Atenție! PEN-ul nu se separă fara sa se lege la pământ!!! TN-S sau TN-C-S?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 дек 2024

Комментарии • 49

  • @oas5215
    @oas5215 Месяц назад +1

    mulțumesc frumos pt explicații

  • @richardleon3230
    @richardleon3230 9 дней назад

    Cine înțelege sigur își va face tratarea PEN,ului după care să pună o siguranță diferentiala cu diferite protecti.Legaturi torsadate,nu se mai fac,sau dacă se fac de electricianul care trateaza pe ficare ca atare,ca si doctorul. Deschideti o firmă de instalații electrică, lăsați recomandarile in griza celor avuzati.La taranoaia nimeni nu se gândește că solicită instalația mai pune în socoteală că distribuitorul de energie la tabloul să facă după normativ.

  • @dumitrustelian1855
    @dumitrustelian1855 8 дней назад

    Mulțumesc Mult pentru explicații, Întrebare Pot să unesc Împământarea mea Cu ce-a de la stâlp????

  • @konan1
    @konan1 Месяц назад +2

    De la poarta la tabloul din casa vine TN . Nu mai ai ce separare de pen sa faci, ca iti sare diferentialul din amonte de contoar. Doar TN TT se poate face in romania la case, daca nu ai relatii la distributie sa iti vina cu TN-C ca sa il faci TN-C -S tu, sau cu TN-S facut de ei cum ar fi normal, dar acum nu se mai lucreaza asa in romania cu TN -S. Iti fac ei separatia si iti pun diferential si te - au omorat, nu mai poti sa separeri pen -ul.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +3

      @@konan1 Eu îndemn clienții să pună presiune cu mail-uri la furnizor că pana la urmă tot se rezolvă. Nu fac ei ce vor, avem un normativ, avem niște standarde, niste reglementări solide care arată cu tărie că acel RCBO nu are ce căuta niciodată acolo. Putem apela și la ANRE daca e nevoie. Eu zic că se rezolvă cu puțină presiune.

    • @konan1
      @konan1 Месяц назад +2

      @@electricus24 ce zici tu este normalitatea, dar din păcate nu este realitatea romanesca. Mie pe luna trecuta mi-a venit factura cu 0,78 pe kw deși nu am depășit cei 100 kw. Le-am făcut petiție și drept răspuns mi - au zis ca, pt a fi facturat cu 0, 68 cu era normal pana în 100 kw ,trebuia sa nu depășesc 3. 225 kw pe zi, și eu pe 6 zile am consumat 3,3 kw pe zi. Și cu toate ca mi-au scris în răspuns ca pt 24 zile calendaristice mi-au facturat cu 0, 68 și pt cele 6 zile cu 0, 78, prețul final al facturii este 0.78 ×30 de zile, nu suma dintre 0,78 ori 6 plus 24 × 0.68. 😄asta ca să înțelegi în ce tara trăim.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +2

      @@konan1 Știu de mult timp in ce tara trăim...

  • @floriancampeanu6320
    @floriancampeanu6320 20 дней назад

    Unde ati gasit dv. cuvantul "tratare" in normativul I7/2011...???....In cladirile de locuit (rezidentiale) protectia cu DDR (diferentiala) este "proterctie principala" in caz de defect ...Deci merge si fara priza de pamant locala ( circuit monofazic)... Cu respect...

    • @electricus24
      @electricus24  19 дней назад +2

      @@floriancampeanu6320 Nu exista, priza de pământ e principala protecție, ca și diferențiala. Sunt la fel de importante și pentru ca RCD -ul sa deconecteze fara sa trebuiască să atingă cineva faza, trebuie legat PEN la pământ și separat în N și PE, poftiți, că "tratare" e un termen popular sa zic așa. Sau, măcar făcut sistem TT in cazul in care nu se poate face TN-C-S.
      Cu respect! 👋

    • @floriancampeanu6320
      @floriancampeanu6320 18 дней назад

      @@electricus24 ATENTIE...!!!..... In sistem TT masele metalice ale instalatiiei se leaga la pamant in scop de protectie.... In cazul sistemului TN masele metalice ale instalatiilor se leaga in scop de protectie prin conductor la un punct al alimentari "N" care este legat la pamant (practic in caz de defect avem intre L si masele metalice un scurcircuit)....In sistem TN legarea la pamant se face pentru a ne asigura ca conductorul"N"din (PEN/PE) este cat mai aproape de potentialul pamantului......Cu respect...

  • @mihaicalistru5350
    @mihaicalistru5350 Месяц назад

    Bună ziua ! Vă rog o informație sau un sfat legat de împământare . Ar fi ok confectionarea țărușilor de impamintare din țeavă de inox de 20mm iar ca platbanda să folosesc bandă de cupru 14 x 2,5 pentru că dețin materialele astea .
    Vă mulțumesc anticipat!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@mihaicalistru5350 Îmi pare rău dar chiar nu știu. Eu nu am făcut așa ceva și nu va pot da un răspuns.

  • @electriceelectronicehome7609
    @electriceelectronicehome7609 Месяц назад

    am si eu o intrebare - cum se numeste sistemul de legare la pamant daca de la furnizor am PEN si faza in TG dar nu am deloc PE ... PE doar a fost legat la transformator pe stea si vine PEN in casa ... este sistem TNC ? cand ma uit in schema ( norm i7) in sistem TNC am deja pus la pamant PEN din PPL , daca nu exista PE in TG deloc , doar PEN ce sistem este ? oare este TN ?

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@electriceelectronicehome7609 este TN-C.

  • @emilgabrielbarbu3948
    @emilgabrielbarbu3948 Месяц назад

    Retelele vechi cu conductoare neizolate sunt mai bine legate la PE-ul fiecarui stalp decat retelele noi torsadate care in cel mai bun caz este legat la 3-4 stalpi . Greu sa ramai fara PEN si sa vina de la vecini faza . Rau este pentru reteaua proprie la care nu sa facut tratarea PEN-ului . .

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@emilgabrielbarbu3948 Facem un experiment. Mergem și ne uităm la câteva rețele vechi și vedem unde este PEN legat la pământ. O întrebare... Cum adică e mai greu sa ramai fara PEN in căcatul ăla de rețea? Și, cum mă rog, in cazul cablului torsadat, poți rămâne fără PEN? Vă dau dreptate că nu prea se leagă de către imbecilii de la distribuție, dar în niciun caz la rețelele vechi (eu așa am văzut, poate ati văzut dvs altceva...nu zic nu)

    • @pavel7333
      @pavel7333 Месяц назад

      De regulă se separă când vrea să pună diferențial și se face buleala

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq Месяц назад

      ​@@electricus24Pen este legat la pământ prin legarea la armatura metalica a stâlpilor (impamantare naturala)si mai rar prin legare la priza de pământ artificială a stâlpilor

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@DanielCalin-sm7jq Asta am spus și eu, la armătura stâlpului, oricum stâlpii nu prea au împământări făcute.

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq Месяц назад

      @@electricus24 per total rețeaua inca face fata ținând cont ca a fost proiectata de mulți ani si pt alt consum. Problema rămâne cu lipsa ppl la utilizatori si acea secțiune a Pe care de obicei este de 6 mm2,ca na coloana de alimentare este un cablu de 3x6

  • @mariusmilu8130
    @mariusmilu8130 Месяц назад

    Se poate face separare de PEN fara împământare dar în sistem TN-C .Dar pentru uz casnic este recomandat TN-S

  • @LEPADATUSEBASTIAN
    @LEPADATUSEBASTIAN Месяц назад

    Salut. Am o intrebare. Cum as putea sa leg pamantarul facut de mine unde am montat panourile fotovoltaice la casa? La casa vin Pe ul dar din BMPM si e din nul. Pot conecat amandoua la casa?!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      Se face impamantarea casei sub 1 ohm, (pentru că luam panourile ca paratrăsnet), apoi se leagă la structura panourilor cu conductor gros, 16/25mmp dar se leagă și acel PE care vine din BMP la impamantare in tablou/bara de echipotențial.

    • @LEPADATUSEBASTIAN
      @LEPADATUSEBASTIAN Месяц назад

      @@electricus24 panourile sunt legate la priza de pământ, e în parametrii, are 5 țăruși de 1,5m cu platbanda de 10m

    • @ciprian.b
      @ciprian.b Месяц назад

      ​​​@@LEPADATUSEBASTIAN dăcă are 5 țăruși și platbandă de nu știu de care asta nu înseamnă că este în parametrii, trebui testat cu un aparat care măsoară rezistivitatea prizei de pământ și dacă rezultatul e de sub un 1 ohm atunci e comnformă și pot fi legate și panourile și instalația casei și făcută separarea PEN cu aceiași împământare

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      ​@@ciprian.bAsta urma să spun și eu. E corect. Poate să aibă și 20 de țăruși și platbanda de argint, asta nu înseamnă că iese sun 1 ohm, decât dacă o face Dorel și "nu are importanță rezistența, că e o casa, nu o hala industrială".

    • @LEPADATUSEBASTIAN
      @LEPADATUSEBASTIAN Месяц назад

      @@electricus24 nu a făcut-o Dorel, a făcut-o o firma, a masurat o, are sun 1ohm, ca nu-mi monta anul trecut panourile.

  • @oas5215
    @oas5215 Месяц назад +1

    releu sau contactor

    • @pavel7333
      @pavel7333 Месяц назад +1

      Merge și numai cu contactor și Ambele

    • @oas5215
      @oas5215 Месяц назад +1

      @@pavel7333 ulțumesc frumos.

  • @oas5215
    @oas5215 Месяц назад

    va avea fază pe carcasele metalice

  • @vladradu1088
    @vladradu1088 Месяц назад

    TN-S este cel mai OK,dar si cel mai scump sistem de alimentare cu energie electrică, doar țările bogate își permit asa ceva.Acest lucru înseamnă că furnizorul de energie livrează catre abonat fazele ,neutrul (nul de lucru) și PE-ul,direct de la transformator.Sitemul acesta vine cu costuri pentru furnizor si din acest motiv suntem "sfătuiți " să folosim sistemul TNC-S.
    De remarcat este faptul ca sunt țări dezvoltate din UE care pt rezidențial utilizează sistemul TT...