MAKE YOUR OWN SOIL - COMPOSTING IN POTS AT HOME

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 июл 2021
  • In this video, I wanted to see what the final state of our compost is in the pot we made before to get free soil in our house.
    If you remember, we filled it to the brim with compost materials, but now there is a loss of about five fingers... Since we covered it with soil in between and on top, it seems like a bit less lost, but if we remove the compost or soil we put before, it's almost 50 percent. We have a loss of around 60... Therefore, if you want to compost in your home, not just such a pot, but in much larger pots, larger boxes, or not one pot but three pots, five pots, ten pots... how many? If you can, it would be much more logical to set up and make composts this way. Because the process is long, in fact, I had to open this compost before, but it was a little late due to the power of work. It is the maturation process of this compost in about 3-3.5 months. For this reason, while you are preparing your compost, try to set up a little more in line with your possibilities so that you have enough compost for you during the season.
    The root of the clover remained intact, other than that, we can consider it quite successful. There has not been a complete composting, but it will do our job, if you follow the video; We had banana peels, we had herbs, we had eggshells, we put almost all the leftovers that would come out of the kitchen and it became like this. All the materials, except the clover roots, have come to a great position with their nice smell.
    We have a chance to make our own land in our house this way and I see it as successful. Apart from that classic compost in a pot, that is, compost made by constantly mixing, it is very nice, very successful... came.
    I think that we have already successfully given fertilizers and nutrients together with those kitchen scraps in which we have put the nutrients in, I think we have adjusted the proportions well, if we had not adjusted it, it would not have come to this.
    In particular, we see that the egg shells look like the first day. I have already tried to explain these in the videos about producing calcium from egg shells. When you put the eggshells in the soil, they do not decompose very quickly, they do not turn. It takes a very long time for the plant to transform into the form it can take. Calcium can be obtained more quickly by treating it in vinegar.
    We see that some parts do not transform. These are quite natural, as we did not do the continuous mixing process like classical compost, it happened gradually. Some of them did not decompose, maybe we could have a chance to be accelerated by adding a little more lactic acid. Since we add kitchen scraps to our compost, the plant nutrients in those organic materials are now in our soil, namely our compost. But there is not enough plant nutrients in it to feed the plant enough for the whole season.
    By making a transformation, we both fulfilled our duties towards nature and got our land for free.
    It is not good to be in soil that has not been fully composted while the plant is growing. Because they consume plant nutrients as they decompose. The best thing to do is to compost it completely and plant the plant in it.
    I recommend this kind of work is both enjoyable and does not require a lot of effort.
    HOW TO MAKE ORGANIC FERTILIZER HOW TO MAKE FERTILIZER HOW TO MAKE COMPOST HOW TO MAKE COMPOST HOW TO MAKE COMPOST IN POTS HOW TO MAKE COMPOST FERTILIZER MADE SIMPLE COMPOST MAKING EASY COMPOST MAKING COMPOST RECIPE COMPOST SOIL HOW TO MAKE compost compost at home compost making compost making at home how to make compost at home how to make home fertilizer organic fertilizer FERTILIZER ORGANIC FERTILIZER

Комментарии • 116

  •  3 года назад +7

    DOĞA İÇİN BİR ŞEYLER YAP - KENDİ TOPRAĞINI KENDİN YAP
    Bu videoda daha önce yaptığımız saksıda kompostumuzun son durumunun ne olduğunu görelim istedim. Becerebildik mi, başarılı olmuş muyuz, başarısız olduğumuz noktalar ne, bununla ilgili nasıl önlemler alabiliriz, biraz onların üzerinde de durmuş oluruz. Bir dönüşüm yaparak hem doğaya karşı görevlerimizi yerine getirdik hem de bedavadan toprağımız oldu. Kaliteli güzel bir toprağımız oldu.

  • @orhanoz6731
    @orhanoz6731 3 года назад +6

    Murat Bey'in desteklenmesi gereken bir kanal ortaya koydu ama yeterli desteği göremediği ortada

    • @aylayanrsever1197
      @aylayanrsever1197 3 года назад +3

      Size katılıyorum ama ne yapabiliriz bilmiyorum. Elimizden gelen seyretmek sadece

    •  3 года назад +3

      İlginiz için teşekkür ederim

    •  3 года назад +1

      @@aylayanrsever1197 İlginiz için teşekkür ederim

  • @hulya7984
    @hulya7984 2 года назад +2

    Ben geçen yıldan beri bokashi kompostu yapmaya çalışıyorum,hem doğaya karşı olan borcumu bir miktar ödemek hem de bahçem için toprak üretmiş oluyorum.
    Kompost yapmak bana göre çok keyifli ve bir keyif verici tarafı da benim özel gelişimi olan oğlum mutfakta koyduğum kompost nalzemesi biriktirdiğim kovaya hangi malzemeler konacak öğrendi,tuvaletten tuvalet kağıdı rulolarını sebze meyve kabuklarını hiç şaşırmadan kompost kovasına biriktiriyor ve buda beni çok mutlu ediyor.
    Video için teşekkürler.

    •  2 года назад +1

      Rica ederim

  • @aylayanrsever1197
    @aylayanrsever1197 3 года назад +4

    Verdiğiniz bilgiler çok değerli... Doğada geri dönüşüme ufak veya büyük en küçük destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum

    •  3 года назад +1

      Rica ederim, geri dönüşüm konusunda ki düşünceleriniz için de tebrik ederim

  • @orhanoz6731
    @orhanoz6731 3 года назад +4

    Allah razı olsun verdiğiniz bilgiler çok değerli

    • @jalemert4201
      @jalemert4201 3 года назад +1

      Haklısınız, değerli bilgiler veriliyor, destek olmak gerekir

    •  3 года назад

      Allah sizden de razı olsun

    •  3 года назад

      @@jalemert4201 İlginiz için teşekkür ederim

  • @jalemert4201
    @jalemert4201 3 года назад +3

    Bilgiler için teşekkürler

    •  3 года назад

      Rica ederim

  • @aylayanrsever1197
    @aylayanrsever1197 3 года назад +3

    Allah razı olsun

    •  3 года назад

      Allah sizden de razı olsun

  • @Naapsakki
    @Naapsakki Год назад +1

    Kütle az olduğu için gereken ısıya ulaşmamış, bence o saksıda başarılı bir çalışma olmuş

    •  Год назад

      Bence gayet güzel oldu. Sürekli yapıyorum bunu

    • @Naapsakki
      @Naapsakki Год назад

      @ kolay gelsin ben çuvalda yapıyorum çuvalda da güzel oluyor ama ülkemizde topraktaki organik madde hakkında çok bilgi yok yurt dışı kaynaklara baktığım da kompost hakkında binlerce video var bizim ülkemizde çok az bilgi paylaştıkça güzeldir başarılar dilerim.

  • @melisa6034
    @melisa6034 Год назад

    Hocam bahçenin kullanmadığımız bir yerinde direkt bahçe toprağına karıştırarak yapabilir miyiz? Bir de sebze atıklarını rondodan geçirerek bu süreyi kısaltabilir miyiz

  • @orhanoz6731
    @orhanoz6731 3 года назад +3

    👍👍👍👍👍

  • @ademkaraarslan3502
    @ademkaraarslan3502 3 года назад +4

    Paylaşım için teşekkürler. Sayın hocam toprak hastalıklarını ortadan doğal yolla kaldırmak için Azot regülatörleri, fotosentez gübreleri nasıl yapılır? Bahseder misiniz? Birde bitkilerin immün ( bağışıklık) sistemini doğal yollarla nasıl güçlendirebiliriz?

    •  3 года назад +3

      Rica ederim... değindiğiniz konuları da video çekerek anlatmaya çalışalım

    • @ademkaraarslan3502
      @ademkaraarslan3502 3 года назад

      @ çok teşekkür ederim.

  • @tolgasafiroglu4682
    @tolgasafiroglu4682 3 года назад +3

    Bilgiler için teşekkür ederim. Bir sorum olacak, bu şekilde kurulum yaptım ama 3 ay sonra açınca çoğu olduğu gibi olmasa da ilk günkü gibi duruyordu. Neden bu şekilde olmuş olabilir.

    •  3 года назад +1

      Denge doğru kurulmamış olabilir, olgunlaşma olmadıysa kahverengi malzeme fazladır.

  • @hilalingolgesinde831
    @hilalingolgesinde831 3 года назад +6

    Merhaba Hocam. Ben de şöyle bir uygulama yapmıştım. Bokaşi mantığı ile yiyecek artıklarını plastik şişeye koydum. Şişenin alt kısmına karton koydum suyunu alması için. 2 hafta hava almadan bekledikten sonra büyük ve sağlam bir çöp poşetinin içine önce toprak sonra çürümüş bitki atıkları ve üzerine de toprak koyup kapattım. Birkaç ay sonra açtığımda yüksek oranda parçalanmıştı ve mis gibi kokuyordu. Ama bu işlemi tek seferde uygulamıştım deneme amacıyla. Mutfak atıklarımı değerlendirmek adına sürekli uygulayabileceğim bir yöntem istiyordum. Sizin yaptığınız uygulamayı atıklar günlük çıktıkça ya da birkaç günde biriktirilerek uygulayabilir miyiz? Büyükçe bir kova ya da poşet olabilir belki. Ne önerirsiniz?

    • @hilalingolgesinde831
      @hilalingolgesinde831 3 года назад +5

      Kusura bakmayın oldukça uzun olmuş. Ama okuyan,ihtiyaç duyan insanlara da fikir verecektir eminim.

    •  3 года назад +2

      Bokashı kutusu yerine plastik şişe kullanmışsınız ve oluşan turşuyu bahçede toprağa gömmek yerine çöp poşetine koymuşsunuz, güzel uygulama olmuş. Bokashı konusundaki seri videolarda buna benzer uygulamalar anlatmaya çalışacağım. Bu sistem kapalı bir sistem, tek seferde kuruyorsunuz ve bir daha sisteme ekleme yapamazsınız.

    • @hilalingolgesinde831
      @hilalingolgesinde831 3 года назад +1

      Bahçe olmayınca balkon versiyonu oluşturmaya çalışıyorum kendimce. Videolarınız kaliteli ve bilgilendirici. Ufuk açıyor. Teşekkür ederim. Kompost konusundaki videolarınızı da merakla takip ediyor olacağı hocam. Kolaylıklar dilerim.

    •  3 года назад +2

      @@hilalingolgesinde831 Teşekkür ederim

  • @adem153pesces7
    @adem153pesces7 3 года назад

    Merhaba bahçedeki karıncalara ne yapılabilir

  • @osmanylmaz6255
    @osmanylmaz6255 2 года назад +1

    Hocam bu toprağı tohumdan biber domates ekiminde ve bu fideleri şaşırtma yaparken de viyollere toprak olarak kullanabilirmiyiz.. tek başına yeter mi bu toprak ilave bişey katmaya gerek var mi

    •  2 года назад

      Çimlendirme için yeterli olur, yetiştirme periyotunun ileriki aşamalarında gübre takviyesi gerekir.

  • @adal7631
    @adal7631 3 года назад +2

    Hocam marketlerden aldığımız saksı toprakları sinekleniyor nasıl önlem almalıyız.

    •  3 года назад +3

      O sinekler, sirke sinekleri gibidir. İşleri organik maddenin geri dönüşümü. Marketten alınan kompostlar tam olgunlaşmadığı için, içinde organik maddeler var. Bu sineklerde o organik maddeler için, zararlı değildir ancak kurtulmak için, malçlama yaparak, ortamdaki geri dönüşüme tabi tutulacak organik maddeleri onlara göstermemek gerekir. Saksıda ise, tabanı tamamen çakıl taşıyla toprak gözükmeyecek şekilde kapatın, kendiliğinden ortadan kaybolur.

  • @elifgurel5829
    @elifgurel5829 3 года назад +1

    👏👏👏💞👏

  • @mustafam541
    @mustafam541 3 года назад +6

    Bu gibi bilgiler bu mecrada yaygınlaşöalı ancak seyredilme oranları düşük oluyor. Nerede işe yaramaz, yanlış bilgi var o video çok seyrediliyor. Bu da bu gibi yerlerden doğru bilgi alınmasını engelliyor. Bir yerde görmüştüm, yorumlar ne kadar fazla olursa, youtube o kadar çok kişiye gösteriyormuş videoyu. Doğru mu bilmiyorum ama sizin bu videoların yayılması gerektiğine inanıyorum.

    • @mustafam541
      @mustafam541 3 года назад +2

      Bu bir destek yorumudur.

    • @mustafam541
      @mustafam541 3 года назад +2

      Bu bir destek yorumudur.

    • @mustafam541
      @mustafam541 3 года назад +2

      Bu bir destek yorumudur.

    • @mustafam541
      @mustafam541 3 года назад +2

      Bu bir destek yorumudur.

    • @mustafam541
      @mustafam541 3 года назад +2

      Bu bir destek yorumudur.

  • @ecenurg.6525
    @ecenurg.6525 3 года назад +4

    Evet haklısınız. Çok var ama bazıları sanki özellikle çok seyredilmesi için yapıyorlar. Mesela bir biber verimiyle ilgili video var 200 bini geçmiş. Baktım ne anlatıyor diye, naylon üzerine biberleri dikmiş, bir taraftan ekolojik-doğal diyor diğer taraftan, biberleri tek sıra neredeyse 50 cm aralıklı dikmiş. Bu şekilde biber dikilmeyeceğini herkes bilir. Şimdi bu videoyu bilgi için seyretmenin ne anlamı var!!!!!!

    • @jalemert4201
      @jalemert4201 3 года назад +2

      Bu tarz saçma sapan videolar çok var malesef

    • @JOHNDEERE-X9
      @JOHNDEERE-X9 3 года назад +3

      Valla ben onlarca farklı kanaldan organik tarım videoları izledim şimdiye kadar. Üstad Murat Hocam’ın kanalı; günlük hayatta gönül rahatlığıyla ve kat be kat verim alarak uyguladığım tek bilgi kaynağı bana göre. Sonsuz sevgiler Murat Hocam.Sizi çok seviyoruz. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Allah razı olsun. 🥰🥰🥰

    •  3 года назад +2

      İlginiz için teşekkür ederim

    •  3 года назад +1

      @@jalemert4201 Yapabileceğimiz bir şey yok malesef

    •  3 года назад +2

      @@JOHNDEERE-X9 Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim ancak üstadlık kim biz kim

  • @haticeadguzel8337
    @haticeadguzel8337 2 года назад +1

    Merhaba evdeki bitkisel atıkları bokashi kompost yapıp toprağa gömüyorum. Bokashi kompost hakkında da bir video yaparsanız sevinirim. Evsel atıklar ve tuvalet kağıdı rulosu ve yumurta kolisini biriktiriyorum. Elimdeki malzemeleri geri dönüştürebilmek ve çevreye bir katkım olsun istiyorum.

    •  2 года назад +2

      Çok doğru bir iş yapıyorsunuz tebrik ederim. Bokashi serisi yapacaktım ama bir türlü kısmet olmadı. İnşallah en kısa zamanda yapacağım.

    • @haticeadguzel8337
      @haticeadguzel8337 2 года назад +2

      @ teşekkürler bekliyorum .

  • @yesilbalkonn
    @yesilbalkonn 2 года назад +1

    Hocam kacirdimmi bilemedim sulama yapıyor muyuz aralarda birde ben kahverengi olarak sadece tuvalet kağıdı rulosu bu biriktirp kullanıyorum şimdiden teşekkürler

    •  2 года назад

      Bu sistem kapalı sistem sulama yapmıyoruz. Tuvalet kağıdı rulosu da olur, kuru yapraklarda olur.

    • @zeyneptastn9219
      @zeyneptastn9219 2 года назад

      Hocam merhabalar ben bu toprak video yu yeni izledim ben de yaptım fakat bahçemde ki agaç ların yaprak larından incir asma dut ceviz badem şeftali gül nar bu şekilde karıştırdım ve kagıt bir sira toprak bir sıra da yaprak olarak yaptım doğru olmuş mudur acaba şimdi de çok teşekkür ederim hocam

  • @ecenurg.6525
    @ecenurg.6525 3 года назад +2

    👌👌👌👍👍👍🙏🙏🙏

    •  3 года назад

      Teşekkür ederim

  • @sefikaemiri1656
    @sefikaemiri1656 3 года назад +1

    Hocam bende yaptım sonra olan toprâgi güneşe serip kuruttum çiçeklere kullanıyorum birde ayçiçek yağının tenekesine yaptım aynen benimkide azaldı ben üstüne tekrar ekliyorum mutfak atığını ve topragi

    •  3 года назад +1

      Bu sistem aslında kapalı bir sistem, daha sonra takviye yaparsak, yeşil ve kahverengi malzemeleri ayarlamak zor olabilir, denge kurulamayabilir. Alttakiler kompostlaşırken, daha sonra koyduklarınız aynı sürede komposlaşmayabilir. Çünkü karıştırma işlemi yapmıyoruz. Tabi, belli süre sonrasında boşluk oluşacağı için, alttaki kompostlaşan malzeme açılmadan üzerine takviye yapılabilir. İşin açıkcası yapın da hangi uygulamayla yapıyorsanız önemli değil, önemli olan doğaya karşı görevlerimizi yerine getirelim.

    • @sefikaemiri1656
      @sefikaemiri1656 3 года назад +2

      @ teşekkür ederim ben hiç birseyi çöpe atmam o dediğimin üstünede bi daha atmam

    •  3 года назад

      @@sefikaemiri1656 Rica ederim

  • @hanimkz6455
    @hanimkz6455 Год назад

    Büyük yogurt kovalarina yapılabilir

  • @dipsiz100
    @dipsiz100 3 года назад +4

    Pazarlarda dökülen sebzelerin bu şekilde belediyelerin yapması lazım hem gelir elde eder hemde doğaya faydalı olmasını sağlar

    •  3 года назад

      Yapan belediyeler var ama küçük belediyeler malesef bu tür bir uygulamaya girmiyor.