EVDE MAZOT (BİYODİZEL) YAPMAK KOLAYDIR. ARAÇ MOTORU İÇİN GÜVENLİ MİDİR?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 ноя 2024

Комментарии • 54

  • @OnurBozkurt06
    @OnurBozkurt06 8 месяцев назад +3

    2010 yılından beri sürekli kendi kullanımım için biodizel üretiyorum. Bu konuda oldukça geliştirdim kendimi. Hatta kendi çözümlerimle yeni yöntemler geliştirdim. O dönem sıfır aldığım dizel aracıma da ilk aldığım gün içindeki mazot dışında bir gram mazot eklemedim. 14 yaşında aracım ssangyong kyron 2.0 xdi. 14 senede bir kez pompa, enjektör vb arızalar yaşamadım. Dpf arızası yaşamadım. Yakıt sistemi arızası yaşamadım. Daha doğrusu motorla alakalı hiçbir sorun yaşamadım.Araç motoru hala fabrikadan çıktığı gibi. Sadece yağ değişimi ve triger set değişimi için anahtar gördü. Biodizel üretiminin her yolunu denedim. Sadece kostikle yaptım. Alkol ve binde 5 oranında kostik karışımı ile yaptım. Aracımın yakıt sistemine bir su tutucu filtre dahi eklemiştim. Traktörlerde ve diğer iş makinelerinin motorlarında kullanılan dizel filtrelerden. İlk başlarda suyu ne kadar kurutsam da sistemde kaldığını fark ettim. Bunun için farklı teknikler düşünürken damıtma sistemi ile çözüm buldum. Böylece saflaştırılmış yağ içinde kalan fazla su ve alkolde uzaklaşmış oldu. Eski bir düdüklü tencerede kurutma işlemi yapıyorum. Buhar çıkışına bir bakır boru bakır boruya giren buhar bir metre sonra eski bir buzdolabının motorundan yapılmış soğutucudan geçiyor su olarak toplama kabına düşüyor. Tabii bu suyun içinde alkolde var. 1 saatlik işlem sonunda biodizel kullanıma hazır hale geliyor. Toplam yapım 3 gün sürüyor. 3 günde aşağı yukarı 60 litre kadar üretim yapabiliyorum. Günümüz şartlarında atık yağ, metanol ve kostik, elektrik,su,gaz vb giderler hesaplandığı zaman litre bazında maliyet bugünün fiyatıyla 27 liraya geliyor. Tabii metanolü toptan alma imkanınız varsa. 1 ton metanol bugün 3 bin lira civarında.Kimya firması olan bir tanıdığım aracılığı ile alıyorum en azından onun söylediği fiyat bu. Yılda bir kez de çeyrek depoya 1 litre selülozik tiner atıyorum sistemin temizlenmesi için. Deneyimim şu yönde. Çok fazla emek ve işlem gerektiren bir konu.En az 8 10 ayrı micron filtreden geçmeden ve kurutma işlemi sonrası 0 derece sıcaklığa düşürmeden kullanmak mantıksız. Çok büyük sorunlara sebep olur.Ha kamyon vardır traktör vardır iş makinesi vardır motor yağını koysanız yakar. Ama özellikle yeni nesil motorlarda üretimi konusunda çok hassasiyet gerekiyor ki benim gibi 14 senedir sorunsuz kullanılsın. Ben traktörde de kullanıyorum, beko loderde de, jeneratörde de. Üstelik normal dizelden %10 daha fazla kullanım imkanı var. Dizelde 100 km ise biodizelde 110 km yol yapıyorsunuz. Fakat toplu üretimler maliyeti düşürür. Bugün litre bazında metil alkol çok pahalıya gelir. Üstelik kaçak alkol yapımı sebebiyle erişimi zor.Bu arada ben ürettiğim biodizelden artakalan gliserini kg'mı 10 liradan bir firmaya veriyorum. Bu yüzden 27 lira olan maliyet 24 liraya düşüyor. Pompa fiyatı ile yarı yarıya.

    • @chemistumit
      @chemistumit  8 месяцев назад +1

      Merhaba, çalışmanız için tebrik eder değerli paylaşımınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +3

    Verimli bir yakıtın evde üretiminin zor olduğunu anlatımınızın güzelliğinden anladık. Elde edilse bile su anki araćlarda kullanımının uygun olmadığını da anladık.
    Çook teşekkür ederiz efendim.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад +1

      Rica ederim, ilginiz için ben teşekkür ederim.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +2

    Bu zamana kadar izlediğim videolarınızdaki tüm yorumda bulunan izleyicilere yanıt vermişsiniz.Bu önceliğimiz içün ayrica çok teşekkür ederiz efendim.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Rica ederim. Her yorum ve her soru çok değerlidir.

  • @erolborek8656
    @erolborek8656 Год назад +2

    Öyle dizel üniteler var ki, değil biyodizel, çöpüyle çomağayla yanık kızartma yağını bassanız sıkıntı yaratmıyor. Ancak güncel bilgisayar kontrollü hele hele minnoş enjektörlü turbolu küçük hacim ünitelerde denemek cinayet olur. Fakat köydeyi traktöre hiç ayırmadan gliserini ile birlikte kaktığımda bile banamısın demiyor. Ammaaa, yaptığım bu şaklabanlığı gider örneğin bir multijette denerseniz; ha o zaman dediğiniz gibi kucağa alırsınız makineyi.

    • @chemistumit
      @chemistumit  Год назад

      Merhaba, evet, anafikir bu. Bu gibi imalatlarda saflaştırma reaksiyonun önem olarak önüne geçiyor.

  • @alperOzyilmaz
    @alperOzyilmaz 2 года назад +5

    Ümit bey bilgilendirme için çok teşekkür ederiz. Gayet aydınlatıcı oldu.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Merhaba, değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +2

    Motorlu ağaçların ev yapımı bio dizelle çalışması içün modifiye edecek motor ustaları illaki vardır ülkemizde. Onlarla birlikte çalışma imkanınız oluşmasını temenni etsek ve sizler gibi üretken, yenilikçi, keşfetmeyi seven bir kadro bir araya gelse (İnşallah) o zaman sizi korumak içün ordu lazım.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Böyle bir çalışma hem tarımı desteklemesi hem de akaryakıtta dışa bağımlılığı azaltacağından çok önemli olur.

  • @ferhataaferhat3827
    @ferhataaferhat3827 Год назад +2

    Zamanında bio dizel i yıllarca üretip normalde 200,000 km üzerini görmeyen atmosferik 1,9 reno motorunda kullanan biri olarak bende tecrübelerimi ekleyeyim.
    Birçok detayı vermişsiniz lakin şuan malzeme fiyatları ve bulunabilirlik oranları çok değişmiş durumda.
    Misal alkolün litresini migrostan 1 ekmek fiyatlarına alabiliyor, Atık yağı tatlıcılardan restorantlardan vs temin edebiliyorduk şuanda prosedür ve fiyatlar çok değişken olduğu için yapmak ve kullanmak mantıklı olmaktan çıktı.
    Yağın içindeki gliserini vs %20 alkol + %0,05 kostik kullanarak çöktürüp ayrıştırdıktan sonra imbikleme yöntemiyle içindeki alkolü yeniden elde ediyorduk.
    Akabinde suyla yıkayarak içinde kalmış olabilecek kostik ve parteküllerden kurtulduktan sonra içerisindeki kabarcıklanma geçene kadar 100 derecelerde kurutma yaptıktan sonra depoya dolduruyorduk.
    Filtrelemeye gelince aracın mazot filtresinin önüne 1 mikronluk yıkanabilir tip extra filtre ekleyerek çözüm bulmuştum.
    Araca zararı oldumu sorusuna gelirsek yakıt sistemindeki kaucuk hortumları zamanla bozup kacağa neden oluyordu ( Silikon hortum kullanarak çözüm buldum)
    Normalde 200.000 km ömrü olan aracımı 290.000 km civarlarında sattım en az 200.000 km bio dizel kullandığım motora daha anahtar değmemişti performansı vs de expertizde motor sağlığı çok güzel çıktı
    Bu süreç içerisinde 1 kerede mazot pompam arızalanıp bakıma girdi. Bossh car servisinde 1 depo yakıt fiyatına yaptırıp çıktım.

    • @chemistumit
      @chemistumit  Год назад

      Merhaba, ilginiz ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    • @M.SofuogluTV
      @M.SofuogluTV Год назад

      Merhaba acaba imbikleme işlemini tam olarak nasıl yaptınız detay verebilirmisiniz?

    • @ferhataaferhat3827
      @ferhataaferhat3827 Год назад

      ​@@M.SofuogluTV bunun anlatımı biraz uzun. Videolardan alkol imbikleme ye bakarsanız aynı işlemi yapıyoruz,

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    Tam da bu gün sizden gliserin üretmeye ilişkin bizi bilgilendirmenizi rica edecektim. Uyanınca baktım ki gelen bildirim bio dizel üretimine ilişkin. Tam bir tevafuk oldu.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Çok sevindim, sabun üretiminde özellikle sıcak proseste çıkan sabun altı acı su da gliserin kaynağıdır. Bu yüzden sabun fabrikaları aynı zamanda gliserin fabrikalarıdır.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +3

    Gayet net ve anlaşılır anlatımınızdan anladığımız bu işlemde bize fayda sağlayacak ürün gliserin, gliserol.Bunun dışındaki kısmı tekrar sabunlaştirabiliriz.
    Bunları uygulamalı aktarmanız mümkin mi?

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +2

    Hocam, bu güne kadar gliserin üretimini anlatan ve uygulamalı elde eden bir videoya rastlamadim.
    Merak ettiğim bir konu olarak, mümkinse bu konuda bizlere (her zaman olduğu gibi) doyurucu bir anlatım videosu yayınlamanız.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Ev ortamında gliserin saflaştırma işlemi pek mümkün değil. Elde etmek değil de safsızlıklarını gidermek problem.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +2

    Evde amatörce sabun üretmeye başladıktan sonra efendiye( şakasına) yakıtını neredeyse bedavaya getirebileceğimi söylediğimde,
    ciddiye alıp aman kalsın dedi. Çünki hem araçlara ilişkin bilgi ve tecrübesi çok hem de birçok erkek gibi aracını çok seviyor.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Çok doğru söylemiş. Kar edeceğim diye daha çok zarar edebiliyor insanlarç

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    Konu komşudan kızartma yağı ve grillerden tavuk yağı, bayram geliyor iç yağ derken hadi yağa para harcamadık diyelim. Bundan gliserin ve temizlik içün sabun,deterjan üretsek ne güzel olur.🤗

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Haklısınız. Doğrudan sabun olarak değerlendirilebilirler. Hem ekonomik olur. Hem de su kaynaklarının korunması açısından faydalı olur.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    Sen de biraz fazla oldun diyeceklere hatırlatmada bulunmak istedim🤨
    Muhterem hocam sorularıma cevap vermenizi beklemiyorum. Kendi kendine içsel konuşma kabul edin lütfen.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Hiç problem değil. Bilgim dahilinde olduğu sürece cevap verim.

  • @omertahirayranc885
    @omertahirayranc885 Месяц назад +1

    Yüksek hızla santrfüjle gliserini tamamen ayırmak mümkün olur mu?

    • @chemistumit
      @chemistumit  Месяц назад

      Merhaba, kalıntı bırakıyor. Yıkama suyu nötralleşene kadar yıkama yapılmalıdır.

  • @tknk3467
    @tknk3467 2 года назад +1

    Hocam biodizel değilde metanolden direk benzin uretimi daha mantıklı geliyor bana methonol u benzine cevirmek hakkında bilgi verseniz daha iyi olur exxon diye bir firma bunu zeolite ile bir şekilde yapıyormuş yorumunuzu hatta video cekseniz çok daha iyi olur

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад +1

      Merhaba, bahsettiğiniz konu hakkında pek bilgim yok. Araştırayım.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    Metil alkol temin etmemiz zor bunun yerine etil alkol kullanabilir miyiz?

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Kullanılabilir ama etil alkol içinde hiç su olmamalı, 100% saf olmalı, aksi takdirde sabunlaşma eğilimi gösterir reaksiyon aynı durum metil alkol için de geçerli. Bir de sıcaklık 70 derece civarında olup süre biraz daha uzun tutulmalı.

  • @osmankaynak7869
    @osmankaynak7869 2 года назад +1

    Kardeşim merhabalar. Bu yakıtı pancar motorunda tarımsal sulama için kullanmak istiyorum. Normal dizel motorla pancar motoru arasında fark var. Pancara da zarar verir mi bu biodizel

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      merhaba, dediğim gibi sentezden sonra ayırma çok iyi yapılmalı. birşey diyemiyorum.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +2

    Gliserin ve gliserol aynı şey mi?

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    Şayet evde gliserin üretebilirsek kullanım yelpazesi çok geniş olan bu ürün satınalınan kadar güvenli olur mu?

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Çok güzel soru, ama sıkıntı şu ki evdeki imkanlarla gerek biyodizel gerekse sabun acı suyu olsun elde edilen gliserini saflaştırmak pek mümkün değil.

  • @omersert84
    @omersert84 2 года назад +1

    HELAL

  • @alperkaya1807
    @alperkaya1807 2 года назад +1

    Merhabalar hocam bu bio dizeli üretmek iÇin illaki metil alkol olması mı gerekiyor Etille olmazmi evde imbik ile damitarak yapılan kullanilsa

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад +1

      merhaba etil de olur ama işin püf noktası alkol içinde kesinlikle su olmaması lazım. su sabunlaşmaya neden oluyor. evde yapılanın içinde su illaki olur o yüzden kullanılmamalıdır. metil alkolde su sıkıntısı olmadığı için ve reaksiyon hızlı yürüdüyü için aynı zamanda molekül yapısı gereği elde eilen ürün daha az viskoz olduğu için metil alkol kullanımı daha uygundur. bir de fiyat durumu var tabii ki.

    • @alperkaya1807
      @alperkaya1807 2 года назад +1

      @@chemistumit hocam peki şeffaf ispirto ile yapsak onunda içinde metil alkol var olurmubyada ben sizle nasıl iletisme geçerim yaklaşık bir yıldır çalışıyorum

  • @alperkaya1807
    @alperkaya1807 2 года назад +1

    Hocam sizinlr nasıl iletisme gecerim

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Instagram evkimyageri_homechemist veya kimyaciumit96@gmail.com.

  • @meduyon
    @meduyon 2 года назад +1

    Hocam elimde yanık motor yağı var nasıl filtreleyebilirim

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      merhaba, yanık motor yağı sadece süzme işlemi ile olmaz. süzdükten sonra vakum altında destilasyon yapmak gerekir ki bu da tesis işidir.

    • @meduyon
      @meduyon 2 года назад

      @@chemistumit nasıl yapılır bu destilasyon tesisi hocam

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Kızgın yağ kazanı, soğutma kolonu, vakum pompası tercihen sulu. Ciddi bir fabrika işidir yani.

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 года назад

      Çıkşa filtrepres de lazım olur.

    • @meduyon
      @meduyon 2 года назад

      @@chemistumit hocam ben bu işi yapmayı düşünüyorum ama adamımı bulamadım şuan yerel bazda temizlik malzemeleri üreten ufak bi fabrika yaptım bunuda düşünüyorum

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz44 2 года назад +1

    💗