Wood stove maintenance and the smell of burning

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • This time we're going to maintenance my wood stove and the baking oven hatch by using traditional Stove Black substance.
    Music by:
    Yevhen Onoychenko

Комментарии • 46

  • @niina_rauha
    @niina_rauha 6 месяцев назад +2

    Kylläpäs tuli hyvännäköinen👍

  • @farmariasdfg
    @farmariasdfg 6 месяцев назад +4

    Kylmissä kömmänöissä joissa rauta kuurittuu talvella tuo aine ei anna kovin hyvää ruostesuojaa. Lämpimissä asuintiloissa toimii hyvin.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +2

      Noniin, sittenhän tässä saatetaan olla hyvässä asemassa tuvan Högforsin suhteen. Pihaan suunniteltua vierasmajaa varten olisi toinen mokoma varastossa odottamassa, tosin hieman pienempi malli. Pitääkin muistaa, ettei haaskaa aikaa ja liesimustaa sen hinkkaamiseen. 😅👍

    • @farmariasdfg
      @farmariasdfg 6 месяцев назад +2

      @@Kalliomaenkylahullu Minä töhräsin vanhan perinnekiukaan liesimustalla. Se otti latosäilytyksessä pintaruostetta aika pian. Mutta onko näihin oikein muutakaan tarjolla?

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +2

      @@farmariasdfg Ei kait sellaisten hieman toisarvoisten ole niin justiinsa, ruostepatinakin on tosinaan hieno look, toki sitten ajan kanssa rapistuukin nopeammin. Tämä oman keittiön liesi olisi mennyt komiasti sellaisenaan jossakin muussa kohteessa, mutta kotikeittiössä on kiva, että saa pidettyä hivenen siistimmän habituksen. Jos kokeilisi tuohon seuraavaan Högforsiin ihan sellaista, että lutraa jotakin ruokaöljyä jokavuotisena huoltona, vaikka syksyä vasten.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 6 месяцев назад

      Kaikki rauta missä tultapidetään ta ion pidetty ruostuu ajan saatossa,parhaiten kestää kun käytetään.
      Meillä on pihasaunalla Porin Mainio tiilirunkonen valurauta pata se on ostettu vanhaan saunaa jo 1949,vielä se vaan pelittää,enempi hirvittääkin se tiilirunko jos se murenee kohta alle!
      Se taika että pata kestää on siinä että aina kun kesällä käyttää niin vettä täynnä kokoajan ja ainoastaan talveksi tyhjäksi.
      Näin ollen happi ei pääse ruostuttaa kun vettä täynnä,jos olis viikon vajaan alkais rantua näkyy.

  • @Varaparru
    @Varaparru 6 месяцев назад +2

    Liesimusta on kyllä hyvä aine 👍

  • @user-pi6yb3mc4u
    @user-pi6yb3mc4u 6 месяцев назад +1

    Tuli kyllä hienon näköistä jälkeä 👍👍 Ja noin helppoa kuitenkin on.Aivan kuin uudet .

  • @lillihelina1267
    @lillihelina1267 6 месяцев назад +2

    Hieno siitä tuli 👍👍👍 mulla liesimusta ollut käytössä vuosia, pari kertaa vuodessa käsittelen lieden levyt

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      Tämä menee todennäköisesti itsellekin jatkoon👍

  • @5satanen753
    @5satanen753 6 месяцев назад +4

    Rypsiöljyä on ennen käytetty lieden huoltoon, kokeiltu on ja toimii.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +3

      Varmasti. Ferro liesimustakin on ollut jo käytössä +110 vuotta. 👍

    • @user-pi6yb3mc4u
      @user-pi6yb3mc4u 6 месяцев назад +1

      ​@@Kalliomaenkylahullu Jotain meillä oli kotona , erityisesti levyn kohentamiseen,mut en muista mitä se oli.Ja luukkuja myös.Oisko ollu tuota sitten....Miehä olen lähes samanikäinen tuon aineen kanssa 😂😂😂

  • @rainersimila5966
    @rainersimila5966 6 месяцев назад +1

    Hällä komistukin kummasti ja uunin luukku👍☀️Oon kuullunna jotta mäntysuovalla voisi myös aika ajoin hellan kansilevyä kuullotella mutten ole kokeillut kun tämän mökin Kotiliesi-hella on kuskattu liiteriin jossain remontissa. Tekisi mieli se kunnostaa ja siirtää takaisin uunin kylkeen kun siinä on vielä kaikki osat tallella ja kromikin kiiltää mutta painaa julmetun paljon😅

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +3

      Ne Kotiliesi-hellat ei tosiaan ole mitään höyhensarjalaisia. 😄 Mutta sitäkin parempia vekottimia kyllä.👍 Tuo mäntysuovalla tehtävä kuullotus pitää myös laittaa korvan taakse.

  • @J-MSirkka-dm5nr
    @J-MSirkka-dm5nr 6 месяцев назад +3

    Kaverille ostin Ferroa myös joululahjaksi, kyllä se vaan ilmettä muuttaa 👍 Mietin että mitenhän tuo toimisi paistouunin sisäseinissä, mutta ehkä sinne kävisi paremmin silava tai öljy niin ei tartu ruokiin makua.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      Itsellekin pitäisi keksiä paistouunin sisäpintoihin joku tökötti. Tuo silava voisi kyllä olla passeli👍

    • @finnish6986
      @finnish6986 6 месяцев назад

      Ruokaöljyä kuumaan veteen ja suihkupullolla levitys. Alkuun vähän käryää. Ruokaöljyllä pyyhin ruosteisia kohtia säännöllisesti liesitasosta. @@Kalliomaenkylahullu

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 6 месяцев назад

      Silavaa käyttivät ihan pintapuolellakin,kaveri veti kyllä mitä lie margariiniakin kun alko kinkkua paistaa,toimihan sekin.

  • @jonttejoo3669
    @jonttejoo3669 6 месяцев назад +2

    Rypsiöljy on parempi pensselillä vaan ja lämpimäksi ns rasvapoltto ilmiö käy

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      Se voi olla. Tosin itse rohkenen arvailla, että rypsiöljyllä on lyhyempi huoltoväli. Mutta varmuudella en lähde sanomaan, koska ei löydy kokemusta eikä faktatietoa siitä.

    • @jonttejoo3669
      @jonttejoo3669 6 месяцев назад +1

      @@Kalliomaenkylahullu mulla kesti uuninluukussa enkä npin vuoden et pysy hyvänäkösenä toki se on helppoo ja nopeeta pensselillä pyyhkästä

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      @@jonttejoo3669 Ja myös huomattavasti halvempaa, liesimustaan verrattuna. Pihaan suunnitellun vierasmajan hellaan pitää kokeilla rypsiä, kun se rakennelma tulee todennäköisesti olemaan suurimman osan ajasta kylmänä ja kosteana.

    • @jonttejoo3669
      @jonttejoo3669 6 месяцев назад +1

      @@Kalliomaenkylahullu joo kannattaa kokeilla tee ihmeessä videokin tuntuu olevan aika vieras asia monellekkin itellä toiminu

  • @55simonen
    @55simonen 6 месяцев назад

    Uudenveroseksi tuli😊

  • @jlehto123
    @jlehto123 6 месяцев назад

    Vähän eri aiheen mutta. Sriracha souce ainakin todella ohennettua nykyisin , suuttimen kokokin monta kertaa pienempi kun aiemmin. :D

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад

      Pitää toivoa, ettei kohta ole polttoaineetkin vedellä jatkettuja. 🙊

  • @helluhaloo
    @helluhaloo 6 месяцев назад

    Kerroit sekoittaneesi tikulla pullon sisällön tasapaksuksi, vetelältä kyllä näytti. Minä olin ensiksi sitä mieltä, että et hölskytellyt riittävän kauan. Minulle kävi niin, että en hölskytellyt riittävästi ja loppu oli todi paksua.
    Laitoit oikein sopivan määrän. Kovat katkut se antaa ensimmäisillä lämmityskerroilla, minullakin palovaroitin hälytti, myöhemmillä kerroilla irroitin kytkennän ennen lämmitystä.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      Tarkennuksena siis vielä, tein tikkusekoittelun vasta käsittelyn jälkeen, mutta muutosta aineen koostumukseen ei tapahtunut sittenkään. Mutta ilmeisesti kuitenkin ajoi asiansa. 👍 Liekö kohdalle sattunut sitten vetisempi annos. 😄

  • @Kangsteri
    @Kangsteri 6 месяцев назад

    Vaikuttaa että toi on vaan hapetin joka muuttaa rauta trioksidin (punaruskea) dioksidiksi (musta). Eli ei varsinaisesti poista ruostetta, vaan antaa kestävämmän ruoste kerroksen. Rypsiöljy väliajoin lisäämällä antaa todennäköisesti kestävämmän pinnoitteen, niinku rautapannuissa.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад

      Näinhän tuo taitaa tehdä. Mutta hienon pinnan se ainakin teki, paljon tasaisempi ja särmikkäämpi, mitä itsellä valurautapannussa on. Pitäisi testata tuota rypsiä toiseen Högforsiin, joka löytyy varastosta. Veikkailen, ettei sillä saa ihan yhtä hienoa lopputulosta tällaisessa vanhassa liedessä, mutta kestävyys on varmasti maa luokkaansa. Tietenkin säännöllisesti huollettuna. Nyt pitää odotella miten tuon liesimustan kanssa käy. Tavoitteena olisi mahdollisimman siisti pinta mahdollisimman pitkällä huoltovälillä.

    • @Kangsteri
      @Kangsteri 6 месяцев назад

      @@Kalliomaenkylahullu Lähinnä se on kiinni siitä paljon on raapimista / mekaanista kulutusta. Ei rautapannua tartte ku alkuun pinnoittaa pari kertaa, sen jälkeen vaan pyyhkäsee pannun sisäpinnan öljyllä aina ennen kuumentamista. Eli huoltotarve vähenee mitä enemmän käyttää kun se pinta alkaa kerääntyä. Tärkeintä on että sen vaan aina kuumentaa kuivaksi, ettei siitä pääse tulemaan tahmanen. Toi öljy kyllä toimii parhaiten kaikessa raudassa, morttelit, kattilat, takan työkalut, yms taotut. Pannun sisäpinta vaatii eniten huoltoa kun sitä aina käytössä raavitaan.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +1

      @@Kangsteri Kyllä vain.👍 Itsellä on käytössä isän vanha valurautapannu, jota hän käytti jo +50 vuotta sitten. Ei minkäänlaisia moitteita noin yleisesti, mutten silti sanoisi sen olevan yhtä "täyteläisen" näköinen mitä liesi tällä hetkellä. Mutta pitää tosiaan testailla rypsiäkin ja seurailla miten tuo keittiön mustaus kestää aikaa ja kulutusta.

    • @Kangsteri
      @Kangsteri 6 месяцев назад

      @@Kalliomaenkylahullu Joo niissä pannuissa pitää vaan tottumuksella yrittää löytää se sopiva lämpö, ettei jää liian kylmäksi ja tahmaseksi, tai liian kuumaksi että polttaa sen kertymän pois :D Ruokavälineissä öljy kuitenkin on pidemmän päälle paljon parempi ku teflon / alumiini myrkyt. Mutta suojaruoste toimii kanssa hyvin, jos ei ole paljon kulutuksella.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад +2

      @@Kangsteri Jep, itsekin hylkäsin viimeisen teflonpannun tuossa pari vuotta sitten, eikä ole ollut ikävä! Alkuun oli pientä oppimista tuon isän valurautapannun kanssa, mutta nykyään on kyllä niin tyytyväinen, että tuli siirryttyä siihen. 😄

  • @user-fi7xi1sh8o
    @user-fi7xi1sh8o 6 месяцев назад

    Onko käry nyt sitten miellyttävä? Olisin käyttänyt ruokaöljyä,kerran tuota käyttänyt yhessä takassa,mitä siinä oli aiemminkin käytetty. Sitten yrittänyt pestä sitä pois 😅

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  6 месяцев назад

      Käry hävisi ensimmäisen polton jälkeen. Tuon kanssa ilmeisesti kannattaa loppuhieronta tehdä perinpohjaisesti. Toistaiseksi kyllä tyytyväinen, mutta nyt pitää vain odotella kuinka pitkään pinnat kestää, ennen kuin vaativat uudelleenkäsittelyn.

    • @user-fi7xi1sh8o
      @user-fi7xi1sh8o 6 месяцев назад

      En tiedä sitten,itsellä juuri sitä paksumpaa versiota ja käry tuntuu palaavan aina. Ruokaöljyllä käsitellen se häviää vähäksi aikaa.Teoria siitä on se,että grafiitti tms aine jää elämään pinnalle.Siitä lähtee sitä mustaa vielä 10 :nen öljykäsittelyn jälkeen.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 6 месяцев назад

      Liekö tuossa enää grafittia kun sitä ei oikein sais olla enää missään?
      vesipumppuihinkaan ei enää saa tiivistenarua jossa olis grafiittia,on uudenmallista valkoista "talinarua" kai jotain teflonpohjasta?

    • @user-fi7xi1sh8o
      @user-fi7xi1sh8o 6 месяцев назад

      @@Tessulandia Niin,en ihan tarkkaan tiedä ,itselläkin ns.perintöpurkki tuota ja se on paksua mössöä.Sisältö on vain arvailtavissa tässä 100 vuotiaassa tuotteessa.Samalle aikakaudelle mahtuu lyijyllinen bensa jne.😄. VTT varmaan tutki sitäkin ja totesi ,että kyllähän sillä nakutus lähtee moottorista.😄