Solidworks'te K faktörü yada büküm tablosu oluşturma

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Merhaba,
    Solidworks'te k faktörü konusunda ciddi problem yaşayan insanlarla paylaştığım videolar nedeniyle sürekli iletişim halindeyim. Bir çok kişinin işine yaramasa bile çok hassas işler yapan firmalar için büküm tablosunu önerebilirim. Nasıl hazırlandığı video da detaylı anlatılmıştır.
    Keyifli çalışmalar.

Комментарии • 12

  • @erginbarsk3032
    @erginbarsk3032 6 лет назад +1

    Hocam tekrardan merhabalar şimdi temelde ben bu çalışmayı yaptım ancak açılı bükümlerde bu olayın değiştiğini gözlemledim bunun için ne yapmam gerekiyor ? Açılı bükümlerde (dar ve geniş açı) atım değeri çok düşüyor ya da artıyor buna bağlı olarak hem büküm yarıçapı hem de dış yarıçap değişiyor. Şimdi asıl sorum bunu solidworkste 90 derece bükümlerle birlikte yapınca farklılıklar ortaya çıkıyor. 90 derecedeki atımla ya da k faktörüyle açılı olan farklı oluyor bunu nasıl tolere edebilirim ? bilgilendirirseniz sevinirim

    • @TeyfikErenEREZ
      @TeyfikErenEREZ  6 лет назад +1

      Merhaba,
      Sacın malzemesi, kalınlığı, büküm açısı ve bükümde kullanılan v kalıbı değiştiğinde k faktörünüz değişecektir. Çok hassas çalışıyorsanız her 15 derece de bir büküm uzamasından k faktörü değerini hesaplayabilirsiniz. Sonra bunları videodaki gibi tablo haline getirip, kullanabilirsiniz. Farklı açılı bükümlerle özel imalat yapan firmalar için izlenecek yol böyledir. Zaten genelde siz çalışmaya başlamadan önce tabloları olduğunu görürsünüz. Şimdiye kadar firmanızda böyle bir tablo kullanılmamışsa, buradan çok hassas olmayan bir sektörde çalıştığınızı söyleyebilirim. Sadece bazı parçalarda problem yaşıyorsanız, böyle bir tablo hazırlamanıza gerek yok. Şimdiye kadar çalıştığım hiç bir firmada böyle bir tablo hazırlama ihtiyacımız olmadı. Sadece ihtiyacı olanlar için bu videoyu hazırlamıştım.
      Parçayı görmeden nasıl tolere edeceğiniz konusunda sağlıklı bir bişey söyleyemem. Sıkıntı yaşadığınız örnek bir parçayı teyfikerenerez@gmail.com'a mail atarsanız, inceledikten sonra yorum yapabilirim.

    • @erginbarsk3032
      @erginbarsk3032 6 лет назад +1

      Hocam her şey bir yana bilgi paylaşmanız ve bu konularda üşenmeden cevaplamınız gerçekten taktire edilesi ve benim hatam bir teşekkür etmemiş olmam yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

    • @TeyfikErenEREZ
      @TeyfikErenEREZ  6 лет назад +1

      Estağfurullah, bir faydamız olduysa ne mutlu bize :) Yabancılar birbiriyle bilgilerini paylaşıyorlar. Bizde maalesef bu kültür yok. İnsanları değiştiremem belki ama en azından kendimi değiştirebilirim umuduyla çabalıyorum. Yorumunuzun için teşekkür ederim. Keyifli çalışmalar.

  • @erginbarsk3032
    @erginbarsk3032 6 лет назад

    Bir sorum daha olacak şimdi tabloda açılara göre büküm izni değerlerini yazmışsınız burdaki değerleri: örnek veriyorum 2 mm kalınlığında 100 mm boyunda bir sacı merkezinden 30 derceden bastıktan sonra uzamasına bakıp mı belirlediniz ? Bir de bu işlemi aynı malzeme için bir kaç defa deneyip tekrarladınız mı ?

    • @TeyfikErenEREZ
      @TeyfikErenEREZ  6 лет назад

      Merhaba,
      Videoyu sadece bir Solidworks bayisinin müşterisi talep etti diye hazırlamıştım. Ben tabloyu kendi çalıştığım firmada kullanmıyorum. Bu kısa açıklamadan sonra sorunuza gelecek olursak, ben 90 derece olanları şu mantıkla hesaplıyorum. Benim max büküm sayı genelde 4 ise ben bir parçayı 6-7 kere büküyorum. Bir bükümdeki uzamayı tespit ediyorum. Bu değer tek büküme göre daha güvenilir sonuç veriyor. Bir kaç parça test etmek yerine aynı parçada 2 tane 30 derecelik ölçünüz varsa, 4-5 kez bükün. Sonra toplam uzamayı büküm sayısına bölüp, birim uzamayı hesaplayın. Bu arada aynı malzeme, aynı kalınlık ve aynı V kalıbında parçanın büküldüğünden emin olun. Test için bir iki parça büktüreceğim derken, bazen insanlar üşenip V kalıbını değiştirmiyor! Buda sizin yaptığınızı çok ciddi bir şekilde etkileyebilir. Mümkünse teknik resim antedinize parçanın basılırken kullanılması gereken V kalıbını girmeye çalışın.
      Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.
      Keyifli çalışmalar.

  • @mahmutekerik58
    @mahmutekerik58 7 лет назад

    hocam bir şey sorcam bu tabloyu bana kaça verirsinizbunca emeğinize fiyat biçmiyorum yanlış anlamayın işimi hızlandırmak için istiyorum

    • @TeyfikErenEREZ
      @TeyfikErenEREZ  7 лет назад

      Merhaba,
      Hazır bir tablodan ziyade, tabloyu nasıl hazırlayacağınızı gösterebilirim. K faktörü hesabını bu videoyu izleyerek, hesaplayabilirsiniz. Hesaplamanızda yardımcı olacak programı video açıklama kısmında bulabilirsiniz.
      ruclips.net/video/WD32ayMtBsk/видео.html
      Keyifli çalışmalar.

  • @erginbarsk3032
    @erginbarsk3032 6 лет назад

    Hocam merhabalar büküm konusunda sormak istediğim bir şey var şimdi farklı ölçülerdeki v kalıplar büküm yarıçapını nasıl etkiliyor, plastik deformasyonları yani uzama miktarları değişiyor mu tablo oluştururken buna göre bir yol mu izlemeliyim ? genellikle büküm yarıçapının malzeme kalınlığı olarak tanımlıyorum hatalı bir durum mu bu ?

    • @TeyfikErenEREZ
      @TeyfikErenEREZ  6 лет назад

      Merhaba,
      Bunun için blog yazımı okuyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek tüm soruları bu yazıda cevaplamaya çalıştım. Kısaca cevap vermem gerekirse, kullandığınız v kalıbın radyüsünü girmeniz gerekir. Tabi hangi kalıpta büküldüğü konusunda bilginiz yoksa sac kalınlığı ve büküm radyüsü aynı yapılabilir. Yalnız bu yaklaşım her zaman doğru sonuç vermez! İşinizi garantiye almak istiyorsanız, tablonuzdaki radyüs değerlerini kullanmanız gerekir.
      Blog yazıma linkten ulaşabilirsiniz.
      teyfikerenerez.com/tr/blog-yazilar/3/k_faktoru_nasil_hesaplanir

    • @erginbarsk3032
      @erginbarsk3032 6 лет назад

      Eyw hocam temel mantığım aynıymış ama şimdi daha net anlamış oldum teşekkür ederim .

    • @erginbarsk3032
      @erginbarsk3032 6 лет назад +1

      Hocam teşekkür ederim yeterince açıklayıcı olmuş emeğinize sağlık...