Ja bym po 30 latach zamienił sekcje, kipra na silownik podnośnika a podnosnik na kipra i kolejne 30 lat by służył 😅 , rozdzielacz ruska ma jedną zaletę , zatrzask który sam sie zwalnia po podniesieniu maszyny , bardzo przyjemne w pracy 😊
@@damkozi7799 To najprostsza sprawa bo jeśli nikt nie usuwał, to fabrycznie w rusku masz już poprowadzone przewody stalowe do kipra, jeden wychodzi końcówką za prawą pochwą z tyłu a drugi po lewej stronie z tyłu pod podłogą odkręcasz nakrętki z zaślepkami i przykręcasz w to miejsce przewody gumowe ,żeby sięgało do siłownika to jeden musi mieć co najmniej 40 cm a drugi 80 ale to samemu trzeba zmierzyć bo u mnie inna jest podłoga ... Przewody ruska są zakończone gwintem m20x1.5 ale z uszczelnieniem sferycznym, w Polsce spotkasz standardowo końcówki ze stożkiem więc trzeba wybrać takie z mniejszym otworem (6-8mm) i mocno dokręcić, tak by się wygniotła w stożku powierzchnia uszczelniająca , ewentualnie można wykorzystać końcówki ze starych przewodów ruskich. Do całości przyda się jedno mocowanie plastikowe do przewodów tak aby przewody hydrauliczne układały się równolegle z siłownikiem podnośnika i aby dać im trochę luzu, a na stare przewody stalowe "od siłownika" można nałożyć wspomniane wcześniej zaślepki albo jakieś szybko złącza hydrauliczne. Tym sposobem prawa dźwignia będzie sterowała teraz siłownikiem , ona jest lustrzana do drugiej sekcji , ale prawie zawsze jest w stanie fabrycznym bo mało kto zużywa tą sekcje w pracy 😅.
@@farmpmi jak nie ma jak ma , to jest też opisane w instrukcji t25, te sekcje (lewa i prawa ) są identyczne. Mam trzy ruskie na gospodarstwie , jeden z lat 70 ze starą dwuwajchową skrzynią , i dwa już po modernizacji i w każdym sekcja kipra ma również tryb pływający, ... Sekcja pływająca jest ważna dla kipra bo jak siłownik jest jednostronny i podłączony tylko z jednego złącza to pływająca sekcja jest potrzebna by szybko spuścić olej z siłownika bez wyłączania silnika lub obciążenia zaworu przelewowego wybierając wymuszone opuszczanie(przy niepodłączonym drugim przewodzie ) ... Może u Ciebie rozdzielacz się zastał od nieużywania pływającej sekcji, może wystarczy tylko mocno pociągnąć by suwak się przesunął niżej ...🤔
Elegancko😃
Wiatr w oczy ale efekt końcowy na wysokim C 👍👍👍👍 Najlepszego Hej!!!! 🙋♂️
@@AGROGORAL_70.11 co by nie było za nudno trzeba trochę cisnienie sobie podnosić 😉,ale działa i to cieszy.Pozdrawiam
Ja bym po 30 latach zamienił sekcje, kipra na silownik podnośnika a podnosnik na kipra i kolejne 30 lat by służył 😅 , rozdzielacz ruska ma jedną zaletę , zatrzask który sam sie zwalnia po podniesieniu maszyny , bardzo przyjemne w pracy 😊
Opiszesz jak to zrobić???
@@damkozi7799 To najprostsza sprawa bo jeśli nikt nie usuwał, to fabrycznie w rusku masz już poprowadzone przewody stalowe do kipra, jeden wychodzi końcówką za prawą pochwą z tyłu a drugi po lewej stronie z tyłu pod podłogą odkręcasz nakrętki z zaślepkami i przykręcasz w to miejsce przewody gumowe ,żeby sięgało do siłownika to jeden musi mieć co najmniej 40 cm a drugi 80 ale to samemu trzeba zmierzyć bo u mnie inna jest podłoga ...
Przewody ruska są zakończone gwintem m20x1.5 ale z uszczelnieniem sferycznym, w Polsce spotkasz standardowo końcówki ze stożkiem więc trzeba wybrać takie z mniejszym otworem (6-8mm) i mocno dokręcić, tak by się wygniotła w stożku powierzchnia uszczelniająca , ewentualnie można wykorzystać końcówki ze starych przewodów ruskich. Do całości przyda się jedno mocowanie plastikowe do przewodów tak aby przewody hydrauliczne układały się równolegle z siłownikiem podnośnika i aby dać im trochę luzu, a na stare przewody stalowe "od siłownika" można nałożyć wspomniane wcześniej zaślepki albo jakieś szybko złącza hydrauliczne. Tym sposobem prawa dźwignia będzie sterowała teraz siłownikiem , ona jest lustrzana do drugiej sekcji , ale prawie zawsze jest w stanie fabrycznym bo mało kto zużywa tą sekcje w pracy 😅.
@@pikas4 u mnie trochę tata używał ale nie długo. 10 przyczep wysypał
@@pikas4 tylko ze kiper nie ma pływającej także lipa,nowe też mają zatrzaski,ja akurat mam bez i co najważniejsze mam teraz rozdzielacz pod ręką
@@farmpmi jak nie ma jak ma , to jest też opisane w instrukcji t25, te sekcje (lewa i prawa ) są identyczne. Mam trzy ruskie na gospodarstwie , jeden z lat 70 ze starą dwuwajchową skrzynią , i dwa już po modernizacji i w każdym sekcja kipra ma również tryb pływający, ... Sekcja pływająca jest ważna dla kipra bo jak siłownik jest jednostronny i podłączony tylko z jednego złącza to pływająca sekcja jest potrzebna by szybko spuścić olej z siłownika bez wyłączania silnika lub obciążenia zaworu przelewowego wybierając wymuszone opuszczanie(przy niepodłączonym drugim przewodzie ) ... Może u Ciebie rozdzielacz się zastał od nieużywania pływającej sekcji, może wystarczy tylko mocno pociągnąć by suwak się przesunął niżej ...🤔