Arkadaşlar selam, öncelikle bölümleriniz hepinize hayırlı olsun. Birkaç konuya netlik getirmek istiyorum. 1- Bilgisayar mühendisliği neden düştü? -> Bilgisayar mühendisliği akımı haddinden fazla büyümüştü ve en kötü okullara dahi açılıp her okulda kontenjan artışına gidilmişti, bu da sektörün balon gibi şişmesine sebep oldu öğrenci bazında. Bu alana olan rağbetin azalması sizin için bu açıdan iyi, en azından dengeye gelir. 2- Bilgisayar mühendisliği tercih etmeyen öğrenciler temelde üç alana dağıldı bana kalırsa 1- tıp 2- elektrik 3- makine/uçak bu kararlarında tabii ki sektörlerin güncel durumu da etkili olmuştur. 3- Videoda tıp okumanın kolay olduğundan bahsetmiyorum, bunu videoda alltaki açıklamalar ile de defalarca söyledim. Bahsettiğim konu tıp zorluğu ve mühendislik zorluğu tamamen farklı şeyler. Tamamen şahsi fikrim, bilgisayar mühendisliğindeki aktif öğrenme sürecinin daha zor olduğuna inanıyorum. Ancak bu tıp veya doktorluk kolay demek değildir.
Videoyu kendim adına gururla izledim. Bölümü araştırma sürecinde çok iyi analiz ettiğimi, söylediğin şeyleri zaten bildiğimi ve bunları kabul ederek bu bölümü yazdığımı fark ettim
çok güzel bir video olmuş eline sağlık.insanlar genelde kendi bölümünü subjektif anlatıp kafa karıştırılar ama sayende pc müh.hakkında kafamda bir profil oturtabildim...ayrıca şunu eklemek istiyorum bence sen gerçekten de kendi işini kuranlardan olacaksın...insanlara yardım etme isteğin,insanların yaşadığı sorunları algılayıp çözmek istemen çok içten bu da seni daha öne geçirecek çünkü anladığım kadarıyla en önemli şey bu 'sorunu görüp çözebilmek'.
Sektörde 20 yılı devirmiş biri olarak şunu net söyleyebilirim ki bütün sektörler yapay zekadan etkileniyor/etkilenecek ama en cok kesinlikle IT sektörü etkilenecek. Hatta ilk sırada yazılım diyebilirim. Yapay zeka oncelikle matematiği belli, standart, otomasyona yatkın işleri doğası gereği daha kolay yapabilecek. Düşünün chatgpt yi yazanlarlarda bilimsek kod yazan developerlar. doğal olarak ilk önce kendi işlerinde test ediyorlar. Dikkat edin tanıtımlarında bile hemen kod ornekleri sunuluyor. Şean en cok kullanatn IT calışanları bile yapay zekayı eğitmeye devem ediyor. Önce kendi ayağımıza sıkıyoruz ama vunun başka yolu da yok gibi. Dolayısdıyla şunu sen diyebilirim bu sektörün JUnior ihtiyacı cok hızlı bir şekilde azalıyor / azalacak. Dolayısıyla bilgisayar mühendisi olmaktansa başka bir domainde uzmanlşmayı tercih edin ve IT yi seviyorsanız o alana IT teknolojilerini uygulamaı öğrenin. Tek başına IT uzamnı olmak artık zaman gectikce değersizlesecek. Cok zirve olanlar zaten sistemleri otomatikleştirip yapay zeka ile kullanıalabilir hale getirecek. Kendi alanın uzmanı IT ye yakın kişi,lerde bu sistemleri kullanarak değer uretecek. Yıllar gectikce IT dünyası calışanları emekli edip bitirecek. Şuan bile büyük şirketler yapay zake sebebiyle elemen cıkartıyor. Bu nedenle diğer yorumlarda görmüştüm Tıp a puanım yetiyor ne yapmalıyım diye sormuşlar. Cevabı kesinlikle TIP yazmalısın. TIP okurken bilgisaylar ogren yazılım ogren yada ogrenme yapay zejkayı kullnarak TIP da uygulama yoları bul vs vs vs. Son sözüm tekrar şu oldun Sadece IT sizi kurtarmaz. yapay zeka ve ya no-code ürünlerle zaten bu alandaki ihtiyalarınızı giderirsiniz ama diğer domainlerde hala bircok yerde insan calışmak durumunda.
@@EnessKurtt Benim kastım da zaten sosyal medyadakiler arasında daha çok. Ama köle olduğunun farkında olmayan, gerçekçi olmayan süzme zekalı nerdler çoğunlukta.
18:38 de bahsettiğin şey Aşırı Mühendislik oluyor. Örnek olarak, bulaşık makinesine dönüş hızı, su harcama limiti gibi saçma şeyler eklemek gibi. Normal mod koy, adam moda tıklasın makine çalışsın yeter fazlasına zaten gerek yok. Bahsettiğin şeyde haklısın, aynısını bazen kendimde yapıyorum. Video güzel ve açıklayıcı olmuş
Bilgisayar mühendisliğini sadece puanım tutuyor diye değil de büyük hayalleriniz varsa yazın. Yazılımla yatıp kalkmayan, kendi projeleri olmayan biri başkasının işçisi olur. Şirketlerin bilgi işlem bölümlerinde dünyaları kurtarsanız alacağınız maaş bellidir. Dolayısıyla hangi mesleği seçecekseniz önce o mesleği yapan bir kaç kişiyi dinleyin gerçekleri görün ona göre yolunuzu çizin. Yıllarca okuyarak kazandığınız puanınızı ileride seveceğiniz bir meslek için kullanın.
Ben oyunları da bilgisayarla uğraşmayı da çok seven biriyim, kendi projelerimi oluşturmak uygulama ve özellikle oyun yapmak beni aşırı çeken bir şey. Ama sektördeki rekabet beni geri çekiyor, tıp okusam garanti olacak gibi geliyor ama ne düşünürsem düşüneyim bilgisayar mühendisliği düşüncesini aşamıyorum. Bir 12.sınıf olarak hedefimi bu yöne doğrulttum doğru mu yapıyorum bilmiyorum, kafam çok karışık.
@@Tsukkishima_- Başkasına attığım yorum sana yardımcı olur belki sorun olursa sorabilirsin buradan. 65k para değil çünkü büyük bir şehirde 0 dan başlıyorsan hayata. Pratisyen hekim 70-80 asistan 120 uzman 150+ alıyor tıpla mühendislik arasındaki uçuruma bak doğuda 29k ile girmiş yeni mezun tıpçı tusu kazanırsa 100+ banko kazanacak 1k yapmış prestijli üniden yeni mezun mühendis en iyi ihtimalle 60-65 alacak işin daha komik tarafı hemşire polis zabıta bekçi memur maaşları da çok hızlı tırmandı. İnsan düşünüyor bu kadar derece yaptım bu kadar strese girdim zor bi okul bitirdim ve ilk maaşım hiçbir şey yapmayan bekçiyle denk olacak :D. Ben de mühendislik öğrencisiyim pandemide tercih yaptım o dönem sağlık sektörü dipteydi maaşlar düşük çalışma şartları çok ağırdı mühendisler evden esnek çalışıp uzman doktordan belki 1,5-2 kat fazla kazanıyordu konuştuğum hiçbir doktor tıp yaz demedi aksine çoğu yazma dedi sonra 3 yılda sektör değişti mühendislikler çakıldı sağlık uçtu. Benim tavsiyem ilgi alanını bul linkedin aç hedefin olan okuldan mezun mühendisleri darla sorular sor imkanın varsa bir mühendisin yanında 1 gün geçir sonra aynı şeyi doktor için yap bir işi yerinde görünce kafanda oturuyor ilgi alanı mevzusu. Mühendislik bu kadar mı berbat durumda çok gömdüm gibi oldu ama biraz diş sıkıp iyi şirketlerde yükselirsen uzman doktor maaşlarına da aşağı yukarı bir tıpçıyla aynı yaşta ulaşırsın biraz daha şanslıysan süreç hızlanır ve tıp yazan arkadaşın asistanken sen yönetici olup 150 bandında takılmaya başlarsın. Kısa özet: Hayatını geçireceğin iş ortamını git gör deneyimle kararını ver.
@@cagatycaglr ilgi alanı açısından internette birçok video izledim bilgisayar mühendisliği ile ilgili. Tıpa ilgim var fakat doktorluk çekmiyor beni. İlgi alanım tamamen bilgisayar mühendisliği yönünde şuan. Ama dediğin gibi şuan tıpın okuması zor olsa bile mezun olduğunda hayatını maddi yönden garanti altına alması düşündürüyor beni bilgisayar mühendisliğindeki rekabet ortamı ve o rekabet ortamında öne çıkıp çıkamayacağımın ise bir muamma oluşu yüzünden karışık kafam. Ama içimden bir ses bilgisayar mühendisi olursam işimi sevgiyle yapacağımı söylüyor
@@Tsukkishima_- iyi bir mühendis zaten doktor kadar kazanır aşağı yukarı hatta biraz daha şanslıysan çok daha genç yaşlarda ekip lideri başmühendis genel müdür gibi yerlere gelip daha fazlasını da kazanabilirsin. Evet para çok önemli geleceğimizi düşünmeliyiz ama hastane ortamından nefret eden biri sırf parası için o işi yapamaz aynı şey mühendislikte de geçerli sırf remote çalışma dolarla maaş diye cs okuyan adam mutsuz olur para kısmını tabii ki düşün ama en çok da çalışma hayatını düşün ve imkanın varsa git yerinde gör imkanın yoksa oluşturmaya çalış linkedinden mühendisleri darla. Atıyorum itü bilgisayar istiyorsun sonra da peak gameste çalışma hayalin var gir linkedine arama kısmına yaz itü comp eng peak games çıkan kişilere bağlantı yolla bağlantına da not ekle böyle böyle lise öğrencisiyim bölüm ve iş hakkında çok kısa zamanınızı alabilir miyim birkaç sorum var da bla bla bla şeklinde
@@cagatycaglrYeni iyi üniversitede okumuş mezun 50k ya bile iyi diyor hatta.Çoğu asgariyle başlıyor ama 2 3 yıl filan sürüyor sanırım bu süreç.Sonra yükselmeye başlıyor.Fiziksel açıdan çok rahat bir meslek(doktorluga göre) ama iyi maaşlar 30 a dayandığında başlıyor,belki o sorun olabilir. memnun musun okuduğuna yoksa sektördeki belirsizlik korkuttugu için keşke sağlık sevseydim diyor musun?
otonom iha projesini ağustos sonuna kadar yetiştirebilmek için dün 4 saat uyudum. bu mesleğe aşık olmasam yapılacak iş değil. pişman değilim bundan zevk alıyorum. keşke kendimi dijital ortama aktarabilseydim, o zaman uyumaya ihtiyacım olmazdı.
Benimde küçüklük hayalimdir.Bilgisayar müh olup işime aşık bir şekilde günlerce, haftalarca savunma sanayi projelerinde çalışmak.Şuan 12.sınıf öğrencisiyim ya düzgün çalışıp bilgisayar müh olucam ya da hiç çalışmayıp polis özel harekat(Pp'ne bakılırsa seninde askerliğe,polisliğe ilgın var :d) Yaşamış görmüş biri olarak sana göre hangisini tercih etmeyelim ??? Senin tekrar seçme şansın olsa hangisini seçerdin ??
@@Vatan8192 özel harekat olmak benimde hayalimdi ama orada torpil dönüyor diye duyum almıştım (gerçi türkiyede nerede dönmüyor ki) ama çok istiyorsan olursun bence. ikisi de çok güzel hangisini çok istiyorsan onu ol, kendine sor hangisini seçmeliyim diye. bu arada üni projesini kastetmiştim tecrübem yok aga benim :D
3 yıl tecrübem var, bilgisayar mezunuyum. tecrübenin 2 yılı prestijli eticaret firmasında. maaşım temmuz zammıyla 65bin oldu. yeni mezun arkadaşlar 65k başlangıç falan zannetmesin bence. anca savunma sanayi, banka ya falan girmeniz lazım o parayı yeni mezun olarak görmek için. videodaki bütün bilgileri destekliyorum. hepsi doğru. benim zamanımda puanım tıp'a yetmiyordu ama şuan tıp ve ceng arasında kalsam şuanki aklımla tıp seçerdim. sorduklarınıza cevap yazdım ama çıkmıyor...
@@ardamansuroglu5793 yazılıma aşırı bir sevgin varsa veya çocukluktan kod yazmaya başlamış, atılgan fişek biriysen bilgisayar. garanti olsun, işsiz kalma ihtimalim olmasın, doktorluk yapabilirim diyorsan tıp. ben tıp yazardım.
@@ardamansuroglu5793Eğer doktorluğu yapabileceğini düşünüyorsan , kesinlikle tıp seçmelisin. Bitirmenin zor olması sizi yanıltmasın , en azından okul sınırları içerisi zor. Bilgisayarda sanki tüm dünya üstünüze geliyomuş gibi oluyo. Dışardaki hayat o kadar zor. Bunun mesleği sevmekle alakası olduğunu düşünmüyorum. Ben günde 18 saat pc başında problem çözsem 4 saat uyur tekrar başlarım , o kadar seviyorum işimi ama hala çok zor :)
@@Nemesis-o8e özel sektörün merkezi istanbul olduğu icin istanbul derdim, savunma sanayi icin ankara olabilir Onun dışında itü odtü arasında belirgin bi eğitim farkı olduğunu düşünmüyorum, ytüyü onların arkasına koyardım
cok iyi bi video olmus kafamdaki cogu soruyu cevapladigin icin tesekkurler cevremde hic bilgisayar muhendisi tanidigim olmadigi icin meslek hakkinda hic bilgim yoktu
Sektörden sesleniyorum hem Türkiye hem globalde piyasa çok kötü. Allah herkese kolaylık versin özellikle ilk işini arayanlara. Bitcoin gibi sisirdiler ekonomik daralmada patladı meslek.
Abi kısa sürede boş cümlelerle yormadan bu kadar şey anlattığın için teşekkürler, bu yüzden takipçinim 🤙 İyi bir sıralamam vardı ama kafam karışıktı, sayende bazı şeylerle ilgili görüşlerim de netleşti çok teşekkür ederim 🙏
Abi çok güzel anlatmışsın sesine sağlık ama bana Erzincan Şanlıurfa Antep Malatya gibi yerlerde bilgisayar mühendisliği geliyor benim hobim yoktu sadece meslek ilgimi çekiyordu batıda gelmediği için çok kararsızım şuan hem mühendislikten korkmaya başladım hem gelecek kaygısı her konuştuğum kadın mühendis önermiyor hemşirelik de yazıcam ama doğal olarak ailem de ilk bilgisayar mühendisliği yazacağımı düşünüyor o kadar çok kararsızım ki hem dilimin iyi olmaması hem hiçbir mesleğe kendimi yakın hissetmemem berbat bişey..
O kadar ayni durumdayız ki hemşirelik mi mühendislik mi arada kaldım çok farklı alanlar aslında, mühendisliği yakın hissediyorum ama yapabilir miyim tedirginim hemşirelik hic istemiyodum ama garanti meslek vs vs
@@nnurssena ya resmen aynı kafadayız sağlık mı mühendislik mi .kendimi her zaman mühendis olarak hayal etmişimdir ama sekördeki yarış gözümü korkutuyor , hemşirelik ise yorucu ama garanti bir meslek Ne yapacağımı bilmiyorum delireceğim heralde 🤡
Merhaba, bilgisayar mühendisi olarak sektörde bir yıl geçirdikten sonra işten ayrılıp akademiye geçme kararı aldım. Ne yazık ki işe başlarken 20-25 arası maaşla başlatan bir sürü şirket var ki bu şirketler bilgisayar mühendisi ayrıldıktan sonra yerine yenisini aynı parayla alabileceğini gayet iyi biliyor. Şu an sektörde gerçekten şişme var ve 3 5 yıla daha da şişecek. Umarım bu alanı tercih edecek arkadaşlar mezun olduğunda iş bulma sıkıntısını derinden yaşamazlar.
Merhaba hocam, Azerbaycan'dan Atlas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girmek istiyorum. Sizce nasıldır? Matematik benim için sorun değil, ancak böyle bir plan yapmadığım için şu an biraz hazırlıksızım. Daha önce alaylı bir şekilde öğrendiğimden matematik bilgim sadece lineer denklemlerle sınırlı. Aslında cebiri hızla öğrenebiliyorum, ama şu anda yeterince zamanım yok. Eğer yeterince çalışırsam ve temeli cebir ya da trigonometri olan konuları araştırıp öğrenirsem, sizce Kalkülüs 1 dersini geçebilir miyim? Fizik ve kimyayı halledebilirim. Önceden kendim C++, Python ve algorithmic complexity konularını öğrendim. Bir projeli kursda data science-da ne iş yapıldığını da öğrendim. İngilizcem iyi seviyede, günlük olarak aktif bir şekilde kullanıyorum. Yakın zamanda A1 seviyesinde Almanca kursu aldım ve ileride Almanya'ya yatay geçiş yapmak isterim, ancak biraz hayal gibi görünüyor. Üniversitenin sitesinde Kalkülüs 1 dersinin açıklaması şöyle: Fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türevler, türevleme kuralları, türevlerin uygulamaları (uç değerler, fonksiyonların grafiklerini kabaca çizme), belirli integraller, kalkülüsün temel teoremi, integralleme yöntemleri ve düzlemdeki bölgelerin alanları. Teşekkür ederim.
Sevgili genç arkadasım. Meslekte 30 yıl geçirmiş bir abin olarak seninle bir röportaj videosu çekelim isterim. Sanırım genel olarak genç meslektaş ve meslektaş adaylarının mentorluğa ihtiyacı var. Bana ulaş lütfen. Sevgiler.
DÜNYADA ÜRET VE SAT, GELİŞTİR VE SAT DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR.. ALDIĞIN EĞİTİM ÜRETMİYORSA, ARA BİR EĞİTİM OLUR. BİLİM VE TEKNOLOJİ ÇOK HIZLI İLERLİYOR. SÜREKLİ KENDİNİ GELİŞTİRMEK ZORUDASIN. HERKES SON HIZDA YARIŞIYOR.
@@alisparsadeceisicin2369 turkiyede stajyer beleş işci.aslinda sizi istemiyolar ama beleş olsun kotü olsun diye aliyolar e tabi o kafayla alinca hicbirşeye dokunamiyosunuz
Çok doğru ve güzel bir video olmuş. Bir noktada katılmıyorum. Şuan sektördeki daralmanın gpt'den ziyade küresel krize dayandığını düşünüyorum (Sonuçta piyasada para akmazsa ve bilginin paraya dönüştürülebileceği bir ortam olmazsa yazılımcının ne kadar yazılım bildiğinin bir önemi de olmaz ). Yani benim gözlemim gpt'nin herhangi bir insanın yerini aldığı yönünde değil, eskiden nasılsa en az o kadar adam gerekiyor projede var olan problemleri çözmek için .
Ben şu noktada katılmıyorum, Avrupa'da ve Kanada'da durum bizden de kötü dolayısıyla her ülke ekonomik buhran içinde olmadığı için sadece ekonomiye bağlayamam. Bir de şu an chatGPT nin etkisini görmediğimizi varsaysak bile videoda 5 yıl sonra mezun olacak insanları baz aldığım için şunu net bir şekilde diyebiliriz ki yapay zeka çok şey degistirecek
Siz hangi alanda ilerlediniz. Ve hangi dilleri biliyorsunuz? Projeden kastınız nitelikli iyi bir proje mi yoksa normal seviyeli projeler mi yapmak? Sizler Aselsan stajına girmeden önce yaklaşık kaç proje yaptınız? Cevap verirseniz çok sevinirim. Bu arada başarılar dilerimm
9:24 burada bahsettiğinin sebebi genelde okulda o dilin genel yapısı öğretildiğinden (C de *ptr, Java implements vs.) kaynaklanır çünkü örnek olarak, bir oyun firması OpenGL kullanır grafik için ama okul OpenGL öğretmez bu yüzden proje isteniyo. Günümüzde de yazılımcı fazlaca çoğaldığı için artık standartlar çok daha yükselmiş durumda (ne yazık ki)
tıp ve pc muh arasında kalmış birine neyi tavsiye ederseniz peki, veyahut bu meslekler haricinde bakmami önerebileceginiz bir meslek var mı? sıralamam 8.5k ve cidden çok aradayim cevaplarsanız sevinirim en azından bi fikir olur benim için de.
Ben 5. Sınıftan beri bilgisayar mühendisliği istiyorum iki yıl onun için mezuna kaldım ve 48 k sıralama geldi yinede yazicam kısacasi küçüklükten beri sevdiğin ve hevesle yapacağın mesleği yaz ne olursa olsun , sıralama iyi diye yapamaiyacagin bir meslek yazma @@futbolefsaneleri5097
@@futbolefsaneleri5097 Şans eseri video karşıma çıktı ve kendi yorumumu yine şans eseri gördüm. Bildirimlerim kapalı olduğu için göremedim. İnşallah hakkınızda hayırlısı olmuştur :) (Mantık kurup hesaplama yapmayı seven için Mühendislik. Öğrendiğini tecrübe ve aklıyla harmanlamak isteyen için Tıp)
65 70 k ile başlayan kişi sayısı gerçekten az birçok kişinin asgari ücret ve altı ile başladığına şahit oldum bilgisayar mühendisliği bitirip.Kendinizi geliştirmeye baksada dediğiniz rakamlar başlangıçta az sayıda
Çok teşekkür ederim tam aradığım video geleceğimi deyiştiren bir video olucak büyük ihtimalle umarım senin gibi kendimi geliştirmiş ve gerçekleri gören bir insan olurum ❤
Hocam bence gayet güzel anlatmışsın ancak bilgisayar mühendisi, yazılımdan ibaretmiş gibi anlaşılmış olabilir. İşin donanım, siber güvenlik, it gibi başka alanları da var. Herkes yazılımcı olmuyor
Yazılım mühendisliği öğrencisiyim. Sektör aslında farklı bölümlerin de yazılım alanına kaymasıyla da bence daralıyor. Artık endüstri mühendisliğinde bile öğrenciler yazılıma yönebiliyor ve yazılım dersleri alıyorlar.
Hocam merhabalar,şuan yks öğrencisi olarak yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasında git geldeyim sizce yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasında çok fark var mı?Kararsız olmamın sebebi ise bilgisayar mühendisliğinin sıralamasının yazılıma göre daha düşük olması.Teşekkürler.
meslek seçiminde tek kıstası para olan yüzeysel tipler. ciddiye alınacak halleri yok, hatta bazı açılardan iyi ki de öyleler. hangi işi yaparlarsa yapsınlar vasatlığın dışına çıkamayacakları için istemsizce rekabeti kolaylaştırarak idealist insanların aralarından sıyrılıp parlamasına yardımcı oluyorlar. ancak bu tipler günlük hayatta sürekli karşılaştığımız işbilmezlikten kaynaklanan problemlere sebep oldukları için zararlılar da. üstüne üstlük nepotizm ve işveren konumundaki aptalların yanlış seçimleriyle yukarıda yazdığım faydaları da tersine döndürebiliyorlar. hele bazıları sırf ağzı laf yaptığı için kendileri gibi vasat işverenler sayesinde hak edenlerin yerini işgal ediyor. iki tarafı keskin bıçak.
Zaten bu videoda söyledikleri iyi bir araştırma yapıp bu bölüm hakkında bilgisi olan insanlarla konuşan kişilerin gayet de farkında olmaları gereken şeyler. Eğer bu videoda söylenilen şeyleri bilmeyen veya farkında olmayan kişiler bilgisayar mühendisliği olarak bambaşka şeyler hayal eden kişilerdir(amerikan rüyası misali).
eline sağlık güzel olmuş video da kafada algoritmayı oturtmak kısmını tam olarak anlamadım dediğin algoritma şematik diyagramlarla olan algoritmamı yoksa belli dillerin kendine özel algoritmaları var pythonın bir kaç tane vardı(bubble sort,selection sort,insertion sort,merge sort,DFS,BFS vb) onlar mı cevaplarsan sevinirim
@@EgeDalgin07 selamlar, saydığın algoritmalar sorting algoritmalarıdır ve python'a özel değildir. Algoritmik düşünmek aslında genel bazı kavramlara hakim olmak time complexity , data structures , oop ... gibi. Bunların hepsi birleşince zaten genel bir projede nelere dikkat edilmeli öğreniyorsun. Kafanda oturması adına leetcode websitesine bakabilirsin.
Oyun tasarım okuyabilirim diye düşünüyorum ya da bilgisayar mühendisliği, galiba bilgisayar mühendisliğinde daha fazla şey görebiliyoruz bu yüzden bilgisayar mühendisliği daha mantıklı gibi geliyor. Her neyse çok fazla faktör, var okuduğum şehirde oyun tasarım yok ilk sıra bilgisayar mühendisliği olacak gibi duruyor. Daha zaman var bakalım. Sizce hangisi daha mantıklı?
Genç bilgisayar mühendisi adayı arkadaşlar, Chat-GPT onların işine öğrencilik hayatlarında çok yaradığı için ve sürekli "yapay zeka ile yazılımcıya gerek kalmayacak" dedikoduları yayıldığı için, yazılım firmalarında Chat-GPT'nin veya türevlerinin aktif kullanıldığına dair bir yanılgı içerisindeler,19. dakika daki konuşmaya bakarsak, bu kardeşimizin de aynı yanılgıya düştüğünü görebiliriz. Yapayzeka web ve mobil sektörü dışında yazılımcılar üzerinde neredeyse hiç etki yaratmadı, özellikle seviye yükseldiğinde Chat-GPT ve türevleri bize gram yardım edemiyorlar(İşin yasal boyutlarına hiç girmiyorum çoğu firmada kullanımları yasak). Bu kardeşimiz yaşına göre çok bilgili fakat yazılımcının sektördeki durumu hakkındaki fikirlerini %100 doğru diye algılamayın, o taraflarda kendiside tecrübe kazandıkça fikirleri daha da doğrulaşacaktır. Onun dışında güzel bir video olmuş, arkadaşa başarılar dilerim.
@@aknkrstozkn Hocam merhaba ben bilgisayar mühendisliği 2. Sınıfı bitirdim alan seçip uzmanlaşmaya başlamam gerekiyor ancak ne seçmem gerektiği konusunda kararsızım. Back end seçmem sizce mantıklı olur? Dediğiniz gibi chat gpt en çok Web ve mobili vuruyor. Bu saatten sonra back end öğrenmeye çalışmak doğru olur mu?
Yurtdışında bilgisayar mühendisliği okumayı planlıyorum ancak normalde sözelciyim, sayısal bilgi eksikliğine rağmen bölüme tutunmak mümkün mü? Bölümü okuyan bir kardeşim yada bir büyüğüm konu hakkında aydınlatırsa sevinirim.
Üstat tıp yükseldiği için mi bilgisayar müh. sıralamaları düşmüştür yoksa genel olarak mühendisliklere ilgi mi azaldı ve sonraki seneler bu hep böyle mi olur?
@@SerotoninBey bilgisayar mühendisliği tercih etmeyenlerin temelde üç alana kaydığını düşünüyorum. 1- tıp 2- havacılık / makine 3- elektrik . İlerleyen yıllarda da böyle olacağını düşünüyorum. Bilgisayar mühendisliği çok şişti.
@@MustafaTopcu0Sence bilgisayardan farklı ne seçilebilir ki?Tıp diş istemiyorum zaten müh dışında aklima pek bir sey gelmiyor.İyi ünide bilgisayar müh dışında daha fazla issizlik sıkıntı vs var gibi."Elektrik-makina-bilgisayar" sence bunlar mı yoksa başka bir şey mi?Bunlarsa kendi aralarında nasil bir sıralama yaparsın yardimci olur musun
@@Hermi_hermione knk mühendislik için en iyisi bilgisayar elektrikçi arkadaşlar direkt makine gibi cihazın kendisiyle ilgileniyor ancak bilgisayarda iş imkanı çok daha fazla netflix trendyol amazon vs çalışabilirsin daha birçok web developer arayan küçük büyük şirket var bilgisayardan şaşma ancak bilgisayar seçeceksen de işini adam gibi yap stajını yap ortalamayı 3 üstünde tut
@@Hermi_hermione rica ederim şu sıralar yapay zeka vs gelecek diyorlar ancak kodlarda yapay zeka kullanmak yasak ve güvenlik açığı yaratıyor hiçbir şirkette yapay zekayla kod yazan mühendis yok hatta google yazılımcılarını uyardı yazdığınız kodlar aynı yapay zekanınkilere benziyor ne halt yiyorsunuz diye tercih döneminde de bu aklında olsun işim elimden gidecek kodu yapay zeka yazıyor zaten diye düşünme.
network açısından önemi var. onun dışında aşırı önemli denemez. akademiye atılcaksan belki önemlidir ama onu da yurt dışında yüksek lisans yapıp halledersin belki. Yani adı pek bilinmeyen okula gidersen ekstra proje yapman gerekir ilk işe girmek için. Ondan sonrası zaten skor eşitleniyor. Hatta fazladan proje yaptığın için öne bile geçersin belki de. Bilgi açısından zaten hakkari'de okusan bile sıkıntı yok. internet var.
peki bölüme görece geç başlamak hakkında ne düşünüyorsun? tıptan buraya geçmeyi düşünüyorum ama geçersem 22 yaşında bölüme başlayacağım. bu da haliyle kafamı karıştırıyor.
@@MustafaTopcu0 öncelikle cevap verdiğin için teşekkür ederim. aslında tıp fakültesine gitmeyi hiç istememiştim. sınavda hatrı sayılır bir başarı yaptığımı gören ailem zorla " başlayınca seversin " diyerek burayı yazdırdı, ben de o zamanlar hayır diyemedim. Şu an amfi olsun labaratuvar olsun ayaklarım ters gidiyorum. Önlüğüm bile nerede bilmiyorum. Bir de hastanede görev alan doktorları gözlemleme şansına sahip oldum ki bu da bana "acaba ben ileride böyle bir şekilde mi mesleğimi idame ettirmek istiyorum?" sorusunu sordurttu. cevabım da hayır oldu. (tabi ki bütün bölümleri göremedim ama çoğunluğunu gördüm diyebilirim) kısaca burayı benimseyemeyeceğimi hatta yapamayacağımı anladım ve devam ettirmek istemiyorum.
22 yaşında bölüme başlaman tabii ki video bahsettigim gelecek problemini getiriyor ama bilemiyoruz ne olur. Onun dışında sonuçtan bağımsız cesur kararın için tebrik ederim tekrardan.
Her firmaya baṣvurduğunda kazık leetcode algoritma problemlerinin stresi ile yoğrulmaya ve 30 yaṣından sonra yapılan yaṣlı damgalamalarına da hazırsan yazilim tam sana göre. Sektörde vahṣi bir rekabet var, maaṣlar düṣüyor, iṣler az baṣvuran çok. Tıbbı bırakmak için çok çok iyi bir sebebin olmalı.
Aynen hocam benim hobim olarak lisede yapmaya basladim (basic). Eee ogrencisiyim hazirlik sinifinda front end ve backend alaninda gelistirdim baslarda cok hata yaptim ama ogrendim mantigini. Suan da mimariler uzerine calisiyorum. haziran ayinda ilk isimi aldim
macos mu önerirsin windows mu acaba , bölüm derslerinde macos sorun çıkarır mı ? Bazı programalar ve araçaların uyum sorunu olabiliyormuş . Ayrıca macos da yapıp windowsta yapamayacaım ve ya windowsta yapıp macos da yapamayacağım şeyler hakkında bilgin var mı ? Araştırdığım kadarıyla macos larda oyun geliştirme 3d modelleme ve simülasyon tarzı işler yapılamıyormuş , bir bilgin var mı ? Cevaplarsan çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Linux kur bence. Her bilgisayar mühendisi biraz bilmeli bence, sektörde çok işine yarar. Terminal ekranına ısınmanı sağlar. Oyun geliştirme ve 3d modellemeye gelirsek kullandığın işletim sisteminin çok bir önemi yok. Çoğu program bu üç işletim sisteminde de çalışıyor, istisnalar var ama çok önemi yok.
@@BünyaminAkçay-y8r windows cihaz alıp Linux kurmaktan bahsediyorsun değil mi , yani windows cihaz önerirsin . Mac cihazların da Linux tabanlı olduğunu okumuştum açıkçası , Mac kullanmak ta Linux kullanmakla aynı kapıya çıkmaz mı böyleyse
Merhaba okuyup cevap verirseniz çok minnet duyarım Hocam yıllardır yazılıma ilgi duyuyorum kendi çapımda çok basit projeler yapmıştım aklıma gelen projeleri oturup kodlama isteğim oluyor sürekli ama dediğiniz staj bulamama olayı çok sinir bozucu kendini geliştiren hevesli insanlar için de mi sektör çok kötü? Birde 30k sıralama yaptım 50k da Bakırçay üniversitesi var okuyanlarla konuştum akademik kadro iyi dediler hepsinin uzmanlık alanları yapay zeka ve makine öğrenimi üzerine yani ilgi alanım ama türkçe öğretimmiş okuyanlar tüm kaynaklar ingilizce fark etmiyor dedi benim ingilizce b2 seviyesinde sohbet vs edebiliyorum kendim de çalışıp ilerleyip başka dillerde öğrenmeye çalışacağım yanlış mı düşünüyorum?
Arkadaşlar selam, öncelikle bölümleriniz hepinize hayırlı olsun. Birkaç konuya netlik getirmek istiyorum.
1- Bilgisayar mühendisliği neden düştü?
-> Bilgisayar mühendisliği akımı haddinden fazla büyümüştü ve en kötü okullara dahi açılıp her okulda kontenjan artışına gidilmişti, bu da sektörün balon gibi şişmesine sebep oldu öğrenci bazında. Bu alana olan rağbetin azalması sizin için bu açıdan iyi, en azından dengeye gelir.
2- Bilgisayar mühendisliği tercih etmeyen öğrenciler temelde üç alana dağıldı bana kalırsa 1- tıp 2- elektrik 3- makine/uçak bu kararlarında tabii ki sektörlerin güncel durumu da etkili olmuştur.
3- Videoda tıp okumanın kolay olduğundan bahsetmiyorum, bunu videoda alltaki açıklamalar ile de defalarca söyledim. Bahsettiğim konu tıp zorluğu ve mühendislik zorluğu tamamen farklı şeyler. Tamamen şahsi fikrim, bilgisayar mühendisliğindeki aktif öğrenme sürecinin daha zor olduğuna inanıyorum. Ancak bu tıp veya doktorluk kolay demek değildir.
Abi tek başına bilgisayar mühendisliği sıralamalarını nasıl düşürdün öyle WLSLWSŞEŞSEŞDŞEŞSŞWŞ
net konuşup lafı dolandırmadığın faydalı bir içerik olmus bölüme ilk girdiğinden beri seni takip ediyorum iş hayatında basarilar.
aynen direkt yazmayın deyip videoyu kapatabilirdi
derdi beğeni ve abone sayısı olmayan birinden amaci insanları bilgilerinden faydalandırmak olan bir video.. bu guzel anlatim icin tesekkurler
Videoyu kendim adına gururla izledim. Bölümü araştırma sürecinde çok iyi analiz ettiğimi, söylediğin şeyleri zaten bildiğimi ve bunları kabul ederek bu bölümü yazdığımı fark ettim
+
Şu anda 3. sınıfa geçmiş bilgisayar mühendisiyim ve dediklerine yüzde 100 katılıyorum çok gerçekçi ve çarpıcı noktalara değinmişsin teşekkürler.
nerde okuyosun
hangi universitese okudugumuz ne kadar onemli cvde
çok güzel bir video olmuş eline sağlık.insanlar genelde kendi bölümünü subjektif anlatıp kafa karıştırılar ama sayende pc müh.hakkında kafamda bir profil oturtabildim...ayrıca şunu eklemek istiyorum bence sen gerçekten de kendi işini kuranlardan olacaksın...insanlara yardım etme isteğin,insanların yaşadığı sorunları algılayıp çözmek istemen çok içten bu da seni daha öne geçirecek çünkü anladığım kadarıyla en önemli şey bu 'sorunu görüp çözebilmek'.
pc müh değil bilgisayar müh.
@@furkyleon burdan bunu öu çıkardın
@@oyledjwlel evet
@@furkyleonpc müh neyse biri gtünden uydurmuş hepsi kullanıyor
@@gladiatorrrr GTÜ
Sektörde 20 yılı devirmiş biri olarak şunu net söyleyebilirim ki bütün sektörler yapay zekadan etkileniyor/etkilenecek ama en cok kesinlikle IT sektörü etkilenecek. Hatta ilk sırada yazılım diyebilirim. Yapay zeka oncelikle matematiği belli, standart, otomasyona yatkın işleri doğası gereği daha kolay yapabilecek. Düşünün chatgpt yi yazanlarlarda bilimsek kod yazan developerlar. doğal olarak ilk önce kendi işlerinde test ediyorlar. Dikkat edin tanıtımlarında bile hemen kod ornekleri sunuluyor. Şean en cok kullanatn IT calışanları bile yapay zekayı eğitmeye devem ediyor. Önce kendi ayağımıza sıkıyoruz ama vunun başka yolu da yok gibi. Dolayısdıyla şunu sen diyebilirim bu sektörün JUnior ihtiyacı cok hızlı bir şekilde azalıyor / azalacak. Dolayısıyla bilgisayar mühendisi olmaktansa başka bir domainde uzmanlşmayı tercih edin ve IT yi seviyorsanız o alana IT teknolojilerini uygulamaı öğrenin. Tek başına IT uzamnı olmak artık zaman gectikce değersizlesecek. Cok zirve olanlar zaten sistemleri otomatikleştirip yapay zeka ile kullanıalabilir hale getirecek. Kendi alanın uzmanı IT ye yakın kişi,lerde bu sistemleri kullanarak değer uretecek. Yıllar gectikce IT dünyası calışanları emekli edip bitirecek. Şuan bile büyük şirketler yapay zake sebebiyle elemen cıkartıyor. Bu nedenle diğer yorumlarda görmüştüm Tıp a puanım yetiyor ne yapmalıyım diye sormuşlar. Cevabı kesinlikle TIP yazmalısın. TIP okurken bilgisaylar ogren yazılım ogren yada ogrenme yapay zejkayı kullnarak TIP da uygulama yoları bul vs vs vs. Son sözüm tekrar şu oldun Sadece IT sizi kurtarmaz. yapay zeka ve ya no-code ürünlerle zaten bu alandaki ihtiyalarınızı giderirsiniz ama diğer domainlerde hala bircok yerde insan calışmak durumunda.
Gördüğüm en akıllı, zeki ve kafası açık bir bilgisayar mühendisisin. Çok gerçekçisin. Sosyal medyada da polyannacılık yapan yazılımcı dolu.
Konyalim yürü
abartma hocam o kadar da değil.Ne muhendisler var kafan almaz yeminle.Ama doğruları gerçekçi konuşuyor orası ayrı tabi.
@@EnessKurtt Benim kastım da zaten sosyal medyadakiler arasında daha çok. Ama köle olduğunun farkında olmayan, gerçekçi olmayan süzme zekalı nerdler çoğunlukta.
abi normal hizin 1.5x gibi harika bilgiler icin de tesekkur ederim🫶
Hoşgeldin şef özlettin kendini
@@mete1777 👑
Anlatıma bayıldım gerçekten kısa ve öz olmuş çok yardımcı oldu teşekkürler
18:38 de bahsettiğin şey Aşırı Mühendislik oluyor. Örnek olarak, bulaşık makinesine dönüş hızı, su harcama limiti gibi saçma şeyler eklemek gibi. Normal mod koy, adam moda tıklasın makine çalışsın yeter fazlasına zaten gerek yok. Bahsettiğin şeyde haklısın, aynısını bazen kendimde yapıyorum. Video güzel ve açıklayıcı olmuş
Adam tr bilgisisayar sıralamasına yön verdi bir videoda
Teşekkür ederim video için bence objektif konuşmussun diğer RUclipsr öğrenciler sürekli tıpı kötüleyip pc mühendisliği övüyor
Bilgisayar mühendisliğini sadece puanım tutuyor diye değil de büyük hayalleriniz varsa yazın. Yazılımla yatıp kalkmayan, kendi projeleri olmayan biri başkasının işçisi olur. Şirketlerin bilgi işlem bölümlerinde dünyaları kurtarsanız alacağınız maaş bellidir. Dolayısıyla hangi mesleği seçecekseniz önce o mesleği yapan bir kaç kişiyi dinleyin gerçekleri görün ona göre yolunuzu çizin. Yıllarca okuyarak kazandığınız puanınızı ileride seveceğiniz bir meslek için kullanın.
Ben oyunları da bilgisayarla uğraşmayı da çok seven biriyim, kendi projelerimi oluşturmak uygulama ve özellikle oyun yapmak beni aşırı çeken bir şey. Ama sektördeki rekabet beni geri çekiyor, tıp okusam garanti olacak gibi geliyor ama ne düşünürsem düşüneyim bilgisayar mühendisliği düşüncesini aşamıyorum. Bir 12.sınıf olarak hedefimi bu yöne doğrulttum doğru mu yapıyorum bilmiyorum, kafam çok karışık.
@@Tsukkishima_- Başkasına attığım yorum sana yardımcı olur belki sorun olursa sorabilirsin buradan. 65k para değil çünkü büyük bir şehirde 0 dan başlıyorsan hayata. Pratisyen hekim 70-80 asistan 120 uzman 150+ alıyor tıpla mühendislik arasındaki uçuruma bak doğuda 29k ile girmiş yeni mezun tıpçı tusu kazanırsa 100+ banko kazanacak 1k yapmış prestijli üniden yeni mezun mühendis en iyi ihtimalle 60-65 alacak işin daha komik tarafı hemşire polis zabıta bekçi memur maaşları da çok hızlı tırmandı. İnsan düşünüyor bu kadar derece yaptım bu kadar strese girdim zor bi okul bitirdim ve ilk maaşım hiçbir şey yapmayan bekçiyle denk olacak :D. Ben de mühendislik öğrencisiyim pandemide tercih yaptım o dönem sağlık sektörü dipteydi maaşlar düşük çalışma şartları çok ağırdı mühendisler evden esnek çalışıp uzman doktordan belki 1,5-2 kat fazla kazanıyordu konuştuğum hiçbir doktor tıp yaz demedi aksine çoğu yazma dedi sonra 3 yılda sektör değişti mühendislikler çakıldı sağlık uçtu. Benim tavsiyem ilgi alanını bul linkedin aç hedefin olan okuldan mezun mühendisleri darla sorular sor imkanın varsa bir mühendisin yanında 1 gün geçir sonra aynı şeyi doktor için yap bir işi yerinde görünce kafanda oturuyor ilgi alanı mevzusu. Mühendislik bu kadar mı berbat durumda çok gömdüm gibi oldu ama biraz diş sıkıp iyi şirketlerde yükselirsen uzman doktor maaşlarına da aşağı yukarı bir tıpçıyla aynı yaşta ulaşırsın biraz daha şanslıysan süreç hızlanır ve tıp yazan arkadaşın asistanken sen yönetici olup 150 bandında takılmaya başlarsın. Kısa özet: Hayatını geçireceğin iş ortamını git gör deneyimle kararını ver.
@@cagatycaglr ilgi alanı açısından internette birçok video izledim bilgisayar mühendisliği ile ilgili. Tıpa ilgim var fakat doktorluk çekmiyor beni. İlgi alanım tamamen bilgisayar mühendisliği yönünde şuan. Ama dediğin gibi şuan tıpın okuması zor olsa bile mezun olduğunda hayatını maddi yönden garanti altına alması düşündürüyor beni bilgisayar mühendisliğindeki rekabet ortamı ve o rekabet ortamında öne çıkıp çıkamayacağımın ise bir muamma oluşu yüzünden karışık kafam. Ama içimden bir ses bilgisayar mühendisi olursam işimi sevgiyle yapacağımı söylüyor
@@Tsukkishima_- iyi bir mühendis zaten doktor kadar kazanır aşağı yukarı hatta biraz daha şanslıysan çok daha genç yaşlarda ekip lideri başmühendis genel müdür gibi yerlere gelip daha fazlasını da kazanabilirsin. Evet para çok önemli geleceğimizi düşünmeliyiz ama hastane ortamından nefret eden biri sırf parası için o işi yapamaz aynı şey mühendislikte de geçerli sırf remote çalışma dolarla maaş diye cs okuyan adam mutsuz olur para kısmını tabii ki düşün ama en çok da çalışma hayatını düşün ve imkanın varsa git yerinde gör imkanın yoksa oluşturmaya çalış linkedinden mühendisleri darla. Atıyorum itü bilgisayar istiyorsun sonra da peak gameste çalışma hayalin var gir linkedine arama kısmına yaz itü comp eng peak games çıkan kişilere bağlantı yolla bağlantına da not ekle böyle böyle lise öğrencisiyim bölüm ve iş hakkında çok kısa zamanınızı alabilir miyim birkaç sorum var da bla bla bla şeklinde
@@cagatycaglrYeni iyi üniversitede okumuş mezun 50k ya bile iyi diyor hatta.Çoğu asgariyle başlıyor ama 2 3 yıl filan sürüyor sanırım bu süreç.Sonra yükselmeye başlıyor.Fiziksel açıdan çok rahat bir meslek(doktorluga göre) ama iyi maaşlar 30 a dayandığında başlıyor,belki o sorun olabilir. memnun musun okuduğuna yoksa sektördeki belirsizlik korkuttugu için keşke sağlık sevseydim diyor musun?
Diksiyon ve bilgi birikim çok iyi harmanlanmış
otonom iha projesini ağustos sonuna kadar yetiştirebilmek için dün 4 saat uyudum. bu mesleğe aşık olmasam yapılacak iş değil. pişman değilim bundan zevk alıyorum. keşke kendimi dijital ortama aktarabilseydim, o zaman uyumaya ihtiyacım olmazdı.
Benimde küçüklük hayalimdir.Bilgisayar müh olup işime aşık bir şekilde günlerce, haftalarca savunma sanayi projelerinde çalışmak.Şuan 12.sınıf öğrencisiyim ya düzgün çalışıp bilgisayar müh olucam ya da hiç çalışmayıp polis özel harekat(Pp'ne bakılırsa seninde askerliğe,polisliğe ilgın var :d) Yaşamış görmüş biri olarak sana göre hangisini tercih etmeyelim ??? Senin tekrar seçme şansın olsa hangisini seçerdin ??
@@Vatan8192 özel harekat olmak benimde hayalimdi ama orada torpil dönüyor diye duyum almıştım (gerçi türkiyede nerede dönmüyor ki) ama çok istiyorsan olursun bence. ikisi de çok güzel hangisini çok istiyorsan onu ol, kendine sor hangisini seçmeliyim diye. bu arada üni projesini kastetmiştim tecrübem yok aga benim :D
Yapay zekanın ilk başta beyaz yakalıların mesleklerini elinden alacağı söyleniyor. O yüzden tavsiyem şudur ki, mavi gömlek giyin :)
Ya da hiç bir şey giymeyin
3 yıl tecrübem var, bilgisayar mezunuyum. tecrübenin 2 yılı prestijli eticaret firmasında. maaşım temmuz zammıyla 65bin oldu.
yeni mezun arkadaşlar 65k başlangıç falan zannetmesin bence.
anca savunma sanayi, banka ya falan girmeniz lazım o parayı yeni mezun olarak görmek için.
videodaki bütün bilgileri destekliyorum. hepsi doğru.
benim zamanımda puanım tıp'a yetmiyordu ama şuan tıp ve ceng arasında kalsam şuanki aklımla tıp seçerdim.
sorduklarınıza cevap yazdım ama çıkmıyor...
2550 sıralamam var sence tıp mı seçmeliyim
@@ardamansuroglu5793 yazılıma aşırı bir sevgin varsa veya çocukluktan kod yazmaya başlamış, atılgan fişek biriysen bilgisayar.
garanti olsun, işsiz kalma ihtimalim olmasın, doktorluk yapabilirim diyorsan tıp. ben tıp yazardım.
@@ardamansuroglu5793 Tıp garanti meslek.
@@ardamansuroglu5793Eğer doktorluğu yapabileceğini düşünüyorsan , kesinlikle tıp seçmelisin. Bitirmenin zor olması sizi yanıltmasın , en azından okul sınırları içerisi zor. Bilgisayarda sanki tüm dünya üstünüze geliyomuş gibi oluyo. Dışardaki hayat o kadar zor. Bunun mesleği sevmekle alakası olduğunu düşünmüyorum. Ben günde 18 saat pc başında problem çözsem 4 saat uyur tekrar başlarım , o kadar seviyorum işimi ama hala çok zor :)
@@ardamansuroglu5793 ankara tıpta görüşmek üzere dostum😉
seni görmek tekrar sevindirdi bizi🙂
Çok güzel anlatılmış tebrikler, İTÜ Bilgisayardan selamlar 👋🏻
Yaa tebrik ederim hayalim İTÜ bilgisayar
ODTÜ İTÜ YTÜ arasından hangisi daha iyi?
@@Nemesis-o8e hangi bölüm ve ne açıdan iyi olduğunu sorduğuna göre değişir
@@farukyo bilgisayar mühendisliği için
@@Nemesis-o8e özel sektörün merkezi istanbul olduğu icin istanbul derdim, savunma sanayi icin ankara olabilir
Onun dışında itü odtü arasında belirgin bi eğitim farkı olduğunu düşünmüyorum, ytüyü onların arkasına koyardım
cok iyi bi video olmus kafamdaki cogu soruyu cevapladigin icin tesekkurler cevremde hic bilgisayar muhendisi tanidigim olmadigi icin meslek hakkinda hic bilgim yoktu
Mezun musn
@@giornobrandoo 11 im
@@iirreeem Ne güzel
@@giornobrandoo neden
@@iirreeem benim lisem kötü geçti, imreniyorum
Eline sağlık paylaştığın fikirlerin ve düşüncelerin paha biçilmezdi
Cok guzel video olmus abi videolarini bekliyoruz :)
hocam sikinti tam burda ki zaman ayiramiyoruz . sabahtan aksama kadar okul derlerini bitirebilip sinavlardan kalmazsak bize yeter valla
Aklıma hemen arkada oturan kız ve erkek çifte kaydı. Videoda bazen sıkılınca onları izledim
Çok verimli bi konuşma teşekkürler❤
Oldukça bilgilendirici ve gerçeklere dayalı bir video olmuş. Emeğine sağlık.
İlk takipcilerindenim ozlettirmiştin kendini
Sektörden sesleniyorum hem Türkiye hem globalde piyasa çok kötü. Allah herkese kolaylık versin özellikle ilk işini arayanlara. Bitcoin gibi sisirdiler ekonomik daralmada patladı meslek.
yazılım mühendisliğini bırakıp koç hemşireliğe geçicem umarım pişman olmam yazılım sektörünün geleceği korkutuyor
@@ardaavc857yaptın mı kral
çok faydalı oldu abim allah senden razı olsun
çok güzel faydalı olmuş gerçekten.
gerçekten bilgilendirici bir video olmuş teşekkürler mustafa:)
Bu sektörde kadın olmak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Abi kısa sürede boş cümlelerle yormadan bu kadar şey anlattığın için teşekkürler, bu yüzden takipçinim 🤙 İyi bir sıralamam vardı ama kafam karışıktı, sayende bazı şeylerle ilgili görüşlerim de netleşti çok teşekkür ederim 🙏
Bu bölümün ile uzaktan yakından alakam yok, ama başkalarının ne dertleri varmış görmek istiyorum😂😂
Hoşgeldin abim
Allah razı olsun ❤
Abi çok güzel anlatmışsın sesine sağlık ama bana Erzincan Şanlıurfa Antep Malatya gibi yerlerde bilgisayar mühendisliği geliyor benim hobim yoktu sadece meslek ilgimi çekiyordu batıda gelmediği için çok kararsızım şuan hem mühendislikten korkmaya başladım hem gelecek kaygısı her konuştuğum kadın mühendis önermiyor hemşirelik de yazıcam ama doğal olarak ailem de ilk bilgisayar mühendisliği yazacağımı düşünüyor o kadar çok kararsızım ki hem dilimin iyi olmaması hem hiçbir mesleğe kendimi yakın hissetmemem berbat bişey..
O kadar ayni durumdayız ki hemşirelik mi mühendislik mi arada kaldım çok farklı alanlar aslında, mühendisliği yakın hissediyorum ama yapabilir miyim tedirginim hemşirelik hic istemiyodum ama garanti meslek vs vs
Sen endüstri seç. Hangi mesleği olacağını seçemeyenlerin mesleği.
@@nnurssena ya resmen aynı kafadayız sağlık mı mühendislik mi .kendimi her zaman mühendis olarak hayal etmişimdir ama sekördeki yarış gözümü korkutuyor , hemşirelik ise yorucu ama garanti bir meslek
Ne yapacağımı bilmiyorum delireceğim heralde 🤡
Sıralamanız ne
Abisi urfa bilgisayar bırakan biri olarak yazıyorum listene dahi urfayı koyma pişman olursun
Merhaba, bilgisayar mühendisi olarak sektörde bir yıl geçirdikten sonra işten ayrılıp akademiye geçme kararı aldım. Ne yazık ki işe başlarken 20-25 arası maaşla başlatan bir sürü şirket var ki bu şirketler bilgisayar mühendisi ayrıldıktan sonra yerine yenisini aynı parayla alabileceğini gayet iyi biliyor. Şu an sektörde gerçekten şişme var ve 3 5 yıla daha da şişecek. Umarım bu alanı tercih edecek arkadaşlar mezun olduğunda iş bulma sıkıntısını derinden yaşamazlar.
Merhaba hocam, Azerbaycan'dan Atlas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girmek istiyorum. Sizce nasıldır? Matematik benim için sorun değil, ancak böyle bir plan yapmadığım için şu an biraz hazırlıksızım. Daha önce alaylı bir şekilde öğrendiğimden matematik bilgim sadece lineer denklemlerle sınırlı. Aslında cebiri hızla öğrenebiliyorum, ama şu anda yeterince zamanım yok.
Eğer yeterince çalışırsam ve temeli cebir ya da trigonometri olan konuları araştırıp öğrenirsem, sizce Kalkülüs 1 dersini geçebilir miyim? Fizik ve kimyayı halledebilirim. Önceden kendim C++, Python ve algorithmic complexity konularını öğrendim. Bir projeli kursda data science-da ne iş yapıldığını da öğrendim. İngilizcem iyi seviyede, günlük olarak aktif bir şekilde kullanıyorum. Yakın zamanda A1 seviyesinde Almanca kursu aldım ve ileride Almanya'ya yatay geçiş yapmak isterim, ancak biraz hayal gibi görünüyor.
Üniversitenin sitesinde Kalkülüs 1 dersinin açıklaması şöyle: Fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türevler, türevleme kuralları, türevlerin uygulamaları (uç değerler, fonksiyonların grafiklerini kabaca çizme), belirli integraller, kalkülüsün temel teoremi, integralleme yöntemleri ve düzlemdeki bölgelerin alanları.
Teşekkür ederim.
Sevgili genç arkadasım. Meslekte 30 yıl geçirmiş bir abin olarak seninle bir röportaj videosu çekelim isterim. Sanırım genel olarak genç meslektaş ve meslektaş adaylarının mentorluğa ihtiyacı var. Bana ulaş lütfen. Sevgiler.
@@behcettolga Selamlar, mustafatopcu@sabanciuniv.edu' dan iletişime geçebilirsiniz
Gerçekten bekliyoruz 😢😊
Evet, bekliyoruz🎉😢 @@MustafaTopcu0
Tebrikler, çok güzeldi.
Abi SEN ADAMIN DİBİSİN HELAL OLSUN YA HELAL OLSUN . Abi sen eminim ki çok iyi yerlere geliceksin ve bunu çok hak ediyorsun başarılar diliyorum . 🫡
Yine müthiş ve özgün bir iş 👏👏👏
DÜNYADA ÜRET VE SAT, GELİŞTİR VE SAT DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR.. ALDIĞIN EĞİTİM ÜRETMİYORSA, ARA BİR EĞİTİM OLUR. BİLİM VE TEKNOLOJİ ÇOK HIZLI İLERLİYOR. SÜREKLİ KENDİNİ GELİŞTİRMEK ZORUDASIN. HERKES SON HIZDA YARIŞIYOR.
11:19 HAYAT BİTTİ
Ben de staj bulamadım. Bulduğum stajlar da çay pişir tarzı stajlar. Hem Öğrenci bolluğu var hem de stajeri yük olarak görüyorlar.
@@alisparsadeceisicin2369 hangi universitedesin?
@@alisparsadeceisicin2369 turkiyede stajyer beleş işci.aslinda sizi istemiyolar ama beleş olsun kotü olsun diye aliyolar e tabi o kafayla alinca hicbirşeye dokunamiyosunuz
Merhaba sabancı kırık obpyle derece yapan öğrencilere tam burs veriyor mu? Araştırdığımda pek bir şey bulamadım yardımcı olursan çok sevinirim.
Çok doğru ve güzel bir video olmuş. Bir noktada katılmıyorum. Şuan sektördeki daralmanın gpt'den ziyade küresel krize dayandığını düşünüyorum (Sonuçta piyasada para akmazsa ve bilginin paraya dönüştürülebileceği bir ortam olmazsa yazılımcının ne kadar yazılım bildiğinin bir önemi de olmaz ). Yani benim gözlemim gpt'nin herhangi bir insanın yerini aldığı yönünde değil, eskiden nasılsa en az o kadar adam gerekiyor projede var olan problemleri çözmek için .
Ben şu noktada katılmıyorum, Avrupa'da ve Kanada'da durum bizden de kötü dolayısıyla her ülke ekonomik buhran içinde olmadığı için sadece ekonomiye bağlayamam. Bir de şu an chatGPT nin etkisini görmediğimizi varsaysak bile videoda 5 yıl sonra mezun olacak insanları baz aldığım için şunu net bir şekilde diyebiliriz ki yapay zeka çok şey degistirecek
@@MustafaTopcu0 Umarım kötü olmaz , severek işimizi yaparız.😅
9:15 te kendi başına projeden ne kastediyorsunuz örnel verebilirmisiniz? Bu arada video içij teşekkürler güzel olmuş.
eskiden yks videolarınızı izlerdim,bu sene sınava girme sırası bana geldi😢
Game dev’de liner cebirin dibini vurduktan sonra matematik ile computer sici ilişkisi 🥸
Siz hangi alanda ilerlediniz. Ve hangi dilleri biliyorsunuz? Projeden kastınız nitelikli iyi bir proje mi yoksa normal seviyeli projeler mi yapmak?
Sizler Aselsan stajına girmeden önce yaklaşık kaç proje yaptınız?
Cevap verirseniz çok sevinirim. Bu arada başarılar dilerimm
abi neden cevap vermiyorsun
Abi iyi yanlar kısmı neden 40 saniye
Abi tekrar Sabancı seçer miydin bununla ilgili video gelirse çok iyi olur
+++ (sabancı gömme videosu bekliyoruz :D)
İtü seç
9:24 burada bahsettiğinin sebebi genelde okulda o dilin genel yapısı öğretildiğinden (C de *ptr, Java implements vs.) kaynaklanır çünkü örnek olarak, bir oyun firması OpenGL kullanır grafik için ama okul OpenGL öğretmez bu yüzden proje isteniyo. Günümüzde de yazılımcı fazlaca çoğaldığı için artık standartlar çok daha yükselmiş durumda (ne yazık ki)
tıp ve pc muh arasında kalmış birine neyi tavsiye ederseniz peki, veyahut bu meslekler haricinde bakmami önerebileceginiz bir meslek var mı? sıralamam 8.5k ve cidden çok aradayim cevaplarsanız sevinirim en azından bi fikir olur benim için de.
Ben 5. Sınıftan beri bilgisayar mühendisliği istiyorum iki yıl onun için mezuna kaldım ve 48 k sıralama geldi yinede yazicam kısacasi küçüklükten beri sevdiğin ve hevesle yapacağın mesleği yaz ne olursa olsun , sıralama iyi diye yapamaiyacagin bir meslek yazma @@futbolefsaneleri5097
@@futbolefsaneleri5097 Şans eseri video karşıma çıktı ve kendi yorumumu yine şans eseri gördüm. Bildirimlerim kapalı olduğu için göremedim. İnşallah hakkınızda hayırlısı olmuştur :) (Mantık kurup hesaplama yapmayı seven için Mühendislik. Öğrendiğini tecrübe ve aklıyla harmanlamak isteyen için Tıp)
65 70 k ile başlayan kişi sayısı gerçekten az birçok kişinin asgari ücret ve altı ile başladığına şahit oldum
bilgisayar mühendisliği bitirip.Kendinizi geliştirmeye baksada dediğiniz rakamlar başlangıçta az sayıda
selamlar abi özlemişiz
Çok teşekkür ederim tam aradığım video geleceğimi deyiştiren bir video olucak büyük ihtimalle umarım senin gibi kendimi geliştirmiş ve gerçekleri gören bir insan olurum ❤
Hocam bence gayet güzel anlatmışsın ancak bilgisayar mühendisi, yazılımdan ibaretmiş gibi anlaşılmış olabilir. İşin donanım, siber güvenlik, it gibi başka alanları da var. Herkes yazılımcı olmuyor
Haklısın o konular biraz eksik kaldı
Yazılım mühendisliği öğrencisiyim. Sektör aslında farklı bölümlerin de yazılım alanına kaymasıyla da bence daralıyor. Artık endüstri mühendisliğinde bile öğrenciler yazılıma yönebiliyor ve yazılım dersleri alıyorlar.
Tercih yapacak oğlumla beraber izledik, bilgilendirici ve akıcı bir konuşmayla izlediğimiz hoş bir video olmuş.Emeğinize sağlık
Hocam merhabalar,şuan yks öğrencisi olarak yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasında git geldeyim sizce yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasında çok fark var mı?Kararsız olmamın sebebi ise bilgisayar mühendisliğinin sıralamasının yazılıma göre daha düşük olması.Teşekkürler.
En iyisi tıp sadece 6 sen okuyuo bitirsen hiçbir şey yapmasasn devlette başlıyorsun zaten.Yeni mezun doktor 80 100 bin lira kazanıyor
Çok akıllısınız 👏
Kesinlikle
Ayenn kardeşim git 6 sene okuycanq 6 sene kuryelik yap zenginsjn ozmn kafanı yiyim senin
@@ekremsimsek4183 kuryelikte paran artmıyor doktorlukta uzman doktor olursan artar kliniğini açarsan çok daha ffazla artar özelde çalışırsın artar
@@ekremsimsek41832 senede farkı kapatır 40 senede 400 senelik fark atarsın
Hala severek takip ediyorum 🥰
çok iyi video
abi tercih dönemine dönsen tıp yazar mıydın?
Çok teşekkürler abim...
Harikaydı eyvallah
abi bize göre sol taraftaki iki kişi ayak masajı yaptığı için onlara odaklandım ama kessin haklısındır
Tüpüre tüpüre çimleri suladın gardaş
yorumlarda 19dkda fikirleri değişenleri görünce hayret ediyorum.
meslek seçiminde tek kıstası para olan yüzeysel tipler. ciddiye alınacak halleri yok, hatta bazı açılardan iyi ki de öyleler. hangi işi yaparlarsa yapsınlar vasatlığın dışına çıkamayacakları için istemsizce rekabeti kolaylaştırarak idealist insanların aralarından sıyrılıp parlamasına yardımcı oluyorlar.
ancak bu tipler günlük hayatta sürekli karşılaştığımız işbilmezlikten kaynaklanan problemlere sebep oldukları için zararlılar da. üstüne üstlük nepotizm ve işveren konumundaki aptalların yanlış seçimleriyle yukarıda yazdığım faydaları da tersine döndürebiliyorlar. hele bazıları sırf ağzı laf yaptığı için kendileri gibi vasat işverenler sayesinde hak edenlerin yerini işgal ediyor. iki tarafı keskin bıçak.
Videoda yanlış bir şey yok bence sizce nedir yanlış olan
Kaç dakikada fikir değiştirmek lazım onu da söyle kral
Sen kendini düzgün bir şekilde geliştirirsen her yerde her sektörde iş bulursun bütün mesele sende
Zaten bu videoda söyledikleri iyi bir araştırma yapıp bu bölüm hakkında bilgisi olan insanlarla konuşan kişilerin gayet de farkında olmaları gereken şeyler. Eğer bu videoda söylenilen şeyleri bilmeyen veya farkında olmayan kişiler bilgisayar mühendisliği olarak bambaşka şeyler hayal eden kişilerdir(amerikan rüyası misali).
İş ingilizcemizi nasıl geliştiricez ona da bir video çeker misin ABİ!
eline sağlık güzel olmuş video da kafada algoritmayı oturtmak kısmını tam olarak anlamadım dediğin algoritma şematik diyagramlarla olan algoritmamı yoksa belli dillerin kendine özel algoritmaları var pythonın bir kaç tane vardı(bubble sort,selection sort,insertion sort,merge sort,DFS,BFS vb) onlar mı cevaplarsan sevinirim
@@EgeDalgin07 selamlar, saydığın algoritmalar sorting algoritmalarıdır ve python'a özel değildir. Algoritmik düşünmek aslında genel bazı kavramlara hakim olmak time complexity , data structures , oop ... gibi. Bunların hepsi birleşince zaten genel bir projede nelere dikkat edilmeli öğreniyorsun. Kafanda oturması adına leetcode websitesine bakabilirsin.
teşşekkür ederim abi
Ohaaa seneler once videosunu izleyip sonradan hesabini kaybettigim kanal bu
Oyun tasarım okuyabilirim diye düşünüyorum ya da bilgisayar mühendisliği, galiba bilgisayar mühendisliğinde daha fazla şey görebiliyoruz bu yüzden bilgisayar mühendisliği daha mantıklı gibi geliyor. Her neyse çok fazla faktör, var okuduğum şehirde oyun tasarım yok ilk sıra bilgisayar mühendisliği olacak gibi duruyor. Daha zaman var bakalım. Sizce hangisi daha mantıklı?
Genç bilgisayar mühendisi adayı arkadaşlar, Chat-GPT onların işine öğrencilik hayatlarında çok yaradığı için ve sürekli "yapay zeka ile yazılımcıya gerek kalmayacak" dedikoduları yayıldığı için, yazılım firmalarında Chat-GPT'nin veya türevlerinin aktif kullanıldığına dair bir yanılgı içerisindeler,19. dakika daki konuşmaya bakarsak, bu kardeşimizin de aynı yanılgıya düştüğünü görebiliriz. Yapayzeka web ve mobil sektörü dışında yazılımcılar üzerinde neredeyse hiç etki yaratmadı, özellikle seviye yükseldiğinde Chat-GPT ve türevleri bize gram yardım edemiyorlar(İşin yasal boyutlarına hiç girmiyorum çoğu firmada kullanımları yasak). Bu kardeşimiz yaşına göre çok bilgili fakat yazılımcının sektördeki durumu hakkındaki fikirlerini %100 doğru diye algılamayın, o taraflarda kendiside tecrübe kazandıkça fikirleri daha da doğrulaşacaktır. Onun dışında güzel bir video olmuş, arkadaşa başarılar dilerim.
Baştan sona yanlış yorum. Chatgpt insan ihtiyacını ciddi derece azalttı.
@@kn23t Hangi sektörde hangi pozisyonda çalışıyorsunuz acaba?
suanda stajdayim chatbot ai yapiyoruz ve chatgpt isimizi inanilmaz kolaylastiriyor
@@aknkrstozkn Hocam merhaba ben bilgisayar mühendisliği 2. Sınıfı bitirdim alan seçip uzmanlaşmaya başlamam gerekiyor ancak ne seçmem gerektiği konusunda kararsızım. Back end seçmem sizce mantıklı olur? Dediğiniz gibi chat gpt en çok Web ve mobili vuruyor. Bu saatten sonra back end öğrenmeye çalışmak doğru olur mu?
@@kn23tTürkiyedeki herbokolog cehaletine bayılıyorum ya adam sektördeki birinden daha iyi biliyor(!) aferin sana
Aynısı makine mühendisliği için gelmeli..
Yurtdışında bilgisayar mühendisliği okumayı planlıyorum ancak normalde sözelciyim, sayısal bilgi eksikliğine rağmen bölüme tutunmak mümkün mü? Bölümü okuyan bir kardeşim yada bir büyüğüm konu hakkında aydınlatırsa sevinirim.
Problem çözme yetenegin çok yoksa zorlanırsın
yazılımla ilgili en ıyı video olabilir
Abi yaktın bizi ya 😅
Arkadaşlar yazmayın bence bu bir tavsiyedir
teşekkürler yardımcı oldu:))
bende okumak istiyorum ama bilgisayarla ilgili çok bir bilgim yok . yinede okuyabilirmiyim ya da okusam çok zorlanırmıyım
Hayat bitti hemşirelik de istemiyom ne yapacam 😢
@@AytParcalyan sen bensin
@@AytParcalyan sıralaman kaç
@@xyz-tc3vq 219 bin senin
Ben de istemiyorum hiç
@@AytParcalyan ne yaptınız
Sana kurbaney ya
yarra yedik
gidecek misin kı kaç k ben cok kararsıım
Nere geliyor @@nuriimoooo
@@gladiatorrrr 12 k dokuz eylül rahat gelir diye düşünüyorum
@@nuriimoooo bende istiyorum ama gelmeyecek galiba 13900 yaptım
@@nuriimoooo küsuratın kaç benim de o civarlarda
Üstat tıp yükseldiği için mi bilgisayar müh. sıralamaları düşmüştür yoksa genel olarak mühendisliklere ilgi mi azaldı ve sonraki seneler bu hep böyle mi olur?
@@SerotoninBey bilgisayar mühendisliği tercih etmeyenlerin temelde üç alana kaydığını düşünüyorum. 1- tıp 2- havacılık / makine 3- elektrik . İlerleyen yıllarda da böyle olacağını düşünüyorum. Bilgisayar mühendisliği çok şişti.
@@MustafaTopcu0Sence bilgisayardan farklı ne seçilebilir ki?Tıp diş istemiyorum zaten müh dışında aklima pek bir sey gelmiyor.İyi ünide bilgisayar müh dışında daha fazla issizlik sıkıntı vs var gibi."Elektrik-makina-bilgisayar" sence bunlar mı yoksa başka bir şey mi?Bunlarsa kendi aralarında nasil bir sıralama yaparsın yardimci olur musun
@@Hermi_hermione knk mühendislik için en iyisi bilgisayar elektrikçi arkadaşlar direkt makine gibi cihazın kendisiyle ilgileniyor ancak bilgisayarda iş imkanı çok daha fazla netflix trendyol amazon vs çalışabilirsin daha birçok web developer arayan küçük büyük şirket var bilgisayardan şaşma ancak bilgisayar seçeceksen de işini adam gibi yap stajını yap ortalamayı 3 üstünde tut
@@mspnisan1055 Haklısın bana da böyle geliyor başka çok fazla seçenek yok gibi ve geniş bir alan.Sağol yorumun için
@@Hermi_hermione rica ederim şu sıralar yapay zeka vs gelecek diyorlar ancak kodlarda yapay zeka kullanmak yasak ve güvenlik açığı yaratıyor hiçbir şirkette yapay zekayla kod yazan mühendis yok hatta google yazılımcılarını uyardı yazdığınız kodlar aynı yapay zekanınkilere benziyor ne halt yiyorsunuz diye tercih döneminde de bu aklında olsun işim elimden gidecek kodu yapay zeka yazıyor zaten diye düşünme.
Elektrik elektronik okuyup daha sonra self study ile yazılım sektörüne bağlantı kurmak veya yüksek lisansta gidişata gore degerlendirmek mantikli mi?
Bu şekilde yapan çok var, tüsaştaki baş mühendis ile tanışmıştım, o da benzer bir yol izlemişti sana artısı olur.
Hocam yapay zeka muhendisligi mi yoksa bilgisayar mühendisliğini mi secmek daha mantıklı
abi acil cevap lazım günde sana kaç saat kalıyor ve ingilizceyi hazırlıkta öğrenemezmiyiz? eline sağlık geniş video olmuş
Öğrenirsin rahat
bilgisayar muhendisligi icin okudugumuz okulun cok onemi var mi ne kadar kendimi gelistirecegime emin de olsam icimde hep bi tereddut var
Okulun önemi çok hemde baya çok
@@gladiatorrrr one cikan okullarda gelmiyo mesela kastamonu nevsehir sivas gibi yerler geliyo cok arada kaldim
@@melikeoztt tavsiye etmem ,haddime değil ama
network açısından önemi var. onun dışında aşırı önemli denemez. akademiye atılcaksan belki önemlidir ama onu da yurt dışında yüksek lisans yapıp halledersin belki. Yani adı pek bilinmeyen okula gidersen ekstra proje yapman gerekir ilk işe girmek için. Ondan sonrası zaten skor eşitleniyor. Hatta fazladan proje yaptığın için öne bile geçersin belki de. Bilgi açısından zaten hakkari'de okusan bile sıkıntı yok. internet var.
@@melikeoztt ben de afyon bilgisayar yazcaktım ya nedne öyle dedin
Bilgisayar Mühendisliği okuyup iş bulamazsak oyun tasarımcısı olmak mantıklı mı
Kötü mü yani yazmayak mı
Video kalitesi 2015 e götürdü 😅
Bilgisayar mühendisliği için hangi laptopu önerirsiniz ?
peki bölüme görece geç başlamak hakkında ne düşünüyorsun?
tıptan buraya geçmeyi düşünüyorum ama geçersem 22 yaşında bölüme başlayacağım. bu da haliyle kafamı karıştırıyor.
Tiptan buraya geçmek çok iddialı, kendince sebeplerin neler
@@MustafaTopcu0 öncelikle cevap verdiğin için teşekkür ederim.
aslında tıp fakültesine gitmeyi hiç istememiştim. sınavda hatrı sayılır bir başarı yaptığımı gören ailem zorla " başlayınca seversin " diyerek burayı yazdırdı, ben de o zamanlar hayır diyemedim. Şu an amfi olsun labaratuvar olsun ayaklarım ters gidiyorum. Önlüğüm bile nerede bilmiyorum. Bir de hastanede görev alan doktorları gözlemleme şansına sahip oldum ki bu da bana "acaba ben ileride böyle bir şekilde mi mesleğimi idame ettirmek istiyorum?" sorusunu sordurttu. cevabım da hayır oldu. (tabi ki bütün bölümleri göremedim ama çoğunluğunu gördüm diyebilirim)
kısaca burayı benimseyemeyeceğimi hatta yapamayacağımı anladım ve devam ettirmek istemiyorum.
22 yaşında bölüme başlaman tabii ki video bahsettigim gelecek problemini getiriyor ama bilemiyoruz ne olur. Onun dışında sonuçtan bağımsız cesur kararın için tebrik ederim tekrardan.
Eski siralaman ile mi gecis yapacan@@zeUS2K44
Her firmaya baṣvurduğunda kazık leetcode algoritma problemlerinin stresi ile yoğrulmaya ve 30 yaṣından sonra yapılan yaṣlı damgalamalarına da hazırsan yazilim tam sana göre. Sektörde vahṣi bir rekabet var, maaṣlar düṣüyor, iṣler az baṣvuran çok. Tıbbı bırakmak için çok çok iyi bir sebebin olmalı.
Aynen hocam benim hobim olarak lisede yapmaya basladim (basic). Eee ogrencisiyim hazirlik sinifinda front end ve backend alaninda gelistirdim baslarda cok hata yaptim ama ogrendim mantigini.
Suan da mimariler uzerine calisiyorum. haziran ayinda ilk isimi aldim
Yorumun güzel bir örnek oldu aslında, senin gibi birisi bu sektörde er ya da geç parasını kazanır
İlk işini nasıl aldın süreci anlatabilir misin hocam
@@frederick4563arkadasimin yakin arkadasi bir projesi icin mobile app e ihtiyacindan dolayi beni buldular.
macos mu önerirsin windows mu acaba , bölüm derslerinde macos sorun çıkarır mı ? Bazı programalar ve araçaların uyum sorunu olabiliyormuş . Ayrıca macos da yapıp windowsta yapamayacaım ve ya windowsta yapıp macos da yapamayacağım şeyler hakkında bilgin var mı ? Araştırdığım kadarıyla macos larda oyun geliştirme 3d modelleme ve simülasyon tarzı işler yapılamıyormuş , bir bilgin var mı ?
Cevaplarsan çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Linux kur bence. Her bilgisayar mühendisi biraz bilmeli bence, sektörde çok işine yarar. Terminal ekranına ısınmanı sağlar. Oyun geliştirme ve 3d modellemeye gelirsek kullandığın işletim sisteminin çok bir önemi yok. Çoğu program bu üç işletim sisteminde de çalışıyor, istisnalar var ama çok önemi yok.
oyun şirketleri çalışanlarına mac dağıtıyor şuan :D
@@BünyaminAkçay-y8r windows cihaz alıp Linux kurmaktan bahsediyorsun değil mi , yani windows cihaz önerirsin . Mac cihazların da Linux tabanlı olduğunu okumuştum açıkçası , Mac kullanmak ta Linux kullanmakla aynı kapıya çıkmaz mı böyleyse
Merhaba okuyup cevap verirseniz çok minnet duyarım
Hocam yıllardır yazılıma ilgi duyuyorum kendi çapımda çok basit projeler yapmıştım aklıma gelen projeleri oturup kodlama isteğim oluyor sürekli ama dediğiniz staj bulamama olayı çok sinir bozucu kendini geliştiren hevesli insanlar için de mi sektör çok kötü?
Birde 30k sıralama yaptım 50k da Bakırçay üniversitesi var okuyanlarla konuştum akademik kadro iyi dediler hepsinin uzmanlık alanları yapay zeka ve makine öğrenimi üzerine yani ilgi alanım ama türkçe öğretimmiş okuyanlar tüm kaynaklar ingilizce fark etmiyor dedi benim ingilizce b2 seviyesinde sohbet vs edebiliyorum kendim de çalışıp ilerleyip başka dillerde öğrenmeye çalışacağım yanlış mı düşünüyorum?
Benim de sıralamam 48 k Bakırçay iyi mi ben konya daha iyi diye düşünüyorum
Bro diğer üniversitelerde var Instagramini verebilirmisin biraz konuşalım bende PC veya yapay zeka istiyorum