Teknoloji gerçekten mükemmel biriey az önce 30 yıllık deneyimden çıkarılan dersi 15 dkda öğrendim ve tamamen ücretsiz Bazen etrafımızda o kadar çok fırsat imkan oluyor ki değerini anlayamıyoruz Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız
Doruk abi bir kez daha insanın kendine mentor belirlemesinin gerekliliğini kanıtlamış oldun. Bu akşam ilk defa denk geldim sana. "Keşke müzik ile ilgilenecek vaktim varken sana denk gelseydim " dedim içimden. Yolun açık olsun 🤘
Sağolun hocam gitar çalmayı kendim öğrendim bi yere kadar hissettim geliştiğimi sonra gelişemedim ama o ince ayrıntıları siz verdiniz. sağolun iyileşiyor biraz daha ellerim.
Tipki bu ders gibi,yurekden tum detaylariyla ve teknikleriyle mix ve mastering dersi de paylasirsaniz super olur,umarim paylasirsiniz.Chok ihtiyacimiz var.
Selam hocam. Şu anda müzik dünyası ve dinleyici sadece ”genç deha”lar ya da “yaşlı efsane”leri kabulleniyor gibi görünüyor. Bu iki tanımın ortasında kalan umutsuz müzisyenler için motivasyon ve çıkış yolları ile ilgili bir video gelir mi? 🥲
12 yildir gitar caliyorum ama belirli bir seviyenin ustune cikamiyorum cok takildim kaldim ayni tonlarda. belki bir grupta falan calsaydim daha ilerlerdi. 4 yildir piano calmama ragmen piyano da cok daha basariliyim. Cevremdeki cogu gitar calan kisi de ayni hep belirli bir yerde takildilar kaldilar cogu bu yuzden bir daha gitar eline almadi.
İyiki de kanalını keşfetmişim abi. Daha yeni keşfettim ama birçok şey öğrendim. 5 yıldır gitar çalıyorum ama gelişemediğimi fark ettim (elektroya geçeli 4-5 ay oldu) bu video çok iyi oldu. 🤘🏼
Zor olan yanlışı düzeltmek ki bende dahil bi çoğumuz kendi kendimize yada 3-4 aylık standart kurslarla gitar öğrenmiş kişilerizdir. Çok teşekkür ederim video için inşallah rehberim olacak. O asamadigim kisir döngüden cikmak istiyorum 👍 Sağolun hocam
Doruk hocam videoyla alakasız olarak bir soru sormak istiyorum. DAW programları kullanarak Elektronik alanda müzik yapmak istiyorum. Müzik bölümüyle müzik teknolojileri bölümü arasında kaldım hangisini tercih etmeliyim veya elektronik müzik üretme konusunda farklı bir bölüm varmıdır.
Hocam ben gitar çalmazdan önce mızraplı enstrüman olarak Yunan Buzukisi çalıyordum ve müzikle tanışmam bu şekilde oldu. Buzuki çalış tekniğinde tremolo ve triller çok fazladır bildiğiniz üzere. Ben tremolo atarken kontrol sağladığı için penayla çalarken orta ve yüzük parmağımı buzukinin gövdesine yaslama alışkanlığı edinmiştim ve bu gitarda da devam ediyor. Fingerstyle konusunda beni cidden engelliyor ve farkettim ki özellikle telden tele geçişlerde ve gam çalışmalarında hızımı kesiyor. Bu alışkanlık yüzünden hız isteyen geçişlerde bazı notalar yutuluyor ve temiz çalamıyorum. Ne yaparsam yapayım, ne kadar parmaklarımı yaslamamaya çalışsam da bunu sağlayamadım. Ellerim beynimi dinlemiyor ya da beyincik kendi içinde ayrı bir cumhuriyet vs. Çıldırmak üzereyim. parmaklarımı yaslamadan çalmak 1-2 dakikadan öteye geçemiyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Hocam emeğinize sağlık. Ancak şöyle bir şey var. Görünmez duvarınız hız olduğu zaman işler baya bir değişiyor. 60 bpmde kusursuz (bahsettiğiniz hataların üstesinden gelinmiş olduğunu varsayıyorum) çaldığınız şeyi 220 bpmde çalmaya çalışmak çok farklı. Hız bambaşka bir dinamik. Kas hafızası ve penalama tekniğinin çok ötesinde bir şey.
Görünmez duvar dediğimiz şey bu hataların kendisi zaten. Eğer kişinin motor becerilerini etkileyen fiziksel veya nörolojik bir özel durumu yoksa, 60 bpm'den başlayıp, her adımda hata yapmadığından emin olarak acele etmeden ilerlediğinde 220 bpm'e çıkmaması için bir neden yok. Burada zor olan, bu hataları farkedebilmek. İyi bir hoca burada paha biçilmez hale geliyor. Çoğu insan kendi başına ilerlemeye çalışırken bu hataları gözden kaçırdığı için ilerleyemiyor ve pes ediyor.
yine çok güzel yönlendirmeler yapmışsınız hocam, teşekkürler yapmadıysanız bir önerim olacak, bir discord kanalı açsanız da biz orada bir topluluk oluştursak harika olur bence.
Hocam selamlar. Ben sıfırdan müzik teorisi öğrenmek istiyorum. Daha önce denedim fakat internet bir bilgi çöplüğü olduğu icin konular birbirine karıştı. Bana ingilizce/Türkçe farketmeksizin onerebileceginiz kitaplar ve dijital kaynaklar nelerdir? Teşekkür ederim.
Selamlar hocam, arka arkaya 4-5 bare bastığım zamanlar baş parmağımın avuç içene doğru giden bölgede acı ve uyuşma başlıyor ve çalamaz oluyorum, bu durum caldikca düzelecek mi ? Iyi çalışmalar
Çaldıkça el kasları güçlenir ama yapısal bir sorun ya da tutuştan kaynaklanan bir hata varsa durum daha da kötüye gidebilir. Görmeden bir şey söylemek zor. Çok zorlamadan yavaş yavaş geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Acı ve uyuşma devam ediyorsa ısrarcı olmayın. El çok nazik bir yapı.
Hocam yüreğinize sağlık evvela. Ben sizden bir konu için video çekmenizi ve bize yardımcı olmanızı isteyecektim. Hocam malumunuz müzik kulağı bir çok insanda çok çok iyi değildir. Lakin müzik yapamayacağı anlamına gelmez. Müzik kulağını nasıl geliştirir insan? Bu konuya video çekin lütfen. Ve asıl kelam ise Hocam, benim müzik kulağım kötü değil gitarı kendi başıma öğrendim. Bir zamanlar konservatuar okumuştum şarkı söylemek üzere. Sadece bir klişe vardır ki onu öğrenemedim. Duyduğumuz bir şarkıda, ezgide ve ya her hangi bir müzik parçası ve ya eserin notasını kulaktan, enstrümanda aramadan hemen çıkara bilmek. İşte bu bizim için çok gerekli bir konu bence. Teşekkürler, sevgiler saygılar..
Güzel kardesim, ne istediginin farkindasin degil mi? Ya da ben cok az sey biliyorum. Enstrümana dokunmadan bilmedigin bir sarkiyi notaya dökmek. Cahilligime verin, cok özel yetenekli veya yillarini buna vermis deneyimli kisilerin haricinde bunu yapabilmek mümkünmüdür? Enstrümanimla birlikte notaya dökebilsem daha ne isterim. Ben nota egitimi almadim. Ancak soru cok dikkatimi cekti. örnegin konservatuari bitiren bir insan, enstrúman kullanmadan duyduklarini notaya dökebilir mi? Bu seviyeye kadar egitim alabiliyor mu? Tesekkür ederim.
@@haydardemir59 ortalama müzik yeteneği olan biri birkaç ay solfej eğitimi aldıktan sonra duyduğu bir şarkıyı herhangi bir enstrümana dokunmadan notaya dökebilir. Yalnızca karar sesinin hangi notaya denk geldiğini bulmak için enstrümana ihtiyaç duyar. Absolute (mutlak) kulak varsa ona da gerek duymaz.
@@DorukSomunkiran Müthis bir güzellik bu! Ne mutlu böyle bir egitim alma sansi olanlara. Her gecen gün yeni seyler ögreniyorum. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim. Ama ne yazikki oldukca gec kaldim yeni hamleler atmaya. Yas 63. Yanitiniz icin cok tesekkür ederim. Bóyle bir video gelecekse aydinlanma amacli sabirsizlikla bekliyorum. Uzun yillar önce nerde duymustum hatirlamiyorum ama Bülent Ersoy'un duydugunu hemen notaya alabildigini söylemislerdi de, hadi canim, gercek mi diye hayret ve imrenerek takdir etmistim. ADIGÖZELOV bak hocam ne diyor, mutlaka basarirsin. Benden gecti, senin adina seviniyorum. Herkese selam ve saygilar.
@@haydardemir59 sakın öyle düşünmeyin, hiçbir şey için geç değil. Ayrıntılı bir video yaparız elbette, ama kısaca değinmek gerekirse, bunu kendi çabanızla birkaç ay içinde yapmanız mümkün. Kulak eğitimi için geliştirilmiş uygulamalar var, bunları telefonunuza indirerek ya da bilgisayarınızla web üzerinden girerek çalışabilirsiniz. Kulak eğitimi fiziksel antrenman gibi bir şey. Arada bir oturup saatlerce çalışmaktan ziyade, iki ay her gün 10'ar dakika ayırmak sizi sonuca ulaştırır. Aralıkları (interval) tanımaya başladığınız anda her türlü ezgiyi notaya dökebilirsiniz.
@@DorukSomunkiranHocam sizinle isimiz var. Sayenizde akorlarla oldukca bir yol kat ettim. Cok güzel seyler ögrettiniz. Ev stüdyomda baglamama artik piyano eslik ediyor. Bundan ötesi, bir seyin neden öyle olduguna dair cok konuda sizden aydinlandim. 13 yasimdan beri baglama caliyorum. Hic egitmenim olmadi. Bu büyük istek beni yillarca sahne tozu yutacak seviyeye kadar tasidi. Ama müzik teorisi olarak tek bir ders dahi alamadim. O konuda kendimi cahil hissediyorum ama iyi niyetli bir cahil. Internete alistiktan sonra sizin gibi degerli kisiliklerle tanisinca, gec te olsa yeni zenginlikler ediniyorum. ögrenmek cok zevkli bir sey. Ne kadar ac kaldigimi tahmin edemezsiniz. Bakmayin yasimdan dem vurduguma. Unumu eleyip, elegimi astim diyenlerden degilim. Düsünebiliyormusunuz, konu-komsudan gizli bir kaynak makinasi aldim, nette kaynak kursu takip ediyorum. Hobi olarak belki birseyler yaparim diye. Son yirmi yil hayatin akisi öyle bir ivme aldiki, herseye nekadar susamisligimiz ortaya dökülüyor. Hemfikirim, ögrenmenin yasi olmaz. ögrenmek insani mutlu eder. Herkes mutlulugu hakeder. Laf uzadi, bagislayin. Sevgilerimle...
Merhaba Doruk abi. Ben 3 ve 4. sınıfta gitar kursuna gitmiştim birkaç yıl çalmayı bıraktım ve şuan 9. sınıftayım. Akustik gitarda akor-ritim-arpej konusunda bir sıkıntım yok artık fakat ben solo ve riffler çalabilmek istiyorum. Sizce nasıl kendimi geliştirebilirim bu konuda?
Önce sağ elini geliştireceksin, her gün en az yarım saat pena ile aşağı yukarı vuruş çalış. (Yavaştan hizliya doğru). Bir taraftan da sol el çalış. Önce birinci pozisyonda gamlari öğren. Mesela birinci pozisyonda do majör hangi perdelerle çalınabilir, la minör hangi perdelerle çalınabilir, en popüler 5 gamı öğren mesela. Sonra bu sağ el çalışması ile sol el çalışmasını birleştir ve o şekilde çalışmaya başla.
Hocam videonuzdan anladığım kadarıyla solaksınız ancak sağ gitar kullanıyorsunuz. Ben de bu durumdayım ve klasik gitar çalışıyorum. Özellikle sağ el tarafında ilk kez karşılaştığım teknikler bana zor geliyor. Örneğin picado çalışıyorum sol ele aldığımda daha rahat yaparken sağda yapamıyorum. 20 yıldır gitarla ilişkim var ve gerçek mana da son 15-16 aydır sürekli çalışıyorum. Dolayısıyla bunu silip sol gitara geçmek de mantıklı gelmiyor. Asıl soruya gelince kızımı da gitara başlatmak istiyorum henüz 4 yaşında biraz vaktimiz var ve o da benim gibi solak. Bu duruma karşı yorumunuz nedir ben artık böyle gelmiş böyle gitmeli miyim? Bahsettiğim sıkıntılardan ötürü kızımı sol gitarla başlatmak istiyorum. Yorumlarınız duymak isterim.
Videoda değindiğim gibi, 7 yaşındayken kısa bir kurs maceram olmuştu. Annem beni kursa kaydettirmeye götürdüğünde, müdüre "Doruk solak, acaba ona solaklar için olan gitarlardan mı almalıyız?" diye sormuştu. Adam da bir şey söylemeden kalkıp, piyanonun başına oturup kısa birşeyler çalmış, sonra dönüp "oğlunuz gitara değil de piyanoya başlıyor olsaydı ne yapacaktınız?" diye sormuştu. Bu o zaman mantıklı gelmişti, yaşadıkça da doğrulandı. Telli ve yaylı çalgılarda asıl zor ve karmaşık işi telleri çeken elin değil, tellere basan elin yaptığına inanıyorum. Keman ve ud gibi perdesiz enstrümanlarda tele basan ele yüklediğimiz işin inceliğini düşünün. Bu işi daha iyi kullandığımız ele vermek bana çok daha avantajlı geliyor. Dolayısıyla solak olmanın dezavantaj değil, tam tersi avantaj olduğuna inanıyorum. Bir de, "ama burada solaklara göre gitar yok ki" demeden, istediğiniz yerde ve durumda çalabilmenin rahatlığı var. Arkadaşınızın doğum gününde köşede duran bir gitarı alıvermek ya da gittiğiniz bir yerde ortaya çıkan bir jam session fırsatını kaçırmamak çok değerli.
Hocam 10 yıldır klasik gitar çalıyorum. Bırakın bare ağırlıklı 3-4 şarkıyı art arda çalmayı, bir adet şarkıyı bile bitiremiyorum. Arka arkaya 10-15 bareli akor basınca baş parmağım inanılmaz ağrıyor. Ama yarısı bareli yarısı baresiz akorlardan oluşan şarkılarda sorun yaşamıyorum. Bu normal mi yoksa bende bir problem mi var?(bareyi sert bassam da yumuşak bassam da değişmiyor)
Aynı sorun bende de var. Birkaç yıl önce bileğimi sakatladığımda başladı ve tam olarak geçmedi. Fizik tedavi gerektiren bir durum olabilir, asla zorlamayın. Bu konuda yetkin bir doktorun görüşünü almakta fayda var.
Benim de sorunum ayniydi bana piyanoya baslamami tavsiye ettiler piyanoda parmaklar iyice guclendikten sonra gitarda bare basmak yormuyor artik benim tavsiyem bu olur
@@ct1216 Valla ben artık zorlamıyorum, arka arkaya çok fazla bare basmam gerektiğinde bareli akorları baresiz hale dönüştürüyorum. Örneğin Bb veya D# akorunu basacaksam sadece alttaki 4 teli basiyorum. Böylece hem bareden kurtuluyorum hem de güzel tiz bir tını elde etmiş oluyorum.
Hangi eliniz ile pena vuruşu yapıyorsanız, diğer bacağınızın altına küçük bir yükselti koyun. Ayağı oraya sabitleyerek gitar kasasını ayağınızı koydunuz bacak içine yerleştirerek dik bir oturuş yapın. Böylelikle hem belinizi yoracak bir durum olmaz; hem de hareket esnasında kol ve bel hareketleriniz daha akışkan ilerleyeceği için güç harcama gereği kalmayacaktır. Ayakta çalıyorken de aynı şekilde gitarın sap kısmı kafa hizasında olacak şekilde askılığı gövdenize daha yakın tutun. Ağırlığı bele vermeyecek, böylelikle hareketinizi kısıtlamayacaktır. Perde takibi için eğilmenize gerek kalmadan, göz hizasında rahatlıkla çalabilirsiniz.
@@osmanhatipoglu5956 sizin gibi bir eğitmen çok zor gelir ve yetişir mesele müziği icra etmek ve bilgisine sahip olmak değildir mesele müziği adam gibi öğretebilmektedir hocam önünüzde saygıyla eğiliyorum kucak dolusu sevgilerimle.
rica ederim bana bu parçanın (ruclips.net/video/v9ebbMpORTE/видео.html&ab_channel=JTCGuitar) 2:27deki bölümünü nasıl çalabilirim bir söyler misin. yetişmek mümkün değil.
Olabildiğince yavaş başlayıp, tekniğin ve çalımın doğru olduğuna emin olduktan sonra acele etmeden tempoyu yavaş yavaş artırarak. Her yeni tempoda tekniğin bozulmadığından emin olarak. Teknik doğru olduktan sonra hız mutlaka gelir, yeterli çalışmayla. Ama teknik doğru değilse bir yerde tıkanır kalır. Biraz sabır. Bu hıza erişmek için aylar gerekebilir.
Teknoloji gerçekten mükemmel biriey az önce 30 yıllık deneyimden çıkarılan dersi 15 dkda öğrendim ve tamamen ücretsiz Bazen etrafımızda o kadar çok fırsat imkan oluyor ki değerini anlayamıyoruz Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız
Doruk abi bir kez daha insanın kendine mentor belirlemesinin gerekliliğini kanıtlamış oldun. Bu akşam ilk defa denk geldim sana. "Keşke müzik ile ilgilenecek vaktim varken sana denk gelseydim " dedim içimden. Yolun açık olsun 🤘
Sağolun hocam gitar çalmayı kendim öğrendim bi yere kadar hissettim geliştiğimi sonra gelişemedim ama o ince ayrıntıları siz verdiniz. sağolun iyileşiyor biraz daha ellerim.
Tipki bu ders gibi,yurekden tum detaylariyla ve teknikleriyle mix ve mastering dersi de paylasirsaniz super olur,umarim paylasirsiniz.Chok ihtiyacimiz var.
İkinci video. Looper ile bir şarkıda katman katman nasıl süslenir tek başına bir orkestra nasıl olur? Cover nasıl yapılır?
0:37 video başındaki iddiaya istinaden beğendim ve eminimki yine dopdolu bir içerik izliyorum
Selam hocam. Şu anda müzik dünyası ve dinleyici sadece ”genç deha”lar ya da “yaşlı efsane”leri kabulleniyor gibi görünüyor. Bu iki tanımın ortasında kalan umutsuz müzisyenler için motivasyon ve çıkış yolları ile ilgili bir video gelir mi? 🥲
Bir sürü gitarla işgili video izledim. Çalışma şekliyle, bilgilerle , anlatım şekliyle harika.başka bir boyuta geçiş
Bilmemiz gereken yanlış yaptığımız doğruları dile getirdiğiniz için Teşekkürler cansın hocam!.. 👍🏼🇹🇷
Değerli hocamızın tavsiyeleri için candan teşekkürler.
12 yildir gitar caliyorum ama belirli bir seviyenin ustune cikamiyorum cok takildim kaldim ayni tonlarda. belki bir grupta falan calsaydim daha ilerlerdi. 4 yildir piano calmama ragmen piyano da cok daha basariliyim. Cevremdeki cogu gitar calan kisi de ayni hep belirli bir yerde takildilar kaldilar cogu bu yuzden bir daha gitar eline almadi.
Hocam harikasınız, iyi ki varsınız... Çok değerlisiniz 🙏🏾
Mükemmel olmuş hocam teşekkürler 👍🏻
İyiki de kanalını keşfetmişim abi. Daha yeni keşfettim ama birçok şey öğrendim. 5 yıldır gitar çalıyorum ama gelişemediğimi fark ettim (elektroya geçeli 4-5 ay oldu) bu video çok iyi oldu. 🤘🏼
Çoooookkk güzel bir video olmuş. Seri gelebilir hocamm çok teşekkürler 🤘😁
👏🏻👏🏻 Tebrikler hocam. Yine ülkemizde azca bilinen veya bilinip ama paylaşılmayan bir şeyi daha paylaşmışsınız.
Zor olan yanlışı düzeltmek ki bende dahil bi çoğumuz kendi kendimize yada 3-4 aylık standart kurslarla gitar öğrenmiş kişilerizdir. Çok teşekkür ederim video için inşallah rehberim olacak. O asamadigim kisir döngüden cikmak istiyorum 👍 Sağolun hocam
Benim de sorunum ayni hep ayni seyleri caliyorum improvize de bile sanki ayni seyi caliyorum sanirim iyi bir muzik teorisine girmek lazim saglam.
Bir iki video önerim var. Duman şarkıları 2 akorla nasıl bu kadar lezzetli oluyor. Bir incelemede bu anlatım tarzı efsane olur.
ABİ İYİ Kİ VARSIN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Ben müzik öğretmeniyim çok gerekli iyi bir video kutlarim
Güzel video olmuş 👍
Her konuda kurtarıcımız burada.
hocam mentronom nasıl kulanılır nerde nasıl çalınır diye bir video cekeblirmisiniz internete detaylı anlatan yok teşekürler şimdiden
Abi senden Stella by starlight armoni bolumunu aciklarmisin neler oluyor nasil akip gidiyor ? tsk
mükemmel bir insansın
Harikasin hocam güzel anlatdin agzynyza ellernize saglik sag olun var olun devamini bekliyorus 👍
Biz de sizi seviyoruz...
Doruk hocam videoyla alakasız olarak bir soru sormak istiyorum. DAW programları kullanarak Elektronik alanda müzik yapmak istiyorum. Müzik bölümüyle müzik teknolojileri bölümü arasında kaldım hangisini tercih etmeliyim veya elektronik müzik üretme konusunda farklı bir bölüm varmıdır.
Hocam gitarda GR bağlantısı görür gibi oldum. Bir ara onuda tanıtırsanız memnun oluruz. Emeğinize sağlık iyiki varsınız🙏
Emeğinize sağlık
Hocam ben gitar çalmazdan önce mızraplı enstrüman olarak Yunan Buzukisi çalıyordum ve müzikle tanışmam bu şekilde oldu. Buzuki çalış tekniğinde tremolo ve triller çok fazladır bildiğiniz üzere. Ben tremolo atarken kontrol sağladığı için penayla çalarken orta ve yüzük parmağımı buzukinin gövdesine yaslama alışkanlığı edinmiştim ve bu gitarda da devam ediyor. Fingerstyle konusunda beni cidden engelliyor ve farkettim ki özellikle telden tele geçişlerde ve gam çalışmalarında hızımı kesiyor. Bu alışkanlık yüzünden hız isteyen geçişlerde bazı notalar yutuluyor ve temiz çalamıyorum. Ne yaparsam yapayım, ne kadar parmaklarımı yaslamamaya çalışsam da bunu sağlayamadım. Ellerim beynimi dinlemiyor ya da beyincik kendi içinde ayrı bir cumhuriyet vs. Çıldırmak üzereyim. parmaklarımı yaslamadan çalmak 1-2 dakikadan öteye geçemiyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
hocam iyiki varsın ya.
Ben de de aynı dert var
Hocam emeğinize sağlık. Ancak şöyle bir şey var. Görünmez duvarınız hız olduğu zaman işler baya bir değişiyor. 60 bpmde kusursuz (bahsettiğiniz hataların üstesinden gelinmiş olduğunu varsayıyorum) çaldığınız şeyi 220 bpmde çalmaya çalışmak çok farklı. Hız bambaşka bir dinamik. Kas hafızası ve penalama tekniğinin çok ötesinde bir şey.
Görünmez duvar dediğimiz şey bu hataların kendisi zaten. Eğer kişinin motor becerilerini etkileyen fiziksel veya nörolojik bir özel durumu yoksa, 60 bpm'den başlayıp, her adımda hata yapmadığından emin olarak acele etmeden ilerlediğinde 220 bpm'e çıkmaması için bir neden yok. Burada zor olan, bu hataları farkedebilmek. İyi bir hoca burada paha biçilmez hale geliyor. Çoğu insan kendi başına ilerlemeye çalışırken bu hataları gözden kaçırdığı için ilerleyemiyor ve pes ediyor.
yine çok güzel yönlendirmeler yapmışsınız hocam, teşekkürler
yapmadıysanız bir önerim olacak, bir discord kanalı açsanız da biz orada bir topluluk oluştursak harika olur bence.
Hocam selamlar. Ben sıfırdan müzik teorisi öğrenmek istiyorum. Daha önce denedim fakat internet bir bilgi çöplüğü olduğu icin konular birbirine karıştı. Bana ingilizce/Türkçe farketmeksizin onerebileceginiz kitaplar ve dijital kaynaklar nelerdir? Teşekkür ederim.
tam aradığım video lan ilk bastaki konusan adam ben sanki
Selamlar hocam, arka arkaya 4-5 bare bastığım zamanlar baş parmağımın avuç içene doğru giden bölgede acı ve uyuşma başlıyor ve çalamaz oluyorum, bu durum caldikca düzelecek mi ? Iyi çalışmalar
Çaldıkça el kasları güçlenir ama yapısal bir sorun ya da tutuştan kaynaklanan bir hata varsa durum daha da kötüye gidebilir. Görmeden bir şey söylemek zor. Çok zorlamadan yavaş yavaş geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Acı ve uyuşma devam ediyorsa ısrarcı olmayın. El çok nazik bir yapı.
@@DorukSomunkiran teşekkürler hocam.Saygilar
harika vido
Doruk hocam Cubase 12 incelemesi Gelecekmi
Evet 🙏🏻 Kurdum, biraz çalıştıktan sonra gözlemlerimi paylaşacağım.
Selam Hocam.Cubase 5 kullaniyorum,dosyadan kick secherek cubaseye surukluyorum,kickin karakteri bozuluyor.Kickin kanalinda hich bir efekt you,master kanalda hich efekt Yok.Nasil coze bilirim bu problemi?
Sizin vatsap numaranizi ala bilirmiyim?
Sanki automatik olarak ADSR da bir duzeltme yasaniyor.Attak artishi falan oluyor.Cubasede genel bir ADSR kontrolu varmidir?Lutfen cevaplayin hocam
6:10
Hocam yüreğinize sağlık evvela. Ben sizden bir konu için video çekmenizi ve bize yardımcı olmanızı isteyecektim. Hocam malumunuz müzik kulağı bir çok insanda çok çok iyi değildir. Lakin müzik yapamayacağı anlamına gelmez. Müzik kulağını nasıl geliştirir insan? Bu konuya video çekin lütfen. Ve asıl kelam ise Hocam, benim müzik kulağım kötü değil gitarı kendi başıma öğrendim. Bir zamanlar konservatuar okumuştum şarkı söylemek üzere. Sadece bir klişe vardır ki onu öğrenemedim. Duyduğumuz bir şarkıda, ezgide ve ya her hangi bir müzik parçası ve ya eserin notasını kulaktan, enstrümanda aramadan hemen çıkara bilmek. İşte bu bizim için çok gerekli bir konu bence. Teşekkürler, sevgiler saygılar..
Güzel kardesim, ne istediginin farkindasin degil mi? Ya da ben cok az sey biliyorum. Enstrümana dokunmadan bilmedigin bir sarkiyi notaya dökmek. Cahilligime verin, cok özel yetenekli veya yillarini buna vermis deneyimli kisilerin haricinde bunu yapabilmek mümkünmüdür? Enstrümanimla birlikte notaya dökebilsem daha ne isterim. Ben nota egitimi almadim. Ancak soru cok dikkatimi cekti. örnegin konservatuari bitiren bir insan, enstrúman kullanmadan duyduklarini notaya dökebilir mi? Bu seviyeye kadar egitim alabiliyor mu? Tesekkür ederim.
@@haydardemir59 ortalama müzik yeteneği olan biri birkaç ay solfej eğitimi aldıktan sonra duyduğu bir şarkıyı herhangi bir enstrümana dokunmadan notaya dökebilir. Yalnızca karar sesinin hangi notaya denk geldiğini bulmak için enstrümana ihtiyaç duyar. Absolute (mutlak) kulak varsa ona da gerek duymaz.
@@DorukSomunkiran Müthis bir güzellik bu! Ne mutlu böyle bir egitim alma sansi olanlara. Her gecen gün yeni seyler ögreniyorum. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim. Ama ne yazikki oldukca gec kaldim yeni hamleler atmaya. Yas 63. Yanitiniz icin cok tesekkür ederim. Bóyle bir video gelecekse aydinlanma amacli sabirsizlikla bekliyorum. Uzun yillar önce nerde duymustum hatirlamiyorum ama Bülent Ersoy'un duydugunu hemen notaya alabildigini söylemislerdi de, hadi canim, gercek mi diye hayret ve imrenerek takdir etmistim. ADIGÖZELOV bak hocam ne diyor, mutlaka basarirsin. Benden gecti, senin adina seviniyorum. Herkese selam ve saygilar.
@@haydardemir59 sakın öyle düşünmeyin, hiçbir şey için geç değil. Ayrıntılı bir video yaparız elbette, ama kısaca değinmek gerekirse, bunu kendi çabanızla birkaç ay içinde yapmanız mümkün. Kulak eğitimi için geliştirilmiş uygulamalar var, bunları telefonunuza indirerek ya da bilgisayarınızla web üzerinden girerek çalışabilirsiniz. Kulak eğitimi fiziksel antrenman gibi bir şey. Arada bir oturup saatlerce çalışmaktan ziyade, iki ay her gün 10'ar dakika ayırmak sizi sonuca ulaştırır. Aralıkları (interval) tanımaya başladığınız anda her türlü ezgiyi notaya dökebilirsiniz.
@@DorukSomunkiranHocam sizinle isimiz var. Sayenizde akorlarla oldukca bir yol kat ettim. Cok güzel seyler ögrettiniz. Ev stüdyomda baglamama artik piyano eslik ediyor. Bundan ötesi, bir seyin neden öyle olduguna dair cok konuda sizden aydinlandim. 13 yasimdan beri baglama caliyorum. Hic egitmenim olmadi. Bu büyük istek beni yillarca sahne tozu yutacak seviyeye kadar tasidi. Ama müzik teorisi olarak tek bir ders dahi alamadim. O konuda kendimi cahil hissediyorum ama iyi niyetli bir cahil. Internete alistiktan sonra sizin gibi degerli kisiliklerle tanisinca, gec te olsa yeni zenginlikler ediniyorum. ögrenmek cok zevkli bir sey. Ne kadar ac kaldigimi tahmin edemezsiniz. Bakmayin yasimdan dem vurduguma. Unumu eleyip, elegimi astim diyenlerden degilim. Düsünebiliyormusunuz, konu-komsudan gizli bir kaynak makinasi aldim, nette kaynak kursu takip ediyorum. Hobi olarak belki birseyler yaparim diye. Son yirmi yil hayatin akisi öyle bir ivme aldiki, herseye nekadar susamisligimiz ortaya dökülüyor. Hemfikirim, ögrenmenin yasi olmaz. ögrenmek insani mutlu eder. Herkes mutlulugu hakeder. Laf uzadi, bagislayin. Sevgilerimle...
Merhaba Doruk abi. Ben 3 ve 4. sınıfta gitar kursuna gitmiştim birkaç yıl çalmayı bıraktım ve şuan 9. sınıftayım. Akustik gitarda akor-ritim-arpej konusunda bir sıkıntım yok artık fakat ben solo ve riffler çalabilmek istiyorum. Sizce nasıl kendimi geliştirebilirim bu konuda?
Önce sağ elini geliştireceksin, her gün en az yarım saat pena ile aşağı yukarı vuruş çalış. (Yavaştan hizliya doğru). Bir taraftan da sol el çalış. Önce birinci pozisyonda gamlari öğren. Mesela birinci pozisyonda do majör hangi perdelerle çalınabilir, la minör hangi perdelerle çalınabilir, en popüler 5 gamı öğren mesela. Sonra bu sağ el çalışması ile sol el çalışmasını birleştir ve o şekilde çalışmaya başla.
@@cbsmusic2745 Yorum için teşekkürler. Mutlaka deneyeceğim ;)
Thank u sir 🙏❤️
Hocam videonuzdan anladığım kadarıyla solaksınız ancak sağ gitar kullanıyorsunuz. Ben de bu durumdayım ve klasik gitar çalışıyorum. Özellikle sağ el tarafında ilk kez karşılaştığım teknikler bana zor geliyor. Örneğin picado çalışıyorum sol ele aldığımda daha rahat yaparken sağda yapamıyorum. 20 yıldır gitarla ilişkim var ve gerçek mana da son 15-16 aydır sürekli çalışıyorum. Dolayısıyla bunu silip sol gitara geçmek de mantıklı gelmiyor. Asıl soruya gelince kızımı da gitara başlatmak istiyorum henüz 4 yaşında biraz vaktimiz var ve o da benim gibi solak. Bu duruma karşı yorumunuz nedir ben artık böyle gelmiş böyle gitmeli miyim? Bahsettiğim sıkıntılardan ötürü kızımı sol gitarla başlatmak istiyorum. Yorumlarınız duymak isterim.
Videoda değindiğim gibi, 7 yaşındayken kısa bir kurs maceram olmuştu. Annem beni kursa kaydettirmeye götürdüğünde, müdüre "Doruk solak, acaba ona solaklar için olan gitarlardan mı almalıyız?" diye sormuştu. Adam da bir şey söylemeden kalkıp, piyanonun başına oturup kısa birşeyler çalmış, sonra dönüp "oğlunuz gitara değil de piyanoya başlıyor olsaydı ne yapacaktınız?" diye sormuştu.
Bu o zaman mantıklı gelmişti, yaşadıkça da doğrulandı. Telli ve yaylı çalgılarda asıl zor ve karmaşık işi telleri çeken elin değil, tellere basan elin yaptığına inanıyorum. Keman ve ud gibi perdesiz enstrümanlarda tele basan ele yüklediğimiz işin inceliğini düşünün. Bu işi daha iyi kullandığımız ele vermek bana çok daha avantajlı geliyor. Dolayısıyla solak olmanın dezavantaj değil, tam tersi avantaj olduğuna inanıyorum.
Bir de, "ama burada solaklara göre gitar yok ki" demeden, istediğiniz yerde ve durumda çalabilmenin rahatlığı var. Arkadaşınızın doğum gününde köşede duran bir gitarı alıvermek ya da gittiğiniz bir yerde ortaya çıkan bir jam session fırsatını kaçırmamak çok değerli.
@@DorukSomunkiran Hocam son cümleniz beni gülümsetip iyi ki sol gitar kullanmıyorum dedirtti :) Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Giriş fight club olmuş
👏👏👏👏👏👏👏👏👏🙏🙏
3 yıldır çalıyorum ama sanki takılmış gibi her şeyi calabiliyorum ama hiç bir şeyi calamiyorum gibi ironik bi duzeydeydim
Bu yanlışların hepsini ben de yapıyorum
Hocam özel ders veriyor musunuz?
Evet. Bilgi için Modern Müzik Akademisi'yle temasa geçebilirsiniz.
Hocam ben de gerginlik oluyor boynum da
Hocam 10 yıldır klasik gitar çalıyorum. Bırakın bare ağırlıklı 3-4 şarkıyı art arda çalmayı, bir adet şarkıyı bile bitiremiyorum. Arka arkaya 10-15 bareli akor basınca baş parmağım inanılmaz ağrıyor. Ama yarısı bareli yarısı baresiz akorlardan oluşan şarkılarda sorun yaşamıyorum. Bu normal mi yoksa bende bir problem mi var?(bareyi sert bassam da yumuşak bassam da değişmiyor)
Aynı sorun bende de var. Birkaç yıl önce bileğimi sakatladığımda başladı ve tam olarak geçmedi. Fizik tedavi gerektiren bir durum olabilir, asla zorlamayın. Bu konuda yetkin bir doktorun görüşünü almakta fayda var.
Benim de sorunum ayniydi bana piyanoya baslamami tavsiye ettiler piyanoda parmaklar iyice guclendikten sonra gitarda bare basmak yormuyor artik benim tavsiyem bu olur
@@ct1216 Valla ben artık zorlamıyorum, arka arkaya çok fazla bare basmam gerektiğinde bareli akorları baresiz hale dönüştürüyorum. Örneğin Bb veya D# akorunu basacaksam sadece alttaki 4 teli basiyorum. Böylece hem bareden kurtuluyorum hem de güzel tiz bir tını elde etmiş oluyorum.
✋🏼
👍❤️🎸
Hoca bel ağrısı çekiyorum ama fıtıktan 🙃🙃 gitar çalarken sorun ama bir pozisyonda zor duruyorum
Hangi eliniz ile pena vuruşu yapıyorsanız, diğer bacağınızın altına küçük bir yükselti koyun. Ayağı oraya sabitleyerek gitar kasasını ayağınızı koydunuz bacak içine yerleştirerek dik bir oturuş yapın. Böylelikle hem belinizi yoracak bir durum olmaz; hem de hareket esnasında kol ve bel hareketleriniz daha akışkan ilerleyeceği için güç harcama gereği kalmayacaktır. Ayakta çalıyorken de aynı şekilde gitarın sap kısmı kafa hizasında olacak şekilde askılığı gövdenize daha yakın tutun. Ağırlığı bele vermeyecek, böylelikle hareketinizi kısıtlamayacaktır. Perde takibi için eğilmenize gerek kalmadan, göz hizasında rahatlıkla çalabilirsiniz.
@@osmanhatipoglu5956 sizin gibi bir eğitmen çok zor gelir ve yetişir mesele müziği icra etmek ve bilgisine sahip olmak değildir mesele müziği adam gibi öğretebilmektedir hocam önünüzde saygıyla eğiliyorum kucak dolusu sevgilerimle.
rica ederim bana bu parçanın (ruclips.net/video/v9ebbMpORTE/видео.html&ab_channel=JTCGuitar) 2:27deki bölümünü nasıl çalabilirim bir söyler misin. yetişmek mümkün değil.
Olabildiğince yavaş başlayıp, tekniğin ve çalımın doğru olduğuna emin olduktan sonra acele etmeden tempoyu yavaş yavaş artırarak. Her yeni tempoda tekniğin bozulmadığından emin olarak. Teknik doğru olduktan sonra hız mutlaka gelir, yeterli çalışmayla. Ama teknik doğru değilse bir yerde tıkanır kalır.
Biraz sabır. Bu hıza erişmek için aylar gerekebilir.
Bi sürü laf