La ce dreaq ne mai “trebe” școală?! "Tragedia antică" a învățământului românesc!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 июл 2022
  • Re-formă fără fond: noul proiect de legi ale educației
    www.zonait.ro
    / zonait.ro
    / dan_cadar
  • НаукаНаука

Комментарии • 615

  • @andreivasile7830
    @andreivasile7830 Год назад +439

    As vrea enorm de mult sa văd un video despre istoria Zona IT și cum a început totul, sunt foarte curios de vremurile când erați la TVR.

    • @forest3452
      @forest3452 Год назад +9

      Total de acord

    • @DragonBlack2011
      @DragonBlack2011 Год назад +2

      +1

    • @MihaiKrieger
      @MihaiKrieger Год назад +6

      +1 .
      Hai Dane că și noi dăm cu algoritmu'.

    • @valy9vv
      @valy9vv Год назад +3

      Da, ar fi interesant

    • @siniteanrazvan3298
      @siniteanrazvan3298 Год назад +5

      Chiar ar fi foarte interesant, eu mai am amintiri episodice cu el din copilărie, foarte vag, apoi după ani și ani l-am reîntâlnit, m-ar unge pe suflet asemenea material

  • @juster7811
    @juster7811 Год назад +128

    O perspectiva sincera dintre cei putini ce inteleg realitatea ce multi o ocolesc . Sincer , iti respect curajul de a prezenta faptele unui sistem adormit si incapabil de a face ceva . Hai cu algoritmul si multumiri pentru efortul depus .

    • @andreizamfir867
      @andreizamfir867 Год назад

      Ti se pare ca "pariul cu invatamantul" trezeste "sustemul"??? Fara soft educational este doar o mizerie politica. Nu avem nevoie de "legi" stufoase necitite nici de cine "le-a scris", de nepus in oractica, care nu fac decat sa mareasca birocratia
      Avem nevoie de tehnologie si software nu de "romanii educate" de neaplicat.

  • @valentinsalomiu2887
    @valentinsalomiu2887 Год назад +29

    Deci, nu sunt singurul! Am crezut ca am eu o problema: citesc, scrie în limba romana, dar nu pricep nimic! Si Legea Educației nu este un exemplu singular. Aproape toate proiectele și actele normative sunt de acest fel!
    Foarte bun subiectul! Mulțumim Dane, pentru efortul tău!

  • @andreimanole9577
    @andreimanole9577 Год назад +13

    Eu am facut liceul la Pedagogic in Tulcea. Aveam laborator de chimie cu banci faiantate, scaune inalte, unelte, substante etc. Am facut un singur experiment in 4 ani de liceu. Unul singur! Se mirau apoi de ce, dupa 2 ani de liceu, am inceput da chiulesc masiv. La biologie am privit prin microscop o singura data, fiind unicul experiment in laboratorul de biologie. In rest? Toceala pe rupte! Decat sa ma pui sa retin ca o substanta are nu stiu ce culoare, nu mai bine o retin eu cand o vad. Eventual poate si bubuie, sa o retin cum trebuie. In generala a fost la fel: toceala, fotbal pe un teren de sport plin de buruiana si jucat meciuri de baschet pe pamant. Aveam teren de tenis de camp, dar era plin de buruieni, nefunctional. Aaa...si sandwich-uri cumparate de la un magazin de colt, la care eram serviti cu felii de parizer intre doua straturi de paine. Asa ceva nu ar trebui sa existe. Atunci nu realizam, fiind in lumea mea, dar privind in trecut trag concluzia ca am fost generatii intregi subiectul de batjocura a unor partide , directori fara interes etc.

  • @nipponia1
    @nipponia1 Год назад +7

    Sunt uimit de fiecare data de cât de deștept 🧠 este acest om. E o placere sa l ascult la orice video care îl face

  • @nicaandrei2516
    @nicaandrei2516 Год назад +1

    Băi, genial.....
    Nu am cuvinte a descris perfect ce se întâmpla în acea poezie

  • @iGamify
    @iGamify Год назад +12

    Stimate Domnule Dan,
    Eu am terminat studiile universitare si pe cele post-universitare in domeniul management-ului si al marketing-ului prin 2014. Am avut inca de mic o inclinatie catre acest domeniu, imi placeau foarte mult jocurile tip tycoon si ma fascina ideea asta de a "ridica" o companie din nimic.
    Ulterior promovarii, am cautat sa ma angajez, ca orice persoana obedienta sistemului in care traim si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca nimeni nu era interesat de aptitudinile mele. Ba mai mult, unul dintre cei cu care am discutat in cadrul unui interviu mi-a spus: "Pai cu studiile pe care le ai, eu trebuie sa te angajez director, ca pentru asta ai invatat, dar cine crezi ca e nebun sa faca asta in conditiile in care nu ai experienta? In conditiile in care abia ai iesit de pe bancile scolii?"
    Intr-un final, am reusit sa "trag niste sfori" si sa fiu angajat ca referent de specialitate in marketing. Asta presupunea ca eu sa conduc o echipa de 3 specialisti in ale marketing-ului si impreuna sa cream o imagine acelei companii.
    Ce salariu crezi ca aveam eu in 2014 cand am acceptat acel post? Pai 630 RON net, in conditiile in care "doamna cu curatenia" avea 1200 RON net..
    Si atunci, cum sa nu ma reprofilez? Am pus mana pe carte si am invatat programare, singur! Intr-un an jumate, adica in 2016, m-am angajat la o multinationala pe un salariu cam de 6 ori mai mare... Au trecut deja 6 ani de atunci si consider ca nu trebuie sa-ti mai spun salariul de acum.
    Pe langa asta, mai lucrez si de acasa, freelancing, ceea ce imi permite ca in viitor sa pun bazele unei companii in acest domeniu, avand cunostinte de programare si de management si marketing.
    Asadar, consider ca nu au fost irositi acei ani de facultate si master, la fel cum consider ca baiatul despre care ne-ai povestit in video, nu a irosit banii si anii investiti in d-ale video-ului. Sunt convins ca nu banii l-au determinat sa isi schimbe domeniul, ci pasiunea pentru software. Si nu ma intelege gresit, nici eu nu m-am reprofilat strict datorita banilor, ci datorita faptului ca mi-a placut programarea mai mult, programare ce am descoperit-o, culmea, la fostul loc de munca, fiind nevoit sa creez un website ce imi permitea sa colaborez mai eficient cu cei 3 baieti din echipa mea.
    Spor sa ai!

  • @DonAlex37
    @DonAlex37 Год назад +23

    Bravo! Succesul unei națiuni are la baza un sistem educational stabil,bine gândit și implementat.Pe ai noștri aleși nu ii interesează alegători educați, greu de manipulat și care au propriile idei și păreri.

  • @SuperAdinne
    @SuperAdinne Год назад +4

    Buna. Eu sunt asistenta medicala, scolita intr-o postliceala pentru asistenti medicali generalisti. Dupa 3 ani de postliceala am ajuns un asistent medical cu minima pregatire, pur teoretica si din carti scrise cand eu nu eram inca nascuta si am decis sa merg mai departe, sa ma specializez. Asa ca am optat pentru facultate, tot in domeniul medicinei - kinetoterapie. Concluzia celor 3 ani de facultate, in care nu vedeam profesorii cate un semestru (ei stiu pe unde erau) a fost ca puteam lejer sa comprim cei 3 ani in unul, facultatea a fost o perioada in care am cautat carti in limba engleza si cursuri gratuite (ca de, ai mei nu sunt milionari) ca sa ma aleg totusi si ceva competente. Si asa am intrat in campul muncii, usor dezamagita de scoala, dar cu pasiune, speranta si ambitie ca de acum depinde de mine cat de luminos e viitorul. 2000de lei salariu net pentru un kinetoterapeut care munceste 8h pe zi si gestioneaza uneori duzine de pacienti ( cu proceduri concomitente unde atentia trebuie sa fie maxima pentru a ne alinia cu "do no harm"). Morala povestii? Lucrez de cateva luni intr-un call center si pana si aici, se vede respectul pentru fiinta umana care sunt, mai mult decat in toate clinicile in care am lucrat. Sistemul de invatamant si mai apoi piata muncii sunt parca un viscol, treci prin el plin de confuzie, in friguri si fara sa stii din ce-ai scapat la final si cum s-au dus anii. Si cu toate ca am investit ani si bani in asta... nu as sacrifica urmatorii 20 de ani cu gandul la cei 10 care au trecut in viscol

  • @cristimoga4038
    @cristimoga4038 Год назад +5

    Trist, foarte trist. Cel puțin părinții noștri nu prea au avut de ales, dar noi suntem liberi sa alegem ce e mai bun pentru copii noștri, inclusiv să-i creștem in Țări (cu Ț mare) care chiar țin la cetățenii ei.

  • @anonimgcshilium199
    @anonimgcshilium199 Год назад +2

    Cel mai mult la aceste videoclipuri îmi plac diagnozele făcute la rece pe societatea noastă în general. La cat mai mulți abonați. (((

  • @alinbogdandragan299
    @alinbogdandragan299 Год назад +43

    Imi place ceea ce faci foarte mult! M-as uita si 2 ore la un astfel de video. Felicitari!

  • @cerculdemuzica4696
    @cerculdemuzica4696 Год назад +27

    Felicitări! Mă bucur că ai abordat subiectul...proiectul de lege are multe "scăpări". Aș vrea să îți aduc în atenție și faptul că se propune așa..."mascat", desființarea Palatelor și Cluburilor Copiilor, singurele instituții nonformale gratuite din peisajul nostru mioritic.

  • @vladnitu1378
    @vladnitu1378 Год назад +3

    Actual urmand o facultate mentionata ca si exceptie, faptul ca am intalnit aceeasi teorie a “formelor fara fond” in toate etapele invatamantului de pana acum este un adevar trist care ma face sa vreau mai mult, insa stiu ca niciodata nu-mi va fi oferit mie sau generatiilor viitoare de catre sistem. Sper ca pentru mine sa fie un wake-up call catre self-studying, cat si pentru ceilalti ce vor urma acelasi traseu sortit compromisului: o diploma fara adevarate competente - o forma fara fond.
    Semnat, un student. 🎓

  • @dragosdespinoiu-radu7728
    @dragosdespinoiu-radu7728 Год назад +2

    Dan...doar atat , Multumesc .!!!

  • @eduardpaun7367
    @eduardpaun7367 Год назад +40

    am dat bacul anul acesta. cel mai pomana bac la mate din ultimii 20 de ani. la romana nu ai cum sa pici bacul, iar la filo, socio este vorba de nota ,nu de promovabilitate, daca depui cateva luni efort sa inveti.
    Daca promovabilitatea la bac nu a fost aproape de maxim, este un regres imens dupa parerea mea

  • @X1O2Y3Z4
    @X1O2Y3Z4 Год назад +1

    Bravo!Extraordinar comentariu, corect și la obiect! Hai cu alcooritmul!

  • @strikerrosv540
    @strikerrosv540 Год назад +26

    Mă bucur şi eu de un cola cu gheaţa rece cu un portofoliu pe masă, că fac practică pe vară la mine în judeţ şi am de lucru, şi hopa, apare episod nou pe zonă. Domnul Dan face review la băncile goale din facultatea mea fără să ştiu. Pentru o secundă stau să mă gândesc, ce tehnologie să aibă săracul UVT când multe cadre didactice se laudă cu toată tehnologia de care dispun ele, dar care rareori întreabă pe cineva cum să le folosească sau cum să facă să îmbunătăţească orele de curs. Dacă cumva au prezentat doar acele săli de seminarii în care au "voie", şi nu degeaba o spun aşa, doar studenţii străini prin programe erasmus şi altele ca să aibe şi ei acase cu ce să laude ca românii "digitalizează" facultăţile, săli care nici tencuite la uşi pe exterior nu sunt (încă se văd cărămizile şi spumă de fixare), un fel de "selfie classroom" unde eşti încurajat să faci poze înăuntru, şi dacă se poate să nu cumva să foloseşti un device de acolo că se rupe folia. Nu mai zic de clădirea care avea să fie un nou cămin studenţesc de care nu sau mai avut fonduri şi a fost cumpărată de UPT, proiect care era lăudat de toţi o bovină în bâlci, şi dată uitării după achiziţie UPT, ne lăudăm cu facultatea de economie din care fac şi eu parte, dar care nu poate gestiona un buget de investiţii, nu ştiu dacă să râd sau să plâng pentru viitorul meu după ce voi termina masterul. Profesorii comunişti pe care unii îi plâng că sunt pe cale de dispariţie de pe vremea dinozaurilor, încă sunt prezenţi şi activi, oameni care nu au avut niciodată tengente cu tehnologia şi care sau bucurat de zile uşoară în timpul pandemiei, un concediu bine plătit să citez un profesor, care vorbele sale marcatoare au fost "Nu sunt curios de ce aveţi prin camere, nu vreau să vă văd" vorbe grele când eşti anul 1 şi totul este nou, ce să mai zic de săracii studenţi care nu le explică nimeni cum să intre pe un meet sau măcar să facă de o prezenţa, platforme mizere care când îţi era lumea mai grea aveau probleme şi nesimţirea profesorilor în timpul examenelor cu "Nu e treaba mea" când mulţi colegi îi scotea platforma afară din examen şi "bum" te trezeai cu restantă. Cu stagiul de practică, chiar şi el de 3 săptămâni început pe 4 iulie şi care mâine va fi ultima zi, mi-a deschis ochii spre viitor, locul de muncă şi experienta de pe teren nu se compară cu mizeriile de vorbe ale unor profesori "facultatea prima, jobul după". Contabilitatea în facultă şi liceu e tratată ca o plastilină, sedimentată cu materii complementare care nu au rostul lângă o materie atât de stufoasă şi frumoasă, ajunge în practică să sperie şi cei mai bine pricepuţi studenţi, cum mi-a spus o prietenă de familie care a terminat toată facultatea cu bursă " când am terminat masterul îmi era frică să mă angajez, simt că nu ştiu nimic" vorbe pentru mine foarte grele. O părere dacă se poate. Sper dacă mai ajungi pe la Timiş sau chiar în micul Gorj şi sunt prin zonă sper să ne întâlnim şi să îţi strâng mâna, eşti idolul meu de mulţi ani.

    • @diansebastian23
      @diansebastian23 Год назад +11

      Fac facultatea în Danemarca și crede-mă, m-am crucit când am văzut unde-s oamenii ăia dpdv educațional... Mă simt ca și Eminescu și Slavici, românaș plecat din mica mea găurică medievală care acum dă ochii cu lumea și cu lumea contemporană. Asta, luând in considerare că stau intr-un mic orășel de nici 20.000 de locuitori undeva în nicăunde.
      Mă doare sufletul când văd că profii danezi mă imboldează să-i întreb mereu ce nu înțeleg și chiar să-i opresc în mijlocul propozitiei daca e ceva neclar pe motivul "dacă tu nu înțelegi, probabil nici restul clasei nu o fac și întrebând ne facem toți o favoare pentru că voi înțelegeți și eu mă asigur că ați priceput" pe când (și am auzit asta de la mulți prieteni care studiază în România) la noi "eu nu mă mai repet, dacă n-ai înțeles, ghinion"...
      Suportul digital e infinit mai bun decat acasă de asemenea, nici nu se poate compara... O platforma pentru toate materiile cu toate cursurile si lectiile uploadate, suportul teoretic pentru practica e pus din timp ca sa intri in laborator in cunostinta de cauză, ma rog, e incomparabil.

  • @SUNNYmc100
    @SUNNYmc100 Год назад +2

    Nu am nimic cu editorul, tot respectul pentru el si eu fac editare video, fotografie si videografie dar colorizarea nu se face pe un singur nod in Davinci. Tot ce faci pe acle nod se aglomereaza si poate strica imaginea. Each node has it’s own thing.

  • @AlexandruPop2299
    @AlexandruPop2299 Год назад +3

    Eu nu cred că este neapărat problema instituțiilor universitare legat de absolvenții care nu lucrează în domeniul facultății absolvite.
    Cred că pentru unii este mai greu să-și descopere pasiunea, vocația, ce meserie le place sau pur și simplu câștigă mai bine în alte domenii chiar dacă nu au studii de specialitate.
    Aveam o colegă care terminase liceul de arte (știu, nu este vorba de facultate, dar e același principiu) și s-a înscris până la urmă la universitate la mate-info și acum lucrează la o firmă de IT. Am întrebat-o de ce nu a continuat cu actoria și mi-a zis că "deși iubește teatrul, nu poate să câștige un salariu care să o mulțumească".
    La fel și cu cei care descoperă pe parcurs că nu le place un domeniu. Eu am fost mereu pasionat de calculatoare și de domeniul financiar, așa că făcut cibernetica la ASE. Am întâlnit multe persoane care îmi spuneau că și-au dat seama că nu e de ei facultatea asta sau domeniul IT/economic în general, dar vor să termine pentru că deja au depus prea mult efort și măcar să rămână cu diploma. Mulți au ales-o doar pentru renume, pentru că este văzută ca o facultate bună, de unde poți ieși cu un job bine plătit.
    Într-adevăr, facultatea nu te pregătește pentru piața muncii la fel cum te pregătește un job în domeniu, dar nu pot să neg că m-a ajutat să înțeleg mai bine tot ceea ce am învățat ulterior la un job. Și deși există și persoane auto-didacte, foarte dedicate care învață din copilărie și ajung să fie extrem de buni chiar dacă nu au studii în domeniu, majoritatea oamenilor nu sunt așa, iar cineva trebuie să-i îndrume și să-i ajute cât de cât, astfel că diferențele dintre un om fără studii și unul cu la job se văd. În plus, facultatea te ajută în networking, întâlnești profesori, colegi sau chiar angajatori care te vor ajuta în carieră. Eu cred că principalul avantaj al facultății este networking-ul. Este mediul cel mai potrivit pentru așa ceva, dacă te și strădui.
    Până la urmă nu știu ce trebuie făcut, poate părinții să-și ajute copii să aleagă mai bine o facultate într-un domeniu de care sunt pasionați sau au măcar interes, în loc să-i trimită la medicină sau să-i facă IT-iști doar pentru că sunt job-uri bine plătite și cu statut.

  • @mikaelx1260
    @mikaelx1260 Год назад +3

    dane legat de statistica invatarii unei meserii in campul muncii este foarte reala,eu am terminat 12 clase pe profil economic,teoretic sunt tehnician contabil practic dupa bac am vrut sa ma angajez,nu am gasit pe domeniu nici-un post pt debutanti,toti angajatorii cereau minim 2 ani experienta,am colindat un an prin 2 depozite sa fac ceva experienta in campul muncii in CV dupa anul asta m-am angajat ca agent tehnic la orange unde am invatat timp de o luna in training toata fisa postului si cum sa imi desfasor activitatea,din pacate degeaba facem scoli,facultati si mastere daca piata muncii nu se uita la ele

  • @GRN.0518
    @GRN.0518 Год назад +2

    Inca un clip genial marca Dan Cadar !

  • @Michelle_11161
    @Michelle_11161 Год назад +6

    Bravo, domnule! Problema educației trebuie luată în serios, dar complicitatea, politica de partid, nepăsarea, “lasă că merge și așa”… sufocă multe inițiative sănătoase.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea Год назад +1

    Mai vrem din astea! Apreciez educația gratis pe care am primit-o în România, dar mare parte din ce folosesc zi de zi la job am învățat singur din pasiune sau nevoie ...

  • @domnulgadea
    @domnulgadea Год назад +3

    Toate că toate dar as fi apreciat daca nu trebuia să apară siglă Samsung pe produsele alea pedagogice plasate strategic. Omul nostru e campion mondial în a uni compuneri de tip punte despre actualitatea de baza și tehnologiile anumitor branduri.

  • @mariusfrodo6057
    @mariusfrodo6057 Год назад +8

    Bravo Dane, te urmăresc cu mare placere, aici nu pot sa ma abțin fără sa spun ceva: sistemul nostru de învățământ în GENERAL este PRAF, DOARE și ce sa vezi....reprezinta VIITORUL NOSTRU

  • @GeorgeSerban1
    @GeorgeSerban1 Год назад +6

    Hai cu un video si despre taxele nesimtite pentru micro-intreprinderi si durearea in pix a Guvernului despre mici baietii si fete care se chinuie sa faca ceva in Romania

    • @diansebastian23
      @diansebastian23 Год назад

      Merita pin! Mulgerea de bani in mod fățiș de la micile si mediile rotite care mentin defapt economia Romaniei in miscare pentru a scuza cresterea salariala a unor membri ai societatii (perplexant cu o foarte posibila criza și/sau chiar recesiune economică in viitorul apropiat!), fără a “deranja” marii mahări, toate in detrimentul românului de rând.
      Ce, pana si de legarea de glie a investitorului. Cum, mă, să poti sa fii actionar la maxim 3 microintreprinderi si musai sa aiba angajati atata timp cat ele nu produc nimic? Minciuna ieftina ca sa scuze platirea a mii de lei pe an in taxe si impozite… toate astea ca sa poata sa acopere gaurile enorme, deficiturile bugetare dezgustatoare pe care le dau de alde Ciucă si Ciolacu in economia națională anul ăsta ca, vezi Doamne, să aibă ei pe cine să blameze la alegeri in curând…

  • @variousmusik4all870
    @variousmusik4all870 Год назад +1

    Genial acest video! In momentul in care netotii de parinti o sa isi poata educa proprii copii cu cele necesare d-alea vietii, indiferent de directie, atunci aceasta "puscarie psihologica a temerilor cum ca fara nu se poate" numita SCOALĂ , va disparea. Pana atunci, din pacate, toti traim cu FOMO ca vaii, da-l pe copil la orice coteț de scoala, fa orice facultate numai sa fie facuta... Practica vietii mi-a aratat clar ca nu ai nevoie de mai mult de clasele pana inveti sa citesti , sa scrii sau sa numeri pana la 10-100-1000.. facut 5 ani de Academie la zi, terminat cu 9.50, de pomana, 99% e de pomana..si na, acum 20 ani se facea scoala, numai sa intrii si deja demonstra ceva. Whatever, in ziua de azi, materialul este infinit si majoritatea gratuit pe google si youtube. Nici nu ai de ce sa mai termini vreo scoala, ok, exceptand doctor, avocat, etc, ca na, trebuie sa rontaie tomul. In rest... e grele sa poti schimba sistemul atata timp cat cei ce il creeaza, la fel ca si cei ce il promoveaza( al'de 3 mamici per clasa, sugace si analfabete, pline de spaga si bale pana in laringe, etc) sunt inca la nivel de Epoca Bronzului ( nu ala de suflat, macar intelegeam motivul)..pune pe fi-miu la 11 ani sa faca lb. Romana, cand el fabrica pe bani harti pt Fortnite de vreo cativa ani, in timpul liber, self-study ca eu stau pe mare🤣🤣🤣 Realitatea ne arata ca cei mai bogati oameni de pe planeta nu prea aveau treaba cu scoala, deci, da, hai sa ne mandrim ca stim ortografie, ortoepie, matrice si Iacobieni, nabla si teoria undelor, insa, ne rontaim namolul de sub unghii dupa o zi de prașit ca avem de un Golden Brau seara la o telenovela cu L. Zbarciu...energie consumata si neconservata, parerea mea, zbaterea asta de-a "scoala". Trist, dar asta e. Noi latram, astia iși fac treaba...

  • @plant163
    @plant163 Год назад +6

    Abia am terminat 12 ani de "educație românească". Tot ce pot sa spun e că îmi este mila de cei dor frați ai mei mai mici, care mai au încă 4, respectiv 8 ani de luptat

  • @alexmarian3009
    @alexmarian3009 Год назад +6

    Este o plăcere să te ascult, mulțumesc mult !

  • @darthwolfius7746
    @darthwolfius7746 Год назад +4

    Sunt total de acord cu tine Dane la capitolul cumpărat chestii fără cap și strategie din partea guvernului. Dar e o singura mică, minusculă, infimă problemă. Nu educația sau tehnologizarea este scopul parlamentarilor ci îmbogățirea lor și a rudelor lor. Spre exemplu cu tabletele știu pe surse că licitațiile sau dat la colegii de partid care au firme de retail, unii din ei mirosind a făcut bani ușor și-a înființat firme și au luat contracte de furnizare de tablete și s-au îmbogățit peste noapte. Din această cauză tot ce se face/cumpără la noi e de proastă calitate pentru că nu sunt făcute pentru țară și popor ci pentru a burți mari la parlamentari, rude, prieteni.

  • @myhaytzamyhaytzaable
    @myhaytzamyhaytzaable Год назад

    Incep prin a crede ca cei care au dat dislike is prea ,,culți'' pentru conținut...
    BRAVO DANE MA INCLIN!!!👍👍👍

  • @Eduu230
    @Eduu230 Год назад +1

    Tocmai ce am terminat de vizionat acest incredibil videoclip. Si vreau sa iti transmit toate bunele gânduri si felicitări👏👏
    Extraordinar 🔥👏🙏

  • @vladdorobantu4071
    @vladdorobantu4071 Год назад +1

    Omule, esti un geniu.

  • @maneaeduard9335
    @maneaeduard9335 Год назад +1

    Touche, mi-a placut poezia si restul videoclipului!

    • @James_Clifford612
      @James_Clifford612 Год назад

      Vă voi recomanda administratorului meu de zonă. 🤞

  • @RIELRO
    @RIELRO Год назад +2

    Meriti oscar pentru sinceritate si prezentare!

  • @elvisadrian6770
    @elvisadrian6770 Год назад +3

    Big up pentru tricou și la toată echipa!

  • @LFS92
    @LFS92 Год назад +3

    Bună Dan, am rămas plăcut surprins să aud că vă căutați editor video, eu sunt din Bihor dar dacă eram la Bucureşti aplicam imediat! Mi-ar fi plăcut să lucrez în RUclips-ul românesc, până acum am lucrat doar pentru clienți de peste mări şi țări (prin Google Drive). În timpul pandemiei am prins gust de RUclips şi am început să fac asta!
    Felicitări pentru contribuțiile voastre la RUclips-ul românesc! Abea aştept următorul video. 😁
    Sergiu

  • @cosmin6988
    @cosmin6988 Год назад +68

    Ca proaspat absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat, recunosc ca am facut meditatii. 80 de lei matematica, 70 română. Am făcut meditații deoarece nu mă simțeam destul de pregătit pentru bacalaureat, iar orele pe care le-am facut au prins foarte bine, mai ales la română, unde practic descifram termenii de lemn din comentarii, ce vrea eseul de la mine, aspecte care nu au fost atinse la clasa si, realist vorbind, nici nu puteau fi, avand in vedere supradimensionarea claselor si cantitatea mare de opere ce intra la bacalaureat. La matematica nu ma simteam sigur pe mine si am vrut sa acopar gaurile lasate de perioada online, nu doar pentru bacalaureat, dar si pentru viitor, avand dorinta sa merg mai departe in domenii STEM. Am vrut sa dau si admitere la Poli in Bucuresti, dar ce exercitii sunt in programa de examen sunt cam grele (pentru cine nu face pregatire cu profesori de la poli, ca sa rezolvi exercitiile trebuie sa fii un geniu sa descoperi niste metode de rezolvare mai speciale sau sa ti le arate cineva. Totusi, au fost si pregatiri pentru admitere sustinute online si gratuit de catre cei de la Poli, deci nu e chiar asa de grav).
    Am participat la un concurs de robotica si asta m-a plasat pe loc de olimpic la mecatronica si robotica la UPB, deci nici macar nu a contat media din bac la admitere (9.55). Chiar si fara concursuri de genul, majoritatea facultatiilor din Politehnica au admitere pe dosar, unde se intra cu mediile din liceu la 2 materii de real si scrisori de recomandare, etc.

    • @andreizamfir867
      @andreizamfir867 Год назад +7

      Si eu am facut inainte de '89. Si ce este cu asta. Nu te poti perfectiona fara ajutor. Si profii de atunci nu plateau impozit.
      Nu inteleg care e problema moderatorului??? Cine a spus ca trebuie sa ia toti bacul? Doar inainte de '89 lua si cine nu voia. Cu 6, dar lua...
      Avem nevoie de meseriasi, de profesionisti. Avem nevoie de scoli profesionale dotate care sa pregateasca meseriasi. Nu de 100% promovabilitate la bac.
      Asta e lege??? Chiar trebuie sa se justifice " cineva" ca s-a ocupat de invatamant? Trebuie bifat ceva??? Pe cine intereseaza???
      PS: si asta e moldovean?? Sa nu mai aud "copchii" ca emigrez peste putinica :))
      PS2: profesorul doar ajuta elevul sa se perfectioneze.

    • @viorica9153
      @viorica9153 8 месяцев назад

      ​@@andreizamfir867Comentariile la română sunt aride și sofisticate . Elevii le învață pe de rost , fără să le înțeleagă , pentru că nu citesc scrierile literare în discuție .

    • @viorica9153
      @viorica9153 8 месяцев назад

      Înainte de ' 89 nu intra oricine la liceu . Și nici nu terminau toți . Așa se explică faptul că aproape toți promovau bacalaureatul .

  • @gheorghealexandru5894
    @gheorghealexandru5894 Год назад +1

    Salut Dan! Părerea mea este că România este o țară ratată din toate punctele de vedere , îmi pare rău este țara noastră pe care o iubim cu toții dar ăsta este adevărul , baftă vouă !

  • @GAdrianification
    @GAdrianification Год назад +3

    Mor ca nu pot da mai multe like-uri !
    Excelent clip !

  • @SmartOne7540
    @SmartOne7540 Год назад +9

    Draga domnule Dan, in primul rand vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti pe acest canal si pentru acest material superb.
    In al doilea rand vreau sa mentionez de ce sunt in totalitate de acord cu tot ce ai spus in acest videoclip. Sunt un tanar actor, proaspat iesit de pe sfanta scandura din cadrul scenei facultatii. In momentul de fata lucrez ca ospatar/barman, pentru nu am fost suficient de inteligent sa accept oferta unei facultati din Anglia de actorie, sperand ca pot invata meserie si din tara. Si am invatat, am avut numeroase proiecte in teatre, mentionez in liceu am fost olimpic national la arta actorului si asa mai departe... Dar nu am unde sa lucrez in meseria pe care o tot invat de 7 ani. E extrem de sobru ca multi dintre noi nu avem unde lucra si afisa ceea ce putem face (spun in general, nu doar in meseria asta). E trist sa fim descurajati ca tineri si imi pare rau ca nu am plecat atunci cand trebuia.
    Keep it up!

  • @92Ciprian
    @92Ciprian Год назад +1

    Superb tricoul !! 👍

  • @driggIgrec
    @driggIgrec Год назад +6

    Super Video.
    1. Te contrazic privind statul pe loc al sistemului educațional. Eu unul am avut religia opțional, ne-a arătat în clasa a 8a cum se pune un prezervativ și de ce e important, la bac am avut cred mai multe probe orale decât sunt acum in total și încă mai am colecția de culegeri "goanga", fără de care, nu că nu luam bacul, nu treceam clasa.
    2. Problemele prezentului, și eu "dau" bacul in fiecare an. La mate, română, germană și altele dacă am timp in ziua cu pricina ( când verific subiectele). Cel puțin nivelul la mate a scăzut drastic, după aproape 20 ani trec bacul de mate M1 real cu toate calculele in cap)
    3. Și eu îmi fac griji acum că în ciuda tuturor voințelor, sistemul educațional de stat se va dovedi motivul pentru care ne vom hotărâ pentru altă nație. (Din păcate și din variantele private se dovedesc multe wannabee's but not gonnabee's)

    • @Winnetou17
      @Winnetou17 Год назад +1

      Da, sunt niște evoluții. Testele naționale și alesul liceelor de exemplu sunt clar mai bine puse la punct față de cum era acum 30 de ani. Dar e puțin. Mult prea puțin. Și în același timp, materia și programa, predatul, efortul elevilor sunt la niveluri mai mici. Se face mai puțin și mai superficial. Per total e o regresie. Foarte ușor vizibilă, cum ai zis și tu, în lucruri precum examenul la mate la BAC.
      P.S.: *hotărî

    • @Smurfu780
      @Smurfu780 Год назад +2

      Anul acesta avem prima generație care termină clasa a opta învățând după o programă nouă… din păcate reforma nu a mai continuat la liceu…
      Conținutul este mult schimbat față de ceea ce făceam noi cu ani (zeci) în urmă. Să fi avut manualele copiilor de acum garantat ne era mult mai ușor să învățăm (din păcate depinde de editura cu care alege profesorul de la clasă să lucreze).
      Nivelul e slab nu doar datorită profesorilor care ar fi poate slab pregătiți sau dezinterezați la clasă, ci și datorită lipsei (aproape) totale de implicare a părinților acasă și protejarea propriei odrasle atunci când nu învață, nu își face proiectele, nu își face temele, este obraznic cu dascălul etc.
      Pot să spun doar că în ultima lună am avut contact cu foarte multe persoane (cu studii medii sau universitare) dar care nu înțelegeau întrebări simple și care m-au făcut să am îndoieli legat de modul în care au absolvit studiile.
      Direcția sigur nu e bună, dar societatea civilă e complet adormită fără șanse reale să se trezească în viitorul apropiat și să forțeze luarea de măsuri clare în favoarea creșterii nivelului învățământului din țara noastră. Deocamdată, țara ne vrea proști deoarece suntem mai ușor de manipulat și conduși, astfel consider că planul conducătorilor noștri cam funcționează.

  • @lucian-petrejitaru8195
    @lucian-petrejitaru8195 Год назад +25

    Un profesor din tineretile mele a tinut sa precizeze ca facultatea nu te invata ceva specific ci te invata cum sa cauti, sa gasesti, sa inveti si sa folosesti ceva util.

    • @alinconstantingoga
      @alinconstantingoga Год назад +7

      Exact așa ne-au spus și nouă profesorii din universitate acum câțiva ani.

  • @florinlacatus8234
    @florinlacatus8234 Год назад +1

    Frumos dezbătut subiectul și poezia. Adevăr ai grăit prin ea. 👏👏👏. Succes și ține-o tot așa, chiar dacă e zona it, tot de it se discută. Subiect cu it e pentru școală, că tot așa se vrea școală online, în spitale, pentru perfomanța aparatelor, chiar și în agricultură. Se folosește peste tot acum internet și inteligență artificială doar că nu a ajuns peste tot și nu toată lumea are acces la internet. Se încearcă marea cu degetul și nu se face nimic, dar dacă se face, e la supra preț. De statul român, nu licitează pentru prețul minim. Exemplu, nu cumpără bec cu un leu, că tot prostul are. Cumpără becul cu trei lei că are balta pește și prostimea nu are acces la "transparența" banului public. Nu contează ce au făcut, că a fost bine, că a fost rău, dar au făcut. Iar la câte investiții păguboase au făcut și bani aruncați la "gunoi" , nu ia strâns nimeni de oo sau cu ușa.

  • @ZombieDragQueen
    @ZombieDragQueen Год назад +4

    Am facut generala si in Romania si in strainate si o problema fundamentala observata care este valabila si la universitate este relatia disfunctionala dintr-e cadrele profesorale, elevii/studentii si administratia scolilor care sunt ineficiente in aplicarea programei primite de la ministerul invatamantului. Adica? Profesori si invatatori cu mentalitate invechita ca la orele/cursurile lor nota 10 doar D-zeu poate sa o primeasca, 9 a profesorilor si laureatilor premiului Nobel si 8 e maxim pe care tu ca elev poti sa o primesti. Asta intr-un sistem in care media de note este cruciala in deciderea daca ramai corigent sau repetent. Si daca faci contestatie ca profu da note arbitrar, bazat pe cum se simte in ziua aia, atunci ajungi pe "shit" lista profesorului si nici 7 nu mai vezi, nici daca esti laureat Nobel. Trebuie sa taci si sa induri ca elev si student. Si atunci nu e surprinzator ca chiulitul, copiatul si plagiatul in scoala si universitatea din Romania sunt inaltate la rang de obligatiune sociala. Toti tocilarii au chiulit dar nu pentru ca au vrut ci ca asa fac toti colegii si nu vrei sa fii perceput ca un ciudat, sparge-gasca, etc. Si atunci de ce sunt romanii surprinsi ca dupa 12 ani in acest sistem, absolventii se ocupa cu smecherii, "afaceri", fraude si tot felul de cai sa faca cat mai multi bani pentru minim de munca? Pai daca sistemul nu i-a respectat si ei au reusit sa copieze, plagieze etc sa "fenteze" sistemul atunci de ce in viata reala nu ar face la fel?

  • @denisa.bacuieti9937
    @denisa.bacuieti9937 Год назад +2

    Din punctul meu de vedere, cea mai buna idee pe care a avut-o sistemul nostru de invatamant a fost sa introduca scoala altfel.

  • @danturca
    @danturca Год назад +3

    Foarte buna analiza. Bravo! Astept de fiecare data cu nerabdare, indiferent de tema, analizele facute de tine. Multumesc.

  • @alexandrastroe_wellnesscoach
    @alexandrastroe_wellnesscoach Год назад +1

    Am citit proiectul de lege. Exista chiar niste asociații de părinți care se zbat să îndrepte lucrurile. Din câte am înțeles decidenții sunt deschiși să audă propuneri, așa că hai sa lucram cât mai mulți la acest proiect, sa venim cu propuneri și să se vadă că avem un interes serios.

  • @andreiandy3922
    @andreiandy3922 Год назад +1

    Asa da! Felicitari UVT! Sunt mandru ca universitatea mea a aparut la Zona.

  • @AlexanderPrio
    @AlexanderPrio Год назад +17

    Dane, pune problema altfel!
    Câți dintre oameni cu diplomă și licențiați le sunt recunoscute meritele efortului depus în școală, facultate etc atunci când te duci să te angajezi (fie la privat sau la stat)?
    Îți spun din proprie experiență, dacă n-ai pile, bani sau influență îți dau cu flit (angajatorii) pe motiv "că n-ai 'esperență' ".
    Să nu mai spun că te prezinți la un interviu, bați palma și te trezești că discuția, aka acordul care te-a facut să bați palma, e o altă realitate (condiții proaste de muncă, faci lucruri extra neprevăzute în contract s.a.m.d)!
    Așa că întrebarea mea este alta:
    Ce sens are să înveți când politicianul conduce o țară pe bani mulți și cu "n" sporuri "vătămătoare" o duce bine, liniștit și sigur o viață cu muncă "așa și așa" fără să fi tras la răspundere pentru incompetență, indolență și nesimțire incomensurabilă?

    • @ClypsoMt2
      @ClypsoMt2 Год назад

      Te contrazic. Spre exemplu Politehnica. Este criza de ingineri, lumea cauta absolventi in prostie dar absolventii nu accepta pentru ca le ofera doar 3000lei la inceput. Au pretentii sa intre direct in 2000euro.
      Eu am renuntat la facultatea de transporturi pentru ASE si imediat ce am renuntat la poli, culmea, m-am angajat in domeniul transportului, 0 experienta.
      Joburi bune sunt peste tot. Absolventii sunt prea lenesi sa caute si au pretentii salariale enorme tinand cont ca nu stiu sa faca nimic in ciuda diplomei.

    • @AlexanderPrio
      @AlexanderPrio Год назад

      @@ClypsoMt2 Mai citește odată ce am scris, pentru că eu nu am pomenit de gloabe, ci de oameni care isi doresc sa faca ceva cu viata lor cu studiile pe care le urmeaza indiferent de ce ramura aleg sa studieze.
      Asa ca eu nu sunt de acord intru-totul cu tine.

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 Год назад

      Aici este o greseala pe care uni studentii din Romania o fac si anume nu isi cauta stagiaturi din timpul facultatii pentru a iesi de pe bancile facultatii cu 2-3 stagiaturi de 3 luni ca si experienta. Eu am lucrat pentru o corporatie in trecutul recent si poti sa-ti spun ca la peste 80% din cei care au facut stagiatura platita pe timp de vara li s-a promis si angajarea la terminarea facultatii. Este si normal ca o firma sa angajeze intai pe cei care au deja minimul de experienta dupa facultate inaintea celor cu 0 experienta. Eu am facut facultatea in Danemarca si acolo stagiatura era parte din program si era obligatorie. Nu mai tin minte exact cat trebuia legal sa fie, cert este ca din anul 2 cand am intrat pe stagiatura m-am si angajat acolo pana la terminarea facultatii la firma la care faceam stagiul. Ulterior am revenit in Romania cu un an si jumatate de experienta.

  • @someonesomewhere2186
    @someonesomewhere2186 Год назад +1

    deci mi.a recomandat un prieten sa ascult pe domnul mai în varsta de la canalul ZONAIT pentru ca el este foarte intelept...si a avut dreptate. Daca toata tara l.ar astculta pe domnul Dan Cadar am avea o viata de calitate mai mare. Domnul Dan explica subiecte complexe si complicate pe intelesul tuturor. Eu nu sunt foarte destept recunosc dar dacă eu inteleg ceea ce spune domnul acesta oricine intelege. Problema este ca ne complacem in situatie din lene si ignoranta, degeaba vrea unul daca nu vrea toti. Domnul Dan a invatat si a studiat toata viata lui la cel mai inalt nivel si are intuitia formata pe care o poti avea numai prin studii si experienta. El stie ce vorbeste cand sustine ca educatia este vitala pentru a restarta tara.

  • @anamariaghelase1746
    @anamariaghelase1746 Год назад

    Felicitari pentru acest video! Sunt proaspata absolventa a unui master din Bucuresti, mai exact absolventa a celor doi ani de studii, iar aici ma refer doar la cursuri. Dizertatia, din pacate, nu am reusit sa o sustin din cauza sistemului de invatamant universitar care m-a chinuit doi ani de zile. Pe langa faptul ca am pierdut luni de zile in asteptarea profesorului coordonator (timp pierdut care m-a costat nefinalizarea studiilor in totalitate), neglijenta si miserupismul - as putea spune - a celorlalte cadre didactice cu privire la plangerile mele reflectate asupra acestui profesor (tin sa mentionez ca am vrut sa schimb profesorul coordonator), a modului josnic si superficial de predare a materiilor si a "aruncarii" frustrarilor dintre profesori asupra noastra, a studentilor, m-a facut sa las balta meseria pentru care, chipurile, m-am pregatit. Cu tot respectul va spun ca nu stiu sa fac nimic practic in domeniu dupa acesti doi ani de master. Iar acum, din pacate, am anulat dizertatia pentru iarna din cauza faptului ca nu am fost acceptata sa finalizez studiile dintr-un anume motiv: "Informatia dumneavoastra nu este suficienta pentru nivelul de master." Asta mi s-a spus dupa doi ani de zile in care totul a fost batut in cuie, mai exact pe tema lucrarii si mai exact cu o luna inainte de a sustine lucrarea de dizertatie. Va multumesc si imi doresc sa nu fi suparat pe nimeni cu cazul meu personal. Cu tot respectul, toate cele bune!

  • @doublecoolgamer8490
    @doublecoolgamer8490 Год назад

    Frumosa expozitie pe tema sistemului de invatamant din Romania. Locuind in strainatate ma gandeam sa ma intorc in tara ( te mai loveste nostalgia in diaspora) iar acest material m-a ajutat sa inteleg ca lucrurile nu s-au schimbat in sistemul de invatamant, acelasi prin care am trecut si eu plin de frustrari si scarba in urma cu zeci de ani. Nu as vrea sa imi trec odrasla prin acelasi proces de invatamant sec, frustrant si lipsit de viitor. Asa ca mai asteptam putin, poate avem noroc la pensie ..

  • @type3666
    @type3666 Год назад +2

    Foarte bun clip , bravo 👍 ca de obicei

  • @filippxx
    @filippxx Год назад

    E evident in fiecare an ca nu vrea nimeni sa fie bine in educație. E bine ca cineva o spune cu subiect si predicat.

  • @vladbogdan6836
    @vladbogdan6836 Год назад +8

    Personal activez ca si inginer in sectorul de productie industriala. Pentru cei mai tineri care inca nu stiu pe ce drum sa incerce, pot sa va spun urmatoarele: In timpul facultatii urmariti doar obtinerea diplomei si in timpul asta adunati informatie si daca se poate experienta in domeniile care se cauta pe piata la momentul respectiv. Experienta si "ce stii sa faci" sunt de aur. Diploma te ajuta doar la prima "cernere" de CV-uri in momentul in care vin 25 canditati pe un post. De acolo incolo conteaza doar sa te duca capul, sa ai putina experienta si sa stii sa faci ceva efectiv. Atat. De acolo incolo, daca iei postul, vei fi luat oricum de la 0 (sau aproape de la 0) din prima zi de munca. Ce se invata (sau cel putin ce se invata acum 6-7 ani) la Poli are o tangenta absolut minima cu ce se cere in fabricile de pe piata muncii. Spor!

    • @MihaiIulian-kj2he
      @MihaiIulian-kj2he Год назад

      Salut. Și eu sunt pe inginerie industriala la UPB, îmi poți spune cam cat de greu ți ai găsit job și un salariu aproximativ?

  • @ionutsZER0
    @ionutsZER0 Год назад

    Genial video-ul ăsta,așteptam ceva de genul,nu a contat că are aproape o oră și cred că nu doar eu vreau mai multe videoclipuri de acest fel. Pur și simplu mi-a plăcut,de aici am învățat multe lucruri utile și... cum era aia "ce te învățăm noi aici nu te învață ăștia la școală".

  • @CarThrottlefan
    @CarThrottlefan Год назад +4

    Salutări, domnule Dan! Foarte bun video. Pentru că sunt și eu proaspăt absolvent de bac am zis că trebuie să zic și eu ceva pe subiect (și da, bacul la mate a fost patetic iar la romana m-am bucurat mult că a picat O scrisoare pierduta).
    De aceste probleme de care ai zis tu, plus multe altele, m am lovit pe parcursul celor 12 ani făcuți atât la o școală cunoscută din capitală cât și la un liceu de top, tot din București.
    Astfel, am luat decizia anul acesta sa las aici tot ce am construit și să mă adăug și eu în rândul absolvenților care iau drumul facultăților straine.
    Am reușit până la urmă să intru la 4 facultăți in 4 tari diferite (Olanda, Suedia, SUA și Danemarca) dar am dat și admiterea aici la Politehnica - am intrat la Automatica. Totuși, oricât de mult îmi sună bine ideea de Politehnica nu vreau ca viitorii mei copii, când vor fi, să prindă același sistem ca mine așa că am decis sa nu mai amân plecarea.
    Nu sunt stupid de optimist, știu că nici acolo nu va fi "la vie en rose" dar totuși sper la o societate mai buna, și un loc în care sa poți avansa și mai ales sa faci cercetare fara sa ai nevoie să știi pe X sau Y.
    Cam atât am avut de zis, bafta in continuare cu Zona!

    • @killer13iii
      @killer13iii Год назад +1

      Multa bafta! Eu am terminat la Automatica, demult, dar sper ca ai ales Danemarca... am fost acolo in delegatie o saptamana la o firma ce avea sediul fix peste strada de Universitatea din Aarhus si am ramas impresionat. Sper sa iti mearga bine indiferent de alegere!

    • @CarThrottlefan
      @CarThrottlefan Год назад +1

      @@killer13iii Salut, mersi frumos de urari! Alegerea mea totusi a fost Olanda, am intrat la VU Amsterdam care dupa o privire in ranking-uri sta foarte bine pentru CS, si sincer mi-a placut mai mult Olanda decat Danemarca. Dar asta este o alegere subiectiva.
      Oricum, abia astept sa incep acest nou capitol si sa il fac unul reusit 🙂

    • @kriogenk2495
      @kriogenk2495 Год назад +1

      Felicitări. Fugi cu 3 picioare și nu te uita înapoi!

    • @davidmurariu9068
      @davidmurariu9068 Год назад +1

      Cea mai buna decizie !! Eu regret ca nu am facut asta..

  • @alexandruradu5010
    @alexandruradu5010 Год назад

    Multă sănătate! Spor în toate!

  • @romulusursache2880
    @romulusursache2880 Год назад +2

    Bravo!!👋👋👋👋👋

  • @florinsimion8057
    @florinsimion8057 Год назад +3

    Dane, as vrea sa vin și eu cu niste comentarii, mai ales în legătură cu ce ai zis de domnul care a ales sa se duca in IT in loc sa își urmeze cariera pentru care se pregătise. Majoritatea oamenilor pe care ii cunosc că au făcut o reconversie profesională în domeniul ăsta nu au venit cu banii pe primul loc în minte. Perspectiva financiara era acolo, dar motivul principal pe care l-am auzit a fost fie faptul că firmele in care lucrau în domeniile lor erau foarte toxice și mentalitățile destul de nesănătoase, fie că doreau să lucreze la stat și acolo se intra numai pe argumente de mama și tata. Păcat este doar că erau chiar foarte buni în domeniile lor, deci putem zice că am mai "pierdut niste specialiști". 😥
    Bineînțeles, nivelul societății este dat de școlarizarea sa, deci mai departe nu am cum sa te contrazic. Toate bune! 😀

  • @razvancatabv
    @razvancatabv Год назад +1

    Super bine ce faci tu aici ❤❤❤

  • @kovacszsolt2003
    @kovacszsolt2003 Год назад +9

    Unila mea parere este ca antidot impotriva analfabetismului functional este si o biblioteca scolara atractiva, permanent actualizata, apetisant prezentata. Fie ea digitala sau ‘ hard copy “ - n-are importantza.

  • @ElizaTomiris
    @ElizaTomiris Год назад

    Bravo Dane,👏 super clip pe tema învățământului românesc. Eu nu am citit noul proiect de lege pe tema educației, m-am documentat puțin tot asa de pe net. Dar ce am înțeles eu cu noul proiect este ca. În loc să creeze egalitate de șanse între licee mai ales și sa nu fie unele mai bube ca altele asa zise de cartier. La noul proiect o sa fie mai mare diferențele între licee sau între școli. Din lac în put ce sa zic.

  • @Laura-ei4fs
    @Laura-ei4fs Год назад

    N-are treabă cu subiectul dar iubesc tricoul pe care îl porți

  • @alextatu99
    @alextatu99 Год назад

    esti tare!! Mi-a placut maxim videoclipul, sper sa mai faci pe tema asta :)

  • @florinsirbut5097
    @florinsirbut5097 Год назад +1

    Bine și adevărat le relatezi!

  • @Modelist-ro
    @Modelist-ro Год назад +1

    Mulțumesc, felicitări pt videoclip

  • @florinlacatus8234
    @florinlacatus8234 Год назад

    Multă dreptate ai și e bine că spui lucrurilor pe nume. Ar fi bine să dezbați subiecte asemănătoare.

  • @pascuionut8655
    @pascuionut8655 Год назад +1

    Dane...problema nu e ca habar nu au ce sa cumpere sau sau sa faca, aici e vorba de achizitii cu dedicatie.

  • @ada.stefana
    @ada.stefana Год назад +1

    Îmi e mila de băiatul meu cel mic care a prins prima generație in clasa 0, primul examen de admitere modificat dupa o perioada de 2 ani de pandemie si acum din nou alte modificării. 😢😢😢

  • @virgilrogo2080
    @virgilrogo2080 Год назад +2

    Felicitari celor de la Universitatea din Timisoara pentru initiativa. Cat despre sistemul de invatamant romanesc este la pamant, iar tu ai drescris foarte bine totul aici cat si in celelalte clipuri in care ai vorbit despre invatamant.

  • @ltc2549
    @ltc2549 Год назад +2

    Dupa parerea mea centralizarea sesiunilor(acelasi examen sa fie dat in acelasi timp si cu aceleasi subiecte) de la universitatile cu profil asemanator ex: poli sau medicina ,ar creste enorm calitatea sistemului universitar din Romania.Am scapa de grilele date pe sub mana,uneori chiar si de catre profesori, unor persoane mai privilegiate .Sistemul actual nu te motiveaza sa inveti ci te impinge sa fentezi examenele sa te "smecheresti".Poti tu foarte bine sa iti bati capul un semestru cu un examen la care sa iei 8 si vine un baiat cu niste grile de la niste baieti(de multe ori nu romani) si ia 9 sau 10 si iti fura lucul in clasament. Foarte multi termina o astfel de facultete si nu au habar cu ce sa mananca. Dar cred ca este forte greu spre imposibil avand in vedere cati bani sau diferite favoruri se fac din astfel de practici .

  • @piZZa4everRulz
    @piZZa4everRulz Год назад +3

    După ce am căpătat un MBA și după ce mi am făcut licența în limbi străine, eu acum lucrând în investigații, pot confirma in continuare că e complet rupt de realitate ce se întâmplă în mediul universitar. Deh, daca nu as fi presat sa iau hârtii ampulea, ar fi frumos

  • @1075George
    @1075George Год назад +1

    Învățământul romanesc nu este adaptat cerințelor actuale, este invechit si depășit din toate punctele de vedere.
    In loc sa eficientizeze si sa simplifice lucrurile, majoritatea celor care au condus, mai mult au complicat situația.

  • @MsZael
    @MsZael Год назад +1

    Exceptional, exceptional, exceptional!!

  • @gral9411
    @gral9411 Год назад +1

    Profunda si lamuritoare aceasta analiza a celui mai important domeniu al umanitatii!
    Care mai sunt perspectivele :mi s-au inmuiat picioarele(bine,semnele si tendintele exista de mullt timp)
    ................................................
    Avem libertete,avem democratie ,totul depinde numai de noi(oare mai crede cineva in frazele astea?)
    Avem libertetea sa achizitionam fregate,submarine,F35....
    Avem libertatea sa importam masiv alimente...
    .....................
    Cum poti sa abordezi atatea domenii si sa ai analize atat de profunde?
    ...............................
    Cu afirmatia ca "educatia este singura stavila impotriva barbariei" nu sunt in totalitate de acord,dar,cred ca aceasta afirmatie este valabila intr-un procent covirsitor!

  • @marceln.4540
    @marceln.4540 Год назад

    M-ai atins la corason cu clipul asta. 👍

  • @muzicabyzantina
    @muzicabyzantina Год назад

    Ai spus bine Dane. Sanatate!

  • @mikPet81
    @mikPet81 Год назад

    Foarte bun video, m-a uns rantul asa putin la suflet, multe din cele zise in el, erau pe varful limbii de mult timp, ma bucur ca cineva cu ceva "spate" a dat-o asa cum e...rece, urata, dar nu neaparat o cauza pierduta. Acum daca ne si mobilizam... alta intrebare!

  • @m1re4
    @m1re4 Год назад +2

    Lucrez in domeniul pentru care m-am pregatit. Am fost la toate cursurile si seminariile. Confirm ca abia 15 hai max 20% din ce am invatat in clasa se aplica la job. Dar a nu se intelege ca daca te duci si iei jobul, poti invata la locul de munca totul. Cand "the shit hits the fan" ne intoarcem la teorie si poti face f usor diferenta intre cei care au facut la ff sau au chiulit toata facultatea. Te trezesti in situatia rusinoasa sa lucrezi in domeniu tehnic si sa nu stii sa transformi bari in mPa. Felicitari pt clip. Urmeaza intradevar vremuri cacacioase. Avem un sistem care nu este pregatit pentru schimbari. Ma uit la fiul meu care la varsta de 6 ani citeste la tv si face inmultiri si apoi se va duce la toamna la scoala sa faca bastonase. Sper sa se poata concentra pentru ca din start si mie mi se pare plictiseala ce urmeaza.

    • @Winnetou17
      @Winnetou17 Год назад +1

      Uau, serios ? bari -> mPa e cam de clasa a 6-a sau a 7-a, hai de liceu, dacă nu știi ideea de a transforma dintr-un sistem în altul și ai nevoie să le vezi & auzi mură-n gură.
      Bine, ce să mai zic, la câți oameni (cei drept, unii fără aprofundări în domeniu) zic de telefon că are baterie de ”5000 de miliamperi” sau ”5000 de miliamperi pe oră”... ce pretenții să mai ai ?

  • @ciprianmoldoveanu1848
    @ciprianmoldoveanu1848 Год назад +8

    Poți dezvolta liniștit o serie întreagă pe acest subiect! Faci audiență!

  • @MrTristete
    @MrTristete Год назад +1

    Ai gresit in privinta invatamantului universitar! Atata timp cat ministerul plateste universitatile pe cap de student, nu pe ciclu universitar, iar calificativele universitatilor sunt date dupa cati studenti termina studiile, totul se prabuseste.

  • @mihaifrincu3039
    @mihaifrincu3039 Год назад +55

    Terminat o facultate de inginerie în 2012, ca apoi sa realizez ca ceea ce am fost învățați în cei 4 ani de studiu, e de pe vremea de când era bunicul flăcău... mulți profesori predau cursuri vechi de ani sau zeci de ani și nimic nou dpdv al tehnologiei. Sper ca noile generații de dascăli vor venii cu ceva nou, asta dacă mai este careva tentat sa devina asa ceva...sau dacă are loc și nu este altcineva cu pile în locul "ocupat".
    Hai cu algoritmul!

    • @geonyboy
      @geonyboy Год назад +7

      Și eu acum câțiva ani am învățat la geografie cum sa facem hărți "de mână" 😅

    • @alexardelean5063
      @alexardelean5063 Год назад +8

      Noii generații de dascăli, dacă din păcate nu are parte de o conducere și de colegi ce să îi susțină în schimbarea pe care vor să o aducă, nu o să reușească această schimbare prea devreme deoarece nu au puterea necesară...

    • @valentinvucina7976
      @valentinvucina7976 Год назад +4

      Terminat inginerie, acum 2022, la fel de veche e materia ! 👌🏻

    • @nls3081
      @nls3081 Год назад +4

      In Germania la o scoala profesionala, profil Designer de produse industriale (un fel de desenator tehnic),
      inveti MAI MULT desen tehnic (si teorie, dar mai ales practic, in programele aferente folosite de scoala ), tehnologia materialelor, tolerante, metode si tehnici de prelucrare, sau despre clasificarea si structura materialelor/metalelor, decat in Romania la o facultate de inginerie.
      Practic lipseste doar partea de calcul a diferitelor piese si organe de masini. Se face și hidraulica/pneumatica, insa aici și România sta la fel de bine (nivel facultate).
      Si sa vedeti manualele din Germania...

    • @killer13iii
      @killer13iii Год назад +5

      @@nls3081 total de acord! scoala profesionala in Germania se face de obicei dupa liceu si e un fel de "facultate practica", in multe domenii e vazuta mai bine ca o facultate normala ... si de multe ori postul este si mai bine platit ... facultatea este facuta mai mult de cei care vor sa lucreze mai departe in cercetare, nu in productie :)

  • @daniel.gheorghe
    @daniel.gheorghe Год назад +4

    "There is a reason education will never be better. Be happy with what you get" George Carlin. Cautati, e foarte enlightening. Cat despre tovarasul cu vergeturi, sper sa nu comentezi problema.

  • @gruiaflavianpaul6776
    @gruiaflavianpaul6776 Год назад

    Salut Dan ! Unele din postarile tale mi-au atras atentia si am inceput sa le urmaresc...Imi place modul in care prezinti problema si rigoarea argumentatiei ! In legatura cu subiectul (fierbinte, ca si ziua de azi), totul este OK, iar cine nu cunostea subiectul, (poate ca) acum "s-a luminat"! Insa, nici aici (si nici in alta parte), nu vad intrebarea legitima "cui prodest ?!"Si...ce vor sa obtina ? Cine sint, deja stim, dar raspunsuri, pot fi destule (idioti utili, voturi, putere, voturi, putere...) Dupa 30 de ani, nimic nou sub soare, dar mereu tragem in hipopotami, cu bile de "paintball" si ne miram ca nu se sperie ! Mai sint doi ani, ei stiu ce au de facut...Noi...inca nu ne revenim din uimire !

  • @Mike-zp6vz
    @Mike-zp6vz Год назад +2

    Foarte fain tricoul, de unde l-ai cumparat? Multumesc!

  • @MyFrytz
    @MyFrytz Год назад +12

    Salut, Dane! Absolvent de Inginerie Aerospatiala, cu master, ambele in Sisteme de Propulsie la Politehnica...pot sa confirm ca ce am facut in facultate m-a ajutat extrem de putin la locul de munca. In plus, legat de cei care nu raman in domeniu...pai am terminat pe bune, fara ajutor, fara spagi date, fara lucrari cumparate ..lucrez in domeniu din anu 3 de facultate (deci aproape 4 ani) si am ajuns la fabuloasa suma de 3000 RON...prefer 2500 la Lidl si sa aranjez frumos orezul pe raft..fara sa ajung acasa si sa ma gandesc ca daca am facut un calcul gresit cineva poate sa moara.
    Hai cu alogritmul!

    • @alinbejinaru1755
      @alinbejinaru1755 Год назад +3

      De ce nu pleci în afară cu experiența ta poți câștiga bine dar asta depinde de ce perspective ai tu pentru viitor.

    • @sv95dli14
      @sv95dli14 Год назад +3

      Perfect adevarat. Eu sunt sofer de camion si castig ~3000euro/luna. Desi ma bucur de acesti bani, nu mi se pare corect ca ....... un medic sa zicem, sa castige jumatate din acesti bani.

    • @apophisro5517
      @apophisro5517 Год назад +2

      Salut, comentariul tau este socant, in acest moment sunt student la psihologie si lucrez ca sef de tura la un depozit al unei firme de curierat, salariul net este de 3800 de lei, asta fara restul bonusurilor pe care le primim, nu cred ca este corect ca un inginer sa castige atat de putin....

    • @MyFrytz
      @MyFrytz Год назад +1

      @@alinbejinaru1755 da, pentru aviație este singura variantă..sa pleci din țară

    • @MyFrytz
      @MyFrytz Год назад +1

      @@apophisro5517 este bataie de joc, pentru un salariu decent, 2 ore suplimentare pe zi + minim 2 sambete lucrate..

  • @syntaxHDBeats
    @syntaxHDBeats Год назад +7

    Salut, Dan! Mi-aș dori să faci o compilație video cu toate subiectele "sensibile" să am ce asculta când fac vreo activitate sportivă. 😁

  • @dmuraru
    @dmuraru Год назад

    Din pacatae ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui in acest material dedicat sistemului si "reformelor" din invatamantul romanesc.
    Trist dar adevarat.
    Jos palaria!

  • @adriancoroian7810
    @adriancoroian7810 Год назад

    Nasol suna! Dar cam ai dreptate, puțin așa, 100%. Și nici măcar nu ai spus de ce au fost examenele așa ‘grele’. Pai după 2 ani pierduți de on-line situația e … trista. In rezumat “ Scapă cine poate”.

  • @S33kPlayer
    @S33kPlayer Год назад +2

    Bună seara. Nu am citit proiectul, pentru că în toi de vara, tocmai pentru educația micutei ce in toamna începe clasa I, m-am mutat cu serviciul in Irlanda, renunțând in Romania la job de manager in multinațională, bine plătit (și la vacanta din acest an). Voi face muncă de specialist (consider eu, bine plătită), soția va lucra de la distanță, de aici. Acum, avem speranțe in sistemul de educație de aici, pentru că la cel din Romania nu mai cutez a avea, jur că îmi pare rau. Hai cu algoritmul. P.S. A se vedea HDI 2021, Irlanda, te pune pe gânduri.

  • @somnorila9913
    @somnorila9913 Год назад +4

    17:10 Daca nu ai inteles deja, persoanele cu drept de decizie prin locurile astea, mai mult la Stat dar sunt destule exemple si in privat, nu refuza nimic mai ales daca-i moca. N-are treaba daca nu le trebuie sau nu stiu sa foloseasca ceea ce primesc.
    Este exact aceeasi abordare ca primarii din diverse sate sau comune care o spun sincer referitor la diverse proiecte pe bani publici ca au doua optiuni numai. Fie accepta ce primesc, adica nu doar fonduri alocate pentru anumite proiecte dar si firmele cu care sa lucreze care nu respecta caietele de sarcini de rezulta situatii cu asfalt subtire pus si direct pe pamant. Fie sunt sariti de la rand si se redirectionaza fondurile spre alte locatii care accepta. Asa ca in general oamenii iau ce primesc. Poate e o greseala poate nu, ambele par sa aibe sensul lor. Adica atunci cand ti-e foame mananci si coji de cartofi. Dar nici nu poti schimba ceva in privinta situatiei daca doar accepti sa fii badjocorit.
    Era o intrebare intr-un clip recorder pusa unui primar ca de ce nu iau masuri legale impotriva unei companii care era mult peste data limita de finalizare al unei lucrari, unde primarul a raspuns foarte corect si sincer as spune, ca prefera sa dureze mai mult decat sa ramana cu lucrarea neterminata. Adica nu conteaza contractul sau legea ci tot mica intelegere, ca nici daca vrei sa tragi la raspundere nu ai mecanismele necesare prin care sa poti face asta astfel incat pagubitul sa nu fie pedepsit ci numai vinovatul, dar la noi e tocmai invers.

  • @gabrielm.832
    @gabrielm.832 Год назад +1

    minutul 34:10, asta cred si am crezut si eu de mic. felicitari pentru inca un videoclip, zic eu, educativ.

  • @mariantaciuc6107
    @mariantaciuc6107 Год назад +1

    Tot respectul daca mai stii derivatele si integralele dupa un sfert de secol :))

  • @stefanbalint9844
    @stefanbalint9844 Год назад +19

    După doua facultăți și un Master, trebuie sa faci și o profesională de mecanic auto, sau frizerie/coafura, sa nu mori de foame…

    • @MsZael
      @MsZael Год назад +1

      🤣🤣 👍

    • @alexardelean5063
      @alexardelean5063 Год назад +2

      Din păcate facultatea nu îți garantează și experiența în ceea ce vrei să prestezi.. iar dacă nu ai norocul să faci ”ucenicie” în anii faculății, îți este greu după ca nou intrat pe piața forței de muncă să reușești..

    • @Demrezel
      @Demrezel Год назад +6

      Pai daca vrei doar diploma... normal ca este egala cu 0. Cum era aia din B.D.? "diploma nu canta"

  • @sabinaagrapinei7269
    @sabinaagrapinei7269 Год назад +3

    Se vede ca ești om deștept și învățat eu zic sa intri in politica ca sa poți ajunge la ministru Învățămîntului sa poți face reforme adevarate

  • @Mujake92
    @Mujake92 Год назад +30

    Eu am terminat in 2016 Inginerie electromecanica, ce este drept aparatura de laborator era veche insa erau echipamente ce se gaseau si in industrie. Dupa 1 an am primit o oferta de a lucra in Germania in domeniul compatibilitatii electromagnetice la un laborator de testare si certificare. Pentru mine domeniul tehnic a fost ceva ce m-a atras insa pot spune ca si in germania am avut colegi de munca cu master facut la universitati ce nu stiu sa masoare o tensiune ori curent, nu mai zic de inteles si interpretat norme si standarde internationale. Multe din cunostintele dobandite in facultate dar si din liceul cu profil tehnic le folosesc ori le-am folosit la lucru sau in viata de zi cu zi. Consider ca o prostie foarte mare a fost desfiintarea scolilor de arte si meserii, lucrul asta a dus acum la aparitia multor firme ce vand cursuri de calificare.

    • @danielpotlog6508
      @danielpotlog6508 Год назад +1

      si eu sunt calificat elecromecanic, dar practic fotografia :))

    • @Danny4Driver
      @Danny4Driver Год назад +1

      colegi de munca nemti care nu stiu sa masoare tensiune sau curent? E un detaliu important si interesant de stiut 😅😅