Tirmit Mantarı - Geyik Mantarı - Lactarius volemus nasıl tanımlanır?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2024
  • Tirmit mantarı bol sütü ve sarı-turuncu tenkleri ve kadife hissi veren yüzeyiyle tanınması kolay yenilebilir bir mantardır. Bu videomda yenilebilir tirmit mantarını yani geyik mantarını kısaca tanıtmaya çalıştım. Latince adı Lactarius volemus olan bu mantar özellikle yaprak döken ağaçların bulunduğu ortamlarda yaz ve erken sonbaharda görülür. Bu gibi içeriklerin devamı için kanalıma abone olmayı unutmayın iyi seyirler.
    Dikkat! - Lütfen buradaki yorum ve görüntülere göre toplamış veya satın almış olduğunuz mantarları tüketmeyiniz , uzman bir kişiden görüş alınız veya %100 emin olmak için güvenilir kaynaklardan araştırınız

Комментарии • 27

  • @sonerakgun
    @sonerakgun 4 года назад +4

    *L. Volemus,* karakteristik özelliklere ek olarak. Kesilen yer bir süre sonra esmerleşir (Kararır.)
    Kardeşim, öncelikle afiyet olsun. Verdiğin bilgiler çok doğru, seni çok takdir ettim. Doğru bilgilerin yer aldığı, nokta atışı videoların var. RUclips'de mantarlar hakkında yalan yanlış bilgi veren insanlar çok fazla... Bende bir mikolog olmasamda mantarlar hakkında oldukça bilgili ve doğaya saygılı profesyonel bir mantar hastasıyım :) "Pişince güzel olmuyor diye söylüyorlar." kısmını unut, bu mantarı doğru pişirme yöntemini bilmek gerekir.
    *Lactarius Volemus* için her ne kadar yabancı kaynaklarda "Yenebilir ama sıradan." notu yer alsa da yapmayı bilirsen son derece *lezzetli* bir mantardır. *Elin gavurları şarapla iyi gitmeyen her mantara bu şekilde yaklaşır zaten. :)*
    Çiğ olarak yenilebilirliğinden kasıt, ban sorarsan, prensip olarak hiçbir mantarı çiğ olarak tüketmeme kuralının bu mantar için istisnai olmasıdır sadece. Çiğ olarak tükettiğinde beklediğin gibi hoş bir tat almaman gayet normal yani... Bu mantarın her türlü yemeği olur. Ancak en iyi deneyim için bilhassa hafif sulu yemek kıvamında sotesini deneyebilirsin. Birilerine göstermek dışında sütünüde fazla akıtmamak lezzet kaybı için önemli bir unsur... *Burası önemli;* L. Volemus'un iki formu vardır. Birincisi geniş yapraklı ağaç ormanlarında ateş sarısı, ortası kızıl renkte olan. (Yani videoda yer alan.) İkincisi ise yalnızca çam ve ladin cinsi ormanlarında bulunan yoğun kızıl renkli olan... (Lamellerin renkleri iki formda da değişmez.) İkinci formu, diğerine göre biraz daha lezzetlidir.
    Ben Giresunluyum. Fındık zamanı memlekete gittiğimde Kulakkaya Yaylasına çıkarım. Orada heybetli ladin ağaçlarından oluşan ormanlarda sepette yetmez, bazen kasa kasa toplarım. :) *(Tirmit, Koç, hatta bol sütünden dolayı İnek Mantarı bile denir. Bizin burada Geyik Mantarı derler...)*

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  4 года назад +1

      Öncelikle özenli yorumlarınız ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim. Yorumlarınızın hepsine ben de imzamı atarım. Katkınız için ayrıca teşekkürler.
      Ben de bilinçli şekilde bu hobiyi yapmaya çalışan biriyim. RUclips'da bahsettiğiniz eksikliği ben de fark ettiğim için dilim döndüğünce anlatımlar yapmaya çalışacağım zaman el verdiğince. Teorik bilgi olmadan bu hobinin yapılamayacağını anlamam çok uzun sürmedi. Videolar, yabancı kaynaklar, forumlar tabii ki bir de el kitabı.
      Videoyu çektiğim günün ardından bu sefer de Şile taraflarında yine kayın ormanında rastladım Tirmit mantarına. Orada bu sefer hafif mangal ateşine maruz bırakıp denedim. Bu halini oldukça sevdim. Sezonu devam ediyor bir ocağa denk gelirsem önerdiğiniz tarifi de deneyeceğim.
      İsim konusu gerçekten çok çeşitli. Böyle güzel mantarlar farklı yörelerde tanındığı için bir çok isme sahip oluyor. Tirmit(Kirmit), Geyik ve İnek Mantarı isimlerini duymuştum ama Koç Mantarı dendiğini de öğrenmiş oldum.
      Kendinize iyi bakın, görüşmek üzere.

    • @sonerakgun
      @sonerakgun 4 года назад +1

      Alper Derya Rica ederim kardeşim. Koç diye duymuştum ama şimdi tam olarak hangi yöre oldugunu unuttum. Dedigim gibi bizde geyik derler.

    • @karamanabdullah
      @karamanabdullah 3 года назад +1

      RUclips'da okuduğum en iyi yorum abi sizinle tanışmak bilginizden istifade etmek isterim instagram, twitter kullanıyor musunuz? ben de mantarlara merak salmak istiyorum da

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  3 года назад +1

      Abdullah bey merhaba. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Merak ettiklerinizi ilgili video altında her zaman sorabilirsiniz. Diğer izleyiciler de faydalanmış olur böylece. Bilgim dahilinde elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım sorularınızı. Instagram’da @intothewild.34 hesabımda paylaşımlar yapıyorum. Orayı takip edebilirsiniz. Doğayla kalın 🙋‍♂️

  • @HKK41
    @HKK41 2 года назад +1

    Üstadım koç mantarı hakkında bilgi verebilirsiniz

  • @onurgombul3273
    @onurgombul3273 Год назад

    👍🏻👍🏻

  • @haniftayasamtvsukranhanimi4748
    @haniftayasamtvsukranhanimi4748 3 года назад +3

    Canlı yenebilir.

  • @haniftayasamtvsukranhanimi4748
    @haniftayasamtvsukranhanimi4748 3 года назад +1

    Sütlü mantar.kuvaga bizde denir.guzel kolay gelsin.

  • @yansımatv
    @yansımatv 4 года назад +1

    çok güzel bir video olmuş eline sağlık izlemedeyiz başarılar

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  4 года назад

      Teşekkür ederim ilginiz için. Merak ettiğiniz türler, konular var ise ileriki projelerime onları da dahil edebilirim 🙋‍♂️

  • @erimbaskutuk7231
    @erimbaskutuk7231 3 года назад +1

    Emeğine sağlık 👏👏👏

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  3 года назад +1

      Teşekkür ederim Erim bey 🙋‍♂️

  • @cengizyadigar7061
    @cengizyadigar7061 3 года назад +1

    mufaga bide ekmek mantarı deriz.genellikle çiğ olarak tüketiriz.

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  3 года назад

      Evet çiğ de tüketiliyor. Ben denedim ama pek beğenmedim. Mantar toplama kültürel tarafı da çok baskın olan bir olay. Damak tadı da bu kültürden etkileniyor. İleri de belki ben de severek tüketmeye başlarım :)

  • @SAVASARSLAN53
    @SAVASARSLAN53 3 года назад +1

    bu mantarın ufakları daha lezzetli oluyor. yemeden acı suyunu alın. tadını bozmasın.

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  3 года назад

      Teşekkür ederim geri dönüş için Savaş bey. Gelecek sene ilk baharda yine karşıma çıkacaklar muhakkak. Sanırım önce haşlayıp suyunu dökmeyi kastediyorsunuz?

    • @SAVASARSLAN53
      @SAVASARSLAN53 3 года назад +1

      @@AlperDerya valla bisim bu istanbulada şu an baya var tam zamani diyebilirim yagmurlarda iyi gitti.
      Haslayip suyunu almak da bir yontem yikayip sıkarak acı suyunuda alabiliyorasunuz bu da bir yontem acısi cikinca tadi daha iyi oluyor.

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  3 года назад

      @@SAVASARSLAN53 Savaş bey bahsettiğiniz mantarı instagram hesabıma özelden gönderir misiniz? @intothewild.34

  • @mustafaaksoy9267
    @mustafaaksoy9267 4 года назад +1

    Sap kısmından yemeseydin keşke. Şemsiye kısmı lezzetli olur. Sapı kuru bir tat veri

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  4 года назад

      Evet sap kısmı belli belirsiz bir tada sahipti. Sonradan şapka da denedim, tam olarak çiğ denemez ama tadını beğendim. Biraz Kanlıca’yı andırdı, sanıyorum sütten dolayı :)

  • @mustafaaksoy9267
    @mustafaaksoy9267 4 года назад +1

    Direk yerim. Sütlüyen deriz. Çiğ iken çok lezzetlidir yemesi

    • @mustafaaksoy9267
      @mustafaaksoy9267 4 года назад +1

      Yedikten sonra dudakları biraz kahverengiye boyar

    • @AlperDerya
      @AlperDerya  4 года назад

      mustafa aksoy sadece dudakla kalsa iyi ellerim parmaklarım hala kahve tonlarında 😃