Τι Επιστήμη είναι τα Οικονομικά; [Σκόρπιες Σκέψεις]

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • 📩 Δωρεάν Εγγραφή στο MarketShots ⤵
    www.moneyminor...
    📝 Διάβασε περισσότερα στο Blog ⤵
    www.moneyminor...
    💪 Δες το επόμενο Video τώρα στο Patreon ⤵
    / moneyminority
    --------
    🧪 Τι είδους επιστήμη είναι τα οικονομικά;
    Hard ή Soft science; 👇
    🙏 Έναυσμα για το συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο φίλος "someone" σε μία συζήτηση που είχαμε στα σχόλια ενός προηγούμενου video στο κανάλι του MoneyMinority.
    Στο πανεπιστήμιο τα οικονομικά διδάσκονται κυρίως ως μία μαθηματικο-κεντρική επιστήμη όπου τείνουμε να τροφοδοτούμε φόρμουλες με δεδομένα και αυτές να μας υπαγορεύουν τις επόμενες μας κινήσεις.
    Χαρακτηριστικά, ακόμα θυμάμαι το πόσο μου έκαιγε το μυαλό η οικονομετρία τις “ένδοξες” εκείνες μέρες φοίτησης στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    Anyway…
    📈 Η μεθοδολογία που αναφέραμε ισχύει στις επενδύσεις όπου είθισται το ύψος των κεντρικών επιτοκίων να συνδέεται άμεσα με τις αποτιμήσεις των μετοχών.
    💰 Ισχύει στην αποταμίευση όπου είθισται να βάζεις στην άκρη τουλάχιστον το 10% του μισθού σου κάθε μήνα.
    ⛑️ Ισχύει και στα προσωπικά οικονομικά όπου είθισται να διατηρείς ένα κεφάλαιο εκτάκτου ανάγκης με τα μηνιαία έξοδα σου για τουλάχιστον 3 μήνες.
    Και όπως μας λέει και ο Housel στο Phychology of Money: Καμία από τις προηγούμενες τακτικές δεν είναι λάθος -
    Το γεγονός ότι δεν είναι λάθος, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι θα τις κάνουν πράξη και στην πραγματικότητα.
    Και όπως σίγουρα θα έχεις διαπιστώσεις πολλές φορές: Το να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις από το να το κάνεις και στην πραγματικότητα , διαφέρει παρασάγγας…
    🏛️ Οι κλασικοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος είναι ένα ορθολογικό ον το οποίο ΠΑΝΤΟΤΕ κάνει τις καλύτερες επιλογές ώστε να μεγιστοποιήσει την χρησιμότητα του.
    Μετά ήρθε ο Kahneman με τον φίλο του τον Amos και με μία σειρά από ψυχολογικά πειράματα βάλθηκαν να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο οι άνθρωποι λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις.
    🏆 Η ανακάλυψη τους αυτή, τους χάρισε ένα Νόμπελ οικονομικών και επιβεβαίωσε αυτό που μέχρι τώρα όλοι έβλεπαν μπροστά τους, αλλά κανείς δεν παραδεχόταν:
    Οι άνθρωποι δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοί να λαμβάνουν πάντοτε ορθολογικές αποφάσεις.
    Αρκετές, αν όχι τις περισσότερες, φορές πέφτουν θύματα προκαταλήψεων και λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις οι οποίες βασίζονται περισσότερο στο συναίσθημα παρά στη λογική.
    Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις, λοιπόν, την επιστημονική μέθοδο για να μοντελοποιήσεις τα οικονομικά όταν τα υποκείμενα στο πείραμα σου είναι μη-λογικοί άνθρωποι οι οποίοι κυριαρχούνται από συναισθήματα και άναρχες συμπεριφορές;
    🆚 Και έτσι λοιπόν ξεκινάει μία μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δύο σχολές της οικονομικής θεωρίας:
    Τους Κεϋνσιανούς και τους Αυστριακούς.
    ΟΙ Κεϋνσιανοί θα σου πούνε πως μέσω στατιστικών μοντέλων μπορούμε να ερμηνεύσουμε την οικονομία οπότε η κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία ώστε να στρώνει τα πράγματα όταν αυτή υποαποδίδει.
    Τα δύο βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί:
    📌 Η δημοσιονομική πολιτική όπου το κράτος λειτουργεί ως κάποιος που εισπράτει και ξοδεύει ώστε να τονώνει τα σημεία της οικονομίας που θεωρεί ότι χρειάζονται τόνωση
    Και Η νομισματική πολιτική: με την οποία οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν το κόστος αλλά και τη συνολική ποσότητα χρήματος στην οικονομία.
    Από την άλλη, οι Αυστριακοί θεωρούν ότι οι κρίσεις στην οικονομία δημιουργούνται ακριβώς από αυτή την παρέμβαση του κράτους και των κεντρικών τραπεζών πάνω στην προσπάθεια τους να τις αποφύγουν.
    Δεν πιστεύουν ότι μία μεμονωμένη οντότητα είναι ικανή ώστε να ρυθμίσει και να διαχειριστεί το σύνολο της οικονομίας.
    Οι μεταβλητές είναι απλά τόσες πολλές που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτορυθμιστεί μόνη της μέσω της προσφοράς και της ζήτησης παρά μέσω κάποιας εξωτερικής παρέμβασης.
    🤔 Άρα που καλίγουμε;
    🥊 Οι Κεϋνσιανοί βλέπουν τα οικονομικά ως hard science η οποία επιδέχεται λύσης - όπως ακριβώς θα προσπαθούσαμε να λύσουμε ένα μαθηματικό ή στατιστικό πρόβλημα.
    🥊 Στην άλλη πλευρα, οι Αυστριακοί θεωρούν ότι όσο περισσότερο προσπαθείς να μπαλώνεις τρύπες και προβλήματα στην οικονομία τόσα περισσότερα τείνεις να δημιουργείς.
    🫵 Εσύ τι πιστεύεις;
    Έλα να συζητήσουμε στα σχόλια!
    --------
    ♥️ Sharing is Caring!
    Μοιράσου αυτό το Video με τους φίλους σου και βοήθησε τους να μάθουν περισσότερα σχετικά με το Bitcoin.
    🎈Like, Share & Subscribe
    Βοηθάει το Video να ανέβει στον αλγόριθμο και μου δίνεις κίνητρο να συνεχίσω να φτιάχνω και άλλα

Комментарии • 24

  • @MiltiadisSachinidis
    @MiltiadisSachinidis Год назад +12

    Εννοείται πώς θέλουμε πιο αναλυτικά βίντεο με τις σχολές σκέψης!

    • @MoneyMinority
      @MoneyMinority  Год назад

      Noted Μιλτιάδη!
      Καλή Χρονιά! 🎉

  • @someone-fs6ix
    @someone-fs6ix Год назад +5

    Δεν έχω λόγια! Μόνο ευχαριστώ (η μάλλον ευχαριστούμε όλοι οι θεατές σου) για αυτό το τέλειο κλιπακι!

  • @stelokanalo
    @stelokanalo Год назад +4

    Χίλια μπράβο και προχώρα έτσι, είναι σημαντικό να καταλάβουμε που είναι το λάθος για να βρούμε λύση!

  • @doulfis
    @doulfis Год назад +1

    Εξαιρετικός !

  • @nickpantsios703
    @nickpantsios703 Месяц назад

    Εξαιρετικό βίντεο. Ναι θέλουμε βίντεο για τις δύο αυτές σχολές οικονομικής σκέψης.

  • @fraggiskos
    @fraggiskos Год назад +1

    Τέλειο το βίντεο. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά. Συνέχισε έτσι!

  • @stefanstavrianos
    @stefanstavrianos Год назад

    Πολύ καλή προσπάθεια! Συγχαρητήρια για το video! Θέλω να επισημάνω κάποια σχόλια:
    1. Όλοι οι θεωρητικοί και εφαρμοσμένοι οικονομολόγοι, σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκουν αναγνωρίζουν τα οικονομικά ως hard science (πχ Marshall, Samuelson, Kalecki, Solow - θρύλος εν ζωή,..). Για παράδειγμα η Οριακή Επανάσταση (Marginal Revolution) πραγματοποιήθηκε απο τους κλασικούς δημιουργώντας την νεοκλασική σχολή σκέψης. Πάνω στην οριακή ανάλυση πάτησαν και οι κευνσιανοί για να αναλύσουν τον τρόπο σκέψης τους.
    2. Οι "θεωρητικοί" χρησιμοποιούν κυρίως ανεπτυγμένα μαθηματικά κατασκευάζοντας θεωρητικά μοντέλα στατικής ή δυναμικής, γενικής ή ειδικής ισορροπίας. Οι "εφαρμοσμένοι" επιστήμονες αναλύουν με οικονομετρικά εργαλεία και στατιστικές μεθόδους δεδομένα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν τα θεωρητικά μοντέλα. Νομίζω ότι οι financial και business economists θεωρούν τα οικονομικά soft science. Δεν είμαι σίγουρος για αυτές τις δύο κατηγορίες οικονομολόγων καθώς δεν ανήκω.
    3. Ο Κέυνς κατανόησε ότι οι αγορές δεν ισορροπούν πάντα. Ο κενσυανισμός εδραιώθηκε πολύ πριν τις αποκαλύψεις του Kahneman (οι οποίες ήταν σημαντικότατες). Ουσιαστικά επιβεβαίωσε κάτι που φώναζαν οι περισσότεροι θεωρητικοί της εποχής του. Ο Kahneman μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και πατέρας των Behavioral economics.

    • @user-gk6wl9qe9o
      @user-gk6wl9qe9o Год назад +1

      Φίλε, αν μπορείς να προτείνεις κάποια οικονομικά βιβλία (σοβαρά όχι χαζό self help books) για να κατανοήσουμε τα οικονομικά

    • @stefanstavrianos
      @stefanstavrianos Год назад

      @@user-gk6wl9qe9o Καλημέρα! Έχεις κάποια σχέση με τα οικονομικά; Αν όχι, θα σου πρότεινα το βιβλίο του ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) που διδάσκεται στο λυκειο. Είναι διαθέσιμο δωρεάν στην σελίδα του υπουργείου. Αν έχεις μαθηματικό υπόβαθρο θα σου πρότεινα αρκετά πανεπιστημιακά εγχειρίδια.

    • @user-gk6wl9qe9o
      @user-gk6wl9qe9o Год назад

      @@stefanstavrianos ναι σπουδάζω finance στο new York college. Έχω πολύ αρχικές γνώσεις καθώς είμαι στο δεύτερο εξάμηνο

    • @stefanstavrianos
      @stefanstavrianos Год назад

      @@user-gk6wl9qe9o Ωραία, μήπως θέλεις να μιλήσουμε απευθείας σε κάποιο μέσο (πχ Instagram) ή μέσω email; Δεν είναι ωραίο να σπαμάρουμε το βίντεο του ανθρώπου.

    • @MoneyMinority
      @MoneyMinority  Год назад

      Χαρά μου, guys! Συνεχίστε την συζήτηση εδώ, μαθαίνω και εγώ!

  • @nastaziantoulou8380
    @nastaziantoulou8380 Год назад

    Θελουμε σίγουρα βίντεο με την ανάλυση των δυο σχολων σκέψης 😊

    • @MoneyMinority
      @MoneyMinority  Год назад

      Noted Ναστάζια, θα το βάλω και αυτό στο πρόγραμμα!

  • @neafcb
    @neafcb Год назад

    Θελω να ρωτησω σε πια εφαρμογη μπορω να παρω το μερισμα των etfs που εχω αγορασει?
    Δηλαδη στο etoro μπορω ταυτοχρονα να αγοραζω και ταυτοχρονα να μου δινει π.χ 6% μερισμα ενος ETFs?

    • @MoneyMinority
      @MoneyMinority  Год назад +1

      Τα ETFs χωρίζονται σε accumulating (τα οποία επανεπενδύουν αυτόματα τα μερίσματα των μετοχών που περιλαμβάνουν) και σε distributing (τα οποία μοιράζουν το μέρισμα με τη μορφή μετρητών στους κατόχους τους).
      Εξάρταται λοιπόν από το είδος του ETF που έχεις επιλέξει.
      Εάν έχεις αγοράσει το ETF μέσω του eToro, τα μερίσματα θα μοιραστούν μέσω του eToro - αν και δεν είμαι σίγουρος πως μοιράζονται τα μερίσματα στον συγκεκριμένο broker τώρα.

  • @dr6tarou
    @dr6tarou Год назад

    Κάνω την ερώτηση έδω γιατί στο blog δεν έχεις απάντηση πιθανό επειδή είναι παλιό το άρθρο …Καλησπερα sterg μια ερώτηση εγώ επενδύω μέχρι τώρα στην peerberry αλλά θέλω να επεκταθώ μαι σε δεύτερη πλατφόρμα προτείνεις ακόμα την mintos η να ψάξω για άλλη ;…το λέω γιατί έχει μεγάλο όγκο δανείων και θα δουλεύει εύκολα το auto invest ! Θα εκτιμούσα ένα βίντεο η μια ενημέρωση με το πως πάει η επένδυση σου τώρα στην mintos γιατί βλέπω διαφορά αρνητικά σχολεία στο trust pilot!
    Μπράβο για την προσπάθεια σου και πάλι

    • @MoneyMinority
      @MoneyMinority  Год назад

      Γεια σου φίλε μου, sorry για το delay - ήμουν εκτός μετά από καιρό!
      Έχω καιρό να ασχοληθώ με άλλες πλατφόρμες στον τομέα οπότε δεν έχω κάποια educated άποψη να δώσω. You are on your own :D
      (όταν και αν κατασταλάξεις, ενημέρωσε με με ένα mail, θα ήθελα να μάθω)
      Σε λίγο καιρό έρχεται video με τον οδηγό πάνω στο P2P Lending όπου θα αναλύσω περισσότερο την άποψη μου (και τα ρίσκα που βλέπω να υπάρχουν)

    • @dr6tarou
      @dr6tarou Год назад

      @@MoneyMinority οκ αναμένω το βίντεο …απλά με προβληματίζει η mintos επειδή μου δείχνει την εικόνα ότι δίνει ποσοτικά και όχι ποιοτικά δάνεια ευχαριστώ πάντως για την απάντηση

  • @fentagin1917
    @fentagin1917 Год назад

    Ο μεγαλύτερος οικονομολόγος-φιλόσοφος όλων των εποχών, που έχει αναλύσει καλύτερα από το καθένα τη λειτουργία του καπιταλισμού είναι ο ΜΑΡΞ . + -

    • @ryuk0072
      @ryuk0072 9 месяцев назад

      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Ο Μαρξ δεν ειχε ιδεα απο οικονομικα, ηταν εντελως ασχετος. Πιστευε ακομα στην εργασιακη θεωρια της αξιας, μια παρωχημενη μπουρδα που ακομα και απο την εποχη του ειχε καταρηφθει προ πολλου.