Selamlar İsmail, gerçekten bu konuda ufkumu açtın. Ortalıkta ben nereye yönelsem diye kendimi ve yakınlarımı darlarken sanırım eşinizin yüksek lisans örneklemesi bana ilham oldu. Umarım doğru yoldayımdır, sizlere çok teşekkür ederim. Emek veren, kalbini veren herkesin yolu çiçekli olsun. Burayı güncelleyeceğim :) Sevgiler, Gözde.
Merhaba İsmail, Video için teşekkür ederim. Yurtdisinda mba yapmak için gerekli belgeleri hazirliyordum. Videonun karşıma çıkmasına sevindim. Ben teknoloji şirketlerinde operasyon uzmanlığında 8 senelik deneyime sahibim fakat executive mba yapabilmem için şartlar arasında 3-4 sene yöneticilik yapma şartı oluyor bu nedenle mba yapmaktan başka alternatif kalmıyor diye öğrendim. Executive yapabilmem için hangi yöntemler olabilir, sana da danışmak isterim.
Merhaba, bu kadar bilgi ile cevap vermek zor ancak özel sektörde ne ile ilgili çalışmak istediğine bağlı olarak karar verebilirsin. Ancak şunu söyleyeyim Okulu bitirdiğin gibi yüksek lisans yapmanın is bulmada bir katkısı olmayabilir.
Merhaba değerli bilgiler için teşekkürler. Anlatıminiz ve değindiğiniz noktalar harika. Ben 1 yıl kader önce özel sektörden istifa ettim ve kendi online magazami kurdum, ihracat yapmaktayım. Kazancım önceki kazancımdan epey yüksek ve kendime boş vakit oluşturma şansım var. Bu arada bu eğitimi alsam mı diye düşündüm. Josh kaufman'nin ilgili kitabını sipariş verdim ve sizi buldum :)
Hocam ben yeni mezunım siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bititdim mba yapmak istiyorum yurtdışında yapmak mı yoksa türkiyede mi sizce ,? Şu an işsizim yapacak başka alternatif gelmiyor aklıma
Merhaba,hedefim amerikadaki en iyi üniversitelere girebilmek ama lisans bölümüm ingilizce öğretmenliği mba yapmayi düşünüyorum okullara kabul alma ihtimalim dusermi sizce lisans bölümümden dolayı İngilizce öğretmenliği ile mba hangisinde master yapmam mantıklı olur mba uzun zamandır düşündüğüm bir bölüm
Merhaba, Amerika’da MBA yani İşletme yüksek lisansı düşünüyorsanız, bölümünüzden bağımsız olarak GMAT almanız gerekiyor bir çok okul icin. GMAT de İngilizce ve Matematik bilgisi sorguluyor. Bizdeki ALES’in Amerika versiyonu. İngilizce öğretmenliği bu iki alanın birisinde olumlu birisinde olumsuz gibi duruyor. Yine de gitmeyi düşündüğünüz okulların sitelerinden kontrol edin. Birçok okul MBA’i online sunduğu icin şartları biraz daha gevşedi. Ama Amerika’daki en iyi üniversiteler genellikle okulda yaptıklarınızın yanında sosyal hayatta neler yaptığınıza, neleri başardığınıza (staj, dernek, sosyal hizmet vs) da bakıyor. Hatta bu alanlar ayrışmak icin daha önemli oluyor. Bir de mutlaka MBA diye bakmayın. İsletme fakültelerinin altında birçok yüksek lisans programı olabiliyor, okul yönetimi, dernek yönetimi veya sürdürülebilirlik yönetimi gibi daha özelleşmiş alanlar da oluyor. Onlara da göz atın. Hatta bu okullarda dönem donem scholar(eğitim görevlisi) daveti de açılıyor. Eger scholar olursanız aylık gelir de elde edebilirsiniz. Bir de su var, Amerikada’ki yüksek lisansların tamamı ücretli, sadece burs alırsanız ücretsiz oluyor.
Merhabalar , ben Türkçe öğretmeniyim. Yurt dışına yerleşmek istiyorum . Yüksek lisans yaparak gitmeye karart verdim ve danışmanlar bana MBA yı önerdi. Başka ne gibi alanlar tercih edebilirim .bölümümle ilgili olmasına gerek yok. Cevaplayacağınızı umarak lütfen şimdiden teşekkür ediyorum
Dinlerken fark ettim kader değişmez. Gidişatını, Eğitim düzeyini vs. vs. bir sürü kelime daha bulunabilir kelime hazinene göre. Kaderin değişeceğini şaka olarak bile söylemek sorun. İsterseniz nasıl bir sorun olduğunu araştırın.
Hocam öncelikle merhaba özel bir şirkette İnsan kaynakları departmanında çalışıyorum AÖF çeko mezunuyum 24 yaşındayım daha fazla bilgi sahibi olmak ve vizyonumu yükseltmek istiyorum MBA eğitimi bunun için uygunmudur? Yada bana öneriniz nedir?Teşekkürler.
Selam. Zamanın varsa yapabilirsin ancak daha önceki yorumlarda da söylediğim gibi amaç uzmanlaşmaksa MBA yerine gelecek icin daha ilgi çekici olan veri yönetimi, organizasyonel psikoloji gibi yüksek lisanslar yapabilir veya coursera üzerinden yeni gelişen konularda (yapay zeka çağında insan yönetimi gibi) dersler alabilirsin. Amaç rakiplerinden olabildiğince farklı ve daha özel (unique) olmak olduğu icin başkalarının gittiği yoldan gitmek en iyi sonucu vermeyecek maalesef!
Merhabalar öncelikle video için çok teşekkürler, ben Elektrik Elektronik mühendisliğinden bu sene mezun olacağım, kurumsal bir şirkette 6 aydır uzun dönem staj yapıyorum. Stajdan sonra işyerinde devam edeceğim kesinleşti. Okulun biter bitmez MBA yapmayı düşünüyorum. Bana verebileceğiniz öneri ve tavsiyeler nelerdir ?
Selamlar önümüzdeki yıl yazılım mühendisliği bölümüne başlayacağım şuan ingilizce hazırlıktayım. Yurtdışında Mba yapmak istiyorum, yazılım ve teknoloji şirketlerinde üst düzey yönetici olmak istiyorum.Üniversiteye başlayınca nasıl bir yol izlemeliyim, üniversite bittiği gibi mi gitmeliyim yoksa 2-3 yıllık iş tecrübesinden sonra mı yapmalıyım? Nasıl burs bulabilirim, cevaplarsanız çookk mutlu olurum
Selamlar, öncelikle okul icin başarılar. Bence sen okurken yazılım geliştirmeye odaklan. Girmeyi isteyeceğin bütün büyük teknoloji şirketlerinin öğrenci programları ve yarışmaları oluyor, onları takip et. Ve mümkünse Github’u aktif olarak kullanarak orada kod yayımla. Bunlar istediğin teknoloji şirketlerinde ise başlama şansını yükseltir. Bundan en az 5 sene sonraki bir dunya icin bence buraya odaklansan daha iyi, ekip yonetimi konusuna sonra odaklanırsın. Pandemi yönetim ısını o kadar hızlı değiştirdi ki yeni çalışma metodunun (remote/hibrid) ne olacağı bile henüz net değil.
@@ismailsincik Çok teşekkür ederim cevaplarınız için, bir sorum daha olacak.Bölümü bitirdikten sonra bölümle alakalı yurtdışında yüksek lisans yapıp aşağı yukarı 5 yıllık bir iş deneyiminden sonra üzerine yine yurtdışında mba yapmak çok mu ütopik olur yoksa harbi sağlam bir kariyer mi olur??
10 yıl sonrasından bahsediyoruz. Çok muğlak alanlar, özellikle de işletme anlamında. Hem insanlar uzaktan çalışmaya başladı, hem daha yatay organizasyon yapıları (kademelerde müdür olmayan) oluşmaya başlıyor. Hem de DAO (bir göz at) denilen yöneticisiz şirket ve organizasyonların ortaya çıkması muhtemel. Böyle gelişmelerin olabileceği bir yerde 10 sene sonra MBA’e gerek olacağını söylemek bile iddialı kaçar bence. Finans, ekonomi ve insan psikolojisini (motivasyonunu) anlamak baki kalacaktır ama şu anki gibi MBA programları rağbet görmeyebilir. Ayrıca MBA yapmak şu anda bile başlı başına bir kariyer yolu değil, bence MBA yerine blockchain, VR, AR gibi alanlardan birisinde top 10.000 kişiden birisi olabilirsen o zaman işte harbi sağlam kariyer olur. Sadece Facebook önümüzdeki 5 yılda Avrupa’dan VR alanında 10.000 kişi işe alacak. Bence oralara odaklansan daha iyi olur.
@@ismailsincik Tamamdır okuldaki hocalarıma sorduğumda geçiştiriyorlardı önce okulu bitir diye ama yolumu kafamda kuramazsam sıkıntı çekeceğimi biliyorum, cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim :)))
Merhaba bölümünle ilgili olabilecek çok alan var aslında. Veri bilimi(data science) hem TÜrkiye’de hem yurtdışında çok rağbet görüyor. Maaşları da oldukça iyi. Ama o tarafta yer almak istemiyorum dersen pazar araştırma sektörü, CRM ve analist pozisyonları da banka ve teknoloji şirketlerinde deneyebilecegin alanlar. Eger veri bilimi istemiyorsan bence yüksek lisansı şimdi yapma derim. Biraz çalışıp ne yapmak istediğini bul, ona göre bir yüksek lisans yap. Okul sonrası direkt MBA’in kariyer faydasi cok sınırlı olur. Benim eşim de matematik mezunu o önce pazar araştırma, sonra CRM yaptı sonra marka yönetimi yüksek lisansı yapıp pazarlama ve marka yönetimi tarafına geçti. Şimdi de kendi markasını yönetiyor :) Önce ne istediğini bul sonra kendini o alanda geliştir derim, bir matematikçi kolay yetişmiyor, MBA’e kaptırmayalım seni.
@@ismailsincik Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Matematik bölümünden mezun olanları direkt öğretmenliğe yönlendiriyorlar hatta bir yerde stajyer olarak çalıştım fakat ben başka alanlara yönelmek istiyorum. Bahsettiğiniz bölümleri araştıracağım. Pazar araştırma için hangi şirketlere başvurabilirim peki? Bir de herhangi bir sertifika almam gerekli mi? Kendimi geliştirmek istiyorum. Veri biliminde ya da pazarlamada almamı önerdiğiniz bana fayda sağlayacak eğitimler nelerdir? Beni bilgilendirirseniz gerçekten çok minnettar olurum. Kariyer yolumu çizmek istiyorum artık her türlü yardıma açığım. Şimdiden çok teşekkür ederim.
@@aleyaslann Pazar araştırma'da lider 2 firma var Nielsen ve GfK, bunlar olabilir veya diğerleri için googlelayabilirsin. Pazarlama ve veri ile ilgili Google'ın kendi sertifikalı eğitimleri var, zamanın varsa mutlaka göz at (yine google'layabilirsin). Veri bilim için de coursera.org, edx.org ve ibm(www.ptech.org) de eğitimler var.Bir çoğu ücretsiz ve bazılarında Türkçe altyazı da var. Bunlara bakabilirsin. Bunlar haricinde de mutlaka vardır. Sen keşfedersen buraya yazarsın.
Merhabalar, Arastirma yaparken sizin videonuza rastladim. Ben yaklasik 15 sene kurumsal sirketlerde calistim, ogrenim hayatima (unv hayatima) gec basladim. On Lisans isletme yonetimi okudum ve simdi Yonetim Bilisim Sistemleri Bolumunu Lisans'a tamamliyorum son senem. Fakat bunun kalmayip Mba yapmak istiyorum bu konulara birsz yabanciyim. Ilk sorum; Mba ve Yuksek Lisans ayni sey degil mi? Bir de sizin oneriniz hangisi olur? Oncelikle Ales'e girmek gerekiyor degil mi? Ingilizce bilgisi seviyesi nasil olmalidir? Sevgiler, Selamlar.
Elif hanım selamlar, MBA işletme yüksek lisansının İngilizce adının kısaltması (Master of Business Administration). MBA dışında da bir çok yüksek lisans programı var. MBA içerisinde matematik ağırlıklı olan Muhasebe ve finans gibi dersler/alanlar da var, sözel alanlar da. Sizin çalıştığınız alan veya ilginiz hangi gönderse o alanda bir yüksek lisans düşünebilirsiniz. Benim şahsi görüşüm eğer bu ise zaman ayıracaksanız, sizi en çok farkliastiracak alana yatırım yapmaktir. Eğer henüz İngilizceyi çözmeydiyseniz ben ilk önceliği akıcı okuma yapabilecek şekilde İngilizce öğrenmeye verirdim.
@@ismailsincik evet haklisiniz ingilizce en oncelikli iş olmali. Amerika'da yasam icin basvurular yapiyorum, dil ogrenimini en kisa yol orada ogrenmek cok kolay olur. Onerinizi dikkate alicam🙏🏻 Verdiğiniz degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim size🌸🙏🏻
Merhaba, ingiliz dili ve edebiyatı mezunuyum ve üç yıldır ingilizce öğretmenliği yapıyorum. Almanca b1 düzeydeyim ve şu an Almanya'da ya master ya da mba eğitimi almayı düşünüyorum ancak danışmanlara sorduğumda kesinlikle mba eğitimi almam gerektiğini, bölümümün master sonrası iş bulma konusunda daha zor olacağını, okulların ingilizce öğretmenliği konusundaki taleplerinin daha farkli olduğunu söylüyor ve hatta leadership and human resources alanındaki eğitim sonrası iş bulmamın çok daha mümkün olacağı konusunda ısrarcı davranıyorlar. Elbette hiçbir şeyin garantisi yok ancak ben çok arada kaldım. Ya master ya mba.. Mba biraz gözümü korkutuyor açıkçası çünkü bu alanda bir eğitimim yok malum. Siz neyi önerirsiniz acaba? Zor bir tercih dönemindeyim.
Merhaba, eger öğretmenlik üzerine devam edecekseniz MBA’in bir faydası olacağını sanmıyorum. Eger farklı bir alan olsun Almanya’ya gideyim yeter derseniz o zaman da revaçta olan işleri kovalamak lazım. Diğer yorumların altında bunlarla ilgili cevaplarım var onlara göz atabilirsiniz. İsler dilediğiniz gibi gider umarım. Amaç yurtdışına gitmek ise yüksek lisansı da orada yapmakta fayda var.
İsmail abi merhaba ben gastronomi okuyorum son sınıf öğrencisiyim İtü Mba sertifika programına katılacam Toplam 9 hafta 80/100 saat arası değişen bir eğitim saati var bu sertifika programı için herhangi bir olumlu olumsuz bir Duyum aldın mı birde şefim ben şimdi okul dışında çok fazla vaktim olduğu için ailemin zincir restorantına yardımcı oluyorum ve gelecek planım da bu restorandı daha duyulmuş bilinen bir marka yapmak istiyorum bu kapsamda Mba eğitimi benim için olumlu olacak mıdır yoksa farklı bir eğitime mi göz atmalıyım ?
Selamlar, programı daha önce duymamıştım. Ama MBA değil de bir sertifika programı olarak anlıyorum. Dersleri ve yoğunluklarını bilmediğim için yorum yapmam doğru olmaz. Eğer restoran yönetimi yapacaksan işin marka, pazarlama ve finans kısımları hakkında akademik bilgi kazanabilirsin ancak. Geri kalan konular MBA’de yok.
Yurt dısinda mba yaparsak orada is bulmamiz ve orda yasamamiz kolay olur mu? Ben muhasebe okuyorum. Muhasebeyle ilgili mba yapıp yurt disinda hayatima devam edebilir miyim ?
Yurtdışına gidip MBA yaparsanız, orada bir süre is aramanıza izin veriyor bir çok ülke. O açıdan faydası olur ancak pandemi dolayısıyla su an yapılıyor mu bilmiyorum. Muhasebe konusu biraz daha çetrefilli. Her ülkenin muhasebe sistemi farklı ve kendi uzmanlık sınavları var. Muhasebe alanında TR eğitimi ile Avrupa bile zor olabilir, Amerika’da ise sistem tamamen farklı. Yatırım danışmanlığı gibi konular daha genel kabul gorur alanlar.
@@Günnur2025 Türkiyede’de yurtdışında da Şirketler ihtiyaç duyduklari özellikte personeli işe alıyor. Ankara’da bile ise başvursanız Ankara’da oturmanız bekleniyor. Yurtdışında da bu farklı degil. Türkiye’den yurtdışındaki bir ise başvurmayı planlıyorsanız iki seçeceğiniz var: 1-o ülkede talep gören ama is gücü bulunmayan sektörlere bakacaksınız. Bunlar genellikle teknoloji ve veri bilim alanında oluyor. Eğer kod yazabiliyorsanız veya veri analizi biliyorsanız muhtemelen bir çok yabancı ülkede is bulabilirsiniz. Sosyal alanlarda da bunu yapmak mümkün ancak çok daha özelleşmiş isler yapmak gerekir. Gitmek istediğiniz ülkede, sizin alanınızdaki işleri aratın LinkedIn de aradıkları özelliklere göz atın. 2- Yurtdisindaki Türk şirketlerde çalışmak, burada da sunacağınız avantaj Türkçe bilmek ve alanınızda uzman olmak. Her ihtimalde yerli adaylardan daha iyi bir seçenek olmanız lazım. Bu yapılamaz demek değil, ama bir stratejiniz olması lazım. Benim okuldaki en yakın 6 arkadaşımdan 4ü su anda yurtdışında yaşıyor. 3’ü yüksek lisans ile gitti. Birisi yüksek lisansta alanını da değiştirdi ve veri bilime geçti ve o alanda Amerika ve Avrupa’da büyük açık var. O sebeple eğer yeni şeylere acıksan bu konulara göz atmanı tavsiye ederim.
Merhabalar Galatasaray Ünüversitesi Uluslararası İlişkileri bitirdim. Maslesef kurumsal alanda en iyi üniversiteden çıkmanın bir getirisi olmuyor eğer “network”de iyi değilseniz... psikoloji master ve doktorasına yöneldim. Sizce psikoloji kurumsal hayatta hangi alanlarda kullanılıyor? İnsan Kaynaklarnı biliyorum.
Merhaba, psikoloji pazarlama ve pazar analizinde de çok önemli bir alan. Büyümek isteyen ve reklam veren her şirket müşterileri aktive edebilmek için ne düşündüklerini, neyi başarmak istediklerini anlamak zorunda, psikoloji de bu alanda oldukça önemli bir kaynak. Bunun haricinde İK tarafında çalışan performansı iyileştirilmesi, uzaktan çalışacak yeni ekip yapılarının kurulması gibi alanlarda da kritik öneme sahip.
Yöneticilik çok geniş bir kavram. Bir ısın yöneticisi olmak İçin once o işi yapmak lazım. İşletme lisans veya yüksek lisansı yapmadan da yönetici olma şansın var. Bence yöneticilikten ziyade ne yapmak istiyorsun ona odaklan.
Merhaba, MBA işletme yüksek lisansı demek. İşletme bölümünün ana derslerini almış oluyorsunuz. Muhtemelen denetleme firmaları icin şansınız biraz dusuk olur çünkü MBA’de muhasebe dersi hafif oluyor ama onun haricinde bir işletme mezunundan fark olmaz.
Merhaba Azerbaycandan. Ben ingilizce öğretmenliğini bitirdim Turkiyede yuksek lisans yapmak istiyorum. Amma farkli bir alandami yapsam kendi alanimla ilgilimi yapsam bilemiyorum. MBA cok dikkatimi cekiyor. Fikirlerinizi soylerseniz sevinirdim.
Merhaba, bence çalışacağınız alana bağlı. Eğitim alanını düşünmüyorsanız ve Türkiye’ye gelmek istiyorsanız MBA uygun olabilir ancak İngilizce öğretmenliği için düşünüyorsanız bilgi sistemleri veya benzer bir alanda eğitim alıp, okullarda İngilizce bilişim dersi gibi dersler icin yol cizebilirsiniz.
Hocam merhaba gıda mühendisiyim. MBA yapmalı mıyım. ? mini MBA programları ve açıköğretim işletme bölümü de kafamı karıştırıyor. Bu 3 seçenekten hangisini önerirsiniz ? 7 aydır iş hayatındayım
Selamlar, diğer yorumlara verdiğim cevaplara göz atmanı tavsiye ederim. Açıköğretim işletmeyi tavsiye etmiyorum. Mini MBA’I de hangi amaçla istediğin önemli. İş fırsatları içinse faydası olacağına inanmıyorum. Kişisel ilgin varsa mutlaka faydası olacaktır .
Elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim ve yurt dışında çalışmak istiyorum yükseğimi okul bittiği gibi haberleşmeden yapacağım fakat bir yönetici olmak için mba şart gibi gözüküyor mba yi türkiyede yapsam yurt dışında kabul görür mü
Emir selam, ben okul bittiği gibi MBA yapma taraftarı değilim. Yönetici olmak istediğin şirket ile isler iyi giderse zaten onlar sana ücretsiz MBA şansı sunar. Eger yurtdışında çalışma planın varsa bence MBA I de orada yapman daha doğru olur, çünkü MBA eğitimin yanında insanlarla tanışma ve çevre yapma fırsatı da sunuyor ve bu Cevre is hayatındaki yeni görevlere geçişte çok onemli rol oynuyor. Okul bitince haberleşme yüksek lisansı yapmayı planlıyorsan bence onu da yurtdışında düşünebilirsin.
Öncelikle değeli paylaşım için Teşekkür ederim 45 yaşındayım bir firmada imalat müdürü Pozisyonda çalışıyorum 450 Kişilik bir ekibin var makine öğretmeniyim aynı zamanda makine mühendisiyim MBA mi yapmalıyım yoksa insan kaynakları yönetimi veya sizin önereceğiniz başka bir bölüm olabilir mi? Tezsiz yüksek lisans yaparak zamanımı boşamı harcamış okurum?Teşekkür ederim
İsmail bey merhaba sizce hukuk mezunu bir insanın mba yaparak bölümü dışında kalan daha çok iibfcilere hitap eden sektörlerde güçlü bir profili olabilir mi?
Merhaba, şu anda bazı üniversitelerinde online olarak sağladığı Mikro MBA eğitimleri hakkında ne düşünüyorsunuz ? sizce bu şekilde eğitimlerden faydalanmak kariyer planlaması açısından faydalı olur mu?
Merhaba, MBA Master of Business Administration yani İşletme Yüksek Lisansı demek. Belki bazı üniversitelerde özelleşmiş bölümler olabilir ama MBA işletme yüksek lisansı anlamına geliyor. Bir matematikçi icin ilgi alanına göre çok daha özel yüksek lisanslar var bilgin olsun :) Veri bilimi, CRM gibi daha sayısa alanları veya benim eşimin yaptığı gibi Marka yönetimi gibi daha sözel alanları dusunebilirsin. Sevgiler.
Hocam merhaba. Malum işletme dallanıp budaklanıyor. İçerisinde pazarlama, finans, ekonomi vs. var. Ben yönetim alanını bana daha uygun buluyorum. Yalnız sayısal derslerde başarılı değilim. Sizce MBA yapmak ve kendisini yönetim alanında geliştirmek isteyen biri programa başlamadan matematik ve istatiği aradan muhakkak çıkarmalı mı? Yoksa sayılsalsız bir alternatif mümkün mü?
MBA’de sayısal olan Muhasebe, istatistik ve finans dersleri var bunlarin hepsi de giriş seviyesinde dersler dolayisiyla çok karmaşık matematik içermiyor bence MBA’e başladıktan sonra da geride kaldığın bir yer görürsen üzerine gidebilirsin. Tabi yönetim geniş bir alan bir şirketi veya operasyonunu yöneteceğim deyip matematik kullanmadan işin içinden çıkmak imkansız. Eğer illa sözel bir yönetim yüksek lisansı olsun derseniz pazarlama veya marka yönetimi alanlarına bakabilirsiniz. Başarılar.
Merhaba,Üniversite zamanlarımda hep staj yapmak istedim fakat hiç staj bulamadım oluşumdan kaynaklıydı sanırım.Medipol üniversitesi Uluslararası ticaret ve finans okudum.MBA yüksek lisans düşünüyordum ama bu videodan sonra bana uygun olmadığını anladım.Şimdi kurumsal olmayan bir şirkette istemediğim departmandayım yüksek lisans hangi alanda yapmalıyım
Merhaba, istediğiniz departmanın ne olduğunu bulmuş olmanız harika. İlk olarak şirketinizde bu pozisyonda çalışabilmenin yollarına bakın, gerekirse o görevin yöneticisinden size bir gorev vermesini isteyin. Deneyim sizin pozisyonunuzda eğitimden önce gelir. İstediğinizi düşündüğünüz pozisyona geçince nasıl bir eğitim ihtiyacınız olabileceği daha net ortaya çıkar. Sevgiler.
Merhabalar.Şu an Mühendislik 1. Sınıf öğrencisiyim ve bölümümden memnun değilim,ama asla tekrar sınava hazırlanmak gibi bir niyetim de yok.Bir şekilde okul uzasa bile bitireceğim bu mühendisliği (ortalamam kötü değil,derslerimde gayet iyiyim ama zevk almıyorum bölümden).Neyse asıl diyeceğim şeye geleyim.Seneye İkinci üniversite olarak Anadolu üniversitesi işletme lisans programına başlamayı düşünüyorum.Anadolu üniversite diplomalarının çok bir geçerliliği olmadığını biliyorum,tek amacın işletme derslerinin alt yapısını edinmek,işletme diploması almak için okumayacağım yani.Şimdiden ALES çalışmalarına da başladım,çıkmış soruların çoğunu çözdüm ve Lise’den de temelim olduğu için puan olarak 85-90 arasında gidip geliyorum.Ve şu anki tek hedefim şu mühendisliği bitirip,belki 2-3 sene tecrübe kazandıktan sonra MBA programına başvurmak.Sizce MBA yapmış ve İşletme mantığını bilen (4 kuşaklık bir esnafız bu arada,insanlarla muhabbeti ve ticaret mantığını bilirim.Sadece teknik bilgi ve terimlerim eksik) bir mühendis olarak kariyerde yükselme şansım artar mı ?
Sende bu azim varken herşey mümkün bence ama ben senin yerinde olsam okulu bitirdikten sonra MBA yaptıktan sonra kararın tamamen başkasında kalacağı bir şeye bu kadar yatırım yapmazdım. Eğer bu kadar enerji harcayacaksan git blockchain kodlama öğren, NFTler ile ilgili bireyler çalış, e-ticarete bak. Daha güncel şeylere odaklan. Su anlı en temel teknoloji trendi, değişimin hızının artması. Muhtemelen 5 yıl sonra çok daha farklı teknolojileri ve yonetim sistemlerini konuşuyor olacağız. Bence 5 sene sonrası icin hazırlanmak istiyorsan değişimi takip etmeyi öğren, sahsi kanaatim 5 sene sonra MBA çok daha değersiz olacak.
Kardeşim tamamen benle aynı yazdıkların bende mühendisim derslerim iyi bu sene mezun olacağım fakat bölümü sevmedim ben de belki AOF işletmeye yazılcam ardından biraz çalışıp MBA yapacağım ben Biyomedikal okuyorum seninki nedir
Merhabalar. Sorumu hemen cevaplarsanız çok mutlu olurum. Ben mühendislik bölümü mezunuyum ve üniversiteden mezun olunca ticarete atıldım. Kendi mağazamı açtım ama şu an bu ticareti büyütmek istiyorum. İşletme mezunu bi danışan kesinlikle MBA yapmamı önerdi. Sizce spesifik bir program almak mı yoksa MBA yapmak mı kendi işimi geliştirmem de daha etkili olur. Kısacası kendi işinin patronu olan biri sizce MBA yapmalı mı ? teşekkürler
MBA programlarından birini aç içindeki derslere bak. Senin is hayatında takıldığın konular varsa yarayabilir. Veya oraya harcayacağın para ve emekle danışman da tutabilirsin. Isın ne olduğunu, çalışan sayısı vs bilmediğimden net birsey söyleyemiyorum. MBA’de bence genel olarak işletme icin faydalı olabilecek 3 ders var. Finans, işletme muhasebesi ve strateji. Sen nerede takıldığını biliyorsan direkt o konunun kursunu da alabilirsin. Sonuçta ticarette olay kaynakları verimli kullanmak.
Çok teşekkür ederim açıkçası bende zamanı verimli kullanma açısından eksik olduğum yerleri daha hızlı öğreneceğim yollar bulmam gerektiğini düşünüyorum. Şu an için 20 çalışanım mevcut ve züccaciye ve ev ürünleri satışı yapıyorum. Ama amacım benim gibi tek mağaza olan yerleri belirli noktalarda tek bir çatı altında toplayıp ortak bir satın alma ile daha güçlü hale gelmek. Ve bu durumda şuanki mevcut konumumdan çok daha ötesine gitmiş olucam ki bu durumda strateji en çok ihtiyacım olan kısım olacak. Çok teşekkür ederim cevabınız için
Merhaba, neyle uğraşmak istediğinize göre değişir ancak pazarlama, marka ve içerik üretimi ilginizi çekiyorsa bunlara bakabilirsiniz. Eğer kamu düşünüyorsanız, gireceğiniz kuruma göre bakın derim.
Sadece MBA yaptınız diye maalesef hiç bir şirket yönetici pozisyonu icin değerlendirmez, eğer şirket icin gelecekte fayda sunacağınıza inanıyorlarsa yönetici yaparlar, o inanç varsa once yönetici yaparlar sonra MBA’e gönderirler. Dolayisiyla yönetici olmak istiyorsanız odak şirkete nasıl daha fazla fayda yaratırım olmalı. Benim bir arkadaşımı genel müdür yardımcılığına hazırlamak icin hem MBA yaptırdılar hem de sonrasında ilave koçluk seansları ile desteklediler.
Sosyal hizmet okuyorum fakat MBA yapmak istiyorum. Kendim için çalışmak istiyorum bunun için çok mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu konu hakkında fikriniz nedir?. İş hayatı konusunda uzun zaman boyunca çalıştım.
Öncelikle tebrik ederim. Bence veri bilimi gibi daha sayisal bir alan çok daha fazla gelecek vaad eder. Ben okuldan sonra hemen MBA yapıp yine de Baslangic seviyesi is dışında bir seviyede ise başlayan birisi ile tanışmadım (mutlaka vardır ama ben denk gelmedim). Ama benim okulu 9 senede bitirip, R programlama dili biliyor ve veri analizi yapabiliyor diye Almanya Bosch’tan iş teklifi alan arkadaşım var. Veri bilimi derim :)
@@ismailsincik öncelikle geri dönütünüz için teşekkür ederim. Veri bilimi için nasıl bir başlangıç yapabilirim? Daha ayrıntılı açabilir misiniz? Ayrıca belirtmeliyim ki programcılık kodlama vs konusunda pek yetenekli olduğum söylenemez
Ismail farklı sorun varmı diye soruyorsun ama var olan sorunları çözmeyi nasıl ve nereden öğrenebilirsin onu nasıl öğreneceğimizi söylemiyorsun. Cevabını bekliyorum.
Çok sevdiğim bir Çin atasözü var: "Bir işi yapış şeklin, her işi yapış şeklini gösterir" diye, yani çözümünü aradığınız sorunun cevabını etrafınızda uygulayan birileri mutlaka vardır. Soruyu doğru tespit ederseniz cevabı bulmak daha kolay olacaktır.
Eger yurtdışında is bulma imkanınız varsa tabiki olabilir. Türkiye’de yerleşik birisi icin yurtdisina gitmede en büyük sıkıntı çalışma izni. Yurtdışında (Amerika, İngiltere) MBA yapmanın artısı okul sonrası 1 yıla kadar ülkede geçici çalışma vizesi vermeleri. Bir de orada okurken başvuru ve görüşmeyi orada yapma imkanı oluyordu. Tabii araya covid girdi su an güncel durum nedir çok bilemiyorum. Ama yabancı şirketlerde çalışmak icin bu bir şans. LinkedIn’de remote diye aratıp uzaktan çalışabileceğiniz is fırsatlarına da göz atabilirsiniz.
Hocam ben makine mühendisligi okuyacağım okuldan mezun olduktan sonra ingilizce ve Almanca seviyem okulun izlediği yol sayesinde ileri seviye olacak yani dil sıkıntım olmayacak ben de MBA yapmayı düşünüyorum siz bu konuda ne düşünürsünüz kendimi hem mühendislik hem işletme finans alanlarında geliştirmek istiyorum
@@umutaydnloglu5651 hazırlığı okudum daha ama mühendislik fakültesinin nami sozelcilere kadar yayılmış baya ovuluyor hocaların bilgisi akademik geçmişi ve fakültenin olanakları baya iyi
Furkan selam, ben de makine mühendisliği okudum. Mezun olduktan 6 yıl sonra Executive MBA yaptım. Özellikle finansın ve işletmenin nasıl çalıştığını anlamak bana çok iyi geldi. Ancak is bulmada, işte terfide direkt etkisini görmek biraz zor. Benim tavsiyem mutlaka ekip yönetimi tecrübesine ulaştıktan sonra MBA yapman yönünde olur. Bir de dil eğitimi icin okula güvenme derim. Mutlaka öze efor sarf et. Sevgiler ve başarılar!
MBA programlarında is tecrübesi şart değil ama benim tavsiyem birkaç yıl is tecrübesi sonrasında MBA yapmak çünkü alınan bilgiler o zaman daha kalıcı oluyor. Executive MBA programları icin ise 6-7 yıl is tecrübesi şartı var.
MBA mezunları icin mi soruyorsun? Bazı kurumlarda yüksek lisans mezunlarına fazladan 1000-2000TL kadar veriliyor ancak ben öyle yerlerde çalışmadım. Maaş artışı MBA dolayısıyla değil de orada edindiğin bilgiyi kullandığın ortam olduğunda sonuca göre geliyor.
hocam ben işletme bölümü mezunuyum ama bazı şartlardan dolayı uzaktan tezsiz yüksek lisans MBA yapmayı düşünüyorum istanbul üniversitesinden nasıl olur?
Selamlar İsmail, gerçekten bu konuda ufkumu açtın. Ortalıkta ben nereye yönelsem diye kendimi ve yakınlarımı darlarken sanırım eşinizin yüksek lisans örneklemesi bana ilham oldu. Umarım doğru yoldayımdır, sizlere çok teşekkür ederim.
Emek veren, kalbini veren herkesin yolu çiçekli olsun. Burayı güncelleyeceğim :)
Sevgiler,
Gözde.
Selamlar, yolun açık olsun 😃
Teşekkürler, faydalı bir bilgilendirme olmuş.
iibf mezunu olarak hemen iş tecrubesiz yurt dışında bi mba programı okuyup yine yurt dışında bi işte çalışılınır mı
Merhaba İsmail,
Video için teşekkür ederim. Yurtdisinda mba yapmak için gerekli belgeleri hazirliyordum. Videonun karşıma çıkmasına sevindim. Ben teknoloji şirketlerinde operasyon uzmanlığında 8 senelik deneyime sahibim fakat executive mba yapabilmem için şartlar arasında 3-4 sene yöneticilik yapma şartı oluyor bu nedenle mba yapmaktan başka alternatif kalmıyor diye öğrendim. Executive yapabilmem için hangi yöntemler olabilir, sana da danışmak isterim.
Abi selam. Ben Uluslarası İlişkiler okuyorum. Master olarak hangi sektörü önerirsin? Özel sektorde çalışmayı hedeflemekteyim
Merhaba, bu kadar bilgi ile cevap vermek zor ancak özel sektörde ne ile ilgili çalışmak istediğine bağlı olarak karar verebilirsin. Ancak şunu söyleyeyim Okulu bitirdiğin gibi yüksek lisans yapmanın is bulmada bir katkısı olmayabilir.
MBA Bilgi Teknolojileri üzerine veya modüler olmalı
Merhaba değerli bilgiler için teşekkürler. Anlatıminiz ve değindiğiniz noktalar harika. Ben 1 yıl kader önce özel sektörden istifa ettim ve kendi online magazami kurdum, ihracat yapmaktayım. Kazancım önceki kazancımdan epey yüksek ve kendime boş vakit oluşturma şansım var. Bu arada bu eğitimi alsam mı diye düşündüm. Josh kaufman'nin ilgili kitabını sipariş verdim ve sizi buldum :)
Hocam ben yeni mezunım siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bititdim mba yapmak istiyorum yurtdışında yapmak mı yoksa türkiyede mi sizce ,? Şu an işsizim yapacak başka alternatif gelmiyor aklıma
Merhaba,hedefim amerikadaki en iyi üniversitelere girebilmek ama lisans bölümüm ingilizce öğretmenliği mba yapmayi düşünüyorum okullara kabul alma ihtimalim dusermi sizce lisans bölümümden dolayı
İngilizce öğretmenliği ile mba hangisinde master yapmam mantıklı olur mba uzun zamandır düşündüğüm bir bölüm
Merhaba, Amerika’da MBA yani İşletme yüksek lisansı düşünüyorsanız, bölümünüzden bağımsız olarak GMAT almanız gerekiyor bir çok okul icin. GMAT de İngilizce ve Matematik bilgisi sorguluyor. Bizdeki ALES’in Amerika versiyonu. İngilizce öğretmenliği bu iki alanın birisinde olumlu birisinde olumsuz gibi duruyor.
Yine de gitmeyi düşündüğünüz okulların sitelerinden kontrol edin.
Birçok okul MBA’i online sunduğu icin şartları biraz daha gevşedi. Ama Amerika’daki en iyi üniversiteler genellikle okulda yaptıklarınızın yanında sosyal hayatta neler yaptığınıza, neleri başardığınıza (staj, dernek, sosyal hizmet vs) da bakıyor. Hatta bu alanlar ayrışmak icin daha önemli oluyor.
Bir de mutlaka MBA diye bakmayın. İsletme fakültelerinin altında birçok yüksek lisans programı olabiliyor, okul yönetimi, dernek yönetimi veya sürdürülebilirlik yönetimi gibi daha özelleşmiş alanlar da oluyor. Onlara da göz atın. Hatta bu okullarda dönem donem scholar(eğitim görevlisi) daveti de açılıyor. Eger scholar olursanız aylık gelir de elde edebilirsiniz. Bir de su var, Amerikada’ki yüksek lisansların tamamı ücretli, sadece burs alırsanız ücretsiz oluyor.
Merhabalar , ben Türkçe öğretmeniyim. Yurt dışına yerleşmek istiyorum . Yüksek lisans yaparak gitmeye karart verdim ve danışmanlar bana MBA yı önerdi. Başka ne gibi alanlar tercih edebilirim .bölümümle ilgili olmasına gerek yok. Cevaplayacağınızı umarak lütfen şimdiden teşekkür ediyorum
Dinlerken fark ettim kader değişmez. Gidişatını, Eğitim düzeyini vs. vs. bir sürü kelime daha bulunabilir kelime hazinene göre. Kaderin değişeceğini şaka olarak bile söylemek sorun. İsterseniz nasıl bir sorun olduğunu araştırın.
Hocam öncelikle merhaba özel bir şirkette İnsan kaynakları departmanında çalışıyorum AÖF çeko mezunuyum 24 yaşındayım daha fazla bilgi sahibi olmak ve vizyonumu yükseltmek istiyorum MBA eğitimi bunun için uygunmudur? Yada bana öneriniz nedir?Teşekkürler.
Selam. Zamanın varsa yapabilirsin ancak daha önceki yorumlarda da söylediğim gibi amaç uzmanlaşmaksa MBA yerine gelecek icin daha ilgi çekici olan veri yönetimi, organizasyonel psikoloji gibi yüksek lisanslar yapabilir veya coursera üzerinden yeni gelişen konularda (yapay zeka çağında insan yönetimi gibi) dersler alabilirsin. Amaç rakiplerinden olabildiğince farklı ve daha özel (unique) olmak olduğu icin başkalarının gittiği yoldan gitmek en iyi sonucu vermeyecek maalesef!
Bu üçü belirli saatleri temsil ediyor ileriye doğru ve oldukça zihin açaci birşey. Yalnis uyum gormedim hocam
İşletme yüksek lisansmi kamu yönetimi daha kolay?
Merhabalar öncelikle video için çok teşekkürler, ben Elektrik Elektronik mühendisliğinden bu sene mezun olacağım, kurumsal bir şirkette 6 aydır uzun dönem staj yapıyorum. Stajdan sonra işyerinde devam edeceğim kesinleşti. Okulun biter bitmez MBA yapmayı düşünüyorum. Bana verebileceğiniz öneri ve tavsiyeler nelerdir ?
İşletme yüksek lisansmi kolaymi kamu yönətimi?
Selamlar önümüzdeki yıl yazılım mühendisliği bölümüne başlayacağım şuan ingilizce hazırlıktayım. Yurtdışında Mba yapmak istiyorum, yazılım ve teknoloji şirketlerinde üst düzey yönetici olmak istiyorum.Üniversiteye başlayınca nasıl bir yol izlemeliyim, üniversite bittiği gibi mi gitmeliyim yoksa 2-3 yıllık iş tecrübesinden sonra mı yapmalıyım?
Nasıl burs bulabilirim, cevaplarsanız çookk mutlu olurum
Selamlar, öncelikle okul icin başarılar. Bence sen okurken yazılım geliştirmeye odaklan. Girmeyi isteyeceğin bütün büyük teknoloji şirketlerinin öğrenci programları ve yarışmaları oluyor, onları takip et. Ve mümkünse Github’u aktif olarak kullanarak orada kod yayımla. Bunlar istediğin teknoloji şirketlerinde ise başlama şansını yükseltir. Bundan en az 5 sene sonraki bir dunya icin bence buraya odaklansan daha iyi, ekip yonetimi konusuna sonra odaklanırsın. Pandemi yönetim ısını o kadar hızlı değiştirdi ki yeni çalışma metodunun (remote/hibrid) ne olacağı bile henüz net değil.
@@ismailsincik Çok teşekkür ederim cevaplarınız için, bir sorum daha olacak.Bölümü bitirdikten sonra bölümle alakalı yurtdışında yüksek lisans yapıp aşağı yukarı 5 yıllık bir iş deneyiminden sonra üzerine yine yurtdışında mba yapmak çok mu ütopik olur yoksa harbi sağlam bir kariyer mi olur??
10 yıl sonrasından bahsediyoruz. Çok muğlak alanlar, özellikle de işletme anlamında. Hem insanlar uzaktan çalışmaya başladı, hem daha yatay organizasyon yapıları (kademelerde müdür olmayan) oluşmaya başlıyor. Hem de DAO (bir göz at) denilen yöneticisiz şirket ve organizasyonların ortaya çıkması muhtemel. Böyle gelişmelerin olabileceği bir yerde 10 sene sonra MBA’e gerek olacağını söylemek bile iddialı kaçar bence. Finans, ekonomi ve insan psikolojisini (motivasyonunu) anlamak baki kalacaktır ama şu anki gibi MBA programları rağbet görmeyebilir. Ayrıca MBA yapmak şu anda bile başlı başına bir kariyer yolu değil, bence MBA yerine blockchain, VR, AR gibi alanlardan birisinde top 10.000 kişiden birisi olabilirsen o zaman işte harbi sağlam kariyer olur. Sadece Facebook önümüzdeki 5 yılda Avrupa’dan VR alanında 10.000 kişi işe alacak. Bence oralara odaklansan daha iyi olur.
@@ismailsincik Tamamdır okuldaki hocalarıma sorduğumda geçiştiriyorlardı önce okulu bitir diye ama yolumu kafamda kuramazsam sıkıntı çekeceğimi biliyorum, cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim :)))
merhaba ben matematik bölümünden yeni mezun oldum. MBA önerir misiniz? Ya da hangi bölüm önerirsiniz? Kurumsal firmalarda çalışmak istiyorum.
Merhaba bölümünle ilgili olabilecek çok alan var aslında. Veri bilimi(data science) hem TÜrkiye’de hem yurtdışında çok rağbet görüyor. Maaşları da oldukça iyi. Ama o tarafta yer almak istemiyorum dersen pazar araştırma sektörü, CRM ve analist pozisyonları da banka ve teknoloji şirketlerinde deneyebilecegin alanlar. Eger veri bilimi istemiyorsan bence yüksek lisansı şimdi yapma derim. Biraz çalışıp ne yapmak istediğini bul, ona göre bir yüksek lisans yap. Okul sonrası direkt MBA’in kariyer faydasi cok sınırlı olur. Benim eşim de matematik mezunu o önce pazar araştırma, sonra CRM yaptı sonra marka yönetimi yüksek lisansı yapıp pazarlama ve marka yönetimi tarafına geçti. Şimdi de kendi markasını yönetiyor :) Önce ne istediğini bul sonra kendini o alanda geliştir derim, bir matematikçi kolay yetişmiyor, MBA’e kaptırmayalım seni.
@@ismailsincik Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Matematik bölümünden mezun olanları direkt öğretmenliğe yönlendiriyorlar hatta bir yerde stajyer olarak çalıştım fakat ben başka alanlara yönelmek istiyorum. Bahsettiğiniz bölümleri araştıracağım. Pazar araştırma için hangi şirketlere başvurabilirim peki? Bir de herhangi bir sertifika almam gerekli mi? Kendimi geliştirmek istiyorum. Veri biliminde ya da pazarlamada almamı önerdiğiniz bana fayda sağlayacak eğitimler nelerdir? Beni bilgilendirirseniz gerçekten çok minnettar olurum. Kariyer yolumu çizmek istiyorum artık her türlü yardıma açığım. Şimdiden çok teşekkür ederim.
@@aleyaslann Pazar araştırma'da lider 2 firma var Nielsen ve GfK, bunlar olabilir veya diğerleri için googlelayabilirsin. Pazarlama ve veri ile ilgili Google'ın kendi sertifikalı eğitimleri var, zamanın varsa mutlaka göz at (yine google'layabilirsin). Veri bilim için de coursera.org, edx.org ve ibm(www.ptech.org) de eğitimler var.Bir çoğu ücretsiz ve bazılarında Türkçe altyazı da var. Bunlara bakabilirsin.
Bunlar haricinde de mutlaka vardır. Sen keşfedersen buraya yazarsın.
@@ismailsincik tamamdır teşekkürler ilginiz için
Merhabalar,
Arastirma yaparken sizin videonuza rastladim. Ben yaklasik 15 sene kurumsal sirketlerde calistim, ogrenim hayatima (unv hayatima) gec basladim.
On Lisans isletme yonetimi okudum ve simdi Yonetim Bilisim Sistemleri Bolumunu Lisans'a tamamliyorum son senem. Fakat bunun kalmayip Mba yapmak istiyorum bu konulara birsz yabanciyim.
Ilk sorum; Mba ve Yuksek Lisans ayni sey degil mi?
Bir de sizin oneriniz hangisi olur?
Oncelikle Ales'e girmek gerekiyor degil mi? Ingilizce bilgisi seviyesi nasil olmalidir?
Sevgiler, Selamlar.
Elif hanım selamlar,
MBA işletme yüksek lisansının İngilizce adının kısaltması (Master of Business Administration). MBA dışında da bir çok yüksek lisans programı var. MBA içerisinde matematik ağırlıklı olan Muhasebe ve finans gibi dersler/alanlar da var, sözel alanlar da. Sizin çalıştığınız alan veya ilginiz hangi gönderse o alanda bir yüksek lisans düşünebilirsiniz.
Benim şahsi görüşüm eğer bu ise zaman ayıracaksanız, sizi en çok farkliastiracak alana yatırım yapmaktir.
Eğer henüz İngilizceyi çözmeydiyseniz ben ilk önceliği akıcı okuma yapabilecek şekilde İngilizce öğrenmeye verirdim.
@@ismailsincik evet haklisiniz ingilizce en oncelikli iş olmali. Amerika'da yasam icin basvurular yapiyorum, dil ogrenimini en kisa yol orada ogrenmek cok kolay olur. Onerinizi dikkate alicam🙏🏻 Verdiğiniz degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim size🌸🙏🏻
Merhaba, ingiliz dili ve edebiyatı mezunuyum ve üç yıldır ingilizce öğretmenliği yapıyorum. Almanca b1 düzeydeyim ve şu an Almanya'da ya master ya da mba eğitimi almayı düşünüyorum ancak danışmanlara sorduğumda kesinlikle mba eğitimi almam gerektiğini, bölümümün master sonrası iş bulma konusunda daha zor olacağını, okulların ingilizce öğretmenliği konusundaki taleplerinin daha farkli olduğunu söylüyor ve hatta leadership and human resources alanındaki eğitim sonrası iş bulmamın çok daha mümkün olacağı konusunda ısrarcı davranıyorlar. Elbette hiçbir şeyin garantisi yok ancak ben çok arada kaldım. Ya master ya mba.. Mba biraz gözümü korkutuyor açıkçası çünkü bu alanda bir eğitimim yok malum. Siz neyi önerirsiniz acaba? Zor bir tercih dönemindeyim.
Merhaba, eger öğretmenlik üzerine devam edecekseniz MBA’in bir faydası olacağını sanmıyorum. Eger farklı bir alan olsun Almanya’ya gideyim yeter derseniz o zaman da revaçta olan işleri kovalamak lazım. Diğer yorumların altında bunlarla ilgili cevaplarım var onlara göz atabilirsiniz. İsler dilediğiniz gibi gider umarım. Amaç yurtdışına gitmek ise yüksek lisansı da orada yapmakta fayda var.
İsmail abi merhaba ben gastronomi okuyorum son sınıf öğrencisiyim İtü Mba sertifika programına katılacam
Toplam 9 hafta 80/100 saat arası değişen bir eğitim saati var bu sertifika programı için herhangi bir olumlu olumsuz bir Duyum aldın mı birde şefim ben şimdi okul dışında çok fazla vaktim olduğu için ailemin zincir restorantına yardımcı oluyorum ve gelecek planım da bu restorandı daha duyulmuş bilinen bir marka yapmak istiyorum bu kapsamda Mba eğitimi benim için olumlu olacak mıdır yoksa farklı bir eğitime mi göz atmalıyım ?
Selamlar, programı daha önce duymamıştım. Ama MBA değil de bir sertifika programı olarak anlıyorum. Dersleri ve yoğunluklarını bilmediğim için yorum yapmam doğru olmaz. Eğer restoran yönetimi yapacaksan işin marka, pazarlama ve finans kısımları hakkında akademik bilgi kazanabilirsin ancak. Geri kalan konular MBA’de yok.
Yurt dısinda mba yaparsak orada is bulmamiz ve orda yasamamiz kolay olur mu? Ben muhasebe okuyorum. Muhasebeyle ilgili mba yapıp yurt disinda hayatima devam edebilir miyim ?
Yurtdışına gidip MBA yaparsanız, orada bir süre is aramanıza izin veriyor bir çok ülke. O açıdan faydası olur ancak pandemi dolayısıyla su an yapılıyor mu bilmiyorum. Muhasebe konusu biraz daha çetrefilli. Her ülkenin muhasebe sistemi farklı ve kendi uzmanlık sınavları var. Muhasebe alanında TR eğitimi ile Avrupa bile zor olabilir, Amerika’da ise sistem tamamen farklı. Yatırım danışmanlığı gibi konular daha genel kabul gorur alanlar.
@@ismailsincik kendi bölümümüz harici mba için hangi alanlarda yüksek lisans önerirsiniz ? Yurt dışında yaşamak için hangi alan daha iyi sizce ?
@@Günnur2025 Türkiyede’de yurtdışında da Şirketler ihtiyaç duyduklari özellikte personeli işe alıyor. Ankara’da bile ise başvursanız Ankara’da oturmanız bekleniyor. Yurtdışında da bu farklı degil. Türkiye’den yurtdışındaki bir ise başvurmayı planlıyorsanız iki seçeceğiniz var: 1-o ülkede talep gören ama is gücü bulunmayan sektörlere bakacaksınız. Bunlar genellikle teknoloji ve veri bilim alanında oluyor. Eğer kod yazabiliyorsanız veya veri analizi biliyorsanız muhtemelen bir çok yabancı ülkede is bulabilirsiniz. Sosyal alanlarda da bunu yapmak mümkün ancak çok daha özelleşmiş isler yapmak gerekir. Gitmek istediğiniz ülkede, sizin alanınızdaki işleri aratın LinkedIn de aradıkları özelliklere göz atın. 2- Yurtdisindaki Türk şirketlerde çalışmak, burada da sunacağınız avantaj Türkçe bilmek ve alanınızda uzman olmak. Her ihtimalde yerli adaylardan daha iyi bir seçenek olmanız lazım. Bu yapılamaz demek değil, ama bir stratejiniz olması lazım. Benim okuldaki en yakın 6 arkadaşımdan 4ü su anda yurtdışında yaşıyor. 3’ü yüksek lisans ile gitti. Birisi yüksek lisansta alanını da değiştirdi ve veri bilime geçti ve o alanda Amerika ve Avrupa’da büyük açık var. O sebeple eğer yeni şeylere acıksan bu konulara göz atmanı tavsiye ederim.
@@ismailsincik verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değerli. Teşekkür ederim.
Merhabalar Galatasaray Ünüversitesi Uluslararası İlişkileri bitirdim. Maslesef kurumsal alanda en iyi üniversiteden çıkmanın bir getirisi olmuyor eğer “network”de iyi değilseniz... psikoloji master ve doktorasına yöneldim. Sizce psikoloji kurumsal hayatta hangi alanlarda kullanılıyor? İnsan Kaynaklarnı biliyorum.
Merhaba, psikoloji pazarlama ve pazar analizinde de çok önemli bir alan. Büyümek isteyen ve reklam veren her şirket müşterileri aktive edebilmek için ne düşündüklerini, neyi başarmak istediklerini anlamak zorunda, psikoloji de bu alanda oldukça önemli bir kaynak. Bunun haricinde İK tarafında çalışan performansı iyileştirilmesi, uzaktan çalışacak yeni ekip yapılarının kurulması gibi alanlarda da kritik öneme sahip.
@@ismailsincik yanıtınız için çok teşekkürlere 🙏
Merhaba. sizce yonetici olmak için direkt işletme lisans okumak mı yoksa endüstri mühendisliği lisans ve mba yapmak mı daha iyi olur
Yöneticilik çok geniş bir kavram. Bir ısın yöneticisi olmak İçin once o işi yapmak lazım. İşletme lisans veya yüksek lisansı yapmadan da yönetici olma şansın var. Bence yöneticilikten ziyade ne yapmak istiyorsun ona odaklan.
Mba de işletme yaparsak işletme mezunu gibi gözükcek miyiz yani işletme mezunu ile aynı olcakmıyız ??? Bende mimarlık okucam
Merhaba, MBA işletme yüksek lisansı demek. İşletme bölümünün ana derslerini almış oluyorsunuz. Muhtemelen denetleme firmaları icin şansınız biraz dusuk olur çünkü MBA’de muhasebe dersi hafif oluyor ama onun haricinde bir işletme mezunundan fark olmaz.
Peki kaymak vali ve idari hakim olabilirmiyim benim istedim çünkü işletme bitirmiş gibi gözükmek
@@MOBILEGAMER-px5tq o konuda bilgim yok maalesef
Merhaba Azerbaycandan. Ben ingilizce öğretmenliğini bitirdim Turkiyede yuksek lisans yapmak istiyorum. Amma farkli bir alandami yapsam kendi alanimla ilgilimi yapsam bilemiyorum. MBA cok dikkatimi cekiyor. Fikirlerinizi soylerseniz sevinirdim.
Merhaba, bence çalışacağınız alana bağlı. Eğitim alanını düşünmüyorsanız ve Türkiye’ye gelmek istiyorsanız MBA uygun olabilir ancak İngilizce öğretmenliği için düşünüyorsanız bilgi sistemleri veya benzer bir alanda eğitim alıp, okullarda İngilizce bilişim dersi gibi dersler icin yol cizebilirsiniz.
Hocam merhaba gıda mühendisiyim. MBA yapmalı mıyım. ? mini MBA programları ve açıköğretim işletme bölümü de kafamı karıştırıyor. Bu 3 seçenekten hangisini önerirsiniz ? 7 aydır iş hayatındayım
Selamlar, diğer yorumlara verdiğim cevaplara göz atmanı tavsiye ederim. Açıköğretim işletmeyi tavsiye etmiyorum. Mini MBA’I de hangi amaçla istediğin önemli. İş fırsatları içinse faydası olacağına inanmıyorum. Kişisel ilgin varsa mutlaka faydası olacaktır .
Elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim ve yurt dışında çalışmak istiyorum yükseğimi okul bittiği gibi haberleşmeden yapacağım fakat bir yönetici olmak için mba şart gibi gözüküyor mba yi türkiyede yapsam yurt dışında kabul görür mü
Emir selam, ben okul bittiği gibi MBA yapma taraftarı değilim. Yönetici olmak istediğin şirket ile isler iyi giderse zaten onlar sana ücretsiz MBA şansı sunar. Eger yurtdışında çalışma planın varsa bence MBA I de orada yapman daha doğru olur, çünkü MBA eğitimin yanında insanlarla tanışma ve çevre yapma fırsatı da sunuyor ve bu Cevre is hayatındaki yeni görevlere geçişte çok onemli rol oynuyor. Okul bitince haberleşme yüksek lisansı yapmayı planlıyorsan bence onu da yurtdışında düşünebilirsin.
@@ismailsincik çok teşekkürler.
Öncelikle değeli paylaşım için Teşekkür ederim 45 yaşındayım bir firmada imalat müdürü Pozisyonda çalışıyorum 450 Kişilik bir ekibin var makine öğretmeniyim aynı zamanda makine mühendisiyim MBA mi yapmalıyım yoksa insan kaynakları yönetimi veya sizin önereceğiniz başka bir bölüm olabilir mi? Tezsiz yüksek lisans yaparak zamanımı boşamı harcamış okurum?Teşekkür ederim
İsmail bey merhaba sizce hukuk mezunu bir insanın mba yaparak bölümü dışında kalan daha çok iibfcilere hitap eden sektörlerde güçlü bir profili olabilir mi?
hiç bulaşma hakimlik ya da kaymakamlık için çalış
Merhaba, bu konuyla ilgili detaylı bileğim yok maalesef.
Merhaba, şu anda bazı üniversitelerinde online olarak sağladığı Mikro MBA eğitimleri hakkında ne düşünüyorsunuz ? sizce bu şekilde eğitimlerden faydalanmak kariyer planlaması açısından faydalı olur mu?
İş bulma anlamında bir faydasi olacağını hiç sanmıyorum. Ama eğer konu hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz değerlendirebilirsiniz.
Merhaba ben matematik mezunuyum da MBA yüksek lisans alt grupları mı var yoksa direkt işletme alanında mı yüksek lisans yapmış oluyoruz
Merhaba, MBA Master of Business Administration yani İşletme Yüksek Lisansı demek. Belki bazı üniversitelerde özelleşmiş bölümler olabilir ama MBA işletme yüksek lisansı anlamına geliyor. Bir matematikçi icin ilgi alanına göre çok daha özel yüksek lisanslar var bilgin olsun :) Veri bilimi, CRM gibi daha sayısa alanları veya benim eşimin yaptığı gibi Marka yönetimi gibi daha sözel alanları dusunebilirsin. Sevgiler.
Çok teşekkür ederim 🙏
Hocam merhaba. Malum işletme dallanıp budaklanıyor. İçerisinde pazarlama, finans, ekonomi vs. var. Ben yönetim alanını bana daha uygun buluyorum. Yalnız sayısal derslerde başarılı değilim. Sizce MBA yapmak ve kendisini yönetim alanında geliştirmek isteyen biri programa başlamadan matematik ve istatiği aradan muhakkak çıkarmalı mı? Yoksa sayılsalsız bir alternatif mümkün mü?
MBA’de sayısal olan Muhasebe, istatistik ve finans dersleri var bunlarin hepsi de giriş seviyesinde dersler dolayisiyla çok karmaşık matematik içermiyor bence MBA’e başladıktan sonra da geride kaldığın bir yer görürsen üzerine gidebilirsin. Tabi yönetim geniş bir alan bir şirketi veya operasyonunu yöneteceğim deyip matematik kullanmadan işin içinden çıkmak imkansız. Eğer illa sözel bir yönetim yüksek lisansı olsun derseniz pazarlama veya marka yönetimi alanlarına bakabilirsiniz. Başarılar.
@@ismailsincik Çok sağ olun hocam
Merhaba,Üniversite zamanlarımda hep staj yapmak istedim fakat hiç staj bulamadım oluşumdan kaynaklıydı sanırım.Medipol üniversitesi Uluslararası ticaret ve finans okudum.MBA yüksek lisans düşünüyordum ama bu videodan sonra bana uygun olmadığını anladım.Şimdi kurumsal olmayan bir şirkette istemediğim departmandayım yüksek lisans hangi alanda yapmalıyım
Merhaba, istediğiniz departmanın ne olduğunu bulmuş olmanız harika. İlk olarak şirketinizde bu pozisyonda çalışabilmenin yollarına bakın, gerekirse o görevin yöneticisinden size bir gorev vermesini isteyin. Deneyim sizin pozisyonunuzda eğitimden önce gelir. İstediğinizi düşündüğünüz pozisyona geçince nasıl bir eğitim ihtiyacınız olabileceği daha net ortaya çıkar. Sevgiler.
Merhabalar.Şu an Mühendislik 1. Sınıf öğrencisiyim ve bölümümden memnun değilim,ama asla tekrar sınava hazırlanmak gibi bir niyetim de yok.Bir şekilde okul uzasa bile bitireceğim bu mühendisliği (ortalamam kötü değil,derslerimde gayet iyiyim ama zevk almıyorum bölümden).Neyse asıl diyeceğim şeye geleyim.Seneye İkinci üniversite olarak Anadolu üniversitesi işletme lisans programına başlamayı düşünüyorum.Anadolu üniversite diplomalarının çok bir geçerliliği olmadığını biliyorum,tek amacın işletme derslerinin alt yapısını edinmek,işletme diploması almak için okumayacağım yani.Şimdiden ALES çalışmalarına da başladım,çıkmış soruların çoğunu çözdüm ve Lise’den de temelim olduğu için puan olarak 85-90 arasında gidip geliyorum.Ve şu anki tek hedefim şu mühendisliği bitirip,belki 2-3 sene tecrübe kazandıktan sonra MBA programına başvurmak.Sizce MBA yapmış ve İşletme mantığını bilen (4 kuşaklık bir esnafız bu arada,insanlarla muhabbeti ve ticaret mantığını bilirim.Sadece teknik bilgi ve terimlerim eksik) bir mühendis olarak kariyerde yükselme şansım artar mı ?
Sende bu azim varken herşey mümkün bence ama ben senin yerinde olsam okulu bitirdikten sonra MBA yaptıktan sonra kararın tamamen başkasında kalacağı bir şeye bu kadar yatırım yapmazdım. Eğer bu kadar enerji harcayacaksan git blockchain kodlama öğren, NFTler ile ilgili bireyler çalış, e-ticarete bak. Daha güncel şeylere odaklan. Su anlı en temel teknoloji trendi, değişimin hızının artması. Muhtemelen 5 yıl sonra çok daha farklı teknolojileri ve yonetim sistemlerini konuşuyor olacağız. Bence 5 sene sonrası icin hazırlanmak istiyorsan değişimi takip etmeyi öğren, sahsi kanaatim 5 sene sonra MBA çok daha değersiz olacak.
@@ismailsincik Anladım.Çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.Önerilerinizi dikkate alacağım :)
@@mustafademirbas5786 nerde okuyorsun merak ettim
Kardeşim tamamen benle aynı yazdıkların bende mühendisim derslerim iyi bu sene mezun olacağım fakat bölümü sevmedim ben de belki AOF işletmeye yazılcam ardından biraz çalışıp MBA yapacağım ben Biyomedikal okuyorum seninki nedir
@@oguzhanklc9815 Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyorum :)
Anlamadım iyimi kötümü?
Merhabalar. Sorumu hemen cevaplarsanız çok mutlu olurum. Ben mühendislik bölümü mezunuyum ve üniversiteden mezun olunca ticarete atıldım. Kendi mağazamı açtım ama şu an bu ticareti büyütmek istiyorum. İşletme mezunu bi danışan kesinlikle MBA yapmamı önerdi. Sizce spesifik bir program almak mı yoksa MBA yapmak mı kendi işimi geliştirmem de daha etkili olur. Kısacası kendi işinin patronu olan biri sizce MBA yapmalı mı ? teşekkürler
MBA programlarından birini aç içindeki derslere bak. Senin is hayatında takıldığın konular varsa yarayabilir. Veya oraya harcayacağın para ve emekle danışman da tutabilirsin. Isın ne olduğunu, çalışan sayısı vs bilmediğimden net birsey söyleyemiyorum. MBA’de bence genel olarak işletme icin faydalı olabilecek 3 ders var. Finans, işletme muhasebesi ve strateji. Sen nerede takıldığını biliyorsan direkt o konunun kursunu da alabilirsin. Sonuçta ticarette olay kaynakları verimli kullanmak.
Çok teşekkür ederim açıkçası bende zamanı verimli kullanma açısından eksik olduğum yerleri daha hızlı öğreneceğim yollar bulmam gerektiğini düşünüyorum. Şu an için 20 çalışanım mevcut ve züccaciye ve ev ürünleri satışı yapıyorum. Ama amacım benim gibi tek mağaza olan yerleri belirli noktalarda tek bir çatı altında toplayıp ortak bir satın alma ile daha güçlü hale gelmek. Ve bu durumda şuanki mevcut konumumdan çok daha ötesine gitmiş olucam ki bu durumda strateji en çok ihtiyacım olan kısım olacak. Çok teşekkür ederim cevabınız için
O diğer opsiyonlar ne ama işte demedin üstad
hocam merhaba Akdneiz universitesi siyaset bilimi ve kamu yonetimi mezunu olucam bu sene,MBA yapmak istiyorum,ne onerirsiniz?
Merhaba, neyle uğraşmak istediğinize göre değişir ancak pazarlama, marka ve içerik üretimi ilginizi çekiyorsa bunlara bakabilirsiniz. Eğer kamu düşünüyorsanız, gireceğiniz kuruma göre bakın derim.
Kimya bölümü mezunları için önerir misiniz ilerde yönetimde de çalışmak için işe yararmi
Sadece MBA yaptınız diye maalesef hiç bir şirket yönetici pozisyonu icin değerlendirmez, eğer şirket icin gelecekte fayda sunacağınıza inanıyorlarsa yönetici yaparlar, o inanç varsa once yönetici yaparlar sonra MBA’e gönderirler. Dolayisiyla yönetici olmak istiyorsanız odak şirkete nasıl daha fazla fayda yaratırım olmalı. Benim bir arkadaşımı genel müdür yardımcılığına hazırlamak icin hem MBA yaptırdılar hem de sonrasında ilave koçluk seansları ile desteklediler.
Sosyal hizmet okuyorum fakat MBA yapmak istiyorum. Kendim için çalışmak istiyorum bunun için çok mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu konu hakkında fikriniz nedir?. İş hayatı konusunda uzun zaman boyunca çalıştım.
İngilizce bir eğitimi ve java öğrenmekle de uğraşıyorum bu arada
İyi akşamlar. Bu sene matematik bölümünden mezun olacağım. Öğretmenlik ikinci planım. MBA önerir misin?
Öncelikle tebrik ederim. Bence veri bilimi gibi daha sayisal bir alan çok daha fazla gelecek vaad eder. Ben okuldan sonra hemen MBA yapıp yine de Baslangic seviyesi is dışında bir seviyede ise başlayan birisi ile tanışmadım (mutlaka vardır ama ben denk gelmedim). Ama benim okulu 9 senede bitirip, R programlama dili biliyor ve veri analizi yapabiliyor diye Almanya Bosch’tan iş teklifi alan arkadaşım var. Veri bilimi derim :)
@@ismailsincik öncelikle geri dönütünüz için teşekkür ederim. Veri bilimi için nasıl bir başlangıç yapabilirim? Daha ayrıntılı açabilir misiniz? Ayrıca belirtmeliyim ki programcılık kodlama vs konusunda pek yetenekli olduğum söylenemez
Ismail farklı sorun varmı diye soruyorsun ama var olan sorunları çözmeyi nasıl ve nereden öğrenebilirsin onu nasıl öğreneceğimizi söylemiyorsun. Cevabını bekliyorum.
Çok sevdiğim bir Çin atasözü var: "Bir işi yapış şeklin, her işi yapış şeklini gösterir" diye, yani çözümünü aradığınız sorunun cevabını etrafınızda uygulayan birileri mutlaka vardır. Soruyu doğru tespit ederseniz cevabı bulmak daha kolay olacaktır.
Turkiyede mba yapıp yurt dışına sonradan gidebilir miyiz
Eger yurtdışında is bulma imkanınız varsa tabiki olabilir. Türkiye’de yerleşik birisi icin yurtdisina gitmede en büyük sıkıntı çalışma izni. Yurtdışında (Amerika, İngiltere) MBA yapmanın artısı okul sonrası 1 yıla kadar ülkede geçici çalışma vizesi vermeleri. Bir de orada okurken başvuru ve görüşmeyi orada yapma imkanı oluyordu. Tabii araya covid girdi su an güncel durum nedir çok bilemiyorum. Ama yabancı şirketlerde çalışmak icin bu bir şans. LinkedIn’de remote diye aratıp uzaktan çalışabileceğiniz is fırsatlarına da göz atabilirsiniz.
Hocam ben makine mühendisligi okuyacağım okuldan mezun olduktan sonra ingilizce ve Almanca seviyem okulun izlediği yol sayesinde ileri seviye olacak yani dil sıkıntım olmayacak ben de MBA yapmayı düşünüyorum siz bu konuda ne düşünürsünüz kendimi hem mühendislik hem işletme finans alanlarında geliştirmek istiyorum
Furkan hangi okuldasın
@@umutaydnloglu5651 İzmir ekonomi knk
@@Furkan-br6vb ben de orayı yazdım bu sene bilgisayar a geleceğim. İmkanları yazınca tanıdım :) nasıl memnun musun
@@umutaydnloglu5651 hazırlığı okudum daha ama mühendislik fakültesinin nami sozelcilere kadar yayılmış baya ovuluyor hocaların bilgisi akademik geçmişi ve fakültenin olanakları baya iyi
Furkan selam, ben de makine mühendisliği okudum. Mezun olduktan 6 yıl sonra Executive MBA yaptım. Özellikle finansın ve işletmenin nasıl çalıştığını anlamak bana çok iyi geldi. Ancak is bulmada, işte terfide direkt etkisini görmek biraz zor. Benim tavsiyem mutlaka ekip yönetimi tecrübesine ulaştıktan sonra MBA yapman yönünde olur. Bir de dil eğitimi icin okula güvenme derim. Mutlaka öze efor sarf et. Sevgiler ve başarılar!
selam,mba için iş tecrübesi şart mı ?
MBA programlarında is tecrübesi şart değil ama benim tavsiyem birkaç yıl is tecrübesi sonrasında MBA yapmak çünkü alınan bilgiler o zaman daha kalıcı oluyor. Executive MBA programları icin ise 6-7 yıl is tecrübesi şartı var.
@@ismailsincik anladım, iyi geceler
Merhaba açıköğretim lisans mezunu olan birisi mba yapabilir mi ?
Okulların alım kriterini tam bilmiyorum ama lisans mezunu olarak yapamaman için bir sebep olduğunu sanmıyorum
Merhabalar hocam hukuk öğrencisiyim hangi mba programını tavsiye edersiniz ?
hocam maaş skalası nedır
MBA mezunları icin mi soruyorsun? Bazı kurumlarda yüksek lisans mezunlarına fazladan 1000-2000TL kadar veriliyor ancak ben öyle yerlerde çalışmadım. Maaş artışı MBA dolayısıyla değil de orada edindiğin bilgiyi kullandığın ortam olduğunda sonuca göre geliyor.
Güzel
Benim durumum biraz farklı açıklayamam
Açıklama
Abi merhaba burnun yamulmuş
Bir kere kırılınca düzeltmesi zor oluyor.
Saydığın 3 ünden hiç biri
hocam ben işletme bölümü mezunuyum ama bazı şartlardan dolayı uzaktan tezsiz yüksek lisans MBA yapmayı düşünüyorum istanbul üniversitesinden nasıl olur?