Dooiend permafrost zorgt voor veel meer klimaatverandering dan gedacht
HTML-код
- Опубликовано: 14 ноя 2024
- Tuktoyaktuk ligt in het uiterste noorden van Canada. Nergens ter wereld gaat klimaatverandering zo snel als daar. Stijgende temperaturen en het dooien van permafrost vormen een grote bedreiging. Landingsbanen en snelwegen smelten weg, waardoor het aan de kust gelegen Tuktoyaktuk steeds moeilijker te bereiken is. Het dreigt nu in zee te vallen. Het kerkhof ligt nog maar op een meter van het water af. Nederlandse onderzoekers willen weten wat de gevolgen zijn van het dooien van de permafrost. We volgen hun onderzoek en leren en passant hoe de mens zich aanpast aan het veranderende klimaat. Is de situatie van Tuktoyaktuk ons voorland?
Op ntr.nl/wetenschap vind je de mooiste wetenschapsverhalen van de NTR. We volgen met een kritische blik de ontwikkelingen in de wetenschap en houden je op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, nieuwe programma's en leuke weetjes.
Volg ons op Twitter: / wetenschap
Volg ons op Facebook: / ntrwetenschap
Volg ons op Instagram: / ntrwetenschap
Heftig. Het wordt een grote puinhoop, ben ik bang.
Interessant 👍
nee het valt wel mee. we hoeven ons niet zo druk te maken.
rijd over de haaiwey? gevaarlijk joh
Soms denk ik als ik de comments lees, hoe kunnen mensen zoals jij echt bestaan?
@@martijn2246 jij bent vast zo ene die de haaiwey neemt
@@skraaaaz sure
@@skraaaaz haaieay
Be the change you want to see.
👍👍👍
Rusland en Canada krijgen er veel landbouwgrond bij, dat is dan weer positief
Ja of meer woonplekken voor mensen miss
Beter permafrosts dan spermafrost
Dat is dan beide aflopende zaak weet je.
oh..en dat is het al ooops
(heh, ik bedoel nooops)
En in Nederland maken ze overal gaten in het duin... Dus maak je niet druk daar...
Nederlands is ook permafrost geweest (de ijstijd)
Het klimaat en temperatuur zijn altijd nog aan het veranderen geweest. Alleen de meetgegevens zijn nog maar vanaf een bepaalde datum kort geleden, daarom zien grafieken er raar uit.
Klopt, thermostaat in 1654 uitgevonden en 1880 begon men met meten. Maar de laatse 100 jaar is de techniek en industrie explosief gegroeid, de manier hoe we nu de amazon kappen, de oceanen leeg vissen en alle chemische tering zooi de lucht in gooien, is best wel zorgwekkend.
Maak je geen zorgen over je (klein)kindjes, meisje. Die komen er niet. De mens heeft genoeg afgezien. We zorgen er (onbewust) voor dat de toekomst niet zal bestaan. Denkend aan verleden en heden is dat een goeie zaak. En ga nou maar wat huilen want je begrijpt dit toch niet ;-)
Voor mij geen probleem. Ik ben en blijf bewust kinderloos. Het is beter voor de natuur en je moet goed zot zijn om in de huidige tijd en maatschappij te zorgen voor nageslacht.
Lulkoek, kletskoek Flauwekul! Pessimist, gadverdamme.
Wat een denigrerende reactie, Opa.