"Dat heeft geen zin om dat dikker te maken" Nou, dat kan wel zin hebben. Ook al is de kabel tussen de panelen 5x2,5mm2 (kort) maar de lengte vanaf het dak of schuur is veel langer, dan kun je bij veel stroom nog steeds een te grote spanninsval krijgen. Een 5x4mm2 gebruiken beperkt dan je verliezen aanzienlijk, ook als die korte stukjes nog steeds 2,5mm2 zijn.
@@jpamoud4760 Ik vind APsystems matig presteren en de app ondermaats. Ik heb één DS3 voor testdoeleinden (en een ECU-B) vandaar dat ik er ervaring mee heb. Ik had ook een IQ7 voor testdoeleinden en die beviel een stuk beter, met name de BurstMode, waarbij er toch opwek wordt gegenereerd wanneer het eigenlijk te donker is (middels een elco die volloopt). Ook de app is dag en nacht verschil met APsystems.
Goeie uitleg. Ongeveer hetzelfde bij mij thuis. Is die home wizard nu echt van veel toegevoegde waarde. Zonder zie ik enphase ook in mijn homewiz app. Volgens mij heb ik geen filter, moet dat wel, is dat beter? Heb een oud huis en ben omlangs pas naar 3 fase gegaan, bij aanleg. Ik zoek nu een manier om mijn verbruik per fase bij te houden, is het in evenwicht? Om dan geleidelijk naar de 5p batterij te gaan, en dan mn welke fase eerst. Zie graag een 5p filmpje :)
@@marcvanheugten9472 Ja heb er al veel aan gehad, zeker bij het troubleshooten. Enphase communiceert maar 1x per kwartier met de app en door die kWh meter zie je meteen of de nieuwe micro's vermogen leveren. En je ziet alles rondom fasebasting enz.
Mijn installateur werkt niet met de 8+. Wel de optie gehad om voor de 8MC te kiezen, maar dat scheelde maar iets van honderd euro voor de hele set dus toch voor de AC gegaan. De meerwaarde is voor eventueel toekomstig hergebruik met grotere panelen, maar buiten dat is de meerwaarde 0.
@KetelKlets En waarom geen 7 reeks genomen? Die 8 hebben echt marginale meerwaarde: je kan het beetje vermogen dat ze opwekken bij stroomuitval toch nog gebruiken. Meestal waardeloos dus....
@@thedreamfactory6964 Omdat IQ7 nu al bijna niet meer verkrijgbaar is, IQ7 en IQ8 niet backwards compatible zijn en dus in de toekomst een probleem vormen. Je moet geen systemen bouwen met _technical debt_ .
Meeste nieuwe panelen zijn ook te ‘sterk’ voor de oudere iq7 versies waarvan de 7A nog de sterkste is. Vaak is het toelaatbare Amperage van de panelen al buiten het bereik van de 7serie. Nadeel is wel dat er minder en minder micros’s op de kabel aangesloten kunnen worden omdat je dus altijd van volle uitgaan en er dan heb je vaak 16A delen door Amp van 1 Micro die uit me hoofd 1,42A zijn. Zo passen er niet veel panelen meer op 1 string/fase.
Goed uitgelegd. En een bevestiging dat het een knullig systeem is. Jammer dat zo veel installateurs dit op daken hebben gelegd. Dat zal in de toekomst nog tot veel problemen gaan leiden.
Enphase werkt ten eerste alleen als het systeem online is, wat een hel kan zijn. De uitgangsvermogens zijn te laag voor de huidige panelen. Heel veel mensen moeten straks alsnog een omvormer gaan ophangen voor een eventuele accu's @@KetelKlets
@@KetelKlets 1. Niet de power kunnen leveren die het paneel heeft. Er gaat wel tot 20% verloren. 2. 2.5mm2 vraagt om problemen met strings > 9 panelen ivm spanningsopdrijving. 3. Ik kom installaties tegen waar geen q-relais is geplaatst De installatie dwingt het niet af. 4. De wijze waarop je die envoys moet aansluiten. Los device in de groepenkast die wéér om een extra automaat vraagt. Nog los van de ondeugdelijke wijze van montage, zowel verbinding als envoy zelf. 5. Niet stuurbaar en niet integreerbaar. 6. Batterijen die zijn uitgerust met dezelfde crappy optimizers. Moet je eens zien wat dat voor effect heeft op de kwaliteit van de geleverde energie. Knipperende lampen en meer. 7. Bij installaties met meerdere onderverdeler en met lange kabel verbonden, verlies van signaal met Optimizers zodat deze niet meer herkend worden. 8. Enz. 9. Makkelijk voor installateurs, aanslag op je portemonnee, geen oplossing voor de toekomst.
Ehh... die dBµV waardes op 10:25 gaan over de kwaliteit/sterkte van een wi-fi radio singnaal toch? Okee dat kan dus ook over de 'power line' maar vind ik suf.
@@kuifmans2001 Enphase gebruikt geen wifi (anders dan optioneel voor de Envoy) maar PLC (Power Line Communication) en daar gaan die signaalwaardes over.
Wat is de volgorde van de componenten gezien vanuit AC zijde van de panelen. Eerst het Q relay dan de aardlekautomaat en dan de de homewizard en dan aan grid? Ik ga binnenkort zelf panelen installeren met dezelfde componenten.
@@KetelKletsje kunt ebt de kWh meter laten schieten en voor de €1 per maand het + abbo nemen en op meer punten inzicht erbij krijgen. Dan is de data van Enphase er ook en spaar je kostbare ruimte in je meterkast uit, want het scheelt weer een fors component.
Bedankt, ik heb zelf al jaren enphase (ook op noordwesten, 9 panelen, 300wp, 1 fase). Nu weet ik eindelijk hoe het zit. De envoy is alleen nu al 3 jaar kapot (doordat na een stroomstoring er piekspanning is geweest toen de boel ineens weer aan ging en niemand kon komen vanwege lockdown). De installateur wilde niks regelen (dit is inmiddels 2 jaar geleden aangekaart), dus de enige "monitoring" die ik heb is de kwh meter van de netbeheerder.
Mooie uitleg! Ik heb zelf hier in Portugal een 1 fase aansluiting van 10.35kW maar het huis is 3 fasen bedraad met 1 hoofdgroepenkasr en 2 onderverdeel groepenkasten op de verdiepingen. In de hoofdgroepenkast zijn bij de hoofdschakelaar de 3 fasen met elkaar doorverbonden. Op straat bevindt zich de meter. Nu mijn vraag: kan ik het q relay 3 fasen zodanig aansluiten dat 3 fasen actief staan en ook de microinverters al netjes verdeeld zijn over 3 fasen? Het idee is als er meer panelen bijkomen op een gegeven moment zonder veel ingrepen over te kunnen stappen naar 3 fasen. Alvast bedankt en succes met de mooie video's.
@@Peter-Alexander Ja dat kan, maar je kunt de 3-fase Q Relay ook instellen als 1-fase zoals getoond in de video. Kun je t.z.t. simpelweg weer instellen als 3-fase. Let wel op de maximale stroom per fase die de Q Relay aan kan (uit mijn hoofd 20A per fase, maar check dat zeker even).
@@KetelKletsEn wat dacht je van de nul? Je mag op die wijze volgens mij niet meer dan 20a aan totale omvormer capaciteit aansluiten op het hele qrelay. Je mist immers de faseverschuiving tussen de fases, dus de stroom door de nul word anders veel te groot!
@@ronaldbrouwer1979hij gooit de stroom van de fasen niet bij elkaar als je de qrelais op minder groene lampjes zet. Die aangeknoopte stroomkabel wordt afgesloten en laat niets meer door. Dus per ader kun je tot 20A gaan, maar vaak maar 16A dus soms maar 11x van die nieuwe micro’s per lusje. Voor Peter zou ik gewoon per lus die qrelais 1fase erbij kopen als hij een uitbreiding gaat doen.
@@danielkool5752 Dat klopt.. maar als je in de situatie die Peter-Alexander benoemd de panelen alvast verdeeld over de 3 fases op de Q-Relay dan mag het de totale stroom van de 3 fases niet hoger zijn dan 20A. Bij geen faseverschuiving is de stroom door de NUL dezelfde als de stroom van alle 3 de fases bij elkaar opgeteld. Vandaar dat ik zeg... "En wat dacht je van de NUL?" Als je nu al wat fases zou uitschakelen op de Q-Relay mis je direct al 2/3 van de opwek. En wie zegt dat na een eventuele stroomuitval niet ineens alle 3 de fases weer zijn ingeschakeld? Het is wat mij betreft behoorlijk gevaarlijk om het zo aan te sluiten als je nog geen 3fase hoofdaansluiting hebt en toch boven de 20a aan micro's aansluit.
Mooi systeem, maar is het niet zo dat de slimme meters wel degelijk blindstroom meten? Dat las ik al meermalen. Dat zou een van de redenen zijn waarom je verbruik omhoog kan gaan na overstap op een slimme meter. Of ben ik abuis?
Digitale meters meten volts en amperes en kunnen daaruit de cosinus phi berekenen. De fase verschuiving tussen stroom en spanning. In een woonomgeving is deze iets lager dan 1.0 echter in zware industrie kan deze veel lager uitvallen en niet verwaarloosbaar. Het watt vermogen is in die situatie beduidend lager dan het schijnbaar vermogen (VA). Dus watts = V*A*cosinus phi. Echter de kabel naar de wijk of fabriek moet wel het juiste aantal amperes kunnen leveren. Daarom wordt daar bij industrie wel naar gekeken anders wordt het netwerk overbelast. Daarom corrigeert men in de industrie deze cosinus phi, ook wel arbeidsfactor genoemd. Ik denk overigens dat huishoudelijke apparatuur geen slechte arbeidsfactor mag hebben.
6:15 veel mooier had geweest, dat de microomvormers allemaal in staat zijn om op alle fases te produceren en zelfs loadstearing te doen. 12:20 heb je dit ook nog aan het eind van de lijn bij de slimme meter, kan je solar edge dit (power factor) compenseren als hij aan staat?
Ik heb 14 enphase micro-omvormers, Allen op 1 Fase, maar 4 omvormers worden niet gededecteerd door de Envoy ( de orginele ). Deze 4 zitten op de schuur. De rest zit op het dak. Heb de Envoy al verplaatst, naar de meterkast ( zat op zolder). Waarschijnlijk door de lange kabel naar de schuur werkt dit niet (Minder dan 20M ). Gelukkig met mijn home wizard P1 meter kan ik nog wel alles zien.
@@Jaguarxk150fhc ik zou kijken of je dit werkend kunt maken want zonder monitoring via de Envoy hebben je micro's maar 2 jaar garantie i.p.v. 25 jaar. Is zo'n klein regeltje waar veel mensen overheen lezen 🙂
Gezien de lage meerwaarde van optimizers. (zie verschillende praktijk testen) en de hoge extra kosten zou ik dat al niet nemen. Dan ook nog de over complexe communicatie met dito storingsgevoeligheid sluit dit mijn verslag wel af. Het is meer micro management. Dat kost ook meer dan het oplevert 😅
Rick, je weet dat alleen de Metered een afschakelingsoptie gaat krijgen? De Standaard Envoy gaat niet afgeschakeld kunnen worden als bijv. de prijzen negatief zijn. Aldus Enphase. Vraag het maar na. Waarom snap ik geen moer van en dat konden ze mij ook niet goed uitleggen. Iets met dat ze moeten weten hoeveel verbruik in huis is zodat ze de panelen niet allemaal hoeven af te schakelen als de opwek deels intern gebruikt kan worden. De PV groep er uit klappen tijdens dat ze opwekken is in ieder geval zeer slecht voor de omvormers dus dat is sowieso niet wenselijk. Succes er mee.
Via mijn installateur staat die vraag bij Enphase uit. Dat wordt nog een leuke want als dat zo is dan heeft Enphase zelf verkeerde informatie verstrekt tijdens hun trainingen.
@@KetelKlets Het stomme is dat het technisch wel al gewoon in de software zit in gebouwd om de panelen af te schakelen. Alleen kan je hier alleen bij als je een Enphase installateur account hebt. Dus ik weet niet zo goed wat voor training jij bedoeld. Maar misschien is daar verteld (dat na de training) je er inderdaad wel met een instalateurs account er bij kan en de boel kan afschakelen om bijv. veilig met de panelen te werken. Maar voor de consument komt er helaas geen optie in de app of de Enlighten website voor de standaard Envoy Gateway.
dit kan alleen met de metered om de simple reden dat je met de nieuwe software kunt instellen hoeveel het systeem kan terugleveren aan de grid. De metered heeft op elke fase aan de consumptie kant een CT spoel die meet precies wat je consumeert. An de PV kant meet hij de opwek. Als je dan bv 2400W opwekt met 6 panelen en er 1200 geconsumeerd wordt, en je hebt ingesteld dat je niks wil terugleveren aan de grid dan betekend het dus dat je 1200 w teveel opwekt. Dan zal de Gateway ervoor zorgen dat er een aantal micro omvormers gaat afschakelen of het vermogen verminderen zodat je uiteindelijk 0 op de meter krijgt. Dit gebeurt realtime, dat is ook de reden dat je de metered optie moet hebben want hij meet continue of hij moet bijsturen. Deze nieuwe software is overigens nog niet uitgerold naar alle metered Gateways. Vooralsnog wordt hij eerst uitgerold bij systemen met een batterij. Mocht je heb toch willen hebben moet je de Enphase helpdesk in Den Boch bellen die kunne hem pushen. m.v.g Stefan
@@skasterenvan3480 Maar dat is niet wat ik wil. Bij negatieve tarieven moet de hele opwek stilvallen omdat ik dan geld krijg uit het net. En daar heb je helemaal geen meetspoelen voor nodig, alleen de EPEX prijzen met een zelf ingestelde marge erop van de energieleverancier. Dat is precies zoals SolarEdge het aanbiedt.
@@KetelKletsIk wens je veel succes in je strijd tegen Enphase maar het lijkt er toch sterk op dat de standaard envoy geen ondersteuning krijgt. Misschien heb jij er invloedrijke contacten daar want je wilt precies hetzelfde als ik en nog heel veel anderen; gewoon alles uit bij negatieve prijzen en weer aan als de prijs weer nul of hoger is.
Sinds welke datum is het Q relais in Nederland verplicht? Mijn installatie dateert uit Oktober 2022, en toen was volgens mijn installateur het Q relais niet verplicht maar een extra optie. Ik heb een 1 fase installatie met 13 panelen.
@@oscarleeuw9 Volgens mij is het altijd verplicht geweest. Wel zijn er een hoop 'cowboys' geweest die ze niet plaatsten zodat ze een goedkopere offerte konden uitbrengen.
op dat stukje over die twee aders naar de envoy/ gateway. ik het zelf de metered versie daarbij is het wel nodig om elke fase aan te sluiten op de envoy. anders kan de envoy de spanning van de fase niet meten en dus het vermogen niet berekenen. Ik heb zelf een 3 fase huis aansluiting en een 1fase zonnesysteem (er lag naar de zolder al een drie aderige kabel, dus was dat de simpelste oplossing) maar nadat de installateur vertrok zag ik in mijn monitoring alleen het verbruik van de fase 1 en niet van de andere 2. De installateur is meerdere keren terug gekomen en kon het vinden. Nadat ik zelf in de installateurs app had gedownload en hem hier op wees wilde hij mij eerst niet geloven, maar omdat hij zelf geen beter idee heeft hij toch alle fases op de envoy aangesloten, sinds dien werkt de monitoring naar behoren voor een ieder die dit gebruiken kan, doe er je voordeel mee bedankt voor je filmjes
De q relais kan maar 16 panelen trekken. Vraag: ik ben aan het voorbereiden voor een accu van Enphase. De envoy metered, heeft die nog een fasekoppelaar nodig?
Hij heeft een 3 fase q-relay , ik heb er 22 panelen op 7 panelen op elk 2 fases en 8 op 3e fase……. Ik denk dat je met max 16 panelen een enkel fase q-relay bedoelt?
@@johnbrand5231 er staat in de beschrijving dat het maximaal 16 panelen over 3 fasen. Hij trok bij mij de aardlekschakelaar steeds uit. Alles geprobeerd, op het laatste de q er maar uit gehaald!
Ik heb een Enphase systeem met 15 panelen met micro-omvormers. Ik zou graag apparatuur, zoals mijn warmtepomp, willen aansturen op opwek vanuit de panelen, Ik kan vanuit mijn warmtepomp een omvormer opgeven, maar door alleen de gateway te vermelden gebeurt er niets en los alle micro-omvormers toevoegen kan niet omdat deze niet zichtbaar zijn. Heb jij, of iemand anders, hier een oplossing of idee voor?
@@ReneArtoisMrklopt, dat is de Enphase IQ router. Daarmee kun je onder andere al een aantal merken warmtepompen en laadpalen aansturen. Welicht ook interessant voor Rick.
@@ronaldbrouwer1979 Heb zelf ook het Enphase systeem en daar goed tevreden over. Echter ben ik minder te spreken over hun huidige accu systemen omdat ze voor 1 fasen zijn. Je hebt 3 batterijen nodig (5P) voor een 3 fasen oplossing en dat wordt heel kostbaar
@@ReneArtoisMrhoezo heb je dat nodig? Elke slimme meter zet al het verbruik op 1 teller. Je kunt met een heel simpele accu al nul op de meter behalen. Het is zaak je verbruikers en opwekkers in te richten/programmeren evt in combi met die dynamische tarieven die natuurlijk ook weer anders gaan worden als 10% van het PV vermogen in NL offline gehaald gaat worden bij negatieve prijzen. Ik ben wel deels met Hylke eens dat “het niet de bedoeling’ is dat we extra energie gaan vervoeren terwijl we ook rond de 0 hadden kunnen uitkomen op de eindpunten zoals bij woonwijken. Is allemaal ingewikkeld om vraag en aanbod op verschillende plekken en momenten te ‘organiseren’ op een werkbare manier voor iedereen.
Mooie uitleg! Ik had eerst het plan om zelf mijn zonnepanelen te installeren, maar zag er toch vanaf. Een installateur heeft de zonnepanelen geïnstalleerd. Als ik nu alsnog zonnepanelen erbij wil installeren ben ik daarbij helemaal afhankelijk van die installateur. Hij kan vragen wat hij wil. Is het mogelijk zelf achter de inloggegevens te komen van de installateur zodat ik zelf eea. kan aanpassn?
@@LeoKnoflook Gewoon vragen om maximale rechten. Bij Enphase is er maar één niveau qua rechten, maar is het voordeel dat uitbreiden vrijwel onbeperkt mogelijk is. Als je installateur in de toekomst niet thuis geeft of een belachelijke prijs vraagt, dan zou ik een ander laten komen en deze eventueel de hele garantie op de bestaande set laten overnemen na inspectie (dat kan vaak via de importeur). Heb ik destijds ook met mijn CV-ketel gedaan toen ik niet meer tevreden was over mijn installateur.
@@LeoKnoflook In eerste instantie aan de nieuwe installateur, als dat niks uithaalt kun je bij Enphase navraag doen naar de procedure, aangezien zij normaliter niet rechtstreeks met consumenten schakelen.
@@KetelKletshier haak ik toch even op in, je kan zelf een dhz enphase account aanmaken. En als je in de portal kan met je andere account kan je jezelf uitnodigen. Dan nodig je dus je dhz account uit.
Gekke vraag wellicht, via welke partij/aanbieder heb je de enphase setup afgenomen/laten installeren? Doorgaand hangt deze spulleboel in de meterkast beneden, bij jou elders in dit geval. Wat voor type elektra kabel loopt er normaal van zolder terug naar de meterkast in geval je gaat voor een 3-fase oplossing ?
eerste uitleg over de kabel is natuurlijk absolute onzin. Ja de q-kabel mag dan wel Ø2.5mm² zijn maar dat betekend niet dat als je die gaat verlengen naar je meterkast dat deze dan ongelimiteerd diezelfde diameter mag blijven. Alles hangt volledig af van hoeveel VA je er doorheen wilt sturen en hoe lang de kabel gaat worden. De uitleg daarover mag wel wat genuanceerder. Je systeem zal niet zo groot zijn waardoor misschien jouw 2,5mm² Q-kabel toereikend is maar dat wil niet zeggen dat dit dan de meetstaf is voor de rest van de bekabeling. Je zal er maar eens meer dan 3000Watt doorheen willen sturen per uur per fase en dat over 25meter. als dan je netspanning rond de 247 a 248 volt zit dan is de kans groot dat je micro-omvormers al boven de 253V moeten gaan om in de meterkast hoger uit te komen dan die 247 a 248Volt netspanning. 😉
@@Dirkga In mijn schuur hangt een SolarEdge omvormer, aangesloten op 5x2,5mm2 van 18m lang, spanningsval ~2V over die lengte. Die kabel lag er al, anders had ik 5x4mm2 gekozen, maar zelfs met 5x2,5mm2 gaat dat dus prima (ik duw er op piek 8kW doorheen). De set op de video heeft een AC kabel van letterlijk 5m, daar speelt dat hele issue niet.
@@KetelKletsklopt veel zal het niet schelen. Maar zou je een dikkere kabel pakken dan 5x2,5 dan heeft iig dat stuk kabel een lagere weerstand. De totale weerstand van qcable + rest van het ac traject is dan lager met dus een lager spanningsverlies. Daarnaast heeft het op het dak over het algemeen de voorkeur om de panelen over 3 branches te verdelen met een 1fase qcable en vervolgens samen te laten komen in een lasdoos vanwaar ze met een 3fase kabel richting de qrelay gaan. Zo is de totale lengte op het dak voor de kabel lager dan bij gebruik van 1 3fase qcable. Met ook minder weerstand tot gevolg. Een qrelay mag je belasten tot 3x20a. Als ze deze afgezekert word met een dito automaat heeft een dikkere kabel zeker wel de voorkeur. Het ligt dus aan het ontwerp van de installatie of 5x2,5 voldoende is of niet.
@@KetelKlets Het gaat er niet om dat in jouw situatie het nu gelukkig geen of weinig impact heeft. Het gaat erom dat je zegt dat een dikkere kabel niet nodig is omdat de Q-kabel niet dikker is. En dat is gewoon niet juist en zet andere op het verkeerde been. Je zou moeten beseffen dat je met deze video`s ook een bepaalde functie hebt en dan dient dat wat je verklaard wel juist te zijn. 😉
Tamelijk vervelend is dat periodiek random een paneel (IQ7+) gedurende een dag uitvalt. Dat is niet te wijten aan te hoge netspanning. Begin van de dag als de productie begint produceert een paneel de rest van de dag niet. De volgende dag is alles weer normaal. Tot nu toe is het steeds een ander paneel die gedurende een dag niet produceert. Installateurs en Enphase support bevestigen voornoemd fenomeen maar support kan vooralsnog niet achterhalen wat daarvan de oorzaak is. Overigens, wederom nuttige informatie Rick.
@@MBNOVenloNee. Sinds de introductie van de IQ7 serie zijn de ferriet-ringen vrijwel overbodig. De ferriet-ringen gebruik je indien nodig als "filters" om de communicatie tussen de micro-omvormers en de IQ Gateway vrij te houden van storingsbronnen zoals bijvoorbeeld Powerline adapters. Heb je geen storing? Gebruik de ferriet-ringen dan niet preventief! Er ontstaat vrijwel altijd een irritante bromtoon in de groepenkast die je liever niet hebt als het nergens voor nodig is. Bron: Solar bouwmarkt
Paneel valt een hele dag uit of komt er een melding dat er een moment geweest is van hoge AC uitval? Deze laatste was met hele oude software er bijna niet V1.0.x maar sinds V1.2.x van het netwerk profiel is het het beste hem zo recent mogelijk te houden (nu v1.3.2). Maar deze uitval is meestal maar een paar sec tot minuten (mits dat je fase daadwerkelijk vol zou zitten). Zit de locatie van dit paneel toevallig aan het einde van de q-kabel?
Even een vraag over het Q-relay door dus 1 of 2 fase af te schakelen op het Q-relay kan ik mijn productie uitschakelen? Lijkt mij dan een prima manier op in de 3 top maanden mijn productie gedeeltelijk uit te zetten om Overproductie te voorkomen zonder in de meterkast zelf 3 fase relais te plaatsen Ik moet 62 euro terug leverkosten betalen dan kan ik dat terug reduceren op een simpeler manier Of heb ik het verhaal verkeerd begrepen?
Een dergelijke optie komt in de nieuwe software van Enphase (Power Production Limiting by Gateway) Zie ook de video vd. Green Guys van een maand geleden (geen link mogelijk sry).
@@bwm9637 Ik verwacht wel dat dit iets is wat (t.z.t.) in de Enlighten app zou kunnen komen. Zo niet dan kun je het aan de installateur vragen of evt. zelf een installer account maken en je eigen installatie beheren.
Ik heb nu de power limiter optie in gebruik via Enphase app/site en dynamisch tarief optie in de app. Geen installer app nodig. Power limiter werkt handmatig, weet niet of dit te automatiseren is via bv API en HA/Homey.
Dat zie ik tegen die tijd wel weer, maar ik denk het niet, er zit immers 25 jaar garantie op dus ik gok dan op een vervanging vanuit de fabrikant. Wat is overigens overkill?
@@KetelKlets De 3 fase installatie is wat groot voor een paar paneeltjes en een aparte meter ook niet echt nodig door de HomeWizard integratie. Aan de andere kant heb je nu misschien al een 3 fase omvormer om rekening mee te houden qua verdeling en die aparte meter is ook wel leuk voor realtime inzicht. Voor de gemiddelde consument zal een goedkopere 1 fase installatie prima werken, zeker als je het combineert met een thuisaccu als die van HomeWizard om de pieken te dempen.
@@SolAce-nw2hfDe HomeWizard integratie is te grof (1x per kwartier) en toont de bruto waardes vanuit de Enlighten app. Ik wil juist de netto waardes hebben en die krijg je alleen middels een losse kWh meter. Plus alle info over blindvermogen, powerfactor, netfrequentie enz. waar ik graag inzicht in heb.
@@KetelKlets Welk verlies treedt er nog op, waardoor de 'bruto' meting/opwek vanuit de Envoy (die ik met Home Assistant in een dashboard inzichtelijk heb gemaakt) niet accuraat zou zijn? En hoeveel procent zou dat dan schelen? Klein verschil neem ik aan?
Enig idee hoe de installateur de 230VAC leidingen spanningsloos maakt bij onderhoud ? Ik las dat er iemand was omgekomen tijdens het onderhoud door elektrocutie... De zon heeft geen afstandsbediening. Alle panelen loskoppelen ?
Bij micro's: groep uitzetten en je bent klaar Bij SolarEdge: knop op omvormer op 0 zetten en daarna groep uitschakelen, de string gaat dan naar 1V per optimizer Bij alle stringomvormers: wachten tot de zon onder is (DC spanning afschakelen kan bij string omvormers niet).
@Ketelklets: Ik ga over een week van een 1-fase aansluiting over naar een 3-fase aansluiting ivm het overschakelen van koken op gas naar inductie koken Ik heb een Enphase systeem met 10x 300Wp panelen ieder voorzien van een IQ7 en een Envoy (geen metered uitvoering) in de meterkast die in 2019 is geïnstalleerd. Ik heb nu geen Q relais, waarschijnlijk toen nog geen eis. Moet ik nu mijn PV systeem laten voorzien van een 3-fase Q relais om mijn PV over de 3 fases te verdelen? Ik ben even de weg kwijt :-) Weet even niet of een aanpassing nodig is.
Nee is niet nodig, maar zou uiteraard wel netter zijn voor verdeling. Echter… dan zullen de micro’s op het dak al verdeeld moeten worden over 3fases, nieuwe 3 fase (5-aderige) ac kabel gelegd moeten worden, en de aardlekautomaat vervangen worden door een 3fase model. Al met al een erg prijzige aanpassing. Je slimme meter saldeert toch al over de 3 fases dus zolang je nog niet voor belasting/teruglevering per fase word afgerekend hoef je het daarvoor niet te doen. Een 1 fase qrelay zou ik er wel tussen laten zetten, dat is immers vanuit de netbeheerder in Nederland gewoon verplicht. Misschien kun je je installateur daar nog op aanspreken? Mocht je in de toekomst mogelijkheden zien om je zonneset uit te breiden, dan zou ik op dat moment de zonne installatie wel naar 3 fase laten aanpassen. Je hebt immers standaard maar 25a per fase, dus zit je bij een 1fase installatie dan al snel aan de max.
Je slimme meter zal alle stroom op 1 teller wegzetten dus u hoeft helemaal niets aan te passen. Mooi verdelen doen ze op het tussenstation wel en er is vast wel iemand die het juist allemaal op die andere fase heeft zitten dus vlakt elkaar allemaal wel uit. Bij uitbreiden kunt u een 2e set aansluiten op een andere fase, maar wilt u het knippen in 3 delen dan moet er op het dak onder de panelen gewerkt worden en kunt u bijna beter een nieuwe set uitzoeken. Maw, gebruik de panelen gewoon zoals nu, maak u er niet druk over en bij een volgende set kunt u dan uitzoeken wat dan slim is en past natuurlijk.
Vraag: Ik ben van plan 9 panelen op NNO extra te leggen en vraag me af waarom ik voor een systeem met micro omvormers zou kiezen. Waarom zou ik bv. de huidige Solaredge omvormer (SK7E) niet vervangen door een zwaardere hybride Solaredge omvormer, waarbij ik dan in de toekomst een batterij kan aansluiten.
@@marchamming8003 Je zou moeten laten uitrekenen of die 9 panelen nog wel voldoende stringspanning opleveren zodat de SolarEdge omvormer blijft produceren. Ik had gedacht mijn 9 panelen op de tweede ingang van mijn SolarEdge omvormer te zetten, maar dat was te weinig om de stringspanning te halen.
heb wel enphase micro's en dus de envoy, maar dat kastje met die 4 groene lampjes heb ik niet, is wel door een installateur aangelegd allemaal, is een 1 fase systeem.
Bedankt voor de info! Ik ben een stuk wijzer geworden. Ik heb namelijk momenteel het volgende scenario bij mij thuis ben benieuwd of hetgeen ik wil ook gaat werken. En benieuwd naar jou reactie Momenteel heb ik op het dak 12 panelen liggen met IQ7 micros aangesloten 1-fase. Nu, een aantal jaar later, is de woning en tuin gerenoveerd en wil ik nog extra panelen(stuk of 8) leggen op mijn overkapping in de tuin. Deze kan ik deze in de groepenkast niet afzekeren op dezelfde fase omdat dit meer dan max 25a kan worden. Ik kwam dus door jou video op het idee beide strings op een 3-f q-relais aan te sluiten en die af te zekere met een 3-f aardlekautomaat. Dit zal onderaan de streep goedkoper worden dan een legrand fase koppelaar (zag dat die duurder zijn dan een q-relais. Zal dit idee gaan werken? Had al wel gezien zat de nieuwe panelen wel voorzien moeten worden van de IQ7 serie omdat de iq7 en iq8 niet gecombineerd kunnen worden op één envoy. Alvast bedankt!
Werken de nieuwe Enphase APP functies eigenlijk al ? Dat er niet meer opgewekt dan verbruikt wordt ? Ik heb zelf nog niet de moeite genomen om te kijken eigenlijk. Maar ik gok dat dit de reden is waarom Meneer is overgestapt naar Enphase ?? En wanneer ga je nou is een keer accu's plaatsen ? Overdag belachelijk veel opwekken en in de avond toch uit het net moeten trekken vind ik steeds achterlijker worden. Ik heb sinds 1 april niets meer uit het net hoeven halen.
@edwinbruckner4752 , Als je met de nieuwe app functies, bedoeld smil omgaan met dynamische stroomprijzen? Ja daarvoor heb je een gateway metered nodig en met een firmware versie 8 en hoger. Deze kan je aanvragen bij enphase, of wachten op de landelijke uitrol. Ik heb dynamisch en heb de deze nieuw functionaliteit (metered en firmware 8), profiel dynamisch en in de app bespaar modes aan gehad. (zie "enphase topic deel 2" tweakers ) daar staat mijn ervaring...
@@norbertoverbeek2369 Ah super, zal ik eens doornemen dan ! Ik doe zelf alles nog 'handmatig' , over het algemeen zorg ik er gewoon voor dat ik ruimte heb in de accu's voor de volgende dag. Dus dan terugleveren in de duurste uren. Ik heb de nieuwe functies nog niet nodig gehad, feitelijk heb ik deze pas nodig als mijn accu's helemaal vol zitten en de stroomprijs -16cent is ofzo. Een scenario die niet echt voorkomt. Als er echt nood aan de man is kan ik de boel ook gewoon uitschakelen via het Q-relay. Ik zie er zelf nog niet echt de noodzaak van in, behalve dat het een leuke noviteit is, voor mij persoonlijk dan :)
"Dat heeft geen zin om dat dikker te maken"
Nou, dat kan wel zin hebben. Ook al is de kabel tussen de panelen 5x2,5mm2 (kort) maar de lengte vanaf het dak of schuur is veel langer, dan kun je bij veel stroom nog steeds een te grote spanninsval krijgen. Een 5x4mm2 gebruiken beperkt dan je verliezen aanzienlijk, ook als die korte stukjes nog steeds 2,5mm2 zijn.
Als vaste kijker van jou kanaal toch nieuwsgierig
Waarom je voor enphase hebt gekozen en niet voor apsystems?
@@jpamoud4760 Ik vind APsystems matig presteren en de app ondermaats. Ik heb één DS3 voor testdoeleinden (en een ECU-B) vandaar dat ik er ervaring mee heb. Ik had ook een IQ7 voor testdoeleinden en die beviel een stuk beter, met name de BurstMode, waarbij er toch opwek wordt gegenereerd wanneer het eigenlijk te donker is (middels een elco die volloopt). Ook de app is dag en nacht verschil met APsystems.
Ik heb zowel Enphase als AP en beide werken naar tevredenheid
Goeie uitleg. Ongeveer hetzelfde bij mij thuis. Is die home wizard nu echt van veel toegevoegde waarde. Zonder zie ik enphase ook in mijn homewiz app. Volgens mij heb ik geen filter, moet dat wel, is dat beter? Heb een oud huis en ben omlangs pas naar 3 fase gegaan, bij aanleg. Ik zoek nu een manier om mijn verbruik per fase bij te houden, is het in evenwicht? Om dan geleidelijk naar de 5p batterij te gaan, en dan mn welke fase eerst. Zie graag een 5p filmpje :)
@@marcvanheugten9472 Ja heb er al veel aan gehad, zeker bij het troubleshooten. Enphase communiceert maar 1x per kwartier met de app en door die kWh meter zie je meteen of de nieuwe micro's vermogen leveren. En je ziet alles rondom fasebasting enz.
Wat is voor jouw situatie de meerwaarde van de IQ8AC? En waarom niet gekozen voor de 8+?
Mijn installateur werkt niet met de 8+. Wel de optie gehad om voor de 8MC te kiezen, maar dat scheelde maar iets van honderd euro voor de hele set dus toch voor de AC gegaan. De meerwaarde is voor eventueel toekomstig hergebruik met grotere panelen, maar buiten dat is de meerwaarde 0.
@KetelKlets En waarom geen 7 reeks genomen? Die 8 hebben echt marginale meerwaarde: je kan het beetje vermogen dat ze opwekken bij stroomuitval toch nog gebruiken. Meestal waardeloos dus....
@@thedreamfactory6964 Omdat IQ7 nu al bijna niet meer verkrijgbaar is, IQ7 en IQ8 niet backwards compatible zijn en dus in de toekomst een probleem vormen. Je moet geen systemen bouwen met _technical debt_ .
Meeste nieuwe panelen zijn ook te ‘sterk’ voor de oudere iq7 versies waarvan de 7A nog de sterkste is. Vaak is het toelaatbare Amperage van de panelen al buiten het bereik van de 7serie. Nadeel is wel dat er minder en minder micros’s op de kabel aangesloten kunnen worden omdat je dus altijd van volle uitgaan en er dan heb je vaak 16A delen door Amp van 1 Micro die uit me hoofd 1,42A zijn. Zo passen er niet veel panelen meer op 1 string/fase.
@@danielkool5752 Ik heb oude (2009) Sanyo panelen. 230 W per stuk. Vermogen zal geen beperkende factor zijn 😂
Goed uitgelegd. En een bevestiging dat het een knullig systeem is. Jammer dat zo veel installateurs dit op daken hebben gelegd. Dat zal in de toekomst nog tot veel problemen gaan leiden.
Ik hoor Mr. KLets nergens zeggen dat het een knullig systeem is.
@@HHalewijn Wat is er in jouw ogen niet goed aan dan? Dit systeem is uiterst stabiel gebleken.
@@wrnrt dat klopt, dat is mijn mening
Enphase werkt ten eerste alleen als het systeem online is, wat een hel kan zijn. De uitgangsvermogens zijn te laag voor de huidige panelen. Heel veel mensen moeten straks alsnog een omvormer gaan ophangen voor een eventuele accu's @@KetelKlets
@@KetelKlets
1. Niet de power kunnen leveren die het paneel heeft. Er gaat wel tot 20% verloren.
2. 2.5mm2 vraagt om problemen met strings > 9 panelen ivm spanningsopdrijving.
3. Ik kom installaties tegen waar geen q-relais is geplaatst
De installatie dwingt het niet af.
4. De wijze waarop je die envoys moet aansluiten. Los device in de groepenkast die wéér om een extra automaat vraagt. Nog los van de ondeugdelijke wijze van montage, zowel verbinding als envoy zelf.
5. Niet stuurbaar en niet integreerbaar.
6. Batterijen die zijn uitgerust met dezelfde crappy optimizers. Moet je eens zien wat dat voor effect heeft op de kwaliteit van de geleverde energie. Knipperende lampen en meer.
7. Bij installaties met meerdere onderverdeler en met lange kabel verbonden, verlies van signaal met Optimizers zodat deze niet meer herkend worden.
8. Enz.
9. Makkelijk voor installateurs, aanslag op je portemonnee, geen oplossing voor de toekomst.
Mijn Enphase installatie is aangelegd in 2022 (1 fase) en ik heb helemaal geen Q-relais in de meterkast . Klopt dat?
In Nederland hoor een Q-relais eigenlijk altijd in een installatie te zitten.
Ehh... die dBµV waardes op 10:25 gaan over de kwaliteit/sterkte van een wi-fi radio singnaal toch?
Okee dat kan dus ook over de 'power line' maar vind ik suf.
@@kuifmans2001 Enphase gebruikt geen wifi (anders dan optioneel voor de Envoy) maar PLC (Power Line Communication) en daar gaan die signaalwaardes over.
Wat is de volgorde van de componenten gezien vanuit AC zijde van de panelen. Eerst het Q relay dan de aardlekautomaat en dan de de homewizard en dan aan grid? Ik ga binnenkort zelf panelen installeren met dezelfde componenten.
@@raptorfanaat Panelen --> Q Relay --> kWh meter --> alamat --> grid
@@KetelKletsje kunt ebt de kWh meter laten schieten en voor de €1 per maand het + abbo nemen en op meer punten inzicht erbij krijgen. Dan is de data van Enphase er ook en spaar je kostbare ruimte in je meterkast uit, want het scheelt weer een fors component.
Ga je in de toekomst ook een vergelijking video maken met Enphase en solar edge nu je ze beide hebt?
Waarschijnlijk wel. Ik heb overigens ook APsystems en Goodwe in beheer, dus ik zie redelijk wat 🙂
Bij een 3 fase systeem moeten er ook 3 fase worden aangesloten op de envoy. Of je moet een fase koppelaar toepassen.
3 fase aansluiting op de IQ Gateway is alleen bij de Metered nodig. De standaard heeft alleen de eerste fase plus nul nodig.
Bedankt, ik heb zelf al jaren enphase (ook op noordwesten, 9 panelen, 300wp, 1 fase). Nu weet ik eindelijk hoe het zit. De envoy is alleen nu al 3 jaar kapot (doordat na een stroomstoring er piekspanning is geweest toen de boel ineens weer aan ging en niemand kon komen vanwege lockdown). De installateur wilde niks regelen (dit is inmiddels 2 jaar geleden aangekaart), dus de enige "monitoring" die ik heb is de kwh meter van de netbeheerder.
Ik zou even met Enphase Den Bosch schakelen, wellicht is er via die weg wat mogelijk.
@@KetelKlets ok, bedankt. Fijn weekend!
Inmiddels heb ik antwoord van Enphase Den Bosch. Helaas is er niets mogelijk, omdat piekspanning niet onder de garantie valt.
Gewoon een nieuwe kopen dus, garantie is sowieso beperkt tot 5 jaar
@@jwb6583 Ergens wel begrijpelijk natuurlijk. Schrale troost: als je in de toekomst toch een nieuwe IQ Gateway koopt, dan blijft de historie behouden.
De IQ Gateway Metered wordt geleverd met twee CT's. Als je er meer nodig hebt zul je die er bij moeten kopen.
Had je nog t linkje naar de video over blind vermogen?
Staat in beeld en onder de video
@@KetelKletsgevonden, dankjewel
Mooie uitleg! Ik heb zelf hier in Portugal een 1 fase aansluiting van 10.35kW maar het huis is 3 fasen bedraad met 1 hoofdgroepenkasr en 2 onderverdeel groepenkasten op de verdiepingen. In de hoofdgroepenkast zijn bij de hoofdschakelaar de 3 fasen met elkaar doorverbonden. Op straat bevindt zich de meter. Nu mijn vraag: kan ik het q relay 3 fasen zodanig aansluiten dat 3 fasen actief staan en ook de microinverters al netjes verdeeld zijn over 3 fasen? Het idee is als er meer panelen bijkomen op een gegeven moment zonder veel ingrepen over te kunnen stappen naar 3 fasen. Alvast bedankt en succes met de mooie video's.
@@Peter-Alexander Ja dat kan, maar je kunt de 3-fase Q Relay ook instellen als 1-fase zoals getoond in de video. Kun je t.z.t. simpelweg weer instellen als 3-fase. Let wel op de maximale stroom per fase die de Q Relay aan kan (uit mijn hoofd 20A per fase, maar check dat zeker even).
@@KetelKletsEn wat dacht je van de nul?
Je mag op die wijze volgens mij niet meer dan 20a aan totale omvormer capaciteit aansluiten op het hele qrelay.
Je mist immers de faseverschuiving tussen de fases, dus de stroom door de nul word anders veel te groot!
@@ronaldbrouwer1979hij gooit de stroom van de fasen niet bij elkaar als je de qrelais op minder groene lampjes zet. Die aangeknoopte stroomkabel wordt afgesloten en laat niets meer door. Dus per ader kun je tot 20A gaan, maar vaak maar 16A dus soms maar 11x van die nieuwe micro’s per lusje. Voor Peter zou ik gewoon per lus die qrelais 1fase erbij kopen als hij een uitbreiding gaat doen.
@@danielkool5752 Dat klopt.. maar als je in de situatie die Peter-Alexander benoemd de panelen alvast verdeeld over de 3 fases op de Q-Relay dan mag het de totale stroom van de 3 fases niet hoger zijn dan 20A. Bij geen faseverschuiving is de stroom door de NUL dezelfde als de stroom van alle 3 de fases bij elkaar opgeteld. Vandaar dat ik zeg... "En wat dacht je van de NUL?" Als je nu al wat fases zou uitschakelen op de Q-Relay mis je direct al 2/3 van de opwek. En wie zegt dat na een eventuele stroomuitval niet ineens alle 3 de fases weer zijn ingeschakeld? Het is wat mij betreft behoorlijk gevaarlijk om het zo aan te sluiten als je nog geen 3fase hoofdaansluiting hebt en toch boven de 20a aan micro's aansluit.
Kun je uitleggen wat de juiste manier is om de boel netjes uit te zetten in geval van negatieve stroomprijzen. En natuurlijk hoe dan weer aan?
Bij Enphase kun je simpelweg de groep uitschakelen, al is het netter om het in te stellen in de app als dat er t.z.t. in komt.
Mooi systeem, maar is het niet zo dat de slimme meters wel degelijk blindstroom meten?
Dat las ik al meermalen. Dat zou een van de redenen zijn waarom je verbruik omhoog kan gaan na overstap op een slimme meter.
Of ben ik abuis?
@@killykilroy Ze kúnnen het meten, maar ze doen er niks mee. Alleen zakelijke (groot)verbruikers worden er voor aangeslagen.
Digitale meters meten volts en amperes en kunnen daaruit de cosinus phi berekenen. De fase verschuiving tussen stroom en spanning. In een woonomgeving is deze iets lager dan 1.0 echter in zware industrie kan deze veel lager uitvallen en niet verwaarloosbaar. Het watt vermogen is in die situatie beduidend lager dan het schijnbaar vermogen (VA). Dus watts = V*A*cosinus phi. Echter de kabel naar de wijk of fabriek moet wel het juiste aantal amperes kunnen leveren. Daarom wordt daar bij industrie wel naar gekeken anders wordt het netwerk overbelast. Daarom corrigeert men in de industrie deze cosinus phi, ook wel arbeidsfactor genoemd. Ik denk overigens dat huishoudelijke apparatuur geen slechte arbeidsfactor mag hebben.
veel mensen gaan nog de fout in, houd er rekening mee dat je maar een aantal panelen per qrelay kunt aansluiten, ziew hiervoor de tabel
6:15 veel mooier had geweest, dat de microomvormers allemaal in staat zijn om op alle fases te produceren en zelfs loadstearing te doen.
12:20 heb je dit ook nog aan het eind van de lijn bij de slimme meter, kan je solar edge dit (power factor) compenseren als hij aan staat?
Ik heb 14 enphase micro-omvormers, Allen op 1 Fase, maar 4 omvormers worden niet gededecteerd door de Envoy ( de orginele ). Deze 4 zitten op de schuur. De rest zit op het dak. Heb de Envoy al verplaatst, naar de meterkast ( zat op zolder). Waarschijnlijk door de lange kabel naar de schuur werkt dit niet (Minder dan 20M ). Gelukkig met mijn home wizard P1 meter kan ik nog wel alles zien.
@@Jaguarxk150fhc ik zou kijken of je dit werkend kunt maken want zonder monitoring via de Envoy hebben je micro's maar 2 jaar garantie i.p.v. 25 jaar. Is zo'n klein regeltje waar veel mensen overheen lezen 🙂
Gezien de lage meerwaarde van optimizers. (zie verschillende praktijk testen) en de hoge extra kosten zou ik dat al niet nemen. Dan ook nog de over complexe communicatie met dito storingsgevoeligheid sluit dit mijn verslag wel af.
Het is meer micro management. Dat kost ook meer dan het oplevert 😅
Ik heb de envoy s metered die zit bij mij wel in de kast. Is wel een top systeem
Past de envoy niet in de vision buisinvoer met het dinrailtje?
Nee, daar zit de aardrail en de AC kabel vanaf het dak.
@@KetelKlets ah oké, maar in theorie qua afmeting zou het ook niet passen?
Rick, je weet dat alleen de Metered een afschakelingsoptie gaat krijgen? De Standaard Envoy gaat niet afgeschakeld kunnen worden als bijv. de prijzen negatief zijn. Aldus Enphase. Vraag het maar na. Waarom snap ik geen moer van en dat konden ze mij ook niet goed uitleggen. Iets met dat ze moeten weten hoeveel verbruik in huis is zodat ze de panelen niet allemaal hoeven af te schakelen als de opwek deels intern gebruikt kan worden. De PV groep er uit klappen tijdens dat ze opwekken is in ieder geval zeer slecht voor de omvormers dus dat is sowieso niet wenselijk. Succes er mee.
Via mijn installateur staat die vraag bij Enphase uit. Dat wordt nog een leuke want als dat zo is dan heeft Enphase zelf verkeerde informatie verstrekt tijdens hun trainingen.
@@KetelKlets Het stomme is dat het technisch wel al gewoon in de software zit in gebouwd om de panelen af te schakelen. Alleen kan je hier alleen bij als je een Enphase installateur account hebt. Dus ik weet niet zo goed wat voor training jij bedoeld. Maar misschien is daar verteld (dat na de training) je er inderdaad wel met een instalateurs account er bij kan en de boel kan afschakelen om bijv. veilig met de panelen te werken. Maar voor de consument komt er helaas geen optie in de app of de Enlighten website voor de standaard Envoy Gateway.
dit kan alleen met de metered om de simple reden dat je met de nieuwe software kunt instellen hoeveel het systeem kan terugleveren aan de grid. De metered heeft op elke fase aan de consumptie kant een CT spoel die meet precies wat je consumeert. An de PV kant meet hij de opwek. Als je dan bv 2400W opwekt met 6 panelen en er 1200 geconsumeerd wordt, en je hebt ingesteld dat je niks wil terugleveren aan de grid dan betekend het dus dat je 1200 w teveel opwekt. Dan zal de Gateway ervoor zorgen dat er een aantal micro omvormers gaat afschakelen of het vermogen verminderen zodat je uiteindelijk 0 op de meter krijgt. Dit gebeurt realtime, dat is ook de reden dat je de metered optie moet hebben want hij meet continue of hij moet bijsturen. Deze nieuwe software is overigens nog niet uitgerold naar alle metered Gateways. Vooralsnog wordt hij eerst uitgerold bij systemen met een batterij. Mocht je heb toch willen hebben moet je de Enphase helpdesk in Den Boch bellen die kunne hem pushen. m.v.g Stefan
@@skasterenvan3480 Maar dat is niet wat ik wil. Bij negatieve tarieven moet de hele opwek stilvallen omdat ik dan geld krijg uit het net. En daar heb je helemaal geen meetspoelen voor nodig, alleen de EPEX prijzen met een zelf ingestelde marge erop van de energieleverancier. Dat is precies zoals SolarEdge het aanbiedt.
@@KetelKletsIk wens je veel succes in je strijd tegen Enphase maar het lijkt er toch sterk op dat de standaard envoy geen ondersteuning krijgt. Misschien heb jij er invloedrijke contacten daar want je wilt precies hetzelfde als ik en nog heel veel anderen; gewoon alles uit bij negatieve prijzen en weer aan als de prijs weer nul of hoger is.
Sinds welke datum is het Q relais in Nederland verplicht? Mijn installatie dateert uit Oktober 2022, en toen was volgens mijn installateur het Q relais niet verplicht maar een extra optie.
Ik heb een 1 fase installatie met 13 panelen.
@@oscarleeuw9 Volgens mij is het altijd verplicht geweest. Wel zijn er een hoop 'cowboys' geweest die ze niet plaatsten zodat ze een goedkopere offerte konden uitbrengen.
op dat stukje over die twee aders naar de envoy/ gateway. ik het zelf de metered versie daarbij is het wel nodig om elke fase aan te sluiten op de envoy. anders kan de envoy de spanning van de fase niet meten en dus het vermogen niet berekenen.
Ik heb zelf een 3 fase huis aansluiting en een 1fase zonnesysteem (er lag naar de zolder al een drie aderige kabel, dus was dat de simpelste oplossing) maar nadat de installateur vertrok zag ik in mijn monitoring alleen het verbruik van de fase 1 en niet van de andere 2. De installateur is meerdere keren terug gekomen en kon het vinden. Nadat ik zelf in de installateurs app had gedownload en hem hier op wees wilde hij mij eerst niet geloven, maar omdat hij zelf geen beter idee heeft hij toch alle fases op de envoy aangesloten, sinds dien werkt de monitoring naar behoren
voor een ieder die dit gebruiken kan, doe er je voordeel mee
bedankt voor je filmjes
De q relais kan maar 16 panelen trekken.
Vraag: ik ben aan het voorbereiden voor een accu van Enphase.
De envoy metered, heeft die nog een fasekoppelaar nodig?
Ik heb er op een 3 fase relais 26 panelen op aangesloten zitten. Dus ik denk dat het iets anders is wat je bedoelt.
Ja, zover ik in de documentatie zie wel
Hij heeft een 3 fase q-relay , ik heb er 22 panelen op 7 panelen op elk 2 fases en 8 op 3e fase……. Ik denk dat je met max 16 panelen een enkel fase q-relay bedoelt?
@@johnbrand5231 er staat in de beschrijving dat het maximaal 16 panelen over 3 fasen.
Hij trok bij mij de aardlekschakelaar steeds uit.
Alles geprobeerd, op het laatste de q er maar uit gehaald!
@@bwm9637 Klopt, is per fase. De Q Relay kan 20A per fase herbergen, dus het aantal panelen hangt af van het type micro dat je hebt.
Als er iemand géén fan was van Enphase was jij dat toch?
@@kuifmans2001 Nee? Ik heb altijd twee favoriete merken gehad: SolarEdge en Enphase.
Ik heb een Enphase systeem met 15 panelen met micro-omvormers. Ik zou graag apparatuur, zoals mijn warmtepomp, willen aansturen op opwek vanuit de panelen, Ik kan vanuit mijn warmtepomp een omvormer opgeven, maar door alleen de gateway te vermelden gebeurt er niets en los alle micro-omvormers toevoegen kan niet omdat deze niet zichtbaar zijn. Heb jij, of iemand anders, hier een oplossing of idee voor?
@@JanJaapvanDijk Informeer naar de mogelijkheden bij je warmtepompleverancier of laat je installateur het instellen.
Enphase komt met managementsysteem welke kan communiceren met sommige merken warmtepompen
@@ReneArtoisMrklopt, dat is de Enphase IQ router. Daarmee kun je onder andere al een aantal merken warmtepompen en laadpalen aansturen. Welicht ook interessant voor Rick.
@@ronaldbrouwer1979 Heb zelf ook het Enphase systeem en daar goed tevreden over. Echter ben ik minder te spreken over hun huidige accu systemen omdat ze voor 1 fasen zijn. Je hebt 3 batterijen nodig (5P) voor een 3 fasen oplossing en dat wordt heel kostbaar
@@ReneArtoisMrhoezo heb je dat nodig? Elke slimme meter zet al het verbruik op 1 teller. Je kunt met een heel simpele accu al nul op de meter behalen. Het is zaak je verbruikers en opwekkers in te richten/programmeren evt in combi met die dynamische tarieven die natuurlijk ook weer anders gaan worden als 10% van het PV vermogen in NL offline gehaald gaat worden bij negatieve prijzen. Ik ben wel deels met Hylke eens dat “het niet de bedoeling’ is dat we extra energie gaan vervoeren terwijl we ook rond de 0 hadden kunnen uitkomen op de eindpunten zoals bij woonwijken. Is allemaal ingewikkeld om vraag en aanbod op verschillende plekken en momenten te ‘organiseren’ op een werkbare manier voor iedereen.
Mooie uitleg! Ik had eerst het plan om zelf mijn zonnepanelen te installeren, maar zag er toch vanaf. Een installateur heeft de zonnepanelen geïnstalleerd. Als ik nu alsnog zonnepanelen erbij wil installeren ben ik daarbij helemaal afhankelijk van die installateur. Hij kan vragen wat hij wil. Is het mogelijk zelf achter de inloggegevens te komen van de installateur zodat ik zelf eea. kan aanpassn?
@@LeoKnoflook Gewoon vragen om maximale rechten. Bij Enphase is er maar één niveau qua rechten, maar is het voordeel dat uitbreiden vrijwel onbeperkt mogelijk is. Als je installateur in de toekomst niet thuis geeft of een belachelijke prijs vraagt, dan zou ik een ander laten komen en deze eventueel de hele garantie op de bestaande set laten overnemen na inspectie (dat kan vaak via de importeur). Heb ik destijds ook met mijn CV-ketel gedaan toen ik niet meer tevreden was over mijn installateur.
Vragen aan wie, de installateur of Enphase?
@@LeoKnoflook In eerste instantie aan de nieuwe installateur, als dat niks uithaalt kun je bij Enphase navraag doen naar de procedure, aangezien zij normaliter niet rechtstreeks met consumenten schakelen.
Op de site van solar bouwmarkt staat een doe het zelf instructie om de installatie aan te melden als zijnde installateur
@@KetelKletshier haak ik toch even op in, je kan zelf een dhz enphase account aanmaken. En als je in de portal kan met je andere account kan je jezelf uitnodigen. Dan nodig je dus je dhz account uit.
Gekke vraag wellicht, via welke partij/aanbieder heb je de enphase setup afgenomen/laten installeren?
Doorgaand hangt deze spulleboel in de meterkast beneden, bij jou elders in dit geval. Wat voor type elektra kabel loopt er normaal van zolder terug naar de meterkast in geval je gaat voor een 3-fase oplossing ?
@@AxelF0leyoo7 Meestal gewoon YMVK kabel 5x2,5mm2 of 5x4mm2.
eerste uitleg over de kabel is natuurlijk absolute onzin. Ja de q-kabel mag dan wel Ø2.5mm² zijn maar dat betekend niet dat als je die gaat verlengen naar je meterkast dat deze dan ongelimiteerd diezelfde diameter mag blijven. Alles hangt volledig af van hoeveel VA je er doorheen wilt sturen en hoe lang de kabel gaat worden. De uitleg daarover mag wel wat genuanceerder. Je systeem zal niet zo groot zijn waardoor misschien jouw 2,5mm² Q-kabel toereikend is maar dat wil niet zeggen dat dit dan de meetstaf is voor de rest van de bekabeling. Je zal er maar eens meer dan 3000Watt doorheen willen sturen per uur per fase en dat over 25meter. als dan je netspanning rond de 247 a 248 volt zit dan is de kans groot dat je micro-omvormers al boven de 253V moeten gaan om in de meterkast hoger uit te komen dan die 247 a 248Volt netspanning. 😉
Hij staat op zolder. Zegtie.
@@Dirkga In mijn schuur hangt een SolarEdge omvormer, aangesloten op 5x2,5mm2 van 18m lang, spanningsval ~2V over die lengte. Die kabel lag er al, anders had ik 5x4mm2 gekozen, maar zelfs met 5x2,5mm2 gaat dat dus prima (ik duw er op piek 8kW doorheen). De set op de video heeft een AC kabel van letterlijk 5m, daar speelt dat hele issue niet.
@@KetelKletsklopt veel zal het niet schelen. Maar zou je een dikkere kabel pakken dan 5x2,5 dan heeft iig dat stuk kabel een lagere weerstand. De totale weerstand van qcable + rest van het ac traject is dan lager met dus een lager spanningsverlies.
Daarnaast heeft het op het dak over het algemeen de voorkeur om de panelen over 3 branches te verdelen met een 1fase qcable en vervolgens samen te laten komen in een lasdoos vanwaar ze met een 3fase kabel richting de qrelay gaan. Zo is de totale lengte op het dak voor de kabel lager dan bij gebruik van 1 3fase qcable. Met ook minder weerstand tot gevolg.
Een qrelay mag je belasten tot 3x20a. Als ze deze afgezekert word met een dito automaat heeft een dikkere kabel zeker wel de voorkeur.
Het ligt dus aan het ontwerp van de installatie of 5x2,5 voldoende is of niet.
@@KetelKlets Het gaat er niet om dat in jouw situatie het nu gelukkig geen of weinig impact heeft. Het gaat erom dat je zegt dat een dikkere kabel niet nodig is omdat de Q-kabel niet dikker is. En dat is gewoon niet juist en zet andere op het verkeerde been. Je zou moeten beseffen dat je met deze video`s ook een bepaalde functie hebt en dan dient dat wat je verklaard wel juist te zijn. 😉
@@ronaldbrouwer1979 gelukkig zijn er tegenwoordig ook al 4mm² Q-kabels zowel 1 fase alsook 3 fase. 😉
Tamelijk vervelend is dat periodiek random een paneel (IQ7+) gedurende een dag uitvalt. Dat is niet te wijten aan te hoge netspanning. Begin van de dag als de productie begint produceert een paneel de rest van de dag niet. De volgende dag is alles weer normaal. Tot nu toe is het steeds een ander paneel die gedurende een dag niet produceert. Installateurs en Enphase support bevestigen voornoemd fenomeen maar support kan vooralsnog niet achterhalen wat daarvan de oorzaak is. Overigens, wederom nuttige informatie Rick.
@@WouterSmaal Krijg je daar op een of andere manier een melding van?
Ferriet ring geïnstalleerd?
@@ReneArtoisMrVia de Enphase app
@@MBNOVenloNee. Sinds de introductie van de IQ7 serie zijn de ferriet-ringen vrijwel overbodig.
De ferriet-ringen gebruik je indien nodig als "filters" om de communicatie tussen de micro-omvormers en de IQ Gateway vrij te houden van storingsbronnen zoals bijvoorbeeld Powerline adapters.
Heb je geen storing? Gebruik de ferriet-ringen dan niet preventief! Er ontstaat vrijwel altijd een irritante bromtoon in de groepenkast die je liever niet hebt als het nergens voor nodig is. Bron: Solar bouwmarkt
Paneel valt een hele dag uit of komt er een melding dat er een moment geweest is van hoge AC uitval? Deze laatste was met hele oude software er bijna niet V1.0.x maar sinds V1.2.x van het netwerk profiel is het het beste hem zo recent mogelijk te houden (nu v1.3.2). Maar deze uitval is meestal maar een paar sec tot minuten (mits dat je fase daadwerkelijk vol zou zitten). Zit de locatie van dit paneel toevallig aan het einde van de q-kabel?
Even een vraag over het Q-relay door dus 1 of 2 fase af te schakelen op het Q-relay kan ik mijn productie uitschakelen?
Lijkt mij dan een prima manier op in de 3 top maanden mijn productie gedeeltelijk uit te zetten om
Overproductie te voorkomen zonder in de meterkast zelf 3 fase relais te plaatsen
Ik moet 62 euro terug leverkosten betalen dan kan ik dat terug reduceren op een simpeler manier
Of heb ik het verhaal verkeerd begrepen?
@@bwm9637 Probeer het even uit en je weet het. In de documentatie van de Q Relay staat dat deze 'default open' is dus wellicht werkt dat inderdaad.
Een dergelijke optie komt in de nieuwe software van Enphase (Power Production Limiting by Gateway)
Zie ook de video vd. Green Guys van een maand geleden (geen link mogelijk sry).
@@B-a_s-H ik hoop dat je dat in de software (app) kan gaan regelen en niet via een installers account
@@bwm9637 Ik verwacht wel dat dit iets is wat (t.z.t.) in de Enlighten app zou kunnen komen. Zo niet dan kun je het aan de installateur vragen of evt. zelf een installer account maken en je eigen installatie beheren.
Ik heb nu de power limiter optie in gebruik via Enphase app/site en dynamisch tarief optie in de app. Geen installer app nodig. Power limiter werkt handmatig, weet niet of dit te automatiseren is via bv API en HA/Homey.
Wel een beetje overkill voor een paar extra panelen. Of ga je de rest ook over zetten naar Enphase zodra de bestaande omvormer de geest geeft?
Dat zie ik tegen die tijd wel weer, maar ik denk het niet, er zit immers 25 jaar garantie op dus ik gok dan op een vervanging vanuit de fabrikant. Wat is overigens overkill?
@@KetelKlets De 3 fase installatie is wat groot voor een paar paneeltjes en een aparte meter ook niet echt nodig door de HomeWizard integratie.
Aan de andere kant heb je nu misschien al een 3 fase omvormer om rekening mee te houden qua verdeling en die aparte meter is ook wel leuk voor realtime inzicht.
Voor de gemiddelde consument zal een goedkopere 1 fase installatie prima werken, zeker als je het combineert met een thuisaccu als die van HomeWizard om de pieken te dempen.
@@SolAce-nw2hfDe HomeWizard integratie is te grof (1x per kwartier) en toont de bruto waardes vanuit de Enlighten app. Ik wil juist de netto waardes hebben en die krijg je alleen middels een losse kWh meter. Plus alle info over blindvermogen, powerfactor, netfrequentie enz. waar ik graag inzicht in heb.
@@KetelKlets Ja, dan snap ik het. Overkill voor de leek en onmisbaar voor jou 👍
@@KetelKlets Welk verlies treedt er nog op, waardoor de 'bruto' meting/opwek vanuit de Envoy (die ik met Home Assistant in een dashboard inzichtelijk heb gemaakt) niet accuraat zou zijn? En hoeveel procent zou dat dan schelen? Klein verschil neem ik aan?
Dit ging allemaal boven mijn pet Mijnheer Ketel. Al die apparaten kosten wel stroom heb je nog opbrengst over om koffie te zetten. Hi, Hi.
Enig idee hoe de installateur de 230VAC leidingen spanningsloos maakt bij onderhoud ? Ik las dat er iemand was omgekomen tijdens het onderhoud door elektrocutie... De zon heeft geen afstandsbediening. Alle panelen loskoppelen ?
Bij micro's: groep uitzetten en je bent klaar
Bij SolarEdge: knop op omvormer op 0 zetten en daarna groep uitschakelen, de string gaat dan naar 1V per optimizer
Bij alle stringomvormers: wachten tot de zon onder is (DC spanning afschakelen kan bij string omvormers niet).
@Ketelklets: Ik ga over een week van een 1-fase aansluiting over naar een 3-fase aansluiting ivm het overschakelen van koken op gas naar inductie koken
Ik heb een Enphase systeem met 10x 300Wp panelen ieder voorzien van een IQ7 en een Envoy (geen metered uitvoering) in de meterkast die in 2019 is geïnstalleerd. Ik heb nu geen Q relais, waarschijnlijk toen nog geen eis. Moet ik nu mijn PV systeem laten voorzien van een 3-fase Q relais om mijn PV over de 3 fases te verdelen?
Ik ben even de weg kwijt :-) Weet even niet of een aanpassing nodig is.
Nee is niet nodig, maar zou uiteraard wel netter zijn voor verdeling.
Echter… dan zullen de micro’s op het dak al verdeeld moeten worden over 3fases, nieuwe 3 fase (5-aderige) ac kabel gelegd moeten worden, en de aardlekautomaat vervangen worden door een 3fase model.
Al met al een erg prijzige aanpassing.
Je slimme meter saldeert toch al over de 3 fases dus zolang je nog niet voor belasting/teruglevering per fase word afgerekend hoef je het daarvoor niet te doen.
Een 1 fase qrelay zou ik er wel tussen laten zetten, dat is immers vanuit de netbeheerder in Nederland gewoon verplicht.
Misschien kun je je installateur daar nog op aanspreken?
Mocht je in de toekomst mogelijkheden zien om je zonneset uit te breiden, dan zou ik op dat moment de zonne installatie wel naar 3 fase laten aanpassen.
Je hebt immers standaard maar 25a per fase, dus zit je bij een 1fase installatie dan al snel aan de max.
Je slimme meter zal alle stroom op 1 teller wegzetten dus u hoeft helemaal niets aan te passen. Mooi verdelen doen ze op het tussenstation wel en er is vast wel iemand die het juist allemaal op die andere fase heeft zitten dus vlakt elkaar allemaal wel uit. Bij uitbreiden kunt u een 2e set aansluiten op een andere fase, maar wilt u het knippen in 3 delen dan moet er op het dak onder de panelen gewerkt worden en kunt u bijna beter een nieuwe set uitzoeken. Maw, gebruik de panelen gewoon zoals nu, maak u er niet druk over en bij een volgende set kunt u dan uitzoeken wat dan slim is en past natuurlijk.
Vraag: Ik ben van plan 9 panelen op NNO extra te leggen en vraag me af waarom ik voor een systeem met micro omvormers zou kiezen.
Waarom zou ik bv. de huidige Solaredge omvormer (SK7E) niet vervangen door een zwaardere hybride Solaredge omvormer, waarbij ik dan in de toekomst een batterij kan aansluiten.
@@marchamming8003 Je zou moeten laten uitrekenen of die 9 panelen nog wel voldoende stringspanning opleveren zodat de SolarEdge omvormer blijft produceren. Ik had gedacht mijn 9 panelen op de tweede ingang van mijn SolarEdge omvormer te zetten, maar dat was te weinig om de stringspanning te halen.
heb wel enphase micro's en dus de envoy, maar dat kastje met die 4 groene lampjes heb ik niet, is wel door een installateur aangelegd allemaal, is een 1 fase systeem.
@@abelfaber4457 Er hoort dan een 1-fase Q Relay in te zitten maar je zult niet de eerste zijn waarbij ze die achterwege hebben gelaten.
@@KetelKlets heb het gevonden, is een dingetje met twee lampjes in een soort apart meterkastje
@@abelfaber4457 Zie: www.elektramat.nl/enphase-energy-1-fase-q-relay/
@@KetelKlets ja die heb ik. dankje
Bedankt voor de info! Ik ben een stuk wijzer geworden. Ik heb namelijk momenteel het volgende scenario bij mij thuis ben benieuwd of hetgeen ik wil ook gaat werken. En benieuwd naar jou reactie
Momenteel heb ik op het dak 12 panelen liggen met IQ7 micros aangesloten 1-fase. Nu, een aantal jaar later, is de woning en tuin gerenoveerd en wil ik nog extra panelen(stuk of 8) leggen op mijn overkapping in de tuin. Deze kan ik deze in de groepenkast niet afzekeren op dezelfde fase omdat dit meer dan max 25a kan worden. Ik kwam dus door jou video op het idee beide strings op een 3-f q-relais aan te sluiten en die af te zekere met een 3-f aardlekautomaat. Dit zal onderaan de streep goedkoper worden dan een legrand fase koppelaar (zag dat die duurder zijn dan een q-relais.
Zal dit idee gaan werken? Had al wel gezien zat de nieuwe panelen wel voorzien moeten worden van de IQ7 serie omdat de iq7 en iq8 niet gecombineerd kunnen worden op één envoy.
Alvast bedankt!
Hallo heb juist het filmpje gezien. Was heel interessant. Weet je soms ook hoe je de batterij kunt koppelen aan de app.
Zover ik weet heb je daar de installateur/Installer app voor nodig.
ruclips.net/video/UDJFFEXqKAU/видео.html DC naar DC laden. Wordt lastig met micro-omvormers lijkt me.
@@Taxi645 Klopt, micro's zijn per defintie AC en kunnen dus niet 'hybride' of DC laden.
Werken de nieuwe Enphase APP functies eigenlijk al ? Dat er niet meer opgewekt dan verbruikt wordt ?
Ik heb zelf nog niet de moeite genomen om te kijken eigenlijk. Maar ik gok dat dit de reden is waarom Meneer is overgestapt naar Enphase ??
En wanneer ga je nou is een keer accu's plaatsen ? Overdag belachelijk veel opwekken en in de avond toch uit het net moeten trekken vind ik steeds achterlijker worden. Ik heb sinds 1 april niets meer uit het net hoeven halen.
@@edwinbruckner4752 Ik ga eerst voor een accu op wielen, daarna kijk ik wel wat ik thuis doe.
@edwinbruckner4752 , Als je met de nieuwe app functies, bedoeld smil omgaan met dynamische stroomprijzen? Ja daarvoor heb je een gateway metered nodig en met een firmware versie 8 en hoger. Deze kan je aanvragen bij enphase, of wachten op de landelijke uitrol. Ik heb dynamisch en heb de deze nieuw functionaliteit (metered en firmware 8), profiel dynamisch en in de app bespaar modes aan gehad. (zie "enphase topic deel 2" tweakers ) daar staat mijn ervaring...
@@norbertoverbeek2369 Ah super, zal ik eens doornemen dan !
Ik doe zelf alles nog 'handmatig' , over het algemeen zorg ik er gewoon voor dat ik ruimte heb in de accu's voor de volgende dag. Dus dan terugleveren in de duurste uren.
Ik heb de nieuwe functies nog niet nodig gehad, feitelijk heb ik deze pas nodig als mijn accu's helemaal vol zitten en de stroomprijs -16cent is ofzo.
Een scenario die niet echt voorkomt. Als er echt nood aan de man is kan ik de boel ook gewoon uitschakelen via het Q-relay.
Ik zie er zelf nog niet echt de noodzaak van in, behalve dat het een leuke noviteit is, voor mij persoonlijk dan :)
@@KetelKletsal auto op het oog? Aanbod is beperkt meen ik.
@@Alex-zv4oc Er is meer dan genoeg te krijgen, video is in de maak