Principiul etic în poezie. Cazul Nina Cassian

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 сен 2024
  • Momente de interviu cu scriitorul Claudiu Komartin.
    Moderator: Eugen Istodor
    Inspirație susținută de Julius Meinl

Комментарии • 6

  • @trandafirmihai1941
    @trandafirmihai1941 3 года назад +2

    Nina Cassian ramane in istoria literaturii romane orice s-ar spune pro sau contra ei. Sa auzim si despre tinerii scriitori de astazi acelasi lucru, desi ma indoiesc. Succesul vremelnic nu asigura eternitatea.

  • @elenarosca1399
    @elenarosca1399 2 года назад +1

    Asa e cand ai o unealta "mica"... te apuci sa critici in concordanta cu "unealta"

  • @bogdanmike720
    @bogdanmike720 Год назад

    Cu acest interviu cred,Domnule Komartin, ca v ati anulat calitatea de poet destul de usor devenind critic literar pentru poeti care azi nici macar nu mai traiesc, indiferent despre cine ar fi fost vorba. V ati fi facut un bine sa refuzati acest interviu si sa va vedeti de scris. Prin acest interviu m ati dezamagit ca cititor al poemelor dumneavoastra asa cum v a dezamagit si si a pierdut calitatea de poeta Nina Cassian pentru dumneavoastra. Aveti cu un cititor mai putin dupa acest interviu complet necolegial.

  • @adriantanasie
    @adriantanasie 2 года назад +1

    Asta e un fel de Orwell, cultura facuta de semidocti. Femeia a intrat in Partidul comunist la 17 ani, in ilegalitate, cu toate riscurile uriase care decurgeau de aici. Era de parere ca bunicii acestor doi baieti sarmani cu duhul nu aveau nicio vina si ar fi trebuit emancipati din sclavia de pe domeniul boierului. Credea sincer ca acei amarati ar putea sa si dea odata copii la scoala si la o viata mai buna la oras, intr o casa cu apa curenta, electricitate si gaz metan. Judecand dupa emisiunea celor doi baieti de astazi, e clar ca s a inselat. Aa, si referitor la poezia proletcultista a Anei Cassian...Cred ca scrie si pe wiki dar lenea propagandistului cultural e mare. A fost obligata, dupa un atac in ziarul Scanteia. Altfel nu ar fi putut fi publicata. Sarmana literatura romana! A avut doua personaje atat valoroase cat si curajoase, ma refer la Nina Cassian si Panait Istrati, si pe ambele le facem albie de porci in numele propagandei popcorn! Popcultura si popcritica literara!

  • @nicolaediaconescu1895
    @nicolaediaconescu1895 2 года назад

    Cred că trebuie să facem o distincție între OMUL respectiv (care poate să lase de dorit din punct de vedere moral) și AUTORUL care este. Cred că ar trebui să judecăm doar opera sa, nu persoana.

  • @anamariabat3865
    @anamariabat3865 Год назад

    1) este ușor de vorbit din scaunul cald al democrației;
    2) la fel de ușor de vorbit din un alt scaun cald al vremurilor care permit accesul la atât de multă informație;
    3) unii oameni pot cădea (și aici mă refer la Nina Cassian și alții) în capcana unei ideologii. Unii se deșteaptă ulteriori (Nina Cassian), alții nu.
    4) mai ușor cu ironiile asupra autor care de bine de rău au rămas în istoria literaturii, spre deosebire de tine;
    5) atenție, certitudinile pe care le ai pot deveni foarte periculoase. Oamenii deștepți nu au certitudini, decât prin matematică demonstrată.