Yazılım Sektöründe Bir Matematik Mühendisi (İTÜ) | Nur Tarlakazan ile Röportaj

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 май 2023
  • 🐝 İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği (Çift Anadal Programı) mezunu Nur Tarlakazan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Nur hanım; kariyerinin başlangıcından beri yazılım sektöründe görev alıyor, matematik ve bilgisayar mühendisliğini harmanlayarak harika işler başarıyor.
    Değerli zamanını ayırarak davetimi kabul ettiği, bu sohbetin daha geniş kitlelere erişebilmesi adına paylaşım izni verdiği için kendisine tekrar teşekkür ederim.❤️
    #itü #matematikmühendisliği #çap #yazılımmühendisliği #yazılım #istanbultekniküniversitesi #röportaj #itümatematik #bilgisayar

Комментарии • 34

  • @alanur2004
    @alanur2004 Год назад +1

    Mükemmel, Ufuk açıcı ve bilgilendirici bir video🥳❤️

  • @mucahitcan9960
    @mucahitcan9960 Год назад +1

    Ana sayfama dusen video , gayet basarili 🎉

  • @acarhankayraunal
    @acarhankayraunal Год назад +1

    Verildiği görevi yöneticisine hiçbir ilerlemesini bile söylemeyip ona kalp krizi geçirterek yine de en iyi şekilde başaran bir yazılımcı da görmüştüm ama biraz hayal dünyasına kaçıyor gibi...
    Güzel röportaj olmuş!

  • @Sem_27
    @Sem_27 Год назад

    👏🏼

  • @derecebox
    @derecebox Год назад

    itü mat mühendisi profili iyi gidiyordu cmpe ile çap'ı duyunca bayılmışım baştan izlicem

  • @Yasardeniz234
    @Yasardeniz234 11 дней назад

    Peki pc isteyen biri itüde mat müh mü yazlamli yokda elektronik ve haberlesme muh mu?

    • @aylabalc2917
      @aylabalc2917 9 дней назад

      merhaba yaşar, bir velinin bu iki bölüm karşılaştırması için soru sormuştu ona cevap yazdım. senin de sorunu görünce sana da paylaşayım dedim. umarım sana da faydası olur. başarılar.
      Sayın velim, öncelikle sizi ve öğrenciyi tebrik ederim.
      Aslında bu sorunun cevabı dışarıda değil, doğru cevabı siz öğrenci ile beraber değerlendirip, onun isteği doğrultusunda yine beraber vereceksiniz. Başından şunu söylemeliyim ki ne seçerse seçsin, geleceği için endişe duyulacak bir durumdan çok uzakta, çünkü ortada büyük başarısı var ve her iki seçenek de ona güzel bir gelecek vadedecektir.
      Ben hangi bölümü tercih etmesini söyleyemem ama hangi bölümü seçerse ne gibi bir iş ortamında ve hayat yaşantısında olabileceği yönünden bir şeyler söyleyebilirim.
      Elektronik mühendisleri eğitimleri gereği donanım dersleri görürler. yazılım tarafında gömülü yazılım dediğimiz yazılım dersleri ağırlıklı olur. Nedir gömülü yazılım; yani daha alt/derin seviye yazılım, yani donanımla makine ile konuşmak için uygun olan dilleri öğrenirler. makine ile iletişime geçmeye çalışır onu fonksiyonel hale getirmeye çalışır. örnek vermek gerekirse bu bir fabrikadaki bant hatları da olabilir, haberleşmeyi sağlayan baz istasyonları gereçleri de olabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere bir elektronik mühendisinin öncelikli çalışma alanı donanımların olduğu fabrikalar olabilir, haberleşme istasyonları olabilir. yine bu açıdan bakınca savunma sanayisi gibi firmalar, yada otomobil, haberleşme ürünleri üreten fabrikalar gibi yerler ön plana çıkıyor.
      Matematik mühendisleri ise hesaplamalı dersler, istatistik, veri bilimine yönelik, yapay zekaya yönelik makine öğrenmesi denilen dersleri ve temel yazılım derslerini görüyor. Bu yazılım dersleri daha çok verilerin incelenmesi için, anlamlandırılması, optimize edilmesi gibi amaçlara yönelik oluyor. Örnek vermek gerekirse bankaların müşterilerinden topladığı veriler olabilir, e-ticaret sitelerinin satıcılardan topladığı veriler olabilir ve holdinglerin işlerini geliştirmede kullanacağı veriler olabilir. Dolayısıyla matematik mühendisleri de daha çok İTÜ'nün de bulunduğu maslak levent bölgesinde plaza gibi yerlerde, holdinglerde, bankaların genel merkezleri veya veri merkezlerinde, büyük e-ticaret sitelerinin merkezlerinde, sigorta, borsa veya finans kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler.
      Toparlayacak olursak, elektronik mühendislerinin çalışma ortamı daha çok şehrin dışındaki endüstri alanları iken, matematik mühendislerinin çalışma ortamı şehir merkezleri olarak öne çıkıyor.
      Tabi bu bütün öğrenciler için geçerli değildir. savunma sanayinde çalışan matematik mühendisi olacağı gibi, şehir merkezinde çalışan elektronik mühendisi de olabilir. vardır da. yukarıda söylediğim birincil çalışma ortamına örnekti.
      Dolayısı ile öğrenci daha sosyal bir karaktere sahipse, daha dış dünyaya dönükse matematik mühendisliğinden daha iyi bir tercih bulması zor olur. endüstri mühendisliği bile adı üzerinde birincil çalışma ortamları endüstri alanlarıdır.
      Ama öğrencinin elektroniğe ilgisi vardır, savunma sanayisi gibi bir yerde kariyer yapma hayali vardır, o zaman elektronik iyi tercih olacaktır.
      Bence bir de değerlendirilmesi gereken, uzaktan çalışabilme imkanı olan bir bölüm seçmek, kişinin hayat konforu için de oldukça değerli bir davranış olacaktır. Yani bir doktorun uzaktan çalışma imkanı ne kadar olabilir? Mühendisliklerde de benzer durum var. Bir inşaat mühendisi, bir makine mühendisi ne kadar uzaktan çalışabilir? Konuştuğumuz iki bölüme geleceksek, bir donanım üzerine çalışan bir elektronik mühendisinin de uzaktan çalışması limitli olacaktır. Ama bir matematik mühendisi internetin olduğu her yerde işini aksatmadan ilerletebilir. Açıkçası bunu da altın değerinde bir fırsat olarak görüyorum.
      Bunun dışında kazanç konusunda genel olarak çok bir fark olmaz, kişinin kendisi geliştirmesiyle doğru orantılı olarak geliri artacaktır ama zaten her zaman iyi kazanan küme içinde olurlar. Burada da önemli olan ne kadar iş yaparak o parayı kazandığı. Mesela kazancı için doktor olmak isteyen bir öğrenciyi bir gün sabahtan akşama kadar hastaneye götürüp doktorun çalışma ortamını ve temposunu görerek karar vermesi gerekir. Neyse ki bu açıdan bu mühendislikler İTÜ etiketi ile beraber oldukça şanslılar.
      Ekstra bir akıl vermem gerekirse; bölüm 1.lerine 2500tl aylık burs var, ama 1. sırada tercih etmesi gerekiyor. Eğer öğrencimiz iki bölüm arasın kalsa bile sıralaması daha geride olduğu için 1. olarak yerleşme ihtimali olan Matematik Mühendisliğini tercih ederse, belki böylelikle eğer 1. sırada yerleşirse 2500tl harçlık yapar kendine. Gelir üniversitede meslekleri daha iyi tanır; eğer ki yerleştiği puanı elektroniğe yetecek olsaydı ve elektonik okumaya devam etmek isterse, o zaman da bölüm değiştirebilir. hiç bir kaybı da olmaz, üzerine bursu da almış olur. Ama unutmasın 1. sıraya yazması gerekiyor ve 1. olarak bölüme yerleşmesi gerekiyor bursu olması için.
      Söyleyeceklerim bu kadar, umarım faydalı olur. Öğrencimizi de tekrardan tebrik ediyorum. Hiç dert etmesin, gönlüne ve aklına yatanı seçsin! Diğer tüm öğrenciler için de istedikleri yerlere yerleşmesini diliyorum.

    • @sudembulut
      @sudembulut  3 дня назад

      @@aylabalc2917Paylaşımınız için teşekkürler hocam, fikirlerinize ve iş ortamı analizinize büyük oranda katılıyorum :) Arada kalınan bölümler kesinlikle kaygı taşımaya mahal vermeyecek kadar kuvvetli etiketlere ve pozitif ön yargılara sahip🐥

  • @Yasardeniz234
    @Yasardeniz234 11 дней назад

    24:08 ben niye bu soruda arada kaliyorum ya itü mat muh/ytu pc

    • @Yasardeniz234
      @Yasardeniz234 11 дней назад

      Şey ne oluyor mesela o arkadaş çap yapmis(pek bilgim yok yanlus soruyor da olabilirim) mezun olurkeb diplomanin mat müh yazmiyor sadece pc de yaziyor olcaktir. Ama diger sadece mat muh okuyanlar bir zorluk cekmisler midir pc den mezun olmadigi icij yoksa kendilerini gelistirdigi surece öne atarlar mi kendilerini

    • @sudembulut
      @sudembulut  3 дня назад

      @@Yasardeniz234 Selam Yaşar, Nur Hanım’ın da videoda bahsettiği gibi, ÇAP öğrencisi olmamasına rağmen benzer rollerde yer alan pek çok İTÜ Mat. Müh. mezunumuz var.
      Diplomanda yazan bölümün ve hatta diplomanın varlığının bile önemini hızla yitirdiği günümüzde, yeniliğe adapte olabilme gücü yüksek bölümleri tercih etmek bence güzel bir motivasyon.
      İTÜ de YTÜ de gayet iyi okullar. Bu iki bölümün varış noktaları benzer olsa dahi yolculuğun biraz farklı olacağını bilerek, okurken daha çok keyif alacağın dersler içereni seçmeni tavsiye edebilirim.
      Lisans hayatında öğrendiklerini uygulayarak pratik hayata geçirebileceğin, fark yaratabileceğin yegane yerler kulüpler ve proje takımları olacak. İTÜ, 250’yi aşkın aktif öğrenci kulübü ve 100’ü aşkın proje takımıyla bu isteğe de çok güzel cevap veriyor.
      Erasmus, EELISA, Athens gibi pek çok uluslararası olanakla daha lisans hayatındayken global bir vatandaş olma yolunda öğrencilerini destekliyor.
      Sayılabilecek çok fazla avantaj/ dezavantaj var. Kişisel beklentilerimizi göz önünde bulundurarak + - listesi yapmak burada yol gösterici olabilir.
      Tercih döneminde başarılar!

  • @bahadirr9
    @bahadirr9 Год назад +1

    Pc ile çap yapmasaydı da yazılımda bu kadar ilerleyebilir miydi ? Ya ytü mat müh yazacağım ya da 16k dan mezuna kalacağım çünkü başka pc yok

    • @sudembulut
      @sudembulut  Год назад +1

      Selam Bahadır🌸 Nur Hanımın da videoda söylediği gibi, bilgisayar ile çap yapmadığı halde yazılım-bilişim sektörüne yönelen çok fazla mezunumuz var. (mezunların çalışma alanlarını incelemek için LinkedIn güzel bir platform olabilir.) Mezunlarımızı, iş analistliği gibi görece sosyal alanların yanı sıra salt yazılım alanında, savunma sanayi gibi sektörlerde de görebilirsin. Donanım kısmına inanılmaz derecede tutkulu değilsen matematik mühendisliği senin için biçilmiş kaftan olabilir. İTÜ-YTÜ gibi okullarda güzel bölümlere girebiliyorken mezuna bırakmak, bence kötü bir fikir. Sınava hazırlanmaya ayıracağın koca bir seneyi, çok daha güzel ve eğlenceli şeyler öğrenmek için harcayabilirsin.Geçen sene ben de benzer hislerdeydim, bu yüzden bu denli uzun bir yorum yazma gereği duydum🧚🏻 Tercih döneminde başarılar!

    • @Blitzydudee
      @Blitzydudee Год назад

      Ben de 16k yaptım bu bölümü düşünüyorum. Bölüm ve üni hakkında neredeyse hiç kötü yoruma denk gelmedim bayadir da arastiriyorum. Bence mezuna kalmaya gerek yok burası tutuyorken

    • @bahadirr9
      @bahadirr9 Год назад

      @@Blitzydudee evet bende gelmedim yazılımda ilerlemek istediğim için bu kadar matematik köstek olur mu diye düşünüyorum da sanmıyorum. Sen ne yapmayı düşünüyorsun

    • @Blitzydudee
      @Blitzydudee Год назад +1

      @@bahadirr9 bolumu okuyan birkac kisiyle konustugumda o kadar ağır matematigin finansa yonelirsen birebir işe yarayacagini, eger yazilima yonelirsen de algoritma programlamada ise yarayacagini soylemislerdi. Bana da mantıklı geldi açıkçası. Ytu ehm ile matmuh arasinda gidip geliyorum. Hangisini başa yazsam diye düşünüyorum şu an.

    • @utkubascakr7992
      @utkubascakr7992 Год назад

      ​@@Blitzydudeeben de aynen senin gibi ytü ehm ile ytü mat müh arasındayım aynı şeyi yaşayan birini görünce yazayım dedim karar vermek zor ama bence tam olarak ne istediğini bir düşün bence eğer kullanıcılara sunulucak tarzda yazılımlar yapmak istiyorsan mat müh ama elektronik şeylerin yazılımını ve tasarımını yapmak istiyosan ehm yaz

  • @omercandan9787
    @omercandan9787 4 дня назад

    itü matematik mühendisliği mi ytü bilgisayar mühendisliği mi yazalım

    • @sudembulut
      @sudembulut  3 дня назад

      @@omercandan9787 Seni tanımadan “şunu yaz” demem doğru olmaz ömer :( Her kafadan bir sesin çıktığı bu dönemde doğru tercihi yapabilmek çok zor biliyorum, kendini tanımak burada çok önemli. Okulları ziyaret ederek uluslararası olanakları, kulüpleri ve proje takımlarını değerlendirmeni; bölümlerin ders programlarını, mezunlarının çalıştığı pozisyon ve şirketleri inceleyerek ileride yapmak istediğin şey ile bağlantı kurmaya çalışmanı tavsiye edebilirim belki.