Gaslight Manipülasyon Nedir? Gaslighting Nasıl Kurtulurum?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • ✅Gaslighting, "kişinin gerçeklik algısının veya anılarının geçerliliğini sorgulamasına neden olan ve kafa karışıklığına, güven ve öz saygı kaybına yol açan psikolojik manipülasyondur. Gaslighting ismi 1930'larda oynanan bir tiyatro oyunundan geliyor. Senaryoya göre Jack, eşi Bella'yı manipüle etmek için her gün gaz lambasının ışığını biraz kısıyor. Eşi "Bu lambanın ışığı azaldı mı?" diye sorduğunda ise sert bir şekilde karşılık verip kadını aşağılıyor. Sonuç olarak Bella'nın kendisine olan güvenini yitirmesini hedefliyor. İşte bu nedenle yapılan bu duygusal manipülasyonun adı “Gaslighting” oluyor. Gaslighting uygulayan kişiler genellikle şu cümleleri kullanıyor:
    "Senin problemlerin var."
    "Sen çıldırmışsın."
    "Fazla alıngansın."
    "Gereksiz tepki veriyorsun."
    "Böyle bir şey asla yaşanmadı, uyduruyorsun."
    Gaslighting'e maruz kalındığı nasıl anlaşılır?
    "Fazla hassas" olmakla eleştiriliyor, kendini bundan dolayı suçlu hissediyorsanız,
    Duygularınız görmezden geliniyor ve karşınızdaki kişiden sık sık "Sen çıldırmışsın.” "Bunları uyduruyorsun." cümlelerini duyuyorsanız,
    Karşınızdakinin davranışı nedeniyle kendinizi sürekli sorguluyorsanız,
    Yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız,
    Yolunda gitmeyen durumun tek sebebini kendiniz olarak görüyorsanız Gaslighting'e maruz kalıyor olabilirsiniz.
    Gaslighting ile nasıl mücadele edilir?
    Gaslighting’e uğrayan kişiye öncelikle, sağlıklı ilişkilerin nasıl olması gerektiğinin hatırlatılması çok önemli. Böylece kişinin gerçeklikle teması sağlanır. Unutmayın ki sağlıklı ilişkiler; saygı, güven, dürüstlük, açık iletişim temellidir.
    Gaslighting’e maruz kalındığının fark edildiğinde yapılacak ikinci ve en önemli adım Gaslighting uygulayan kişiyle ilişkiyi sonlandırmak.
    Gaslighting uygulayan kişiyle iletişimin koparılması sonucunda, kişi gündelik yaşamına adapte olmakta zorluk yaşıyorsa psikolojik destek almayı ihmal etmemelidir.
    Bununla birlikte şunuda ekleyelim ki bu durum psikolojik işkence suçunu oluşturur. Bununla ilgili TCK 96. maddeye bakmanızı önerir ve kendinize uygulandığını düşünüyorsanız adli mercilere de başvurmayı tavsiye ederiz.
    ✅Kanala abone olmayı, bildirimleri açmayı, beğeni ve yorumlarınızla bize destek olmayı unutmayın.🌹
    Abone ol: / @sohbettv
    Yayınlarımızı duyurduğumuz resmi sosyal medya hesaplarımız:
    ✅ / ahmetgunes_25
    ✅ / ahmetgunesr
    #Sohbettv #psikoloji

Комментарии •