Çok güzel bir paylasim olmuş hocam. Dediklerinizin tamami neredeyse tüm sektörler için geçerli umarım herkes buradan bir ders cikartabilir... İşe alımlarda tamam kalifiyelik ön planda olsun ama egosu zirve yapmış boş beleş insanlıktan nasibini almamış adamlara kapı açılmasın
Değerli Hocam, çok değerli konulara değinmişiniz yine bende zamanında hem çalışan hem IT yöneticisi şimdide akademisyen olarak ne yazık ki sadece savunma değil bir çok sektörde durum aynı özel sektör dahil çalışan sayısı ne yazık ki çalışmayan sayısından az her birimde yük belli personellere binmeye başladı, yeni mezunlar içinde öneriniz oldukça doğru, bir çok kişinin odak noktası borsa spor kripto para gibi konular olmuş mesleki bir konunun konuşulduğu neredeyse yok!
normalde böyle olmaması lazım. meritokrasi/liyakat olmayınca böyle oluyor. 100 bininciyi işe alırsan aynı statüyü verirsen, mühendis olmayanı mühendisin başına getirirsen, gerçek işi yapan odtü mezunu adama senin amirin şu işi bilmeyen fırat mezunu adam dersen, bilmem kaç yüz binincilerle birlikte okumuş ted mezununa 25k verirken onu katlayıp ezip geçmiş ilk bindeki bilkent mezununa 30k verirsen, ilk 10 bindeki adam o iş yerinde kalmaz, hem ülkeye hem şirkete ziktiri çeker gider, ülkede iş yapacak adam bulamıyoruz diye ağlarsın, 5-10 yıl sonra da ülke terör ülkesi olduğunda orda burda insanlar parçalanmaya başlayınca kaçacak delik ararsın. daha açık ve net yazmak isteyen varsa buyursun yazsın.
Hocam ilk defa izledim sizi, söylediklerinizin çoğuna katılıyorum. Makine mühendisliğinde de ciddi sıkıntı var, çok kıymetli arkadaşlarımız gitti ve gidiyor. Bahsettiğiniz gibi liyakatsizlik hat safhada, şirketler para vermeye ciddi anlamda korkuyor, açıklanan hatalı enflasyonu dikkate alıp saçma zamlar yapıyorlar, inanın zorunda kalmasalar %55 ler vs ara zamlar hayatta olmazdı, bir de gidenlerin yerinin doldurulabileceği inancı var, maalesef bu mümkün değil bunu anlamaları lazım, İlber Hocaya tüm bildiğini kitaba yaz desek, kim hepsini ezberleyip bir İlber Hoca olur. Yoruma yaz yaz bitmez :) Videonuz için teşekkürler, umarım doğru yerlere ulaşır.
Hocam youtube gibi bir platformun bize sunduğu bir velinimetsiniz sizi son 1 haftadır keşfettim artık sıkı takipçinizim. Yarayan kanamıza gelirsek sizin de dediğiniz gibi üniversite bitirmiş bir insan huzur güven kısacası yüksek bir refah seviyesi istiyor ama malesef kimse bunun için adım atmıyor sorunu biliyoruz sorunu çözücek kapasitede insanlarımız var ama nedense kimse bunun için adım atmıyor. Sanki bu vatanın insanları değillermiş gibi yaşayıp gidiyorlar göz göre göre ucuz işçi ülkesi olma yolunda gidiyoruz bundan 20 yıl önce oktay sinanoğlunun dediklerinin gerçekleşmesiyle karşılaştığımız sorunları yaşıyoruz avrupanın sömürgesi olma yolunda son hız gitmeye başladık.
Sistem mühendisliği konusundaki yorumunuza sonuna kadar katılıyorum. Yıllardır söylüyoruz malesef problemin bi parcası da HR işini yapanların sektore cok uzak olması.
İşte ben o HR'lar yüzünden yurtdışında 7 seneden fazla profesyonel olarak yaptığım işi yurda geri dönünce yapamayınca endüstriyel otomasyon alanına giriş yapmak zorunda kaldım. Bu bölgede rahat rahat sevdiğim bildiğim işi yapabilecek iken alan değiştirmek zorunda kaldım. HR ile işe alım yapmayan bir yerde iş buldum malesef. Bugün itibari ile edinilmiş tecrübe yarı yarıya çöpe gitti diyebilirim... belki daha da fazlası...
Baykar bence tipik bir Türk Patron şirketi, çok iyi işler yapıyor ama insanı limon gibi sıkıyordur. Baykarda deneyim kazanmak için çalışılır. Ama uzun vadede orası çekilmez. Kendim 20 sene Türk Patron şirketinde çalıştım haftada 6 gün, adam bize bir nevi parayla satın aldığı modern köleler gibi bakıyordu. Bu arada yaşadığım şehirdeki maaşı parası en iyi şirketti, orada çok iyi deneyim de kazandım. Daha sonra Rus şirketinde çalıştım, haftada 5 gün çalışıyorduk. Kimse kimseye karışmıyordu. Verilen işi istendiği gibi istenen zamanda yaptın mı yaptın, geri kalan zamanda ne yaptığın kimseyi ilgilendirmiyordu. Daha sonra Alman şirketinde çalıştım, o da çok düzenli, disiplinli ve rahattı, beni mesai dışında aradıklarını hiç hatırlamam. Tavsiyem eğer mümkünse Türkiye'de bile Türk Patron için çalışmayın.
Sırf siz varsınız diye TOBB yazacaktım . Ama İTÜ tercih ettim . Gerçekten çok severek, fikirlerinize değer vererek takip ediyorum. Daha sık paylaşım yapmanız dileğiyle .
5 yıl bir vakıf şirketinde çalışmış biri olarak "Savunma şiketlerinde sistem mühendisliği diye bir bölüm var..." (23:20) cümlesini duyar duymaz tüylerim diken diken oldu
Değerli ses tonu kötü eleman konusuna ilave olarak şunu diyebilirim.Türkiye de iki konuda başarılı olursan bu dediğin oluyor.Birincisi fazla bir iş yapmadan kalabalığın arasında kaynayıp yerden bir çöp Alsan da bunu haykırırcasına reklam edebilirsen ve yöneticin ile arayı malum hareketlerden iyi tutarsan kimse sana uğramıyor.İşini en iyi yapmaya çalışan insanlar ise sadece işine bakıyor bu tür adamlar yüzünden işini yapan adamlarda küsüp gidiyorlar.Özetle olay bu
hocam video izlemeye devam ederken yazıyorum. sonlara dogru soyledikleriniz tüylerimi diken diken etti. bu kadar isyan bu kadar üzüntü. çok kötü hocam. allah sonumuz hayır eylesin.
Oğuz Ergin gibi bir hocamızdan bunlar duyuluyorsa, bunu çok daha yukarıdakilerin de görmesi lazım. Oğuz hocam, vatanperverliğinizden, insanlığınıza, iş/piyasa bilirliğinize çabalarınız için şahsım adına teşekkür etmek isterim.
Belki de eğitimli, onlara aykırı gelenlerin gitmesini istiyorlardır. Çok deneyimli, kaliteli teknik insanların pozisyonlarını düşürüp istifaya zorlamalarının başka izahı yok bence.
Leylekler hepsini büyütemeyeceğini anladığında zayıf yavrularını yuvadan aşağı atarlar. Savunma sanayi sirketleri her torpilliye yetemeyeceğini artık anlamıştır sıra bazılarının yuvadan atılmasında
Daha önceki şirketlerde de hafta sonu çalıştığım oldu, şu anki şirketimde de hafta sonu çalışıyoruz. Şu anki yaptığımız işe bakınca öncekiler için hafta sonu çalışmaya değmezmiş dediğim oluyor. Olay planlama, zamanı iyi bir şekilde değerlendirme meselesi. Yanlış kararların sonucunu fazladan zaman harcamak ise o zaman tabi ki hafta sonu çalışılması olarak yansır. Mühendisler haftasonunun bir gününün yarısını ev için yapılacaklara, kalan yarısını eğlenmeye dinlenmeye ayırsın, kalan diğer koca günü de kendilerini geliştirmeye, yan projelere ayırsın.
Hocam avrupa sirektleti nasil 9-5 9-4 insanlari calistirarak verim elde ediyor verim cumartesi ya da hafta ici gecelere kadar mi calisiyor? Remote calisma esnek calisma is hayat dengesi bunlar 21 . Yuzyilin gercegi degil midir
Üniversitelerin çoğunun meslek yüksek okulu gibi bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Diplomada üniversite yazmasa da olur. varsın yüksek meslek okulu yazsın. Meslek okulundan mezun yazılımcılar çok kalifiye iş yapmayan şirketlerde çalışsın.
Savunmanın içindeyken gelen deneyimlileri de gördük. Adam 40 yaşında "ben buradan emekli olurum" diye gelmiş. Geriye kalan dediklerinizin neredeyse %100'ü doğru.
Iyi üniversite mezunu çalıştırmak cidden zor, yeni mezun olmasına rağmen "benim altıma 3-5 kodlama bilen verin, verin, ben çalıştırırım" kafası ile olanlar var ki bizzat yaşanmış bir örnektir
Hocam böyle savunam sanayi ve Türkiye'deki piyasalar hakkında daha çok videolar yükleyin lütfen. Ben de mühendislik 1. sınıfa başlayacak biriyim. Ben de ülkem için çalışmak isterim. Ama bu videolarınızdan sonra kafam çok karışıyor.
@@berkay2421 savunma sanayi şirketlerinde çok fazla torpil dönmeye başladığını,bu yüzden iyi ve tecrübeli mühendislerin bu haksızlığa dayanamayıp bu yüzden yurtdışına göç ettiğini,ve artık bu sebeplerden savunma s. Şirketlerinde çalıştıracak tecrübeli ve iyi mühendis bulmakta zorluk çekildiğini anlatıyor.
Hocam ben mekatronik mühendisiyim üniversitem kötü diye savunma sanayiyi birak hiçbir yer almıyor ya çevrem referansla yerleşirken sürünüyorum boş islerde maalesef
Hocam ben az çok akademik kariyeri olan biriyim, TR nin en iyi ünilerinden birinde yüksek yaptım. Doktoram yok ama önemli değil diyeceğim şey şu, türkiye'de script yazıyor diye aşağıladığınız alaylılar ve lisans mezunları asıl teknolojiyi geliştiren kişiler oluyor genelde. Söyledikleriniz önemli ama piyasanın içinde olanlar bilir bu kaçışların sebebi takımların köyüleşmesi değil, iş ve piyasa tecrübesinin akademik tecrübeden önemli hale gelmesi ki bu gerçekten arge yapan şirketler içinbile geçerli. Hollanda zaten doktoralı eleman almıyor, direkt deneyime bakıyor. Ben olsam "Script yazan" lisans mezunlarını ya da lisanssızları küstürmezdim.
burada yanlış anlaşma olmuş herhalde. Ben dedim ki: burada savunmada çalışan (ve karmaşık işlerde çalışan) kişiler Avrupa'ya gittiklerinde "script" yazmak gibi işlere talip oluyorlar. Kimsenin küseceği bir durum yok.
Hocam, Yale gibi üniversitelerde bulunan statistics and data science lisans eğitim programlarıyla alakalı bir bilginiz var mı? ODTÜ, istatistik eğitimini bu yönde evriltiyor. Introduction to Data Science, OOP, Statistical Machine Learning, Introduction to Big Data gibi 9 tane (veya 6 tane, tam anlayamadım, sitedeki programlarını henüz güncellemediler) ders eklemişler, AI konusunda birkaç seçmeli ders eklemişler ve bazı istatistik derslerini çıkarmışlar. İstatistik dersleri de şu an daha pratiğe yönelik veriliyormuş. Bu tarz programlardan ML engineering gibi alanlara kaymak ne denli mümkündür? Mühendislik fakültesinde olmaması ne denli etkiliyordur durumu pek bilmiyorum. Bilgisayarla alakalı çoğu dersler de CENG yerine STAT kodlu ama bazı dersler hem istatistik hem bilgisayar mühendisliği diploması olan bazı hocalar tarafından verilecekmiş sanırım, hoca kadrolarını da bu yönde geliştiriyorlar.
bilgisayar mühendisliği, computer science mi? computer engineering mi? çünkü doktora yaptığınız amerika'da electrical and computer engineering dediğimiz aslında Türkiye'de tam karşılığı olmayan bir bölüm. Bilgisayar mühendisliği ultimate meslekmiş gibi davranmayı da bırakalım. Yerli araba sadece yazılımla mı yapılacak? biz Türkiye'de sporla dinle vs. ayrıştık da elektronik ve bilgisayarla ayrışmadığımız kalmıştı, onla da ayrıştık, kalifiye olanlarımız yurt dışına gidiyor :D
Bence asil sorun adam kayırmayı, torpil geçmeyi çok ciddi bir suç olarak görmemeye başlamamiz. Oysa en ciddisi olmasina karşin hem de ,sonuçta koca sistemi çalisamaz hale getiriyor. Yani bence savunma sanayisinde şu bu yapilmalidan ziyade ,ilkin hukuksal sistemin calisip calismadigina bakmali. Ki oda malumunuz...
Hocam ben sizi çok sevdim. İki yıldır bu iş içindeyim. ASELSANin alt yüklenicisi olan bir firmada çalışıyorum. Yaptığımız işler gerçekten çok ağır. ASELSANa gittiğimizde hiçbir halttan anlamayan adamlar bize iş anlatıyor. Benden iki kat fazla para alıyor ve çok rahatlar.
hacı profsun ama şu mikrofon sorununu hala cozememissin, senin kanala gecince tvnin sesini 15’ten 55’e çıkarıyorum anca duyuluyor. zor degil bi mikrofon takmak, telefon kulaklığı bile olur
Ülkeyle ilgili yorumlarınıza katılıyor olsam da diğer büyük bir sorun da bana göre şirketlerin yapılanma şekli. Bunların ilacı özelleştirme kimse kusura bakmasın. Devlet dairesi gibi işletilen yerden verimlilik beklenemez ki baykardan ziyade vakıf şirketlerinin ağlamasından bile anlaşılabilir aslında durum.
Kurulduğundan bu yana ( 1975-...) , çok yakın zamana kadar, ODTÜ ' den beslenen ve adeta ODTÜ ile simbiyotik bir yaşam kuran , mühendisler için adeta bir okul olan Aselsan bugün neden bu halde? Ayrıca Aselsan Mühendisleri geçmişte, gerektiği hallerde mesai kavramı tanımadan fedakarca çalışmıştır, şu an durum böyle değilse bunu Aselsan yöneticileri değerlendirsin lütfen!
ASELSAN'i bilmiyorum fakata TUSAS'in bir siralar Odtülü almamak gibi bir protokolu vardi Temel Kotil zamaninda. Iceride cok fazla odtulu var diger universitelere haksizlik oluyor diye bir aciklamasi vardi IK'nin. Savunma sirketlerinin hayir kurumuna cevrildigini o zaman ogrenmistim.
Hocam söylediklerinizin çoğuna katılıyorum ama ilave olarak benimde anlamadığım bir konu var. Tecrübesiz olduğu halde kendisine çok önemli projlerde çalışma imkanı veren bir şirketi ilk senesinde çok basit sebeplerle terk edebilen bir mühendisin hiç mi suçu yok. Yani ASML yeni mezun mühendis kolay kolay almıyor bildiğim kadarıyla, aynısı pek çok daha başka şirket için de geçerli. Bu mühendisin Türkiyenin içinden geçtiği şu kritik dönemlerde böylesine önemli projelerde çalışıp ta ancak elde edebildiği o tecrübeyle birlikte arkasına dahi bakmadan sadece başkalarını suçlayarak gitmesi birazcık vefazılık olmuyormu. Bu durumda bahsettiğiniz gibi bu şirketlerin işe alım politikalarında da bir yanlışlık olduğunu aslında göstermiyor mu. Son olarak niçin bu şirketler ille de ÖSS puanına göre personel alıyor bir türlü anlayamıyorum, bilecik üniversitesinden bir kız Google da yapay zeka alanında işe girebiliyor iken, niçin bu şirketlere giremiyor, niçin bu şirketler çok büyük ağırlıkta sadece belli üniversitelerden alım yapıyor.
100 bininciyi işe alırsan aynı statüyü verirsen, mühendis olmayanı mühendisin başına getirirsen, gerçek işi yapan odtü mezunu adama senin amirin şu işi bilmeyen fırat mezunu adam dersen, bilmem kaç yüz binincilerle birlikte okumuş ted mezununa 25k verirken onu katlayıp ezip geçmiş ilk bindeki bilkent mezununa 30k verirsen, ilk 10 bindeki adam o iş yerinde kalmaz, hem ülkeye hem şirkete ziktiri çeker gider, ülkede iş yapacak adam bulamıyoruz diye ağlarsın, 5-10 yıl sonra da ülke terör ülkesi olduğunda orda burda insanlar parçalanmaya başlayınca kaçacak delik ararsın. daha açık ve net yazmak isteyen varsa buyursun yazsın.
@@tarkgundogdu8940 Başarının tek kıstası Öss puanı değildir, sabit kafalı insanlar bunu ne zaman anlayacak bilemiyorum. Fırat mezunu kendini yetiştirmiş biri normalde pekala Odtü mezunu birisine amirlik yapabilir. Çok başka değerlendirme kıstasları da vardır hayatta. Ama yukarıda da dediğim gibi devlet nasıl tek kıstas Kpps puanı ile memur alıyorsa Aselsan da Öss puanı ile mühendis alıyor ve verimlilikler ortada. Bu şirketlerde zaten Ankara üniversitelerinden mezun olanların dışında çalışan mühendis sayısı çok az. Olayı siyasileştirmenin alemi yok, müdürüne kızıp ülkesinden kaçıcak adamı, o gittiği için de ülkesi onun yokluğundan terör ülkesi haline geleceğini düşünen adamı zaten tutmanın alemi yok. Onları bir an önce göndermek lazım. Odtü mezunu olduğu için dünyanın en iyi mühendisi, süperman'i filan olduğunu düşünen kişiler mümkünse mezun olur olmaz gidebilirlerse çok daha iyi olur. Yoksa ülkemizin ve dünyanın önde gelen şirketlerinde tecrübe o kazanıp o tecrübeleri sayesinde mi gidiyorlar acaba. Yurt dışında işe alım yapan birisi acaba ne kadar Odtülü olmasına değer veriyor ne kadar filan şirkette tecrübe kazanmış olmasına prim veriyor.
Belki bilirsiniz hocam. Quantic Dream Adlı interaktif film tadında ilerleyen oyunlar yapan bir oyun yazılım firması. En son oyunları da 2018 yılında çıkan Detroit:İnsan olmak adında bir oyun. Oyun 2038 yılında gecen insansı robotların hikâyelerini anlatıyor. Belediyede polis teşkilatlarında özel sektörde ev işlerinde sportif faaliyetlerde yeni kurulan müzik gruplarında aklınıza gelebilecek her sektörde android denilen robotlar çalışıyorlar. Bu robotların bir çoğu zaman içerisinde bilinç kazanıp kendi kararlarını vermeye "aykırı" olmaya başlıyorlar. Biz de interaktif film kısmında o 3 androidin hikayelerini sırayla oynamaya başlıyoruz. Oyun içerisinde Cyberlife adlı şirketin androidleri ürettiğini bu şirketin kurucusunun da Elijah Kamski olduğunu öğreniyoruz. Elijah Kamski 2002 doğumlu olduğunu ve yapay zeka mühendisi olduğunu görüyoruz. Benim için İlham verici bir şeyi paylaşmak istedim :)
Geçen gün bir tv proğramında yabancı ünivesitele yüksek kaliteli üniversitelerin mezunları aynı üniversiyeye öğretim üyesi olmak istediğinde yönetim önce başka üniversitelerde görwv yapmasını istiyormuş kaç yıl olduğunu bilmiyorum şimdi bizde adam veya hanım mezun oldu gönder bakayım elazı üni versiyesine diyar bakır üni versitesini senelerce doğuya kimse gitmek istemedi durum ortada yani devlet bir yerde biziz bizim sorumluluk duygumuz şimdi adam bizim savunma sanayimizi ve şartları beğenmiyormuş bak kardeşim ben lise mezunuyum hiç bir iş yeri boşta kalmaz hiç bir zaman grafik hiç biryrde yukarı gitmez giden tecrübe kazanır gelir kendi bildiğini yapar proğram başında su içiyordun aslında banyodan çıkış girişide yapa bilirsin saygılarımla kapris yapan kendine yapar
Şu an fiziki değil, ama fiili olarak dolara geçmiş, bağımsızlığı teslim etmiş durumdayız. Dünya geneli ekonomik sıkıntı var, ama bizde katlı katmerli...
çok güzel bir yayın ama herkez bildiğini okuyacak yönetim değişmeden birşeyin değişeceğine iyiye gideceğine inancım o kadar yokki hatta gittiklerindede geri dönülebilir iyileştirilebilir bir ülke bırakılacakmı.
Hocam Festivallerin neden iptal olduğu konusunda herhangi bir bilginiz var mı, bu konu nasıl tali bir mesele oluyor? İnsanların yaşam biçimine açıkca müdahale ediliyor, sonra burada gençler neden yurt dışına kaçıyor bu gidişatı nasıl durdururuz diye konuşuyoruz.
@@oguz_ergin İnsanların hayatına bariz bir şekilde karışılmasına Asıl mesele değil denmesi zaten problemin kökünü oluşturuyor. Bu argüman ile yıllardır ortalıkta dolaşan selefiler aynı şeyi başka insanlara uygulayınca tali bir olay oluyor!
Bu insanlar bunu paketleyecek, karta/makineye atacak, 7/24 çalılmasını garanti edecek, vs... Sadece "C++ bilsin yeter" diyenin bilgisini ve zihnini sorgularım ben. Savunma sanayide işi bilmeyen, derinine inmeyen tiplerdi bunlar eskiden... Şimdi ihtiyaçtan dolayı kaliteli olduğu düşünülen insanlar da böyle diyorsa bu sefer başka türlü sorgularım...
Hocam insanlar Hollanda'ya çocuğunun geleceği için gidiyor.Eğitim bitik ülkemizde malesef. Toplumsal barış ve huzur yok ,adamın yoksa iş bulman imkansız.
Hocam ağzınıza sağlık. Nacizane bir tavsiyem olacak, Türkçe'ye dikkat ediyorsunuz belli ki fakat kelimeleri yazıldığı gibi okuyorsunuz. Türkçe yazıldığı gibi okunmayan bir dildir denildi bize, diksiyon hocalarımız tarafından. " Geliyor " yazılır fakat " Geliyo " diye okunur, " Alacağız " yazılırken " Alıcaz " okunur dendi. Sizi dinlerken dikkatimi çekti bu konu, haddim olmayarak söz etmek istedim. Saygılarımla hocam. Bilgem hocamla videonuzu merakla bekliyoruz, oyunu oynarken sizi izlemek ayrı bi heyecan olacak bizim için de :)
@Mehmed Ulusay İlk defa duymuş olman senin cehaletin, saçmalık felan değil diksiyon eğitimi veriliyor dilersen araştırabilirsin. Hatta hemen şimdi bir haber kanalını aç, spikeri dikkatli dinle, yor cağız felan demezler. R özellikle soylenmez. yutulur. Hemen saçmalık felan diye atlamayın. Hem cahilsin hem cesur. Sinirlendim bak şimdi. Güzel Güzel konusuyoruz senin cümleye girişine bak arkadaş. Aç haber izle Mehmet. Konuşucaz derler Konuşacağız demezler. Ulan memet dayaklıksın valla
@@durmusalikarayel1034 iyi ki demedi... Her şirket belli bir sirkülasyon yaşar bu olağan. Bi ara intihar eden mühendisler vardı ASELSAN da. ASELSAN bitiyor, bitiriliyordu sözde. İntihar değil, cinayetti.... Aynalar tutmalar gırla...Ne oldu, aradan geçti ,,10 sene 15 sene. Kurumlar büyüdü bu tip küçük hesaplara meze olamayacak kadar büyüdü. TUSAŞ yılda 1000 mühendis alıyor. Yani planı o, almak zorunda projeleri var. 1000 alırken 100 gider. Bunlar olağan. Adam artık silah yapmak istemiyordur. Ankara yı sevmiyordur. Ya da, belki kendini acindirdığı kadar kıymetli biri değildir. Belki de yetersizdir müdür olması doğru bir kıdem planı değildir...
@Mehmed Ulusay Nasıl tespit ettin bu ortalamayı??? Uzun yıllar ihracatçı bir firmada çalıştım. İlk yıllarda tüm mühendis kadrosu ODTÜ lü idi. Bir süre sonra TUSAŞ ASELSAN vs piyasada ki ODTÜ luleri vakumlamaya başladı. Fabrika da ODTÜ lü kalmadığı gibi yeni gelenlerde de çıkmadı. Ama işletme yine büyüdü daha da büyüdü, Tam 8 fabrika daha açtı patron 🙂
@@fotonot yaşadığımız üzücü seylerin sorumlusunun malum cemaat ve takipçileri olduğu belli birşey onların önünü kimlerin açtığı da belli. 1000 kişi gelir ama kaçı nitelikli 100 kişi gider ama kaçı niteliksiz mantıklı şekilde düşünmek gerek. Nitelikten kastım tecrübe yılı, yaptığı projeler ve akademik başarıları.
Acıda olsa, canda yaksa doğru söylüyorsun. Hakikati söyleyen samimi insanların fikirlerine sahip çıkılmalı. Adamsın reis...
Çok güzel bir paylasim olmuş hocam.
Dediklerinizin tamami neredeyse tüm sektörler için geçerli umarım herkes buradan bir ders cikartabilir...
İşe alımlarda tamam kalifiyelik ön planda olsun ama egosu zirve yapmış boş beleş insanlıktan nasibini almamış adamlara kapı açılmasın
Oğuz bey,
anlattıklarınız için teşekkür ediyorum. Sağlık ve afiyet temenni ediyorum.
Kolay gelsin, Selamlar...
Evde dinledim ofisteki arkadaşlarla paylaştım, bir de ofisde dinledik.
Teşekkürler.
Değerli Hocam, çok değerli konulara değinmişiniz yine bende zamanında hem çalışan hem IT yöneticisi şimdide akademisyen olarak ne yazık ki sadece savunma değil bir çok sektörde durum aynı özel sektör dahil çalışan sayısı ne yazık ki çalışmayan sayısından az her birimde yük belli personellere binmeye başladı, yeni mezunlar içinde öneriniz oldukça doğru, bir çok kişinin odak noktası borsa spor kripto para gibi konular olmuş mesleki bir konunun konuşulduğu neredeyse yok!
normalde böyle olmaması lazım. meritokrasi/liyakat olmayınca böyle oluyor.
100 bininciyi işe alırsan aynı statüyü verirsen, mühendis olmayanı mühendisin başına getirirsen, gerçek işi yapan odtü mezunu adama senin amirin şu işi bilmeyen fırat mezunu adam dersen, bilmem kaç yüz binincilerle birlikte okumuş ted mezununa 25k verirken onu katlayıp ezip geçmiş ilk bindeki bilkent mezununa 30k verirsen, ilk 10 bindeki adam o iş yerinde kalmaz, hem ülkeye hem şirkete ziktiri çeker gider, ülkede iş yapacak adam bulamıyoruz diye ağlarsın, 5-10 yıl sonra da ülke terör ülkesi olduğunda orda burda insanlar parçalanmaya başlayınca kaçacak delik ararsın.
daha açık ve net yazmak isteyen varsa buyursun yazsın.
Hocam ilk defa izledim sizi, söylediklerinizin çoğuna katılıyorum. Makine mühendisliğinde de ciddi sıkıntı var, çok kıymetli arkadaşlarımız gitti ve gidiyor. Bahsettiğiniz gibi liyakatsizlik hat safhada, şirketler para vermeye ciddi anlamda korkuyor, açıklanan hatalı enflasyonu dikkate alıp saçma zamlar yapıyorlar, inanın zorunda kalmasalar %55 ler vs ara zamlar hayatta olmazdı, bir de gidenlerin yerinin doldurulabileceği inancı var, maalesef bu mümkün değil bunu anlamaları lazım, İlber Hocaya tüm bildiğini kitaba yaz desek, kim hepsini ezberleyip bir İlber Hoca olur. Yoruma yaz yaz bitmez :) Videonuz için teşekkürler, umarım doğru yerlere ulaşır.
Hocam youtube gibi bir platformun bize sunduğu bir velinimetsiniz sizi son 1 haftadır keşfettim artık sıkı takipçinizim. Yarayan kanamıza gelirsek sizin de dediğiniz gibi üniversite bitirmiş bir insan huzur güven kısacası yüksek bir refah seviyesi istiyor ama malesef kimse bunun için adım atmıyor sorunu biliyoruz sorunu çözücek kapasitede insanlarımız var ama nedense kimse bunun için adım atmıyor. Sanki bu vatanın insanları değillermiş gibi yaşayıp gidiyorlar göz göre göre ucuz işçi ülkesi olma yolunda gidiyoruz bundan 20 yıl önce oktay sinanoğlunun dediklerinin gerçekleşmesiyle karşılaştığımız sorunları yaşıyoruz avrupanın sömürgesi olma yolunda son hız gitmeye başladık.
Sistem mühendisliği konusundaki yorumunuza sonuna kadar katılıyorum. Yıllardır söylüyoruz malesef problemin bi parcası da HR işini yapanların sektore cok uzak olması.
İşte ben o HR'lar yüzünden yurtdışında 7 seneden fazla profesyonel olarak yaptığım işi yurda geri dönünce yapamayınca endüstriyel otomasyon alanına giriş yapmak zorunda kaldım. Bu bölgede rahat rahat sevdiğim bildiğim işi yapabilecek iken alan değiştirmek zorunda kaldım. HR ile işe alım yapmayan bir yerde iş buldum malesef. Bugün itibari ile edinilmiş tecrübe yarı yarıya çöpe gitti diyebilirim... belki daha da fazlası...
HR ile ne alakası var, genç mühendisi alıp ona sistem mühendisliği adı altında kağıt kürek işi yaptıranlar yetersiz yöneticiler.
Ağzınıza sağlık hocam.
Baykar bence tipik bir Türk Patron şirketi, çok iyi işler yapıyor ama insanı limon gibi sıkıyordur.
Baykarda deneyim kazanmak için çalışılır. Ama uzun vadede orası çekilmez.
Kendim 20 sene Türk Patron şirketinde çalıştım haftada 6 gün, adam bize bir nevi parayla satın aldığı modern köleler gibi bakıyordu. Bu arada yaşadığım şehirdeki maaşı parası en iyi şirketti, orada çok iyi deneyim de kazandım.
Daha sonra Rus şirketinde çalıştım, haftada 5 gün çalışıyorduk. Kimse kimseye karışmıyordu. Verilen işi istendiği gibi istenen zamanda yaptın mı yaptın, geri kalan zamanda ne yaptığın kimseyi ilgilendirmiyordu.
Daha sonra Alman şirketinde çalıştım, o da çok düzenli, disiplinli ve rahattı, beni mesai dışında aradıklarını hiç hatırlamam.
Tavsiyem eğer mümkünse Türkiye'de bile Türk Patron için çalışmayın.
İzliyoruz hocam. Saygılar.
Sırf siz varsınız diye TOBB yazacaktım . Ama İTÜ tercih ettim . Gerçekten çok severek, fikirlerinize değer vererek takip ediyorum. Daha sık paylaşım yapmanız dileğiyle .
5 yıl bir vakıf şirketinde çalışmış biri olarak "Savunma şiketlerinde sistem mühendisliği diye bir bölüm var..." (23:20) cümlesini duyar duymaz tüylerim diken diken oldu
Sevgili dostlar "kötü eleman iyi elemanı kovar" Lütfen bunu unutmayın. İş yerlerinize eleman alırken tecrübesinin yanında insanlığına da dikkat edin.
Değerli ses tonu kötü eleman konusuna ilave olarak şunu diyebilirim.Türkiye de iki konuda başarılı olursan bu dediğin oluyor.Birincisi fazla bir iş yapmadan kalabalığın arasında kaynayıp yerden bir çöp Alsan da bunu haykırırcasına reklam edebilirsen ve yöneticin ile arayı malum hareketlerden iyi tutarsan kimse sana uğramıyor.İşini en iyi yapmaya çalışan insanlar ise sadece işine bakıyor bu tür adamlar yüzünden işini yapan adamlarda küsüp gidiyorlar.Özetle olay bu
hocam video izlemeye devam ederken yazıyorum. sonlara dogru soyledikleriniz tüylerimi diken diken etti.
bu kadar isyan bu kadar üzüntü. çok kötü hocam.
allah sonumuz hayır eylesin.
Oğuz Ergin gibi bir hocamızdan bunlar duyuluyorsa, bunu çok daha yukarıdakilerin de görmesi lazım.
Oğuz hocam, vatanperverliğinizden, insanlığınıza, iş/piyasa bilirliğinize çabalarınız için şahsım adına teşekkür etmek isterim.
Belki de eğitimli, onlara aykırı gelenlerin gitmesini istiyorlardır. Çok deneyimli, kaliteli teknik insanların pozisyonlarını düşürüp istifaya zorlamalarının başka izahı yok bence.
Leylekler hepsini büyütemeyeceğini anladığında zayıf yavrularını yuvadan aşağı atarlar. Savunma sanayi sirketleri her torpilliye yetemeyeceğini artık anlamıştır sıra bazılarının yuvadan atılmasında
Daha önceki şirketlerde de hafta sonu çalıştığım oldu, şu anki şirketimde de hafta sonu çalışıyoruz.
Şu anki yaptığımız işe bakınca öncekiler için hafta sonu çalışmaya değmezmiş dediğim oluyor. Olay planlama, zamanı iyi bir şekilde değerlendirme meselesi. Yanlış kararların sonucunu fazladan zaman harcamak ise o zaman tabi ki hafta sonu çalışılması olarak yansır. Mühendisler haftasonunun bir gününün yarısını ev için yapılacaklara, kalan yarısını eğlenmeye dinlenmeye ayırsın, kalan diğer koca günü de kendilerini geliştirmeye, yan projelere ayırsın.
avrupada haftalık çalışma saati 35 saat, yılda 35 gün kesintisiz izin imkanı varken işi bilen adamı ülkede bu şekilde tutamazsın.
Hocam asil sorun 2023 secimlerinde tekrar secilmesi halinde olacaktir. Cevremdeki herkes bu sekilde dusunuyor.
seçimle devam etmesi mümkün değil o kesin.
Hocam biraz amiyane bir tabir olacak ama adamın dibisiniz
Hocam avrupa sirektleti nasil 9-5 9-4 insanlari calistirarak verim elde ediyor verim cumartesi ya da hafta ici gecelere kadar mi calisiyor? Remote calisma esnek calisma is hayat dengesi bunlar 21 . Yuzyilin gercegi degil midir
Bu konuyu ertesi hafta konuşmuştum biraz: ruclips.net/video/nixn02cDDQE/видео.html
Üniversitelerin çoğunun meslek yüksek okulu gibi bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Diplomada üniversite yazmasa da olur. varsın yüksek meslek okulu yazsın. Meslek okulundan mezun yazılımcılar çok kalifiye iş yapmayan şirketlerde çalışsın.
Savunmanın içindeyken gelen deneyimlileri de gördük. Adam 40 yaşında "ben buradan emekli olurum" diye gelmiş. Geriye kalan dediklerinizin neredeyse %100'ü doğru.
Iyi üniversite mezunu çalıştırmak cidden zor, yeni mezun olmasına rağmen "benim altıma 3-5 kodlama bilen verin, verin, ben çalıştırırım" kafası ile olanlar var ki bizzat yaşanmış bir örnektir
Hocam böyle savunam sanayi ve Türkiye'deki piyasalar hakkında daha çok videolar yükleyin lütfen. Ben de mühendislik 1. sınıfa başlayacak biriyim. Ben de ülkem için çalışmak isterim. Ama bu videolarınızdan sonra kafam çok karışıyor.
Hangi bölüm hocam
@@Substratduzeyindefosforilasyon bilgisayar mühendisliği
Sonuna kadar izleyecek internetim yok da neyden bahsediyor genel olarak
Videoda
@@berkay2421 savunma sanayi şirketlerinde çok fazla torpil dönmeye başladığını,bu yüzden iyi ve tecrübeli mühendislerin bu haksızlığa dayanamayıp bu yüzden yurtdışına göç ettiğini,ve artık bu sebeplerden savunma s. Şirketlerinde çalıştıracak tecrübeli ve iyi mühendis bulmakta zorluk çekildiğini anlatıyor.
Hocam ben mekatronik mühendisiyim üniversitem kötü diye savunma sanayiyi birak hiçbir yer almıyor ya çevrem referansla yerleşirken sürünüyorum boş islerde maalesef
Hocam ben az çok akademik kariyeri olan biriyim, TR nin en iyi ünilerinden birinde yüksek yaptım. Doktoram yok ama önemli değil diyeceğim şey şu, türkiye'de script yazıyor diye aşağıladığınız alaylılar ve lisans mezunları asıl teknolojiyi geliştiren kişiler oluyor genelde. Söyledikleriniz önemli ama piyasanın içinde olanlar bilir bu kaçışların sebebi takımların köyüleşmesi değil, iş ve piyasa tecrübesinin akademik tecrübeden önemli hale gelmesi ki bu gerçekten arge yapan şirketler içinbile geçerli. Hollanda zaten doktoralı eleman almıyor, direkt deneyime bakıyor. Ben olsam "Script yazan" lisans mezunlarını ya da lisanssızları küstürmezdim.
burada yanlış anlaşma olmuş herhalde. Ben dedim ki: burada savunmada çalışan (ve karmaşık işlerde çalışan) kişiler Avrupa'ya gittiklerinde "script" yazmak gibi işlere talip oluyorlar. Kimsenin küseceği bir durum yok.
@@oguz_ergin hocam haklısınız arkadaş yanlış anlamış
geleneksel IT şirketlerinde system architect en az 10 yil deneyimi olan insanlar olur, savunma sanayinde 20yil olmali :)
35:44 genel özet
Hocam 25yildan fazla özel sektörde çalıştım .. genel çalışan takımın %80i fulltime-mış gibi çalışan parttime tayfasından oluşuyor durum bu .
Hocam, Yale gibi üniversitelerde bulunan statistics and data science lisans eğitim programlarıyla alakalı bir bilginiz var mı? ODTÜ, istatistik eğitimini bu yönde evriltiyor. Introduction to Data Science, OOP, Statistical Machine Learning, Introduction to Big Data gibi 9 tane (veya 6 tane, tam anlayamadım, sitedeki programlarını henüz güncellemediler) ders eklemişler, AI konusunda birkaç seçmeli ders eklemişler ve bazı istatistik derslerini çıkarmışlar. İstatistik dersleri de şu an daha pratiğe yönelik veriliyormuş. Bu tarz programlardan ML engineering gibi alanlara kaymak ne denli mümkündür? Mühendislik fakültesinde olmaması ne denli etkiliyordur durumu pek bilmiyorum. Bilgisayarla alakalı çoğu dersler de CENG yerine STAT kodlu ama bazı dersler hem istatistik hem bilgisayar mühendisliği diploması olan bazı hocalar tarafından verilecekmiş sanırım, hoca kadrolarını da bu yönde geliştiriyorlar.
Trendyol reklamı gibi olmuş video hocam 😀
Savunma Şirketleri açığı Suriyeli, Afganlı, Pakistanlı mühendislerle kapatabilir mi?
Sence onların içindeki iyi mühendisler de Türkiye'de kalmayı mı yoksa Avrupa, Amerika'ya mı gitmeyi tercih eder?
bilgisayar mühendisliği, computer science mi? computer engineering mi? çünkü doktora yaptığınız amerika'da electrical and computer engineering dediğimiz aslında Türkiye'de tam karşılığı olmayan bir bölüm. Bilgisayar mühendisliği ultimate meslekmiş gibi davranmayı da bırakalım. Yerli araba sadece yazılımla mı yapılacak?
biz Türkiye'de sporla dinle vs. ayrıştık da elektronik ve bilgisayarla ayrışmadığımız kalmıştı, onla da ayrıştık, kalifiye olanlarımız yurt dışına gidiyor :D
Bence asil sorun adam kayırmayı, torpil geçmeyi çok ciddi bir suç olarak görmemeye başlamamiz. Oysa en ciddisi olmasina karşin hem de ,sonuçta koca sistemi çalisamaz hale getiriyor. Yani bence savunma sanayisinde şu bu yapilmalidan ziyade ,ilkin hukuksal sistemin calisip calismadigina bakmali. Ki oda malumunuz...
Hocam ben sizi çok sevdim. İki yıldır bu iş içindeyim. ASELSANin alt yüklenicisi olan bir firmada çalışıyorum. Yaptığımız işler gerçekten çok ağır. ASELSANa gittiğimizde hiçbir halttan anlamayan adamlar bize iş anlatıyor. Benden iki kat fazla para alıyor ve çok rahatlar.
Merhaba. Hangi firmada çalışıyorsunuz acaba?
hacı profsun ama şu mikrofon sorununu hala cozememissin, senin kanala gecince tvnin sesini 15’ten 55’e çıkarıyorum anca duyuluyor. zor degil bi mikrofon takmak, telefon kulaklığı bile olur
Ülkeyle ilgili yorumlarınıza katılıyor olsam da diğer büyük bir sorun da bana göre şirketlerin yapılanma şekli. Bunların ilacı özelleştirme kimse kusura bakmasın. Devlet dairesi gibi işletilen yerden verimlilik beklenemez ki baykardan ziyade vakıf şirketlerinin ağlamasından bile anlaşılabilir aslında durum.
kesinlikle. bu yüzden bu şirketlerin özelleştirilmesini ve birer "şirket" gibi çalışmasını savunuyorum.
Kurulduğundan bu yana ( 1975-...) , çok yakın zamana kadar, ODTÜ ' den beslenen ve adeta ODTÜ ile simbiyotik bir yaşam kuran , mühendisler için adeta bir okul olan Aselsan bugün neden bu halde?
Ayrıca Aselsan Mühendisleri geçmişte, gerektiği hallerde mesai kavramı tanımadan fedakarca çalışmıştır, şu an durum böyle değilse bunu Aselsan yöneticileri değerlendirsin lütfen!
Ne haldeymiş bugün 😛
Aselsan'da ODTÜ'lü mü kalmış?
@@tarkgundogdu8940en cok ODTÜ'lü yok mu,yurtdisina gittiler anlamında mi dediniz
ASELSAN'i bilmiyorum fakata TUSAS'in bir siralar Odtülü almamak gibi bir protokolu vardi Temel Kotil zamaninda. Iceride cok fazla odtulu var diger universitelere haksizlik oluyor diye bir aciklamasi vardi IK'nin. Savunma sirketlerinin hayir kurumuna cevrildigini o zaman ogrenmistim.
YÖK başkanının maaşı inidirilsin bütçe açığı kapansın iyi bir fikirmiş :D
Abi sen sektörün içinden biri olarak Hocanın yorumları hakkına ne düşünüyorsun? Liyakatsizlik bu kadar yüksekse bu işler nasıl ortaya çıkıyor?
@@eshabyalcn2747 bir de düzgün bir ortam olsa çıkacak işleri hayal et :D
@@behzatcitlembik5842 zaten çok hızlı ve kapsamlı ilerliyoruz yalnız.
@@eshabyalcn2747 Diğer türlüsünü de deneyebilip sonuçları karşılaştırabilseydik keşke...
Hocam söylediklerinizin çoğuna katılıyorum ama ilave olarak benimde anlamadığım bir konu var. Tecrübesiz olduğu halde kendisine çok önemli projlerde çalışma imkanı veren bir şirketi ilk senesinde çok basit sebeplerle terk edebilen bir mühendisin hiç mi suçu yok. Yani ASML yeni mezun mühendis kolay kolay almıyor bildiğim kadarıyla, aynısı pek çok daha başka şirket için de geçerli. Bu mühendisin Türkiyenin içinden geçtiği şu kritik dönemlerde böylesine önemli projelerde çalışıp ta ancak elde edebildiği o tecrübeyle birlikte arkasına dahi bakmadan sadece başkalarını suçlayarak gitmesi birazcık vefazılık olmuyormu.
Bu durumda bahsettiğiniz gibi bu şirketlerin işe alım politikalarında da bir yanlışlık olduğunu aslında göstermiyor mu.
Son olarak niçin bu şirketler ille de ÖSS puanına göre personel alıyor bir türlü anlayamıyorum, bilecik üniversitesinden bir kız Google da yapay zeka alanında işe girebiliyor iken, niçin bu şirketlere giremiyor, niçin bu şirketler çok büyük ağırlıkta sadece belli üniversitelerden alım yapıyor.
100 bininciyi işe alırsan aynı statüyü verirsen, mühendis olmayanı mühendisin başına getirirsen, gerçek işi yapan odtü mezunu adama senin amirin şu işi bilmeyen fırat mezunu adam dersen, bilmem kaç yüz binincilerle birlikte okumuş ted mezununa 25k verirken onu katlayıp ezip geçmiş ilk bindeki bilkent mezununa 30k verirsen, ilk 10 bindeki adam o iş yerinde kalmaz, hem ülkeye hem şirkete ziktiri çeker gider, ülkede iş yapacak adam bulamıyoruz diye ağlarsın, 5-10 yıl sonra da ülke terör ülkesi olduğunda orda burda insanlar parçalanmaya başlayınca kaçacak delik ararsın.
daha açık ve net yazmak isteyen varsa buyursun yazsın.
@@tarkgundogdu8940 Başarının tek kıstası Öss puanı değildir, sabit kafalı insanlar bunu ne zaman anlayacak bilemiyorum. Fırat mezunu kendini yetiştirmiş biri normalde pekala Odtü mezunu birisine amirlik yapabilir. Çok başka değerlendirme kıstasları da vardır hayatta. Ama yukarıda da dediğim gibi devlet nasıl tek kıstas Kpps puanı ile memur alıyorsa Aselsan da Öss puanı ile mühendis alıyor ve verimlilikler ortada.
Bu şirketlerde zaten Ankara üniversitelerinden mezun olanların dışında çalışan mühendis sayısı çok az. Olayı siyasileştirmenin alemi yok, müdürüne kızıp ülkesinden kaçıcak adamı, o gittiği için de ülkesi onun yokluğundan terör ülkesi haline geleceğini düşünen adamı zaten tutmanın alemi yok. Onları bir an önce göndermek lazım.
Odtü mezunu olduğu için dünyanın en iyi mühendisi, süperman'i filan olduğunu düşünen kişiler mümkünse mezun olur olmaz gidebilirlerse çok daha iyi olur. Yoksa ülkemizin ve dünyanın önde gelen şirketlerinde tecrübe o kazanıp o tecrübeleri sayesinde mi gidiyorlar acaba. Yurt dışında işe alım yapan birisi acaba ne kadar Odtülü olmasına değer veriyor ne kadar filan şirkette tecrübe kazanmış olmasına prim veriyor.
Belki bilirsiniz hocam. Quantic Dream Adlı interaktif film tadında ilerleyen oyunlar yapan bir oyun yazılım firması. En son oyunları da 2018 yılında çıkan Detroit:İnsan olmak adında bir oyun.
Oyun 2038 yılında gecen insansı robotların hikâyelerini anlatıyor. Belediyede polis teşkilatlarında özel sektörde ev işlerinde sportif faaliyetlerde yeni kurulan müzik gruplarında aklınıza gelebilecek her sektörde android denilen robotlar çalışıyorlar.
Bu robotların bir çoğu zaman içerisinde bilinç kazanıp kendi kararlarını vermeye "aykırı" olmaya başlıyorlar. Biz de interaktif film kısmında o 3 androidin hikayelerini sırayla oynamaya başlıyoruz.
Oyun içerisinde Cyberlife adlı şirketin androidleri ürettiğini bu şirketin kurucusunun da Elijah Kamski olduğunu öğreniyoruz.
Elijah Kamski 2002 doğumlu olduğunu ve yapay zeka mühendisi olduğunu görüyoruz.
Benim için İlham verici bir şeyi paylaşmak istedim :)
Geçen gün bir tv proğramında yabancı ünivesitele yüksek kaliteli üniversitelerin mezunları aynı üniversiyeye öğretim üyesi olmak istediğinde yönetim önce başka üniversitelerde görwv yapmasını istiyormuş kaç yıl olduğunu bilmiyorum şimdi bizde adam veya hanım mezun oldu gönder bakayım elazı üni versiyesine diyar bakır üni versitesini senelerce doğuya kimse gitmek istemedi durum ortada yani devlet bir yerde biziz bizim sorumluluk duygumuz şimdi adam bizim savunma sanayimizi ve şartları beğenmiyormuş bak kardeşim ben lise mezunuyum hiç bir iş yeri boşta kalmaz hiç bir zaman grafik hiç biryrde yukarı gitmez giden tecrübe kazanır gelir kendi bildiğini yapar proğram başında su içiyordun aslında banyodan çıkış girişide yapa bilirsin saygılarımla kapris yapan kendine yapar
Şu an fiziki değil, ama fiili olarak dolara geçmiş, bağımsızlığı teslim etmiş durumdayız. Dünya geneli ekonomik sıkıntı var, ama bizde katlı katmerli...
Sebepler çözümler zaten belli bunları tekrar tekrar konuşmak gereksiz. Neden çözülmüyor bunları konuşmalıyız.
çok güzel bir yayın ama herkez bildiğini okuyacak yönetim değişmeden birşeyin değişeceğine iyiye gideceğine inancım o kadar yokki hatta gittiklerindede geri dönülebilir iyileştirilebilir bir ülke bırakılacakmı.
Her iş kolunda çalışan patronlar için ders niteliğinde tespitler ...
Hocam Festivallerin neden iptal olduğu konusunda herhangi bir bilginiz var mı, bu konu nasıl tali bir mesele oluyor?
İnsanların yaşam biçimine açıkca müdahale ediliyor, sonra burada gençler neden yurt dışına kaçıyor bu gidişatı nasıl durdururuz diye konuşuyoruz.
tali dediğim, asıl konular konuşulmasın diye bilerek yapılan bir şey gibi geliyor bana.
@@oguz_ergin İnsanların hayatına bariz bir şekilde karışılmasına Asıl mesele değil denmesi zaten problemin kökünü oluşturuyor. Bu argüman ile yıllardır ortalıkta dolaşan selefiler aynı şeyi başka insanlara uygulayınca tali bir olay oluyor!
Evet problemin köküyüm ben :)
Yazılımcılar içinde devamlı söylenen "akıllı olanlar gidiyor kalanlar zaten vasıfsız olanlar" tarzı saçma sapan söylemlerden de vazgeçmemiz lazım.
Salaklık işte
X1.5 izleyince normal hıza geliyo video
Hocam tobbda bir bölümden bilgisayar müh. akademik başarı ile geçerken mülakatta ne tür sorular soruyorsunuz?
kanka öyle bir şey yapınca burs kesiliyormuş
Önce torpilliler değilde badem biyiklilardan başlamak lazım hocam ..
Önce kemalistlerden başlamak lazım
Sonra tarikatcılardan
Şirketlerde liyakat olmadıkça çalışan adam kaçar
pas pas nedir hocam ya
Etme eyleme
Torpil adam kayırma kalkmadıkça hepsi boş malesef ..
Dr. Akademisyene Jr. yazılımcı maaşı verirlerse olacağı budur.
Bulgaristan gibi yapalım, Leva Euroya endeksli, 1 Leva = 0.50 Euro Cent
Böylece AB veya ABD'nin sol daşşşağı oluruz.
Torpilli bitmez hocam. Burası Türkiye her dayının bir yeğeni var.
18:20 😂
Benim oğlum yurtdışından teklif olmasına rağmen Türkiye'de.
maşallah, adresini verin de madalyasını yollayalım!
Hocam yalnız c++ gerçekten zor bir dil. Eğer c++'ı gerçekten hakkıyla biliyorsa başka bir istere gerek yok gibi :)
Bu insanlar bunu paketleyecek, karta/makineye atacak, 7/24 çalılmasını garanti edecek, vs... Sadece "C++ bilsin yeter" diyenin bilgisini ve zihnini sorgularım ben. Savunma sanayide işi bilmeyen, derinine inmeyen tiplerdi bunlar eskiden... Şimdi ihtiyaçtan dolayı kaliteli olduğu düşünülen insanlar da böyle diyorsa bu sefer başka türlü sorgularım...
Hocam idölümsünüz:D
deneyimli mühendis ve teknisyenleri yurtdışına gitmeye davet ediyorum.
Hocam insanlar Hollanda'ya çocuğunun geleceği için gidiyor.Eğitim bitik ülkemizde malesef. Toplumsal barış ve huzur yok ,adamın yoksa iş bulman imkansız.
Hocam ağzınıza sağlık. Nacizane bir tavsiyem olacak, Türkçe'ye dikkat ediyorsunuz belli ki fakat kelimeleri yazıldığı gibi okuyorsunuz.
Türkçe yazıldığı gibi okunmayan bir dildir denildi bize, diksiyon hocalarımız tarafından.
" Geliyor " yazılır fakat " Geliyo " diye okunur, " Alacağız " yazılırken " Alıcaz " okunur dendi.
Sizi dinlerken dikkatimi çekti bu konu, haddim olmayarak söz etmek istedim.
Saygılarımla hocam.
Bilgem hocamla videonuzu merakla bekliyoruz, oyunu oynarken sizi izlemek ayrı bi heyecan olacak bizim için de :)
@Mehmed Ulusay İlk defa duymuş olman senin cehaletin, saçmalık felan değil diksiyon eğitimi veriliyor dilersen araştırabilirsin. Hatta hemen şimdi bir haber kanalını aç, spikeri dikkatli dinle, yor cağız felan demezler. R özellikle soylenmez. yutulur. Hemen saçmalık felan diye atlamayın. Hem cahilsin hem cesur. Sinirlendim bak şimdi. Güzel Güzel konusuyoruz senin cümleye girişine bak arkadaş. Aç haber izle Mehmet. Konuşucaz derler Konuşacağız demezler. Ulan memet dayaklıksın valla
...
Saçmalardan secmeler
Dedi konu hakkında en ufak fikri olmayan adam
neresi dokundu bu kadar?
Acaba bu konularda ne kadar yetkin bir insansın da konuşuyorsun
@@behzatcitlembik5842odtü ee okuyan bir adamin sonu ne olur hocam
Keşke CHP li belediyelerin çalışanlarına verdiği zamdan da bahsetseydin
1- abartı
2- suni beklenti
3- hayalcilik
4- Gerçekdışılık
Gidenlerin kalanlardan kıymetli olduğunu nerden anladık? Böyle bir referans mı var,???
Hoca gidenler kalanlardan daha kıymetli demedi ki hayal mi görüyorsun
@@durmusalikarayel1034 iyi ki demedi... Her şirket belli bir sirkülasyon yaşar bu olağan. Bi ara intihar eden mühendisler vardı ASELSAN da. ASELSAN bitiyor, bitiriliyordu sözde. İntihar değil, cinayetti.... Aynalar tutmalar gırla...Ne oldu, aradan geçti ,,10 sene 15 sene. Kurumlar büyüdü bu tip küçük hesaplara meze olamayacak kadar büyüdü. TUSAŞ yılda 1000 mühendis alıyor. Yani planı o, almak zorunda projeleri var. 1000 alırken 100 gider. Bunlar olağan. Adam artık silah yapmak istemiyordur. Ankara yı sevmiyordur. Ya da, belki kendini acindirdığı kadar kıymetli biri değildir. Belki de yetersizdir müdür olması doğru bir kıdem planı değildir...
@Mehmed Ulusay Nasıl tespit ettin bu ortalamayı???
Uzun yıllar ihracatçı bir firmada çalıştım. İlk yıllarda tüm mühendis kadrosu ODTÜ lü idi. Bir süre sonra TUSAŞ ASELSAN vs piyasada ki ODTÜ luleri vakumlamaya başladı. Fabrika da ODTÜ lü kalmadığı gibi yeni gelenlerde de çıkmadı. Ama işletme yine büyüdü daha da büyüdü, Tam 8 fabrika daha açtı patron 🙂
@@fotonot yaşadığımız üzücü seylerin sorumlusunun malum cemaat ve takipçileri olduğu belli birşey onların önünü kimlerin açtığı da belli. 1000 kişi gelir ama kaçı nitelikli 100 kişi gider ama kaçı niteliksiz mantıklı şekilde düşünmek gerek. Nitelikten kastım tecrübe yılı, yaptığı projeler ve akademik başarıları.