Anlatımın harika gerçekten. Hiç teklemeden, ııı-ooo-eee demeden çatır çatır anlatıyorsun. Dinlemek çok keyifli. 3D yazıcı teknolojisi çok heyecan verici. Hemen hemen her alana girmeye başladı yavaştan. Gelecekte hayatımızdaki yeri çok daha yoğun olacak büyük ihtimalle. Buna benzer bir konu olarak belki yol yüzeyi teknolojileriyle ilgili video yapabilirsin. Bu da lastik teknolojisi gibi pek yavaş gelişiyor. Hatta neredeyse gelişmiyor gibi. Asfalt ve beton yol harici pek alternatif yok gibi şu an. Bu açıdan lastik teknolojileri de biraz kısıtlanmış gibi geliyor bana. Sadece asfalt ve nadiren betol yol kullanıldığı için fikirler de bu eksenlerde gelişmek zorunda kalıyor. 100 yıl sonra da asfalt yollarda mı gezeceğiz acaba? Bu da ilginç bir konu olabilir. Eline sağlık. :)
Çok teşekkür ederim. Ne mutlu öyle hissettirdiysem. :) 3D yazıcı konusu üretimde çok önemli bir adım olacak. Henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünüyorum. Otomotiv tarafından bakacak olursak dayanıklı ve hafif parça üretim imkanı yalnızca lastikleri değil, tüm endüstriyi değiştirecek gibi duruyor. Tek problem hız. Yazıcılar gerçekten seri üretime ayak uydurmayacak kadar yavaş ama mutlaka bir gün bant üretimini geride bırakacak kadar hızlanacaktır. Yol kesinlikle çok iyi bir öneri. Biraz bakma fırsatım oldu içerik hazırlayacak kadar malzeme var mı diye. Enteresan fikirler var. İlerleyen bölümlerde yer vermek isterim. Teşekkürler. :)
Haklısınız ifadem çok net olmamış orada. ContiAdapt tasarımı sayesinde lastiğin yüzey alanı basınçla ayarlanabiliyor. Basınç artırıldığında lastiğin daha düşük bir alanı yere temas ediyor dolayısıyla ekonomik ve sessiz sürüş ön planda oluyor. Basınç düşürüldüğünde de yüzey alanı artıyor ve tutuş artırılmış oluyor.
Bu adamı seviyorum ya aç arkada anlatsın dursun sakin sakin :D
Anlatımın harika gerçekten. Hiç teklemeden, ııı-ooo-eee demeden çatır çatır anlatıyorsun. Dinlemek çok keyifli.
3D yazıcı teknolojisi çok heyecan verici. Hemen hemen her alana girmeye başladı yavaştan. Gelecekte hayatımızdaki yeri çok daha yoğun olacak büyük ihtimalle.
Buna benzer bir konu olarak belki yol yüzeyi teknolojileriyle ilgili video yapabilirsin. Bu da lastik teknolojisi gibi pek yavaş gelişiyor. Hatta neredeyse gelişmiyor gibi. Asfalt ve beton yol harici pek alternatif yok gibi şu an. Bu açıdan lastik teknolojileri de biraz kısıtlanmış gibi geliyor bana. Sadece asfalt ve nadiren betol yol kullanıldığı için fikirler de bu eksenlerde gelişmek zorunda kalıyor. 100 yıl sonra da asfalt yollarda mı gezeceğiz acaba? Bu da ilginç bir konu olabilir.
Eline sağlık. :)
Çok teşekkür ederim. Ne mutlu öyle hissettirdiysem. :)
3D yazıcı konusu üretimde çok önemli bir adım olacak. Henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünüyorum. Otomotiv tarafından bakacak olursak dayanıklı ve hafif parça üretim imkanı yalnızca lastikleri değil, tüm endüstriyi değiştirecek gibi duruyor. Tek problem hız. Yazıcılar gerçekten seri üretime ayak uydurmayacak kadar yavaş ama mutlaka bir gün bant üretimini geride bırakacak kadar hızlanacaktır.
Yol kesinlikle çok iyi bir öneri. Biraz bakma fırsatım oldu içerik hazırlayacak kadar malzeme var mı diye. Enteresan fikirler var. İlerleyen bölümlerde yer vermek isterim. Teşekkürler. :)
Teşekkürler . Genel olarak üstünde durulmayan bir konu . Kaliteli anlatım .
Abone Oldum Baran Baba Saygılar 😇
15 günde bir lastik basınçlarını 32 psi ayarlatırım lastikçiye. Arabacı Tayfa' dan selamlar :)
karlı ve buzlu yollarda lastik basıncı arttırılmalıdır, düşürülmesi doğru değil.
Haklısınız ifadem çok net olmamış orada. ContiAdapt tasarımı sayesinde lastiğin yüzey alanı basınçla ayarlanabiliyor. Basınç artırıldığında lastiğin daha düşük bir alanı yere temas ediyor dolayısıyla ekonomik ve sessiz sürüş ön planda oluyor. Basınç düşürüldüğünde de yüzey alanı artıyor ve tutuş artırılmış oluyor.
Herkese merhaba dostlar otomobil grubumuza bekleriz . " Arabacı Tayfa " Facebookta otomobil grubuyuz katılmak isteyene hayır demeyiz... :)
kardes sendeki de ne lastik fetisiymis anlat anlat bitiremedin
Daha yeni başladık. :)