#890

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Willem de Witte in gesprek met Jelle van Baardewijk over Alasdair MacIntyres moraalfilosofische meesterwerk “After virtue.”
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers, Marthe van Rijn en Thomas Bollen.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
    Volg ons!
    linktr.ee/de_n...
    Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate....

Комментарии • 34

  • @ernavanhetbolscher3954
    @ernavanhetbolscher3954 2 года назад

    Wat een mooie en actuele uitzending. Slaat bij mij helemaal aan en geeft mijn handvaten. Dank daarvoor.

  • @Tubemanjac
    @Tubemanjac 2 года назад +3

    Prachtig gesprek, het betoog van Jelle over de managerscultuur kwam zogezegd echt uit z'n tenen, chapeau! Ik ervaar het als een schot in de roos vanwege het feit dat ik de beschreven praktijk zelf aan den lijve heb ondervonden.

  • @michelmaes7539
    @michelmaes7539 2 года назад +2

    Gewoon een eerlijke kijk op de dag van vandaag, mooi uitgelegd

  • @martendewind
    @martendewind 2 года назад +5

    Fantastisch om aan de hand van zo een boek en de verwijzingen naar eerdere uitzendingen een inkijkje te krijgen in het denkraam van van Baardewijk. Dank!

  • @sebastiaan_de_vries
    @sebastiaan_de_vries 2 месяца назад

    Mooi inkijkje in het werk van MacIntyre, voorbij de schreeuwerige polarisatie en feit/fakenews interpretaties. Zeer de moeite waard!

  • @DutchwithTomasito
    @DutchwithTomasito 2 года назад +1

    Ik ben weer erg onder de indruk van de diepgravende kennis, de verbanden die worden gelegd, de verwoording ervan, enorm indrukwekkend! Bedankt weer!

  • @Mar108108
    @Mar108108 2 года назад +9

    Wauw.
    Zoveel herkenning.
    Zou graag meer horen over Jelle's waarnemingen in de praktijk over het verval/de corruptie van de integriteit. Hoe kan een mens die in een dergelijke bedrijfs- of instellingencultuur en tevens maatschappelijke 'houding' 'gevangen zit' daarin rechtop blijven staan, de eigen integriteit en coherentie behouden? Welke verbindingen zijn daarbij nodig om aktief participerend te herstellen bv voor studenten? Burnout als symptoom voor dysfunctie van geleefde gezamenlijkheid en ingebedheid, wat is daar over te zeggen?
    Dank weer,
    M

  • @user-dp6wi1xc1k
    @user-dp6wi1xc1k 2 года назад +3

    Heerlijk die passie van Jelle. Zeer interessant ook! Smullen dit. Willem ook top. Thxx.

  • @hansoosterwijckvan1850
    @hansoosterwijckvan1850 2 года назад +4

    Waanzinnig interessant gesprek. Hier in dit gesprek wordt de essentie besproken van wat er in deze rare ontspoorde wereld speelt...

  • @evertfm3580
    @evertfm3580 2 года назад +1

    Heel fijn gesprek en een prima initiatief om filosofen in soortgelijk gesprek aan bod te laten komen. Het is steeds interessant om een ontoegankelijk boek op een heldere manier te duiden.

  • @g3Rb1n0
    @g3Rb1n0 2 года назад +5

    Leuk gesprek, ben erg enthousiast over dit nieuwe format!

  • @sofie4you
    @sofie4you 2 года назад +3

    Wat een gaaf gesprek...

  • @PieterJanNotebaart
    @PieterJanNotebaart 2 года назад +2

    Bedankt

  • @arieh6368
    @arieh6368 2 года назад +1

    Mooi gesprek mannen, ga zo door!!!

  • @Chrisvlvp
    @Chrisvlvp 6 месяцев назад

    De uitzending was lang geleden maar ik heb deze weer gekeken. Ik stel voor een verdere verdieping in MacIntyre en dan weer als het lukt met Jelle en Willem (hij zou zo nu en dan beschikbaar zijn is beloofd).

  • @Forrestfield
    @Forrestfield 2 года назад +2

    Misschien is ‘You and your profile’ ook wel een interessante om een keer te bespreken met Jelle. Dat zou eigenlijk ook een soort tweede deel van dit gesprek zijn.
    In elk geval bedankt voor dit gesprek! Vond het een pittig boek toen ik het vorig jaar las, maar na dit gesprek heb ik het idee dat ik het iets beter begrijp.

  • @jeroenvaalst
    @jeroenvaalst 2 года назад

    Interessant gesprek, dank. Kan iemand mij toevallig vertellen naar welk werk van Weber Jelle verwijst?

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 2 года назад +4

    Wat een ongelooflijke hoeveelheid kennis! Wat erg bijzonder is, is het feit dat Jelle erin slaagt al die kennis om te zetten in begrijpelijke taal.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 2 года назад +3

    Van kennis naar competentie: het omslagpunt vond ergens eind jaren tachtig begin jaren negentig plaats, althans zo heb ik dat ervaren. Ik werkte destijds in een MBO-instelling. Er werden drie argumenten gehanteerd die dit idee moesten rechtvaardigen:
    1. kennis is niet meer van deze tijd;
    2. Jongeren hebben het tegenwoordig steeds drukker, dus .....
    3. Je kunt alles toch opzoeken...
    Sinds die tijd is het alleen maar slechter geworden. In het voortgezet onderwijs hoeven leerlingen de naamvallen in het Duits en de voorzetsels van 3e en 4e naamvallen niet meer te leren. Dat krijgen ze op een gedrukt briefje en ze mogen het altijd gebruiken. Daarnaast wordt Shakespeare steeds minder gelezen op het vwo en je mag het mondeling gewoon in het Nederlands doen.

  • @gerardagrapendaal837
    @gerardagrapendaal837 2 года назад +1

    Jelle zegt het effe lekker hoe het is
    Top

  • @Pymetjestube
    @Pymetjestube 2 года назад +1

    en nu? Hoe kan ieder van ons zich verhouden tot en verweren tegen de manipulatie van het persoonlijke en systeem georganiseerde emotive denken en handelen? Hoe kan ieder van ons in onze eigen praktijk een rol nemen in het herstel wat Alasdair MacIntyres nastreeft?

  • @knuffelt1
    @knuffelt1 2 года назад +2

    Wow! Man naar mijn hart die Jelle. Heldere uiteenzetting van de huidige tijdgeest in ruime zin op pragmatische inzichtelijke wijze.

  • @Dickie003
    @Dickie003 2 года назад +3

    Interesant gesprek. Beetje hak op de tap. De aanloop van de spreker is verkeerd. Onderscheidend aan deugdethiek is niet het idee dat moraal hoort bij een “gemeenschap” (geldt net zo goed voor andere ethische theorieen), maar juist dat het individuele karakter (en de cultivering ervan) centraal komt te staan. Later wordt het beter uitgelegd. Het “woke wereldbeeld” dat spreker hekelt is overigens ook een vorm van deugdethiek (virtue signaling).

  • @Jeroenliebregts
    @Jeroenliebregts 2 года назад +2

    Jelle 👌

    • @jacobidevries7776
      @jacobidevries7776 2 года назад +2

      Hartverwarmend om de losgeslagen manier van management, therapie en onderwijs hier doorgeprikt zien worden met een krachtige onderbouwing :' De keizer heeft geen kleren aan'.
      Heel hoopgevend!

  • @hetrijk8015
    @hetrijk8015 2 года назад +1

    Een recht is: gedrag dat geen schade toebrengt aan een ander wezen met bewustzijn.

  • @emmadezwaan
    @emmadezwaan 2 года назад +4

    Als we echt puur en alleen zouden kijken naar competentie en capaciteiten, dan zouden heel veel mannen hun baan verliezen. Mannen hebben nogal een bias voor hun eigen gebreken. Sterker nog, ze zien hun gebreken soms zelfs aan als pluspunt. Neem als voorbeeld emoties; mannen denken dat het afwijzen van emoties, waardoor je emotioneel zeer beperkt raakt (emotioneel gehandicapt dus), iets is om trots op te zijn. Dat is als iemand die zichzelf blind steekt en dan denkt; iemand die kan horen en kan zien is wel heel erg beperkt en dus incompetent, terwijl hij zelf degene is die een hele zintuig mist waardoor hij de wereld veel beperkter kan waarnemen. Emotioneel afgeknepen zijn, betekent dat je een aanzienlijk deel van je bewustzijn mist. Lekker slim! Daarom snappen ze ook niets van vrouwen, gaat hun ver boven de pet. Als ze een vrouw niet snappen, denken ze dat de vrouw het dan mis moet hebben en het niet snapt. Komt nooit in hen op dat zij degenen zijn die te beperkt zijn om de vrouw vanuit haar hogere bewustzijnsniveau te kunnen vatten. Zo kun je je veel slimmer en competenter wanen dan je werkelijk bent. En als je dan een andere man, die op hetzelfde beperkte niveau zit, treft, denk je; heej, die is wel competent! Jij krijgt de baan! En om een poging te wagen dit principe te doorbreken, is woke in het leven geroepen. Maar ja, witte mannen kunnen het zich gewoon niet voorstellen dat iemand met een ander uiterlijk, competenter zou kunnen zijn dan zijzelf. Hij, rationaal superieur, zij de emotionele zeur. Voelen mannen zich gelijk onderdrukt en dan gaan ze ineens massaal janken (Dat doen ze niet met tranen, maar gaan dan zeuren dat vrouwen zo zeuren). Net weer de verkeerde emotie. Helaas, we hebben het geprobeerd. De ego's worden er alleen maar groter van, geen succes. Ik ben daarom ook geen fan van woke.

    • @Jeanmarchand-pt1ih
      @Jeanmarchand-pt1ih 2 года назад

      Een perfecte beschrijving van narcistische gedrag. Een narcistische samenleving. Een totaal gebrek aan inlevingsvermogen, en wil om zich in te leven. De bron van alle problemen en conflicten in de wereld.

    • @adriaan4467
      @adriaan4467 2 года назад

      Ik vind je redenering erg interessant, maar ik denk dat je denken een veel grotere hoogte zou krijgen als je je categorieën kleiner maakt. Over de blanke man kun je niet zinnigs zeggen, de categorie is te breed en te pluriform. Zo ben ik een blanke (niet witte, ik heb de kleurenkaart naast mijn huid gelegd en zit tussen geel en roze - voorstel aan de "zwarte" medemens om ook een kleurterm te kiezen die past bij de reëele kleur van de huid, meestal niet zwart) man die toevallig homo is en toevallig is opgegroeid samen met een hele lieve zus. Die toevalligheden en andere zorgen ervoor dat ik vrouwen op mijn eigen manier behandel en, meer abstract, op mijn eigen manier nadenk over hun positie. Door je categorieën zo breed en plat te maken creëer je eerder een gemakkelijk vijandbeeld dan een goede basis voor verdere discussie.

  • @hetrijk8015
    @hetrijk8015 2 года назад +1

    Een vriend (die voor het Rijk werkt) vertelde me laatst dat hij zich besefte dat hij minder rechten heeft dan een hond. Citaat: 'Een hond mag tegen die boom pissen, als ik tegen die boom pis, krijg ik een boete.'

  • @DutchwithTomasito
    @DutchwithTomasito 2 года назад

    41:41 spoiler-alert over de ontknoping van Squid Game

  • @hetrijk8015
    @hetrijk8015 2 года назад

    Een boekbespreking over een boek waar moraliteit besproken wordt, maar objectieve moraliteit wordt weggelaten?