Legiunea Gemina din Cetatea Alba Carolina

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 янв 2025

Комментарии • 4

  • @iliabrus434
    @iliabrus434 5 месяцев назад +3

    apropo de betoanele romane a caror reteta s-a pierdut..eu locuiesc in Drobeta-Turnu Severin unde dupa cum se stie a ramas in picioare pana in ziua de azi un picior al Podului lui Traian, construit acum aproape 2000 de ani. E uimitor cum un obiect creat atunci inca mai rezista in picioare in conditiile in care marele pod de la braila construit acum mai putin de un an pe cateva sute de mil de euro trebuie sa intre in reparatii. Partea tragica este ca statul roman nu este capabil sa faca un proiect ca sa conserve piciorul Podului lui Traian, sa construiasca ceva din plexiglas peste, nu ma pricep dar cat de greu poate sa fie?? Dupa ce ca majoritatea obiectivelor culturale cu care ne mandrim sunt construite de altii noi (Cetatea Alba Carolina fiind un exemplu) nici macar nu suntem in stare sa le conservam, cetatea din Alba Iulia fiind un contraexemplu binevenit.

    • @giuclea
      @giuclea  5 месяцев назад +2

      Bucățica aceea de pod este foarte importantă și nici eu nu înțeleg cum de nu s-a pus în conservare. Legat de podul din Brăila ar fi multe de spus dar nu putem și nu avem cum să le comparăm niciodată. Sperăm că bucătica aceea de pod să intre cât mai repede în conservare și poate chiar să se facă explorări arheologice subacvatice deoarece ruinele podului încă sunt pe fundul Dunării

  • @vasarelly37
    @vasarelly37 5 месяцев назад

    Între Romani şi aşa cum zici tu "Austrieci", de fapt Imperiul Austro-Ungar +/- timp de 700 de ani Alba Iulia fâcea parte în Regatul Apostolic Maghiar. Despre asta de ce nu vorbeşti? Şi pe timpul "Austriecilor" oraşul era populat de maghiari, români nu locuiau încâ în Alba Iulia.În rest ai prezentat foarte frumos.

    • @margina1117
      @margina1117 4 месяца назад

      @vasarelly37 Ultima zi a Regatului Apostolic Maghiar a fost 29 august 1526 (Bătălia de la Mohacs). 1526 - 700 = 826 (unde erau maghiarii în anul 826?). De unde aţi scos cei 700 de ani? Szent István (születési nevén: Vajk, ami románul Voicu) (975 - 1038) első apostoli király volt. A katolikus egyház egyházszervezői tevékenysége miatt szentté avatta 1083-ban Székesfehérváron.