад

    Güzel bilgileriniz için çok tşk ler Yunus bey

  • @gayeriza-iilahi4148
    @gayeriza-iilahi4148 7 месяцев назад

    Teşekkürler abi Allah razı olsun. Videolarınızın devamını bekliyoruz.

  • @MulazimAkchay
    @MulazimAkchay 7 месяцев назад

    Verdiyiniz bilgiler çok yararlı teşekkür ederim selamlar

    •  7 месяцев назад

      Aleyküm selam kardeşim.

  • @denizakcin2680
    @denizakcin2680 7 месяцев назад +1

    Eline emeğine sağlık.

  • @mehmetates3317
    @mehmetates3317 7 месяцев назад

    Merhaba abicim.
    Uzun süreli koruma için göstermiş olduğun bakir tam isabet yağmurda yağsa uzun süreli koruma yapıyor geçen sene denedim çok memnun kaldım.
    Allah yardımcın olsun.

  • @sefasivrikaya2394
    @sefasivrikaya2394 6 месяцев назад

    Yunus abi hayırlı ramazanlar, biz ilk defa sıvı bakır atacağız da daha önce hic kullanmadik hangi marka hangi oranda sivi bakir falan bilmiyoruz önerebileceğin marka var mi bir de galiba oranın yüksek olmasi önemlimiş.
    Bilgilendirirsen sevinirim abi

    •  6 месяцев назад +1

      Burdan marka vermemiz maalesef yasal degil kardeşim. Bir zirai ilac bayine gittiginde bakir sulfat, bakir oksiklorid veya hidroksitli bir ürün iste. Verdiği ürünün etiketini incele, zeytinde halkalı leke ibaresini goruyorsan gonul rahatligiyla uygulayabilirsin.

  • @sefasivrikaya2394
    @sefasivrikaya2394 7 месяцев назад

    Abi kolay gelsin, ilk önce sıvı bakır mi yoksa bor çinko aminoasit deniz yosunu karışımını mı atalım

  • @onderyolcu7233
    @onderyolcu7233 7 месяцев назад +3

    gübretasin bakiri %5 diyor yeterli olur mu acaba bursa orhangazi tarafı

    • @kubilay4579
      @kubilay4579 7 месяцев назад

      Gübretaşın ve diğer %5 bakır içeren bazı ürünler gübre formunda bakır içerir ve halkalı lekeye ruhsatları yoktur. ( faydası vardır yoktur orası tartışılır ama bakanlık ruhsat vermiyor)

    • @onderyolcu7233
      @onderyolcu7233 7 месяцев назад

      @@kubilay4579 anladim. peki halkali leke icin uygun degil ise bu bakir ne icin kullanilir amaci nedir %5 lik bakırin

    • @kubilay4579
      @kubilay4579 7 месяцев назад

      @@onderyolcu7233 Ağaçın düşükte olsa bir bakır ihtiyaçı vardır. % 5'lik bakırın asıl amaçları ağaçın bakır ihtiyaçını gidermektir. ( normal gübreler gibi düşünün ağaçın fosfor ihtiyaçını karşılamak için fosforlu gübre atıyorsak, bakırlı gübrelerde bu mantıkta) .
      Birazda iş milleti dolandırmak
      Gerçek sıvı bakırlara 3000 lira vermektense, bakırlı gübrelere 1500 lira vermek çiftçinin cebine cazip geliyor.

    •  7 месяцев назад

      Teşekkürler Kubilay kardeşim, çok güzel ifade etmişsin.

    • @kubilay4579
      @kubilay4579 7 месяцев назад +1

      @ Ben teşekkür ederim hocam. Sizlerden ve mehmet hocamızdan öğrendiklerimiz sayesindedir.

  • @alidemirel8489
    @alidemirel8489 7 месяцев назад

    Yunus bey iyi günler dilerim. Hocam sıvı bakır ile 20 20 20 npk yı karıştırıp atabilirmiyim. İzmir den yazıyorum sıcaklıklar gece 13 gündüz 22 şimdiden teşekkür ederim

  • @yusufcaner7078
    @yusufcaner7078 7 месяцев назад

    Teşekkürler

  • @sefasivrikaya2394
    @sefasivrikaya2394 7 месяцев назад

    Abi sıvı bakıra bor çinko karistirilir mı bazilari olur diyo

  • @suleymansengul4238
    @suleymansengul4238 7 месяцев назад

    Yunus abi budama yapildiktan sonra Güllüce Bulamacı yaraları kapatmak için iyi gelir mi yada ne tavsiye edersin.

    •  7 месяцев назад

      Sivi bakir arkasina bir hafta sonra gulluce iyi bir koruma sağlayacaktır.

  • @gunerbarcn3124
    @gunerbarcn3124 7 месяцев назад

    Teşekkürler abi

  • @emredoygun4115
    @emredoygun4115 7 месяцев назад

    Abi s.a sana nasıl ulaşabilirim, mersinden yazıyorum.

  • @Zeytinci-tr9ie
    @Zeytinci-tr9ie 7 месяцев назад

    Abi hayırlı akşamlar zeytinler için sıvı solucan gübresini önerirmisiniz teşekkürler

    •  7 месяцев назад

      Organik madde, mikrobiyal varlik ve bakterisiz yuksek verim almak imkansızdır. Hem yaprak hem topraktan uygulanmasi halinde farkı kısa zamanda görürsünüz kardeşim.

    • @Zeytinci-tr9ie
      @Zeytinci-tr9ie 7 месяцев назад

      @ Teşekkür ederim abi

  • @ozkanyalgn5992
    @ozkanyalgn5992 7 месяцев назад

    Yunus bey selamün aleyküm hayırlı akşamlar diliyorum ben Denizli'de yaşıyorum Bizim buralar ısınmaya başladı sizden ricam şimdi zeytinlerime hangi ilaçları almalıyım buradan sıralama yaparsanız çok memnun olurum keşke numaranız olsa konusabilsek ama yinede yardımcı olursanız memnun olurum hayırlı akşamlar

    •  7 месяцев назад +1

      İlk uygulama halkali lekeye ruhsatlı bir sivi bakir kullanmak. Sonrasinda yapraktan magnezyum eksikliği goruldugu durumlar magnezyum nitratla ure karisimi, gorulmuyorsa npk iceren ve fosforu yuksek olan gubre ile kombi karışımı cicege kadar 10-15 gun arayla devam edilecek.

  • @yusufyunus1918
    @yusufyunus1918 7 месяцев назад

    Abi bana iletişim bilgilerini adresini verebilir misin sizi ziyarete geleceğim Adana'ya

  • @ertugrulsarp7755
    @ertugrulsarp7755 7 месяцев назад

    Bakırli urunler gec atılırsa yaprak kaybı çok fazla oluyor o da meyve tutumunu azaltıyor. Yaprak üzerinde hastalığı tedavi edip dökmeyen bir ürün var mı? Bu yaprak dökümü aşırı bakırın yaprak üzerinde yarattığı fiskositeden oluyor. Bakırsız halkalı leke çözümü var mı?

    •  7 месяцев назад

      Yaprak iki nedenden ötürü dökülüyor kardeşim. Eğer hastalık cok ileri safhaya geçmişse yaprak hala dalinda olsa da agac yaprakla iletisimi kesiyor ve zaman icerisinde dökülüyor. Ya da bazi üreticilerimiz aşırı doz aşımı yapıp agacta fitotoksite ye sebep oluyor ve ani yaprak dokumleri görülüyor. Uygun bakiri uygun olcude uygularsak sorun olmayacaktir.

    • @ertugrulsarp7755
      @ertugrulsarp7755 7 месяцев назад

      @ hocam çoğu yaprakta hastalık yoktu bana hastalığı tedavi eden bir şey lazım. Birde dökülen yaprakları yeniden olusturacak bir ürün.

    • @fahricelik1974
      @fahricelik1974 7 месяцев назад

      @@ertugrulsarp7755 Quatris Maxx

    • @zaferzeytinci551
      @zaferzeytinci551 7 месяцев назад

      %1 lik bordo bulamacı %1,5 luğa göre gözle görülür şekilde daha az yaprak dökümüne neden oluyor. Ayrıca bahar aylarında quadris max isimli sistemik etkili ilacı kullanabilirsiniz. Bu yıl 2 defa 20 gün ara ile.

    • @ertugrulsarp7755
      @ertugrulsarp7755 7 месяцев назад

      @@zaferzeytinci551Ilginize tek ederim. bilimsel bir makalede yüzde 1 bordo daha etkili olmuş fakat yaprak dökümü genede oluyor. Bakırlı ürünler dışında yaprak dökümünü minimuma düşüren bir ürün lazim.

  • @fahricelik1974
    @fahricelik1974 7 месяцев назад

    Kırmızı örümcek 2023 sezonunda danelere cok zarar verdi yamuk yumuk pütürlü oldu abemecdin attım hiç faydası olmadı sizden ricam daha etkili bir ilac önerirmisiniz arbeguinolar çiçek salkımlarını oluşturmaya başladı buyıl mevsim erken başladı iskenderundan selamlar

    •  7 месяцев назад

      Şuan için abamectin harici bir çözümü mevcut değil kardeşim. Dozajlarina dikkat ederek tona 500 cc abamectin, 200 cc de acetamiprid le desteklenirse netice alırsınız inşallah.

    • @fahricelik1974
      @fahricelik1974 7 месяцев назад

      @ teşekürler

    • @ertugrulsarp7755
      @ertugrulsarp7755 7 месяцев назад

      Toprak tahlili yaptırdınız mı? Ağaçların cinsi nedir? Abamectin hangi sıklıkla kullandınız?

    • @fahricelik1974
      @fahricelik1974 7 месяцев назад

      @@ertugrulsarp7755 çiçeklerin %5 açtığıda güve ilacı lamdta kloredtinle beraber daha sonra çiçek tacyaprakları dökülüp mevelerin toplu iğnebaşı kadar olunca güve ilacıyla beraber 3 uygulama çekirdekler serleşmeye başladığında tahlil yaptırmadım ağaçların 15 arbegiona 25 tanede gemlik 5 halhalı

    • @mehmetates3317
      @mehmetates3317 7 месяцев назад

      Merhaba kirmizi örümcek ile mücadele için çift etkili ilaç kullanmak gerekli diye biliyorum yani yumurtayı da imha edecek bir ilaç sadece kendisini imha etmek yetmiyor.

  • @SuperChatlag
    @SuperChatlag 6 месяцев назад

    Hocam bi ziraat muhendisi videoda ilk yapraktan besin yani (bor çinko yosun ...) sonra sivi bakir diyor. Birisi tomurcuk doneminde cicege varmadan 1 hafta once bor cinkoyu atin diyor o sekilde olursa nisan ortasi yapraktan gübre versek bakir sonra atilirmi yoksa bakiri Şubat mart gibi mi atacaz herkes birseyler demis ama anlamadim

    •  6 месяцев назад

      Havalar suan birden isindi. Cicegi bekleyelim dersek halkali leke ağacı ele geçirir. Sadece cicekten hemen once besin takviyesi yapmak yanlıştır. Baharın başlamasıyla birlikte yapraktan mumkun oldugunca agaca destek verip ben arkandayim, tomurcuk ve ciceklenme sen güçlü dur demek gerekiyor. Tabi cicekten hemen once agac stres yasayacagindan kaliteli iz element, amino asit ve sitokin hormonu gibi hızlı tuketilecek besinleri vermek verimi arttiracaktir. Dolayisiyla simdi hemen, once gübreleme bir iki gun sonra da halkali leke icin sivi bakir( bakir sulfat) uygulamasi yapabilirsiniz.

  • @aliekinak-px5sc
    @aliekinak-px5sc 7 месяцев назад

    Agroida kullanmıssın bı vıdeo da gordum abi seni nasıl bı ilac tavsıye edermisın faydası oldumu

    •  7 месяцев назад

      Etiketinde halkalı leke ibaresini görmediğiniz hiçbir bakırlı üründen kesin netice alamazsınız. Bakırın kendisi azot gibi fosfor gibi bitkinin ihtiyac duydugu besin elementlerinden birisidir. Karsilastigim hiçbir analiz sonucunda bakır eksikliği ceken bahce görmedim. Etiketinde halkalı leke yazmayan urunler eksiklik uzerine atilan gubre cozeltileridir. Halkalı lekeye ruhsati olan bakirlar farklı teknolojilerle üretilen ürünlerdir.

    • @aliekinak-px5sc
      @aliekinak-px5sc 7 месяцев назад

      @ ben genel sordum benim zeytınlıklerde hastalık yok

    • @aliekinak-px5sc
      @aliekinak-px5sc 7 месяцев назад

      Çok met edıyolar güzel tutum saglıyo dıye ondan sordum kullandın galıba sende o bır vıdeoda gördüm senı bılgı alayım dedım

  • @bulentemirsoy2440
    @bulentemirsoy2440 7 месяцев назад

    Agroida bakır copper nasıldır tavsiye edermisiniz

    •  7 месяцев назад

      Marka marka degerlendirme yapmamiz mumkun değil kardeşim. Burda bakacagimiz ve dikkat edecegimiz unsur etiketinde zeytin halkali leke ibaresinin bulunuyor olması.

    • @bulentemirsoy2440
      @bulentemirsoy2440 7 месяцев назад

      Çok teşekkür ediyorum

  • @oguzbolat9440
    @oguzbolat9440 7 месяцев назад

    İz element verdik bugün. Geçen ay bordo atmıştık fakat siyah lekeler devam ediyor. Yarın sıvı bakır atsam olur mu ?

    •  7 месяцев назад

      Atılan bakir hastaliga yakalanan yapraklari temizlemez sadece hastaligi durdurur ve kurutur ama izi kalir. Eger en yeni sürgünlerin uc kisimlarina sıçramış ise hastalık hâlâ çalışıyor demektir. Bu durumda tekrardan zirai mücadele yapmak gerekir.

    • @oguzbolat9440
      @oguzbolat9440 7 месяцев назад

      @ En yeni sürgünlerin yapraklarında yok lakin o yeni sürgünleri yiyen birşeyler var ne olduğunu anlamıyorum ve bu haliyle canımı çok sıkıyor ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

  • @FatihGecit36
    @FatihGecit36 6 месяцев назад

    Hocam bizim zeytinlerde yaprak atma gibi bir durum var bordo bulamacı bakır yaprak gubresi ve mantar için ilac kullandık yapraklarda halkalı leke gibi bir durum da gözlemlemedik uç sürgün durumu da süper 30 cm üzeri sürgün var budama işini de yaptık sorun ne olabilir

  • @Mecitİlhan-l6x
    @Mecitİlhan-l6x 7 месяцев назад

    Hocam mersindeyiz şimdi bordobulamacı atalımmı

    •  7 месяцев назад

      Bahar donemi yaprak gubrelerini engellememesi icin sivi bakır tavsiye ediyoruz.

  • @aliosmancanik6854
    @aliosmancanik6854 7 месяцев назад

    👍🏻👍🏻👍🏻

  • @huseyinn3452
    @huseyinn3452 7 месяцев назад

    Bu hastalık kimyasal gübre ve ilaç kullanmdan önce var mıydı?
    Eğer eskiden beri bu hastalık varsa insanoğlu bunla kimysal ilaçla mı önlüyordu? Organik tarıma dönmeli, Organik tarımın az verim sağladığı ve masraflı olduğu kesinlikle doğru değil!

  • @sabanesen1956
    @sabanesen1956 7 месяцев назад +1

    Bilgiler için teşekkürler. Ancak girişte ve bitimde fazla dini argüman kullanıyorsunuz.

    • @alimdemiroz2494
      @alimdemiroz2494 7 месяцев назад +2

      Kişilerin ifade ve yaşam şekilleri sizi neden rahatsız ediyor anlamıyorum. Yunus bey şimdi üslubunu ve kullandığı kavramlarını mı degistirsin bizim için? İçerik noktasında fedakarlığın esirgemeyen, kendisinden çok istifade ettiğimiz dini bütün, haccını yapmış bir kardeşimizdir Yunus bey.

    •  7 месяцев назад +5

      Sevgili @sabanesen1956 kardeşim. Selam bir duadir, iyi dilektir, esenlik ve bereket dilemektir. İnandığım ve iman ettiğim değerler uzerinden video açılışında ve bitisinde tum izleyenlerime aslinda dua etmekteyim. Bu davranışımda hicbir dini, etnik, mezhebi otekilestirmede de bulunmuyorum. Bu davranisimin farkli hicbir dini inanisa sahip olan insanlari da rahatsiz edecegini düşünmüyorum. Benim için tum takipcilerim çok değerli.

    • @huseyinn3452
      @huseyinn3452 7 месяцев назад

      Dini argüma la yola çıkan biri olarak doğal tarım metodlarını incelenenizi tavsiye ederim. Kimyasal gübre topraktaki organik maddeleri öldürür. Allah'ın düzenini bozmak lazım.

    • @huseyinn3452
      @huseyinn3452 7 месяцев назад

      İnsanlık binlerce yıldır doğal tarımla zeytin ekmek vs. üretiyordu.

    • @sabanesen1956
      @sabanesen1956 7 месяцев назад

      @sizden dua istemiyoruz ki. İlla yapacaksan Türkçe yap. Niye arapça?

  • @poyrazpoy9284
    @poyrazpoy9284 7 месяцев назад

    😊👍