Alkol Sonuçlu Fermentasyonda Maya Seçimi, Geri Kazanım Yöntemleri ve Maya Uyandırma

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 ноя 2024

Комментарии • 189

  • @eraylakomikanlar7448
    @eraylakomikanlar7448 3 года назад +5

    Abi günaydın.2 gündür adeta müptelan oldum.Degerli bilgilerin ve vermiş olduğun emeklerin için ayrıca teşekkür ediyorum.Çok yaşayın mutlu yaşayın çizginizi bozmayın.Kolaylıklar dilerim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Çok teşekkür ederim. Yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.

  • @adnantarhan1246
    @adnantarhan1246 2 года назад +2

    Mrb. Mehmet bey. Kanalınızdaki videoları izleyip izleyip şarap bira kuruyorum. Elinize emeğinize sağlık.

  • @irfankaynak4657
    @irfankaynak4657 Год назад

    Eline emeğine sağlık. Sade, net, bol bilgili bir tarif daha

  • @svglemilova5095
    @svglemilova5095 2 года назад +1

    Mehmet Bey videolar çok güzel, anlatımınız açık ve net. Bilgiler için çok teşekkür ederiz. Size bir sorum olacak. Bira ve cidar yapımına yeni başladık ve daha önce hiç maya yıkama ve canlandırma yapmadık. Bir ay önce cidar sonrası kova dibindeki mayayı steril bir kavanoza alıp, yıkama yapmadan buzdolabına koyduk. Bugün bu mayadan yeni bir cidar kurmak istiyoruz. İzlememiz gereken yolu anlatabilir misiniz. Cevabınız ve emeğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

    • @svglemilova5095
      @svglemilova5095 2 года назад

      Kısa bir yol haritası işimize yarar. Tekrar teşekkürler..

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +4

      Merhabalar, videolarımla yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.
      Mayanızı yıkamadan da yeni bir fermantasyonda kullanabilirsiniz. Videoda da sanırım sonlarda değinmiştim.
      Mayanızı buzdolabından çıkarın, üst kısımda su, alt kısımda ise dibe çökmüş tortu göreceksiniz. Endişe etmeyin, bu normal bir durum. Yani bozulduğunu düşünmeyin. Kavanozu çalkalayıp tortu ile suyun karışmasını sağlayın. Her 3-4 litre için 1 yemek kaşığı alıp oda sıcaklığında ortam ısısına gelene kadar üstü kapalı olarak bekletin. Kullanacağınız miktara göre bir kavanoza ya da bardağa yarısına kadar ılık su ( ortam ısısından az yüksek olmalı) koyup kullandığınız suyun % 5 i kadar şeker atıp eritin. Yani 1 bardak su kullanırsanız 10gr ( 1 tatlı kaşığı dolusu) şeker atın. Ardından mayayı kavanoza atın. Kavanozda ya da bardakta üst kısımda mutlaka boşluk olmalı. Maya uyandığında kabaracak ve köpürecektir. O yüzden bardak veya kavanozda yarısına kadar şekerli su olmalıdır.
      Kavanozun üstünü çay tabağı ile kapatın. Kapak ile kapatırsanız havasız kalır o yüzden de çay tabağı ile örtüyoruz. Kenarlarından biraz hava almalı. Kavanozun üzerini bir örtü ile örtüp ışıksız ortam sağlıyoruz. Yarım saat 1 saat arasında bekleyip sonrasında hazırladığınız şıraya ekleyebilirsiniz.

    • @svglemilova5095
      @svglemilova5095 2 года назад

      Hızlı ve özenli yanıtınız için çok teşekkür ederiz..

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад

      Rica ederim.

  • @yasarciftci6435
    @yasarciftci6435 3 года назад

    Bilgiler için tşk ler. Ev yapımı şarap maya olarak kullanılabilirmi

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад

      Merhabalar, kullanılabilir elbette ama mayalanma ihtimali çok düşüktür. Eğer, fermantasyonun hemen bitiminde elde edilen şarap maya olarak kullanılırsa diğer şırayı da mayalayabilir. Fakat çok uzun zaman alır. Şarabın oluşumundan itibaren aradan zaman geçmişse çok çok düşük bir ihtimal.

  • @okanbahceci137
    @okanbahceci137 2 года назад

    Mehmet bey kolay gelsin. Videolarınız çok bilgilendirici oluyor.Teşekkür ederiz. Benim bi sorum olacak. Şarap mayasını da bu yöntemle yada başka bir yöntemle geri kazanabilir miyiz. kaliteli bir fermantasyon yaptığımız şaraptan maya geri kazanımı yapıp gelecek yılavSaklama imkanı olur mu?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад

      Merhabalar, yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.
      Şarap mayaları da geri kazanılabilir elbette. Aynı yöntemle yapabilirsiniz. Buzdolabında saklayabilirsiniz.

    • @okanbahceci137
      @okanbahceci137 2 года назад

      @@mehmetportakal1789 tşk

  • @bextiyarveliyev8691
    @bextiyarveliyev8691 4 года назад +1

    Mehmet bey ekmek mayasiula bira yapdim harika oldu tortuyu ayri bir bira icin fermantasiyona birakdim fermanta oldu ama obiri kibi güclü olmuyo acaba uźerine biraz maya daha elave edimi ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +2

      Bextiyar kardeşim, evet biraz daha maya ekleyebilirsiniz. Ama fazla olmamalı şıradaki şeker erken biter ve maya tadı yüksek olur.

    • @bextiyarveliyev8691
      @bextiyarveliyev8691 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 tesekurler sagol varol

  • @ToneTunesRadio
    @ToneTunesRadio Год назад

    Yani mantık olarak, ekmek mayası ile şarap yaptık diyelim. İçinde kalan mayayı ayırdık fermentasyon sonunda. Bir dahaki sefere o mayayı kullandık. Daha sonra ondan da tekrar maya ayırdık. 3. Yapacağımız şarapta ekmek mayası kokusu daha az belki de hiç olmayacak çünkü yeni maya onu fermente etmeyi öğrendi.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Год назад

      Yok, öyle olmuyor maalesef. Hatta mümkünse her seferinde yeni maya kullanın derim. Zaten ekmek mayası için gereksiz bir girişim olur. Maya bulunamaması durumunda bira, şarap ya da şampanya mayası için kullanılabilir.

  • @ahmetvarol4211
    @ahmetvarol4211 4 года назад

    Mehmet hocam merhaba. İyiki varsınızda sorular sorabiliyoruz.
    Malum Kullandığınız hidrometreyi şarap, bira vs, şeker yoğunluğunu ölçmede kullanıyorsunuz. Aynı hidrometre mayşedeki etil alkol şeker yoğunluğunu ölçmedede kullanılıyor. Sorum şöyle mehmet hocam; etil alkole özel şeker yoğunluğunu ölçmek için hidrometre varmıdır. Yoksa tek hidrometre genel anlamda hepsi için yeterli oluyormu? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад

      Teşekkür ederim Ahmet kardeşim.
      Öncelikle hidrometre ve alkolmetre farklı araçlardır ve birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Bu ikisini anlattığım bir videom vardı oradan ayrıntılı izleyebilirsiniz. Buradan linki veriyorum.
      m.ruclips.net/video/UmLLVoLmTKI/видео.html
      Hidrometre, bira ve şarapta maya öncesi ve fermentasyon sonrası şeker yoğunluğunu ölçerek ( yani ilk ve son yoğunluk ölçümleri yapılarak) hesaplama yöntemi ile alkol oranını bulmamıza yardımcı olur.
      Alkolmetre ise yalnızca distilasyon yöntemi ile elde edilen alkolün alkol oranını ölçer.
      Distilasyon yöntemi ise, içinde alkol barındıran suma( şeker şarabı), şarap hatta biradan bile buharlaştırma ve yoğuşturma ile elde edilen etil alkoldür.
      Bir de şarabın ve biranın son halinde yani fermente olmuş içilebilir halinde iken alkol ölçen vinometre denen bir alet var. Alet şarabın içine daldırılarak yaklaşık bir alkol oranı alınır. Net değildir ama fikir vermesi için kullanılır.

  • @nihanuzelli3789
    @nihanuzelli3789 Год назад

    Merhaba. Pisener kit ile kavaya kurulum yaptım. Ekleme zamanı geldiğinde kit ile gelen mayayı kaybettiğimi farkettim. 24 saat 18-19 derecede balkonda beklettim karısımı. Sonra ekmek mayası ekledim. Hava çıkışı başladı. Bugün yeni sipariş ettiğim bira mayası geldi. Kapağı açıp 6 gr bira mayasını da eklemeyi düşünüyorum. Hamur ve bira mayasını birlilte kullanmanın sakıncası olur mu?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Год назад

      Merhabalar, öncelikle ekmek mayası atarak çok büyük bir hata yapmışsınız. Elinizdeki karışımı düşük sıcaklıklarda 2-3 gün bekletebilirdiniz.
      Ekmek mayası ile fermantasyon başlar, alkol de oluşur; fakat bira tadı beklemeyin. Berbat bir tat olacaktır. Bira mayası eklemeniz bir işe yaramaz maalesef. Maya boşa gider. Ekmek mayası daha baskın olacaktır.
      Fermantasyonun bitmesini bekleyin, farklı bir sonuç alacağınız kesin. İçilmesinde bir sorun olmaz endişe etmeyin fakat tat olarak memnun edici olmaz.

  • @BerkeYlmaz1
    @BerkeYlmaz1 2 года назад

    Video icin teşekkürler, mayayi geri kazandıktan sonra ayni tur serbetci otundan cikan maya ile geri kazandigimiz mayayi atarsak tadinda, gazinda ve alkolunde bir artis ve kalite bekleyebilir miyiz? İki fsrkli turde maya atarsak bozuk bir tad olur mu yoksa daha farkli ve orjinal bir tad yakalayabilir miyiz ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад

      Yaptığım denemelerde aynı malzemelerin daha uyumlu olduğunu gördüm. Diğer şekilde tat değişiyor. Daha iyi olan da vardı daha kötü olan da. Fakat genel olarak kötü olduğunu söyleyebilirim. O yüzden aynı malzemelerin kullanılması daha iyi sonuç veriyor.

  • @MrSurmene
    @MrSurmene 3 года назад

    Harika bilgiler. Teşekkürler.

  • @onurdemirci8375
    @onurdemirci8375 4 года назад +1

    Mehmet bey erik şarabı yapacam sizin tarifinizle ilk defa maya olarak ekmek mayası kullanacağım ama ekmek mayası dediğiniz hamur yaparken toz maya katılıyor o mu kullanılıyor ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      Evet Onur kardeşim, hamurda kullanılan instant maya. Dr. Oetker kullanmanı öneririm.

    • @onurdemirci8375
      @onurdemirci8375 4 года назад +1

      mehmet portakal teşekürler tavsiyeniz için 👍🏻

    • @onurdemirci8375
      @onurdemirci8375 4 года назад

      mehmet portakal merhaba 2 gün önce yaptım erik şarabını baktım kabarcık hiç yok hava alıyormuş yerini değiştirsem yada kapağını onarsam olur mu yoksa bozulurum bu

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад

      Merhaba Onur kardeşim. Yok sorun olmaz ama hava ile teması en aza indirmelisin. Hava kilidini onarırken şıranın olduğu bidonu kovayı vs. Başka bir kapak ile örtmelisin.
      Kolay gelsin.

  • @tuncaydn7994
    @tuncaydn7994 Месяц назад

    hocam selamlar emeğinize saglık videolarınızı takip ediyorum bugun ilk kez uzum suyundan sarap denedim size sorum su mayayı uyandırmadan şıranın içine koydum ortalama uyanma ve fermantasyona başlama süresi nedir acaba ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Месяц назад

      Merhabalar, buzdolabından direk olarak atmadıysanız 4-12 saat içinde maya uyanıp fermantasyon yavaşça başlar. Fakat buzdolabından alınan maya ortam sıcaklığına getirilip öyle atılmalı, aksi takdirde maya hiç uyanmayabilir.

    • @tuncaydn7994
      @tuncaydn7994 Месяц назад

      @@mehmetportakal1789 yok hocam direk oda sıcaklıgında attım mayayı şıraya ve kabarcıklar nzman olusmaya baslar

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Месяц назад

      @tuncaydn7994 12 saat içinde başlar. Hatta ben bu cevabı yazarken başlamış olmalı. Hava kilidinde sızıntı olmamasına dikkat edin.

    • @tuncaydn7994
      @tuncaydn7994 Месяц назад

      @@mehmetportakal1789 evet hocam 2 saat önce uyandım ve kabarcıklar oluşmaya başlamış yaklaşık 2 saniyede bir atıyor sanırım artık fermantasyon başladı teşekkür ediyorum 👏🤗

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Месяц назад

      @tuncaydn7994 rica ederim, umarım güzel bir sonuç alırsınız.

  • @mehmetkaratay5462
    @mehmetkaratay5462 4 года назад

    Üstadım eline yüreğine sağlık...bir sorum olacak meyve şarabı yaparken 65 70 dereceye gelmiş şıraya şerbetçiotu atıp ve şişelerken şeker koyup bira şişesine koysak ..yani bir nevi meyveli ve gazlı bira elde eder miyiz???hiç denediniz mi....saygılar

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад

      Mehmet kardeşim çok teşekkür ederim.
      Söylediğiniz şekilde maalesef bir sonuç alamayız ve şıramız bozulup boşa gider.
      Burada önemli olan fermentasyon, yani maya girmeli şıraya. Gazlanma mayadan dolayı oluyor. Şişeye son atılan şeker mayanın son yiyeceği olup oluşan karbondioksit şişe kapalı olduğu için sıvıya geçiyor ve biz onu gazlanma olarak görüyoruz.
      Ama alkolsüz fermente yöntemi ile sadece meyve suyundan gazlı meyve suyu ya da şurubu elde edilebilir. Videolarım arasında meyve suyu gazlandırma yöntemi vardı, zencefil ile yapıyorduk. Belki o şekilde yapabilirsiniz.

    • @mehmetkaratay5462
      @mehmetkaratay5462 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 Ben yanlış anlattım galiba üstadım kaynamış olan şıraya şerbetçi otunu atıyoruz ya 70 derecede sonra soğumaya bırakıyoruz soğuduktan sonra mayayı katıp 2 hafta 3 hafta bekliyoruz Ya fermente olsun diye fermente olduktan sonra şişelerken şişelere şeker koysak... sonrasında olacak olan içecek gazlı içecek alkollü içecek olur mu hani meyveli bira gibi demek istemiştim hiç yaptınız mı öyle bir şey

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      Pardon Mehmet kardeşim, şimdi anladım.
      Olabilir elbette. Ama meyve şaraplarında aslında meyve tadı çok belirgin olmuyor, videoda da dediğim gibi efekt, arka fonda bir tat olarak algılanıyor.
      Meyve şarabını şişelerken şeker atıp kapaklarsak şarabımız gazlanır. Ama ilk mesajdaki yorumunuza istinaden şerbetçi otu eklemek tat olarak bence doğru bir seçim olmaz. Bence şerbetçi otu aromalı biraz acı bir şarap elde ederiz.
      Yine videolarım arasında şarap gazlandırma yöntemi anlatmıştım. Bu şekilde meyve şarapları da gazlandırılabilir. Hatta elma şarabı gazlandırmıştım videoda ve gerçekten harika olmuştu.

    • @mehmetkaratay5462
      @mehmetkaratay5462 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 eyvallah üstadım.çok teşekkür ederim

    • @mehmetkaratay5462
      @mehmetkaratay5462 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 üstadım önerebileceğin kaliteli şampanya mayası var mı iyi çalışan sıcakta soğuktan etkilenmeyen yüksek alkol. Veren

  • @nietzschesenelere7156
    @nietzschesenelere7156 2 года назад +1

    Abi videonun sonundaki maya uyandırma da hazırladığın uyandırılmış sıvı maya buzdolabında muhafaza edilebilir mi ? (Şu yüzden soruyorum 100 ml de 5 litre şarap yapımı için maya hazırlayıp, litre başına 20 ml sıvı maya hazır dolaptan kullanmak. Çünkü 1 litrelik 2 litrelik şarap yapmak istediğimde o oranlar ufaldığı için çok zor oluyor ayarlamak. ) Teşekkürler üstadım.

  • @vatanasg2907
    @vatanasg2907 2 года назад

    Slm yeni takipçilerinizdenim, sizden çok şey öğreniyorum, ben nar şarabı yaptım ve bugün şişeledim, dibinde kalan tortuyu hemen yeni bir nar şarabı yapıp kullanabilirmiyim yoksa illa yıkama mı yapmalıyım, hemen cvp verirseniz yarın yapcam

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +2

      Merhabalar, elbette ki olur. Sonuçta aynı şarabı yapacaksınız. Benim söylediğim yöntemde, bekletme olacaksa yıkama yapılmalı. Yoksa nar şarabını şişeleyip hemen arkasından aynı şarabı kuruyorsanız yıkama yapmanıza gerek yok.

    • @vatanasg2907
      @vatanasg2907 2 года назад +1

      @@mehmetportakal1789 çok çok çok tşk ederim üstadım, birazda şampanya mayası katacağım, sizin tarifinizle yaptım nar şarabımı ve inanın harika olmuş, tadı kokusu muhteşem, birkaç ay bekledikten sonra dahada güzel olur eminimki...

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +2

      Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.

  • @makbulesahin808
    @makbulesahin808 3 года назад

    Mehmet bey kara üzüm şarabı yaparken şeker kullanmak gerekir mi

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Merhabalar Makbule Hanım. Aslında Üzüm şarabında şeker kullanılmaz. Ama alkol oranını yükseltmek için şeker ekleniyor. Yani size kalmış, yapmışken az daha alkollü olsun isterseniz belli oranlarda şeker eklenebilir fakat maya takviyesi gerekir.

    • @makbulesahin808
      @makbulesahin808 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim saygılar

  • @taneraga6143
    @taneraga6143 3 года назад

    Abi iyi günler. Şarap posasında kalan mayaya şekerli su katsak şarap üretirmi?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад

      Doğrudur, üretir. Her 1 litre için en fazla 300 Gr şeker ile şıra hazırlayıp posayı içine atıp hava kilitli fermenterde aynı yöntem ile şarap hazırlayabilirsiniz.

  • @aykutsaka1088
    @aykutsaka1088 3 года назад

    Selamlar.. Şarap yapma amacı olmayan biri bile videolarınızı keyifle izler.. Bir sorum olacak : ilk kez elma şarabı kuracağım, 9, 10 kg kadar elmam var.. maya için 5-6 gramlık "şarap mayası" almayı düşünüyorum. Doğru fermentasyon koşulları sağlandığında ek olarak "maya besini" almam çok da gerekli midir..? İlk denemem için tatmin edici bir sonuç alsam yeterli.. Daha sonraki kurulumlarımda bahsettiğiniz farklı yolları da deneyimleyip, kendime göre en uygun yöntemi bulma niyetindeyim.. Teşekkürler..

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +2

      Merhabalar Aykut Bey, teşekkür ederim.
      İlk defa yapacaksanız, meyve şaraplarında şampanya mayası ya da beyaz şarap mayası kullanmanızı öneririm. Meyvenin tadının ön planda kalmasını sağlar.
      Maya besini, meyve suyu kullanıldığı sürece yani şıra meyve şekeri (fruktoz) içerdiği sürece çok da gerekli değildir. Olursa zararı olmaz, maya için iyidir elbette. Fakat, sadece beyaz şeker kullanılan tariflerde mutlaka maya besini kullanılmalıdır. Maya, beyaz şekeri tek başına besin olarak sindiremiyor. O yüzden de şarap şekerli kalıyor.

    • @aykutsaka1088
      @aykutsaka1088 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler faydalı içerikleriniz ve bu detaylı yanıtınız için.. İyi ki varsınız.. Sağolun..

  • @colinrobinson3045
    @colinrobinson3045 4 года назад

    Abi çok teşekkürler çok faydalı bir video olmuş

  • @GOOD36200
    @GOOD36200 9 месяцев назад

    Merhaba Mehmet bey bende kurum yaptım 18 lt kaç çay kaşığı maya eklenir ölçümüm 1100 ve maya konulup başladıktan sonra üzerine maya eklesem sorun Olurmu? Şimdiden çok teskkür ederim sağolun.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  9 месяцев назад

      Merhabalar, hangi maya kullanacağınız ve şıranın şeker oranı önemlidir. Örneğin 1100 değerinde şıraya ekmek mayası kullanırsanız maya hepsini sindiremez ve şarap şekerli kalır. Şarap mayası kullanmanız gerekir.
      Fakat şırayı sadece beyaz şeker ile hazırladıysanız şarap mayası ile birlikte maya besini kullanmalısınız.
      Bu tip detaylar önemli. Hazırlığınızı nasıl yaptığınızı yazarsanız ona göre hareket edebiliriz.

    • @GOOD36200
      @GOOD36200 9 месяцев назад

      Merhaba Hocam ben şarap mayası kullandım 1100 değerle mandalina şarabını kurdum başladım 5 çay kaşigi maya + maya besinide koydum ama bana biraz fermantasyon zayıf geldi sabah baktım balon takmiştım az delmişim biri durmuş gibiydi bende karıştırıp 18 lt için tekrar nekadar maya eklemem gerekir.

    • @GOOD36200
      @GOOD36200 9 месяцев назад

      Hocam Mayayı uyandırmadan damacananın üzerinden maya eklesem Olurmu ben mandalina ile kurulum yaptım bal ve beyaz şeker kullandım %50 de damacanaya su ekledim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  9 месяцев назад +1

      Şarap mayası ve besini kullandıysanız sorun yok. Üreticinin verdiği oranı naz alın ama genel olarak her 5 litre için 1 gram kullanılır.
      Fakat mandalina suyuna %50 su eklemeseydiniz daha iyi olurdu. Mandalina suyuna şeker eritmek için az miktarda su eklenebilir ama %50 fazla olmuş. 5 çay kaşığı maya yeterli olacaktır. Başka eklemeyin.
      Ortam sıcaklığı düşükse fermantasyon geç başlar ve uzun sürer. Mümkünse 20-25 C° arasında tutmaya çalışın.

  • @tugbaninblogu
    @tugbaninblogu 3 года назад

    Mehmet bey merhaba zencefil mayası tarifinizi yaptım alkollü içecek istemiyorum biraya dönmemesi için dikkat etmem gereken noktalar nelerdir ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад

      Merhabalar Tuğba Hanım. Zencefil mayası çok çok düşük miktarda alkol üretir yani şarap mayası gibi değildir endişe etmeyin. Bunun da şartları var. Ortam sıcaklığı 25 C° üstünde, şeker miktarı yüksek ve bekletme süresi fazla olursa alkol üretir ama yine de yüksek oranda değildir.
      Ayrıca içeceği gazlandırma için bir tatlı kaşığı dolusu kadar kullanıyoruz. Yani hacim olarak yüksek bir sıvıya çok düşük miktarda maya suyu ekliyoruz. Oransal olarak mayanın hepsi alkol olsa bile seyreleceği için yine çok düşük miktarda olacaktır. ( Bu sadece örnektir maya suyu yüksek miktarda alkol içermez)
      O yüzden rahat olun bir sorun olmaz.

    • @tugbaninblogu
      @tugbaninblogu 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 yabancı kanallarda 'ginger ale' yapımı gazoz yapımıyla aynı olduğu için şüpheye düştüm

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Dediğim gibi bekletme süresi ve şeker ile ilgili.

    • @tugbaninblogu
      @tugbaninblogu 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 cevaplariniz için çok teşekkür ederim

  • @erdoganide9940
    @erdoganide9940 Год назад

    Abi bu us 05 bira,mayası uyandırırken şekerlemi uyandırıyoz yani suya şeker atıyomuyuz

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Год назад

      Uyandırmaya gerek yok aslında. Yüzeye attığınızda ıslanıp suya çökecektir. Ama uyandırma yapmak istiyorsanız, bir bardak ya da kâseye malt karışımından biraz alıp mayayı atın, üzerini örtün, ışık almasın, yarım saat sonra uyanmış olur.

    • @erdoganide9940
      @erdoganide9940 Год назад

      @@mehmetportakal1789 abi sagul bilgi icin

  • @funda4151
    @funda4151 3 года назад

    Mehmet bey . Turbo maya ile şarap yapıyorum . peki bu mayayı tekrar kazanabilirmiyim

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад

      Funda Hanım, turbo mayayı hiç denemedim ama mantık aynı. Aynı şekilde geri kazanım yapıp deneyebilirsiniz.

  • @sahi233
    @sahi233 3 года назад

    Dolapta bir hafta beklemiş,geri kazanım mayanın, startır yapmadan kullanılamayacağı söyleniyor bu doğrumu?
    Eklediğiniz küçük videoda maya uyandırma yaptınız.. Bu maya sizin geri kazanım mayanız mı idi?
    Bildiğiniz üzre startır dedikleri ( mayayı çoğaltıp harekete geçirme) kopmleks ve karışık bir işlem. Dolayısı ile dolapta bir haftadan fazla beklemiş geri kazanım maya sıtartır yapılmalımı
    Sadece uyandırmak yeterli oluyormu?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +2

      Yusuf kardeşim, starter yapmak maya uyandırma sonuçta. Yani şekerli su hazırlanıyor ve maya içine atılıp bekleniyor. Uzun beklemiş mayalar biraz daha geç uyanır. 1 - 1,5 gün sürebilir.
      Videoda uyandırdığım maya geri kazanım maya. 6 aya kadar beklemiş maya uyandırımı yaptım.

    • @sahi233
      @sahi233 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 Cevap için sağ olun takibe devam

  • @hasangul3275
    @hasangul3275 3 года назад

    Mehmet Bey, geçen yıl yaptığım şarabı bu yıl maya olarak kullanabilirmiyim?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад

      Maalesef Hasan Bey, o şekilde olmuyor. Yüksek miktarda kullanmanız gerekir ve şaraptaki mayanın da hâlâ canlı olması gerekir. 1 sene geçtiyse büyük ihtimalle canlı maya kalmamıştır.

    • @hasangul3275
      @hasangul3275 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 Teşekkürler.

  • @kaynarfurkan
    @kaynarfurkan 2 года назад

    Mehmet hocam merhaba. Dün gece Katı meyve sıkacağı ile 3 lt elma suyu sıktım. Şeker oranını 1090’a ayarladım. Daha sonra şampanya mayasını uyandırıp şıraya ekledim. Hava kilidinden bir süre 15-20 dk kadar baloncuk çıktıktan sonra durdu. Sizce sebebi ne olabilir? Bir de durduktan 1 saat sonra tekrar siha 4 ekledim(uyandırmadan). Yine çalışmadı. Sabah uyanınca hala fermantasyon başlamadığını görünce ekmek mayası attım anında çalışmaya başladı. Acaba mayayı uyandırmadığım halde uyandırmış sanabilir miyim? Veya şampanya mayalarının baloncuk çıkarma süresi farklı mıdır? Veya maya bozuk olabilir mi?
    Değerli görüşlerinize ihtiyacım var.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад

      Merhabalar, ortam sıcaklığı düşükse maya çalışmaz ya da geç çalışır. Bazen maya geç başlayabilir. Yaptıklarım arasında 2 gün sonra başlayan maya oldu.
      Ekmek mayası, bazen starter maya olarak kullanılır. Aslında iyi birşey yapmışsınız.
      Ortam sıcaklığını biraz yüksek tutup bekleyin, fermantasyon başlayacaktır.

  • @ozgurce5422
    @ozgurce5422 3 года назад +1

    Evde bal şarabı yaptım fermentasyon devam ediyor. Fakat turbo maya kullandım içmemde sıkıntı olur mu ? Turbo maya damıtım yapılacak alkollerde kullanılır dediler kafam karıştı.Cevap verirseniz sevinirim

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Özgürce, endişe etme. Turbo maya hızlı fermentasyon için kullanılır. Ayrıca alkol dayanımı yüksek olduğu için Fermantasyon sonrasında oluşan alkol de yüksek olacağı için tercih edilir.
      Yani kafanda bir şüphe olmasın.

    • @ozgurce5422
      @ozgurce5422 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim

  • @tanertaner686
    @tanertaner686 3 года назад

    Gerçekten çok faydalı bilgiler emeğinize sağlık teşekkürler. Yıkanmış mayayada uyandırma yapmamızı önerirmisiniz

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Merhabalar, evet uyandırma işlemi, hem mayanın çalıştığını görmemizi sağlar hem de fermantasyonu başlama sürecini kısaltır.

  • @Ugur_KRGZ
    @Ugur_KRGZ 3 года назад

    Selamlar Mehmet bey, ben buzdolabında 2 hafta beklettiğim yıkanmış, tortusuz halde olan sulu mayamı bir güne yakın bir süre buzdolabından çıkartıp beklettikten sonra dediğiniz gibi şekerle uyandırmak istedim fakat uzun bir süre beklemiş olmama rağmen herhangi bir canlanma, bir hareket göremedim. Bu normal midir? Eğer normal ise sadece oda sıcaklığına getirdikten sonra direkt fermentasyon kovasına ekleyebilir miyim? -Video için teşekkürler-

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Merhabalar Uğur Bey. Uyandırma işlemi uygulandıktan sonra mutlaka köpürme görülmelidir. Köpük yoksa maya uyanmamıştır. Bu şekilde kovaya eklemeyin.
      Bu arada şekerli su hazırlanması gerekir. Eğer zaten sulu maya diyerek direkt şeker eklerseniz maya uyanmayabilir. Ayrıca bazen mayanın uyanması 1-1,5 gün sürebilir. Hâlâ uyanmadıysa o zaman bir sorun var demektir. Yeni maya hazırlanmalı.

    • @Ugur_KRGZ
      @Ugur_KRGZ 3 года назад

      1040 yoğunluk olacak şekilde (dediğiniz gibi 5-6 kaşık civarı) kaynamış ve soğumuş suda şekeri çözüp sonradan mayayı eklemiştim ama dediğiniz gibi belki de daha fazla beklemeliyim. Deneyeceğim.
      - Bu arada ek bir soru olarak; uyandırma işleminde hazırladığımız şekerli suyu da mayalı su ile aynı oranda mı koymamız gerekir? -
      Geri dönüşünüz ve videolarınız için çok teşekkürler

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Evet aynı oranda ya da su miktarı iki katı olabilir ama maya sudan fazla olmamalı.

  • @oylebiri910
    @oylebiri910 3 года назад

    Abi ben 05 maya alıp bohemian pilsner bira kiti mi kurdum.
    Fermantasyon bittikten sonra kovanın dibindeki mayayı çoğaltıp, kurutup 1 ve 1.5 sene muhafaza etmek istiyorum. Fermantasyon bittikten sonra mayayı nasıl cogaltıp, kurutabilirim teşekkürler

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Merhabalar, mayayı çoğaltmak için tekrar fermantasyona tabi tutmanız gerekir. Elinizdeki mayayı ise videoda tarif şekilde streç film üzerine çok ince bir tabaka halinde yayarak kurutabilirsiniz

    • @oylebiri910
      @oylebiri910 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 Fermantasyonu 14 gün, sadece şekerli suyla yapsam çoğalır mi

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Kardeşim, maalesef bira mayası sadece şekerli su ile hem tam olarak fermente olmaz hem de mayanın tadı değişir. Mutlaka malt ile fermente edilmeli.

  • @alkimedon
    @alkimedon 4 года назад

    Abi iyi günler, şu sıralar bira mayasına ulaşmak sıkıntılı. Yıkayarak ve kurutarak maya elde etmeye alternatif olarak yabancı kaynaklarda kefir ve yoğurtta olduğu gibi mayayı üretip çoğalttıklarını gördüm. Böylece sürekliliği olan tukenmeyecek maya kaynakları oluyor. Böyle bir yöntem hakkında bilginiz var mı? Varsa ayrı bir videoda anlatabilirsiniz güzel olur.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +2

      Oğuz kardeşim, bu konuda bir bilgim yok ama ilginç geldi. Eğer böyle bir durum mümkünse elbette çok iyi olurdu. Araştırırım bir sonuca varırsam paylaşırım elbette.
      Bira mayası bulamadığında videoda da anlattığım gibi şampanya mayası kullanabilirsin.

    • @alkimedon
      @alkimedon 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 yanıtınız için çok teşekkür ederim 👍

  • @eraykomser6785
    @eraykomser6785 2 месяца назад

    Üçüncü yöntemde mayayı nerede muhafaza edeceğiz

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 месяца назад

      Buzdolabında, normal soğutma bölümünde saklayabilirsiniz.

  • @ahmetvarol4211
    @ahmetvarol4211 4 года назад

    Üstadım mehmet bey merhabalar
    İyi bayramlar dileyerek sorum olacak size
    Termometre sıcaklığını 96-98 den aşağı bir türlü düşürüp 60 dereceye bir türlü sabitleyemiyorum.. Ocak ısısını en düşük ayara almama rağmen ısı yükseklerde seyrediyor.Bu durumda ne olabilir saygılarımla...

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад

      Merhabalar, Ahmet kardeşim, sana da iyi bayramlar diliyorum.
      Ahmet kardeşim tam olarak neyi kast ettiğinizi anlamadım ama sanırım suma çekiyorsunuz. Buhar derecesi mi 60 derecelere düşmüyor? Biraz daha ayrıntılı yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    • @ahmetvarol4211
      @ahmetvarol4211 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 biraz daha açıyım mehmet bey. Etil alkolde bildiğiniz üzere distilasyon sırasında ilk damla alkol gelmeye başlayınca yüksek ısıdan 60 derece ısıya düşürülür ocak buradaki amaç düşük ısıda kaliteli alkolü olabildiğince yavaş alabilmek
      Bende durum tam tersine daha ilj litrede termomtre ısıyı 96 dereceye sabitliyor halbuli düşmesi gerekiyor ama olmuyor
      Sorunum buydu ne olabilir diye bu yüzden sormuştum. 😭😭

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      Ahmet kardeşim, distilasyona çok hakim değilim ama prosesi, süreci biraz biliyorum.
      Elektrikli ocak kullanıyorsanız ısıyı tutturmanız mümkün değildir, en güzel gazli-tüplü ocak ile ısı ayarı yapılabilir.
      Temometrenizin sağlam olduğunu başka bir termometre ile aynı anda ölçüm yaparak teyit edin. Benim arpadan bira yaparken başıma gelmişti. Başka da birşey gelmiyor aklıma. Daha fazla yardımcı olmak isterdim ama üzgünüm, dediğim gibi çok hakim değilim distilasyona.

  • @yalcincmuraz3194
    @yalcincmuraz3194 2 года назад

    Abi selamlar tekrardan. Maya araştırırken buna denk geldim . Sormak istediğim bu içeriğin içinde ki
    “fermantasyon hızlandırıcılar ve asitlik düzenleyicilerin “bir negatif etkisi var mıdır acaba ?
    “Alfasol Alfatec 48 Turbo Maya, aktif turbo maya olması sebebiyle hızlı çalıştığı için taşma yapabilir. Bunu önleme amaçlı kabımızda %25 lik hacim boşluğu bırakmalıyız. Alfasol Alfatec 48 Turbo Maya kullanıma hazır bir üründür. İçerisinde maya, maya besini, fermantasyon hızlandırıcılar ve asitlik düzenleyiciler bulunur. Dışarıdan ekleme yapmamıza gerek yoktur.”
    “Not: Ortam koşullarına ve şeker miktarına göre %15-20 arası alkol elde edilir.”
    ( ve bu alkol oranı mümkün müdür diye sormak istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim)

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +1

      Merhabalar, turbo mayalar hızlı ve yüksek alkol sonuçlu fermantasyonlar için kullanılır. Amaç distilasyon olduğu için sadece alkolün yüksek olması beklenir. Tavsiyem, meyve şaraplarında şampanya mayası kullanmanız olur.

  • @erdoganide9940
    @erdoganide9940 2 года назад

    Abi evde kendi maltimı yapacam hangi mayayı onerirsin

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +1

      Merhabalar, kullanacağınız malt çeşidine ve yapmak isteyeceğiniz bira tipine göre farklılık gösterir. Aslında öncelikle bulunduğunuz yerin sıcaklığını ön planda tutmalısınız. Maya ne kadar kaliteli olursa olsun, sıcaklık uygun değilse maya çalışmaz. Mayaları araştırırken zaten size fikir verecektir.

    • @erdoganide9940
      @erdoganide9940 2 года назад

      @@mehmetportakal1789 sagul abi bilgin icin

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +1

      Maya alacağınız yerde mayanın çalışma sıcaklığı, alkol dayanımı, tortu oranı gibi bilgiler olur. Oradan bakarak fermenteri bulunduracağınız yerin ısısı en başta olmak üzere buna göre maya seçimi yapmalısınız. S - 04 maya genel kullanım bir mayadır. Size uyuyorsa bundan alabilirsiniz.

    • @erdoganide9940
      @erdoganide9940 2 года назад

      @@mehmetportakal1789 sagul abi

    • @erdoganide9940
      @erdoganide9940 2 года назад

      @@mehmetportakal1789 abi ben 20 25 derecede calısan baya istiyom hanfisi olur alkol oranıda biraz tuksek olacak

  • @bulentkara7973
    @bulentkara7973 2 года назад

    Tşk

  • @adnanpilikan5480
    @adnanpilikan5480 3 года назад

    Hocam benim fermantasyon bitti 4 dakikada bir baloncuk geliyor şimdi şerabı alıp bidona temiz su koyduktan sonra o sudan 1 çay bardağı alıp hemen diğer şıraya atsam yine şerap olur mu ayrıca ben 35 gün bekleyip zayıf mayaları öldürüp güçlü olanları geri kazanarak yola devam etmek istiyorum

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Adnan kardeşim o şekilde olmuyor. Mutlaka maya olması gerekir. Her ne kadar şarap ta mayalı olsa da yoğun maya gereklidir.

  • @mehmetsukruay7668
    @mehmetsukruay7668 2 года назад

    Abi market reçelinden şarap tarifi yaparmısın birde

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 года назад +1

      Market reçelleri glikoz içerdiği için maya bu şekeri sindiremez. Yoksa ilk zamanlar denemiştim. O yüzden paylaşımda bulunmadım.

  • @aligur2865
    @aligur2865 Год назад

    Hocam maya uyandırmayı biraz sıcak su ile yaptım şarap ekşi ve köpüklü oldu sıkıntı olur mu ?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Год назад

      Tat ile ilgili sorundan başka bir sorun olmaz endişe etmeyin. Fakat, ekşilik sıcak su ile yaptığınızdan kaynaklanmaz. Hafif ekşilik normaldir ama çok ekşi ise hazırladığınız mayşe ile ilgili bir durum bu.

    • @aligur2865
      @aligur2865 Год назад

      @@mehmetportakal1789 teşekkür ederim.

  • @kaankapci
    @kaankapci 3 года назад

    Mehmet bey 21 gün sonra kabarcık atmadı fermantasyon bitti diye açtım yalnız alkol 0 çıkıyor hava kilidi sağlam nerede hata yapıyorum 18 litre damacanaya 3 kg şeker 40 gr ekmek mayası 10 litre üzüm suyu ekliyorum ayrıca bozulan maişeleri geri kazanmam mümkünü yanıtlaraanız sevinirim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Kaan kardeşim, kabarcık atma durduysa fermantasyon bitmiştir. Ölçümü alkolmetre ile yaptıysan 0 görürsün. Bira ve şarap yani fermente içkilerin alkol oranı hidrometre ile ölçülür. İlk ve son yoğunluk ölçümleri yapılıp fark hesaplanır.
      "Alkolmetre ve hidrometre arasındaki farklar" başlıklı videomda bahsettim zaten. Ayrıntılı anlatıyorum.
      Fermantasyonu duran şıralar kurtarılabilir. Bunun için özel mayalar satılıyor. Bu mayalar kullanılırsa eğer fermantasyon maya enfekte olduğu için durmadıysa kurtulur. Ama enfekte ise yeni atacağınız maya da enfekte olur.

    • @kaankapci
      @kaankapci 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 Mehmet bey cevabınız için çok tşk ederim ben bozulan maişeye maya ve şeker takviyesi yapıp tekrar başlattım zehirlenme gibi birşey olur mu? 2 gündür çalışıyor üzerinde köpürme var 4 saniyede Bi kabarcık atıyo şansımı denemek istedim sizce sonuç olumsuz mu olur cevap verirseniz çok sevinirim.

    • @kaankapci
      @kaankapci 3 года назад

      Elimde hidrometre var o yüzden mi 0 görüyorum ama geçen ay yaptıgım şsarap %10 civarı göstermişti beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      Kaan kardeşim, bak sen söylüyorsun maya çalışıyor ve yüzeyde köpürme var diye. Endişe etme bu belirtiler sağlıklı bir fermantasyonu gösteriyor. Zehirlenme olmaz. Metil alkol oluşmaz rahat ol kardeşim.
      Ama ihtimalen şarabın biraz şekerli olacaktır. Şeker eklediğin için ( eğer bunu şeker yoğunluğunu ölçerek yapamadıysan) maya için yüksek gelebilir ve maya tüm şekeri sindiremez.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +2

      Kaan kardeşim, videolarım arasında "alkolmetre ve hidrometre arasındaki farklar" adında bir videom var oradan ayrıntılı bilgi alabilirsin. Burada yazarak anlatmam uzun sürer :)
      Yine de anlamadığın ya da takıldığın bir şey olursa sorabilirsin.

  • @ero-gami491
    @ero-gami491 4 года назад +2

    abi ekmek mayası kullanıyorum denemelerim sonucu kavun ve vişne de kendi tarifimi oluşturdum üretiyorum sebebi ne bilmiyorum ama oturup içtiğimiz zaman pert oluyoruz rakıdan votkadan olmadığımız kadar sarhoş oluyoruz satılan şaraplardan çok daha üst bir şey çıktı ortaya

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +3

      Doğrudur Ero-gami kardeşim. Ekmek mayası ile yapılan şarap fena çarpıyor.

    • @kabardeyworldoftankblitz5847
      @kabardeyworldoftankblitz5847 4 года назад +2

      @@mehmetportakal1789 abi ben alkolmetre aldım olmuyor nasıl ölçeceğiz 0 gosteriyor iciyom kafa yapiyor

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      Eser kardeşim, videolarım arasında alkolmetre ve hidrometre arasındaki farklar adında bir videom var oradan izleyebilirsin. Anlamazsan ya da karışık gelirse buradan yazayım

    • @kabardeyworldoftankblitz5847
      @kabardeyworldoftankblitz5847 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 abi bendeki alkol metre ölçmedi 0 gösteriyor bende mezur yok bardaga koydum

    • @kabardeyworldoftankblitz5847
      @kabardeyworldoftankblitz5847 4 года назад +1

      @@mehmetportakal1789 abi anladığım kadarıyla alkolmetre şarabı olcmuyor ben yapımı tamamlanmış şarabı olcmek istiyorum vinometremi almam gerekir

  • @tansutemizgol6963
    @tansutemizgol6963 4 года назад

    Benim şimdi yaptığım birada ilk grevite 1052 çıkmıştı 19 gün fermentede bekledim şu an son grevitem 1024 neden böyle oldu acaba...Fermentis us 05 kullanmıştım.Şimdi şişelemeye geçtim alkol 3.5 falan olacak sıkıntı olurmu

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +2

      Tansu kardeşim, ihtimalen hava sıcaklığından dolayı maya çalışamamış ve fermentasyonu bitirmemiş. Sonuç yine bira olacak endişe etme ama bira da şekerli bir tat alacaksın.

    • @tansutemizgol6963
      @tansutemizgol6963 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 aslında sıcaklık 21 ile 24 arasındaydı daha öncede aynı maya ile son grevitem 1014 olmuştu.Şimdi olmadı nedense.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      @@tansutemizgol6963 kardeşim, evet bazen anlam veremediğim sorunlar olabiliyor. Ben de de ters giden fermentasyonlar oldu ve kendimce muhtemel sebepler bulsam da gerçek sorunu bulabilmiş değilim.
      Hava sıcaklığı normalse maya bayat olabilir ya da kullandığınız su çeşme suyu ise içindeki klordan dolayı olabilir.

    • @tansutemizgol6963
      @tansutemizgol6963 4 года назад

      @@mehmetportakal1789 dediğin gibi herşey olabilir çeşme suyu kullanmadım maya bayat olabilir mi diye düşünüyorum 1 ay önce açmıştım paketi ağzını kapatıp buzdolabında tuttum 4 derecede ama bu olabilir mi diye düşünüyorum sadece bu şık var elimde...

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 года назад +1

      @@tansutemizgol6963 mümkün elbette. Aslında yoğunluk yüksek olduğu için tekrar maya atıp fermentasyonu başlatmak gerekirdi diye düşünüyorum. Ama şişeledim dedin. Yine de şişeleri takip etmelisin yeniden şeker attığın için gazlanma fazla olabilir, patlamasın.

  • @hikmetduman6476
    @hikmetduman6476 3 года назад

    8 litre karışıma ne kadar maya konulmalı

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 года назад +1

      3 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır Hikmet kardeşim.

    • @hikmetduman6476
      @hikmetduman6476 3 года назад

      @@mehmetportakal1789 TEŞEKKÜRLER BAKALIM BECEREBİLECEKMİYİM

  • @isimsizyok1613
    @isimsizyok1613 2 года назад

    maişenin ağzı 4 saat açık kaldı bişe olurmu