@Nicolae Florin Pașca Asta in imaginatia ta, majoritatea bogatilor e malefica, asa ca nu tine ideea.N am intalnit sau vazut bogat care sa mi placa, toti avem niste mici demoni interiori dar ei au monstrii si sunt monumente de egoism si ticalosie, asa ca probabil esti afacerist un piculet bogat.
”Per aspera ad astra” Nu-mi vine să cred cât de vechi și cât de actuale sunt aceste cuvinte ! Din punctul de vedere pragmatic al lui Eisenhoover poate că programul Apollo o fi fost vreo greșeală, dar man... faptul că urmașii ”pitecantropului” și-au lăsat amprenta lăboanței pe Selena este de-a dreptul PRICELESS ! Dane, ai fost colosal în acest material, se vede că în spate ai dus o muncă uriașă de documentare și ai (din nou, a nuștiucâta oară) întregul meu respect pentru ce faci și cum faci :) Nici nu merită să bagi în seamă pe cei 24 de ciumpalaci care au dat dislike, cred că sunt reprezentanții Ligii Analfabeților Funcțional din România. Da boss, noi ne zbatem la gravitație tocmai din cauza superbogaților care se joacă de-a fuga în spațiu. Ei fac legile, ei le impun, iar planeta se sufocă pentru a le da lor profitul cu care pe noi ne îngroapă mai tare, iar ei se ridică și mai sus. Puțini au înțeles că societatea actuală este bazată pe inechitate și pe distribuția incorectă a valorilor, iar ei nu vor permite reașezarea resurselor pe criterii meritocratice niciodată ! Dar asta e altă poveste. Să fiți iubiți !
@@cristianion2056 1. Nu a fost vorba despre ura (habar nu am de unde ai scos-o). 2 Oooo prietene stiu atat de bine despre ce vorbesc. Nu stiu pe ce lume traiesti. (Am lucrat 10-18 ore pe zi, in weekenduri, stres, overtime la greu si salariu ft mic. Asta e caz particular. In rest prietene, nu cunosti abuzurile din majoritatea firmelor, mai ales din Romania. Prietene, scoala in general (exceptand tarile nordice) te invata sa fii angajatul perfect (foarte docil si sa tragi cat mai mult, sa faci overtime, sa iti dai cat mai mult din timpul tau pentru companie). Prietene, nu ai muncit tu cat am muncit eu cand am scris acel comentariu. Prietene, acceptul sa faci overtime sa tragi si sa iti f$%^ viata personala nu o sa te duca departe (o sa regreti ca te-ai trezit la un moment dat ca ai alergand dupa cariera)... Si stii care e faza, prietene? La urma esti atat de usor de inlocuit si nici statuie nu primesti. O sa primesti doar m$%^ dupa statuie). Prietene, nu ma refer la locuri de 8 ore pe zi in care esti respectat, ma refer la ce se intampla in general! Prietene, iti urez multa bafta sa fii competitiv, sa ai putere de munca de 16 ore pe zi, si ai grija sa stai cat mai mult cu copilul tau! Prietene... stiu ce vorbesc... Prietene, referitor la video ca sa fim in tema, banuiesc ca nu stii despre viata angajatilor amazon...
@@themifis6446 Nu ai inteles ironia din fraze. Te-ai bagat ca musca in lapte fara sa intelegi, doar de dragul de a comenta. In caz ca nu stiai, in anumite scrieri, in monologuri sau dialoguri de teatru se utilizeaza repetarea unor cuvinte pentru a accentua anumite chestii, exact cum am facut si eu mai sus. Repetitia - (fr. = a repeta) Figură de stil care constă în repetarea unui cuvânt sau a unui grup de cuvinte, pentru a sublinia sentimente, idei, impresii, însușiri. „Apostoli în odăjdii violete/ Oraşul tot e violet/ Amurg de toamnă violet”. „Şi-au trecut de-aseară clipe/ Şi-au trecut de-aseară ore”; Folosit în mod deliberat, repetarea poate fi o strategie retorică eficientă pentru a obține accentul. Proscomidie = repetarea unui cuvânt sau a unei fraze la începutul clauzelor sau versurilor succesive.
Râdem, glumim dar în timp ce ăștia 3 se duc in spatiu sau la limita lui cu wc cu tot noi mergem "pe interzis" pe A4 care e a 3 a autostradă a țării... Mai contează cine ajunge în spațiu atâta timp cât nu suntem capabili să ne educam și hrănim colocatarii planetari? Frumos clip Dane, cred că încă ești un copil ce privește spre cer cu speranța dar nu sunt suficienti că tine!
Cum iti explici ca anul viitor se implinesc 50 de ani de cand omul nu a mai pasit pe luna? Un oficial de top de la NASA, spunea ca in acesti 50 de ani, am pierdut tehnologia care ne permitea sa pasim pe luna.. Cum e posibil sa "pierzi" aceasta tehnologie?
privind spre cer am ajuns aici. planeta a fost populata de idioti tot timpu dar multumita unor visatori avem avioane, tehnologie similara cu in star trek. vom evolua...foarte incet din cazua celor care ne trag in spate...dar vom evolua. the dark ages were the worst thing that could happen
@@paulpopescu2757 foarte simplu, omenirea a mai trecut prin asta in perioada medievala timpurie. Se pot trage multe paralele intre ce se intampla acum si ce s-a intamplat atunci. Declin economic- check, un virus ( in cazul asta) care a scos din casa toti cititorii de teorii conspirative - check, razboi economic -check, declin intelectual -check etc
@@mantaedmond9705 adevarat, progresul tehnologic si social a fost mereu apanajul unor visatori ambitiosi dar mi-as dori sa poata visa la asta mult mai multi oameni ... si ... asta e destul de greu de facut cand ai burta goala, nu ai acces la educatie sau iti pica zilnic o racheta pe casa ... Parerea mea este ca vom reusi sa ajungem pe Marte si mai departe atunci cand resursele folosite in razboaie cretine vor merge spre educatie si cercetare ... Nu cred ca 3 oameni fie ei si ultrabogati sunt solutia viabila, chiar cred ca la un moment dat ne vom trezi din bezna mintii si vom pune cu totii umarul la a pasi pe o alta planeta mai indepartata decat Luna.
Nu am nimic cu nimeni, dar m-as bucura daca s-ar intampla vreun accident cu "Faraonii" si cu piramidele lor cand se joaca prin spatiu. Ce fac ei este Marketin, scopul lor este banii. Investesc sa faca bani, nu risipa! Noi i-am facut faraoni si tot noi ii trimitem pe Luna. Racheta electrica pe kerosen!
Foarte, foarte tare video-ul. Sincer de un telefon, tv, aspirator nu ma intereseaza mereu, poate doar atunci cand vreau sa fac o achizitie si stiu unde sa caut o recenzie pertinenta. Insa astea sunt video-urile ce ma tin abonat si pentru care notificarea chiar naste curiozitati. "Ba, ce o mai fi pus Dan pe canal". Tot respectul si cum ar zice un miliardar "To the stars and beyond"! :))
@@rusudanielflorinphotograph6940 ce tehnologie a pierdut?.. aia veche, depășită și nesigură care costă enorm de mult, nasa n-are nici jumate din bugetul pe care-l avea atunci pentru programu apollo.. Au mai trimis rovere și sonde, ce rost mai avea să mai trimită oameni dacă apollo se încheiase, s-a redus bugetul, și aveau și alte planuri cum ar fi shuttle si iss..
Foarte bun video ul!!! Nu m am așteptat!!! In mod evident,acesti megabogați si au dorit excursii de mici...bravo lor!!! Am vazut pe posturile străine live!!!
Victoria americană a fost atât de mare încât comuniștii români au transmis și ei la televiziunea română emisiunea din SUA și îmi amintesc emoția de atunci când vedeam misiunea pe lună la TVR..
Nu intotdeauna ce este necesar este si indicat, asta in societatea noastra "cu curul in sus". Oricat de contestat, de costisitor sau de inutil ar fi fost acest program spatial, cand tragi linie si te intreaba cineva ce ai realizat (fata de rusi sau in general), tu poti sa zici: "I've conquered the Moon, baby!". Cu palaria in mana pot sa zic: "One hell of an achievement". Este absolut uimitor ce poate sa realizeze umanitatea cand se mobilizeaza (indiferent de motive). Tot respectul pentru ZonaIT si calitatea continutului! Multumesc Dan Cadar!
Chiar dacă a durat ceva timp am ascultat cu interes tot videoclipul! De ceva timp lumea în care ne-am născut începe să nu mai fie la fel... Hai cu alcoolritmul!
Viziunea romanesca asupra zborului in cosmos este ilustrata de versurile celebre: '' Voi ce-n Luna zburati Si Marlboro fumati Nu uitati c-aveti frati Ce fumeaza Carpati ! ''
Bau bau eu pe Doamna Lună stau. Și o duc atîît de binee, încît niciodată nuu mă cacarisesc pee minee. Ehehe de ați știi voi muritorilor cît de binee se trăiește pe Doamnaa Lunăă a-ți trimite rachete nucleare, cu prostiea voastră pentru a o împrăștie-a în civilizația Lunară.
De ce se cer atât de mult clipuri scurte nu înțeleg. Eu ador documentarele lungi , bine puse la punct. Asta pentru mine a fost minunat. Felicitări , mulțumesc și spor la Research in continuare.
De ce sa mai pierd timpul cu vizionarile pe netflix sau cu cititul cartilor pomenite cand ma pot uita la tine si in juma de ora sa aflu totul sub o forma mult mai funny si mai bine interpretat?? Esti genial, mai vrem d'astea!!
La mine pe grup circula alta gluma: La ce sa dai atata banet pt cateva minute in spatiu, cand poti petrece un weekend intreg la Mamaia? Dupa cum a spus Dl. Dan nu e chiar pe bani privati. E si cu bani privati. Si spre deosebire de 68, problema avansului tehnologic e chiar serioasa. Baietii din Est, nu sunt chiar acolo, dar au mult potential. Si nu ma refer la rusi.
@Costi Deocamdata e mult prea costisitor pt privati si infara contactelor guvernamentale nu vad sursa de profit in viitorul apropiat. Vezi declaratia lui Bezos ca suporta 2 mld din banii lui daca este bagat din nou in cartile pt moon lander. Crezi ca pt progresul stiintific face asta? sau import de roca selenara? Nu il opreste nimic sa faca totul pe cont propriu, dar singura miza este un contract barosan. Mai ales ca nu prea mai gasesti business pamantean pe care sa-l cresti asa repede. Cat sa mai creasca si Amazon? Prin abordarea curenta se incearca tinerea sub control a cheltuelilor. NASA ca orice agentie guvernamentala care se respecta, depaseste de 10 ori bugetul pt orice obiectiv. (a facut socoteala dl Dan :) ) Asa, anunta un buget si un obiectiv tinta, privatii incearca sa atinga obiectivele. Daca au nevoie de mai multi bani trebuie sa se descurce. Desigur mai primesc bani daca tehnologiile lor promit...
Te urmăresc cu plăcere , cu toate că,... câteodată mă plictisești , când faci review uri la telefoane , PC uri sau laptop uri pentru că povestești prea mult departe de subiect. Cu siguranță ești foarte inteligent și îmi plac lecțiile tale de istorie, dar, dacă vorbeai mai pe țigănește/românește de strada ai fi avut 1 milion de abonați până acum . Succes în continuare !
Bun videoclipul și conform la ce știu chiar evidențiază realitatea istorică a omenirii în spațiu. Ce nu știam este că primul pas în spațiu a fost făcut datorită orgoliului și mândriei unui președinte vizionar. Aici e mult de vorbit în primul rand primul pas "e gigantic pentru omenire doar atunci când e continuată traiectoria expansiunii omenirii în spațiu" ceea ce ma îndoiesc la cum merg treburile pentru că prostia omenirii se definește la nivel cosmic prin dimensiunea sa infimă ca materie față de univers. (((( Vom fi niște călători facultativi ai spațiului într-un anumit moment și atât. Conducerea acestor proiecte spatiale nu mi se pare că ar avea o misiune concretă de expansiune indiferent din ce punct pământesc ar venii asa că vom explora în jurul musuroiului nostru pământesc până la extincție sau involuția noastră ca rasă "inteligenta". Eu cred că și omenirea a avut perioade de dezvoltare evolutiv-inteligentă dar si perioade involutive sau de stagnare revolutivă exact ca perioadele glaciare ale pământului.
Foarte interesant. Sunt multe aspecte de luat in calcul, pro si contra. Este bine ca privatii pot merge singuri in spatiu, "pe banii lor", iar faptul ca fac aceste calatorii si cu scop comercial, inseamna ca vor deveni mai eficiente prin descoperiri si aplicati de noi tehnologii. Insa aceste tehnologii vor ramane secrete ale acestor companii si omenirea intreaga nu va putea beneficia de pe urma lor (asa cum a beneficiat de pe urma multor descoperiri facute de NASA, obligata prin lege de catre statul american sa faca publice si libere de licenta toate descoperirire facute din banii contribuabililor). Pana la urma lacomia acestor bogati este reflexia lacomiei noastre, a clientilor lor, caci noi le bagam banii in buzunar de fiecare data cand le folosim serviciile (spre comparatie cu statul, care baga mana fortat in buzunarele noastre sa isi colecteze taxele).
Chiar daca respectivul proiect spatial este dezvoltat de o companie privata, tot anumiti oameni contribuie la el, om=>oameni=>omenire! Milardiarii repectivi au posibilitatea si o fac, bravo lor! Sau cum zicea o cucuoana de la pensiune-“Nu iti convine, fa-ti tu pensiune!” Concluzile le putem trage fiecare, dar cel mai usor ne vine sa fim rautaciosi.
Am stat si ti-am urmarit tot clipul de la cap pan' la coada si tot timpul m-am gandit la asta. - Cum te impaci cu ideea cand observi si intelegi ce mic si neinsemnat esti pe langa " titanii " astia.
Nu te supara pentru ca incerc sa imi dau seama daca esti bine ( poate ai nevoie de ajutor specializat ) esti fericit ?!! asa in general nu neaparat zi de zi ...
@@DanCadar Nu te supăra pentru că puneam la îndoială sănătatea psihică a lui Villan datorită faptului că după vizionarea clipului și probabil după o scurtă analiza a propriei persoane a ajuns la concluzia că este neînsemnat pe lângă "titani" .Părerea mea este că fiecare om ar trebui să fie mulțumit cu ceea ce a ajuns în funcție de munca pe care a depus-o, greșelile pe care le-a făcut și conjunctura în care s-a născut (pe scurt) . Ce legătură are luciditatea cu faptul că te simți fericit în pielea ta fără a te compara cu alții nu știu. De exemplu dumneavoastră (după câte îmi dau seama) sunteți un tată fericit, un RUclips -er de excepție (cel mai stimat de mine și nu numai) și după părerea mea nu sunteți și nu veți fi niciodată neînsemnat și sper nici nefericit ...
@@VMC65 luciditatea are sens in contextul in care iti dai seama si de multe rahaturi se intampla in lumea asta, constient de ce se intampla si ce s-a intamplat, avand unele cunostinte istorice si nu numai nu poti fi un fericit naiv cum e o buna parte din lume ignoranta pe partea asta, cred ca la asta s-a referit
Eu m-am simțit neînsemnat când am urmărit live cum sunt trimiși cei 4 la "granița planetei". Auzeam în căști huruitul rachetei și chiar mă luaseră niște emoții să nu cumva să se întâmple ceva rău. Revin la partea principală, neînsemnat nu din cauza a ceea ce au reușit acești așa ziși "titani", neînsemnat deoarece nu pot să cuprind câtă energie i-a "aruncat în cer" pe cei 4, într-un ac, dar totuși în deplină siguranță, la marginea unei granițe de unde pornește un sistem solar cu o dimensiune pe care nu o pot cuprinde cu imaginația și niște planete mai mari decât Pământul pe care din nou nu le pot cuprinde cu imaginația, o stea de niște dimensiuni colosale cu energie și mai și. Iar cu toate astea mai apoi să vină o galaxie cuprinsă într-o aglomerare de galaxii ce sunt cuprinse într-un cluster și tot așa, iar la final încă ar mai fi, însă nu putem vedea noi. Eu de asta mă simt neînsemnat, pentru că așa și sunt, o ființă minusculă care nu e capabilă să cuprindă lumea, lumea la adevărata ei dimensiune. La final, ne întoarcem la ale noastre, lucrurile mărunte de zi cu zi, superficiale în 90% din cazuri și din timp, ne pierdem în ele și nu suntem conștienți probabil chiar de realitate. Totul pare ireal și nu pot cuprinde și nu voi cuprinde în veci toate cunoștințele universului nici eu, nici tu și nici întreaga omenire. Te simți neînsemnat ? Eu da.
Faptul că explorarea spațiului nu mai stă doar la mâna unui stat (care a și pus frână la programul său spațial) mi se pare o veste foarte bună. Or fi băieții ăștia multimiliardari, dar și-au făcut singuri averile, ceea ce iar înseamnă că se poate. Omenirea nu are de ales pe termen lung decât să se extindă în spațiu. Orice pas în direcția asta este un pas înainte. Un prilej excelent să repornim dezbaterile pe tema spațiului cosmic, iar aici oricine e bine venit să contribuie.
ideea este ca primii care isi vor permite sa cumpere tehnologia cu care merg in spatiu vor fi strict cei mai bogati, mai apoi incet incet costurile se vor mai normaliza. O data cu numarul din ce in ce mai mare de oameni care vor vrea( si-si vor permite) sa mearga in spatiu, economy of scale va incepe sa-si spuna cuvantul. Asa a fost si cu tesla, roadsterul costa o avere, acuma au masini la mai putin de jumate din pret si au anuntat o masina si mai ieftina. In domeniul spatiului va trebui multa rabdare, concurenta, inovare si fonduri din partea acestor companii.
Pentru zborul în cosmos este nevoie de tehnologii avansate, în timp acestea trec la publicul larg, chiar dacă un zbor costă mult, aparent, aduce mult mai mult decât se baga efectiv. Până zbor nu era nevoie de calculatoare mici și eficiente, zborul a fost esențial pentru progresul de azi, și netul a apărut din cooperarea oamenilor de știință inclusiv pentru zbor..
Exemplu... sistemele de navigatie care folosesc semnalele satelitilor militari. Acum sunt prezente si pe cele mai odinare telefoane. Totul va trece treptat si spre populatie. Sisteme de propulsie mai performante, mai sigure, tehnica de calcul, tehnologii de reciclare, purificare, comunicatii. Chiar daca la inceput apartin armatei, NASA, sau unui privat, vor ajunge la populatie la un moment dat.
Am fost extrem de bucuros când am avut ocazia să vizitez Kenedy Space Center in Florida . Secțiunea cu exponatele programului spațial Apollo m a impresionat cel mai mult. Poți să calci pe aceeași pasarela ce a fost utilizată la îmbarcarea Apollo 11. Costume spațiale , o rachetă integrala Saturn V ,modulul lunar, roverul , capsule arse de intrarea inapoi în atmosferă. Și naveta spațială e la loc de cinste și montata in muzeu Intr un mare fel parca plutește în spatiu...îți trebuie mai multe zile că sa vezi cu atenție exponatele mai ales dacă ești pasionat. Cape Canaveral e foarte bine localizat...aproape de Orlando și de Daytona...ai de toate acolo...parcuri de distracții,plaja,curse de mașini și rachete spațiale...clima superbă iarna...loc bun de pensionare.
Domnule Dan, felicitări pt debitul verbal. Văd că ești convins că americanii au fost de mai multe ori pe Lună. Fă un mic efort și explică pe scurt aici de ce sovieticii, chinezii sau alții nu s-au dus pe Lună.
“Voi ce-n lună plecaţi Cu ale noastre izbânzi Nu uitaţi c-aveţi fraţi Pe planetă flamanzi Pâinea lor o mâncaţi Printre stele zburând Voi degeaba zburaţi Când cei subdezvoltaţi Se târăsc pe pământ” Pamântul deocamdată - Mircea Vintilă
Americanii fara von Braun nu ar fi facut nimic. La fel sovieticii - daca Korolev ar fi avut fondurile americane, nu s-ar fi oprit doar la a pune piciorul pe Luna. Oricum, excelent documentar ! Ai atins toate subiectele posibile. Astia de la National Geographic ar trebui sa te angajeze :) Mai vrem !
F bun clipul însă ai uitat sa menționezi ca datorită lui Musk lumea a început sa se gândească din nou la spațiu (indiferent ca e cu admiratie sau cu ura), eu zic ca e nevoie de astfel de oameni, cu ajutorul lor evoluam ca specie, indiferent ca sunt de la privat sau stat. Keep up, Dan!
Misto si bine documentat, cat despre ce va fi, mai toate proiectiile distopice (robocop, blade runner, charlie jade, etc) se refera la societati corporatiste care au reusit sa concentreze majoritatea resurselor in mana catorva oameni. Suna cunoscut? Daca stau bine sa ma gandesc a mai anticipat cineva vremurile astea, unul pe nume Marx daca nu ma insel...
Poate ai vazut serialul For all Mankind realizat de Apple care plaseaza evenimentele intr-un viitor alternativ in care cursa spatiala care nu s-a incheiat niciodata,mai ales dupa ce Uniunea Sovietica a reusit o prima aselenizare!
Atunci ca si acum, omenirea e de "vina" ca am ajuns si in spatiu si pe luna. Urmand logica actiunilor care se inatmpla succesiv, putem cadea cu totii de aceeasi opinie. Ce este de mentionat, si fara etichree de stanga, este faptul ca avem mult mai multe probleme care se pot rezolva cu investitia de bani care se face in a merge in spatiu. De exemplu, si nu vorbesc sa bagam banii aceia in cercetarea de gasirea antidotului pentru cancer pentru ca probabil am avea mai mult succes decat si ar dori industria farma, vreau sa realocam acei bani da gasim un sistem care ingolbeze un trai mai mult decat decent pentru 99% din populatie, sa nu avem saraci, sa nu avem bogati, sa avem oameni
Au decolat cu modulul lunar de aterizare lăsând baza modulului pe lună ca rampa de lansare, au andocat in orbita lunii cu modulul lunar care a orbitat luna de mai multe ori cat timp au stat pe lună, iar de acolo au pornit motoarele crescut velocitatea și orbita ca să ajungă la pământ, după care au folosit combustibilul rămas ca să incetineasca și să reintre în atmosfera, dar te poti informa și singur dacă vrei mai multe detalii..
Eu cred că, din spirit de competiție, vor ajunge din ce in ce mai departe. Atâta timp cât nu-i monopol, acești copii bătrâni vor continua să se joace cu jucăriile lor scumpe tot mai departe de Pamant, și în cele din urmă, va beneficia și umanitatea, nu doar cercul lor restrâns. Acum...sper sa nu vorbească doar optimismul din mine 😁
Mie, plimbarica asta nu mi se pare un mare pas pentru omenire dupa misiunea Apollo. Pasul adevarat va fi plecarea cu un vehicul de pe pamant, aselenizare si intoarcere cu "obectul" intreg pe sol sau in ocean. Sunt cam pretentios nu??
Incredibil de fain clipul și documentarea de nota 1000. Clar că trebuia abordat subiectul! Sperăm să fie un pas important pentru omenire, nu doar niște afaceri pe mulți bani. Poate găsim prin spațiu niște extratereștrii care să vină pe Terra și să ne "vindece".
Ca tot ai adus in discutie saracii: Dar Xiaomi cand mai testezi? Un F3 cica-i bun pe hardwer, dar are probleme pe soft. Ne poti ajuta sa alegem calea corecta? :)
Eu consider ca meritul este exlusiv al lor iar ei stiu asta (altfel nu ar mai taxa bilete la plimbarea cu capsula). Milioanele pe care le-au facut se datoreaza noua celor multi. Tot ei prin afacerile lor multiplicate accelerat au generat si o gramada de gunoi aici pe Terra. Deci ar fi momentul sa le cerem sa puna la bataie tehnologia si banii castigati pe seama noastra si sa ne scape de gunoaie la modul sa le "exportam" in spatiu sau pe Venus! Daca mergem in directia asta atunci ce au castigat ei acum ar fi si un castig al nostru al tuturor.
Spatiul este a unui baiat de ii zice Ion Tiganu, sta aici in Berceni, are si contract de vanzare cumparare pe spatiu, il are de la alt baiat Gica Nebunu
Oxigen lichid in rezervoarele rachetei. Cauta Everyday Astronaut, are clipuri despre functionarea motoarelor si propulsoarelor racheta. Daca ai capacitatea sa si intelegi...
@@mariusmorariu1704 Jetul propulsoarele nu trebuie sa loveasca ceva. Ele produc o forta in sensul opus jetului. E ca reculul de la o arma. Glontul nu trebuie sa loveasca ceva, ca tu sa simti reculul. Pt a ajunge pe luna, din racheta care orbiteaza luna, se desprinde o naveta mica si naveta asta ajunge pe luna.
@@valiblaj si centurile Van Allen? Stim ca un organism nu poate trece prin aceste centuri orice protectie ar avea. Cine trece prin ele cu alte cuvinte moare.
Nu stiu daca fac sau nu parte din "cloaca" (n-ai spus-o explicit Dane, dar am prins ideea) conspirationistilor, dar am indoieli cu privire la "pasul urias pentru omenire". Nu de alta, dar sunt niste intrebari stiintifice si unele de bun simt care nu au primit raspuns in aceasta problema. De aceea te-as ruga, in masura posibilitatii, sa faci un clip chiar despre acest subiect (chiar daca din perspectiva celui care e convins ca aselenizarea cu oameni vii s-a intamplat). Sunt increzator ca te-ai dovedi suficient de nepartinitor incat sa tratezi cu mare atentie argumentele contra. Si aici ma refer la cele de bun simt, ca sunt destule, si nu la aberatiile unor idioti care cred ca pamantul este singurul corp ceresc plat. Multumesc pentru plus valoarea pe care o aduci in lumea virtuala.
17:47 corect, dar computerul (compus din câteva module cu roluri și funcții specifice) de la bordul rachetei avea o caracteristică vitală pentru misiune: era capabil să își revină singur după un eventual crash, prin relocarea resurselor de la task -uri secundare către cele esențiale. Este vreun telefon, de exemplu, de astăzi capabil de așa ceva ?
Baterry saver . Toate telefoanele pot face asta. Doar ca noi nu dorim asta. Daca am vrea am putea scrie 3 linii de cod. Ca la 20% ramasa baterie sa se activeze singur ..... De la nu a fi capabil pana la a nu dori e cale scurta in ziua de azi
Cine investeste se bucura de profit. Pana la urma, bogati fiind, aveau posibilitatea sa investeasca in orice doreau, sunt banii lor. Pe de alta parte, orice inovatie stintifica are nevoie de finantare, nu se poate ca unii sa investeasca proprii bani, iar apoi norodul sa aiba pretentia de a beneficia in prima faza, de rezultatele pozitive. Pana la urma, piata o sa normeze si respectivele calatorii in spatiu si o sa devina accesibile pentru toata lumea, vezi PC, internet, etc.
"Can you Believe they put a Man on the Moon?" Pentru că nu sunt un pasionat de aeronautică și nici nu mă consider o persoană atât de empatică încât să mă bucur uitându-mă la distracțiile altora, nu dau doi bani pe călătoriile lui Branson și Bezos în spațiu (sau aproape spațiu, oricum ar fi), chiar dacă sunt niște reușite spectaculoase, istorice. Dar mă interesează cum ne ajută asta pe noi. Sau cum ne afectează, mai degrabă. Pentru că, dacă în urma reușitelor SUA și Rusia, omenirea a mai avut și ea ceva de câștigat la scară largă datorită tehnologiilor dezvoltate pe lângă, în cazul de față nu știu dacă se va mai propaga ceva și la noi (ca în principiul "trickle down economy"). Și când spun că nu știu, exact asta vreau să spun. Nouă ce ne iese? Dacă bogații lumii vor să se dea cu racheta în spațiu, e treaba lor, dar să nu uităm că banii lor tot de la noi vin (apropo, episod despre Amazon și ipocrizia celor care îl boicotează, pe când?) și în loc să ne ofticăm că ei se joacă în loc să salveze lumea, hai sa încercăm noi să ocupăm "nișa" asta. Dar, din păcate, lumea cred că preferă să fie distrată, nu salvată. Pentru că a doua opțiune, necesită mai multă muncă.
noi stim ce vreau ei sa stim si nu e o conspirare,iar in Americani nu cred si nu voi crede niciodata...i ar conspiratiile ca nu au ajuns pe luna sunt si in prezent, stim ce vor ei sa stim (punct)DOAR CU MATEMATICA SI FIZICA NU AJUNGE PE LUNA...iar tehnologia pe care o av pe vremea aia,lasa de dorit, tin sa cred ca Yuri Gagarin a facut singura misiune imp pt omenire VOSTOK 1 atat. multumi de video!
Probabil ca, in locul zborului pe Luna, America ar fi luat si mai tare fata Uniunii Sovietice in timpul razboiului rece daca s-ar fi indreptat catre "flamanzii ei mai degraba decat spre stele", ca sa-l citez pe protestatarul pe care l-ai mentionat, daca ar fi investit toate sumele alea enorme in proiecte sociale, in educatie, sanatate, egalitate de sanse si un trai mai decent pentru toti. Toate astea ar fi fost o realizare pe care insusi comunismul sovietic pretindea ca il are ca obiectiv principal, chiar daca toate astea in SUA ar fi fost puse in practica in paradigma liberala care incurajeaza initiativele private. Sunt de acord ca era necesar sa se investeasca si in proiecte spatiale pentru sateliti, de exemplu, atat de necesari apararii nationale, telecomunicatiilor si cercetarii
Vă zic eu cum a fost American foarte important 1: Ba, tu chiar crezi că luna e făcută din brânză? American foarte important 2; nu știu boss! Hai să aflăm!
Pentru bogatanii necredinciosi cerul se afla unde isi doresc ei si unde se simt bine iar pentru cei "saraci cu duhul" cerurile reprezinta nivele de constiinta
Foarte savuroase comentariile. Daca erau si intr-un live chiar merita stat cu floricele si o bere sa vedem reactia conspirationistilor. Multa bafta, Dane.
Mai putin si vedem ca va trece de la ati permite o masina la ati permite o Racheta si probabil ca vei vedea kum cei ce vor avea Rachete de lux vor Pleca in spatiu sa Mineze centura de asteroizi pentru a pune o Paine pe masa pentru ca pe Pamant (Terra) se va pune interdictie in a avea posibilitatea de a mina ceea ce a mai ramas P.S. For my Best RUclipsr DAN
Aiurea. Primul miliardar in spatiu a fost Jeff Brânzos de la Sibiu care a plecat in spatiu. Dupa ce cercetatorii romani au trimis un butoi de varza pe orbita sa vada daca se mureaza, Jeff a trebuit sa plece sa o guste. - preluat de la Times New Roman. 🤭
Se pare că ați uitat de celebra întâlnire dintre Armstrong și Jeff Brânzos pe Lună. Armstrong l-a întrebat pe ciobanul român: cum ați ajuns aici? Cu turma! i-a răspuns ciobanul.
Dane..mai bine continua cu ce ști tu mai bine , adică cu telefoane și laptopuri. Da,nu trebuie să gândim ce ne spun alți sau ce vedem. Sunt 1000 de întrebări normale pe care oamenii și le pun, cum ar fi :Roverul era mai mare decât capsula, cine dracu a descărcat roverul , când au părăsit luna au uitat cameramanul pe Lună 😀. Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă pentru anii 60. Sunt foarte multe lucruri tehnice care te depășesc,"no offence", în subiectul ăsta.
4:50 "Nu este foamete pe pământ pentru că nu-i putem hrăni pe săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe cei bogați"
amin
asta da vorba de duh...foarte adevarat
perfect
@Nicolae Florin Pașca Asta in imaginatia ta, majoritatea bogatilor e malefica, asa ca nu tine ideea.N am intalnit sau vazut bogat care sa mi placa, toti avem niste mici demoni interiori dar ei au monstrii si sunt monumente de egoism si ticalosie, asa ca probabil esti afacerist un piculet bogat.
Adevărul e exact invers: e foamete pt ca nu ii putem hrăni pe săraci. Asa e de mii de ani. R plac noua vorbele de duh care sună bine
”Per aspera ad astra”
Nu-mi vine să cred cât de vechi și cât de actuale sunt aceste cuvinte !
Din punctul de vedere pragmatic al lui Eisenhoover poate că programul Apollo o fi fost vreo greșeală, dar man... faptul că urmașii ”pitecantropului” și-au lăsat amprenta lăboanței pe Selena este de-a dreptul PRICELESS !
Dane, ai fost colosal în acest material, se vede că în spate ai dus o muncă uriașă de documentare și ai (din nou, a nuștiucâta oară) întregul meu respect pentru ce faci și cum faci :)
Nici nu merită să bagi în seamă pe cei 24 de ciumpalaci care au dat dislike, cred că sunt reprezentanții Ligii Analfabeților Funcțional din România.
Da boss, noi ne zbatem la gravitație tocmai din cauza superbogaților care se joacă de-a fuga în spațiu. Ei fac legile, ei le impun, iar planeta se sufocă pentru a le da lor profitul cu care pe noi ne îngroapă mai tare, iar ei se ridică și mai sus. Puțini au înțeles că societatea actuală este bazată pe inechitate și pe distribuția incorectă a valorilor, iar ei nu vor permite reașezarea resurselor pe criterii meritocratice niciodată !
Dar asta e altă poveste.
Să fiți iubiți !
invata, ia note mari, fii ascultator, fii performant si competitiv, munceste 10-12 ore pe zi si sigur intr-o zi seful tau va zbura in spatiu.
@@cristianion2056 n-ai inteles nimic :))
@@cristianion2056 1. Nu a fost vorba despre ura (habar nu am de unde ai scos-o). 2 Oooo prietene stiu atat de bine despre ce vorbesc. Nu stiu pe ce lume traiesti. (Am lucrat 10-18 ore pe zi, in weekenduri, stres, overtime la greu si salariu ft mic. Asta e caz particular. In rest prietene, nu cunosti abuzurile din majoritatea firmelor, mai ales din Romania. Prietene, scoala in general (exceptand tarile nordice) te invata sa fii angajatul perfect (foarte docil si sa tragi cat mai mult, sa faci overtime, sa iti dai cat mai mult din timpul tau pentru companie). Prietene, nu ai muncit tu cat am muncit eu cand am scris acel comentariu. Prietene, acceptul sa faci overtime sa tragi si sa iti f$%^ viata personala nu o sa te duca departe (o sa regreti ca te-ai trezit la un moment dat ca ai alergand dupa cariera)... Si stii care e faza, prietene? La urma esti atat de usor de inlocuit si nici statuie nu primesti. O sa primesti doar m$%^ dupa statuie). Prietene, nu ma refer la locuri de 8 ore pe zi in care esti respectat, ma refer la ce se intampla in general! Prietene, iti urez multa bafta sa fii competitiv, sa ai putere de munca de 16 ore pe zi, si ai grija sa stai cat mai mult cu copilul tau! Prietene... stiu ce vorbesc... Prietene, referitor la video ca sa fim in tema, banuiesc ca nu stii despre viata angajatilor amazon...
@@laurentiuudrea1743 ai scris "prietene" in toate frazele. Penibil
@@themifis6446 Nu ai inteles ironia din fraze. Te-ai bagat ca musca in lapte fara sa intelegi, doar de dragul de a comenta. In caz ca nu stiai, in anumite scrieri, in monologuri sau dialoguri de teatru se utilizeaza repetarea unor cuvinte pentru a accentua anumite chestii, exact cum am facut si eu mai sus. Repetitia - (fr. = a repeta) Figură de stil care constă în repetarea unui cuvânt sau a unui grup de cuvinte, pentru a sublinia sentimente, idei, impresii, însușiri. „Apostoli în odăjdii violete/ Oraşul tot e violet/ Amurg de toamnă violet”. „Şi-au trecut de-aseară clipe/ Şi-au trecut de-aseară ore”; Folosit în mod deliberat, repetarea poate fi o strategie retorică eficientă pentru a obține accentul. Proscomidie = repetarea unui cuvânt sau a unei fraze la începutul clauzelor sau versurilor succesive.
@@laurentiuudrea1743 nici nu ma intereseaza ce ai scris .
Nici nu imi pierd timpul sa citeac
O zi buna
Idolul meu Dan, filozof, istoric cu IT nu mai zic, ar fi bine să-ți iei o catedră sa înveți tinerii... Sunt incintat să te văd, ascult... Salutări!
Minunata lecție de istorie. Faci o treaba fantastica👍
Râdem, glumim dar în timp ce ăștia 3 se duc in spatiu sau la limita lui cu wc cu tot noi mergem "pe interzis" pe A4 care e a 3 a autostradă a țării... Mai contează cine ajunge în spațiu atâta timp cât nu suntem capabili să ne educam și hrănim colocatarii planetari? Frumos clip Dane, cred că încă ești un copil ce privește spre cer cu speranța dar nu sunt suficienti că tine!
Cum iti explici ca anul viitor se implinesc 50 de ani de cand omul nu a mai pasit pe luna? Un oficial de top de la NASA, spunea ca in acesti 50 de ani, am pierdut tehnologia care ne permitea sa pasim pe luna.. Cum e posibil sa "pierzi" aceasta tehnologie?
privind spre cer am ajuns aici. planeta a fost populata de idioti tot timpu dar multumita unor visatori avem avioane, tehnologie similara cu in star trek. vom evolua...foarte incet din cazua celor care ne trag in spate...dar vom evolua. the dark ages were the worst thing that could happen
@@paulpopescu2757 foarte simplu, omenirea a mai trecut prin asta in perioada medievala timpurie. Se pot trage multe paralele intre ce se intampla acum si ce s-a intamplat atunci. Declin economic- check, un virus ( in cazul asta) care a scos din casa toti cititorii de teorii conspirative - check, razboi economic -check, declin intelectual -check etc
@@mantaedmond9705 adevarat, progresul tehnologic si social a fost mereu apanajul unor visatori ambitiosi dar mi-as dori sa poata visa la asta mult mai multi oameni ... si ... asta e destul de greu de facut cand ai burta goala, nu ai acces la educatie sau iti pica zilnic o racheta pe casa ... Parerea mea este ca vom reusi sa ajungem pe Marte si mai departe atunci cand resursele folosite in razboaie cretine vor merge spre educatie si cercetare ... Nu cred ca 3 oameni fie ei si ultrabogati sunt solutia viabila, chiar cred ca la un moment dat ne vom trezi din bezna mintii si vom pune cu totii umarul la a pasi pe o alta planeta mai indepartata decat Luna.
Da, dar cica noi avem lasere in munti si le taiem rachetili
Primul miliardar cu ,,rachetă" a fost în România...Ion Țiriac 😀😉😊
Și încă de acum 50 și ceva de ani...
@@aandrei0295
Asta când nu ai bani de doi piloți...când dai dividendele la sfârșit de lună și nu-ți ajung de Kerosen.
@@aandrei0295Glorie mielului.
Foarte inteligenta gluma!
Nu am nimic cu nimeni, dar m-as bucura daca s-ar intampla vreun accident cu "Faraonii" si cu piramidele lor cand se joaca prin spatiu. Ce fac ei este Marketin, scopul lor este banii. Investesc sa faca bani, nu risipa! Noi i-am facut faraoni si tot noi ii trimitem pe Luna. Racheta electrica pe kerosen!
Felicitări pentru toată munca depusă.!
Excelent.
Foarte, foarte tare video-ul. Sincer de un telefon, tv, aspirator nu ma intereseaza mereu, poate doar atunci cand vreau sa fac o achizitie si stiu unde sa caut o recenzie pertinenta. Insa astea sunt video-urile ce ma tin abonat si pentru care notificarea chiar naste curiozitati. "Ba, ce o mai fi pus Dan pe canal". Tot respectul si cum ar zice un miliardar "To the stars and beyond"! :))
Un mare BRAVO!
Excelente documentarea si argumentarea, sa mai faci astfel de videoclipuri, te rog!
👏👏👏👏👏👏
@@rusudanielflorinphotograph6940 ce tehnologie a pierdut?.. aia veche, depășită și nesigură care costă enorm de mult, nasa n-are nici jumate din bugetul pe care-l avea atunci pentru programu apollo.. Au mai trimis rovere și sonde, ce rost mai avea să mai trimită oameni dacă apollo se încheiase, s-a redus bugetul, și aveau și alte planuri cum ar fi shuttle si iss..
Foarte bun video ul!!!
Nu m am așteptat!!!
In mod evident,acesti megabogați si au dorit excursii de mici...bravo lor!!!
Am vazut pe posturile străine live!!!
la noi o sa se difuzeze in reluare peste 2 saptamani datorita televiziunilor de kakao de la noi
asa da subiect .ai facut putina lumina cu asta despre "zborul" omeniri spre cer .multam dane ! forta fie cu tine
Victoria americană a fost atât de mare încât comuniștii români au transmis și ei la televiziunea română emisiunea din SUA și îmi amintesc emoția de atunci când vedeam misiunea pe lună la TVR..
Bun rau clipul asta, multumesc pentru efortul depus pentru documentare si stilul de abordare folosit.. excelent!. Spor si numai bine!
Nu intotdeauna ce este necesar este si indicat, asta in societatea noastra "cu curul in sus". Oricat de contestat, de costisitor sau de inutil ar fi fost acest program spatial, cand tragi linie si te intreaba cineva ce ai realizat (fata de rusi sau in general), tu poti sa zici: "I've conquered the Moon, baby!". Cu palaria in mana pot sa zic: "One hell of an achievement". Este absolut uimitor ce poate sa realizeze umanitatea cand se mobilizeaza (indiferent de motive). Tot respectul pentru ZonaIT si calitatea continutului! Multumesc Dan Cadar!
Chiar dacă a durat ceva timp am ascultat cu interes tot videoclipul! De ceva timp lumea în care ne-am născut începe să nu mai fie la fel... Hai cu alcoolritmul!
Viziunea romanesca asupra zborului in cosmos este ilustrata de versurile celebre:
'' Voi ce-n Luna zburati
Si Marlboro fumati
Nu uitati c-aveti frati
Ce fumeaza Carpati ! ''
haha buna asta!
Aduce a poetul Gării de Nord 😅
@@Astristul caută "Pământul deocamdată"
Bau bau eu pe Doamna Lună stau. Și o duc atîît de binee, încît niciodată nuu mă cacarisesc pee minee. Ehehe de ați știi voi muritorilor cît de binee se trăiește pe Doamnaa Lunăă a-ți trimite rachete nucleare, cu prostiea voastră pentru a o împrăștie-a în civilizația Lunară.
Foarte faina povestea. Recunosc ca nu stiam multe dintre cele prezentate. Jos palaria! Cat despre cer, pare sa fie al celor bogati.
De ce se cer atât de mult clipuri scurte nu înțeleg. Eu ador documentarele lungi , bine puse la punct. Asta pentru mine a fost minunat. Felicitări , mulțumesc și spor la Research in continuare.
De ce sa mai pierd timpul cu vizionarile pe netflix sau cu cititul cartilor pomenite cand ma pot uita la tine si in juma de ora sa aflu totul sub o forma mult mai funny si mai bine interpretat?? Esti genial, mai vrem d'astea!!
Ca de obicei, o placere sa ma uit la video-urile tal. Good job, oltene!
La mine pe grup circula alta gluma: La ce sa dai atata banet pt cateva minute in spatiu, cand poti petrece un weekend intreg la Mamaia?
Dupa cum a spus Dl. Dan nu e chiar pe bani privati. E si cu bani privati. Si spre deosebire de 68, problema avansului tehnologic e chiar serioasa. Baietii din Est, nu sunt chiar acolo, dar au mult potential. Si nu ma refer la rusi.
La atâția bani poți lua cu tine, la Mamaia, chiar și o actrița celebra care chiar te va duce în Cosmos..
@Costi Deocamdata e mult prea costisitor pt privati si infara contactelor guvernamentale nu vad sursa de profit in viitorul apropiat. Vezi declaratia lui Bezos ca suporta 2 mld din banii lui daca este bagat din nou in cartile pt moon lander.
Crezi ca pt progresul stiintific face asta? sau import de roca selenara? Nu il opreste nimic sa faca totul pe cont propriu, dar singura miza este un contract barosan. Mai ales ca nu prea mai gasesti business pamantean pe care sa-l cresti asa repede. Cat sa mai creasca si Amazon?
Prin abordarea curenta se incearca tinerea sub control a cheltuelilor. NASA ca orice agentie guvernamentala care se respecta, depaseste de 10 ori bugetul pt orice obiectiv. (a facut socoteala dl Dan :) ) Asa, anunta un buget si un obiectiv tinta, privatii incearca sa atinga obiectivele. Daca au nevoie de mai multi bani trebuie sa se descurce. Desigur mai primesc bani daca tehnologiile lor promit...
Te urmăresc cu plăcere , cu toate că,... câteodată mă plictisești , când faci review uri la telefoane , PC uri sau laptop uri pentru că povestești prea mult departe de subiect. Cu siguranță ești foarte inteligent și îmi plac lecțiile tale de istorie, dar, dacă vorbeai mai pe țigănește/românește de strada ai fi avut 1 milion de abonați până acum . Succes în continuare !
Iubesc videoclipurile astea pe care le faci, simt ca pot sa ies la prieteni si sa ma laud cu ce chestii noi am invatat 😂
Bun videoclipul și conform la ce știu chiar evidențiază realitatea istorică a omenirii în spațiu. Ce nu știam este că primul pas în spațiu a fost făcut datorită orgoliului și mândriei unui președinte vizionar.
Aici e mult de vorbit în primul rand primul pas "e gigantic pentru omenire doar atunci când e continuată traiectoria expansiunii omenirii în spațiu" ceea ce ma îndoiesc la cum merg treburile pentru că prostia omenirii se definește la nivel cosmic prin dimensiunea sa infimă ca materie față de univers. (((( Vom fi niște călători facultativi ai spațiului într-un anumit moment și atât. Conducerea acestor proiecte spatiale nu mi se pare că ar avea o misiune concretă de expansiune indiferent din ce punct pământesc ar venii asa că vom explora în jurul musuroiului nostru pământesc până la extincție sau involuția noastră ca rasă "inteligenta". Eu cred că și omenirea a avut perioade de dezvoltare evolutiv-inteligentă dar si perioade involutive sau de stagnare revolutivă exact ca perioadele glaciare ale pământului.
Foarte interesant. Sunt multe aspecte de luat in calcul, pro si contra. Este bine ca privatii pot merge singuri in spatiu, "pe banii lor", iar faptul ca fac aceste calatorii si cu scop comercial, inseamna ca vor deveni mai eficiente prin descoperiri si aplicati de noi tehnologii. Insa aceste tehnologii vor ramane secrete ale acestor companii si omenirea intreaga nu va putea beneficia de pe urma lor (asa cum a beneficiat de pe urma multor descoperiri facute de NASA, obligata prin lege de catre statul american sa faca publice si libere de licenta toate descoperirire facute din banii contribuabililor). Pana la urma lacomia acestor bogati este reflexia lacomiei noastre, a clientilor lor, caci noi le bagam banii in buzunar de fiecare data cand le folosim serviciile (spre comparatie cu statul, care baga mana fortat in buzunarele noastre sa isi colecteze taxele).
aselenizarea,primul film sf lansat la nivel mondial!
Esti bine?😂😂
Da, a făcut treabă Kubrick 🤣
@@lucianistoc1264 Nu avea tehnologia necesara sa faca asa un film.
@@valiblaj eram ironic și eu
@@lucianistoc1264 Bine ai facut.
Super material.
Musk se duce direct pe luna, parca vad :))
Chiar daca respectivul proiect spatial este dezvoltat de o companie privata, tot anumiti oameni contribuie la el, om=>oameni=>omenire!
Milardiarii repectivi au posibilitatea si o fac, bravo lor! Sau cum zicea o cucuoana de la pensiune-“Nu iti convine, fa-ti tu pensiune!” Concluzile le putem trage fiecare, dar cel mai usor ne vine sa fim rautaciosi.
Mulțumesc . Mi-a plăcut foarte mult.
Felicitari pentru inca un "altfel" de videoclip. KUTGW!
Am stat si ti-am urmarit tot clipul de la cap pan' la coada si tot timpul m-am gandit la asta. - Cum te impaci cu ideea cand observi si intelegi ce mic si neinsemnat esti pe langa " titanii " astia.
N-ai cum sa nu simti asta.
Nu te supara pentru ca incerc sa imi dau seama daca esti bine ( poate ai nevoie de ajutor specializat ) esti fericit ?!! asa in general nu neaparat zi de zi ...
Da, atat cat poate fi un om lucid. Dar tu?
@@DanCadar Nu te supăra pentru că puneam la îndoială sănătatea psihică a lui Villan datorită faptului că după vizionarea clipului și probabil după o scurtă analiza a propriei persoane a ajuns la concluzia că este neînsemnat pe lângă "titani" .Părerea mea este că fiecare om ar trebui să fie mulțumit cu ceea ce a ajuns în funcție de munca pe care a depus-o, greșelile pe care le-a făcut și conjunctura în care s-a născut (pe scurt) . Ce legătură are luciditatea cu faptul că te simți fericit în pielea ta fără a te compara cu alții nu știu. De exemplu dumneavoastră (după câte îmi dau seama) sunteți un tată fericit, un RUclips -er de excepție (cel mai stimat de mine și nu numai) și după părerea mea nu sunteți și nu veți fi niciodată neînsemnat și sper nici nefericit ...
@@VMC65 luciditatea are sens in contextul in care iti dai seama si de multe rahaturi se intampla in lumea asta, constient de ce se intampla si ce s-a intamplat, avand unele cunostinte istorice si nu numai nu poti fi un fericit naiv cum e o buna parte din lume ignoranta pe partea asta, cred ca la asta s-a referit
Bineee, trebuia să înceapă cineva să vorbească ce se întâmplă și deasupra noastră. Mai așteptăm!
Eu m-am simțit neînsemnat când am urmărit live cum sunt trimiși cei 4 la "granița planetei". Auzeam în căști huruitul rachetei și chiar mă luaseră niște emoții să nu cumva să se întâmple ceva rău. Revin la partea principală, neînsemnat nu din cauza a ceea ce au reușit acești așa ziși "titani", neînsemnat deoarece nu pot să cuprind câtă energie i-a "aruncat în cer" pe cei 4, într-un ac, dar totuși în deplină siguranță, la marginea unei granițe de unde pornește un sistem solar cu o dimensiune pe care nu o pot cuprinde cu imaginația și niște planete mai mari decât Pământul pe care din nou nu le pot cuprinde cu imaginația, o stea de niște dimensiuni colosale cu energie și mai și. Iar cu toate astea mai apoi să vină o galaxie cuprinsă într-o aglomerare de galaxii ce sunt cuprinse într-un cluster și tot așa, iar la final încă ar mai fi, însă nu putem vedea noi. Eu de asta mă simt neînsemnat, pentru că așa și sunt, o ființă minusculă care nu e capabilă să cuprindă lumea, lumea la adevărata ei dimensiune. La final, ne întoarcem la ale noastre, lucrurile mărunte de zi cu zi, superficiale în 90% din cazuri și din timp, ne pierdem în ele și nu suntem conștienți probabil chiar de realitate. Totul pare ireal și nu pot cuprinde și nu voi cuprinde în veci toate cunoștințele universului nici eu, nici tu și nici întreaga omenire. Te simți neînsemnat ? Eu da.
Welcome to the club.
Elysium, în curând și acest film va deveni realitate.
Titlul imi aduce aminte de filmul Elysium cred =))
Da, asa ma dus și pe mine gândul când am văzut titlu. Filmul respectiv ii foarte fain. 👍👏
Da, da. Cu Matt Damon. Si sa stii ca nu mi se pare ca fiind prea improbabil acel viitor 😉
De asta trag eu tare şi muncesc mult dar cred ca tot în iad ajung 🤣
Faptul că explorarea spațiului nu mai stă doar la mâna unui stat (care a și pus frână la programul său spațial) mi se pare o veste foarte bună. Or fi băieții ăștia multimiliardari, dar și-au făcut singuri averile, ceea ce iar înseamnă că se poate. Omenirea nu are de ales pe termen lung decât să se extindă în spațiu. Orice pas în direcția asta este un pas înainte. Un prilej excelent să repornim dezbaterile pe tema spațiului cosmic, iar aici oricine e bine venit să contribuie.
ideea este ca primii care isi vor permite sa cumpere tehnologia cu care merg in spatiu vor fi strict cei mai bogati, mai apoi incet incet costurile se vor mai normaliza. O data cu numarul din ce in ce mai mare de oameni care vor vrea( si-si vor permite) sa mearga in spatiu, economy of scale va incepe sa-si spuna cuvantul. Asa a fost si cu tesla, roadsterul costa o avere, acuma au masini la mai putin de jumate din pret si au anuntat o masina si mai ieftina. In domeniul spatiului va trebui multa rabdare, concurenta, inovare si fonduri din partea acestor companii.
Pentru zborul în cosmos este nevoie de tehnologii avansate, în timp acestea trec la publicul larg, chiar dacă un zbor costă mult, aparent, aduce mult mai mult decât se baga efectiv. Până zbor nu era nevoie de calculatoare mici și eficiente, zborul a fost esențial pentru progresul de azi, și netul a apărut din cooperarea oamenilor de știință inclusiv pentru zbor..
Bine, dar practic nenea Braun și programele V după ideea lui Conrad au deschis calea spre înălțimi.
Exemplu... sistemele de navigatie care folosesc semnalele satelitilor militari. Acum sunt prezente si pe cele mai odinare telefoane. Totul va trece treptat si spre populatie. Sisteme de propulsie mai performante, mai sigure, tehnica de calcul, tehnologii de reciclare, purificare, comunicatii. Chiar daca la inceput apartin armatei, NASA, sau unui privat, vor ajunge la populatie la un moment dat.
Vorba lu' R2D2 "Pwwwoowi oouiiioowoo?!"
corect. absurdism clasic.
De acord
Mda, premisa este una solida, iar principiul aproape irefutabil. Totusi, sunt putin circumspect in prinvinta concluziei.
@@anonymususer1728 sunt de acord tu tine ...
Bine zicea
Am fost extrem de bucuros când am avut ocazia să vizitez Kenedy Space Center in Florida . Secțiunea cu exponatele programului spațial Apollo m a impresionat cel mai mult. Poți să calci pe aceeași pasarela ce a fost utilizată la îmbarcarea Apollo 11. Costume spațiale , o rachetă integrala Saturn V ,modulul lunar, roverul , capsule arse de intrarea inapoi în atmosferă.
Și naveta spațială e la loc de cinste și montata in muzeu Intr un mare fel parca plutește în spatiu...îți trebuie mai multe zile că sa vezi cu atenție exponatele mai ales dacă ești pasionat.
Cape Canaveral e foarte bine localizat...aproape de Orlando și de Daytona...ai de toate acolo...parcuri de distracții,plaja,curse de mașini și rachete spațiale...clima superbă iarna...loc bun de pensionare.
Domnule Dan, felicitări pt debitul verbal. Văd că ești convins că americanii au fost de mai multe ori pe Lună. Fă un mic efort și explică pe scurt aici de ce sovieticii, chinezii sau alții nu s-au dus pe Lună.
“Voi ce-n lună plecaţi
Cu ale noastre izbânzi
Nu uitaţi c-aveţi fraţi
Pe planetă flamanzi
Pâinea lor o mâncaţi
Printre stele zburând
Voi degeaba zburaţi
Când cei subdezvoltaţi
Se târăsc pe pământ”
Pamântul deocamdată - Mircea Vintilă
Americanii fara von Braun nu ar fi facut nimic. La fel sovieticii - daca Korolev ar fi avut fondurile americane, nu s-ar fi oprit doar la a pune piciorul pe Luna. Oricum, excelent documentar ! Ai atins toate subiectele posibile. Astia de la National Geographic ar trebui sa te angajeze :) Mai vrem !
F bun clipul însă ai uitat sa menționezi ca datorită lui Musk lumea a început sa se gândească din nou la spațiu (indiferent ca e cu admiratie sau cu ura), eu zic ca e nevoie de astfel de oameni, cu ajutorul lor evoluam ca specie, indiferent ca sunt de la privat sau stat. Keep up, Dan!
Misto si bine documentat, cat despre ce va fi, mai toate proiectiile distopice (robocop, blade runner, charlie jade, etc) se refera la societati corporatiste care au reusit sa concentreze majoritatea resurselor in mana catorva oameni. Suna cunoscut? Daca stau bine sa ma gandesc a mai anticipat cineva vremurile astea, unul pe nume Marx daca nu ma insel...
ruclips.net/video/xgKMs8jnwBE/видео.html
Omule, tu ești foarte underrated pe platforma asta, prezinți foarte bine informațiile, bravo și mersi.
La urmatorul clip ma gandesc sa numar de cate ori dai din maini 🤣🤣🤣🤣✌
Vei obosi mai repede decat mine :)
@@DanCadar iti dau dreptate 🤣🍻🍺
Este EGO-ul celor mai bogati, nimic mai mult, ce sa faca cu banii. Altii merg in spatiu in 2021 si noi facem 30km de autostrada in 2030.
Nici chiar așa de mult😆👍
Pur și simplu o perceptie inteligenta !👍
Poate ai vazut serialul For all Mankind realizat de Apple care plaseaza evenimentele intr-un viitor alternativ in care cursa spatiala care nu s-a incheiat niciodata,mai ales dupa ce Uniunea Sovietica a reusit o prima aselenizare!
foarte bine, BRAVO!
Atunci ca si acum, omenirea e de "vina" ca am ajuns si in spatiu si pe luna. Urmand logica actiunilor care se inatmpla succesiv, putem cadea cu totii de aceeasi opinie. Ce este de mentionat, si fara etichree de stanga, este faptul ca avem mult mai multe probleme care se pot rezolva cu investitia de bani care se face in a merge in spatiu. De exemplu, si nu vorbesc sa bagam banii aceia in cercetarea de gasirea antidotului pentru cancer pentru ca probabil am avea mai mult succes decat si ar dori industria farma, vreau sa realocam acei bani da gasim un sistem care ingolbeze un trai mai mult decat decent pentru 99% din populatie, sa nu avem saraci, sa nu avem bogati, sa avem oameni
De ce sa nu distrugem si luna ? Sau si alte planete ?
Deja s-au vândut, de către NASA, contracte către firme private pentru începerea operațiunilor miniere pe Luna.
Amuzant intro :))... "Fericiti cei saraci..." :))))))
Eu propun să cauți informații și să faci un clip în care să ne explici cum au plecat astronauții de pe Lună, în 1969.
Haha,asta aș vrea să știu și eu 😶
Au decolat cu modulul lunar de aterizare lăsând baza modulului pe lună ca rampa de lansare, au andocat in orbita lunii cu modulul lunar care a orbitat luna de mai multe ori cat timp au stat pe lună, iar de acolo au pornit motoarele crescut velocitatea și orbita ca să ajungă la pământ, după care au folosit combustibilul rămas ca să incetineasca și să reintre în atmosfera, dar te poti informa și singur dacă vrei mai multe detalii..
Radiația îți face varză sănătatea, miliardarii își scurtează zilele, spre bucuria moștenitorilor
Nu mai trebuie sa astupam gropile la Bacău...mergem pe Lună😁
Dar...Luna e plina de gropi.
@@futavadumnezo de unde știi?🙄🙄🙄
@@sorinniculusca1689 tu de unde stii ca sunt gropi in Bacau?
@@valiblaj că in Bacău locuiesc😉
Romanii vor fi cei mai adaptati la craterele de pe Luna. Antrenamentul este cheia succesului.
Felicitări !👍🥇🤗
Eu cred că, din spirit de competiție, vor ajunge din ce in ce mai departe. Atâta timp cât nu-i monopol, acești copii bătrâni vor continua să se joace cu jucăriile lor scumpe tot mai departe de Pamant, și în cele din urmă, va beneficia și umanitatea, nu doar cercul lor restrâns. Acum...sper sa nu vorbească doar optimismul din mine 😁
Recomand serialul "Altered Carbon" pt o viziune realista a viitorului.
Spoiler alert: nu este deloc optimist.
Bravo Dane! Cum pana mea faci materiale mai documentate decat hãia cu facultatea de jurnalism. (Ai prins-o pe asta?)
Excepțional !!!
Nota 10***
ruclips.net/video/xgKMs8jnwBE/видео.html
Cand testezi xiaomi redmi 9t?
Mie, plimbarica asta nu mi se pare un mare pas pentru omenire dupa misiunea Apollo. Pasul adevarat va fi plecarea cu un vehicul de pe pamant, aselenizare si intoarcere cu "obectul" intreg pe sol sau in ocean. Sunt cam pretentios nu??
Nu.
Incredibil de fain clipul și documentarea de nota 1000. Clar că trebuia abordat subiectul! Sperăm să fie un pas important pentru omenire, nu doar niște afaceri pe mulți bani. Poate găsim prin spațiu niște extratereștrii care să vină pe Terra și să ne "vindece".
ruclips.net/video/xgKMs8jnwBE/видео.html
So it begins, "The Expanse"...
So you're a man of culture as well.
@@futavadumnezo :) Thank you, kind Sir! We just need to be careful about lions and tigers and bears... Or giant sandworms...
Esti sigur ca a existat vreo aselenizare? Ati studiat ambele opinii îndeajuns de mult?
Serios?! Exista “opinii” pe subiectul asta? Sau si pamantul rotund este tot o chestiune de opinie?!
Voi ati studiat religia indeajuns de mult incat sa va rugati la diversi zei?
@@DanCadar
ruclips.net/video/xgKMs8jnwBE/видео.html
Ca tot ai adus in discutie saracii: Dar Xiaomi cand mai testezi? Un F3 cica-i bun pe hardwer, dar are probleme pe soft. Ne poti ajuta sa alegem calea corecta? :)
Eu consider ca meritul este exlusiv al lor iar ei stiu asta (altfel nu ar mai taxa bilete la plimbarea cu capsula). Milioanele pe care le-au facut se datoreaza noua celor multi. Tot ei prin afacerile lor multiplicate accelerat au generat si o gramada de gunoi aici pe Terra. Deci ar fi momentul sa le cerem sa puna la bataie tehnologia si banii castigati pe seama noastra si sa ne scape de gunoaie la modul sa le "exportam" in spatiu sau pe Venus! Daca mergem in directia asta atunci ce au castigat ei acum ar fi si un castig al nostru al tuturor.
Spatiul este a unui baiat de ii zice Ion Tiganu, sta aici in Berceni, are si contract de vanzare cumparare pe spatiu, il are de la alt baiat Gica Nebunu
Tecuci, we have a problem!…
Ia cu mustar si se rzolva.
Ce de infooo, bravo!!
Foarte interesant !!
In vidul cosmic neexistand oxigen cum arde combustibilul rachetei si neexistand forta de frecare cum s-ar deplasa si cum s-ar putea opri din zbor?
Oxigen lichid in rezervoarele rachetei. Cauta Everyday Astronaut, are clipuri despre functionarea motoarelor si propulsoarelor racheta. Daca ai capacitatea sa si intelegi...
@@valiblaj si lipsa fortei de frecare din vid ? Si forta de frecare tot in rezervor?
@@valiblaj dar jetul propulsoarelor in ce loveste daca este vid. Si daca orbiteaza in jurul lunii cum ajung pe luna?
@@mariusmorariu1704 Jetul propulsoarele nu trebuie sa loveasca ceva. Ele produc o forta in sensul opus jetului. E ca reculul de la o arma. Glontul nu trebuie sa loveasca ceva, ca tu sa simti reculul.
Pt a ajunge pe luna, din racheta care orbiteaza luna, se desprinde o naveta mica si naveta asta ajunge pe luna.
@@valiblaj si centurile Van Allen? Stim ca un organism nu poate trece prin aceste centuri orice protectie ar avea. Cine trece prin ele cu alte cuvinte moare.
Nu stiu daca fac sau nu parte din "cloaca" (n-ai spus-o explicit Dane, dar am prins ideea) conspirationistilor, dar am indoieli cu privire la "pasul urias pentru omenire". Nu de alta, dar sunt niste intrebari stiintifice si unele de bun simt care nu au primit raspuns in aceasta problema. De aceea te-as ruga, in masura posibilitatii, sa faci un clip chiar despre acest subiect (chiar daca din perspectiva celui care e convins ca aselenizarea cu oameni vii s-a intamplat). Sunt increzator ca te-ai dovedi suficient de nepartinitor incat sa tratezi cu mare atentie argumentele contra. Si aici ma refer la cele de bun simt, ca sunt destule, si nu la aberatiile unor idioti care cred ca pamantul este singurul corp ceresc plat. Multumesc pentru plus valoarea pe care o aduci in lumea virtuala.
Încă nu m-am uitat, dar un like pt cele 36min 👍👍
Mersi mult pentru efortul depus!
17:47 corect, dar computerul (compus din câteva module cu roluri și funcții specifice) de la bordul rachetei avea o caracteristică vitală pentru misiune: era capabil să își revină singur după un eventual crash, prin relocarea resurselor de la task -uri secundare către cele esențiale. Este vreun telefon, de exemplu, de astăzi capabil de așa ceva ?
Baterry saver . Toate telefoanele pot face asta. Doar ca noi nu dorim asta. Daca am vrea am putea scrie 3 linii de cod. Ca la 20% ramasa baterie sa se activeze singur ..... De la nu a fi capabil pana la a nu dori e cale scurta in ziua de azi
Cine investeste se bucura de profit. Pana la urma, bogati fiind, aveau posibilitatea sa investeasca in orice doreau, sunt banii lor. Pe de alta parte, orice inovatie stintifica are nevoie de finantare, nu se poate ca unii sa investeasca proprii bani, iar apoi norodul sa aiba pretentia de a beneficia in prima faza, de rezultatele pozitive. Pana la urma, piata o sa normeze si respectivele calatorii in spatiu si o sa devina accesibile pentru toata lumea, vezi PC, internet, etc.
What a time to be alive
Postpone your everything... To hope something 😂
Exista un singur video la care sa ma uit 5 minute fara sa mi apara 20 de reclame?
Bravo Boss, posturile TV vorbesc doar de "covrig" și tot felul de stupiditati inutile omenirii. 👍
Revin peste 50 de ani ca sa aud ce ai de spus :)
"Can you Believe they put a Man on the Moon?"
Pentru că nu sunt un pasionat de aeronautică și nici nu mă consider o persoană atât de empatică încât să mă bucur uitându-mă la distracțiile altora, nu dau doi bani pe călătoriile lui Branson și Bezos în spațiu (sau aproape spațiu, oricum ar fi), chiar dacă sunt niște reușite spectaculoase, istorice.
Dar mă interesează cum ne ajută asta pe noi. Sau cum ne afectează, mai degrabă. Pentru că, dacă în urma reușitelor SUA și Rusia, omenirea a mai avut și ea ceva de câștigat la scară largă datorită tehnologiilor dezvoltate pe lângă, în cazul de față nu știu dacă se va mai propaga ceva și la noi (ca în principiul "trickle down economy"). Și când spun că nu știu, exact asta vreau să spun. Nouă ce ne iese?
Dacă bogații lumii vor să se dea cu racheta în spațiu, e treaba lor, dar să nu uităm că banii lor tot de la noi vin (apropo, episod despre Amazon și ipocrizia celor care îl boicotează, pe când?) și în loc să ne ofticăm că ei se joacă în loc să salveze lumea, hai sa încercăm noi să ocupăm "nișa" asta.
Dar, din păcate, lumea cred că preferă să fie distrată, nu salvată. Pentru că a doua opțiune, necesită mai multă muncă.
noi stim ce vreau ei sa stim si nu e o conspirare,iar in Americani nu cred si nu voi crede niciodata...i ar conspiratiile ca nu au ajuns pe luna sunt si in prezent, stim ce vor ei sa stim (punct)DOAR CU MATEMATICA SI FIZICA NU AJUNGE PE LUNA...iar tehnologia pe care o av pe vremea aia,lasa de dorit, tin sa cred ca Yuri Gagarin a facut singura misiune imp pt omenire VOSTOK 1 atat. multumi de video!
who cares about Discovery when you have Zona IT
Probabil ca, in locul zborului pe Luna, America ar fi luat si mai tare fata Uniunii Sovietice in timpul razboiului rece daca s-ar fi indreptat catre "flamanzii ei mai degraba decat spre stele", ca sa-l citez pe protestatarul pe care l-ai mentionat, daca ar fi investit toate sumele alea enorme in proiecte sociale, in educatie, sanatate, egalitate de sanse si un trai mai decent pentru toti. Toate astea ar fi fost o realizare pe care insusi comunismul sovietic pretindea ca il are ca obiectiv principal, chiar daca toate astea in SUA ar fi fost puse in practica in paradigma liberala care incurajeaza initiativele private. Sunt de acord ca era necesar sa se investeasca si in proiecte spatiale pentru sateliti, de exemplu, atat de necesari apararii nationale, telecomunicatiilor si cercetarii
Nu a fost nimeni pe luna!
Absolut!
Vă zic eu cum a fost
American foarte important 1: Ba, tu chiar crezi că luna e făcută din brânză?
American foarte important 2; nu știu boss! Hai să aflăm!
Pentru bogatanii necredinciosi cerul se afla unde isi doresc ei si unde se simt bine iar pentru cei "saraci cu duhul" cerurile reprezinta nivele de constiinta
Foarte savuroase comentariile. Daca erau si intr-un live chiar merita stat cu floricele si o bere sa vedem reactia conspirationistilor. Multa bafta, Dane.
"Da' EcoRocket când testezi?" Ce se putea face cu atâția ingineri în acele timpuri că încă nu erau așa multe call-center-uri?
când ne "unboxing" brățările din filmul " In time " ? ... 2011 zic😅
Mai putin si vedem ca va trece de la ati permite o masina la ati permite o Racheta si probabil ca vei vedea kum cei ce vor avea Rachete de lux vor Pleca in spatiu sa Mineze centura de asteroizi pentru a pune o Paine pe masa pentru ca pe Pamant (Terra) se va pune interdictie in a avea posibilitatea de a mina ceea ce a mai ramas P.S. For my Best RUclipsr DAN
Ok, deci n-o să întrebe nimeni de ce era desculț Elon Musk in poza cu Branson de la 27:18 ?
Ii era cald.
Aiurea. Primul miliardar in spatiu a fost Jeff Brânzos de la Sibiu care a plecat in spatiu. Dupa ce cercetatorii romani au trimis un butoi de varza pe orbita sa vada daca se mureaza, Jeff a trebuit sa plece sa o guste. - preluat de la Times New Roman. 🤭
Se pare că ați uitat de celebra întâlnire dintre Armstrong și Jeff Brânzos pe Lună. Armstrong l-a întrebat pe ciobanul român: cum ați ajuns aici? Cu turma! i-a răspuns ciobanul.
@@danvasii9884 Ba imi aduc aminte dar raspunsul era altul, Jeff Brânzos ii raspunsese la Neil: - Cu telemea am venit!
Dane..mai bine continua cu ce ști tu mai bine , adică cu telefoane și laptopuri. Da,nu trebuie să gândim ce ne spun alți sau ce vedem. Sunt 1000 de întrebări normale pe care oamenii și le pun, cum ar fi :Roverul era mai mare decât capsula, cine dracu a descărcat roverul , când au părăsit luna au uitat cameramanul pe Lună 😀. Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă pentru anii 60. Sunt foarte multe lucruri tehnice care te depășesc,"no offence", în subiectul ăsta.