O tona miere de la 9 stupi "slabi" Ep.2 - Dezvoltare exploziva prin SUPRAPUNEREA stupilor.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 дек 2020
  • Cea mai importanta perioada in dezvoltarea de primavara a stupilor - as putea spune, chiar MIRACULOASA. Fara aceasta tehnica aplicata (suprapunerea cu gratie Hanneman) nu as fi putut dezvolta micii stupi astfel incat sa faca o medie de 115 kg miere in 2020. Urmareste acest episod pentru a vedea cum se umplu stupii cu populatie in doar 3 saptamani.
    Fiind si 31 decembrie, va urez tuturor: Un an mai bun! Multa sanatate si fericire! Impliniri in domeniul apicol si nu numai!
  • ЖивотныеЖивотные

Комментарии • 140

  • @moldovanlucian403
    @moldovanlucian403 3 года назад

    La multi ani!!! bun filmuletul!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      La multi ani! Multumesc!

  • @simionmircea5656
    @simionmircea5656 3 года назад +1

    Dom draga ești foarte bun fantastic

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Am invatat si eu de la altii!

  • @beniamintofan3407
    @beniamintofan3407 3 года назад +1

    Foarte educativ filmul, având în vedere etapele arătate. Personal am aplicat metoda în câțiva stupi orizontali, am avut rezultate asemănătoare, dar am renunțat întrucât la deplasarea în pastoral nu prea era plăcut să ridici un stup de 19R de1/1 cu doua katuri deasupra de 19 R de1/2. Totuși lasandu mă influențat, voi aplica metoda la stupii verticali de 10R.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Merge un pic mai greu pe rama intreaga dar da rezultate. Mult spor! Sanatate si La multi ani!

  • @dorupetrean5307
    @dorupetrean5307 3 года назад +1

    Ești total.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      E de bine sau de rau? 🙂

  • @flaviu7959
    @flaviu7959 3 года назад +1

    La multi ani!!! Foarte educativ filmuletul,am o intrebare cit timp se tine familia "inghesuita",vreau sa aplic si eu metoda blinov.Iti multumesc!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Eu o tin in Blinov pana la suprapunere. Daca nu as suprapune poate as mai tine-o un pic. Totul depinde de marimea ei. La o familie mare nu vad de ce ar mai aplica cineva Blinov.

    • @flaviu7959
      @flaviu7959 3 года назад

      @@Stuparul Iti multumesc frumos pentru raspuns!

  • @elodmoldvai4139
    @elodmoldvai4139 3 года назад +1

    Foarte bun filmulețul, nu ai avut probleme cand ai unit familiile sa ai albine dezorientate, sa caute stupul vechi? Un an nou fericit!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      La multi ani! Asta chiar nu am avut probleme deloc si am suprapus si stupi care nu erau pe locuri vecine. Albinele se descurca destul de bine si isi gasesc un stup in care sa intre - de cele mai multe ori cel mai apropiat de locatia veche. Am pierdut insa o matca dintre toate suprapunerile facute in primavara.

  • @aneuse5778
    @aneuse5778 3 года назад +1

    Bună. Fă un filmuleț te rog și explică metoda Blinov. Mulțumesc

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Am facut. Cautati pe canalul nostru. Desigur, e varianta Blinov pe care o aplic eu. Exista mai multe variatiuni asemanatoare.

  • @danlebegioara4535
    @danlebegioara4535 3 года назад +1

    Foarte bun filmul,dar acest rezultat, populația la culesul de rapiță si de salcîm,îl putem obține și cu o singura matcă carpatină.Pe corp de 10 rame 1/1 aveam la rapiță in 2019 2-3 caturi de 1/2,iar la salcîmul cu ploi multe am mai pus 1-2 caturi,cu producții f bune.În schimb nu am putut ajuta cu rame familiile slabe.Totuși,pentru acest rezultat,m-a ajutat f mult zona,cuiburile f bine strînse cît a fost frig si lărgirea exact cînd trebuia,tratamentele f bine făcute cu Varachet în vară- toamnă.Fără să hrănesc cu turte ,doar puțin sirop,cam 2 l/familie,dar m-a ajutat zona,au avut cules de polen f timpuriu.De anul ăsta voi încerca întreținerea permanentă a cuibului in urmatoarea configurație:cat de 10 r 1/2 pe soclul stupului,peste el corp de 10 r 1/1,apoi gratie Hanneman peste corp si caturile de recoltă,măcar 3-4 la salcîm 1.Am observat că ești fan Buckfast,dar și carpatinele ,în mod sigur metiși,nu 100%,fac treabă f bună cînd știi ce ai de făcut si ai o bază meliferă bună.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Dupa ce povestesti ai stupi puternici. Felicitari. Ai mei nu ar fi ajuns asa puternici cu o singura matca. Ce fac eu nu e magie, e pur si simplu tehnologie de lucru cu doua matci pentru productii mari. Stupii mei au iesit foarte mici in primavara. Daca i-as fi lasat sa se dezvolte singuri nu faceam cules nici la salcam, daramite la rapita.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Mie mi-s dragi toate rasele de albine. As folosi orice rasa, insa atata timp cat vreau sa fac productie urmaresc sa aiba anumite caracteristici. Daca imi dati o Carpatina, sau orice altceva care sa ma multumeasca mai mult, pe aia trec. Insa nu din primul an fiindca nu mai am incredere in nimeni cand vine vorba de matci. Vreau sa vad cum se misca la mine inainte sa schimb linia din stupina.

    • @danlebegioara4535
      @danlebegioara4535 3 года назад

      @@Stuparul Nu-i mai am.Anul trecut la rapiță mi i-au terminat cu stropirile neanunțate,mai ales pe parcelele mici,de citeva hectare.Ca idee în 2019 media la salcim I a fost de 25-27 Kg/familie,la rapiță cam 20 kg/familie,în 2020 am luat salcîm de la 9 familii cît de la una in 2019.Dacă la intrarea in rapiță familiile puternice aveau deja 2 caturi,după 1 săptămînă le dadeam caturile jos,că nu mai aveam albină să încălzească puietul,și fugeam cu ei departe de rapiță.Abia după floarea soarelui și-au mai revenit puțin.Despre mătci,nu fac decit pentru mine,dar le selectez an de an pe baza a 3 criterii: productivitate,blîndețe,stare de sănatate.Oricine poate face asta in propria stupină.Alături de o grijă permanentă pt bunăstarea albinelor .Nu trebuie neapărat să dăm 700 de euro/matcă pentru a creste cu 50% producția de miere.

    • @danlebegioara4535
      @danlebegioara4535 3 года назад

      @@Stuparul E prea multă manoperă,dar dezvoltarea după suprapunere este uimitoare.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@danlebegioara4535, bune medii! Felicitari! Imi pare foarte rau pentru pierderile suferite in 2020! Nu va descurajati si invatati din experientele trecute. De aceeasi parere sunt si eu legat de matci. Cel mai sanatos e sa isi faca stuparul singur selectie in stupina, asa cum poate sibasa cum isi doreste. Poate avea rezultate foarte bune astfel. Va doresc un an mult mai bun si sa refaceti efectivul si sa reveniti la mediile din trecut ba chiar sa le intreceti.

  • @1Jimi
    @1Jimi 3 года назад

    ce se intampla cu trantori?, din familia superioara
    urdinisul superior ar ajuta, culegatoarele sa iasa mai usor, si trantori sa poata iesii ???
    super metoda, abia astept sa o testez, ......

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Pe perioada cat familiile sunt suprapuse trantorii din familia de sus nu pot iesi. Eu nu mi-am facut probleme de ei. S-ar putea adapta un urdinis superior. Posibil chiar sa ajute si nu doar pe trantori.

  • @pinbeespintea
    @pinbeespintea 2 года назад

    Salutare! Care e scopul ziarului peste gratia haneman? De la anul vreau și eu sa pun 2 regine în aleasi stup și m ar ajuta detaliile de genul. Mersi mult!

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад +1

      Se pune preventiv ca sa se amestece treptat cele doua familii si sa se reduca sansele de a ataca una din matci. Iti recomand sa incerci aceadta tehnica. Dezvoltarea in primavara e expliziva, iar recoltele de miere vor fi pe masura daca reusesti sa ii tii din roit. Multa bafta!

  • @ioaneftimie6956
    @ioaneftimie6956 3 года назад +1

    Cind se poate face suprapunerea familiei ajutatoare in Romania? INCEPIND CU CEA DATA?si turta podisor de unde o putem lua si la ce pret? multumesc si un an cu multe realizari va doresc.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Suprapunerile sunt dictate de existenta polenului in natura si existenta puietului in toate formele pe cel putin 3 rame in stup. Idea este sa fie pornita bine la crescut puiet familia si asta se cam intampla cand sunt minim 3 rame cu puiet in toate stadiile si incepe sa vina polen si din natura. Eu am suprapus in zona mea din Franta in jur de 1 Martie 2020 daca imi aduc aminte bine. Anul acesta voi incerca cu 2 saptamani mai repede daca voi vedea ca familiile sunt destul de dezvoltate. Si in Romania difera mult fata de zona si de stimularea primita de familii. Probabil ca undeva intre 1 Martie si 15 Martie e o perioada buna. Depinde de zona si de primul cules pentru care va pregatiti. PODISOR Proteic Boost cu Hive Alive gasiti aici: www.stuparul.ro/hrana-albine/podisor-proteic-boost-cu-hivealive-500g.html Insa trece vazand cu ochii chiar daca inca nu a venit sezonul. Vom primi aprovizionare doar dupa 15 Ianuarie fiindca am fost luati prin surprindere de cerere. Numai bine! Santate si un sezon apicol 2021 plin de impliniri!

  • @minelciobanu7796
    @minelciobanu7796 3 года назад

    Salut !
    Am si eu o intrebare ...
    Cum se spală o centrifuga konigin electrică ?
    Vreau sa cumpar dar cred caci sunt probleme la spălatul centrifugii ...
    Multumesc

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      La Konigin cred ca se spala chiar mai usor decat la alte marci fiindca panoul de comanda e detasabil si nu va incurca la spalat iar motorul e dedesubt si e protejat partial de apa. In general orice centrifuga se spala cu apa calda pe interior pentru a dilua rapid urmele de miere ramase, iar apoi se poate limpezi si cu apa rece. Se poate folosi si un detergent special pentru centrifuge care curata foarte bine propolisul si urmele de ceara: www.stuparul.ro/accesorii-centrifuge/solutie-curatat-propolis.html Poate nu inteleg eu bine intrebarea, insa nu e nimic special la spalatul unei centrifuge Konigin fata de alte marci.

    • @minelciobanu7796
      @minelciobanu7796 3 года назад

      @@Stuparul Mulțumesc !
      Eu vreau sa stiu cum se spală la interior ....

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@minelciobanu7796 In principiu doar cu apa calda si o bucata de material textil e suficient, dar se poate folosi si detergent. La prima spalare cand vine din fabrica folositi neaparat detergent de vase sau un detergent special pentru centrifuge. Limpeziti cu apa rece. Eu am mai folosit uneori si Karcher, dar nu e obligatoriu.

    • @minelciobanu7796
      @minelciobanu7796 3 года назад

      @@Stuparul Multumesc

  • @FlorinDonald
    @FlorinDonald Год назад

    Excepțional. Cred că l-am vizionat de 4-5 ori.
    O singură dilemă am. Temperatura diferă față de România. Mă refer la zona în care sunt eu. Simeria Hunedoara care este aproape la fel cu Clujul. Am văzut că ați început devreme cu suprapunerile. Eu, ținând cont de temperatura locală, pe când aș putea începe suprapunerile?

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад +1

      Salut. Un moment bun cred ca e inceputul infloririi la corcodus. Albinele trebuie sa zboare zilnic si sa aduca polen iar in cuib minim 3 rame cu puiet in toate stadiile. Bafta!

    • @FlorinDonald
      @FlorinDonald Год назад

      @@Stuparul mulțumesc pentru informații. Până atunci pot aplica blinov, care pare o metodă destul de bună pentru dezvoltarea de primăvară.

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      @@FlorinDonald sanatate!

  • @nicolaescafaru5732
    @nicolaescafaru5732 2 года назад

    Mihai mersi mult pentru lectiile valoroase Te rog frumos exsplica putin , am inteles ca erneaaza familia de albini cu fundul stupului descis,. ma refer nu la urdinis dar la tot fundul stupului cum am vazut la prisaca ta.Cind fac strimtorarea cuibului primavara dupa metoda Blinov fundul stupului ramine descis sau se incide remporar. Multamesc mult Mihai.

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Am incercat si cu aerisirea deschisa in soclu si cu ea inchisa. Se dezvolta mai bine cu aerisirea inchisa, iar daca sunt stranse destul de bine nu fac condens dupa ce au inceput sa creasca puiet.

  • @Laur_19.
    @Laur_19. 3 года назад +1

    Pentru marcarea matcii ati folosit marker posca de pe site-ul dumneavoastră

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      In 2019 - anul verde am folosit un marker mai special cu pensula. In 2020 am folosit Uni Paint. Ambele pe baza de ulei. Posca e foarte OK la reintrodus fiindca nu are miros insa ramane intacta doar cam un an apoi incepe sa se stearga partial.

  • @liviotassse
    @liviotassse 6 месяцев назад

    1. Mă întreb dacă nu e mai bine de pus catul pt extinderea cuibului în partea superioară (min. 36).
    2. Eu as face si un urdinis superior la familia de sus (pt polen, trantori).

    • @Stuparul
      @Stuparul  6 месяцев назад

      Daca se pune sus fura prea mult din caldura si forteaza familia sa incalzeasca prea mult. Prima extindere fiind facuta mai devreme in primavara o fac jos fiindca atunci ele se extind gradual, doar daca au nevoie si nu vor fi probleme daca vine vreme rea. Se poate face urdinis superior, nu e o problema. Eu inversez familiile dupa ce se blocheaza cea de jos cu polen si atunci nu mai am nevoie de urdinis superior.

  • @olegfarima2308
    @olegfarima2308 Год назад

    Buna seara acidul Oxalis poți să tratezi de două ori sau nu ce distante de zile

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      Sincer nu stiu asta. Eu pana acum nu am tratat aceeasi generatie de mai multe ori. Nu pot spune fiindca nu stiu, insa nu cred ca este o problema. Cred ca e mai mult o credinta gresita.

  • @Deanandrei
    @Deanandrei 3 года назад

    Salut, cum se numeste sau ce tip de diafragma termoizolata folositi, cu folie gri ?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Hm... Nu imi dau seama exact care e diafragma cu folie gri la care va referiti, dar daca va referiti la cele cu folie de aluminiu ele sunt facute in casa din izolatie pentru parchet. A fost un material la indemana care mi-a permis sa fac niste diafragme calduroase si subtiri in acelasi timp.

    • @Deanandrei
      @Deanandrei 3 года назад

      Exact la diafragmele respective ma refeream. Am crezut ca se gasesc in comert. Multumesc pentru raspuns !

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@Deanandrei , cand nu gasim in comert ni le producem noi, chiar daca poate consuma mai mult timp.

  • @MidasTouchGreen
    @MidasTouchGreen 3 года назад +1

    La multi ani, am o intrebare famila de sus reuseste sa isi aduca polen, nu o incurca gratia haneman? Asteptam seria de clipuri din acest sezon.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      La multi ani! La familia de sus nu prea am gasit polen in faguri, cel putin in raport cu familia de jos care efectiv blocheaza cu polen. De aceea stimularea cu proteic am facut-o doar sus. Anul viitor voi inversa cel putin o data cele doua familii. Numai bine!

    • @aluparaschiv
      @aluparaschiv 3 года назад

      Salut
      @@Stuparul
      Tocmai ce voiam sa te intreb ...: de ce nu ai hranit si jos.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      @@aluparaschiv e si greu de hranit jos. Am noroc ca la mine in zona aduc destul de bine polen primavara si atunci familia de jos se descurca.

    • @aluparaschiv
      @aluparaschiv 3 года назад

      Salut @@Stuparul
      Este o eroare in datei sau asa ai vrut sa faci clipul cu datele de mai jos:
      - 14.03;
      - 16.03;
      - 12.03
      Sunt datele de pe ecran, am observat ca mi-am notat pe hartie :)
      Ozzy buna,
      C.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@aluparaschiv , e ca un film din acela modern in care te poarta cu actiunea din trecut in viitor si inapoi de nu mai stii de tine 😀. Asa s-a legat la montaj ca sa pot agrega partea legata de infestarea cu Varroa, daca nu ma insel....

  • @vintiladoroiman9042
    @vintiladoroiman9042 3 года назад

    Domnul Mihai se poate face suprapuneri pe ramă întreaga?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Cred ca merge, dar strangeti-le foarte bine. Personal nu am incercat.

  • @ionutcirstoiu3275
    @ionutcirstoiu3275 2 года назад

    Albinele de la ambele familii, ies prin acelasi urdinis - cel de jos?
    Si ce se intampla cu cele de sus cand traverseaza cuibul de jos pentru a ajunge sus? Nu sunt atacate? Merci

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Un singur urdinis jos - albinele se uniformizeaza formand un singur cuib si nu se ataca.

    • @ionutcirstoiu3275
      @ionutcirstoiu3275 2 года назад

      Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare: cand le separati familiile, la sfarsitul culesului probabil, cum se impart albinele? Multumesc si va apreciez maxim

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      @@ionutcirstoiu3275 inainte de culesuri scot o matca cu un mic roi. Suprapunerea o folisesc pentru dezvoltarea de primavara.

    • @ionutcirstoiu3275
      @ionutcirstoiu3275 2 года назад

      Buna ziua din nou!
      De ce introduceti corp la extinderea cuibului sub cel existent, si nu deasupra? Multumesc

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      @@ionutcirstoiu3275 prima extindere o fac sub ca sa nu racesc puietul existent. Aerul cald se ridica sus. Urmatoarea extindere se poate face si sus.

  • @ionatanmirauti6274
    @ionatanmirauti6274 3 года назад

    Ce rame folosesti?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Rame stas 1/2 de 162 mm.

  • @aurymi3445
    @aurymi3445 2 года назад

    Buna ziua eu am o mica familie de albine in curte cred ca sint in jur de 50 -100 ,le- pus intre 2 ladite ,nu stiu cum sa construiesc 1 stup ,asi vrea sa le fac sa nu moara ,poate ma ajuta ti cu un sfat .multumesc

    • @cortan3246
      @cortan3246 11 месяцев назад

      Le dai cadou unui stupar cu multi stupi.

  • @robertcehaniuc9915
    @robertcehaniuc9915 3 года назад

    F5??merge metisarea asa departe?multumesc

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Si eu credeam ca voi avea probleme cu Buckfastul si va trebui sa cumpar des material genetic nou. Linia pe care o am acum e pornita de la 3 matci F1, daca erau cu adevarat F1, cumparate de la un simplu apicultor fara nume care cumpara materal genetic si il multiplica. Asta era acum 6 ani. Am exagerat cu F5 intentionat, insa sange nou de BK nu am mai adus de atunci ci doar am selectionat pe linie materna ce aveam in stupina. E o albina de nota 8 cred, dar destul de constanta si uniforma ca sa dea rezultate bune in productie. La multi ani!

    • @robertcehaniuc9915
      @robertcehaniuc9915 3 года назад

      @@Stuparul ne notat!interesant!un an plin de relizari!sanatate si LA MULTI ANI!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@robertcehaniuc9915 multumesc! Numai bine!

  • @alfredarpatrobel2390
    @alfredarpatrobel2390 2 года назад +1

    Cei care nu pricep chiar te cred

  • @alexmih6641
    @alexmih6641 2 года назад

    Vad din ce in ce mai mult ca se foloseste plastic/polistiren in stuparit. Nu sunt expert in stuparit dar parerea mea este ca nu trebuie folosit plasticul in stuparit. Am stat de mic copil printre diferiti stupari de traditie si nici unul nu folosea asa ceva, din contra, fugeau de tot ce nu era din metal sau lemn. Plasticul are o anumita rata de dezintegrare si particule mici de plastic o sa ajunga in toate produsele extrse din stup. Intr-o lume atat de poluata de plastic in stupi era ultimul loc unde sa il folosesti. Cred ca in curand o sa avem plastic comestibil la cum evolueaza aceasta industrie.

  • @AncaLupu
    @AncaLupu 2 года назад

    La corpurile 1/1 se poate lucra așa ceva ?

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Se poate dar e un pic mai greoi.

  • @76ioan
    @76ioan 2 года назад

    Aș fi curios de ce ați optat pentru varianta asta și nu varianta cu podișor Snelgrove.

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад +1

      Am experienta si cu podisor Snelgrove, dar mi s-a parut mai greoi de lucrat cu aceasta metoda. Dezvoltarea este mai puternica in primavara la stupii suprapusi cu gratie Hanneman.

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Nu pot sa zic ca nu am avut rezultate bune si cu Snelgrove. Insa au fost doar niste teste in perioada in care cautam o metoda de productie mare ce sa se potriveasca cu modul meu de a face apicultura. ruclips.net/video/91SjkICMskQ/видео.html

    • @76ioan
      @76ioan 2 года назад

      @@Stuparul Mulțumesc!

  • @alinagabriela2527
    @alinagabriela2527 3 года назад

    Dar nu se bat intre ele ? Sau le dai cu un parfum

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Nu se bat daca sunt la nivelul corespunzator in pornirea pontei. Nu e nevoie de parfum.

  • @traianlucianchiorean2569
    @traianlucianchiorean2569 Год назад

    Ce distanță consideri că fiind economică pentru cules,care a fost cultura cea mai îndepărtată să zic așa care a asigurat cules de producție mulțumitor?Merci,sanatate

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      Mai departe de 2 km se diminueaza mult productia. De preferat pana intr-un km distanta.

    • @traianlucianchiorean2569
      @traianlucianchiorean2569 Год назад

      @@Stuparul Până la 1,5-2 km mă gândeam și eu să fie o distanță optima pentru un cules avantajos și pt mine si pt albine.Ma gândesc că o să fie o distanță bună planificată pt amplasarea stupinei.

  • @martinpindak8476
    @martinpindak8476 Год назад

    Ăăă si ăă eu sant ăă surprins ăă Doamne ăă fereste ăă

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад +1

      Asa balbait am fost? 🙂

  • @andreidani1380
    @andreidani1380 2 года назад

    Arată mierea?

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Urmareste ultimul episod din aceasta serie.

  • @geaninavasile8151
    @geaninavasile8151 Год назад

    reclama e sufletul comertului

  • @mirceatirban8569
    @mirceatirban8569 3 года назад

    Și-au ales ele matca sau ai scos una afara. Sănătate

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Inainte de culesul principal scoate apicultorul una din matci cu un mic roi. Daca se tin ambele si in cules se complica lucrurile si poate duce si la roire. Urmatoarea grija dupa ce cresti familiile la acest nivel e sa le tii din roit ca sa poti fructifica toata acea populatie. Despre asta va fi urmatorul episod rezumat retrospectiv unde voi prezenta culesul la rapita si pregatirea pentru salcam.

  • @marianbucur1308
    @marianbucur1308 3 года назад +1

    Bună seara. Se poate folosi metoda și la stupi de 1/1?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Banuiesc ca merge, insa cred ca se preteaza mai bine pe rama mai mica.

    • @marianbucur1308
      @marianbucur1308 3 года назад

      Multumesc frumos

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@marianbucur1308 multa bafta! Sa ne anuntati cum a iesit daca incercati. Cred ca vor fi multi interesati sa afle. Nu uitati ca stupii trebuie sa fie bine porniti cu cresterea puietului pentru a avea sanse bune la unirea cu gratie H. Sanatate!

    • @dorinpopa6861
      @dorinpopa6861 3 года назад

      Si daca familia ajutatoare are mai putina albina, si deci mai putin puiet, (sa zicem pe o rama 1/1)o putem suprapune sau mai astept sa se dezvolte ?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@dorinpopa6861 am suprapus cu familie ajutatoare cu puiet pe 2 rame MER, insa nu stiu daca e chiar la fel pe Dadant, nu am incercat. Am o presimtire ca pe Dadant stupii trebuie sa fie un pic mai mari ca sa mearga. Oricum, daca incercati, strangeti-i foarte bine!

  • @sorinmiron9358
    @sorinmiron9358 3 года назад +1

    Mihai...este o retrospectiva reusita...daca vei respecta tehnica de lucru din 2020 si o vei continua si 2021 as pune-o si eu in practica ( experimental)...de aceea te urnaresc cu drag in continuare dar sa nu uiti in prezentari sa ne impartasesti si detaliile esentiale...in tehnica asta a MER-lor.
    La multi ani!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Multumesc Sorin. La multi ani! Cu siguranta voi aplica si in 2021 aceeasi tehnica. Deja am facut planningul. Poate reusesc sa il prezint dupa sarbatori. Detalii mai multe gasesti in filmele extinse din tot sezonul 2020. In acest rezumat am fost nevoit sa mai tai ca sa nu iasa prea lung sau sa plictisesc.

  • @simionmircea5656
    @simionmircea5656 3 года назад

    Totuși nu e geniala metoda aceasta Sint surprins de ne crezut

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Am albine de 20 de ani, insa eu asa dezvoltare nu am mai vazut cu nicio alta metoda. E de-a dreptul magic!

  • @Andrei.apideea
    @Andrei.apideea 3 года назад

    Ori cum folosiți deja mule cuvinte engezesti. La americani le poate crește sufletul și-au atins scopul.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Nu ei au inventat limba engleza 🙂

    • @iliecroitoru146
      @iliecroitoru146 2 года назад

      Au învățat limba engleza, dar nu bine😅

  • @dib79
    @dib79 Год назад

    Mai taie din ele

  • @sorin9298
    @sorin9298 Год назад

    Cite Familie de albine aveți

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      In jur de 10 stupi de productie pe sezon.

    • @sorin9298
      @sorin9298 Год назад

      @@Stuparul și cîta producție poate da 10 stupii

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      @@sorin9298 productia mea e in jur de o tona pe an. Undeva la 100 kg pe stup. Cautati filmele unde fac rezumatul sezonului si prezint productia si timpul investit.

  • @ionsmarand7981
    @ionsmarand7981 2 года назад

    Abureliiiii

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад +1

      Multumesc pentru compliment.

  • @vasileciociu2875
    @vasileciociu2875 2 года назад

    Vezi că ți sa înroșit nasu

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад +2

      Faptul ca nu va vine sa credeti e un adevarat compliment pentru mine. Multumesc. 🙂

    • @iliecroitoru146
      @iliecroitoru146 2 года назад

      "Pentru cine vrea să creadă am o mie de dovezi,
      dar nu vreau să-ți dau nici una dacă tu nu vrei să crezi."

  • @filipvernica258
    @filipvernica258 3 года назад

    You are full of yourself

  • @sergiuromeo
    @sergiuromeo 3 года назад

    Te rugam sa nu mai repeti treaba cu engleza santem satui de alte neamuri vrem sa traim in pace si linuste intre noi Romani

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Asa sa fie.

    • @ioansitea8399
      @ioansitea8399 3 года назад

      Corect, sa invete straini pe care ii intereseaza romineste.

    • @simionmircea5656
      @simionmircea5656 3 года назад

      Nu cred așa ceva.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +2

      @@simionmircea5656 , asa suntem noi romanii un pic mai rasisti uneori, insa daca ne soseste strainul in casa tot il omenim cu ce avem noi. E tare ciudat contrastul acesta, insa foarte adevarat.

  • @filipvernica258
    @filipvernica258 3 года назад

    I am in US for owner 32 years but I will newer want to speak english with romanians unless I will like to prove them I am bett. How about you what's is your reason your accent is telling me you're not born or speak english for to long. Vorbeste Românește nu te da grandoman.or Smart.....a..

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +9

      Aceste filme retrospective sunt asamblate din filmele din sezon. La inceputul lui 2020 incepusem un proiect in care faceam un film in romana tradus in engleza si un film in engleza tradus in romana. Din pacate am fost nevoit sa renunt la acest proiect fiindca efectiv lua prea mult timp si nu il aveam. De aceea o parte din acest film este in engleza. Acum o mica paranteza la reactia ta: dupa cativa ani traiti prin strainatate, eu cred cu tarie ca noi, romanii, ne facem cel mai mult rau si noi insine ne creem renumele prost oriunde ne-am afla prin lume. Nu alte natii, ci noi insine, prin desconsideratia pe care ne-o aducem involuntar si gratuit. Sa luam exemplul tau: sunt convins ca fara a incerca sa intelegi contextul meu, simplul fapt ca sunt roman te-a facut sa arunci instant cu noroi. Aflat pe o platforma internationala, nu prea inteleg de ce ai avut aceasta reactie doar fiindca folosesc engleza ca si limba internationala pentru a putea ajunge la public care nu intelege romana? Stiu ca engleza mea nu este destul de exersata, dar totusi, asta nu justifica reactia ta rasista. Te rog sa reconsideri si sa-mi explici de ce ai avut aceasta reactie. Personal sunt pur si simplu oripilat. La multi ani. Sanatate! Un an mai bun!

    • @aluparaschiv
      @aluparaschiv 3 года назад +2

      @@Stuparul
      Prea elegant....

    • @filipvernica258
      @filipvernica258 3 года назад

      A. . holl in

    • @filipvernica258
      @filipvernica258 3 года назад

      Not worthy

    • @liviupetrica3435
      @liviupetrica3435 3 года назад

      @@filipvernica258 ce inseamna?