Nisa suresi 101.ayette namaz sadece seferde kafirlerden çekinilirse kısaltılırken,102.ayette silahlarla namaz nasıl kılınır açıklanırken,103.ayette namazın güvenliğe kavuşunca tam kılınması gerektiği(seferde bile)emredilirken ve namaz mü'minler için vakitleri belirlenmiş bir farz denilirken insanlar namazlarını kısaltamazlar,kaza edemezler.
Kuran’da “hamr” yasaklanmıştır. “Hamr” aklı örten şey anlamına gelir. Bu yüzden sadece içkiyi değil, uyuşturucuyu da kapsar. Yani aklı örten şeyleri tüketmek dinen yasaktır. Ancak dikkat ederseniz Allah bu maddeler aklı örtecek kadar kullanılırsa yasaktır dememiştir. Aklı örten bir madde, az ya da çok, kullanılmamalıdır. “Ben etrafımdaki kimseye zarar vermeyecek kadar içiyorum” tipi bir izah doğru değildir. Allah’ın içkiyi sadece insanlar etrafına zarar vermesin diye mi yasakladı, onu bilmiyoruz. Allah yapmayın diyorsa, o şeyden kaçınmamız gerekir. İşte hamr ile ilgili bazı ayetler şunlardır: “Sana içkiyi/uyuşturucuyu(hamr) ve kumarı sorarlar. De ki: ‘Bu ikisinde büyük bir günah vardır; insanlar için çıkarlar da vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından çok daha büyüktür.'” Bakara, 219. “Ey iman edenler! içki/uyuşturucu(hamr), kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktik; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan; içki/uyuşturucu(hamr)ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah’ı anmaktan, namazdan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi?” Maide, 90,91. Görüldüğü gibi ayetler net bir şekilde içki ve uyuşturucudan kaçınmamızı istemektedir. Bununla beraber Allah bazı insanların yasak olmasına rağmen içki içeceğini bilmektedir. Bu yüzden bir hata yapıp içki içen insanın bir hata daha yapıp namazı bırakmaması için önemli bir hatırlatmada bulunmaktadır: “Ey iman edenler! İçkiliyken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın.” Nisa, 43. Bu ayet ne yazık ki sürekli yanlış anlaşılmıştır. Bazıları bu ayeti görmezden gelerek içki almış bir insanın ne dediğini bilse de bilmese de namaz kılamayacağını iddia etmiştir. Bu tavır ayetle çelişir. Ve Allah’ın yasaklamadığını yasaklamak takva değil, densizliktir. Allah kendi dinine ekleme yapanları, helali haram; haramı helal kılanları şiddetle kınamıştır. Öte yandan bazıları da bu ayetin içki içmeye izin verdiği yorumuna varmışlardır ki bu da hatalıdır. Allah dinen yanlış olan bir eylemde bulunup içki içenlerin bir hata daha yapıp namazı bırakmamasını istemiştir. Çünkü Allah bilmektedir ki içki içip namaz kılacak insanlar da vardır. Allah onları görmezden gelmemiş, onlarla ilgili bir hükümde bulunmuştur. Bununla beraber yukarıda alıntıladığımız diğer ayetleriyle içkiden kaçınmamızı emretmiştir.
Allah ve Resulü herhangi bir meselede hüküm bildirdikten sonra, hiçbir erkek veya kadın müminin, o konuda başka bir tercihte bulunma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne isyan ederse, besbelli bir sapıklığa düşmüş olur ahzap suresi 36 Hz. Peygamber hükmi şaridir. Hukum koyucudur. Peygamber Kişisel arzularına ( hevasina) göre de konuşmamaktadır. Onun konuştukları ancak vahydir. Necm 3,4.
@@selamselam1737 burda kasıt peygamberim vahiy bildirdiklerine karşı gelmek. Yoksa başka ayetlerde Allah resulu bizim bildirdiklerimiz dışında birşey bildirmez diye de ayet var. Doğru okumak ve anlamak lazım
Nisa suresi 101.ayette namaz sadece seferde kafirlerden çekinilirse kısaltılırken,102.ayette silahlarla namaz nasıl kılınır açıklanırken,103.ayette namazın güvenliğe kavuşunca tam kılınması gerektiği(seferde bile)emredilirken ve namaz mü'minler için vakitleri belirlenmiş bir farz denilirken insanlar namazlarını kısaltamazlar,kaza edemezler.
Ocam takması yasak veya haram olan erkeğe altın yemesi neden elal onu anlamadım
Sormazlar mı Allahın haram kılmadığı şeyi Peygamber nasıl olur da yasaklayabilir ?
Allah kuranda bonzai' yi haram kıldığını söylemiyor..Şimdi bunu yasak kıldığımız da Kurana aykırı mı hareket etmiş olacağız ?
Kuran’da “hamr” yasaklanmıştır. “Hamr” aklı örten şey anlamına gelir. Bu yüzden sadece içkiyi değil, uyuşturucuyu da kapsar. Yani aklı örten şeyleri tüketmek dinen yasaktır. Ancak dikkat ederseniz Allah bu maddeler aklı örtecek kadar kullanılırsa yasaktır dememiştir. Aklı örten bir madde, az ya da çok, kullanılmamalıdır. “Ben etrafımdaki kimseye zarar vermeyecek kadar içiyorum” tipi bir izah doğru değildir. Allah’ın içkiyi sadece insanlar etrafına zarar vermesin diye mi yasakladı, onu bilmiyoruz. Allah yapmayın diyorsa, o şeyden kaçınmamız gerekir.
İşte hamr ile ilgili bazı ayetler şunlardır:
“Sana içkiyi/uyuşturucuyu(hamr) ve kumarı sorarlar. De ki: ‘Bu ikisinde büyük bir günah vardır; insanlar için çıkarlar da vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından çok daha büyüktür.'”
Bakara, 219.
“Ey iman edenler! içki/uyuşturucu(hamr), kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktik; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.
Şeytan; içki/uyuşturucu(hamr)ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah’ı anmaktan, namazdan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi?”
Maide, 90,91.
Görüldüğü gibi ayetler net bir şekilde içki ve uyuşturucudan kaçınmamızı istemektedir. Bununla beraber Allah bazı insanların yasak olmasına rağmen içki içeceğini bilmektedir. Bu yüzden bir hata yapıp içki içen insanın bir hata daha yapıp namazı bırakmaması için önemli bir hatırlatmada bulunmaktadır:
“Ey iman edenler! İçkiliyken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın.”
Nisa, 43.
Bu ayet ne yazık ki sürekli yanlış anlaşılmıştır. Bazıları bu ayeti görmezden gelerek içki almış bir insanın ne dediğini bilse de bilmese de namaz kılamayacağını iddia etmiştir. Bu tavır ayetle çelişir. Ve Allah’ın yasaklamadığını yasaklamak takva değil, densizliktir. Allah kendi dinine ekleme yapanları, helali haram; haramı helal kılanları şiddetle kınamıştır. Öte yandan bazıları da bu ayetin içki içmeye izin verdiği yorumuna varmışlardır ki bu da hatalıdır. Allah dinen yanlış olan bir eylemde bulunup içki içenlerin bir hata daha yapıp namazı bırakmamasını istemiştir. Çünkü Allah bilmektedir ki içki içip namaz kılacak insanlar da vardır. Allah onları görmezden gelmemiş, onlarla ilgili bir hükümde bulunmuştur. Bununla beraber yukarıda alıntıladığımız diğer ayetleriyle içkiden kaçınmamızı emretmiştir.
Allah ve Resulü herhangi bir meselede hüküm bildirdikten sonra, hiçbir erkek veya kadın müminin, o konuda başka bir tercihte bulunma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne isyan ederse, besbelli bir sapıklığa düşmüş olur ahzap suresi 36
Hz. Peygamber hükmi şaridir. Hukum koyucudur.
Peygamber Kişisel arzularına ( hevasina) göre de konuşmamaktadır.
Onun konuştukları ancak vahydir. Necm 3,4.
@@selamselam1737 burda kasıt peygamberim vahiy bildirdiklerine karşı gelmek. Yoksa başka ayetlerde Allah resulu bizim bildirdiklerimiz dışında birşey bildirmez diye de ayet var. Doğru okumak ve anlamak lazım