Klootwijk aan Zee - Hoe wordt Surimi gemaakt?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 янв 2025
  • Surimi maken is altijd een beetje een magisch proces, en als Wouter Klootwijk erbij is, wordt het een avontuur. Stel je voor: Wouter, die je normaal aan de keukentafel ziet praten over 'boerenkool met worst', staat nu in een fabriekshal, omringd door bergen visfilets, terwijl hij serieus kijkt naar een bak met gemalen witvis. "Dit," zegt hij, "is de basis voor Surimi. Of zoals de Japanners zeggen: 'de kunst van het verbergen van vis.'"
    Hij neemt een handvol vis, knijpt het in een kom, en begint het te bewerken als een ambachtsman die zijn meesterwerk aan het maken is. "Je moet de vis niet te veel kneuzen," legt hij uit, "anders krijg je vispap. En dat is iets wat je niet op je bord wil." Intussen haalt hij een fles citroensap tevoorschijn en zegt: "Ja, voor de geur natuurlijk. Want laten we eerlijk zijn, we doen dit niet alleen voor de smaak, maar ook voor de frisse geur van de zee… die hier eigenlijk niet is. Die geur, die komt later."
    En dan is het tijd voor de geheime ingrediënten: "Stijfsel! Dat bindt alles." Wouter doet alsof hij de magie van de Surimi zelf ontdekt heeft, terwijl hij lachend zegt: "Als je je vis teveel uitwringt, krijg je gewoon een viskoek. En wie wil er nu een viskoek?"
    Hij mengt alles door elkaar, rolt het in een mooie vorm, en roept: "Kijk, de Surimi is klaar! Het lijkt een beetje op vis, maar als je het goed doet, kun je het gewoon een 'krabstick' noemen, en dat is pas echt een kunst."
    En zo, met een knipoog naar de camera, zegt Wouter: "Surimi maken is niet moeilijk, zolang je de vis niet als een vijand ziet, maar als een vriend die je in een nieuw jasje stopt. Want als je iets kunt maken van een vis die niemand anders zou aanraken, dan kun je alles!

Комментарии •