Hribi de brad! Funghi! Porcini! În căutarea hribi lor din Munții Apuseni! (04.07.2020)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 июл 2020
  • СпортСпорт

Комментарии • 38

  • @sorinnita1224
    @sorinnita1224 4 года назад +2

    Frumos ce faci,profund ca si gandire si atitudine,dovada de omenie.Multumim frumos de la un nepriceput,dar dornic de natura si ce ne ofera ea.Idem si la pescuit.😊

    •  4 года назад +1

      Ma voi duce și la pescuit, dar sa mai scadă apa, în zona mea a plouat foarte mult.

  • @nicolesenciuc6950
    @nicolesenciuc6950 4 года назад +1

    Se vede că ești cunoscător în ale hribilor, îi și vezi de la distanță iar de noroc la găsit nu duci lipsă! Ce frumos că și explici în timp ce culegi! 👍👍👍

    •  4 года назад +1

      Mulțumesc apreciez!

  • @suchadachannel5930
    @suchadachannel5930 4 года назад +1

    Wow beautiful amazing 😉

  • @CPESCAGLINI61
    @CPESCAGLINI61 4 года назад +1

    Fantastici💪💪💪 Ciao da Claudio👏👏👏👍

  • @munteanu3847
    @munteanu3847 3 года назад +1

    Frumos si eu merg in fiecare sezon dupa pitonci adica hribi

  •  3 года назад +5

    .... hribi se înmulțesc prin spori! MICORIZA , înseamnă altceva iar MICELIU înseamnă altceva! Le luam pe rand :
    1....MICORIZA =înseamnă o componenta mojoră a ENDOFANELOR(totalitatea organismelor și microorganismelor care trăiesc în sol) și aici se refera la legătura rădăcinilor ciupercilor cu a plantelor (copacilor).
    Deci asta înseamnă (MICORIZĂ).
    2...MICELIU = înseamnă "gol" aici se refera la niște "rădăcini goale pe dinăuntru" (rădăcinile hribelor).....
    Știm ce înseamnă MICORIZE, știm ce înseamnă MICELIU, acum o sa va explic procesul de înmulțire a hribilor pentru a înțelege mai ușor!
    .. Hriba are pe sub pălărie un "miez" care se numește HIMENIU, în acest miez se afla (PORII HRIBEI), când hriba ajunge sa fie bătrână, acest miez de sub pălărie se va face de o culoare galben, galben verzui, în acest moment acești PORI(de sub pălărie) se distanțează, și lor elimina SPORII. Când un Spor va lua contact cu solul, din acest SPOR va incolți o rădăcină, care se va extinde pe sub pământ(foarte mult) pana când va întâlnii rădăcinile unui copac, odata întâlnind rădăcinile copacului va începe PROCESUL.... Aceasta Rădăcină care va naște din (SPORUL HRIBEI) se numește o "rădăcină miceliană" adică ea este GOALA pe dinăuntru din cauza ca prin aceasta rădăcină odată ce va colonia radaciline copacului, ca începe un proces prin care (rădăcinile miceliene) furnizează apa su substanțe minerale rădăcinile copacului, iar copacul prin procesul de fotosinteza va furniza o parte înapoi hribei! Deci hriba se numește aceasta rădăcină care iese din spori, adică HIFELE. deci hriba în sine este aceasta rădăcină care se numește (HIFELE CIUPERCI) care este formata din numeroase filamente miceliene, adică numeroase ramificații de rădăcină (goale pe dinăuntru) hriba pe care o vedem noi ieșită afara, nu este hriba principala, adevărată hriba este aceasta rădăcină deja formata pe sub pământ! Ce vedem noi afara "hribul propriu-zis" este doar un organ "EFEMER" adică ea iese afara doar pentru a se reproduce, adică pentru a elimina la rândul ei SPORII,(din care vor ieși alte rădăcini miceliene! Din aceste ramificatilor ale radanicilor miceliene, pot ieși simultan mai multe hribe, de aceea putem găsi mai multe într-un loc, dar care ies dintr-o singura rădăcină (care poate ajunge peste 50 m pe sub pământ). Din cauza ca se extint asea mult pe sub pământ pentru a cauta radaciline brazilor, copacilor, putem avea hribi și în câmpul gol, dar atenție întotdeauna în jurul câmpului avem copaci! (logic)..... Deci v-am explicat asea în mare procesul, de funcționare! RĂDĂCINA hribei numita HIFE, este formata dintr-o multitudine de ramificații miceliene (adică miceliu =gol, deci este vorba de niște rădăcini goale pe dinăuntru, căci prin acele rădăcini ea transmite apa și minereuri rădăcinile brazilor (dupa legătura de colonizare), ESTE DE REȚINUT (COPACUL nu poate trăii fără ciupercă, iar CIUPERCA nu poate trai fără COPAC!) acum ca știți procesul de funcționare, perfect, am sa va explic în continuare cum este corect scoasa hriba din pământ și de ce?
    ..... HRIBA.... corect se scoate din pământ prin RĂSUCIRE, apoi locul de unde scoatem hriba va trebui astupat! De ce? Hribele practic ies afara din acele rădăcini deja existente în pământ, când o scoatem afara prin racucire și ne uitam în locul de unde am scos-o se pot vedea mici puncte ramase în acel loc, de dimensiunea vârfului acului! Deci multe puncte albe vor rămâne în pământ, care sunt bucăți din tulpina hribei desprinse și ramase prinsa pe aceasta rădăcină miceliană. Acest test se poate face practic și se observa cu ochiul liber, (în unele videoclipuri am arătat prin filmare), apoi acest loc va trebui astupat cu pământ! De ce? Pentru ca temperaturile, razele soarelui sa nu afecteze aceasta rădăcină fiind descoperita, sau în cazul ca aceasta rădăcină este rupta, odata astupata ea se REGENEREAZĂ, și vom găsi hribe în același porțiune în continuare (și asta am explicat prin video) deci din acesta cauza se scoate CORECT PRIN RĂSUCIRE, apoi locul va trebui (ASTUPAT)
    Acum ce se întâmplă dacă tăiem coada hribei la nivel cu solul?
    . ... HRIBA.. odată tăiată la nivel cu solul, ii va rămâne o bucata din tulpina (mai mare) în pământ! Aceasta bucata din coada va putrezi, iar acel putregai va putea afecta transfuzea între rădăcinile "hribei" și rădăcinile "copacilor", deci procesul va fi îngreunat, pana în momentul când, și aceasta rădăcină se REGENEREAZĂ, (puțin mai greu) apoi revine totul la normal!
    Deci concluzia este ca în ambele cazuri "rădăcina miceliana" se regenerează, corect ar fi prin răsucire apoi locul sa fie astupat,, atunci rădăcină se regenerează mai repede, decat dacă ai taiao,... Dacă o tăiem rădăcina miceliana se regenerează umpic mai greu din cauza ca va trebui ca hriba rămasă în pământ sa putrezească de tot, apoi după putrezire se regenerează, (câteva zile în plus).... Asta este toată explicația pe care oameni o confunda la greu, și nu înțeleg!
    CONCLUZIA FINALA :
    Infiferent cum scoatem hriba afara, aceste rădăcini se regenerează și nu vor duce la lipsa hribelor.....
    Singurul fapt ce duce la dispariția Hribelor este DEFRIȘAREA PĂDURILOR, dacă pădurea este tăiată în acel loc nu se vor mai face hribi niciodată, (hriba nu trăiește fără copac, iar copacul fără hriba,)
    Ați înțeles acum cum sta toată treaba? Eu fac videoclipuri din plăcere căci este o pasiune de a mea, dar în viecare videoclip explic câte ceva, din aceste secrete, cine sa uitat la toate videoclipurile cred ca știe mult mai multe pe lângă acest proces! (la ce altitudini se fac, când se fac, și multe altele unde cartea nu da amănunțit)
    TEORIA pusa în PRACTICA este cel mai bun exemplu!
    V-am salutat! Dacă mai aveți întrebări, sunt disponibil, dacă mai este ceva ce nu ați înțeles!

  • @catalincalin1667
    @catalincalin1667 3 года назад +2

    Cosul lipseste culesul in plasa e pericol

    •  3 года назад

      Nu neapărat, deoarece eu am cules hribi tineri, aceștia nu sunt producători de spori, decat la bătrânețe (când pălăria devine de culoare galben-verzui) deoarece atunci tuburile se deschid de sub pălărie și vor elimina sporii! Când hribul este alb sub pălărie, hribul este tânăr și nu vor elimina spori, deoarece tuburile sunt închise! Culesul în punga este pericol, dar nu în plasa! Oamenii culeg în cos din 2 motive:1...pentru o poziționare mai fixa, care ajuta ciupercă sa nu se rupă
      2...ajuta la răspunderea sporilor, (caca vor avea în cos hribi galbeni sub pălărie),
      La fel faci și cu plasa, dacă ai experienta nu le rupi....
      Iar dacă crezi ca culegi bătrâne, vei ajuta la răspândirea sporilor, deoarece aceștia sunt mai mici decât ochiurile plasei! În schimb, mai mult de 4 ore nu stai în pădure, iar în acest timp nu se întâmplă nimic! Mai periculos este sa le culegi în punga!

  • @reddington5748
    @reddington5748 2 года назад +1

    In ce zona ai fost?

  • @andreisorin9072
    @andreisorin9072 2 года назад

    Faine copite si eu sunt căutător tu le vinzi sau le mănânci?

  • @PaulDanciu
    @PaulDanciu 4 года назад +1

    Frumos!Felicitări!Cred ca ești singurul care mai vorbește si despre ce trebuie sa faci și cum,atunci când culegi ciuperci

  • @elisabetarovinar9206
    @elisabetarovinar9206 3 года назад +1

    La ce altitudine i-ați cules?

  • @danielmikhai3861
    @danielmikhai3861 3 года назад +2

    Salutare "Banditule"... Super clipuri, te-am tot urmarit.
    Te rog, pune si un clip cu conservarea ciupercilor... Chiar si gatit... Din curiozitatea "cate bordee, atatea obicee" 😛

    •  3 года назад

      Salut, știi ca băieții se descurca mai greu cu gătitul 😅😅🤣, îs tot singur prin zona mea!( chiar și acasă) asea ca nustiu,... oricum cu cât mai multe idei, voi avea creativitate la ce as putea posta! Mulțumesc, salut! ✌️

    • @danielmikhai3861
      @danielmikhai3861 3 года назад

      @ Te pot ajuta cu chestia asta... Legat de gatit 👌
      P. S : daca eu as vrea sa vad asta, sunt convins ca si altii vor

  • @spiningarul
    @spiningarul 4 года назад +3

    Respect pt modul ca respecti viitoare ciuperca asezand locul ramas in urma ciupercii !

    •  4 года назад +3

      Am unele clipuri cu hribi care sunt mai la început postate, în care vorbesc și dau explicații despre importanta pădurii, cum se înmulțesc, cum sunt corect scoase din pământ! Doar pe aceste chestii! De ce este important sa astupam locul, toate explicațiile sunt date în primele videoclipuri! Apreciez!

    • @spiningarul
      @spiningarul 4 года назад +1

      @ sa vad clipul .

    •  4 года назад +1

      @@spiningarul ruclips.net/video/UepWLKrR-NM/видео.html

    •  4 года назад +1

      @@spiningarul sau mai ai aici un clip, tot cu explicații, dar acesta este mai lung! ruclips.net/video/Elc5vOnaWGg/видео.html

    • @spiningarul
      @spiningarul 4 года назад +1

      @👍🏼, Apuseni, care Apuseni, ca si eu is de pe acolo ?! 🤔

  • @predamariusrostas3038
    @predamariusrostas3038 3 года назад

    Salut ce zona

  • @victormatei217
    @victormatei217 3 года назад +1

    Am fost și eu ieri cu tata și am găsit într-o pădure 1 sac de hribi. Nu ma așteptăm găsesc atâția.

    •  3 года назад +1

      Felicitări ✌️👍👏👏👏 câteodată se fac multe chiar când nu te aștepți 😁

  • @valentinciprianaldea1994
    @valentinciprianaldea1994 3 года назад +1

    In ce lunii se culeg?

    •  3 года назад +2

      Din primăvară și pana toamna târziu, dar avem mai multe specii de hribe, în păduri de foioase putem găsii hribi începând din luna mai, iar la altitudine mai înaltă (conifere) luna iunie, în schimb pe timpul verii Hribele în păduri de foioase dispar, deoarece este prea cald, însă în păduri de conifere vor fi! Ca urmare în pădurile de foioase apar din nou toamna,în pădurile de conifere vor fi la fel! De exemplu eu am găsit în luna noiembrie (păduri conifere) las link cu videoclipul jos
      ruclips.net/video/fYnodVcW8kM/видео.html