O tona miere de la 9 stupi "slabi" Ep.3 - Rapita si Roi extra-timpurii cu matci de la rezerva

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 янв 2021
  • Dupa ce am robotit toata primavara sa dezvoltam stupii, in acest episod vom vedea si primele rezultate. Tot acum decidem sa dublam stupii de productie cu matci ajutatoare de la rezerva si sacrificand partial rapita sa ne pregatim pentru un maxim la salcam.
  • ЖивотныеЖивотные

Комментарии • 45

  • @liviupetrica3435
    @liviupetrica3435 3 года назад +2

    Felicitari si multumim pt efortul de a reviziona si edita. In momentul in care sunt 6 corpuri ramane un singur ordinis jos?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +1

      Multumesc pentru aprecieri. Chiar a fost un pic de efort mai ales acum de sarbatori cand eram asteptat in familie. Cu aceasta metodologie mereu e doar un urdinis jos, indiferent cat de multe caturi se aduna si cate matci folosim la acel moment. Stupii mei de 12 rame permit o deschidere destul de mare a urdinisului jos, deci nu am avut probleme nici macar la salcam, dar acesta va fi episodul urmator pe care il voi publica candva in saptamanile urmatoare.

  • @CostinApicultor
    @CostinApicultor 3 года назад

    bravo,bravo, f. frumos, anul asta tot asa vei merge cu doua regine?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Multumesc Costin. Da, hotarat! Posibil tot restul vietii sa ma duc cu doua matci. Incerc sa ma stabilizez pe aceasta metoda. Mi-a adus dublu fata de cat mi-a adus orice alta metoda aplicata, iar stupii cu care am pornit au fost mai slabi decat de obicei. Acum sunt pregatit cu o familie ajutatoare iernata separat pentru fiecare familie de productie si o sa suprapun un pic mai repede, ca la rapita sa pot pregati pentru cules cu o singura matca. Anul trecut am facut niste artificii care mi-au dat un pic mai mult de lucru, insa am ales sa le fac ca sa potentez salcamul in detrimentul rapitei.

    • @catalinvasile9116
      @catalinvasile9116 3 года назад

      Asta da informatie explicat pe înțelesul tuturor , nu ce ne abureste pe noi Costin cu filmele sale care e numai lauda si nimic concret , pe deasupra mai si plătești sa vezi asta. 😂😂😂 uite aici tata informatie si modestie, invata de la cei mai buni ca sa fi apreciat ! Bravo Mihai Rus ! Te felicit !

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      @@catalinvasile9116 fiecare cu metoda lui, insa orice creator de content are dreptul sa isi monetizeze munca. Personal nu privesc urat pe cei care fac content platit doar pentru membri. Eu am ales sa nu fac asta, dar stiu cata munca e si mi se par indreptatiti sa faca asta mai ales ca nu obliga pe nimeni sa ii urmareasca: daca continutul lor nu e de valoare nu se inscrie nimeni.

  • @mihaicatrina783
    @mihaicatrina783 3 года назад

    Salut Mihai. Am o intrebare te rog. Imi plac foarte mult suporturile tale pt stupi. Se găsesc de cumparat in România?
    Mulțumesc și îți doresc un an minunat!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Se gasesc si in Ro, insa destul de greu: www.stuparul.ro/accesorii-stupi/suport-stupi-autoreglabil-vopsit.html Acum incercam o reaprovizionare, dar inca nu avem termen de livrare. Lasa cerere de notificare pe pagina de produs si te anuntam cand intra pe stoc.

    • @mihaicatrina783
      @mihaicatrina783 3 года назад

      @@Stuparul Mulțumesc Mihai. Așa am făcut.

  • @danlebegioara4535
    @danlebegioara4535 3 года назад +1

    Salut.La rapiță nu ai avut mortalitate f mare datorită stropirilor cu insecticide?Te anunță fermierii cind fac stropirile?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Nu am avut niciodata probleme la rapita in Franta in cei 6 ani de cand fac apicultura aici. Nu ii cunosc pe fermieri si nu ma anunta. Probabil stropesc cu ce trebuie si cand trebuie. Ar trebui sa intrebi apicultori cu ferme mai mari insa pentru a vedea exact realitatea. Poti sa il intrebi pe Samy. Cu siguranta iti va raspunde cu placere.

  • @abeillesmerveilles73
    @abeillesmerveilles73 2 месяца назад

    Salut
    Comment fait tu pour gérer les mâles et les reines avec 2 reines
    J aimerais essayer ta méthode

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 месяца назад

      J'utilise 2 reines dans la ruche pour une durée d'environ un mois. Je ne fais rien de spécial pour les abeilles mâles. J'essaierai de faire du contenu en français dans le futur sur cette méthode.

    • @abeillesmerveilles73
      @abeillesmerveilles73 2 месяца назад

      @@Stuparul simplement séparer par une grille à reine ?

  • @2x2Robert
    @2x2Robert 3 года назад

    Salut, vei face video cu prevenirea roitului cand iti intra in frigurile roirii?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Materialul este deja public sub forma postarilor din sezon, deci daca esti curios sa arunci o privire inainte sa apuc sa public urmatorul episod, poti sa faci asta. Totul e aici in acest playlist: ruclips.net/video/VdqffjQvL-4/видео.html

  • @danieltodut1587
    @danieltodut1587 3 года назад

    Super..unde esti aici?

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Burgundia, Franta

  • @cristiangheorgheristea8148
    @cristiangheorgheristea8148 3 года назад

    Salut, excelent material dar nu reusesc sa prind de ce spui in comentarii ca ai pus caturi de cules sus iar in film, la minutul 29, ai caturi de cules la mijloc.... Inca o data scuzele mele dar ....

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Idea de baza e urmatoarea. Eu m-am complicat un pic incercand sa cresc puiet si in timpul culesului de rapita pentru a potenta la maximum culesul de salcam. Normal cu aceasta tehnologie de lucru, inainte de primul cules de productie se scoate afara una din matci cu un mic roi si se continua cu familii cu o singura matca organizate normal dar foarte puternice. Eu am tinut doua matci si la rapita insa am separat cuiburile cu caturile de stransura pentru a nu crea aglomeratie de doici si a preveni roitul. Nu stiu la care comentariu va referiti in care am spus ca am pus caturile de stransura sus. Ori am gresit in comentariu ori vorbeam despre altceva. Luati filmul ca si referinta.

  • @sorinmiron9358
    @sorinmiron9358 3 года назад

    O sinteza care are fluiditate si se vede si munca incorporata...Eu am o nedumerire Mihai ...in jurul min 29 ai coborat familia ajutatoare care era la origine un roi din aceeasi primavara ( matci de la nuclee, dus in pivnita...sper sa nu gresesc) si faci pregatirile ptr salcam caz in care nu o mai pozitionezi sus pe "turn"...Dincolo ...in apropiere unde aveai pe acelasi turn 2 familii de productie una peste alta...cea de sus ai divizat-o...jumate ramanand ca famie ajutatoare cu matca sa cealalta jumatate facand un nou roi...Imi explici care a fost ratiunea de la rapita ai mers pe ideea de ajutatoare, la salcam coborand irevocabil famiile ajutatoare jos langa familiile de baza...plus divizarea pomenita mai inainte la stupul din apropiere...
    Si inca o intrebare...cand pozitionezi un corp de cuib la 90 ° ptr a-l verifica de botci...te-am vazut facand asta doar la corpul de sus al cuibului...sub corpul de jos nu este acelasi risc de a se forma botci?
    Multumesc!

    • @calincristian2918
      @calincristian2918 3 года назад

      prin ,,pivnita'' eu iu inteleg sub nivelul urdinisului . Vrei sa te exprimi mai elocvent ?

    • @sorinmiron9358
      @sorinmiron9358 3 года назад

      @@calincristian2918 Cand Mihai a creat roii a luat matci din nuclee, albine doici... pe care le-a dus in beci asa cum rezulta din vorbele dansului...

    • @sorinmiron9358
      @sorinmiron9358 3 года назад

      @@calincristian2918 beciul se mai numeste pivnita....

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Am dus in beci fiindca nu am mai multe locatii si imi era teama sa nu se depopuleze noii roi. Sorin, eu am facut un compromis la rapita. Am sacrificat din mierea de rapita pentru a face mai multe familii de productie pentru salcam. Normal ar fi fost sa nu injumatatesc stupii ci sa dau matca familiei ajutatoare jos cu un mic roi si sa las toata puterea in familia de baza ca sa faca productie maxima. Asta voi face anul acesta, anul trecut a fost mai exceptional fiindca am avut stupii foarte slabi in primavara. Sper ca s-a mai clarificat.

    • @sorinmiron9358
      @sorinmiron9358 3 года назад

      @@Stuparul Multumesc...imi e clar...mai ramane intrebarea finala cu distrugerea potiraselor, botcilor...

  • @noway423
    @noway423 3 года назад

    Multumesc, dar poti vorbii un pic mai tare? Sanatate la toata lumea si La multi ani!!!

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Din pacate nu se mai poate face nimic acum. Materialul e deja filmat si prima parte a anului 2020 a fost filmat cu un aparat la care sonorul de la distanta lasa de dorit. In a doua parte a anului s-a rezolvat problema, dar mai avem cateva etape pana acolo. Daca esti curios sa vezi totul mai detaliat sau inaintea episodului viitor, poti accesa postarile din sezon aici: ruclips.net/video/VdqffjQvL-4/видео.html

  • @aluparaschiv
    @aluparaschiv 3 года назад

    Salut
    In episodul doi spuneai ca adaugi cate 1 corp la fiecare familie, in partea de jos, ca sa aiba pentru dezvoltare sau pentru stransura?
    La minutul 1 spui ca daca vrei sa ai un corp cu miere capacita trebuie sa ai doua corpuri pentru stransura si de aceea a fost adaugat al doilea, insa in imagine sunt 5 caturi.
    Si inca ceva: dupa a doua familie, cea de sus, mai este si gratie H?
    Sunt putin confuz....daca ai avea putin timp sa explici as fi tare recunoscator.
    Initial ai unit 2 familii cu gratie H intre ele, apoi.... ai pus cate un corp gol sub fiecare familie.... dar apoi cand in filmare erau 5 caturi, la minutul?
    Multumesc

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад +2

      Am pornit cu cate un corp pt. fiecare familie. Cand aceste corpuri s-au umplut, am adaugat un corp intreg sub familia de jos ca sa se poata extinde. Daca as fi adaugat corpul peste familia de sus ar fi fost un spres prea mare fiindca tot aerul cald ar fi urcat acolo. De aceea doar la urmatoarea extindere am adaugat un corp pentru familia de sus. In acel moment aveam cate doua corpuri de cuib pentru fiecare familia. Tocmai incepea culesul la rapita, asa ca am pus a doua gratie Hanneman peste familia de sus si am pus primul cat pentru stransura. Peste am mai pus inca unul cand acela a fost undeva la jumatate plin. Cu aceasta metoda normal cand se intra in cules se scoate matca ajutatoare cu un mic roi, iar restul se reorganizeaza ca o familie normala dar foarte puternica. Eu nu am facut asta doar incepand de la salcam. Voi discuta asta in episodul urmator. Sper ca e mai clar acum. 🙂. Apreciez ca ma ajutati sa clarific metodologia.

    • @aluparaschiv
      @aluparaschiv 3 года назад

      Buna seara
      @@Stuparul,
      Este mult mai clar acum, asa . . . mai inginereste cu liniuta de la capat fiecare idee, mai usor de urmarit. :)
      Intrebare pentru dezbatere: daca erau puse caturi sub fiecare familie, la prima extindere, ce s-ar fi putut intampla? Ca regina de jos nu putea urca - din cauza gratiei H. Oare ar fi coborat familia de sus in corpul de sub ea? (acesta va fi un raspuns putin teoretic/empiric). Intreb asta pentru ca as incerca in primavara.
      Multumesc pentru timpul acordat.
      Ozzy buna,
      C.

  • @bebilebegioara7957
    @bebilebegioara7957 2 года назад

    Salut,metoda ar merge si pe rame de cat,nu doar pe MER?Cînd dai stimulare si ai două familii suprapuse dai stimulentul, turta,doar deasupra familiei de sus sau si la familia de jos?

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      Ramele mele sunt rame de magazie 1/2 stas de 16.2 cm inaltime. Stimulare dau de obicei doar in familia de sus. Albinele trec si de jos. Am mai dat turta proteica si intre familii, sub gratia Hanneman. Se poate daca este subtire ca si marca PODISOR, de exemplu.

    • @bebilebegioara7957
      @bebilebegioara7957 2 года назад

      @@Stuparul Mulțumesc!Vorbeai la un moment dat de MER și am crezut că nu apreciez eu corect mărimea ramelor.Am revăzut filmele azi și pare avantajoasă iernarea pe 1 cat,ca populație și rezerve de hrană ,mult mai reduse față de rama Dadant.

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад

      @@bebilebegioara7957 familiile de productie le iernam pe doua caturi si faceam restrangere de primavara timpurie pe un singur cat. Insa e mult de lucru cu aceasta tehnica fiindca poate fi puiet si jos si sus cand se face restrangerea si trebuie trecut prin rame. Anul acesta am iernat pe 3 caturi de 6 rame si se poate face micsorarea cu catul. Cel mai avantajos ar fi sa strangem stupii mult mai bine si sa nu mai trebuiasca micsorati deloc in primavara 🙂

    • @bebilebegioara7957
      @bebilebegioara7957 2 года назад

      @@Stuparul Mie mi-au plăcut că au populație puțină la iernat,rezerve pe măsură și dezvoltare explozivă.Dar mă gîndesc că ghemul se formează greu pe 1 cat.Oricum am un roi pe 5 rame Dadant iernat pe 2 caturi de 1/2,nu am mai avut cutii,și voi completa la dezvoltare cu rame de 1/2 în ambele caturi,să-l transfer treptat pe rame de cat,să fac un experiment.Oricum voi pune 3 roi mici,pe 3 rame 1/1,deasupra unor familii bune,să văd dezvoltarea lor,poate-i fac familii pînă la S2.Anul ăsta nu-i mai mut la rapiță și salcîm 1 stau pe zona de deal.Cel mai interesant aspect a fost conviețuirea a 2 mătci într-un singur stup.Cel mai bun lucru ar fi,zic eu,să nu mai restrîngem toamna și să lărgim primăvara cuibul.

    • @Stuparul
      @Stuparul  2 года назад +1

      @@bebilebegioara7957 merita experimentat. Eu an de an incerc lucruri noi. Sper sa ma si stabilizez pe o tehnologie la un moment dat. Suprapunerea cu gratie Hanneman si 2 matci intr-un stup o voi folosi cu siguranta si in continuare ca si metoda de dezvoltare. Este pur si simplu miraculoasa dezvoltarea in aceasta formula. Multa bafta si sanatate. Sa imi scrieti ce a iesit.

  • @aluparaschiv
    @aluparaschiv 3 года назад

    Salut
    Referat ep 3:
    Ep. 3 Cules rapita. Roi timpurii cu matci de la rezerva
    11.04.2020 - Cu cateva zile in urma a fost adaugat al doilea cat pentru miere, asta pentru ca daca se doreste un cat plin (capacit), atunci trebuie sa aiba doua caturi pentru adus nectar. Se verifica spatiul in fiecare familie, inclusiv blocajul cu polen. Familia de sus a fost tinuta pana in acest moment pe un singur cat, acum va mai primi inca un cat gol pentru extindere.
    Pentru roi se iau cate o rama cu puiet din fiecare cuib: in total 3 rame. In locul fiecarei rame se pune la loc o rama oarba pentru a da spatiu la crescut celule de trantor si pentru a crea o capcana Varroa. Ramele cu puiet sunt introduse in magazie pentru a fi acoeprite cu albine, urmand ca a doua zi sa se formeze roi cu ele folosind matci de la rezerva.
    13.04.2020 - Pentru construit roii se folosesc matci de la rezerva. Matca se introduce in cutie de transport cu capac de zahar, pentru a nu fi problema. Se formeaza doi roi intr-o cutie cu 12 rame. Se baga in fiecare jumatate de roi cate 4 rame, iar la margini roiul primeste rame cu ceva miere. Ramele cu puiet se afla in magaziile de cules, acestea au fost scuturate inainte (pe 11.04.2020) pentru a nu se ridica si matca sus si pentru a nu exista posibilitatea ca sa fie introdusa in roiul care are deja matca, astfel ramanand stupul de protectie fara matca. De preferat sa se faca seara, pentru ca albinele sa fie stranse. Dupa …. Roilor, acestia se vor duce acasa pentru 3 zile, in beci - de preferat la temperatura mai scazuta. In acest timp li se administreaza sirop.
    Stupul mare de cules va fi impartit in doua si va fi asezat peste fiecare stup nou format cate un roi ca familie ajutatoare la cules, asta in trei zile.
    17.04.2020 - In plin cules la rapita. La aceasta data se sacrifica procesul de cules nectar de la rapita entru culesul de salcam, prin dublarea numarului de stupi de productie, cu roi obtinuti cu matcile de la rezerva.
    La aceasta data stupii sunt formati din doua familii ( 2 matci), fiecare familie avand cate 2 caturi. Si 3 magazii pentru cules.
    Familia de sus va fi mutata langa - pe o alta pozitie, iar familia de jos va ramane pe pozitie, va veni peste ea mai multe magazii ( doua ) de miere, deoarece va castiga foarte multa albina zburatoare si care va avea jumatate din puietul pe care il avea de ingrijit, inainte de spargerea stupului in doua. Celalalt se pregateste pentru salcam, stupul repozitionat, care se formeaza. Tot acest stup va primi si o familie ajutatoare deasupra, din roii facuti cu cateva zile in urma.
    De obicei MERul se verifica cu corpul, se ridica intr-o partea pentru a se verifica daca au botci. De obicei formeaza botci pe ramele cu leatul subtire.
    Se pot pune cateva rame cu puiet necapacit pentru a fi date in familia ajutatoare, avand puiet capacit acum familia ajutatoare are suficienta albina pentru a acoperi si incalzi si pentru a crea un magnet de doici, ca sa traga cat mai multe doici in familia de sus, care va veni de aceasta data sus, peste catul de cules. Astfel se creaza senzatia de spatiu, nu vor mai avea senzatia ca trebuie sa roiasca. Corpul de magazie va fi incadrat intre doua gratii H. Peste gratia H de sus se pune o foaie de ziar, pentru o mai buna imperechere.
    25.04.2020 - prima extractie de miere de la rapita. Sunt verificate si cuiburile de botci. Se dau inapoi caturile cu ramele necapacite. Se dubleaza stupii de productie prin sacrificarea culesului de rapita. Fiecare stup este impartit in doua si I se dau din roii cu matci ajutatoare. Familia ajutatoare este adaugata cu foaie de ziar si gratie H.
    02.05.2021 - ridicarea familiei ajutatoare de pe familia de baza, in stupi noi. Se construiesc roi cu familiile ajutatoare, acestia vor primi fiecare 5 - 6 si rame cu miere de rapita, necapacite, pentru maturare. In stupii de productie nu trebuie sa mai ramana miere de rapita.

    • @Stuparul
      @Stuparul  3 года назад

      Cristian, multumesc mult pentru acest rezumat cuprinzator. Anul trecut intradevar am facut niste artificii pentru a creste numarul de stupi de productie pentru salcam in detrimentul rapitei. Implica munca in plus. De preferat sa se intre in configuratie de cules cu o singura matca inainte de primul culesul principal si apoi sa ramana asa la toate culesurile in cascada de dupa. Eventual sa se uneasca temporar pentru dezvoltare in golurile de cules - bineinteles cu o hranire de stimulare(vezi Ep.5). Numai bine! Mult spor la dezvoltarea de primavara in acest an!

  • @lidiapascan5625
    @lidiapascan5625 Год назад

    eu vad rame goale si albinute flamande prietene si in zona vad saracie nu mai posta prostii!

    • @Stuparul
      @Stuparul  Год назад

      Asa o fi, doamna Lidia.🙂 Dumneavoastra ce medie pe stup aveti in ultimii ani?