VARLIK BARIŞI | 7256 SAYILI KANUN [DETAYLI ANLATIM]
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- VARLIK BARIŞI
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 93 üncü madde ile yeni bir Varlık Barışı uygulaması yürürlüğe konulmuştur.
28 Kasım 2020 tarihli ve 31318 sayılı Resmi Gazete’de bu uygulamaya ilişkin açıklamaların yer aldığı “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)” yayımlandı.
Gerçek ve tüzel kişilerin;
1.Yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları,
2.Yurt içinde bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye
piyasası araçları ile taşınmazlar.
Yurt dışında bulunan söz konusu varlıklar, 17/11/2020 tarihinden 30/6/2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar Ek-1'de yer alan form ile bankalara veya (menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarına münhasır olmak üzere) aracı kurumlara bildirilebilecektir. Söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacaktır.
Örnek sorular. (Cevaplarını video içerisinde bulabilirsiniz.)
1.Yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi zorunlu mudur?
2-Yurtdışından getireceğim para için ne kadar vergi ödeyeceğim ?
3-Para daha önce Türkiye’ye gelmesi durumunda yararlanma hakkım var mı?
4-Bildirimde Bulunan kişi ile Yurt Dışından Varlıkları Transfer Eden Kişinin Aynı Olması Mı Gerekir?
5-Vergi mükellefiyetim yok bu kanun beni ilgilendiriyor mu ?
6-Getirdiğim bu para için fatura kesecek miyim ? Kurumlar vergisi veya Gelir vergisi ödeyecek miyim ?
7-Yurt Dışından gönderen başka alıcı başka olur mu ?
8-Yurtdışında bulunan varlıkları kaç ay içinde getirmem gerekli ?
9-Para bu kanun çıktıktan sonra geldi ancak şimdi beyan edebilir miyim?
10-Yurt içinde Şirket kayıtlarında olmayan nakit, menkul veya gayri menkullerin durumu bu kapsamda nasıl değerlendirilir:?
Blog Yazısı ve Detaylı analizlere Bu linkten ulaşabilirsiniz ► www.cemalkaraog...
KANALIMA ÜCRETSİZ ABONE OLUN ► / cemal karaoĞlu
DİKKAT ÖN BİLGİLENDİRME !!
Yurt dışından para çıkışında bir engel yoksa, Yurt dışı varlık barışından Türkiye'de vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin tamamı yararlanabiliyor. Buna karşılık, yurt içi varlık barışından sadece vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler yararlanıyor.
Türkiye’ye getirilen varlıklara yurt dışında hangi tarih itibarıyla sahip olunduğunun herhangi bir önemi bulunmuyor. Yurtdışı varlık barışı uygulamasından, Türkiye’de vergi mükellefiyeti bulunsun bulunmasın yerli ve yabancı tüm gerçek veya tüzel kişiler yararlanabiliyor. Paranın Türkiye'de bulunan banka veya aracı finans kuruluşuna transferi sonrası EK1 beyan formu ile paranın geldiği kuruluşa bildirilmesi yeterlidir. Vergi yoktur.
Yurtiçi Varlık Barışı: Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30 Haziran 2021 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine bildirilebilecek. Yurtiçi varlık barışı uygulamasından sadece Türkiye’de gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişiler yararlanabilecek.
Ahmet bey merhaba videoda evet editlemesi yapılırken bir hata oluşmuş yurtdışından getirilen paralar da Türkiye’de vergi mükellefi olma zorunluluğu yok Türkiye’deki yatırılan paralar için vergi mükellefiyet olması gerekiyor bunu düzeltmesi için dipnota açıklama yapmıştım sizde okumuşsunuz.Doğru anlamışsınız.
Hocam ben hali hazırda bir miktar para enpara'ya transfer ettim bu EK 1 beyan formunu doldurup nereye bildirmemiz gerekiyor acaba?
birde şahıslar yararlanamıyor demişsiniz hocam ben şahıs olarak getirdim ama ne olacak peki ?
*30 Haziran 2021’e kadar bildirilmesi, bildirimden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi gereken döviz ve benzeri varlıklar için Türk vatandaşı ya da vergi mükellefi olma zorunluluğu bulunmayacak.
Ayrıca böyle bir kaç yazı gördümde ?
Merhaba paranızı şahıs olarak yurtdışından Türkiye’ye Enpara yolladıysanız ek bir formunu doldurup Enpara Finansbank şubelerine bağlı herhangi bir Finansbank şubesine götürmeniz ve orada kaşe imza yaptırmak yeterli olacaktır ancak Türkiye’deki bir paranızı vergi mükellefi olmadan en paraya gönderip vergi barışına yararlanmak istiyorsanız böyle bir hakkınız yok çünkü yurt içindeki şahısların yani vergi mükellefi olmayanların vergi barışından yararlanma hakları yok Türkiye’dekiler bu haktan yararlanabilmesi mutlaka vergi mükellefi olması gerekiyor.
Cemal bey teşekkürler öncelikle. Yurtiçinde zaten bankada duran parayı nasıl beyan edeceğiz. dekont yok çünkü zaten yıllardır bankada duruyor. beyanda imzalı hesap özeti versek yeterli olur mu?
Üstadım Selamlar
Video için elinize, emeğinize sağlık.
Varlık Barışı beyannamesinde bildirdiğimiz tutarın tek seferde mi ödenmesi gerekir, yoksa peyderpey belli bir süre içinde ödeyebilir miyiz?
Malum bu gibi bilgilere erişebilmek pek mümkün olmuyor. Konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...
Merhaba yurtdışından getirdiğiniz paraları para hesaba geldikten sonra ek bir formuyla paranın geldiği finans kuruluşuna bildiriyorsunuz yurt dışında birden fazla para gelebilir her geldiğinde ek1 formu vermeniz yeterli, yurt içinde ise öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekiyor yurt içinde beyan verilmiyor parayı hesaba yatırıyorsunuz 7256 sayılı varlık barışına ilişkin olarak aldığınız dekontla beraber interaktif vergi dairesinden ilgili vergi dairenize dilekçe yazıyorsunuz bu kadar. Yurt içinde de değişik tarihlerde aynı kanundan yararlanarak para yatırabilirsiniz ancak vergi daireniz aynı parayı yatırıp çektiğiniz şüphesine kapılırsa bilemem.
@ yanıtınız için teşekkürler, belirtmeyi unutmuşum; varlık barışında bulunacak şirket yurtiçinde kurumlar vergisi mükellefi.
İkinci sorunuzun Cevabı önceki mesajımda var
Merhaba Üstadım şu konuyu anlayamadım; Bir avukat için 2 milyon TL bildirim yapacağım. Bankaya 2 milyon TL yatırmak mı gerekiyor. Şuan avukatın şahsi hesabında 10 bin TL para var. Yani bu 2 milyon TL daha önce hesaba gelmiş ve bankadan nakit çekilip kullanılmış.
Merhaba yurt içi beyan edildiği andan itibaren 3 ay içinde hesaba veya aracı kuruma yatırılır dendiği için önceden yatırdım dediğiniz parada 3 ayı geçtiyse beyan sorunu olur ayrıca inceleme esnasında şaibeli bakılabilir.
Beyanname verirken 2020 ve 2021 olarak ayrı ayrı verebilirmiyiz yoksa beyanname yılı son yılımı yazacağız
Öncelikle merhaba paranın yatırıldığı ay verilmesi gerek örneğin bu ay yattıysa bu ay beyan verilecek ilk beyandan sonra verilenler ek beyandır.
Cemal Bey iyi günler. Yurtdışından gelen para TL cinsinden gelmesi herhangi bir sorun teşkil ediyor mu? Kanunda döviz cinsinden gelmesi hakkında bir zorunluluk yok benim anladığım kadarıyla. Sizin fikrinizi almak istedim. Teşekkürler
Merhaba yasada para ve döviz dendiği için paranın menşei önemli değil.
Cemal cok tesekkur ederim. Ben yurtdisindan yaklasik 70.000$ para gonderimi yapip ev satin alacagim bu kanun beni kapsiyor mu?
şirket değilim EK1 formu doldurup içerdeki paramı cekebilirmiyim tam anlamadım
Öncelikle merhaba Varlık barışından yaralandıysanız işlemleri tamamlamanız halinde istediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz
30/06/22 ye kadar uzatılan varlık barışı kapsamında getirilen miktar, daha sonra herhangi bir sebepten dolayı tekrar yurt dışına transfer edilebilir mi yoksa Türkiye'de blokemidir? Bu konu ile alakalı hiç bir yerde bilgi yok yada ben bulamadım.
Aydınlattığınız için Teşekkürler.
Öncelikle merhaba varlık barışından yaralandığınız parayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz Yasada yurtiçi yurtdışı diye belirtilmemiş
Cemal Bey herkese tek tek cevap vermişsiniz çok aydınlattı teşekkür ederim. Sorumun cevabını buldum fakat emin olmak istedim. Normalde Türkiye’den yurtdışındaki bir firmaya çalışıyorum. Param ordaki banka hesabına yatıyor bende ihtiyacım olduğunca kendime aktarıyorum. Bu meblağlar 3000$ ile 8000$ arasında. Sizce incelemeye alınır mıyım varlık barışına yönelik yine de formu doldurup bankaya vereyim mi kafamın rahat olması için?
Merhaba Türkiyede bir firmanız varsa ihracat yapıyorsanız belli tutar üzerinde yapılan ihracat bedelin Türkiyeye 180 gün içinde getirilmesi gerek. İhracat dışında gelecek bedel konusunda Türkiyede bir mükellefiyetinizin olması ve gelecek bedelin 31.12.2021 tarihine kadar varlık barışından yararlanabilirsiniz. Ancak gelen para ihracat bedeli ise varlık doğru olmaz. Mali Müşavirinizli konuyu değerlendirmenizi öneririm.
@ yurtdisi bir firmada calisiyorum ve vergisini oradaki hukumete veriyorum. sadece parayi Turkiye'deki banka hesabima atiyorum. firmam yok ve mukellefte degilim. yine de mukellef olmam gerekiyor mu ?
@ Ihracat bedeliyse problem oluyor mu? İnceleme yapılıyor mu? Herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak demiyor mu yasa?
Merhaba Türkiye’den yurtdışına ihracat yapıyorsanız ve yurtdışından Türkiye ihracat bedeli geliyorsa bu zaten normal olması gereken bir durum ancak siz yurtdışında iş yapıpta oradaki parayı Türkiye getirmek istiyorsanız ve bunun kaynağını belgeleyemiyorsanız varlık barışın da yararlanabilirsiniz
👍
Varlık barışı son tarihine kadar istediğimiz kadar başvuru yapabiliyor muyuz? Örneğin Mart ayında başvuru yapıp bir kısmını getirtip, Haziran'da ikinci bir başvuru yapıp geri kalan kısmı getirtebiliyor muyuz?
Öncelikle merhaba yapmanızda bir sakınca yok ancak şaibe yaratmamak adına bir seferde yapmak daha doğru olur.
Hocam varlık barışından yararlandıktan sonra genç girişimci kanunundan yararlanırsam, ileride müfettişler daha once sen vergi mükellefi olmana ragmen vergini ödememişsin diyip genc girisimci desteginden yararlandıgım miktar kadar vergiyi geri ister mi?
Merhaba varlık barışından yararlanma hususu farklı bir konu genç girişim istisnasından yararlanma hususu başka bir konu genç girişimci 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olmak yanında ilkkez mükellef olmak kaydı ile genç girişimci istisnasında 3 yıllık süre içinde yararlanılır. Varlık barışından yararlandım derken yurt dışından paramı getirsiniz.
@ youtubedan çektiğim 3500 tlyi varlık barısı ile yasal hale getiricem, varlık barısından yararlanmama ragmen şirket kurmadan bu parayı aldıgım icin genç girişimci tesvigine karsı oluyor mu hocam,
Merhaba RUclips kazandığınız parayı varlık barışından yararlanarak yatırmanız sizin işinizi görmez. RUclipsdan gelen para ticari bir kazanç kaynağıdır. Ayrıca yurt içinde varlık barışından yararlanmak için mükellef olmanız gerek. Yurt dışından gelen parada mükellef şartı yok. Genç girişimci şartları taşımanız halinde başvurabilirsiniz. Burdan yazarak istediğiniz cevabı sağlıklı alamayabilirsiniz. Bir Mali Müşavirle irtibat kurmanızı öneririm.
Yurt içi gayrimenkuller ayni sermayeye ilave edilmek suretiyle, vergisiz kayıtlara alınabiliyor. Şunu sormak istiyorum sermaye artışına ilişkin nasıl bir yol izlemeliyiz ticaret sicilde işlemleri nasıl olacak dilek çekinde vergi dairesine bildiriliyor demişsiniz e-beyanname ile vermek yeterli olmuyormu.
Öncelikle merhaba 7256 sayılı varlık barışı kanunu çıktığında vergi dairesine bildirilir dendiği için videoda dilekçe olarak ifade edili ama sonrasında gelir idaresi Ek2 beyanı ile bildirim almaya başladı. Sermaye ilavesinile ticaret sicil işlemlerini buradan anlatmak hayli vakit alır. Ayrıca çok sayıda aşaması var. Buradan kısa bilgiler yeterli olmaz. Bir Mali müşavir meslektaşımdan bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar Cemal bey. videonuz için çok teşekkürler müsaitseniz size iki sorum olacak.
birkaç ay içerisinde yurtdışından 2 farklı kaynaktan para gelecek. birisi euro birisi dolar olarak. hepsini aynı bankaya çekeceğim.
ileriye dönük olarak ek 1 formu doldurursam sanıyorum sıkıntı olmuyor.
sorularım şöyle.
1- formda belirtecegimden fazla olmamak kaydı ile gelecek tutarın tam net olmaması durumu sıkıntı yaratır mı? ornegin 10.000 euro getireceğim dedim ama 5.000 gelirse. sorun olur mu? fazla getirirsem sorun olur diye düşünüyorum ama az getirirsem olmaz herhalde değil mi?
2- diğer kaynaktan gelecek olan USD kısım için ayrı bir form mu yapmalıyım yoksa tek bir form farklı yerlerden ve zamanlarda getireceğim USD ve EUR için geçerli olurmu?
sanıyorum USD için ve EUR için iki farklı form doldurmalıyım (tahmini getireceğim miktarlara göre) diye düşünüyorum doğrumu?
not: vergi mükellefiyim (serbest meslek)
cevabınız ve emekleriniz için çok teşekkürler.
Merhaba 1 sorunun cevabı bildirim yapılan tutar kadar getirebilirsiniz. Eğer fazla gelecekse müracaat süresi geçmezse ek form düzenlemek gerek 2 sorunun cevabı Euro için ayrı usd için ayrı form olarak düzenlenmesi gerek
@ cevaplarınız için çok teşekkürler Cemal bey. ilk soru için fazladan değil de eksik getirirsem sorun olur mu peki? 10.000 euro dedim ama 5000 getirirsem? o zaman sıkıntı olmaz değil mi?
çok teşekkürler.
Haziran öncesi getirirseniz sıkıntı olmaz ancak sonrası Beyana sadık kalın artı eksi olmaz
@ peki dikkate alayom çok teşekkür ederim Cemal bey vakit ayırdığınız için.
Hocam merhaba bana 2017 yılı için vergi cezası geldi 7256 sayılı kanun benim borcu siler mi
Öncelikle merhaba kısa sorunuzdan siz ne iş yapıyorsunuz şahıs firmasımısınız şirketmisiniz anlamak mümkün olmuyor. 7256 sayılı kanun faydası var ama dediğim gibi vergi borcunuzu silmez ancak ceza için değerlendirmek gerek siz en yakın mali müşavirle 30 Haziran öncesi bir bu konuyu görüşün
Merhabalar yeniden hocam 2017 yılında vergi mükellefi değildim. Herhangi bir şirketim vs yoktu bazı şahıs ve firmalardan benim hesaba para geldi bunun üzerine vergi müfettişi benim hesaplarımı inceleyeceğini söyledi ve ceza kesti uzlaşma tarihi verildi. Bu 7256 sayılı kanunun bana faydası olur mu acaba uzlaşmayı kabul etmesem mahkeme açıp kesilen cezaya itiraz etsem bu 7256 sayılı kanunu mahkemede söylesem acaba kesilen cezam iptal olabilir mi
Anlaşılan Müfettis sizi belli süre mükellef yapmış ve düzenlenen vergi ziya cezasını uzlaşmanı istemiş, Türkiye’de mükellef olmadan 7256 sayılı kanundan yararlanamazsınız. Bu kanundan yararlanmak için aktif mükellef olmanız gerek. Şimdi yararlanmanız 2017 yılına fayda etmez çünkü 2017 yılında vergi mükellefi değildim diyorsunuz. Durumunuzu bir mali müşavirle değerlendirin dava açmanız gerekiyorsa avukatla istişare etmekte fayda var.
Tamam Cemal bey bilgi için teşekkürler
@@selmanaslan6953 merhaba hesabınıza yollanam paralar yüklü miktar mıydı? Misal 1000 2000 dolardan fazla mıydo
Cemal bey almanyada yaşıyorum arabam var buda varlik barisina dahilmi
Merhaba Yurt dışındaki varlıklar:
Yurt dışında bulunan
- para,
- altın,
- döviz,
- menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, Yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) 30/06/2021 tarihine kadar, kapsamdaki varlıklara dönüştürülmek suretiyle söz konusu fıkra hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkündür.
cemal bey döviz cinsinin bir önemi var mı ? çünki ben bu varlık barısından faydalanmak ıstedım fakat bankalar getrdiğim döviz cinsinden hesap acamıyoruz dediler.brezilya reali getirdim türkiye'ye fakat bankaların sıstemlerınde bu para birimi olmadığı için açamıyoruz denildi.bunun için ne yapmam gerekli ? maliye bakanlığını aradım her türlü dövizi getirebilirsiniz denildi ama banaka hesap açmıyor.bddk ya bu durumumu sıkayet nıtelığınde anlattım ordan da tam olarak net bır yanıt alamadım.bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Merhaba Güzel bir soru evet bazı özel bankalarda her ülke para birimine göre hesap açılmıyor veya mevduat kabul edilmiyor devlet bankalarına bir araştırmanız gerekiyor ziraat halk veya Vakıf bankasını eğer bunlar da açmıyorlarsa para yurtdışından gönderirken TL çevrileceği şekli ile gönderirseniz paranın yurtdışından gelişi belli olduğundan bu haktan yararlanabilirsiniz bir engel olacağını zannetmiyorum Para Türkiye geldikten sonra ek bir formuyla paranın geldiği kuruma bildirim yapmanız yeterlidir
@ parayi yurtdisindan banka ile gonderemem. Cunki tc vatandasiyim o yuzden yurtdisi bankalar bana hesap açmıyor. Para fiziksel olarak bende
Türkiyeye bir aracı kurum vasıtası ile yollamanız gerek illa banka olmasına gerek yok. Araştırın birsürü kurum var.
@ cemal bey son olarak turkiyeye araci kurim olarak derken banka harici baska ne olabilir ? Bu konuda bana yardimci olursaniz cok sewinirim
Burada firma ismi belirtemem reklam olmuş oluyor ancak herhangi bir bankaya sorarsanız bankanın muhabir aracı kurumlar vardır onlardan yardım isteyebilirsiniz
Merhabalar çifte vatandaşım yurtdışındaki aracımı getirmek istiyorum ne kadar vergi öderim ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim
Kıymetli hocam yurt dışından arkadaşım para gönderecek bende ticari yada tüzel değilim, sıradan sigortalı çalışan vatandaşım hangi tutara kadar varlık barışı devreye giriyor örneğin 10 bin € veya 20 bin € gönderse ben bunu bildirmek zorundamıyım herhangi bir kuruma? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba varlık barışından yararlanmak adına size para yollayabilir. Para gelince Bankaya bir form vermeniz gerek varlık barışı video ekinde örneği var.
hocam varlık barışından kasım ayında faydalanan biri aralık ayında da faydalanabilir mi ? ay bazında mı tekrar hak elde edebiliyoruz ?
Öncelikle merhaba 31.12.2021 tarihine kadar birden fazla yararlanabilirsiniz. Ancak aynı paranın yatırılıp çekip tekrar yatırılması şaibeyi doğurabilir.
Selam cemal bey
Benim az çok bir miktar bankada param var.emekli biriyim.bende bildirimde bulunmam gerekirmi?
Param zaten bankada.
yurtdışından gelen paranın şirket üzerinden gelmesi sorun olur mu?
Öncelikle merhaba videoda gerekli açıklama var ekinde de soru ve cevap bankası var. Siz şirket üzerinden derken neyi kast ediyorsunuz yurt dışından şirketinize gelen bir bedel varsa video ekinde form ve beyan konusunu 30.06.2022 tarihine kadar bildirin
Merhabalar. 2 sorum olacaktı.
Bankaya bildirdikten sonra formun bir kopyasını aldım ancak bankanın bunu vergi dairesine bildirip bildirmediğini öğrenme şansımız varmı. Herhangi bir yerde varlık barışından şu tarihte şu kadar miktar için başvurdunuz gibi bir ifade görebiliyormuyuz
Merhaba yurtdışından gelen paranıza İlişkin olarak ilgili bankaya ek bir formunu verip bir suretini kendiniz almanız yeterlidir ilerde bir bunla alakalı bir sorgulama olduğunda 5 yıl saklamanız işinizi görecektir bankanın bildirip bildirmemesi hukuki bir süreç bildirmek zorunda bildirmese de bankanın sorumluluğunda sizin yapmanız gereken bir şey yok
@ Hocam peki mesela 500.000 Türk Lirası bildiri yaptık bankaya. Bu parayı 300.000 ve 200.000 şeklinde çekebiliyormuyuz. Yani parçalayarak çekme imkanımız varmı
Merhaba paranın kullanılmasında bir sınırlama yok. İster toplu çek ister parça parça
Merhaba, 20 yaşında üniversite öğrencisiyim. Küçüklüğümden beri bayram ve karne paraları ile döviz alıp şimdiye kadar birikim yaptım aşağı yukarı 55 bin lira birikimim oldu. Sizce varlık barışına başvurmalı mıyım?
Merhaba keşke herkes senin ruhun gibi temiz olsa ☺️ bu varlık barışınada gerek kalmaz. Varlık barışı kaynağı belli olmayan paralar ile cevabı olmayan paraları kapsıyor. Ayrıca yurt dışından kaynak sağlamak adına çıkarılmış bir kanun siz biriktirmeye devam edin. Sizin birşey yapmanıza gerek yok.
@ Güzel düşünceleriniz mutlu etti :) peki bankaya bu parayı yatırırsam maliye vb kurumlar sorar mı acaba? İçim rahat olması için soruyorum :)
Yaptırabilirsiniz bir sıkıntı olmaz.
@ tamamdır 👌👍🏻 yatırınca sorun olması hep aklıma takılırdı, aydınlattınız gerçekten çok sağolun.
Mükellefiyetimiz yok, ancak bu yasanın çıkış tarihinden önce yurtdışı kaynaklı kazanç elde ettik ve bunları ara ara Türkiye'deki banka hesabımıza soktuk. Fakat kayıt altına alınma, vergisi vesaire ödenmedi. Kayıt altına alınmamış bu önceki kazançlar için ne yapmak gerekli?
Merhaba kanun çıktıktan sonra yurt dışından gelen paranız varsa mükellef olmanıza gerek yok bankaya EK1 formu ile bildirim yapmanız yeterli. Yasa öncesi gelen para için işlem yapamazsınız. Varlık barışında Vergi yok
Üstad yurt içi gelir vergisi mükellefi beyannamesini elden mi vergi dairesine verecek
Merhaba yıllık gelir vergi beyannamesi internetten verebileceğiniz gibi interaktif vergi dairesinden Vergi Dairesine giderek Elden verebilirsiniz ancak yıllık gelir vergisi beyan dönemi geçti 31 Mart 2021 sondu gecikmeli verecekseniz de aynı şekilde yapabilirsinizn interaktif vergi dairesinden veya elden verebilirsiniz 2021 yılı için soruyorsanız 2022 yılının mart Ayı’nın sonuna kadar yıllık gelir vergi beğenmemesine vermeniz gerekir
Üstadım varlık barışı ile ilgili beyannameyi nasıl vereceğimizi sormuştum
Tekrar merhaba yurt içindeki
Mükellefiyetiniz var da paranızı aktife kaydetmek istiyorsanız yani elinizdeki parayı işletmeye koymak istiyorsanız parayı bankaya yatırdıktan sonra Internet vergi dairesinden bildirim yapıyorsunuz ancak yurtdışından Türkiye’ye bir para transferi varsa transferin yapıldığı bankaya ek bir formunu vermeniz yeterli yurt dışı için vergi dairesine bildirim gerekmiyor
2018 de gelen para için faydalanabiliyormuyuz acaba? İncelemeye alındı ama hiçbir işlem yapılmadı.
Hayır yararlanamazsınız. 2020 kasım 2021 Haziran arası işlem olması gerek tarihleri video ek bilgilendirmede bulabilirsiniz.
@ Teşekkür ederim.
merhaba yurt dışından 1000€ gelecek bankaya bildirmem gerekir mi bu meblağı ve nasıl bildirebilirim?
Merhaba bildirme zorunluluğu yok yani paranın kaynağı belliyse Türkiye’de bir masraf için yollanıyorsa veya bir ödeme için örneğin okul aidatı gibi kira gibi bildirmenize gerek yok zaten tutar çok az bildirseniz de bir sıkıntı olmaz
@ para yine kendi adıma olan yurtdışındaki bankamdan
Merhaba gönderici ve alıcı kişinin aynı olması veya gönderici farklı alıcı farklı ise varlık barışı bildiriminde bir önemi yok. Önceki cevabımda gerekeni yazdım. Tutar düşük gönderen ve alıcı sizin adınıza bildirip bildirmemek sizin kararınız bildirecekseniz video ekindeki formu doldurup paranın geldiği bankaya vermeniz yeterli olacaktır
@ Cemal bey merhaba bu tutar az demişsiniz de acaba nekadar miktardan sonra sıkıntı yapar?
Merhaba bunun minimum maksimum diye bir aralığı yok yurt dışından Türkiyeye bir bedel gelecekse kaynağı belli değilse bildirmekte fayda var.
Merhaba ben parayı yaklaşık bir ay önce çektim ama varlık barışına başvurmadım, bende varlık barışından faydalanabilirmiyim
Merhaba ayrıntı vermemişsiniz kısaca paranız yurt dışından geldiyse ve siz yurt dışı vatandaşıysanız yapabilirsiniz. Ancak Türk vatandaşları Türkiyede bir firma sahibi olmadan yararlanamaz.
@ kusura bakmayın, öncelikle 29 yaş altı genç girişimci olarak şirketimi bir hafta önce açtım, parayı da Amerika daki payooner hesabımdan Türkiye deki banka hesabıma yaklaşık 2 ay önce çektim, bu arada türk vatandaşıyım.
@@huseyinylmaz3492 hocam şirket açma masraflı mı aylık bir ücret ödüyor musunuz
Merhaba hangi ilde kurulacak, sermaye ne kadar, konusu nedir kaç müdür var vb soruların cevabı olmadan masraf tutarı bildirmek doğru olmaz kuruluş masrafı dışında aylık mali müşavir ücreti var.
@ mali müşavir den memnun degilim ayrilmak istiyorum ama turlu bahaneler ile ayrılmıyor ben tek tarafli fesih edebilirmiyim
Cemal Bey iyi günler. Yurtdışında bir firmada çalışıyorum ve ikametgah adresim yurtdışında. Maaşlarımı Türkiye ye transfer ediyorum ve bunun bir kısmını yurtdışındaki bir kripto para borsasına yollamıştım şimdi bir miktar kazancım oldu bu kazancımı varlık barışı üzerinden Türkiyeye yollayabilir miyim acaba? Paramı doğrudan bankaya yollayamıyorum önce Türkiyedeki bir yerel borsaya yollayıp sonrada o hesaptan bankaya yollayabilirim. Bana bir tavsiyede bulunabilir misiniz ?
Merhaba Türkiyede bir mükellefiyetiniz yoksa yeni şirketiniz veya şahsi vergi kaydınız yoksa varlık barışından maalesef yararlanamazsınız. Ancak bir şirkete ortak olur veya şirket kurarsanız sermaye payı olarak yollayabilirsiniz. Türkiyedeki borsa kağıtlarından alıp sonra Türkiye deki bankaya aktarsanızda mükellefiyet kaydınız olmadan varlık barışı sizin işinizi pek çözmez.
@ Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla ikametim ve kazancımın kaynağı yurt dışı olduğu için dar mükellef sınıfına giriyorum. Sizce bu durumda vergi ödemek zorunda kalır mıyım? Türk bankasını sadece transferde kullandım işlemlerim uluslararası bir borsada gerçekleşti. Saygılar.
Varlık barışı prosedürünü açıklamıştım. Ancak Türkiyeden bir banka kullanarak yurt dışında bir borsada işlem yapmak işlem yapılan ülkenin vergi kanunlarına tabi Türkiyede geliriniz yoksa transferden dokayı vergide olmaz. Tabi konuyu tam anladıysam.
@@Tur-IM1973 Yurt dışı varlık barışından Türkiye'de vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin tamamı yararlanabiliyor. Buna karşılık, yurt içi varlık barışından sadece vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler yararlanıyor. Kusura bakmayın mesajlar biraz karışmış. Yurt içine ilişkin verilen cevap sehven size aktarılmış. Sizin yurt dışından Türkiyeye para çıkış engeliniz yoksa paranızı yurt dışından Türkiyede bulunan bankaya ve finans kuruluşlarına aktarıp bankaya EK1 formu ile bilgi vermeniz yeterli olacaktır.
@ Hocam ben varlık barışından yararlanma hakkım olmadığını zannederek paramı başvuru yapmaksızın yolladım. Şimdi bankaya gidip formu doldurma hakkım var mıdır acaba kanunu anlamadığımı belirten bir dilekçe yazsam olur mu sizce?
Yurt dışından dolar getirmek için vergi mükellefi olmak zorunda mıyız ? Şirket sahibi olmadığımız hatta çalışmadığımız için yurt dışından türkiyede ki banka hesabımıza varlık barışı ile dolar getirmek mümkün değil mi? Ek 1 de yer alan formda tc nin alt kısmında “varsa bağlı olduğu vergi dairesi” ile belirtilen bir doldurma kısmı var.Burada belirtilen ‘varsa’ kısmına göre mükellef olmak zorunda değiliz gibi bir anlam çıkmıyor mu?
Yoksa bu dediğiniz mükellef olma kısmı sadece yurt içi varlıklar için mi geçerli.
Videonuz da bu konu ciddi karışmış..
Şahıs olarak varlık barışından yararlanan insanlar var.
Bu konuyu güncellemeniz mümkün mü?
Teşekkür ederim
Merhaba Bekir bey videoda editleme yaparken belki kes birleştirme sehven karışmış olabilir bakmadım ancak ekine gerekli bilgileri koymuştum. Sorunuzun cevabı olarak Yurt dışı varlık barışından Türkiye'de vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin tamamı yararlanabiliyor. Buna karşılık, yurt içi varlık barışından sadece vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler yararlanıyor.Türkiye’de vergi mükellefiyeti bulunsun bulunmasın yerli ve yabancı tüm gerçek veya tüzel kişiler yararlanabiliyor. Yurt dışında para çıkışına bir engel yoksa Türkiyede bir banka veya aracı kuruma aktarmanız sonrası EK1 beyanı ile paranın geldiği banka veya finans kuruluşuna bilgi vermeniz yeterli okacaktır. Vergi sıfır.
@ çok teşekkür ederim.Bu bilgi gri alanları yok etti.
Özellikle 3.ve 5. Soruların cevapları haddim olmayarak kafa karıştırıcı olmuş.Belki tekrar göz atmak istersiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba cemal bey varlık barışı yaptırsam 2016 yılına ait vergi incelemesi geçirdim. cezalar tebliğ edildi şuan uzlaşma talebinde bulundum bu durumda cezalardan kurtulabiliyor muyum. Vergi inceleme raporu yurt içi firmalardan kazanılan kazançlar olarak rapor edildi.
Merhaba Hasan bey varlık barışı bir matrah artırımı değildir bu nedenle sizin işinizi görmez eğer haklıysan uzlaşmaya girdikten sonra İstediğini sonucu alamazsanız dava konusu yapabilirsiniz.
Merhaba hocam bende 2017 yılı için vergi incelemesi geçirdim bana da ceza geldi bu kanun benim borcu kapsar mı
Merhaba Hasan bey kısa sorunuzdan ne iş yapıyorsunuz bilemedim ancak 7256 say kanun kapsamında yararlanma şartları belli ancak sizede faydası olmaz diyemem maliye tarafında işinizi görmeye bilir ama yararlanırsanız yüksek mahkemede kazanma şansınız fazla olur bu konudaki yargıtay kararlarını mali müşavir ile imceleyin
Merhabalar,Amazon amerikada bireysel satıcıyım.son 1 senedir amazon amerikadan y.içindeki hesabıma para geliyor.Bu varlık baarışından faydalnabilir miiyim?
Merhaba ABD’den satışa ilişkin bir bedel geliyorsa ve bunun sürekliği varsa bu işlem ticari bir işlemdir. Vergi mükellefi olmanız gerek. Diye düşünüyorum
emir merhaba bendede aynı durum var varlık barışına başvurdunmu acaba daha önce çekilen meblağlar için
Merhabalar iyi günler, ben öğrenciyim aldığım okul harçlıklarından biriktirdiğim 20 bin lira param var. Bunu bildirmem gerekir mi? Herhangi bir işte çalışmıyorum ve şirket sahibi değilim.
Merhaba öğrenci harçlıklara bir vergi yok. Varlık barışı yasasınTürkiyede vergi mükellefleri ile Yurt dışından getirilecek paraları ilgilendiriyor. Siz paranızı biriktirmeye devam sıkıntı yok.
@ çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız. İyi günler dilerim.
Yurtdışı borsa hissesi olanlar yararlanabilir mi
Öncelikle merhaba varlık barışı 30.06.2022 uzadı. Borsadan yurt dışında bir geliriniz varsa yasa buna bakmaz önemli olan Türkiye de bir bankaya kanun maddesini yazarak para yollayıp video ekindeki formu bankaya onaylanmanız yeterli olacaktır.
30.06.2022 tarihi son…
Lütfen yanlış yönlendirme yapmayınız.
Dakika 3.55 Dekontla bankaya bildirdiğinizde aynı haktan yararlanıyorsunuz demişsiniz. Neye dayanarak bunu dediniz hiç bir fikrim yok. Para Türkiyeye girmiş ise "yurtdışı varlık barışı" kapsamaz ve bankalarda hiç bir işlem yapılamaz. Para Türkiyede ise vergi dairesinde işiniz. Tamamen yanlış yönlendirme.
Yurtdışı varlık barışı ayrıca "tüm gerçek ve tüzel kişileri" kapsar. Videoda yorumdan ziyade yanlış yönlendirme yaptığınız cümleler var. Yurtiçinde bulunan varlıklar için açıkça "Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan" ifadesi kullanılırken. Yurtdışında bulunan varlıklar için ise "Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler" ifadesi kullanılmıştır. (GVK 183, Geçici Madde 93, Fıkra 1) Bu durumda şekil itibari ile Yurtdışı varlık barışı için mükellefiyet zorunlu değildir. Tam mükellef gerçek kişiler deseydi haklıydınız. Ancak madde bunu demiyor yurtdışı varlık barışı için.
Saygılarımla.
Merhaba bu tepkinizi doğru bulmadım. Bu videonun yayınlanma amacı böyle bir hak varken yararlanın diye toplumun dikkatini çekmek adına yapılmış bir video kamu spotu gibi düşünün yazdıklarınız yanlış vidoyu tekrar izledim anlamamışsınız. video ekinde gerekli açıklama mevcuttur eğer video sizi bilgilendirmek için yeterli olmadıysa kanuna ilişkin bilgilendirmeyi okumanızı öneririm. Ayrıca biz burda kanun yazmıyoruz uygulama yöntemlerini anlatmak yanında tecrübeyide aktarıyoruz. Gerekli tebliğ açıklamasını Maliye Bakanlığı sayfasında bulabilirsiniz.
Kesinlikle ben de insanların doğru yararlanmasından yanayım. Dakika 3.55'de Para daha önce Türkiye’ye gelmesi durumunda yararlanma hakkım var mı? sorusuna cevaben "dekontu alıp paranın geldiği bankaya bildirdiğinizde aynı haktan yararlanıyorsunuz" diyorsunuz. Bu kesinlikle yanlış yönlendirmedir. Paranın daha önce gelmesi durumunda kesinlikle Vergi Dairesine bildirim yapılmalıdır. Yurtiçinde bulunan varlıkların bildirimi vergi dairesine, yurtdışında bulunan varlıkların bildirimi banka veya aracı kurumlara yapılmalıdır. (BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ, Madde 3, 1.Fıkra ve Madde 6, 1.Fıkra)
Kenan bey yasa yayınlandıktan sonra para çalışılan bankaya veya herhangi bir aracı kuruma gelmesi durumunda EK1 beyan formunu 2 suret doldurup paranın geldiği banka veya aracı kuruma verdikten sonra bankadan alınan dekont ile banka veya aracı kuruma verilmek üzere düzenlenen EK1 formuna kaşe ve imza alarak kayıtlarınıza almanızı ifade etmektedir. Para Yasa yayınlandıktan sonra gelmesi durumunda beyan 30.06.2021 tarihine kadar verilebilir. Farkındaysanız sorularınızla size ayrıca sunum yapıyorum. Videoyu beğenmemişsiniz burdanda gerekli yersiz açıklamalarıda yapmışsınız. Bence yeterli. Sağlıcakla kalın.
@ Ya EK-1 formu para gelmeden önce bildirme amaçlı bir form. Para geldikten sonra neyi bildireceksiniz bankaya? Para yurtiçine girmişse EK-2 formu ile Vergi Dairesine bildirilecek. Tebliği maddesini veriyorum okuduğunuza emin misiniz? Net olarak maddede belirtiyor hala savunma yapıyorsunuz. Ben gördüğüm hatayı söylüyorum, emin olmasam neden böyle bir şey yazıyım ciddiyim bu konuda verdiğim maddeleri okursanız bana hak vereceksiniz
Cemal bey video için teşekkürler ancak Kenan beyin dediği gibi sanırım bazı konularda farkında olmadan eksik bilgilendirmeler olmuş.Özellikle yurt dışında ki varlıklar için varlık barışından yararlanmak istiyenler için şirket sahibi veya bir şekilde vergi mükellefi olmak zorundalarmış gibi üstüne basa basa belirtmişsiniz.Bu açıklamanız varlık barışı kanuna ters görünüyor.Bizzat şahit olduğum şahısların varlık barışından yararlandıklarını biliyorum.Bu konuda açıklamalar kısmına bir düzeltme yapmanız veya videoyu güncellemeniz gerekebilir.Veya bizim bilmediğimiz bir şey varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.