Peygamberimizin En Çok Sevdiği Yemek! Bizlere Tavsiye Ettiği Yemek!
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Arkadaşlar Selamünaleyküm! Bu videomda sizlere Peygamber Efendimiz (as)’ın en fazla hangi gıdaları tükettiği, hangi yiyecekleri sevdiği ve bizlerinde yememizi tavsiye ettiği sekiz gıdadan bahsedeceğim.
Öncelikle Allah Rasulü (sa)’ın yemekte aradığı ve tercih ettiği en belirgin özellik o yemeğin helal ve temiz oluşu ile vücuda yararlı olup olmadığıdır. Peygamberimiz yemekte kusur aramaz ve yemeği yapana teşekkür ederdi. Gönlünün istemediğini yemez, o yemeği yemek için de kendini zorlamazdı. Efendimizin bu tutumu aynı zamanda sağlığı korumada önemli bir kuraldır. Çünkü insan, canının istemediği bir yiyeceği yediğinde bu yiyeceğin zararı faydasından daha fazla olur. Yemekten sonra da mutlaka dua ederdi. Bir Hadis-i Şerifinde; "Yemeğe besmele ile başlayıp sonunda Elhamdülillah diyenin daha sofra kalkmadan günahları affolur." (Taberani) diyen Peygamber Efendimizin en önemli sünnetlerinden birisi de yemeğe besmele ile başlaması ve Elhamdülillah diyerek bitirmesiydi. Yemeği sağ eliyle yer ve ashabına da sağ elle yemelerini öğütlerdi. Yine ayakta su içmez, yemek de yemezdi.
Allah Rasulü tıka basa doymakla ilgili ise şöyle bir uyarıda bulunmuştur: "Bir kişi midesinin üçte birini suyla, üçte birini havayla, üçte birini de yiyecekle doldursun. Şüphesiz ki bundan fazlası zarardır."
Peki, Peygamber Efendimizin sevdiği yemekler nelerdi? Birazda bunlardan bahsedelim.
Süt: Peygamber (a.s): “Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse o kimse (sütü içeceği zaman): “Allah’ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ver!” diye dua etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum.” demiştir (İbn Mâce, Et’ime Hadis 3322) Bir diğer hadislerinde de inek sütünün şifa olduğuna işaret etmiştir: “İnek sütü ile tedavi olunuz. Çünkü ben yüce Allah’ın bunda şifa yarattığı kanaatindeyim. Zira inek her çeşit ottan otlamaktadır”(K. Ummal 10/28208).
Zeytinyağı: Hz. Peygamber, Zeytinyağını tavsiye etmiş ve şöyle demiştir: "Zeytinyağını yiyiniz, sürününüz, zira o mübarek bir ağaçtır." "Zeytinyağını katık yapınız..." Kur'an-ı Kerim'de bu hususa şöyle işaret edilmiştir: " Tûr-i Sînâ'da da yetişen bir ağaç daha meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir.
Karpuz ve Hurma: Hz. Peygamber karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Karpuz, hararet giderici olarak bilinir. Hz. Aişe, Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle dediğini nakleder: “Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu da hurmanın harareti ile kırıyoruz” (Ebu Davud et’ime Hadis 3836) Karpuz, mideyi ve bağırsakları temizler, idrarı arttırır, böbrek ve mesane taşlarını eritir ve cildi de güzelleştirir.
Et: Et en kıymetli gıdalardandır. Kur’an-ı Kerim’de on iki yerde zikredilmiştir. Peygamber (a.s)’da : “Et, dünya ve ahirette yiyeceklerin efendisidir.” buyurmuştur. (İbn Mâce) Peygamberimizin (a.s) koyunun ön kol ve kürek etlerini sevdiği rivayet edilir. Sırt eti de çok gıdalıdır ve kan yapar. Nitekim bir hadiste: “En iyi et, sırt etidir.” buyrulmuştur.
Bal: Hz. Peygamber, helva ve balı çok severdi. Bir hadislerinde de; “Şifa iki şeydedir. Biri Kur’an okumakta, diğeri ise bal şerbeti içmekte” buyurmuştur. (İbni Mâce, Hadis 3457).
Ayva: Peygamber (a.s) “Ayva, göğüsteki sıkıntıyı ağırlığı giderir gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir.” buyurmuştur. (C. Sağır 2/80) Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu belirtilir (E. Nuaym 61). Ayrıca ayva; ishali keser, kusmayı teskin eder ve vücut ısısının düşmesini önler.
Kabak: Hz. Peygamber, kabağı sever ve hakkında "0 kardeşim Yunus Aleyhisselam’ın sebzesidir" derdi. Enes (r.a) “Allah Rasulü’nün en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor.
Sirke: Sirke, gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi temizlikte ve hekimlikte de kullanılmıştır. Peygamber (a.s) bir hadislerinde: “Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez” buyurmuştur (İbn Mâce, Et’ime Hadis 3318)
Arkadaşlar, Peygamberimiz (a.s) ümmetinin zayıf noktalarını çok iyi bildiğinden zaman zaman çeşitli ikaz ve tembihlerde bulunmuşlardır. Bu hususta dikkat çeken ikazlardan biri de şöyledir: "Ümmetim hakkında korktuğum şeylerin en korkuncu (tehlikelisi) şunlardır: Karın büyüklüğü (göbek büyütmek), çok uyku, (maddi ve manevî) tembellik ve yakîn (iman) zayıflığıdır." (Suyuti, Fethu'l-Kebir, 1/58)